2017-10-14
Catee世界から貓が消えたなら?今次我哋去左間以貓糧為主題嘅café 用左好多嚿魚嚟做菜,雖然蛋白質夠高,調味亦都足, 但提醒養貓人士,此餐廳唔適合貓咪享用入到門口就見到吧枱後面全部都係酒, 仲以為自己入咗英雄之地裝潢方面似傳統嘅bar restaurant,燈光有格調,配上蠟燭燭光令人心亦都覺得微暖,都有啲繩索好似俾貓玩咁, 另外如圖餐廳係比較昏暗,不適合拍攝《威靈頓三文魚》HKD218威靈頓牛肉就食得多啦,咁樣威靈頓三文魚又試過未?用新鮮牛油零感特簿酥皮包住左Parma ham同邊緣鵝肝,另外裏面嘅三文魚竟然可以畀廚師煮到medium rare,可以Keep住三文魚嗰份鮮、滑味。加埋巴馬ham本身嘅鹹味嚟引出成個香,然後就到三文魚嘅鮮甜,後面仲有酥皮嘅牛油香,Fusions 得來又好有特色, 食得出係誠意作品值得推介《大蝦冬陰功意大利飯》HKD158冬陰公湯係辣嘅,呢個常識個個都知架啦,但係又點樣做到佢近乎唔辣又keep到嗰陣辣香味呢,咁就要請教下依間餐廳先知啊,將個冬陰公湯同埋個意大利飯玩轟轟合體,🤔首先就係冬陰公嘅酸辣香味,然後就到意大利飯嘅質地,個risotto 好硬身亦唔
世界から貓が消えたなら?
《威靈頓三文魚》HKD218
《威靈頓三文魚》
《大蝦冬陰功意大利飯》HKD158
咁就要請教下依間餐廳先知啊,將個冬陰公湯同埋個意大利飯玩轟轟合體,🤔首先就係冬陰公嘅酸辣香味,然後就到意大利飯嘅質地,個risotto 好硬身亦唔太creamy, 似屋企煮嘅金象米risotto, 不過隻蝦都算幾爽口,整體嚟講,冬陰公冇左辣嘅刺激, 但保留到獨特嘅香味, 食唔到冬陰功辣嘅人應該要試下呢個, 體驗夏冬陰功嘅味道
《炸洋蔥圈伴他他汁》HKD48
。洋蔥圈嘅流心香油做得明顯,厚過塊招牌嘅麵粉漿,自然吸得多油,食完都多啲罪惡感,加埋個惹味他他汁,感覺食完就黑暗Twins, 勝在令人好飽肚,可以解決能源危機,好正
《Banana mike shake》HKD15
。香精味好似以前細個飲嘅antibiotic 😂只不過冇咗啲顆粒除非你同我一樣好鍾意飲抗生素,唔係嘅話就唔值得推介
《凱撒沙拉伴巴馬火腿》HKD78
。份量多,可以攞來當正餐, 當然沙律醬亦都好多水汪汪, 減肥人士應該叫返佢小醬,parma ham雖然鹹味重,食番啲新鮮嘅生菜中和番, 濃味但不澀喉,烘過嘅麵包粒分量唔多,一碟價番74蚊
《凱撒沙拉伴巴馬火腿》
《是日例湯》HKD40
。忌廉南瓜湯,南瓜味細味出嚟, 同忌廉嘅比例做得非常和諧,顏色鮮豔,質地比較傑,好啱攞嚟填飽個肚
《是日例湯》
《意式奶凍》HKD38
。奶凍質感細滑 奶香甜甜的 雖然分量好少 輕怡美味
《意式奶凍》
《朱古力布朗尼蛋糕》HKD48
。 凍冰冰嘅brownie 加啲糖霜,雅緻得你又唔會過份花巧, 凍冰冰口感好似食緊特濃朱古力雪糕咁,認真唔錯
《芒果芝士餅》HKD68
。整體來講非常滋味,芒果香尚算突出, 面頭上面有層果醬,食起上嚟好creamy, 不過你唔好預佢好似平時d芝士蛋糕咁濃芝士味, 始終太濃就會搶奪咗芒果嘅清香
题外话/补充资料:
整體嚟講食物質素相當唔錯, 唯獨係等候時間有啲耐,大概每道菜平均出菜時間都要成廿分鐘, 可以食完一碟之後又新鮮熱辣辣食另一碟