2024-02-21 29 浏览
平日約咗朋友喺佢公司附近食lunch,佢提議去呢間喺香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面嘅餐廳我叫咗個Weekday Set Lunch Menu - 3 Courses 只需$268,性價比極高前菜 蟹籽沙律雖然係前菜,但個沙律都幾夠份量,有青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,青瓜好爽口好清新,蟹籽脆卜卜,作為前菜好開胃主菜 茄子意大利粉因為最近唔想食咁多肉,所以叫咗個茄子意粉,意粉醬係青醬,茄子煮得淋,意粉有咬口,仲有好多蕃茄仔,雖然係素食都唔會話食完好空虛,如果食素嘅朋友嚟都唔怕冇嘢食自家製提拉米蘇自製嘅提拉米蘇,酒店餐廳出品一定冇伏,果然冇令我失望,芝士好creamy,蛋糕浸滿咖啡,中和芝士嘅膩,自己一個食晒大滿足,同朋友就可以開心share 另外點咗杯 Expresso macchiato食甜品都想配搭杯咖啡,所以加錢叫咗杯espresso macchiato, 濃郁咖啡味,食完一個豐富嘅午餐可以提一提神呢度環境好寬敞舒適,坐得舒服又夠靜,好啱同三五知己一聚。門口仲有個乾式熟成櫃,確保每塊牛扒溫度及濕度都受嚴格控制,下次一定要試試依到既牛扒!二百幾蚊可以有五星級服務同質素,真係好抵,值得推薦!

前菜 蟹籽沙律

主菜 茄子意大利粉

自家製提拉米蘇

另外點咗杯 Expresso macchiato

二百幾蚊可以有五星級服務同質素,真係好抵,值得推薦!
2024-02-21 45 浏览
位於香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅餐廳CARVER有個Weekday Set Lunch Menu 好高質💁🏻‍♀️ 2 courses $238 / 3 courses $268 / 4 main courses $338 ,最大分別係第一嗰無甜品,而 4 courses係多一個熱前菜,即係會有冷熱前菜😎 客人可以自由選擇不同的配搭,適合不同的胃口,非常貼心叫咗3 Courses $268,有前菜、主菜同甜品🍮 前菜蟹籽沙律🥗蟹籽口感清脆,配合清甜青瓜絲非常開胃,不過我最有驚喜係主菜酪醬炸雞,主廚在製作過程中加入了大量的酪乳,融合左雞肉的嫩滑同酪醬的豐富口感,所以特別香口。佢嗰啤酒旋風薯角炸到金黃酥脆,好似朵花咁,好吸眼球👀並帶有啤酒的特殊風味,非常出色。甜品法式焦糖燉蛋都好食😛口感絲滑和焦糖味香濃用呢個價錢有呢個質素都幾唔錯👍🏻最緊要係呢度環境同服務都好好👍🏻門口仲有個精緻既雞尾酒吧,相信呢到既飲品都非常出色! 下次一定要試試

叫咗3 Courses $268,有前菜、主菜同甜品🍮

2024-02-21 34 浏览
假期後開工都要忙裏偷閑去撐吓枱腳😛去咗香港銅鑼灣皇冠假日酒店食個quick lunch😝性價比極高,值得推薦。我今次就嗌咗3 Courses,有前菜蟹籽沙律;Main - 澳洲和牛腹脇肉M6(額外收費HK$98)同甜品- 法式焦糖燉蛋🥰首先我強烈建議大家嗌3 courses,同 2 courses個價錢只差$30就有埋甜品,並且非常高質,完全係酒店水準😙 佢嗰澳洲和牛都係值得加錢嘅,脂肪分佈均勻,肉質滑嫩,絕對高質😙 法式焦糖燉蛋都好食,焦糖的甜香與奶香完美融合,搭配面頭既水果,簡直完美,份量亦啱啱好😝 前菜蟹籽沙律口感清爽、鮮美,非常開胃。平日午市性價比都高,佢哋嘅menu定期會轉,值得我下次再嚟🥰

2024-02-18 33 浏览
CARVER, located in Crowne Plaza, is a contemporary steakhouse serving up charcoal-grilled dry-aged steaks. Prices seem reasonable so we decided to give it a try.◆Heirloom Tomato & Bocconcini Cheese SaladBeautiful mix of colors of Heirloom tomatoes, dressed with aged balsamic vinegar. ◆Deep-fried Soft Shell ShrimpInstead of the common soft shell crab, they provided a shrimp variant. Edible shells together with the savory shrimp paste and crunchy meat in one big bite.◆USDA Prime Striploin w/ Cream

◆Deep-fried Soft Shell Shrimp

◆USDA Prime Striploin w/ Creamed Spinach
◆Wagyu Flank Steak M9 w/Hand Cut Chips
Both served with soft whole garlic and sweet cherry tomatoes. The striploin had a good amount of fat and still tasted very beefy. Tender and juicy piece of medium rare steak. The flank steak was a super thick cut with a chewier texture. Large portion enough for two to share. The sides, especially the chips was also delish.

◆Chocolat
Rich and intense chocolate. Satisfying buttery texture. Served with raspberry sorbet.

◆Momo
Refreshing, fragrant white peach tart. Flaky crust. Served with blueberry sorbet.
身為肉食獸嘅我最鍾意就係食牛扒,今次到訪銅鑼灣五星級皇冠假日酒店1樓嘅西式炭烤扒房「Carver」,聽講佢哋有好多創新嘅熟食牛扒,例如咖啡渣乾式熟成牛扒等等,務求令到食客有不一樣嘅體驗。Heirloom Tomato and Bocconcini Cheese Salad依款湯律用左紅色嘅Heirloom Tomato,有着極高嘅甜度,又大少許酸味,配搭香脆嘅sourdough chip、Bocconcini Cheese和陳醋,食落超級開胃啊。AUS Wagyu Flank Steak M9 300g澳洲M9級數嘅和牛,選用牛側腹嘅部位,有豐富嘅油花之餘又有嚼勁,同時保留豐富嘅肉汁。Hand cut chip手切又夠薄嘅薯片,薯仔味濃厚又夠脆。Chocolat選用70%濃度嘅朱古力,而朱古力內層係野莓雪葩,濃郁朱古力味又有野莓嘅酸味,開胃又解膩。CARVER (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

AUS Wagyu Flank Steak M9 300g

Hand cut chip
手切又夠薄嘅薯片,薯仔味濃厚又夠脆。

Chocolat

CARVER (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓
餐廳環境好靚,裝修配色同格調時尚得嚟又有奢華感仲自設左個近13呎高嘅熟成櫃擺放高級牛扒,食左兩塊牛扒都相當出色,推介各位食肉獸嚟据靚扒麵包好味Maryland Crab Cake $188用上新鮮蟹肉做嘅煎蟹餅,食到一絲絲嘅蟹肉,配上醬汁及沙律菜,係一道稱職嘅開胃菜Mediterranean Octopus $188慢煮八爪魚配蕃茄甜椒青瓜等蔬菜,再加上阿根廷青醬,滿滿地中海風情20-Days Coffee Grounds, Rib Eye USDA Prime 340g $588呢款牛扒用上左嚟自巴西嘅優質阿拉比卡咖啡渣混合多款秘製材料,進行20日嘅乾式熟成,令到肉汁同油花更加集中,牛肉又甜又多汁咖啡渣可以平衡牛扒嘅油脂,牛扒軟嫩得嚟又帶明火炭烤獨有嘅炭香,再加上天然牛肉汁、油封蒜頭同車厘茄做點綴,真係無得頂👍🏻US Striploin 280g $498Striploin係牛嘅前腰肉,脂肪冇肉眼扒咁多,但呢個嚟自美國嘅上等腰肉都有大量嘅大理石花紋,口感都係十分軟嫩同埋有帶炭香嘅濃郁牛味烤蘑菇$65比較light嘅一道side dish,蘑菇簡單咁烤已經好香炸洋蔥圈$65大大塊嘅炸洋
餐廳環境好靚,裝修配色同格調時尚得嚟又有奢華感

麵包好味

Maryland Crab Cake $188

Mediterranean Octopus $188

US Striploin 280g $498

烤蘑菇$65

炸洋蔥圈$65
大大塊嘅炸洋蔥圈

Pear $88
係好少食到嘅法式紅酒燉梨,梨煮到好腍而且吸收哂紅酒嘅醇香,再配埋芝士蛋糕同雲呢拿雪糕,味道同口感都好豐富

Truffle $98
表面係竹炭脆皮,用匙羹敲碎外殼,入面包住松露味嘅蜂蜜芭菲,芭菲又香滑又甜,口感同味道都好有層次,係一首好fine嘅甜品
  • 20-Days Coffee Grounds
  • Rib Eye USDA Prime 340g
  • US Striploin 280g
  • Truffle
2024-02-14 58 浏览
🌹👫返完教會是醫肚時間,由於昨日吃了中餐,今日轉轉口味吃西餐,搜尋自己儲存食店,揀了一間銅鑼灣皇冠假日酒店內的《Carver》西餐廳。🌹這間酒店第一次去,地點尚算方便,在時代廣場附近,餐廳環境舒適,燈光柔和,有窗外微光滲透,雖然面積不大,但與其他食客有合適的距離。🌹星期日酒店供應半自助+主餐牌一項,Set Lunch 358位。行了一圈,食物新鮮,包及湯放在發熱版上,保持熱度。Soup湯濃不太咸Cold Appetisers種類多Salad bar蔬菜新鮮質高Main Course Pan-seared Barramundi Fillet魚香,但較咸Dessert 蛋糕精緻,甜度剛好用餐體驗:意外的好吃😋

Soup

試食活動
沙律
蛋糕🍰
2024-02-02 46 浏览
🐽呢間西餐廳係酒店入面,環境都唔錯,坐得幾舒服😌。👅20-Days Coffee Grounds, Rib eye ($588/340g)呢款係USDA Prime牛扒🥩特別之處係用左咖啡渣撈埋香料放係牛扒到進行熟成😃可以軟化肉質纖維,將肉汁濃縮😛牛扒肉質好軟淋多汁,每啖都食到濃郁既咖啡香☕肉味有層次之餘食起黎都無咁膩👍🏼亦係perfect既medium rare~。👅Striploin ($498/280g)都係USDA Prime牛扒,肉味幾重👌🏻唔乾但肉質無coffee grounds個塊咁鬆軟,有啲韌同埋油脂感多啲🫢。👅Roasted Mushroom ($65)一上枱就聞到好香菇味! 唔算好爽口但爆哂汁好juicy💦。👅Fried Onion Rings ($65)外皮好脆口亦唔會油淋淋,但厭層炸皮太厚,令洋蔥無咁突出🧅不過洋蔥係清甜既~。👅Maryland Crab Cake ($188)蟹餅有滿滿地蟹肉絲,感覺好足料😬但唔太食到蟹肉既鮮味,點柚子他他醬食幾開胃👍🏼不過個他他醬偏酸🤔。👅Mediterranean Octopus ($188)魷魚份量比想像中少,同埋比較韌😶
🐽呢間西餐廳係酒店入面,環境都唔錯,坐得幾舒服😌

👅Striploin ($498/280g)

👅Roasted Mushroom ($65)
一上枱就聞到好香菇味! 唔算好爽口但爆哂汁好juicy💦

👅Fried Onion Rings ($65)

👅Maryland Crab Cake ($188)

👅Mediterranean Octopus ($188)
魷魚份量比想像中少,同埋比較韌😶蕃茄就好多舊🤣

👅Truffle ($98)
成餐飯最有驚喜竟然係呢個甜品🤩個賣相好cute,係黑松露既樣😆層朱古力脆皮加埋入面既雪糕一齊食,估唔到陣黑松露味係咁濃郁🤪好特別! 側邊係竹炭脆片,整體甜度都ok😙

👅Pear ($88)
燉梨陣酒味濃得濟有苦澀味😵羊奶cheesecake質感爽彈,truffle好食啲~
2024-02-01 44 浏览
位於銅鑼灣皇冠假日酒店嘅扒房Carver,環境簡潔高雅,坐得幾舒服,服務都唔錯👍🏻店員會先送上一籃sourdough ,一上枱夠晒熱辣辣🔥麵包外皮脆卜卜,裏面軟熟,幾香麥味😋🍴Mediterranean Octopus($188)八爪魚薄片軟腍🐙配上意大利蕃茄同酸甜既油醋醬,清爽開胃👐🏻🍴Maryland crab cake($188)藍蟹蟹肉製成嘅蟹餅🦀每一啖都食到一疏疏嘅蟹肉,好足料😆點埋酸酸地既柚子他他醬汁,蟹味更鮮甜👅🍴Striploin 280g($498)西冷表面燒到有格仔紋,食落有炭香烤味👄肉味幾濃,點鹽食已經足夠👍🏻🍴20 days coffee ground rib eye USDA prime 340g ($588)肉質俾西冷更嫩👅入口帶點咖啡燻香☕️而入失肉味,幾特別~🍴Fried onion rings($65)洋蔥圈外皮炸到脆卜卜🧅幾香洋蔥味💁🏻‍♀️🍴Roasted mushroom($65)以烤整粒蘑菇做side dish 比較少見,味道鹹香多汁💦而且唔會話好飽好漏,唔錯👍🏻🍴Pear($88)羊奶芝士蛋糕配上焦糖啤梨同雲呢拿雪糕🍦芝士蛋糕軟滑,焦糖啤梨甘甜,

🍴Mediterranean Octopus($188)
八爪魚薄片軟腍🐙配上意大利蕃茄同酸甜既油醋醬,清爽開胃👐🏻

🍴Maryland crab cake($188)

🍴Striploin 280g($498)

($588)
肉質俾西冷更嫩👅入口帶點咖啡燻香☕️而入失肉味,幾特別~

🍴Fried onion rings($65)
洋蔥圈外皮炸到脆卜卜🧅幾香洋蔥味💁🏻‍♀️

🍴Roasted mushroom($65)

🍴Pear($88)
羊奶芝士蛋糕配上焦糖啤梨同雲呢拿雪糕🍦芝士蛋糕軟滑,焦糖啤梨甘甜,配埋雪糕一齊食,中和左焦糖啤梨甘味👐🏻

🍴Truffle($98)
有驚喜嘅一道甜品😻黑松露朱古力脆皮包住蜂蜜雪糕,黑松露嘅味道好香好突出💁🏻‍♀️另外更配埋黑竹炭薄脆同琥珀合桃,味道融合🤤口感更豐富,個人好中意❤️

2024-02-01 47 浏览
同閨蜜搵食梗係要搵間坐得好食物質素高,我哋去左銅鑼灣皇冠假日酒店 CARVER 食晚餐。環境非常舒適, 侍應非常有禮,最吸引係有個大雪櫃放咗好多高級牛肉。Maryland Crab Cake 蟹餅用新鮮蟹肉做,非常新鮮,配上特色醬汁及沙律菜,開胃又好味。Mediterranean Octopus 慢煮八爪魚🐙,配上新鮮蕃茄甜椒青瓜等,再加上橄欖油,好清新的前菜主菜牛肉終於出場,萬分期待20 Days coffee Grounds, rib eye 🥩usda Prime 340g 肉眼扒豐富多汁且帶有濃郁的肉味,將咖啡渣用於牛扒的調味中,更豐富的層次和複雜性。咖啡渣的苦味能夠平衡肉類的油脂,保持肉類的嫩度和多汁度, 烤出來的肉眼扒更香更juicy。US Striploin 🥩280g 用上美國牛肉上等西冷,肉質有彈性,肉味最濃。可以配上廚師特製醬汁,沾上小小鹽,已經提升味道,烤蒜頭🧄同車厘茄不能錯過。加配菜烤蘑菇,炸洋蔥圈配送牛扒一流甜品:Pear 🍐 法式經典紅酒煮梨 + 芝士蛋糕再配上雲呢拿雪糕,口感豐富Truffle 特別寵愛這個甜品, 用朱古力脆皮包着松露味嘅雪糕, 非常夾。

Maryland Crab Cake

Mediterranean Octopus

主菜牛肉終於出場,萬分期待

US Striploin 🥩280g

加配菜烤蘑菇,炸洋蔥圈
配送牛扒一流

甜品
Pear 🍐
法式經典紅酒煮梨 + 芝士蛋糕
再配上雲呢拿雪糕,口感豐富

Truffle
今晚同朋友嚟到食晚飯傾下偈,餐廳位於酒店內樓底相當高裝修高雅座位舒服,絕對係情侶拍拖或者朋友家庭聚會嘅好地方。🤭🤭🥰🥰今晚每人叫咗一樣扒,一份係美國Prime Rib Eye,一份係澳洲和牛M9 Flank Steak。😍😍😍😍😍餐飽係自家製Sourdough,新鮮焗起好香皮脆肉軟。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻沙律兩款一份雜錦番茄配芝士沙律,另一份軟殼蝦沙律,兩樣加埋沙律醋汁,又清爽又開胃。🤩🤩🤩🤩🤩澳洲和牛M9 Flank Steak,300g份量十足,外表煎到香脆格仔紋,肉質嫩滑。配菜有焗原個蒜頭同手切薯片,配搭多元化。🥰🥰🥰🥰🥰Prime Rib Eye,340g同樣夠晒份量,鐘意牛味嘅我啱晒,配菜有忌廉菠菜苗。🤤🤤🤤🤤🤤美國牛勝人之處一定係牛肉味比澳洲和牛味濃,所以各有所長,食牛味美國贏,油香味澳洲勝。👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻甜品有自家製朱古力同桃肉芝士蛋糕,Happy Ending。🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻整體食物同環境都唔錯,絕對係約會同聚會嘅好地方。😊😊😊😊😊

配菜有焗原個蒜頭同手切薯片,配搭多元化。🥰🥰🥰🥰🥰

🤤🤤🤤🤤🤤

整體食物同環境都唔錯,絕對係約會同聚會嘅好地方。😊😊😊😊😊
早前曾經到訪呢間扒房,整體令我相當滿意,今次回訪同樣誠意十足,keep到個水準~上菜前會有一份sourdough,拎上手微暖,而且烤過,所以做到外脆內有咬口嘅效果,食落麥味都幾濃郁~前菜Heirloom Tomato and Bocconcini Cheese Salad有大量鮮甜嘅蕃茄,加埋巴馬臣芝士、陳醋、鹽同胡椒嘅調味,整體都幾開胃~今次係芸芸牛扒中揀咗Australian Wagyu Flank Steak M9,廚師掌握火喉嘅能力唔錯,入面煎到粉嫩,咬落去好軟稔,而且帶炭烤香味,加埋蒜蓉同少少鹽食就一流😋呢度嘅Side Dish 係賣點之一,今次食返上一次好鍾意嘅Hand Cut Chips,切到好薄身,薯味濃郁又香脆,仲係keep到水準🥳最後都係要叫返佢哋嘅signature 甜品Chocolat,呢個係一個70%朱古力嘅mousse cake,唔講得笑佢個mousse真心超~滑!食落去唔會好甜,旁邊嘅朱古力脆脆令口感更豐富🍫加埋紅桑子雪葩酸酸甜甜,食完成件蛋糕都唔會好膩👍🏻總括嚟講,呢到環境有情調,食物亦能夠保持水準,自己覺得相當滿意😚情人節或者係重要日子同另一半過嚟就啱

總括嚟講,呢到環境有情調,食物亦能夠保持水準,自己覺得相當滿意😚情人節或者係重要日子同另一半過嚟就啱晒~
2024-01-25 56 浏览
最近去銅鑼灣皇冠假日酒店嘅CARVER order咗佢哋嘅平日午市套餐,真係令我大開味蕾!三道菜$268 我揀咗澳洲M3西冷牛扒配薯條,再加埋地中海八爪魚同意式奶涷甜品。 澳洲M3西冷牛扒個質感都幾嫩滑,鮮嫩多汁,每一口都好juicy。牛扒係炭燒過嘅,帶嚟微微炭香嘅味道。薯條炸得香脆金黃,好鬆脆,配牛扒真係一流。 呢個前菜地中海八爪魚係我另一個驚喜。八爪魚煮得恰到好處,肉質彈牙,一啖入口就能感受到海鮮嘅鮮味。搭配上阿根廷青醬,令味道更加濃郁,真係好推薦! 最後嘅餐後小點我揀咗意式奶涷甜品。佢好creamy同滑順,配搭咗紅桑子醬、雜莓同焦糖脆脆,令口感更加豐富。 依個平日午市套餐感覺物超所值,值得再encore!!

依個平日午市套餐感覺物超所值,值得再encore!!
2024-01-25 59 浏览
銅鑼灣皇冠假日酒店的型格扒房CARVER,平日午市套餐都非常推薦比大家,性價比之選。主菜我選了香烤羊扒,冷盤前菜是芝麻菜沙律,餐後小點是西西里檸檬芒果芝士慕斯。先講主菜的香烤羊扒,外皮烤得微焦,內 堳O持多汁,口感嫩滑,配薯蓉、蔬菜同Gravy,平衡整體味道。前菜有兩款冷盤和兩款熱盤可供選擇,每樣都幾吸引,我選了芝麻菜沙律,搭配了櫻桃蕃茄及帕瑪森芝士。成個配搭清爽開胃。西西里檸檬芒果芝士慕斯的芒果味香濃,嘴裡彷彿充滿了芒果的果香味,慕斯好滑身,對芒果愛好者的我來說,絕對是十分喜歡。CARVER平日午市套餐提供了多樣化的選擇,可以自選2道菜/3道菜/4道菜,價錢亦非常合理,下次再來可以點其他款式,不用怕重複。

前排去咗銅鑼灣皇冠假日酒店嘆咗個高級晚餐,餐廳環境寬敞舒適,樓底又夠高,一啲都唔會有侷促感覺,服務態度亦好好,食完收碟亦好快促,完全無怠慢嘅感覺👍🏻仲點咗杯氣泡酒,甜甜地一路嘆一路享受美好嘅晚餐🍽._./ Appetizers /🦐Deep-Fried Soft Shell Shrimp🦐(Kale Red Coral Salad , Lemon & Lime)前菜點咗個香炸軟殼大蝦,一上枱已經聞到好嘅炸蝦味,勁吸引,炸到啲蝦又軟又脆,脆口到可以連殼食,惹味得黎又方便食唔洗剝殼😋·/ Main Course /🍽USDA Prime , Rib Eye 340g🐂(Confit Garlic , Cherry Tomatoes , and Beef Jus )Side Dish: Creamed Spinach 主食點咗個Prime嘅肉眼扒,厚砌又大塊,上枱仲有炭燒香味,賣相有格紋網,微焦好惹味,碟上熟度啱啱好,唔會太生有血,又唔會過熟過韌,仲可以配埋三種唔同嘅芥末醬可以點,轉換下口味。😝伴碟就揀咗忌廉菠菜,估唔到連伴碟味道都咁出色,焗得好香濃,熱辣辣上份量十足。·/ Dessert
._.
/ Appetizers /
/ Main Course /
🍽USDA Prime , Rib Eye 340g🐂
Side Dish: Creamed Spinach
/ Dessert /
🍑MoMo🍑
(Poached White Peach , Vanilla Mascarpone Tart , Blueberry Ice-cream
最後用桃味嘅甜品作結,用上日本桃肉,桃味濃郁清甜,可以一解肉類嘅油膩感,仲配上酸酸甜甜嘅藍莓雪糕,同桃味好夾😍
._.