2017-12-31 238 浏览
Long weekend 最好就係約朋友出黎傾下計!我諗我地實在幾早去食午餐(大概12點左右),我地係唯一一檯客😂 我地揀左出面高檯坐,今日仲有太陽,感覺好舒服~ 我地叫左2個 set lunch, 先上沙津&湯忌廉湯好香好滑,沙律菜正常最好味係個飽,夠熱,而且外脆內軟主菜上了,我叫左三文魚扒天使麵三文魚扒幾大件,不過冇咩味😂 天使麵都係冇咩味.... 最後唯有問侍應拎左支Tabasco 黎幫下手.. 朋友叫左煙三文魚意大利飯又幾好味,夠creamy,而且煙三文魚都唔算好少最後叫左杯Cuppuchino, 正常咖啡,味道幾好。基本上呢間餐廳嘅食物都ok, 係魚麻麻地😂 有機會會想黎多次試其他野食 😁

我地揀左出面高檯坐,今日仲有太陽,感覺好舒服~

我地叫左2個 set lunch, 先上沙津&湯

忌廉湯好香好滑,沙律菜正常

最好味係個飽,夠熱,而且外脆內軟

主菜上了,我叫左三文魚扒天使麵

2017-12-30
2017-12-27 5061 浏览
平時去荃灣都係大街大巷咁揾野食😯今次驚奇發現一間位置唔太起眼但幾高質既西餐廳😋😋餐廳裝修得好似一間小木屋咁幾有外國風情😀Set dinner跟湯 前菜同甜品煙肉洋蔥忌廉湯比較稠身 味道夠濃 仲好足料 撈起有滿滿既洋蔥👍🏻 跟餐上既麵包外皮都幾夠脆身 就咁食無牛油會有啲乾😵所以點湯食真係一流😀前菜揀左 法式鵝肝醬伴無花果聽落夠架細 連賣相都好精緻好吸引😍鵝肝醬口感好細滑 食落口係入口即溶咁樣🤤雖然份量的的式式 但已經好滿足🤣無花果都夠哂甜 配搭埋一齊好夾👍🏻 意大利飯既賣相都好吸引😍 上面啲泡泡係黑松露分子料理黎🤣 黑松露味夠突出 大啡菇好稔身 菇味好濃 好好味😍😍 成個飯都好creamy 真係啖啖滿足🤤 而蟹肉飯夠哂足料😗 味道濃郁 蟹膏味出 夠creamy 食完都夠哂飽肚😋😋 甜品方面揀左香蕉布丁 賣相都係統一地靚🤣仲用朱古力醬寫左餐廳名 畫左個木屋樣😜 甜品香蕉味濃 面頭有朱古力醬 食落夠哂甜😍Refreshing Mocktail 係無酒精飲品🍸 入面有西柚檸檬汁同梳打水😗 酸酸尾尾 再帶少少苦澀味 都幾開胃 幾清新🤣
平時去荃灣都係大街大巷咁揾野食😯

前菜揀左 法式鵝肝醬伴無花果
聽落夠架細 連賣相都好精緻好吸引😍
鵝肝醬口感好細滑 食落口係入口即溶咁樣🤤
雖然份量的的式式 但已經好滿足🤣

訂了12月24日晚上的聖誕大餐晚上跟女友來到 , 發現環境不錯 , 很有聖誕氣氛而且服務很好 , 服務我們WAITER 超細心 及 有禮貌幫我們拍照時亦很有耐性 今晚還有聖誕老人派禮物 , 禮物是一個餐廳自家品牌的水壺 , 很有心思食物質素不錯 , 很好吃 , 份量也剛剛好 , 但我略嫌食物不夠熱有頭盤、湯、主菜跟甜品 兩人加起來$9XX以平安夜晚餐來說 , 價錢很不錯如果硬是要加上建議:1.最好在平安夜/聖誕/除夕為每位客人加上一些節日飾品 , 加添一些聖誕氣氛 , 小聖誕帽 , 聖誕頭飾等
訂了12月24日晚上的聖誕大餐
晚上跟女友來到 , 發現環境不錯 , 很有聖誕氣氛
而且服務很好 , 服務我們WAITER 超細心 及 有禮貌
幫我們拍照時亦很有耐性
有頭盤、湯、主菜跟甜品
兩人加起來$9XX
以平安夜晚餐來說 , 價錢很不錯

如果硬是要加上建議:
美國Prime牛柳拼大虎蝦,嫩菜沙律
2017-12-24
庆祝纪念
圣诞节
美國Prime牛柳拼大虎蝦,嫩菜沙律
2017-12-24 174 浏览
平日夜晚同朋友慶祝生日見到d相覺得都幾有feel 就決定黎上下~Walk in 先知已經full曬 要晏d先有位 跟住大概係附近行左一陣 就打電話黎話有位🙂不得不提啲侍應真係好有禮貌 望一望佢哋就會問下你有咩需要 同埋見你冇水就好快補同埋個環境都好靚 有高枱有低枱 同埋可以坐出邊或者裡邊 裝修以木為主 有啲係間木屋食野嘅感覺叫咗兩個餐 前菜有法式鵝肝醬伴無花果同香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽 本身鐘意食魚生 所以覺得後者好食d主菜有煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁粟子蓉 個名好長貌似好勁 😂黎個陣有個蓋吸住 一打開d煙燻味即刻擁曬出黎 肉質算嫩口 睇落好似唔多 不過食落個份量真係好多 呢個真係值得一試另一個係三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁 個忌廉汁好濃好creamy 結身得黎d汁又多 每淡三文魚都沾到汁 不過食食吓有啲脷 所以銀住個肚 最後真係食唔晒 😛Overall係一間值得去嘅餐廳 不過成個set就冇野飲 剩係得湯 如果包埋嘢飲就Perfect 喇 買單五百幾蚊 超值
平日夜晚同朋友慶祝生日

見到d相覺得都幾有feel 就決定黎上下~

呢個真係值得一試
seared smoked spring chicken with pine nuts and chestnut puree in mediterranean sauce

salom mouse in sole fillet with spinach and cream sauce

買單五百幾蚊 超值
2017-12-23 3514 浏览
雖然我不曾到過瑞士,瑞士的小木屋我還是有點印象的。這印象的由來最初是來自一齣以瑞士山區為背景的經典卡通片《飄零燕》,之後就是林林總總介紹瑞士風光的旅遊節目、書籍和雜誌,讓自己對瑞士的小木屋不期然有著一份特別的嚮往。在香港,位於半島酒店內的 The Swiss Chalet「瑞士餐廳」一向是吃瑞士菜的最佳地方之一,不少老饕都應該知道。但原來,在荃灣也有一間以瑞士小木屋為名的 Chalet,餐廳內靠近門口的位置,無論環境佈置都以瑞士小木屋為藍本,而這一晚,我便與老婆仔在這裡面吃了一頓挺滿意的晚餐。 這兒的晚市餐牌蠻簡單的,無論套餐還是散點的菜式,全都印了在被木框包圍著的紙上,客人大可一目瞭然地在裡面點選想吃的東西。而我倆夫妻就點了一款「煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉」套餐($228)和散點了一份「西班牙烤乳豬」,然後另加了 $88轉餐,這樣我們便可以一起品嚐有頭盤、餐湯、主菜和甜品的豐富晚餐。只可惜,這兒的套餐是不連餐飲的,否則便更加好了。其實,客人在這兒吃一個晚餐,人均消費起碼都要二百元以上,照道理是應該不會介意多付少許的金錢來加一杯餐飲的,餐廳只要在套餐價錢上調高一點,便

在香港,位於半島酒店內的 The Swiss Chalet瑞士餐廳」一向是吃瑞士菜的最佳地方之一,不少老饕都應該知道。但原來,在荃灣也有一間以瑞士小木屋為名的 Chalet,餐廳內靠近門口的位置,無論環境佈置都以瑞士小木屋為藍本,而這一晚,我便與老婆仔在這裡面吃了一頓挺滿意的晚餐。
這兒的晚市餐牌蠻簡單的,無論套餐還是散點的菜式,全都印了在被木框包圍著的紙上,客人大可一目瞭然地在裡面點選想吃的東西。而我倆夫妻就點了一款「煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉」套餐($228)和散點了一份「西班牙烤乳豬」,然後另加了 $88轉餐,這樣我們便可以一起品嚐有頭盤、餐湯、主菜和甜品的豐富晚餐。只可惜,這兒的套餐是不連餐飲的,否則便更加好了。其實,客人在這兒吃一個晚餐,人均消費起碼都要二百元以上,照道理是應該不會介意多付少許的金錢來加一杯餐飲的,餐廳只要在套餐價錢上調高一點,便可讓大部分客人更感滿意和貼心,何樂而不為呢?
兩道頭盤「法式鵝肝醬伴無花果」和「香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽」,雖然份量小小的,水準都不錯,鵝肝醬幼滑甘香,吞拿魚外脆內軟,能為這夜的晚餐帶來一個好的開始。
餐湯「南瓜忌廉湯」打得幼滑,味道香甜,隨餐湯奉上的麵包也脆而不硬,水準不差。
兩道主菜,「西班牙烤乳豬」挺好吃的,暖暖的烤乳豬有四大件之多,烤得外皮香脆,一咬下去,卜卜有聲。乳豬肉不太肥,所以不會給人肥膩飽滯的感覺,肉質鬆軟的乳豬味道適中,不過濃,也不過淡,讓我吃得挺滿意的。
乳豬雖好,不過另一道主菜「煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉」更好。平日吃的燒春雞通常都是想得出來的味道,肉質也不會太滑,但這夜的煙燻春雞著實帶來驚喜,帶有少許煙燻味道的春雞肉比一般的來得幼滑,而且那地中海汁更是味道甚佳,甚為開胃,配以不常作為配菜的松子仁和栗子蓉,更是別有匠心 。
兩道甜品,在漂亮白碟子上用朱古力醬繪有 Chalet英文字樣,並以同樣白色的小盛器奉客的 「意式奶凍」雖不特別,但簡單而甜美。不過另一道甜品麵包布甸」就只是平平而已。
雖然我覺得這天晚餐的甜品環節較為普通,未有帶來驚喜,不過主菜、頭盤和餐湯都有中上的水準,加上這兒環境氣氛不錯,都是個吃西餐的好地方。
  • 煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
  • 西班牙烤乳豬
  • 法式鵝肝醬伴無花果
2017-12-21 202 浏览
十二月中難得同女友都唔洗ot就揀左間係荃灣坐得舒服又有點聖誕氣氛既餐廳-chalet,當係我地久違無食既燭光晚餐🙏🏻🤣一到門面女友已經好鐘意,有果種浪漫氣氛同法國風情一樣😂門口有架靚單車show下是日菜單同酒水menu。我地叫左兩個set dinner,價錢比較平啲,有前菜,湯,主菜同甜品另外仲有小食菜單,不過我地夠食就無叫😢前菜當日有兩個,包括鵝肝同蒜汁三文魚子配吞拿魚。鵝肝好香口,而吞拿魚配上醬汁好醒胃,食完感覺仲肚餓🤩。然後到左餐湯既蟹肉椰菜花湯,入口有蟹肉渣,好濃厚既味道,而且調味感覺上比較小,飲落好清新有材料既自然味道,個人好鐘意😍👍🏻麵包好香脆,無咩味,預你點落湯食。主菜之一係雜菌意大利飯,眼見上高有舊泡上來既時侯,侍應就解釋個泡係牛肝菌既分子泡泡,我就試左啖泡泡,係有好短暫既菇味。幾得意😺。而意大利飯味道突出菇既香味,咬口亦做到al dente,唔會成粒食糊仔咁,而係外軟內脆有咬口,好有心機😍。第二個主菜有栗子蓉燒春雞,一粒粒既伴菜有乾葡萄,栗子等。燒春雞皮薄,燒得還有肉汁,而配上栗子蓉既味道好特別☝🏻🤩。最後既甜品有香蕉麵包布甸同意式奶凍,濃郁,各帶著香味。其中香蕉麵包

另外仲有小食菜單,不過我地夠食就無叫😢

最後既甜品有香蕉麵包布甸同意式奶凍,濃郁,各帶著香味。其中香蕉麵包布甸有好煮過既香蕉係面,好香。大小亦幾好,成個set dinner 食完有八成飽。

個人覺得門面同環境都好靚,所有用餐既人都無話好大聲,坐得舒服,適合情侶黎食🤗。
2017-12-19 3255 浏览
每次去荃灣,都是為了到愉景新城裡的spao shopping,逛完街,找一找餐廳,chalet剛好就在spao附近,從spao附近的出口離開,走過天穚到馬路的另一邊,chalet就在左手邊。一推開門走進餐廳,就好像通過多啦A夢的隨意門去到歐洲的餐廳,餐廳內的燈光氣氛和擺設都十分有歐洲feel,但其實它更像一間酒吧,而餐廳最入的位置的確有酒吧枱,不來吃飯也可以happy friday來輕鬆小酌。選了一個set和兩份小食,再加兩杯飲品。Pumkin Soup with Crab Meat餐湯有兩款,意大利菜湯或蟹肉南瓜湯,以為南瓜湯是忌廉湯,但原來不是。看顏色,很明顯是純南瓜蓉湯,雖然在湯表面加上忌廉裝飾,拌勻後一點忌廉味也沒有,卻有淡淡的薑味。朋友比較喜歡忌廉湯,所以對這個湯不太感興趣,但我卻覺得這個比較吸引,因南瓜味較重,又比較健康。麵包十分鬆軟,又熱,沾湯吃或直接吃也十分好味。Tuna Tataki with Salmon Roe前菜也是二選一,鵝肝醬或吞拿魚,因不太喜歡鵝肝,所以選了吞拿魚。剛拿上桌時,因它的顏色,以為是豬肉。煎過的口感較硬,沒有了吃刺身時的吞拿魚味。配著三文魚籽和

Pumkin Soup with Crab Meat
Pumkin Soup with Crab Meat
Tuna Tataki with Salmon Roe
前菜也是二選一,鵝肝醬或吞拿魚,因不太喜歡鵝肝,所以選了吞拿魚。剛拿上桌時,因它的顏色,以為是豬肉。煎過的口感較硬,沒有了吃刺身時的吞拿魚味。配著三文魚籽和沾一沾旁邊的蒜香醬一起吃,味道豐富很多。
Tuna Tataki with Salmon Roe
大啡菇上的那一堆泡沫讓我以為自己在吃分子料理,朋友急不及待把它撥開,然後切開大啡菇。大啡菇的肉十分厚,平常十分喜歡吃菇,甚麼品種也喜歡,愈厚肉愈愛,選這risotto就是為了這大啡菇。ristto煮得ok,truffle味很濃,飯不會太腍,但可以再硬一點。
French Fries with Cheese
看見隔離枱點了這個,覺得非常吸引,跟着點。薯條多,芝士多,真的非常邪惡。薯條非常新鮮,炸得十分香脆,把薯條叉起後,要拉到勁遠,芝士才會斷開。我們加了松露醬,茄汁完全沒有碰過。吃完這個snack,仲飽過吃完一個main。
French Fries with Cheese
German Sausage Platter
有四款香腸,因對香腸沒有甚麼研究,所以也不知它們是甚麼品種,但四款也不錯,每款口感也不同,有軟的,彈牙的,皮脆的。底下的薯蓉十分滑,但又會吃得到薯粒,十分好吃。
German Sausage Platter
Cold Kopi Teh
是earl grey infused vodka。味道有點像Irish coffee,不錯。朋友選的Passion是passionfruit, pineapple and mango juice,用一個印地安人杯子盛載,十分可愛。味道非常fresh,酸酸甜甜的,即使吃到很飽後也不會喝不下。
Panna Cotta
這是set dessert,有兩款選,bread pudding或panna cotta。口感有點實,不夠滑,味道有點像西米露布丁。
Panna Cotta
食物幾好食,環境都十分舒服,下次可以來happy friday一下,晚飯飲野一條龍。
2017-12-07
  • French Fries with Cheese
  • Black Truffles and Porcini Risotto with Portobello Mushroom
2017-12-19 183 浏览
將近聖誕 ,小屋子Chalet都經已佈置得好有氣氛餐廳以木材風格 用心的裝潢 座位闊落舒適餐牌當然沒有忽略 簡單清晰先點了套餐是日餐湯- 磨菇薯仔忌廉湯 湯打得細滑 反而旁邊的包真的大贊外脆內軟有陣陣蒜蓉香跟餐湯是絕配英國Prime肉眼扒配芝士焗薯 $308份量目測10-12oz 紋理好靚 配上半成, 剛好鎖住肉汁, 有牛肉的嫩度亦有濃郁的牛香芝士焗薯配上適量的煙肉令人停不了口北海道蟹肉意大利飯 $198餐牌上加了可愛廚帽相信是廚師推介意大利飯混入了絲絲蟹肉, 沒有被忌廉搶走主角味道, 清甜不膩口十分清甜
將近聖誕 ,小屋子Chalet都經已佈置得好有氣氛

餐廳以木材風格 用心的裝潢 座位闊落舒適

北海道蟹肉意大利飯 $198
餐牌上加了可愛廚帽相信是廚師推介

十分清甜

2017-12-16 3116 浏览
同老婆過嚟荃灣新開嘅IKEA,所以,就順便出街食埋飯,晌附近搜尋咗幾家餐廳,發覺「Chalet」風評不俗,而且,正正晌IKEA對面街,位置上非常就腳,但晚上經過,門面就顯得異常低調。晌Openrice網站,見佢有咗嘅介紹:「Chalet一詞,有指是瑞士小木屋的意思。」雖然,晌外觀上跟小木屋喺兩碼子嘅事,由門面開始,已見到店主晌裝修上花咗唔少心思。門前嘅單車、盆栽都喺洋溢出一片歐陸風,為平平無奇嘅街道添幾分趣味。踏入餐廳,因為臨近聖誕,就有一大大樖聖誕「迎客」樹,牆身兩邊砌上幼身嘅深灰石條,營造出一種歐洲郊區嘅古老小屋感。餐廳分兩層,地下嘅用餐區,無論地板、牆身、天花均以木板打造,配以高雅嘅餐枱、精緻嘅吊燈,頗有情調。廚房、酒吧就在餐廳尾,遠看酒吧後排列一支支嘅酒,就知佢哋有好多酒類飲品供應。拾級而上,就喺我同老婆被安排嘅上層用餐區,原來跟下層喺好不一樣,矮枱、巨型真皮梳化,以及模擬出書房嘅環境,絕對喺書香幽雅。唯一喺對外無窗戶,否則下午嚟,透點陽光,嘆份「高茶」,看看書,感覺一流。睇佢個環境格局,成間高級嘅歐陸餐廳咁,你可能諗住啲嘢食都幾貴吓,但佢哋嘅定價算得上同類餐廳嚟講夠大眾化。一
睇佢個環境格局,成間高級嘅歐陸餐廳咁,你可能諗住啲嘢食都幾貴吓,但佢哋嘅定價算得上同類餐廳嚟講夠大眾化。一個主木餐牌,左邊喺4道菜嘅晚餐(唔包飲品,$188-$308),右邊雖然寫散點($178-$368),但只要加$88一樣可以變為套餐
,多咗是日餐湯、前菜及甜品,睇落去你就知依$88加得過。此外,呢度都有斧頭扒食,用上澳洲M4和牛,寫明重38安士,只賣$888,真喺比好多扒房平一截呀!
而木餐牌背面,仲有多款小食,有生蠔、墨西哥粟米片、炸魚薯條、德國腸拼盤、芝士拼盤、伊比利亞黑毛豬火腿……等等,大部分都喺餸酒良伴,鍾意摸酒杯底嘅朋友就啱晒啦。
講開杯,就順便講講啲飲品,除咗主餐牌以木框鑲嵌外,飲品餐牌做成木酒桶形,不過太長形,影相就有點難(原因喺小弟堅持橫影啫)。飲品有多款生啤、烈酒、紅白餐、香檳、雞尾酒……等等酒類一應俱全,亦有非酒精雞尾酒、汽水及咖啡……等等讓唔飲酒嘅客人都有選擇。
意大利雜菜湯

是日餐湯有兩款選擇,正正可以一人試一款,其中一款喺「意大利雜菜湯」,真喺開正我老婆嗰瓣。小弟都試咗兩口,濃郁而酸香鮮活,仲有好多蔬菜,飲落頗醒胃。
意大利雜菜湯
蟹肉南瓜忌廉湯

湯色橙黃有光澤,感覺都好對辦,入口稀杰度啱啱好,滑溜挺身,而南瓜味都突出,不過,似乎蟹肉就唔太多。反而,啲餐湯嘅亮點晌啲麵包度,麵包偏身,外層有啲酥皮咁樣,以為又乾又硬,呃晒,咬落微微煙韌,但包心軟綿,好有麵粉香,沾啲湯一齊入口,更加好味。
蟹肉南瓜忌廉湯
法式鵝肝醬配無花果

前菜同樣喺有兩款選擇,咁就梗喺各要一客啦,而兩道前菜都以黑石板盛上,賣相挺精緻。無花果明顯有烘焙處理過,味道更濃縮,而鵝肝醬就咁食,都喺「散修修」啲,配塊水餅或法包,感覺好好多,其實,片鵝肝醬喺幾幼滑,而伴碟自家調製嘅藍莓醬拼鵝肝醬好有種平衡作用。
香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽

將吞拿魚半煎熟,老婆話幾有份食「肉」嘅感覺,佢意思喺似似哋食牛肉咁,因為佢偏素,依家極之少食紅肉。小弟亦試番嚿,比起食刺身,確喺多份挺實感,但不失其魚鮮味,啲三文魚籽就做咗大配角喇。
北海道蟹肉意大利飯 $198

小弟揀咗散點嘅意大利飯,再補充多句,以上個價喺散點菜價,需加$88變為套餐。個飯一片金黃配埋墨汁脆片及炸麵條,睇嚟簡單,但可以講喺深藏不露,個飯嘅濕潤度啱啱好,啲芝士汁底好似保濕液咁水潤包住啲飯粒,而飯粒咬口卻唔會令人有種生米感,齋飯我都覺得好食,加埋混入唔少鮮蟹肉,食味一流
北海道蟹肉意大利飯
煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉 $228

老婆就揀咗晚餐嘅白春雞,不過,侍應話今晚做唔到煙燻嘅效果,其實都無乜所謂;佢順便介紹埋喺採用法國黃油雞,皮脆肉嫩之餘,油份重啲,味道更加香啲;伴菜有椰菜仔及松子仁,啲地中海汁似似哋燒汁,但香濃外,仲有微微辣度,頗惹味,墊底嘅栗子蓉,搓得柔滑粉香,比薯蓉就自不然更高一個檔次啦。
朱古力心太軟

以為套餐包嘅甜品,都喺普普通通嘅慕絲呀,芝士餅呀之類,原來可以揀心太軟,以及麵包布甸或意式奶凍。依客心太軟焗得剛好,產生流心效果,又唔會太瀉,朱古力味超香濃。再者,碟上嘅雪人畫花絕對喺令道甜品相得益彰。
意式奶凍

杯奶凍配點點紅莓漿,碟上只寫上餐廳名字,比較下,就無心太軟賣相咁靚,不過,質素不賴,奶味好濃郁之外,質感挺身而軟滑,唔會太削搞到似慕絲咁,算得上出色嘅出品。
意式奶凍
服務媲美到啲酒店級數,點解咁講?由於我哋坐上層,都喺啲「茶几枱」,落單時位男侍應刻意踎低,同我做成同一水平,真喺讓客人自在好多
。此外,知道我哋個主菜喺「些牙」食,建議先上意大利飯,食完才再上客春雞,避免意大利變涼會過於黏連;最後,離開時特別提醒我哋注意樓梯,以上窩心細節位客人喺感受得到佢份用心
。加上菜式嘅賣相、味道,以至定價,絕對值得推介兼翻兜。
用餐优惠
優惠券
北海道蟹肉意大利飯
2017-12-13 188 浏览
有時情調呢味嘢唔係話有就有既,是日終於請到靚女陪我食飯,食聖誕大餐當然要叫大食夾大份既套餐兩份share~頭盤有熱情果加鵝肝,兩樣嘢望似唔拉間,但食落好有驚喜,熱情果甜酸味加肥美既鵝肝入口即溶,為呢個大餐起左個好靚既頭。三文魚加三文魚子都好食既。小木屋既裝修好精緻,周圍都有聖誕裝飾好有氣氛🎅🏽龍脷魚包三文魚焗得岩岩好,燒雞係我今晚最愛。外脆內軟,d雞肉好嫩,令人不禁感嘆#雞有雞味。下面焗既包菜仔吸曬雞汁既精華,又跪又香口,好食!

下面焗既包菜仔吸曬雞汁既精華,又跪又香口,好食!
又係撐枱腳嘅時候,摯愛話俾一份驚喜我,一早訂枱安排下,從8咪半穿過天橋,遠處已見到一間歐陸特色嘅餐廳。來到餐廳門口感覺更加強烈,彷如一間歐陸式「小木屋」。一入門口一棵高高嘅聖誕樹,再加上周圍佈置,充滿節日氣氛。室內以石牆為主嘅歐陸「小木屋」,令人更自然更開懷。今晚坐於入口旁高枱位置,彷如室內中的outdoor,感覺超級悠然舒適,完全唔覺自己置身於荃灣中,辛苦一日工作可以如此relax傾計飲酒晚餐⋯⋯超正!Menu設計一樣有特色,Set Dinner或其他選擇都算多,飲品種類更係超多選擇,今晚我倆就飲杯cocktail啦!Ice Lavender Tea & Strawberry Park - 兩杯Cocktail超靚,薰衣草味好香、酸酸地雞尾酒,特別醒神又好飲。另一杯摯愛品嚐,一樣好飲讚賞!法式鵝肝醬伴無花果 & 香煎半熟呑拿魚伴三文魚籽 - 鵝肝醬和無花果簡直絶配,半熟呑拿魚鮮甜又口感,兩款前菜各有特色一樣好味。蟹肉忌廉湯 - 配上的餐包脆軟於一身,配上鮮甜忌廉湯,正呀!美國Prime肉眼扒配芝士焗薯 - 牛扒超級鮮甜肉汁豐富,完全達致medium程度,配以芝味香濃焗薯,超級好味!意

法式鵝肝醬伴無花果 & 香煎半熟呑拿魚伴三文魚籽

美國Prime肉眼扒配芝士焗薯

意大利奶凍 - 奶凍幼滑香濃,好好味。

歐陸風情舒適環境、食物水準一流、餐廳服務員服務態度超級親切有禮,Chalet真正係荃灣難得一見嘅優質餐廳,超大滿足的一個晚上,一定會再去晚餐飲嘢

2017-12-11
法式鵝肝醬伴無花果 & 香煎半熟呑拿魚伴三文魚籽
美國Prime肉眼扒配芝士焗薯
2017-12-12 1986 浏览
99.9%女孩都曾經想過公主🙆🏻‍♀️不過機會是注定給有血統的👸🏻雖然本小姐冇公主既血統,但係屋企絕對有公主既尊稱(P.S 絕對冇公主病)🌟 今晚哥哥好榮幸,邀請到公主殿下撐台腳🌟-哥揀左荃灣依間西餐廳佢話之前放工路過依間餐廳,覺得好有情調(好襯我😁)可惜哥冇心儀對象🤷🏻‍♀️,一於等我陪下佢啦❣️-一入門口有少少古堡feel , 石磚裝修很有格調。我選擇坐外面,近窗既卡位望住熙來攘往既大街,人人趕放工趕回家既步伐,更突顯自己既悠閒,更relax 去享受一頓忙碌工作過後的晚餐。-我叫各自叫左一個set (有是日餐湯、前菜、主菜、甜品), 再加杯 signature cocktail🍹-🌟蟹肉忌廉湯幾香滑既口感,味道偏淡唔算濃最正係個熱辣辣又超鬆軟既麵包加落去湯到,香滑忌廉湯浸入麵包,口感更突出。-前菜有兩款,同哥互相share 食兩款份量唔多,精緻賣相,味道相當唔錯貴精不貴多呢🌟法式鵝肝醬伴無花果滑溜既鵝肝,配上新鮮香甜既既無花果減少飽滯感-🌟香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽半熟程度既吞拿魚,口感豐腴嫩滑配埋三文魚籽,更加係perfect match ,將味道提升。_主菜呢...哥哥食牛扒,我就叫左
99.9%女孩都曾經想過公主🙆🏻‍♀️
不過機會是注定給有血統的👸🏻
今晚哥哥好榮幸,邀請到公主殿下撐台腳🌟
哥揀左荃灣依間西餐廳
佢話之前放工路過依間餐廳,覺得好有情調(好襯我😁)
可惜哥冇心儀對象🤷🏻‍♀️,一於等我陪下佢啦❣️

一入門口有少少古堡feel , 石磚裝修很有格調。

我選擇坐外面,近窗既卡位
🌟蟹肉忌廉湯
蟹肉忌廉湯

幾香滑既口感,味道偏淡唔算濃
最正係個熱辣辣又超鬆軟既麵包
加落去湯到,香滑忌廉湯浸入麵包,口感更突出。
前菜有兩款,同哥互相share 食
兩款份量唔多,精緻賣相,味道相當唔錯
貴精不貴多呢
🌟法式鵝肝醬伴無花果
法式鵝肝醬伴無花果

滑溜既鵝肝,配上新鮮香甜既既無花果
減少飽滯感
🌟香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽
香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽

半熟程度既吞拿魚,口感豐腴嫩滑
_
主菜呢...哥哥食牛扒,我就叫左
🌟西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果.雜莓汁🇪🇸

勁厚切🤤肉質鮮嫩
皮烤得少少脆香口
燴蘋果酸酸甜甜 一口蘋果一口豬
味道相當配合,酸甜既蘋果減輕飽滯感

甜品有兩款
兩款都係少甜 👍🏼
🌟麵包布甸
軟綿綿既質感,配上少少cream

🤤令人回味
🌟意式奶凍

香滑少甜,奶味重,又係唔錯
難得同哥哥食飯,當然要把酒言歡
(雖然屋企日見夜見)但要打開心扉,總係要配合少少情調,先可以更加暢所欲言。
我地各自叫左杯signature cocktail 🍸🍹
🌟Strawberry Park
Strawberry Park

一試即愛上,除左粉紅色調夠哂靚
酸甜既士多啤梨朱古力口味再加上rum
味道出眾難忘,第一次飲完cocktail 還那麼回味
今晚好滿足呀👸🏻
多謝哥哥❣️
蟹肉忌廉湯
法式鵝肝醬伴無花果
Strawberry Park
  • 西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果.雜莓汁
  • Strawberry  Park  Cocktail
2017-12-12 201 浏览
同朋友2個人食我地7點左右到達仲有幾多位地方唔係好大但坐得都OK舒服但未夠7點半已經好多人,8點已經滿哂咁~裝修唔錯傾計飲野都係一個好選擇!set dinner只有4-5個choices, 其他就要à la carte我地一人一個set dinner有湯頭盤主菜同甜品但係就係冇野飲.......可能想你叫酒掛頭盤係好特別既..但就真係超細舊囉湯我就揀左西蘭花蟹肉,真係食到有蟹殼(咁即係好定唔好?!)個MAIN 份量唔算多,女仔就會0岩岩好,男仔會唔飽個D我地叫左龍利魚同春雞..個人認為一般西餐質素未有"嘩"一聲既效果,哈哈哈~甜品個麵包布甸唔夠熱奶凍都幾好食,但都係細份左少少!!如果有杯野飲就好喇佢有house beer..心思思下次再試先
同朋友2個人食
我地7點左右到達仲有幾多位
地方唔係好大但坐得都OK舒服
但未夠7點半已經好多人,8點已經滿哂咁~
裝修唔錯傾計飲野都係一個好選擇!
我地一人一個set dinner有湯頭盤主菜同甜品
但係就係冇野飲.......可能想你叫酒掛
頭盤係好特別既..但就真係超細舊囉
湯我就揀左西蘭花蟹肉,真係食到有蟹殼(咁即係好定唔好?!)
個MAIN 份量唔算多,女仔就會0岩岩好,男仔會唔飽個D
我地叫左龍利魚同春雞..個人認為一般西餐質素
未有"嘩"一聲既效果,哈哈哈~
甜品個麵包布甸唔夠熱
奶凍都幾好食,但都係細份左少少!!
如果有杯野飲就好喇
佢有house beer..心思思下次再試先
頭盤
题外话/补充资料: STAFF好有禮貌,但我覺得佢地時時都會不停咁換碟加水有D阻住傾計...
2017-12-11
  • 甜品奶凍
2017-12-12 234 浏览
同朋友黎食lunch , 每個lunch set 都有配前菜,包同洋蔥湯。我真係超級推薦佢呢個既洋蔥湯,真係超級好飲啊,就算係唔中意食洋蔥既人都可以試下,因為呢碗湯完全沒有洋蔥既辛辣味!!因為煮熟的洋蔥辛辣的味道不單會減少很多很多,而且洋蔥的甜味會跑出黎!個湯還充斥著洋蔥香氣洋蔥煮得很軟!非常推薦大家!大家看到湯碗的設計了嗎?有個尖尖的頭,方便飲到最後一口的時候,可以把它倒在湯匙裡,直接喝掉!一口不剩把這個超美味的湯飲完,真的很爽很幸運!!卡邦尼意粉,整體均勻,不會令人吃得太膩很不錯。豬排就普通一般,可能,因為我不喜歡這個酸酸的配汁吧?!但個豬肉不會鞋,所以 撇除個醬汁之外黎講都是可以接受。lunch set 包的茶,飲用的餐具也很講疚,可以自己 自由調配要加幾多檸檬同埋糖。兩個人吃,每人100蚊有找。

洋蔥煮得很軟!非常推薦大家!

卡邦尼意粉

carbonara

卡邦尼意粉,整體均勻,不會令人吃得太膩很不錯。

豬排就普通一般,可能,因為我不喜歡這個酸酸的配汁吧?!

但個豬肉不會鞋,所以 撇除個醬汁之外黎講都是可以接受。

兩個人吃,每人100蚊有找。

2017-11-27
卡邦尼意粉
carbonara
  • 洋蔥湯
2017-12-10 155 浏览
Chalet就係我屋企後面,不過通常都上左行人橋所以冇機會試,今次搵野食又見到間野,所以好奇落去試下吧!小木屋格調,配上聖誕歌,好似去左外國食聖誕餐house beer除了麥味,多了比利時花香,全港得佢地引入(員工話), 對酒量低既我黎講易入口水牛城雞翼吾點將都夠味 皮脆!藍芝士醬夠哂臭,半身半固體,搽落去熱辣辣嘅雞翼到嗰陣就開始溶變成芝士汁嘅狀態,好正豬鞍配雜菌汁(味濃配黑醋酸味)同埋焦糖蘋果。食肉途中轉下口味好似有啲解滯感覺,又可以當係飯後甜品,底下仲有醃左既椰菜。豬鞍肉好味,連埋肥膏食好香北海道蟹肉意大利飯軟硬剛好,同老公食哂全部,吾錯呢聖誕節再黎食過先!

小木屋格調,配上聖誕歌,好似去左外國食聖誕餐

水牛城雞翼吾點將都夠味 皮脆!藍芝士醬夠哂臭

豬鞍

北海道蟹肉意大利飯軟硬剛好,同老公食哂全部,吾錯呢

聖誕節再黎食過先!

2017-12-07