2017-10-14 476 浏览
Catee世界から貓が消えたなら?今次我哋去左間以貓糧為主題嘅café 用左好多嚿魚嚟做菜,雖然蛋白質夠高,調味亦都足, 但提醒養貓人士,此餐廳唔適合貓咪享用入到門口就見到吧枱後面全部都係酒, 仲以為自己入咗英雄之地裝潢方面似傳統嘅bar restaurant,燈光有格調,配上蠟燭燭光令人心亦都覺得微暖,都有啲繩索好似俾貓玩咁, 另外如圖餐廳係比較昏暗,不適合拍攝《威靈頓三文魚》HKD218威靈頓牛肉就食得多啦,咁樣威靈頓三文魚又試過未?用新鮮牛油零感特簿酥皮包住左Parma ham同邊緣鵝肝,另外裏面嘅三文魚竟然可以畀廚師煮到medium rare,可以Keep住三文魚嗰份鮮、滑味。加埋巴馬ham本身嘅鹹味嚟引出成個香,然後就到三文魚嘅鮮甜,後面仲有酥皮嘅牛油香,Fusions 得來又好有特色, 食得出係誠意作品值得推介《大蝦冬陰功意大利飯》HKD158冬陰公湯係辣嘅,呢個常識個個都知架啦,但係又點樣做到佢近乎唔辣又keep到嗰陣辣香味呢,咁就要請教下依間餐廳先知啊,將個冬陰公湯同埋個意大利飯玩轟轟合體,🤔首先就係冬陰公嘅酸辣香味,然後就到意大利飯嘅質地,個risotto 好硬身亦唔
Catee
世界から貓が消えたなら?

燈光有格調,配上蠟燭燭光令人心亦都覺得微暖

《威靈頓三文魚》HKD218
《威靈頓三文魚》

《大蝦冬陰功意大利飯》HKD158
咁就要請教下依間餐廳先知啊,將個冬陰公湯同埋個意大利飯玩轟轟合體,🤔首先就係冬陰公嘅酸辣香味,然後就到意大利飯嘅質地,個risotto 好硬身亦唔太creamy, 似屋企煮嘅金象米risotto, 不過隻蝦都算幾爽口,整體嚟講,冬陰公冇左辣嘅刺激, 但保留到獨特嘅香味, 食唔到冬陰功辣嘅人應該要試下呢個, 體驗夏冬陰功嘅味道
《炸洋蔥圈伴他他汁》HKD48
。洋蔥圈嘅流心香油做得明顯,厚過塊招牌嘅麵粉漿,自然吸得多油,食完都多啲罪惡感,加埋個惹味他他汁,感覺食完就黑暗Twins, 勝在令人好飽肚,可以解決能源危機,好正
《Banana mike shake》HKD15
。香精味好似以前細個飲嘅antibiotic 😂只不過冇咗啲顆粒除非你同我一樣好鍾意飲抗生素,唔係嘅話就唔值得推介

《凱撒沙拉伴巴馬火腿》HKD78
。份量多,可以攞來當正餐, 當然沙律醬亦都好多水汪汪, 減肥人士應該叫返佢小醬,parma ham雖然鹹味重,食番啲新鮮嘅生菜中和番, 濃味但不澀喉,烘過嘅麵包粒分量唔多,一碟價番74蚊
《凱撒沙拉伴巴馬火腿》

《是日例湯》HKD40
。忌廉南瓜湯,南瓜味細味出嚟, 同忌廉嘅比例做得非常和諧,顏色鮮豔,質地比較傑,好啱攞嚟填飽個肚
《是日例湯》

《意式奶凍》HKD38
。奶凍質感細滑 奶香甜甜的 雖然分量好少 輕怡美味
《意式奶凍》

《朱古力布朗尼蛋糕》HKD48
。 凍冰冰嘅brownie 加啲糖霜,雅緻得你又唔會過份花巧, 凍冰冰口感好似食緊特濃朱古力雪糕咁,認真唔錯
《芒果芝士餅》HKD68
。整體來講非常滋味,芒果香尚算突出, 面頭上面有層果醬,食起上嚟好creamy, 不過你唔好預佢好似平時d芝士蛋糕咁濃芝士味, 始終太濃就會搶奪咗芒果嘅清香

题外话/补充资料: 整體嚟講食物質素相當唔錯, 唯獨係等候時間有啲耐,大概每道菜平均出菜時間都要成廿分鐘, 可以食完一碟之後又新鮮熱辣辣食另一碟
2017-09-20
《威靈頓三文魚》
《是日例湯》
《意式奶凍》
  • 威靈頓三文魚
2017-10-12 39 浏览
餐廳環境比較昏暗都幾有feel,用嘅餐具佈置都幾有格調,六點去到餐廳時一個人都冇,環境都比較幽靜,因為無咩客人,一開始仲驚有少少中伏,但都食完晒離開過一刻,餐廳已經坐到滿晒人啦,好多人都一班朋友黎聚餐,氣氛又變得好熱鬧!!跟餐加$50嘅沙律同埋餐湯,沙律係藜麥沙律,藜麥係一種好健康既食材,配埋酸酸地嘅沙律汁,好開胃。 跟餐送嘅餐包,配埋黑醋汁點吓點吓好返食晒。餐湯係薯仔湯,薯仔湯口感綿密,飲得出真材實料。另外跟餐加左$20叫咗龍蝦湯,比較滑身同濃味,$20抵比啊!第一個主菜係大蝦冬陰公意大利飯,大蝦用牛油煎過,好香,意大利飯比較硬身又索滿冬陰公嘅汁,酸酸地又唔會太辣,泰式香料味都好突出,好味!第二個主菜係烤紐西蘭羊架伴薄荷乳酪(五成熟),伴碟有秋葵、薯蓉、番茄仔,羊架有羊臊味,唔會太嚡口,正!薄荷乳酪汁酸酸地可以減低左羊架嘅油膩感。甜品係紅豆綠茶蛋糕, 頂果層係紅豆慕絲,之後係綠茶慕絲,最底個層係綠茶蛋糕,個甜品唔會太甜太膩,啱我!最後媽媽食到太飽啦,餐飲都冇叫,我就叫左一杯茉莉花茶,清一清食到好飽嘅肚。
啊!

2017-10-12 261 浏览
今日best friend生日,我地三個閨蜜走左去燭光晚餐~~間餐廳係另一個friend提議既,佢話之前同屋企人去過食,環境同食物都好高水準!!既然有信心保證,當然要一齊去試下!餐廳環境好靚好moody,位都幾寬敞,坐得好舒服,淨係個環境都覺得有d醉醉地哈哈~Menu選擇都幾多,而且淨睇菜式名已經食指大動,又龍蝦又帶子但價錢一d都無離地!好多都好吸引好想試最後嗌左牛油果帶子沙律,龍蝦濃湯,烤大蝦龍蝦汁長通粉,威靈頓三文魚,煙三文魚蟹肉波波,巴馬火腿蜜瓜,雙影帶子配黑魚子估唔到牛油果帶子沙律個牛油果有完整既半個,帶子都好大粒好鮮甜,個汁又酸酸甜甜咁超開胃!!跟住就到我地d appetizer 上枱啦~款款都超精緻唔捨得食,雙影帶子配黑魚子一半係生一半係熟,視覺上好似影子咁好得意,巴馬火腿蜜瓜既蜜瓜甜到喊,火腿一d都唔薄好大塊,一甜一鹹,兩者超夾得黎彼此都好有存在感!第三款係煙三文魚蟹肉波波,超厚既一塊煙三文魚包住蟹肉,口感實在太厚實豐富啦!三款appetizer都係一口一件,但真係每口都好實在,色香味同份量都係100分!!呀!差d唔記得提個龍蝦濃湯!呢個絕對係貨真價實我飲過最好飲既龍蝦湯

呀!差d唔記得提個龍蝦濃湯!呢個絕對係貨真價實我飲過最好飲既龍蝦湯,好香好濃仲要真係有龍蝦肉~

最後終於到兩個主菜出場啦~烤大蝦龍蝦汁長通粉,個汁好啱我,濃味得黎又唔鹹,好鮮味!個龍蝦都好大好多肉,我地好快就KO左成碟!最後既主菜係一款創意心機作,叫威靈頓三文魚,用酥皮包住大大件三文魚,口感好特別,無唸過會咁夾,入面其實仲有其他食材提升味道同口感,之於係咩?大家親自去試試啦~實有驚喜!

食完呢餐真係滿足到難以形容,呢間餐廳仲有好多酒類同cocktail飲,鐘意飲酒既朋友都啱!!
2017-10-11 78 浏览
今日想約朋友嚟到catee享用我們的晚餐餐廳細細間 燈光柔和 充滿著浪漫嘅氣氛 相信喺度享用晚餐一定倍感舒適先嚟個麵包小吃作為前菜 點啲橄欖油同醋就可以食 酸酸味味 配合鬆軟嘅麵包 不錯小吃 香辣雞翼放辣椒汁$58 6Pcs大大隻雞翼 新鮮炸起 外皮脆卜卜 粉漿一啲都唔厚 旁邊有個辣椒醬汁 帶點微辣 增加味覺嘅層次 德國脆皮咸豬手配蜜糖芥末及德國鹹菜$168有把刀插住隻豬手 賣相吸睛 非常有心思嘅擺設 原隻大豬手 加埋把刀 霸氣十足餐廳職員畀我哋影完相之後 就拎返入廚房 等廚師幫我哋切開隻豬手 等我地方便易吃廚師嘅刀功確實不錯 骨肉完全分離 豬手外皮脆卜卜 好似食緊乳豬外皮一樣 裏面仍能保持肉汁 咀嚼得越耐 鹹香味就越重 加埋蜜糖芥末醬及鹹菜一齊食別有一番風味烤紐西蘭羊架半薄荷乳酪$158有兩件羊架 時令蔬菜 和薯蓉想講下個薯蓉 真係好好食 超級滑 而且好香奶味兩條骨唯一件羊架 低食 好厚肉點選咗七成熟 羊肉中間仲係粉紅色 肉質嫩滑 羊騷味可以接受
今日想約朋友嚟到catee享用我們的晚餐

想講下個薯蓉 真係好好食 超級滑 而且好香奶味

兩條骨唯一件羊架 低食 好厚肉

點選咗七成熟 羊肉中間仲係粉紅色 肉質嫩滑 羊騷味可以接受

2017-10-08 47 浏览
今日同朋友去荃灣行街,諗咗好耐都諗唔到食咩,於是上網睇一睇,就發現呢一間嘅好評好多,所以就過咗去食呢一間啊一坐低就有餐包提供,我哋兩個人分別叫咗兩個主食,同埋一個小食拼盤,我就叫左個威靈頓三文魚,而朋友就叫左個烤澳洲肉眼扒跟餐。跟餐既話有前菜沙律,餐湯同甜品,跟餐轉龍蝦牌湯都只係加$20,但真係幾推薦大家轉,因為個龍蝦湯味道極度濃郁!而且唔會覺得係調味粉整出嚟!再講下個黑松露三文魚青瓜卷,都超級好食,唯一美中不足嘅就係個份量係細咗少少,唔係好夠喉!主食方面,烤澳洲肉眼扒叫左3成熟,牛扒嘅份量非常之大,足夠滿足一個成年男人,不過比起牛扒咁驚喜嘅係旁邊嘅配菜,個薯蓉味道超級好,唔會係淡茂茂,係有經過精心調味!至於個威靈頓三文魚,由於都幾講究架,所以都等左差唔多20分鐘先有,不過都係值得嘅!佢嘅外表好鬆脆,而且唔會覺得好油膩,加上裏面已經熟左既三文魚,兩者一齊咬嘅口感非常豐富,外面嘅酥皮鹹味同裏面嘅鮮味融為一體,味道適中,正!最後講埋個小食拼盤,裏面分別有四隻炸雞翼,四個炸洋蔥圈,兩條炸金文畢溶芝士同埋一大堆炸薯條,分量來講,剩係嗰個炸薯條都超級多,值得一讚!不過我最鍾意食嘅都係個炸洋蔥圈,

一坐低就有餐包提供,我哋兩個人分別叫咗兩個主食
,同埋一個小食拼盤
,我就叫左個威靈頓三文魚,而朋友就叫左個烤澳洲肉眼扒跟餐
。跟餐既話有前菜沙律,餐湯同甜品
,跟餐轉龍蝦牌湯都只係加$20
,但真係幾推薦大家轉
,因為個龍蝦湯味道極度濃郁
!而且唔會覺得係調味粉整出嚟
!再講下個黑松露三文魚青瓜卷,都超級好食
,唯一美中不足嘅就係個份量係細咗少少,唔係好夠喉

主食方面,烤澳洲肉眼扒叫左3成熟
,係有經過精心調味
!佢嘅外表好鬆脆,而且唔會覺得好油膩
,加上裏面已經熟左既三文魚,兩者一齊咬嘅口感非常豐富
,外面嘅酥皮鹹味同裏面嘅鮮味融為一體,味道適中,正

最後講埋個小食拼盤
,值得一讚!不過我最鍾意食嘅都係個炸洋蔥圈,好香脆,而且個炸衣唔會好厚
,另外嗰炸芝士都超級邪惡,芝士味濃烈
,十分好!

整體來講呢一間店嘅環境非常舒適
,好適合兩個朋友坐喺度傾吓計食下野
,只係個地點吾算荃灣人流多嘅地方,所以大家去之前記得睇定個地址
因為今日要去荃灣做d 野,所以就順便去左荃灣個邊食dinner,我朋友話好耐無食西餐,所以我地就簡左catee 坐低係間餐廳個陣都8點幾左右,我同朋友都已經好肚餓,所以先後叫左威靈頓三文魚,雙影帶子配黑魚子,黑松露野菌意大利飯,煙三文魚蟹肉波波,烤大蝦龍蝦汁長通粉。一開頭真係好肚餓,食住包包等 烤大蝦龍蝦汁長通粉隻蝦好大隻,個汁又唔會太咸,長通粉又有口感 煙三文魚蟹肉波波黑松露野菌意大利飯個意大利飯一上黎,真係熱辣辣,d 煙好明顯 呢個意大利飯真係無得彈,好好食,大家記得襯熱食。推介威靈頓三文魚呢個菜真係好特別,層酥皮包住個三文魚,但個皮又唔會好厚,大家記得用埋個醬,呢個combination 真係perfect!! 必叫 雙影帶子配黑魚子野飲就叫左strawberry milk shake 同fruit punch我好中意杯野飲上既葉,color 好靚,同杯野既顏色好夾,好岩影黎呃like 哈哈fruit punch 飲落又唔會太甜 甜品就叫左焗棉花糖朱古力。個棉花糖烤得好靚,原來d 朱古力係under d 棉花糖下面,真係好得意。配上d 餅食就唔會太甜。

一開頭真係好肚餓,食住包包等

烤大蝦龍蝦汁長通粉

隻蝦好大隻,個汁又唔會太咸,長通粉又有口感

煙三文魚蟹肉波波

黑松露野菌意大利飯

個意大利飯一上黎,真係熱辣辣,d 煙好明顯
呢個意大利飯真係無得彈,好好食,大家記得襯熱食。推介

雙影帶子配黑魚子

fruit punch 飲落又唔會太甜

甜品就叫左焗棉花糖朱古力。

2017-10-03
  • 焗棉花糖朱古力
  • 烤大蝦龍蝦汁長通粉
  • fruit punch
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 威靈頓三文魚
2017-10-05 41 浏览
呢間餐廳裝修係小小中古風既西式,地方坐得舒服, 服務是也是十分好,呢間都係會再去既餐廳.餐湯份量偏多, 菇味比一般餐廳要重,味道偏濃, 所以我特別中佢既湯.另外要推薦既威靈頓三文魚, 佢三文魚係半生熟既形式,口感煮得好好味,又唔係生既個種口感都唔係熟, 最好自己試一次先明,外皮比一d類似蘇皮既野包住,  如果係三文魚既愛好者,一定會中意呢道菜.另外要推薦既係意粉, 意粉本身汁既味道都好濃, 重要既係都唔算貴係118左右,意粉係偏意粉, 口感一流, 我基本上會再去呢間餐廳都係為左呢道菜.黑松露味都好濃, 味道同口感都係一流, 我最中意反而係呢道菜.!
呢間餐廳裝修係小小中古風既西式,
地方坐得舒服, 服務是也是十分好,
呢間都係會再去既餐廳.
餐湯份量偏多, 菇味比一般餐廳要重,
味道偏濃, 所以我特別中佢既湯.
另外要推薦既威靈頓三文魚, 佢三文魚係半生熟既形式,
2017-10-05
2017-10-03 57 浏览
我係一個貓奴,朋友話帶我黎一間貓主題既西餐廳食飯於是呢晚就同幾個朋友黎左啦🐱🐱餐廳內有關貓既裝佈及掛畫原來老闆話點解叫catee係因為夜貓,加上有老闆係養貓既,所以就有呢個名啦!裝飾唔會太over! 煎帶子沙律帶子兩邊微微煎香,唔會太熟,食落岩岩好,夠嫩叫了一個兩人餐share一齊食黑醋及麵包如果面包加熱番會更好套餐沙律魚翅忌廉湯個湯打得幾香滑嫁睇左其他食評想試好耐既炸三文魚球每一口都係三文魚外層炸得非常香脆,我略兼外層有小小燶但唔影響入面既三文魚會炸得太熟配上cocktail sauce期待既主菜三文魚威靈頓係其他餐廳就食過beef willington反而三文魚比較少三文魚不是全熟,薄而香脆既酥皮口感及層次非常好,先是香脆酥皮,帶點牛油香味,配上三文魚既魚脂味另一款主菜—德國豬手睇相已經知好脆唔算好咸,我好怕食到好咸及外皮好硬既豬手店只俾我地影完相就拎入去切啦!豬手多肉到食唔哂最後仲食埋甜品,白朱古力mousse cake味道尚可,因為食得太飽啦已經同朋友share 就岩岩好甜品不是自家製的呢杯係Apple on the beach 欣賞餐廳cocktail 裝飾上有心思
我係一個貓奴,朋友話帶我黎一間貓主題既西餐廳食飯
於是呢晚就同幾個朋友黎左啦🐱🐱

餐廳內有關貓既裝佈及掛畫

裝飾唔會太over!

煎帶子沙律
帶子兩邊微微煎香,唔會太熟,食落岩岩好,夠嫩
叫了一個兩人餐share一齊食

期待既主菜
三文魚威靈頓
係其他餐廳就食過beef willington
反而三文魚比較少
三文魚不是全熟,薄而香脆既酥皮

另一款主菜—德國豬手
睇相已經知好脆
唔算好咸,我好怕食到好咸及外皮好硬既豬手

店只俾我地影完相就拎入去切啦!
豬手多肉到食唔哂

最後仲食埋甜品,白朱古力mousse cake
味道尚可,因為食得太飽啦已經
同朋友share 就岩岩好
甜品不是自家製的

呢杯係Apple on the beach
欣賞餐廳cocktail 裝飾上有心思
招牌係魚食料理嘅餐廳係香港好少見,今日同男朋友黎到荃灣Catee品嚐下!餐廳掛滿咗好多貓嘅畫,如果有真貓就好lu。嚟到好relax得黎,餐廳設計比到人一種高格調嘅感覺,所以平時暫少提出自拍嘅男朋友竟然主動話想一齊自拍幾張留念。餐包與方包有四種唔同嘅包包,每款都各有特色,個人最鐘意就係黑色粒粒餐包,雖然一啲都唔鬆軟,仲好實淨添,但配合埋橄欖油同黑醋就好正!方包冇平時嘅麵包咁輕因為都餐廳同荃灣站有啲距離,行到呢到已經流曬大汗喇😥所以叫左杯Virgin Mojoto用薄荷葉、青檸等熱帶水果,混合梳打水而成嘅飲料,飲落好fresh,即時幫我降溫。沙律跟餐附送嘅沙律🥗,同平時食到嘅沙律都好唔同。煙三文魚蟹肉波波 呢個真係推介黎!魚蛋就食得多,呢個獨家三文魚蟹肉嘅波波真係未聽過!雖然價錢有啲貴👉🏼👈🏼,但係啲三文魚肉包曬係入面,軟綿綿再加擔擔三文魚,好正!不過蟹味就唔係好出,好多三文魚味😋跟餐加錢配:小龍蝦湯龍蝦點都有啲苦澀味,但呢度嘅龍蝦湯比較少苦澀味,而且好濃嘅龍蝦味,加錢都值呀跟餐:薯仔湯薯仔湯雖然係跟餐配嘅,但係都唔簡單架。薯仔並唔係打到爛曬,仲有啲粒粒咁,有口感,呢碗湯個人覺得食落去有種

餐包與方包
方包冇平時嘅麵包咁輕
因為都餐廳同荃灣站有啲距離,行到呢到已經流曬大汗喇😥
所以叫左杯Virgin Mojoto
沙律
跟餐附送嘅沙律🥗,同平時食到嘅沙律都好唔同。

煙三文魚蟹肉波波
跟餐加錢配:小龍蝦湯
跟餐:薯仔湯
薯仔湯雖然係跟餐配嘅,但係都唔簡單架。薯仔並唔係打到爛曬,仲有啲粒粒咁,有口感,呢碗湯個人覺得食落去有種暖暖嘅感覺☺️
烤大蝦龍蝦汁長通粉🍤
龍蝦汁同龍蝦湯嘅味好似,將啲汁溝埋長通粉食都好正!
豬手
超級型嘅豬手擺設,餐廳職員比你影完相就會幫你切🤣
點嘅時候冇估到咁大份,最後要打包部分走。皮超脆但又帶點煙韌,肉質嫩滑,熱辣辣新鮮出爐。
綠茶凍蛋糕
層次分明,而且綠茶🍵味都足夠,冇後悔到加錢order,一啲都唔heavy嘅感覺,愈食愈忘記飽肚嘅感覺。
2017-08-21
2017-10-03 106 浏览
又是西餐又是Bar,一次滿足我呢個 西餐怪 酒精人🍺☕️ 未食之先,竟被店員錯認熟人,哈真的一頭霧水🤣 咪以為呢間餐廳黑黑孟孟🌚蒲味濃,牆裡牆外滿是「小貓」店員也是滿滿愛心😂 黎到Catee【必食】是他! 威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁👍雖然食落已經多重口感,問左店員先知內裏大有乾坤,外脆內軟既酥皮包裏面包滿【巴馬火腿-鵝肝醬-三文魚】,Medium是剛剛好! 說到這裡,唔講唔知,原來店主想打造一間「🐟」作為主打既「🐱」餐廳🍴接下來這道是【烤帶子南瓜意大利飯】,我去到D特色既多國菜餐廳,都會喜歡叫一份Risotto,這次讓我感到十分驚喜,這【米飯】是目前為止,跟我去到西班牙吃的最為接近,偏硬有嚼勁,粒粒分明但是有點不一樣的是,有可能為了配合香港人口味,味道很重,汁濃稠,南瓜味道很出!一口飯搭配頂層香煎的黃金帶子,美味絕頂!但是,我十分建議各位二人同享,否則未免吃得太辛苦了。餐廳除了一系列的高質西餐之外,也提供甚多選擇的Cocktail可供選擇,仲有Happy Hour呢!!!這杯是叫做Cosmopolitan,它是一種以伏特加、白橙皮酒、蔓越莓汁,加入新鮮現擠萊姆汁或甜檸檬汁調成的雞尾酒,味
又是西餐又是Bar,一次滿足我呢個 西餐怪 酒精人🍺☕️
未食之先,竟被店員錯認熟人,哈真的一頭霧水🤣

咪以為呢間餐廳黑黑孟孟🌚蒲味濃,牆裡牆外滿是「小貓」
店員也是滿滿愛心😂

黎到Catee【必食】是他! 威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁👍
烤帶子南瓜意大利飯

Cosmopolitan

這杯是叫做Cosmopolitan,它是一種以伏特加、白橙皮酒、蔓越莓汁,加入新鮮現擠萊姆汁或甜檸檬汁調成的雞尾酒,味道清澈但過癮。
Lychee Martini

Lychee Martini,荔枝味道很濃

青口周打湯(餐湯)

餐沙律

2017-09-12
烤帶子南瓜意大利飯
Lychee Martini
餐沙律
2017-10-02 111 浏览
男朋友經朋友知道荃灣開了一間新的西餐廳,這餐廳能夠吸引他眼球全因餐廳的名字都與貓有關(Catee),作為家中兩大剷屎官,當然第一時間去打打卡!餐廳位於荃新天地對面,交通很方便,一路走到餐廳門口,發現餐廳很有格調。在門外看見餐廳貼出多張招牌菜式,相片都很吸引,於時便決定入內用餐。走到餐廳裡面,單是佈置已經吸引死我們,貓,全部都係貓,我二話不說便已經拿起手機拍拍拍,男友更誇張,原來早已拿了新相機出來拍照,順便在這有格調的環境試試機。單從佈置已經感覺到餐廳店主很有品味和要求,並非將所有貓相混在一起便成為貓主題餐廳,甚至部份掛畫有餐廳名字Catee,應該搜集和很花心思製作的。餐廳還有打咭送飲品的推廣優惠,同樣宣傳單張也一絲不荀。近大門口的工作枱更加有心思,讓人感到就像在船裡用餐一樣,而且牆身更全是由貓圖案組成,很有心思。未點餐,單是欣賞餐廳內的環境已經令人十分滿足,而且情調十分浪漫,立即感到男友的選擇沒錯,可以兩人好好享受一個浪漫晚餐。街上悶熱的天氣令人不爽,餐廳溫度適中,拍照一輪後,店員端水來招呼我們已有小驚喜,平常一般餐廳只會拿開水或極其量加兩片檸檬水招待客人,但這餐廳的清水很特別,而且味
男朋友經朋友知道荃灣開了一間新的西餐廳,
作為家中兩大剷屎官,
當然第一時間去打打卡!

餐廳位於荃新天地對面,
交通很方便,
一路走到餐廳門口,
發現餐廳很有格調。

在門外看見餐廳貼出多張招牌菜式,
相片都很吸引,
於時便決定入內用餐。

走到餐廳裡面,
單是佈置已經吸引死我們,
貓,全部都係貓,
我二話不說便已經拿起手機拍拍拍,
男友更誇張,
原來早已拿了新相機出來拍照,
順便在這有格調的環境試試機。

單從佈置已經感覺到餐廳店主很有品味和要求,
並非將所有貓相混在一起便成為貓主題餐廳,
甚至部份掛畫有餐廳名字Catee,
應該搜集和很花心思製作的。

餐廳還有打咭送飲品的推廣優惠,
同樣宣傳單張也一絲不荀。

近大門口的工作枱更加有心思,
讓人感到就像在船裡用餐一樣,
而且牆身更全是由貓圖案組成,
很有心思。

未點餐,
單是欣賞餐廳內的環境已經令人十分滿足,
而且情調十分浪漫,
立即感到男友的選擇沒錯,
可以兩人好好享受一個浪漫晚餐。

街上悶熱的天氣令人不爽,
餐廳溫度適中,
拍照一輪後,
店員端水來招呼我們已有小驚喜,
平常一般餐廳只會拿開水或極其量加兩片檸檬水招待客人,
但這餐廳的清水很特別,
而且味道很清新,
喝一口是青瓜的味道,
襯店員未拿走水瓶便八八掛掛地問一下,
原來水裡面除了青瓜外,
還有青檸葉一同浸泡,
要知道一家餐廳的心思,
從細節便可以看得出來,
喝下一口特調清水,
悶熱全消,也長知識,
可以在家試試泡一下。
青瓜青檸葉水

看著菜單很有趣,
發現菜單與一般的餐廳很不同,
一般西餐廳都是以牛扒或肉類作招倈,
但這餐廳卻以魚類作招牌菜,
在這悶熱的天氣,
吃吃魚也能消除炎熱天氣帶來的悶氣。

我們問了店員有甚麼招牌菜,
點了菜後,
原來每個主菜加上$50便能當成套餐,
包括:沙律,餐包,餐湯和甜品
那麼化算我們當然將菜式轉成套餐哪!
套餐沙律及面包

難得到浪漫的地方用餐,
發現有特調飲品只需加$15便可以享用,
當然試一試!
平常一杯也要幾十元,
男友點了Fruit Punch作餐飲。
Fruit Punch

我點了Virgin Mojito,
兩杯賣相也很吸引,
味道也很好,
但我比較喜歡Virgin Mojito,
它哪薄荷香味配合甜梳打水的味道,
令人很清新,
在用餐時享用更加能夠消除飽濟感,
連男友都讚,
及後他也加了一杯。
Virgin Mojito

不久跟餐的沙律上枱,
以為加少少錢送的沙律菜都是一般菜式便小看餐廳的心思了,
沙律菜不會有草青味,
而且上面還佈了一層鷹咀豆,
所以作為沙律便不會太單調,
鷹咀豆混了沙律醬的口感也令人開胃。
跟餐沙律

及後面包也上枱,
細看單是餐包也有四種款色,
而家熱騰鬆軟,
作為澱粉質的朋友,
我已經流口水了!
餐包

為避免單調,
也食得健康,
餐廳並非給予牛油客人配面包同食,
而是檻欖油和黑醋,
讓面包帶點香醋味道,
更多層次。
欖油及黑醋

為了試更多菜式,
我點了跟餐的餐湯 - 西蘭花忌廉湯,
除了賣相了得外,
有時候一般的忌廉湯太糊,
未用餐已被消去食慾,
但這餐湯糊度適中,
也不會太咸。
跟餐西蘭花忌廉湯

男友選了龍蝦湯,
試了一口味道香濃,
而且湯內真的有龍蝦肉,
真是真材實料。
跟餐龍蝦濃湯

因為這幾天吃太多肉,
發現菜牌有貴氣的牛油果帶子沙律,
所以點來試試。

這牛油果帶子沙律,
帶子之大和肥美是令人難忘,
咬下帶子帶點煎香的味道,
帶子鮮甜,
平日少吃牛油果的我也吃了很多,
兩種食材配在一起也很配合,
很值得一試。
牛油果帶子沙律

餐廳老闆特別推介威靈頓三文魚扒,
威靈頓牛柳吃得多,
但這個做法配合三文魚更加配合,
就在老闆推介這款食品時,
他也問及我們對餐廳的感覺,
才知道他們除了希望可以經營一家西餐廳外,
更希望研究更多以魚類製作的菜式並在香港推廣,
而且很有理念,
真是很值得鼓勵,
現時香港人大多都以錢作為理想,
但這老闆的理念顯然不同。
威靈頓三文魚扒

當細嘗威靈頓魚扒時,
酥皮很香穌,
不會因為魚油而淋,
肉質很軟淋,
魚肉很有汁感,
不會乾鞋,
口感很有層次,
因為是三文魚的關係,
我們兩人分享整條一隻手掌長有多的魚柳也不會很飽濟,
如果是威靈頓牛柳便已經很罪疚了,
吃完這魚扒仍感覺很健康。
威靈頓三文魚扒

及後店員送上第二個頭盆 - 烤西班牙黑毛豬扒,
在黑毛豬扒下面的是薯蓉。
烤西班牙黑毛豬扒

一向很喜愛吃黑毛豬,
因為肉質很軟淋,
也很有肉汁,
厚厚的黑毛豬扒要處理得不過熟其實是很考廚師的功夫,
這豬扒肉汁保留得很豐富,
和男朋友慢慢分享這黑毛豬扒,
加上剛才的三文魚扒,
份量剛好,也不會過飽。
烤西班牙黑毛豬扒

最後店員送上是日甜品 - 紅豆綠茶蛋糕,
蛋糕不會太甜,
綠茶味道恰到好處,
不會過濃,
配合餐廳的青瓜青檸葉水,
整個晚餐很完整,
也很清新。
綠茶紅豆蛋

最後我們總花費$700多,
但我們已飽得抱住肚皮走,
以兩個套餐,
再另加一個沙律,
還吃到有情調而用心思製作的食品,
值得一讚,
希望店主可以達成自己的理想。
青瓜青檸葉水
欖油及黑醋
跟餐西蘭花忌廉湯
跟餐龍蝦濃湯
2017-10-01 1006 浏览
西餐廳賣的食物很多時候都一式一樣,今天終於吃到一家與別不同的。頭盤沙律是鷹咀豆沙律菜,用上大廚自行調較的醬汁份外美味👍🏻。一問之下醬汁以蒜、鹽、檸檬等材料製成,吃過真有自己回去嘗試再弄出來的衝動。青口周打湯,很濃稠,一喝便知是由我至愛的薯泥糊煮成😍,有青口肉又有蘿蔔粒,兩下便被我喝清光了。龍蝦湯,味道濃郁,稍有點酒味,幼滑卻仍稠身,以足料熬製而成,還有彈牙的龍蝦肉。難得不吃牛扒只吃海鮮,我們點了Chardonnay 白酒和lychee martini作food pairing。雙式黑魚子帶子,一款是生帶子,另一款將帶子煎至半熟。生的是單以黑魚子本身的咸味提升帶子的鮮甜,簡單而直接;煎過的一款味道較豐富,有油香亦以鹽調味過。我偏愛煎過那一款。威靈頓三文魚,之前並沒有在其他地方見過此菜式,所以決定一試。三文魚肉中心半熟,酥皮外層鬆軟,內層黏著魚肉。三文魚上夾了一層Parma ham來提升調味,魚香中又滲著一點咸香,充滿層次的味道。大蝦冬蔭公意大利飯,偏酸不辣迎合大眾口味,是個很成功又新穎的嘗試。濃湯滲入飯中很入味,想不到冬蔭公和芝士意大利飯如此搭配!大蝦肉質結實彈牙,蝦頭裡的蝦膏滲透著冬蔭

大蝦冬蔭公意大利飯,偏酸不辣迎合大眾口味,是個很成功又新穎的嘗試。濃湯滲入飯中很入味,想不到冬蔭公和芝士意大利飯如此搭配!大蝦肉質結實彈牙,蝦頭裡的蝦膏滲透著冬蔭公汁的惹味,愛吃冬蔭公的朋友不能錯過這道菜式!

芒果芝士餅,以軟身芝士製成,口感像慕絲,軟滑芝士帶有微甜的芒果味,甜而不膩。

蘋果批,因要大量製作為跟餐甜品,所以放置於雪櫃內保鮮,是以冷盤上碟,夾層有滿滿的蘋果肉,如果是熱烘烘的話效果更佳。
2017-09-19
2017-09-30 53 浏览
一向都鍾意貓貓嘅我,喺荃灣見到有間地舖餐廳名叫做《Catee》,以貓為名,而且以黑色為主,好有浪漫情調,所以我哋兩個人就入去試吓。入到去枱櫈以木為主,果然好有浪漫情調,餐廳牆上面掛住唔同款式嘅貓貓油畫,相信店主一定是很喜歡貓貓的。晚上有二人套餐,總共有十四款主菜選擇,除此之外,餐牌也有散叫食物,食物分類為不同款式,都幾多選擇。我哋分別叫咗「卡邦尼扁意粉」同埋「威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁」套餐,威靈頓三文魚扒餐廳需要半小時去製作,所以先來了餐包、餐湯同埋前菜。餐包熱辣辣而且有不同款式,有一款係黑芝麻喺麵包面頭,麵包咬落去外面脆入面鬆軟,而且沙律啲蔬菜好新鮮爽口,兩款都係開胃之選。至於餐湯就係「南瓜忌廉湯」,飲落去啖啖南瓜蓉,簡直有入口即溶嘅口感,而且味道剛剛好,唔會太咸,正。接着先來一個「卡邦尼扁意粉」,賣相好吸引好大碟,好足份量,而且忌廉蛋汁醬好香,食落去意粉好入味,而且仲有煙肉片同埋蘑菇等等嘅配料,食落去一啲都唔乏味。到咗餐廳極力推介嘅「威靈頓三文魚扒」,配以刁草忌廉汁,食落去更加滋味。威靈頓三文魚外皮係用酥皮焗成的,入面再有半熟嘅三文魚扒,望落去三文魚扒好新鮮,配以不同嘅配菜,包括

到咗餐廳極力推介嘅「威靈頓三文魚扒」,配以刁草忌廉汁,食落去更加滋味。威靈頓三文魚外皮係用酥皮焗成的,入面再有半熟嘅三文魚扒,望落去三文魚扒好新鮮,配以不同嘅配菜,包括有秋葵、番茄仔同埋薯仔等等,一啖咬落去三文魚扒有外脆內軟嘅口感,酥皮有少少BBQ嘅味道,而且好香脆,必食主菜之一。

最後仲有甜品就係「芝士蛋糕」,芝士蛋糕硬度適中,加埋蛋糕嘅餅底一齊食,好滿足。
另外餐飲叫咗「橙汁」同埋「凍奶茶」,總共埋單都只係$500左右,價錢非常合理而且便宜。

2017-09-29 45 浏览
呢到既happy hour 時段買一送一(應該係指定既酒精飲品),真係👍好鬼抵!不過,個日身體唔太舒服,所以冇叫到但有好野同大家分享下個日同朋友share左一個set前菜有 健康嘅藜麥沙律, 仲有例牌麵包配醋加油點黎食呢到既職員推薦龍蝦湯, 果然非常濃郁,同埋有龍蝦既鮮味,而且入面有好多龍蝦粒!不過都因為太過濃郁,所以就咁飲得太多會好漏,聰明既我用黎點 麵包食都係一流主菜係 酥皮三文魚, 呢個都係聽職員推介嘅。 三文魚似係medium rare, 軟淋淋嘅半生熟三文魚配埋酥皮 既脆脆口感,好正!不得不提佢嘅伴菜小蕃茄, 一點也不酸,也不過甜,好味最後再叫多一個雜錦小食, 入面有我好鍾意食嘅洋蔥圈,雞翼, 吉列芝士,薯條等等 好有罪惡感,但係好正若然佢嘅薯條,係粗切薯條的話,咁會更加完美外話,呢到環境好暗,幾有feel,好岩同朋友黎傾心事,而且d service 都好好!但就比較難影相,呢d相都係朋友幫我打燈的
但有好野同大家分享下

個日同朋友share左一個set

前菜有 健康嘅藜麥沙律, 仲有例牌麵包配醋加油點黎食

呢到既職員推薦龍蝦湯,

不得不提佢嘅伴菜小蕃茄, 一點也不酸,也不過甜,好味

好有罪惡感,但係好正

若然佢嘅薯條,係粗切薯條的話,咁會更加完美

但就比較難影相,呢d相都係朋友幫我打燈的

2017-09-04
2017-09-29 82 浏览
Happy Wednesday - (開心星期三),我們之間的約定。上星期好朋友去咗大阪玩,剛回港,第一時間就揾我食晚飯呢,好感動呀,於是我上網查下資料,揾一個好坐的地方,荃灣西必食之選,發現左呢間餐廳叫CATEE,因為好朋友好耐無食西餐。搭西鐵在荃灣西落車,向D出口出,經過荃灣公園行大約10分鐘就到餐環,p.s.近citywalk 2。由於朋友要ot, 會晏D到,我先入到餐廳,侍應就安排左一個好好座位置給我,so happy原來是VIP座位, 聼著柔和情歌等住朋友,"oh my love, my daring,time goes by so slowly and time can do so much...", 研究下menu食咩先。餐廳環境,有悅耳的冧歌型格燈光及招牌餐廳環境,型格吊燈,醉人悅耳的情歌室內環境,好好feel逢一至五,午餐時間有八五折晚餐餐牌1晚餐餐牌2一陣間,好友已坐左我面前,最後決定叫了2個dinner set, main course $148+$50有(湯,面包,沙律,有果汁,有甜品)。侍應好很熱情地招呼我地,還介紹左主打三文魚扒,因為朋友唔食魚的關係,所以我

餐廳環境,有悅耳的冧歌

型格燈光及招牌

餐廳環境,型格吊燈,醉人悅耳的情歌

室內環境,好好feel

逢一至五,午餐時間有八五折

晚餐餐牌1

晚餐餐牌2

侍應好很熱情地招呼我地,還介紹左主打三文魚扒,因為朋友唔食魚的關係,所以我們叫左以下二個dinner set :
1. 烤大蝦龍蝦汁長通粉
2. 烤西班牙黑毛豬扒伴芥末籽醬及BBQ 汁

藜麥沙律

藜麥雜菜沙律

藜麥營養價值豐富,被稱爲超級食物,含很高蛋白質成分,有助降低膽固醇亦是低升糖食物,適合糖尿病患者食用。
沙律菜好新鮮配上有營養價值高藜麥,好健康清新的味道。
烤西班牙黑毛豬Grilled iberian pork chop with whole grain mustard and bbq sauce

烤西班牙黑毛豬扒伴芥末籽醬及燒汁

Grilled Iberian Pork Chop with whole Grain mustard & BBQ sauce.

熱騰騰黑毛豬上桌時,聞到陣陣的香味,急不及侍切開黑毛豬扒,豬扒好入味,不過黑毛豬扒有點肥,肉質鮮嫩juicy ,容易切開,加上配菜茄子味道啱啱好,配上新鮮甜車厘茄,和燒汁簡直一流。

烤大蝦龍蝦汁長通粉Rosted prawn penne with lobster sauce (with mushroom,mixed pepper, tiger prawn )

烤大蝦龍蝦汁長通粉

Rosted Prawn Penne with Lobster Sauce (with mushroom, mixed pepper, tiger prawn)

用新鮮大虎蝦,蝦肉好鮮味兼咬下去彈牙,不像其他餐廳用有雪味蝦,用新鮮食材,贊得比個like
,反映餐廳用心,一份對美食的堅持和對食客誠意。

藍莓芝士蛋糕Blueberry chesse cake

藍莓芝士蛋糕
Blueberry cheese cake
芝士味好重,藍莓好爽甜,不過小妹子細食,若嫌甜品份量太大件,食唔晒。

柚子汁及菠蘿汁

西柚汁人 & 菠蘿汁

整體而言,食物方面,有酒店的質素,但是非酒店的價錢,殷勤的服務,環境坐得好舒服和美妙音樂在耳邊伴著我進餐,心情特別靚,坐到唔捨得走,性價比90分,以100分計。亦是情侶和朋友聚會的好地方。

2017-09-27
藍莓芝士蛋糕Blueberry chesse cake
柚子汁及菠蘿汁
  • tigerprawn)
  • mixedpepper
  • 烤大蝦龍蝦汁長通粉Rostedprawnpennewithlobstersauce(withmushroom
  • 藍莓芝士蛋糕Blueberrychessecake
  • 烤西班牙黑毛豬Grillediberianporkchopwithwholegrainmustardandbbqsauce
  • 藍莓芝士蛋糕Blueberrychessecake
  • tigerprawn)
  • mixedpepper