2017-09-28 158 浏览
荃灣係我印象中依舊係一個舊區,即使有好多大商場,但依然好有人情味!今日黎度荃灣西,經過一間名為catee既西餐廳,見到好多貓貓設計。但怕貓既我同朋友立即say no但原來入面無真貓,睇到menu又幾吸引,趁未到晚餐時段就快啲入去先。入座時大約6:30pm, 一入到去已經比店內設計深深吸引住,復古既裝修,昏暗的燈光。重有好多貓貓既掛畫。炎炎夏日,一坐底飲返杯冰凍既檸檬水先,不得不講句題外話!水杯也未免太靚了吧好想拎返屋企,影黎一定好呃like....!!!點餐時間~~~其實menu有好多頁,款式好多。無論係由沙律,前菜,湯品,小食,主食,甜品每一頁都足以令你眼花撩亂!所以今日餓左全日,就係為左黎試多幾款菜式Banana Milk Shake 香蕉奶昔($15)你無睇錯,跟餐特飲都只係$15。香濃既香蕉味,但口感都係偏稀,易飲。而且唔似有加糖水,好天然既水果味。Hot Chocolate 熱朱古力(Free)呢杯重誇張,肥仔特飲。一大坨cream,一層朱古力粉重有2枝百力枝。岩哂小朋友,大朋友都得既。濃厚朱古力,偏甜。上凍下熱,一杯真係話甘快就飲哂餐包 唔係熱既,硬硬的。一籃4件,有合桃,

但怕貓既我同朋友立即say no

重有好多貓貓既掛畫。

好想拎返屋企,影黎一定好呃like....!!!

點餐時間~~~

所以今日餓左全日,就係為左黎試多幾款菜式

香蕉奶昔
Banana Milk Shake 香蕉奶昔($15)
熱朱古力
Hot Chocolate 熱朱古力(Free)
濃厚朱古力,偏甜。上凍下熱,一杯真係話甘快就飲哂

餐包
餐包 唔係熱既,硬硬的。一籃4件,有合桃,提子乾的。但無特別。

藜麥沙律
藜麥沙律(Set Salad)
酸酸的香醋,加上谷物同菜,沙律醬好開胃,而且細細一碗,食完都唔會阻到食主菜。

龍蝦濃湯
Lobster Soup龍蝦濃湯($78)
寫明係濃湯又真係好濃好creamy喎!!但唔係重口味既人可能會覺得太濃會咸左少少同會帶點苦。
龍蝦濃湯
而且好足料,有好多大大粒既龍蝦肉,肉質彈牙。
雙影帶子配黑魚子
Tandem Scallops With Black Caviar雙影帶子配黑魚子($108)
4粒帶子,有2粒微微煎香左,外脆內軟而且好嫩,但本身帶子應該無事先調味過,靠黑魚子本身既咸味都充分足夠。
巴馬火腿密瓜
Parma Ham Melon巴馬火腿密瓜($78)
薄薄一片的Parma Ham咸香味十足,配上香甜既哈密瓜,配酒一流。而且哈密瓜夠哂凍,相機食飽左都依然係凍的,值得加分。
而且Parma Ham既肉香係口腔停留好耐,唔會話飲完啖水就無哂味

Hoegaarden啤酒煮蜆
Boiled Clams In Hoegaarden Beer Sauce Hoegaarden啤酒煮蜆($88)
不得了!!!!!!滿滿的一大碗蜆,足足15隻,每隻都好飽滿,唔會有細隻放碗底既情況發生。
新鮮,嫩滑,無沙
有齊三大點,點煮都好味啦
 湯底有少少啤酒味,因為Hoegaarden本身偏淡,所以唔會苦。
可以encore~~~~~~~~~

燒原條八爪魚足配雜沙律及黑醋汁
Gilled Whole Octopus Leg With Balsamic Glaze燒原條八爪魚足配雜沙律及黑醋汁($168)
哇,係八爪魚呀。未食就已經聞到好大陣串燒香料味了。切既時候都要幾用力,外面薄薄一層已經燒到好軟,但其實入面重係好實,好有咬口。
燒原條八爪魚足配雜沙律及黑醋汁
對比之下,同餐刀一樣長夠哂粗,真係夠2個人食。
雖然肉質比較實,但都好易咬,唔會好似食香口膠甘。但食時可以點小小健碟既醬,如果唔點可能會淡味少少。
值得一提,伴碟的小蕃茄好甜,圓圓細細粒,出面超市未見過。
威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁
Salmon Wellington With Dill Cream Sauce威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁($218)
招牌菜
酥皮表面焗到好脆,咬落好似印度薄餅。經理話除左三文魚,重包左Parma Ham同鴨肝。

威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁

睇到三文魚出面有一塊Parma Ham以及鴨肝,但魚味好濃,而且係medium rare所以好嫩,但會蓋過哂其他食材既味。
碟內有一碟芝士醬,好濃奶香芝士味。伴碟茄瓜都好有驚喜,好爽甜。

食哂所有主菜覺得有一件事值得一講。就係大部分食材都唔會醃得好重口味,會保持原有既鮮味,靠醬汁去提升味道都係一個聰明既做法。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕(set dessert)
好香濃既藍莓果醬味,芝士蛋糕口感好實,但入口好滑。再加上酸酸既乳酪味,就算食飽都可以容易地食哂一件。
烤棉花糖朱古力

Sizzing S'more烤棉花糖朱古力($108)
焗到金黃既棉花糖,令人唔捨得整爛佢。
烤棉花糖朱古力
烤棉花糖底有一層厚厚既朱古力醬,好甜。烤棉花好滑,但其實真係會好膩,而且餅乾可能放到軟左,唔係脆既。
食到一半就食唔落了,如果朱古力少返少少會好啲。
價錢合理,而且食物款式多。服務好好!!值得加分
住附近既朋友街坊多啲去幫襯下啦。支持小店~
2017-09-25
香蕉奶昔
熱朱古力
雙影帶子配黑魚子
巴馬火腿密瓜
Hoegaarden啤酒煮蜆
藍莓芝士蛋糕
烤棉花糖朱古力
今日去咗荃灣工作,夜晚屋企又冇煮飯,所以就同同事決定喺荃灣依埋個肚先返屋企。行經荃新天地附近,前行多陣,就見到一間門面幾靚嘅西餐聽,就二話不說入去試吓。我哋去到都九點鐘,客人依然都有好多,有唔少客人都係慶祝生日而黎。餐廳環境昏暗,但別具特色,牆上面掛住一啲油畫,好有文青感覺,望落去好舒服,唔會覺得侷促。我哋兩個工作完,好肚餓,所以決定叫兩個set dinner ,一個頭盤同一個小食。主菜加$50就可以成為set dinner 餐湯係南瓜湯,有好香濃嘅南瓜香味,上面再加上少少忌廉,好香滑,湯好濃稠,啖啖南瓜蓉。套餐沙律係藜麥沙律,藜麥係好健康嘅食材,好多人都會攞佢來做沙律,好有咬口。佢嘅煙un配上蔬菜嘅爽脆,其實都好夾。前菜係燒原條八爪魚足伴沙律,八爪魚好煙un,好有口感,外面有少少燒過嘅香味,調味唔算多,但食到佢嘅原汁原味,份量都好大份,下面配沙律,感覺更加清新。Catee炸三文魚蛋係必食!$68 炸粉唔多,外面炸得好香脆,裏面嘅三文魚好濕潤,唔會乾,仲好有魚油香味,配上一個開胃嘅甜酸汁,一啲都唔油膩。朋友叫咗燒澳洲肉眼扒配燒汁。扒都算幾大份, 因為我哋唔係好食生嘅關係,所以叫咗七成熟
行經荃新天地附近,前行多陣,就見到一間門面幾靚嘅西餐聽,
就二話不說入去試吓。

主菜加$50就可以成為set dinner
餐包,南瓜湯

套餐沙律

佢嘅煙un配上蔬菜嘅爽脆,其實都好夾。
燒原條八爪魚足伴沙律

前菜係燒原條八爪魚足伴沙律

Catee炸三文魚蛋

Catee炸三文魚蛋係必食!

朋友叫咗燒澳洲肉眼扒配燒汁。扒都算幾大份, 因為我哋唔係好食生嘅關係,所以叫咗七成熟。
燒澳洲肉眼扒配燒汁
裏面仍然保持肉汁,牛味重,佢冇乜肥膏,所以唔會話太油膩。
最欣賞佢係啲主菜有秋葵作伴碟,好清爽,解膩!

我就叫咗威靈頓三文魚扒配刁草忌廉汁,威靈頓三文魚扒製作複雜就係人都知,但呢度做得好出色!
三文魚扒加上鵝肝再用酥皮包住佢焗,出嚟效果好酥脆。
三文魚扒魚油重,肉質好鮮嫩, 完全冇overcook。個酥皮做得好好,一啲都唔油膩。另外忌廉汁好香,配上三文魚好夾!
威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁

套餐餐飲加$15可轉特飲,叫左virgin colada,椰汁味好重,加上菠蘿汁,感覺好清爽!
佢有少少沙冰嘅感覺,凍冰冰,好涼快!
Virgin  colada

最後甜品係藍莓芝士餅,以為佢會好細件,但其實都有一個小cake size。
芝士餅唔係慕絲嗰種,呢個係比較實淨嘅芝士,所以芝士味更加香濃,咬落去更加有口感。
甜品藍莓芝士餅

最後埋單兩個人八百幾蚊,雖然有啲貴,但係就食得好飽,工作完後奬勵自己,食得好啲都唔錯!

2017-09-26
燒澳洲肉眼扒配燒汁
Virgin  colada
甜品藍莓芝士餅
2017-09-27 41 浏览
餐廳氣氛好好,好適合情侶去d咁浪漫嘅地方!我地叫咗一杯gunner一杯oreo smoothie,杯smoothie好有驚喜,oreo味道濃郁,甜味啱啱好,飲完好有滿足感!我地兩個人叫咗三文魚嘅set,個三文魚煮法好特別,外面係用蘇皮包住,令到個口感好豐富。最特別嘅係裏面仲有鵝肝同parma ham,味道好有層次感,有咸有甜,好正😋😋😋個薯仔湯都煮得幾好,忌廉同薯仔嘅混合做得啱啱好,合感都令人滿意。我地仲叫咗個啤酒煮硯,啤酒味唔會過份濃烈,反而可以吊出硯嘅鮮味,硯都好大隻好多肉😋個blueburry cheesecake一d都唔膩,食完有種份外嘅喜悅😍餐廳嘅服務質素令人滿意,一定會下次再去惠顧!

餐廳氣氛好好,好適合情侶去d咁浪漫嘅地方!

餐廳嘅服務質素令人滿意,一定會下次再去惠顧!
2017-09-27 45 浏览
本人是貓奴,聽聞荃灣新開了一間以貓為主題的餐廳,於是相約朋友一試是晚一行5人,4大1小餐廳位置不算難找我們坐了近門口,Bar枱隔離的位置細看下餐廳裝修非常特別Bar枱的牆身的每一塊磚都是不同的貓餐廳格調以黑色為主,非常有氣氛我們點了三個套餐加小食拼盤頭盤先來三份沙律餐湯和麵包店員把橄欖油和醋沾在碟上給我們沾麵包,很有心思!南瓜湯也很濃郁,味道也很不錯!再來小食拼盤,熱辣辣的雞翼非常好吃!薯條是幼身薯條,不怕吃多會飽肚魷魚圈和芝士波也很香口主菜:德國豬手原隻豬手上,賣相已非常吸引「相機食先」後店員再貼心的切細,非常利落豬手皮脆肉滑,口感味道均屬一流不用沾醬原味食已經十分美味每一口都不會太肥而充滿幸福感必食!再來羊架,賣相不錯羊架不算太騷個人比較喜愛更騷,所以適合怕騷而想食羊的朋友黑松露意粉黑松露味道非常豐富,味道十分出色份量不算太多但非常飽肚四個人平分剛剛好最後奉上甜品很好吃的芝士凍餅完美!熱朱古力也非常精美無論喜樂貓與否, Catee也十分值得一試!

是晚一行5人,4大1小
餐廳位置不算難找
我們坐了近門口,Bar枱隔離的位置
細看下餐廳裝修非常特別
Bar枱的牆身的每一塊磚都是不同的貓
餐廳格調以黑色為主,非常有氣氛

我們點了三個套餐加小食拼盤
頭盤先來三份沙律餐湯和麵包
店員把橄欖油和醋沾在碟上給我們沾麵包,很有心思!
南瓜湯也很濃郁,味道也很不錯!

再來小食拼盤,熱辣辣的雞翼非常好吃!
薯條是幼身薯條,不怕吃多會飽肚
魷魚圈和芝士波也很香口

主菜:德國豬手
原隻豬手上,賣相已非常吸引
「相機食先」後店員再貼心的切細,非常利落
豬手皮脆肉滑,口感味道均屬一流
不用沾醬原味食已經十分美味
每一口都不會太肥而充滿幸福感
必食!

再來羊架,賣相不錯
羊架不算太騷
個人比較喜愛更騷,所以適合怕騷而想食羊的朋友

黑松露意粉
黑松露味道非常豐富,味道十分出色
份量不算太多但非常飽肚
四個人平分剛剛好

最後奉上甜品
很好吃的芝士凍餅
完美!

熱朱古力也非常精美

無論喜樂貓與否, Catee也十分值得一試!
每年的寵物展,BeautySearch 都必定參與,因為,家中小寶貝愛吃的罐罐,平常較少在附近的寵物店發現,所以,雖然路途遙遠,但我必定帶備車仔從寵物展運送罐罐給最愛享用!但早前因工作忙碌,因而錯過了最近一次的寵物展,唯有以其他狗罐頭補上,誰料,這小寶貝已被寵壞了,沒有他喜愛的罐頭,他竟然絕食……BeautySearch 唯有在區內四出搜尋,幸好,最終在荃新天地附近的寵物店發現餘下的兩罐,總算不幸中的大幸! 完成任務,當然要慶祝一下!哈哈!說笑喔!只是行得倦了,於是便在附近找來一家餐廳吃個早飯。 不是要替小寶貝購買罐頭,BeautySearch 真的甚少踏足荃灣西一帶,數月沒有前來,不少店子已改頭換臉了,而我們,就找了一家同寵物有關的小店 ~ 《Catee》進餐。 別誤會,我不是去了寵物餐廳,只是甫進《Catee》內,便發現吧桌前滿佈了貓貓的壁畫,或許因為附近有不少寵物店,因而令店主有此構思吧!細看下,這兒燈光昏暗,搭配深色的沙化椅,其實活像酒吧呢! 由於正藉晚飯時間,我們點選了兩份晚餐。 最先上桌的,是這小碗子的沙律,卻給予我很大的驚喜。一般跟餐的小沙律能提供新鮮沙律菜,已叫人非常

由於正藉晚飯時間,我們點選了兩份晚餐。

最先上桌的,是這小碗子的沙律,卻給予我很大的驚喜。

一般跟餐的小沙律能提供新鮮沙律菜,已叫人非常安慰,沒想到這兒不但提供新鮮沙律菜,還混入了藜麥,非常健康,而且更添口感。

餐湯方面,並不是一般的紅湯白湯,而是「蘭度豆湯」,聽說是做法複雜的印式湯,也是跟餐較鮮有的選擇。

由於店來燈光太昏暗,看不出此湯的色澤,不過湯身稠稀適中,還帶有點點粒粒,更添口感。

意大利飯,相信大家在香港吃過不少,有些依足意大利傳統,米飯較硬身;有些則貼近港人口味,米飯較軟身亦帶黏性。

而這裡的「烤帶子南瓜意大利飯」,則屬港人口感,不過,特別之處在於混入了南瓜,色澤也變黃了。初入口時,BeautySearch 覺得南瓜味道不足,不過,吃了一半,倒明白箇中真諦,因為南瓜越吃越感濃郁,如果第一口已感到濃郁,恐怕未到最後已感太漏了,所以,這道主菜可算是越吃越滋味。加上放在上層的數粒帶子,香煎後,以半熟的姿態上桌,更添鮮味。

蝦子餅是食肉獸,所以另一主菜當然是肉類喔!他揀選了「烤西班牙黑毛豬扒伴芥末籽醬及燒汁」,大大塊的黑毛豬扒,正合蝦子餅心意。雖然沒有半點肥膏,但也不會太乾,因為肉身相當 Juicy。

伴菜也相當精緻,除了充滿光澤的車梨茹,還有美味薯蓉及健康的秋葵,真是一家健康主意的餐廳。

Catee
荃灣楊屋道73號地下
2017-09-25 40 浏览
男友話好耐無二人世界,所以帶左我黎呢間係荃灣Citywalk附近好有情調嘅西餐廳,店內隨處可見貓貓裝飾,但一隻貓都無唔好誤會兩個最近努力運動嘅人今晚可以放肆一下,叫到成枱嘢食店員仲好好咁幫我地拍埋兩張台呢個係跟餐沙律,一粒粒既鷹咀果幾好咬口;我地都鍾意食牛油果,所以另外叫咗牛油果帶子沙律,雖然之後既前菜都有帶子,但我覺得呢粒沙律鮮甜好多;加左$20轉龍蝦濃湯同野菌忌廉湯,男友覺得龍蝦湯偏濃左少少,不過就真係食到粒粒龍蝦肉,店長話因為個湯係以真材實料熬製,經過多次調配先得出呢個味道,已經淡左D了,我個忌廉湯就好creamy好滑,我好鍾意前菜-雙影帶子配黑魚子,上菜好吸引好高級餐廳感覺賣點係以兩種唔同煮法黎煮呢款剌身帶子上面係燒過既,感覺較香口,下面係低溫慢煮,可以食出帶子既鮮味;Main course黎啦,店長推介既威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁,比較少試嘅配搭三文魚煮至medium rare,再以鵝肝parma ham同酥皮包住,鎖住到肉汁,可以保持嫩滑唔會鞋口為食既我地仲叫左小食拉盤,有炸雞翼、炸洋蔥圈、炸金文畢溶芝士、炸薯條上台時無諗過咁大碟,有小小眼闊肚窄添特別推介粒芝士(右2好似粒
男友話好耐無二人世界,
店內隨處可見貓貓裝飾,但一隻貓都無唔好誤會

兩個最近努力運動嘅人今晚可以放肆一下,叫到成枱嘢食

店員仲好好咁幫我地拍埋兩張台
呢個係跟餐沙律,一粒粒既鷹咀果幾好咬口;
但我覺得呢粒沙律鮮甜好多;
加左$20轉龍蝦濃湯同野菌忌廉湯,
男友覺得龍蝦湯偏濃左少少,
不過就真係食到粒粒龍蝦肉,
店長話因為個湯係以真材實料熬製,
經過多次調配先得出呢個味道,已經淡左D了,
我個忌廉湯就好creamy好滑,我好鍾意

前菜-雙影帶子配黑魚子,上菜好吸引好高級餐廳感覺
賣點係以兩種唔同煮法黎煮呢款剌身帶子
上面係燒過既,感覺較香口,
下面係低溫慢煮,可以食出帶子既鮮味;
比較少試嘅配搭
鎖住到肉汁,可以保持嫩滑唔會鞋口

為食既我地仲叫左小食拉盤,
炸雞翼、炸洋蔥圈、炸金文畢溶芝士、炸薯條
上台時無諗過咁大碟,有小小眼闊肚窄添
特別推介粒芝士(右2好似粒薯餅果舊)
成粒芝士但一D都唔膩,個口感仲好特別好香芝士味
最後2個甜品結尾,意式奶凍-朱古力同藍莓味
比我想像硬身左小小,不過都係好味既

現場環境同氣氛都好適合同朋友黎休閒傾計,
男友仲讚播放既音樂好啱聽
2017-09-20
2017-09-25 29 浏览
自從搬左入荃灣之後就成日去荃灣附近覓食今次就去左楊屋道果邊嘅-Catee餐廳同朋友食晚飯一入到去環境好吸引我,好有氣氛好適合情侶約會一坐底店員好主動咁介紹佢地餐廳嘅菜式,之後我同我朋友就點左兩個主菜同一份小食餐湯- 椰菜花忌廉湯個湯口感好creamy同出面西餐廳嘅餐湯款式比較特別 士多啤梨奶昔(15$)因為我同我朋友唔飲得酒,所以我地都叫左奶昔~ Oreo奶昔(15$)好濃oreo味唔會太甜,同杯奶昔好夾 黑松露野菌意大利飯 (118$)一上到台已經聞到好香黑松露味,食落都唔會好膩同唔會好鹹,推薦 威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁 (218$)依款好似係餐廳招牌菜,所以就叫左黎試下!佢係酥皮,鵝肝,包住三文魚扒。三文魚扒係半生熟,我個人覺得加上檸檬汁會再特顯出鮮味絕對要一試! 小食拼盤 138$(雞翼,洋蔥圈,炸芝士)雞翼炸得好脆洋蔥圈都炸得好熟唔會苦!個炸芝士一食落口就好似成口芝士咁 好香! 是日甜品 - 紅豆綠茶mousse 好香綠茶味,不會太甜!總結:價錢公道,食物好高質會再黎食
自從搬左入荃灣之後就成日去荃灣附近覓食

今次就去左楊屋道果邊嘅-Catee餐廳同朋友食晚飯
一入到去環境好吸引我,好有氣氛好適合情侶約會

餐湯- 椰菜花忌廉湯
個湯口感好creamy
同出面西餐廳嘅餐湯款式比較特別

士多啤梨奶昔(15$)
因為我同我朋友唔飲得酒,所以我地都叫左奶昔~

Oreo奶昔(15$)
好濃oreo味唔會太甜,同杯奶昔好夾

黑松露野菌意大利飯 (118$)

威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁 (218$)
依款好似係餐廳招牌菜,所以就叫左黎試下!
佢係酥皮,鵝肝,包住三文魚扒。
三文魚扒係半生熟,我個人覺得加上檸檬汁會再特顯出鮮味
絕對要一試!

小食拼盤 138$(雞翼,洋蔥圈,炸芝士)
雞翼炸得好脆
洋蔥圈都炸得好熟唔會苦!
個炸芝士一食落口就好似成口芝士咁 好香

是日甜品 - 紅豆綠茶mousse
好香綠茶味,不會太甜!

總結:價錢公道,食物好高質
會再黎食
2017-09-23 61 浏览
朋友係荃灣附近返工,所以放工過去搵佢食飯。今晚呢間餐廳係佢平時lunch食過既,佢覺得唔錯,所以今晚帶我黎試下一推開門除左見到有卡位外,仲見到細得黎而設備齊全既bar位。睇黎呢間餐廳既老闆好鐘意貓,餐廳個名,餐牌既設計,四周既牆同bar櫃,都同貓有關,啱曬鐘意貓既朋友呢間餐廳燈光較暗,而啲櫈係黑色,好高質,坐落去都幾舒服。我地坐左張二人枱,後面都放左各式各樣既酒,仲有幅地圖。呢間餐廳既餐具同櫈既顏色一樣,都用左黑色,拎上手都有啲重量架重點推介,下圖唔係普通水,係青瓜水!口感好清新呢個沙律都好特別,有啲一粒粒既野,食唔出係咩,但好香口野味,啲菜fresh個湯好特別,蘭度豆湯,係中東菜黎,第一次飲,豆味好濃郁前菜揀左巴馬火腿蜜瓜(4件)($78)蜜瓜甜,肉唔會太濃搶蜜瓜味,一齊食恰到好處野飲方面,叫左一杯Frozen既Oreo Milk Shake($15)一直都好鍾意飲Oreo Milk Shake,因為覺得餅配 cream 同奶昔好夾,呢杯都唔例外,好香濃又唔太甜主菜黎喇,朋友叫左一份香煎尖吻鱸魚柳伴龍蝦汁($148)我個人對淡水魚麻麻地,怕有浸泥味今晚呢塊有驚喜,冇泥味亦都煎得唔錯,
朋友係荃灣附近返工,所以放工過去搵佢食飯。

呢間餐廳燈光較暗,而啲櫈係黑色,好高質,坐落去都幾舒服。

我地坐左張二人枱,後面都放左各式各樣既酒,仲有幅地圖。

重點推介,下圖唔係普通水,係青瓜水!口感好清新

青瓜水

個湯好特別,蘭度豆湯,係中東菜黎,第一次飲,豆味好濃郁

蘭度豆湯

前菜揀左巴馬火腿蜜瓜(4件)($78)
蜜瓜甜,肉唔會太濃搶蜜瓜味,一齊食恰到好處

巴馬火腿蜜瓜

Oreo  奶昔

主菜黎喇,朋友叫左一份香煎尖吻鱸魚柳伴龍蝦汁($148)
我個人對淡水魚麻麻地,怕有浸泥味
今晚呢塊有驚喜,冇泥味亦都煎得唔錯,幾滑又唔乾身

本身調味都唔錯,唔點龍蝦汁都夠味

特別一提係連薯菜都幾有心思,特別係大大粒既車厘茄,唔比塊魚失色,咬落去啲汁係嘳出黎架,好鮮甜

香煎尖吻鱸魚柳伴龍蝦汁

而我就鍾意南瓜汁所以叫左份烤帶子南瓜扁意粉($148)
扁意粉賣相唔錯呀,輕輕煎過既兩大粒帶子放係面,相當香口,而個汁係我鍾意果個味,意粉好掛汁,食落 juicy

烤帶子南瓜扁意粉

今日既甜品都唔錯,鬆軟得黎又唔會太甜

朋友今晚果然冇介紹錯餐廳
Oreo  奶昔
香煎尖吻鱸魚柳伴龍蝦汁
烤帶子南瓜扁意粉
2017-09-23 43 浏览
入到去覺得環境好像特別,裝修好有心思。餐廳每張桌子上都有 在水中懸浮的蠟燭,昏黃的燈光映照下,配上背景柔和既音樂,加上各樣裝飾,瀰漫著浪漫情調,格外有情調,岩哂情人同朋友~。 粟米周打湯 呢個真係用豆豆磨成 ,入口香滑又滿有甘甜的粟米味,質感夠creamy 威靈頓三文魚扒伴刁草忌廉汁真係必食!!脆薄的酥皮,味道煎香香的,具有鬆化口感,包著豐厚的威靈頓三文魚扒,酥皮與魚扒緊緊接在一起,魚扒煎到岩岩好,一d都唔會乾,好juicy,肉質保持軟綿滑嫩,真係好好味。而且除了三文魚外,亦有鵝肝,所以口感非常豐富。酥皮包住火腿、鵝肝同半熟嘅三文魚。食材高貴,足料,烹飪方法奇特。 酥皮好有奶香,三文魚嘅火候啱啱好,鍾意食魚嘅絕對要一試!伴碟有小蕃茄,秋葵,菜瓜~真係好用心~其實本身叫左蟹肉波波, 可惜店員話賣哂,所以就改左叫芝士菠菜義大利雲吞件忌廉汁。義大利雲吞包住菠菜蓉,再配菠菜中和芝士鹹味,香氣絕對無得輸。香煎海鱸慢熱煎熟的鱸魚聞起來香氣撲鼻,鱸魚煎得脆脆的魚皮和滑嫩的魚肉,澆上香濃的龍蝦汁搭配。OREO奶昔奶昔口感濃滑稠密,帶有濃濃的OREO香。甜品是紅豆配綠茶MOUSSE這個蛋糕很甜,但不會很
入到去覺得環境好像特別

粟米周打湯

真係必食!!

而且除了三文魚外,亦有鵝肝,所以口感非常豐富。

嘅火候啱啱好,鍾意食魚嘅絕對要一試!

伴碟有小蕃茄,秋葵,菜瓜~真係好用心

香煎海鱸

OREO奶昔

奶昔口感濃滑稠密,

帶有濃濃的OREO香。

甜品是紅豆配綠茶MOUSSE

這個蛋糕很甜,但不會很膩。而且一層層的賣相感觀也很好

除咗食物方好之外,老闆同埋員工服務態度都好好,好細心主動幫客人收拾同加水, 員工服務友善,成晚過得好舒服好開心 💓

CATEE,會再來的! 😍
2017-09-21 26 浏览
去完荃灣千色shopping惗住穩翻間有情調既餐廳享受下晚餐竟然俾我穩到catee 餐廳特別既氣氛同裝修 令我忍五住行左入去餐廳既裝修好有情調好浪漫 仲有柔和既音樂 好適合情侶過來撐抬腳佢有每一處都擺住唔同關於貓主題的藝術設計品 令人心曠神怡已經令我心情舒服翻曬煙三文魚蟹肉波波一食落去已經有好香既煙燻味再加上面頭既魚子醬 兩樣食物互相配搭突出左佢地既咸香味豐富濃厚既口感已經贏左威靈頓三文魚又香又脆既酥皮包住半熟嫩口又juicy既三文魚一d都無油利既感覺令我食指大動 一啖接一啖好似仲有淡淡既鵝肝味 先講個薯蓉 好香好soft食完仲有淡淡既薯仔既香味到主角牛扒na7成熟既牛扒 煎得外脆內軟feel到個牛扒本身係高質品 所以只要少少既調味 就已經引得出牛肉個種鮮味見到裹面仲有少少紅紅的就知無overcookLatte雞翼即叫即炸 五會炸得好乾身每隻都超級大隻佢配有酸酸辣辣既汁 加添一翻風味都五係好辣 五食辣既朋友都可以試下餐湯食得出佢非常用心食得出有薯仔既清香味紅苺汁好靚環境非常有情調令人非常舒服最後仲有紅豆抺茶慕絲蛋糕五會太甜 但係每樣既食物既原味都非常香紅豆同抹茶味互相襯托一餐既完美結尾
去完荃灣千色shopping

五會太甜 但係每樣既食物既原味都非常香
紅豆同抹茶味互相襯托
一餐既完美結尾
  • 威靈頓三文魚
咁岩約左朋友係荃灣睇戲 所以就找找荃灣有咩特色餐廳~ 今次就試下呢間充滿歐洲風格的餐廳-Catee🐱一走入門口左邊已經係一個open bar🍺🍻🥂會見到bartender 係度調酒😎😎😎👍🏻燈光昏暗 😏😏又播放五六十年代的英文老歌 🎵🎶好有mood呀❤️❤️餐廳入面既台同地板都係用木製咖 好vintage 聽講 用木造既地板用係餐廳 會吸左唔小心倒掉紅白餐酒的味道🍷🥂 而那股酒香 會長留係木地板度 再為餐廳帶來陣陣酒的清香🤗🤗夜晚仲放左candle light 好有feel呀☺️☺️首先 我地點左一個炸薯條 配黑松露mayonnaise 😍😍😍😍👍🏻👍🏻個人覺得薯條配mayonnaise 真係絕配到一個點 好夾👍🏻👍🏻薯條剛剛炸起 好脆 又熱啦啦 食完一條又一條 停唔到口😋😋😋再黎一個Parma ham配哈蜜瓜😍😍😍Parma ham既咸香同哈蜜瓜既甜哈好夾呀 完全帶出左大家既精髓所在😎😎我地再點左一個黑松露帶子 佢有2款 2粒係煎香左嘅 表面剛剛煎封住 鎖住肉汁 😚😚另外2粒係配上黑松露蒸熟 鮮味特別突出😛另一方面 我特別欣賞佢哋嘅擺碟 好有心思💕💕 呢個妝帶子嘅匙羹 好Grand嘅感覺 😆

一走入門口左邊已經係一個open bar🍺🍻🥂

餐廳入面既台同地板都係用木製咖 好vintage

夜晚仲放左candle light 好有feel呀☺️☺️

再黎一個Parma ham配哈蜜瓜😍😍😍

另外2粒係配上黑松露蒸熟 鮮味特別突出😛
另一方面 我特別欣賞佢哋嘅擺碟 好有心思💕💕 呢個妝帶子嘅匙羹 好Grand嘅感覺 😆😆

我哋重點左呢個德國豬手 🐷🐷
外皮趣博博裏邊好多汁 再配上芥茉醬同酸菜 一孫一向特別好夾😉😉😉 再加上沙律菜一齊食 可以減輕油膩感覺 倍添清晨😻😻😻

店員好好仲幫我地將豬手切件方便進食😽😽
肥瘦適中 色澤粉紅 肉質嫩滑👅👅👅

另一個main course我哋叫咗威靈頓三文魚🐟
外層用酥皮包住 裏面三文魚仍然保持半生狀態😍😍😍 仍然非常嫩滑 有三文魚的油脂香味👍🏻👍🏻👍🏻 外層就相當鬆脆😊😊😊 再配上一個酸酸的自製沙律醬😎😎😋😋😋
真係唔錯😌😌😌

可以見到切開咗嘅三文魚仍然相當先紅 證明肉質好滑 唔會變咗熟嘅三文魚😍😍
I'm a salmon lover ❤️❤️

我哋分別叫咗一杯pina colada💛💛💛 同blue lagoon 💙💙💙
因為5-8pm 佢哋做緊happy hour 全部cocktail飲品都可以買一送一🥂

一個咁high class嘅晚餐平均每人都係$400加左一 😽😽😽 一定會再去多次💕💕💕
2017-09-21 41 浏览
今日去荃灣接細佬放工, 佢話帶我食好西, 不過其實係借D意要我請佢食飯,因為佢喺楊屋道果邊, 所以就帶咗我黎依間CATEE食。入到去見個裝修都幾靚, 幾有格調, 牆上面掛左個好eye catching既燈箱, 寫住「CATEE」, 好鬼死靚!因為細佬都幾大食, 所以我地兩條友嗌左兩個main course之外, 仲叫多兩個小食同一個salad。首先黎左個面包先,有成4款包食,仲有黑醋同橄欖油點黎食!我最鐘意黑糖包,好鬆軟!之後就上salad先, 係牛油果帶子沙律, 帶子有我半隻手掌咁大, 仲要煎過黎, 好香口。配埋牛油果一齊食, 香口得黎唔會太油膩。我仲Order左杯mojito, 平時西餐廳手調飲品一定無出面Bar飲既咁好飲,但呢杯mojito真係拍得住出面,好好飲!甜酸平衡完美啊!之後仲有一個煙三文魚蟹肉波波, 可能我同魚一樣咁鍾意食海低類, 所以煙三文魚搭蟹肉絕對係「賣飛佛」。而且兩樣食材都好新鮮, 睇得出廚房唔係hea整既!另一個小食係炸金文畢溶芝士, 出面好多炸芝士都好油淋淋, 不過今次既炸芝士又出乎我預料地好食, 唔油之餘, 仲有好濃好香既芝士味, 又係岩晒我依d芝士控既

另一個小食係炸金文畢溶芝士, 出面好多炸芝士都好油淋淋, 不過今次既炸芝士又出乎我預料地好食, 唔油之餘, 仲有好濃好香既芝士味, 又係岩晒我依d芝士控既人!

之後黎兩個main course, 分別係肉眼扒同威靈頓三文魚扒。肉眼扒好食, 肉夠淋, 而且話七成熟就七成熟, 岩岩好。

不過老實講, 牛扒又唔算係依度最突出, 可能CATEE真係desiged for cat, 所以佢d 有「魚」既菜式相比之下出色好多! 個三文魚卷係用酥皮包住三文魚扒, 雖然酥皮乾身, 但係三文魚有肉汁同魚油, 配搭一齊就perfect match! 我諗下次再黎食, 依個三文魚一定要encoure!

最後有個甜品, 係綠菜紅豆慕絲蛋糕, 可能食得太飽, 個甜品我食咗少少就比晒細佬食, 味道都不過不失!

總括黎講, CATEE都係一個我會想再黎encore既餐廳之一!
2017-09-19
  • 威靈頓三文魚扒
  • 牛油果帶子沙律
  • 三文魚蟹肉波波
  • 肉眼扒
2017-09-20 78 浏览
星期日,難得約齊朋友到荃灣行街。周圍逛街時,發現有間餐廳門面裝橫不錯,相對旁側的店舖比較時尚,看到展示板食物相都頗吸引,故一行四人決意到此一嘗。餐廳裝飾以黃燈為主,氣氛浪漫,適合情侶談談情或蜜友傾蜜計。近日,報張雜誌都標榜牛油果是減肥良物,故前菜點了牛油果帶子沙律,帶子兩面煎至金黃色,相對脆口,而且肉質鮮嫩,配合爽口的沙律菜和餐廳秘制的沙律,十分開胃。餐廳職員推介小食拼盤,每樣炸物都十分香脆可口,而特別推薦是炸洋蔥圈,根據以往經驗,洋蔥煮得不夠熟透會好苦同辣,而呢間餐廳的洋蔥完全熟透,連我平時不會食洋蔥,都覺得幾好食,洋蔥甜甜地,鬆脆不膩。主菜點左卡邦尼扁意粉同蒜香鮮蝦大利麵,2款意大利麵都很好味,卡邦尼味道較濃郁,但不會覺得膩,反而愈吃愈好味;而蒜香鮮蝦味道較清,鮮蝦爽口彈牙。為滿足2位男士食肉獸性格,故特別點了德國脆皮豬手伴蜜糖芥未及德國酸菜。餐廳明白到相機食先道理,特意給我們拍照後才切件,豬手外皮很脆,而肉質吸收醃料精華,就算不沾蜜糖芥未,味道都足夠。餐廳職員很友善,很樂意介紹食物。看到我們完成一道餸後會主動更換餐碟。一間有食物質素的餐廳,而職員都幾靚女。

• 卡邦尼扁意粉
2017-09-19 89 浏览
久違不見既朋友仔今晚見面一行4人出發去荃灣搵食黎到呢間齋睇門口都幾有情調既餐廳開飯一行入去, 嘩真係好鬼露MAN剔好似人地D酒BAR飲野既地方不過... 我地4條友係冇飲酒既 (大誤XD)坐低左店員小姐有同我地講有HAPPY HOUR呢度都有WINE MENU提供揭揭MENU, 都係好常見既朋友沙律呀,前菜呀,MAIN COURSE咁價錢 唔算特別貴好, 雖則我地4個人, 但有6個人既胃2位男士既食力都比較驚人所以都嗌左好幾樣野大家一齊SHARE食另外仲加左2個SET, 一PAIR一SET咁食~先登場既, 就係SET入面既沙律喇係鷹咀豆同唔記得左乜野沙律XDD我自己麻麻地鷹咀豆, 但D沙律菜係OK的個source都唔會好HEAVY~另外仲有一個湯, 都係主打既豆豆既湯:真係值得一讚,平時飲咖啡就話拉花連湯都有拉花,真係就咁望個賣相已經拎硬100分啦味道呢, 我個人比較喜歡蘑菇湯但呢個都飲得出真係用足料豆豆磨成, 口感CREAMY的先黎既係帶子牛油果沙律:我本身好少成個牛油果咁樣啪入口但原來又OK喎, 襯埋D帶子同沙律一齊食帶子煎得好靚, 唔韌之餘岩岩好 跟住落黎係我最期待的小食拼盤!!
久違不見既朋友仔今晚見面一行4人出發去荃灣搵食
黎到呢間齋睇門口都幾有情調既餐廳開飯

一行入去, 嘩真係好鬼露MAN剔
好似人地D酒BAR飲野既地方
不過... 我地4條友係冇飲酒既 (大誤XD)
坐低左店員小姐有同我地講有HAPPY HOUR
呢度都有WINE MENU提供

揭揭MENU, 都係好常見既朋友
沙律呀,前菜呀,MAIN COURSE咁
價錢 唔算特別貴

好, 雖則我地4個人, 但有6個人既胃
2位男士既食力都比較驚人
所以都嗌左好幾樣野大家一齊SHARE食
另外仲加左2個SET, 一PAIR一SET咁食~
先登場既, 就係SET入面既沙律喇
係鷹咀豆同唔記得左乜野沙律XDD
我自己麻麻地鷹咀豆, 但D沙律菜係OK的
個source都唔會好HEAVY~

SET入面既沙律

另外仲有一個湯, 都係主打既豆豆既湯:
真係值得一讚,平時飲咖啡就話拉花
連湯都有拉花,真係就咁望個賣相已經拎硬100分啦
味道呢, 我個人比較喜歡蘑菇湯
但呢個都飲得出真係用足料豆豆磨成, 口感CREAMY的

餐湯

先黎既係帶子牛油果沙律:
我本身好少成個牛油果咁樣啪入口
但原來又OK喎, 襯埋D帶子同沙律一齊食
帶子煎得好靚, 唔韌之餘岩岩好
帶子牛油果沙律

跟住落黎係我最期待的小食拼盤!!
呢個係我地落ORDER時店員都有推介
雖則佢係好熱氣, 但真係好食,
唔會食到一口油之餘, 好香脆, 特別係個炸芝士
雞翼都唔錯, 但少少偏淡口味既
(可能我一心幻想佢係BUFFALO WINGS咁既味...XD)
不過洋蒽圈就麻麻喇, 好似有D韌 (?)
小食拼盤

WOW!! 身為意粉之王既我
呢PART真係令人好興奮~~
係2款意粉上場!!
先黎係蒜香蝦意粉:
好食。
真係好好食!!
原因係,終於食到D唔係淋BATBAT既意粉
呢度既意粉, 係真係有彈性, 食落好有咬口
配埋蒜香味既油, 唔會太咸, 但意粉完全索到汁既味道
我俾佢一個正皮
蒜香蝦意粉

下一個係成日食到既卡邦尼:
UM...我覺得味道係OK既
但略嫌佢個汁太多太杰
一食落去就漿住左個口
變左意粉同汁一PAT咁撈埋左少左D口感
不過配料落得足, 有大量火腿同菇sss
卡邦尼意粉

其實本身叫左蟹肉波波, 可惜店員話賣哂 =(
所以就改左叫炸魚薯條
一上枱個陣我爭D以為嗌錯左司華力腸配薯條XDDDD
唔好睇佢咁既樣, 個炸漿其實一D都唔厚
入面既魚肉仲係好嫩唔係o鞋烚烚
整得唔錯GA!
炸魚薯條

最後登場既係豬手, 店員都有推介
我自己就唔食豬手既...
不過都有咬左一啖試下
咸左DD, 但OK既
上枱既時候, 霸氣盡現
店員小姐俾我地影相之後就拎左去支解喇~
豬手

整體黎講, D食物水準都係中上
同價錢相乎~加上個環境都好有氣氛
係真係有DD熱, 可能冷氣要再開行D喇
讚既仲有店員既服務態度都非常好
睇個湯拉哂花 同個豬手, 都係誠意之作
朋友想聚會傾下計食飯~呢度真係唔錯 !
2017-09-17
帶子牛油果沙律
小食拼盤
蒜香蝦意粉
炸魚薯條
2017-09-17 48 浏览
荃灣西的貓貓西餐,喜愛小貓既會覺得依到幾old school,有普通貓畫同一d人化左既貓仔。烤西班牙黑毛豬扒拌芥末籽醬及燒汁Grilled Iberian Pork Chop with Whole Grain Mustard and Barbecue Sauce $148 + $50就有整沙律 餐湯 飲品同甜品。依度都有happy hour~配菜既秋葵 小蕃茄煎香左,少左既秋葵滑山山同蕃茄爆汁,cool~ 薯蓉好大份,好creamy同點芥末籽醬及燒汁岩岩好。芥末籽醬及燒汁有點似芝麻汁,不辣嫁!烤西班牙黑毛豬扒煎得好香油花味,肉質好嫩口同無豬蘇味,西班牙豬係好食既!豬扒有少少油脂,食落有咬口帶軟。沙律有普通沙拉菜同火箭菜 藍衣菜同鷹嘴豆,好食又少見!鷹嘴豆好多,好粉好好食。d菜有有d沙拉汁好岩味入口。另外,有多款餐包仲配少少醋汁。包加湯永遠是絕配!想提一提d水有別會一般既檸檬水,落左d青瓜,味道好清新,好好飲左好多杯。湯係蘭道豆忌廉湯,第一次飲,好粉味。忌廉味不重,但帶出湯既香滑。熱檸水同芝士凍餅,外形似豆腐仔,haha。芝士味好重,上層軟好微酸 下層微硬帶甜。大蝦冬蔭公意大利飯Tom

烤西班牙黑毛豬扒拌芥末籽醬及燒汁

大蝦冬蔭公意大利飯
Tom Yum Coong Risotto with Grilled King Prawn $158,有驚喜。大蝦大而彈牙,煎得香口。意大利飯硬得岩岩好,每粒都包滿冬蔭公味道,有小蕃茄增加飯既juicy味道。
菇仔係冬蔭公無左青草味,yummy又有芝士配飯!chef's suggestion就係無錯喔。平時飲唔到一碗冬蔭公既我,但依到辣岩岩,食到微微辣。

依度店員服務好温柔同每道菜慢慢嚟,情調不錯,暗光帶音樂。係荃灣寵物街既一個貓貓西餐廳,嘻嘻。

• 大蝦冬蔭公意大利飯