2022-11-08 164 浏览
見到呢一間Burger店D Burger好Fusion都幾過癮,於是決定入去試吓,原來Burger之外佢D小食都幾搞鬼,我二話不說就叫咗呢一個腐乳味薯條,以$42嘅價錢又真係一D都唔貴。佢係有腐乳粉再加一粒乾腐乳,D腐乳味同D薯條又真係幾夾woo。跟住叫多個番薯條試吓,甜甜地都幾好食。佢個炸魚件專登寫住魚市場直送,好似好正咁咪又試吓law,佢嘅味道又幾OK,估唔到炸魚件都有鮮味,唔怪得要寫到明係魚市場直送啦。好喇,終於到Burger喇,我揀咗最貴嘅手打騸牯牛Burger,其實都只係$108,我覺得好好食,D牛肉好Juicy,而且牛肉味都幾出,好掂。呢間店整體都唔錯,值得推薦。
跟住叫多個番薯條試吓,甜甜地都幾好食。

呢間店整體都唔錯,值得推薦。
2022-10-28 168 浏览
和牛、安格斯等高檔次牛肉用嚟做Burger都聽得多,不過手打騸牯牛呢個名字喺一間Burger店出現又真係有啲陌生嘅感覺,通常火鍋店先至有騸牯牛呢啲咁刁鑽嘅食材,不過呢間太安樓小店竟然有。刁鑽還刁鑽,最緊要味道好同埋要襯返個菜式,我試咗之後又真係覺得唔錯,感覺上好似脂肪少啲冇咁肥而且牛肉味都重,而且據了解騸牯牛每日供應真係唔多,所以有機會咪試吓囉。另外佢係人手帶嘅漢堡牛肉,所以有大細不一嘅層次感,食落去開心過用機打嘅漢堡扒,雖為人手打令師傅辛苦好多,但係始終用機打會打得太細緻,無晒牛肉嘅質感。

2022-10-26 136 浏览
白色魚湯做湯底配魚蛋魚片頭嘅烏冬再加一碟麻辣魚扣,$68嘅價錢真心喜出望外,淨係個湯底已經值回票價,而呢一碗咁精彩嘅魚湯烏冬竟然係喺一間burger店食到,真係有趣非常。店員話白色嘅魚湯底係老闆每日喺魚市場買新鮮魚返黎,先煎一煎佢然後再煲,最後成為呢碗烏冬嘅湯底,所以佢嘅鮮味會特別出。呢個魚扣聽講係花尾躉魚扣,本身好大個嘅,大過常見嘅烏魚扣好多,食落煙煙韌韌,如果唔講仲以為自己食緊無豬羶味嘅豬耳。

2022-10-13 195 浏览
之前食過呢間舖頭的香港仔分店,味道幾好同D野食真係好有誠意,原來西灣河太安樓都開咗,於是就幫襯下。今次叫咗霹靂雞扒漢堡、炸薯角同封門柳沙律三樣野,樣樣味道都唔錯,封門柳沙律同雞扒漢堡都有驚喜。封門柳沙律個賣相好靚,好有文青feel,沙律菜好新鮮好味,不過最重要就梗係D封門柳啦,封門柳嘅牛肉味好香濃,配柚子醋好好味,真係非一般的牛肉沙律。個雞扒Burger係店長介紹嘅,佢話沙律已經有牛就不如Burger食雞啦,於是就叫咗,味道真係唔錯,件雞扒煎得好香而且幾Juicy,個包入面D生菜又係好fresh,整體都唔錯。我自己鍾意食炸薯角多過薯條,呢度有就梗係要試下啦,佢嘅著角味道真D,唔似嗰D一咬開只見薯仔粉,又係唔錯。
2022-10-07 210 浏览
去Burger店唔食Burger都真係好奇。去Cafe唔飲Coffee又真係好奇。我就係好好奇咁樣走咗入呢間Burger店然後問店長唔食Burger可以食乜之下店長叫我試吓佢個鮮魚仔湯烏冬加麻辣魚扣。我好想講個魚扣先,因為我真係以為係豬耳,我仲專登問店長點解會變咗做豬耳,店長表示佢真係魚扣黎架,不過個魚扣好大個所以切絲再加麻辣汁上碟,老老實實,佢個樣同口感真係好似豬耳仔,附上近照一張。魚湯烏冬個湯真係無得頂,奶白色嘅湯底,鮮甜嘅魚味,一D都唔鯹,店長話係自己去街市買鮮魚煲嘅,估唔到一間咁嘅小店都有咁高質素。
去Burger店唔食Burger都真係好奇。
去Cafe唔飲Coffee又真係好奇。

2022-09-18 300 浏览
呢度D小食真夠創意,薯條係會有腐乳同地寶魚味(聽都未聽過)之外,佢仲會有烤焗魷魚乾同烤焗鱔仔乾,梗係要嗌黎試下啦。烤焗魷魚乾其實即係好似以前街邊食到嗰D烤原塊魷魚乾咁樣,不過佢已經幫你剪開咗,等你易D咬。烤焗鱔仔乾就係咁樣,雖然兩樣都好食,不過如果魷魚乾同鱔仔乾兩樣之中,我個人比較鍾意鱔仔乾多D,貪佢夠香脆,始終魷魚乾令到牙骹攰D。我仲叫咗個慢煮日本雞胸沙律,揀了芝麻汁,唔知係唔係因為慢煮嘅關係呢?佢D雞胸一D都唔鞋,估唔到呢D小店都有咁嘅水準,真係臥虎藏龍。D菜好新鮮,個芝麻汁同個沙律又好夾。Main Course當然要試佢個Burger,因為嗌咗太多野所以諗住輕巧D食個魚柳包就算,佢個魚柳包做得唔錯,雖然都係炸魚,但係難得無乜雪味,佢Menu寫住漁市場直送,呢間野似乎真係有D料到。

2022-09-15 179 浏览
原來Cafe Whale除了香港仔的總店之外亦喺西灣河太安樓開了分店,作為柴灣居民以後唔洗山長水遠去幫襯。呢間店雖然叫做Cafe,不過其實佢D精心炮製的漢堡包先至係主打。佢地嘅Burger雖然有好多款,不過今次我最後都係決定食手打騸牯牛漢堡,另外再叫了一個腐乳味薯條,因為好似幾特別同埋出面其他地方好少見到。呢個就係食手打騸牯牛漢堡,因為Cafe Whale所以喺個包上面印咗個鯨字。入面的騸牯牛肉漢堡扒牛味好香,食落去好有唔同大小Size的肉的口感,呢種口感係一定係要人手打先至有,用機打一定會無晒,因為會打到好幼細,另外我想講嘅就係佢個Burger入面用的蔬菜新鮮得黎感覺上比較嫩,真係唔錯。腐乳味薯條其實就係腐乳粉再加腐乳醬,腐乳粉就好似麥記的shake shake粉咁嘅作用啦,唔會好鹹,味道唔錯。
2022-09-10 207 浏览
是晚於西灣河太樓竟然沒有進行掃街式的嚐試不同小吃,反而光顧了一家新開的Cafe,此Cafe以賣漢堡包為主打,甚是有趣。我點了兩樣東西,分別是炸雞鎚和魚柳包。炸雞鎚一共有5件,炸雞鎚的粉漿不太厚,而且沒有雪藏的味道,坦白說以$64的價錢而言真的價廉物美,配上此店的日本Suntory生啤真的令人暢快萬分。這個非一般的魚柳包全名為黑松露醬沙巴龍躉漢堡,黑松露醬的味道為沙巴龍躉炸魚柳起了畫龍點睛的作用,大大提升了沙巴龍躉的鮮味,另外值得一讚的就是魚柳魚中用選用的蔬菜,很新鮮且爽口,大大減低了漢堡予人飽飽滯滯的感覺。
2022-09-09
2022-07-04 975 浏览
今日試了這家Burger店,上Openrice先至知原來係新開無耐,味道唔錯,值得推薦比大家。餐牌上D Burger都幾有特色,我今次就試了余均益蛋黃醬牛脷漢堡,主要係因為余均益加蛋黃醬呢個combination已經殺晒。牛脷雖然係薄切,但係喺脷疊脷嘅情況之下,咬落去係好有牛脷嗰種質感,佢唔洗原條牛脷連埋D粗糙嘅邊位,反而小片小片揀D嫩口位感覺仲出眾。至於個余均益加蛋黃醬就蛋黃醬出味D,余均益只屬非常輕微嘅辣。薯條我就揀了地寶魚味薯條,其實就係將D薯條加地寶魚粉,味道都唔錯,中西合璧有特色。另外仲叫咗個炸雞鎚,幾好食,D炸粉唔會太厚,同埋我想講佢個醬好好食,唔係求其比D泰式辣汁你嗰隻,值得一讚。
2022-06-30 525 浏览
下午茶時間喺太安樓一帶想搵間坐得舒服嘅餐廳真係唔客易,不過呢間新開無幾耐嘅餐廳就做得到。佢喺太安樓第三街,即係最入嗰度,靜靜地。Tea Time佢都有Mini Burger的選擇,不過因為唔想食咁多,所以最後決定叫一個沙律同埋一款小食。其實軟殼蟹同日本雞胸都好似幾吸引,不過最後都敵唔過封門柳,所以就叫咗封門柳沙律試吓。佢個封門柳嘅牛肉味都幾濃,有D咬口但係又唔算un,佢嘅沙律仲有柚子醋汁或者芝麻汁比你揀,我地揀了柚子醋,同D封門柳幾夾,另外佢D沙律菜都好新鮮,CP值都幾高。小食又係有好多款可以揀,我地就比寫住魚市場直送嘅炸魚柳吸引住,叫咗黎試一試。一份炸魚柳有6件,size唔算大,一啖一粒,點埋佢嘅Tartar Sauce就最正。食落去嘅感覺都真係同平時食到嘅好唔同,平時嗰D基本上點都有少少雪味,佢呢間嘅就真係無,而且仲食得出有輕微魚嘅鮮味。兩樣野食麵唔錯,下次要試埋佢D Burger先得。

兩樣野食麵唔錯,下次要試埋佢D Burger先得。
2022-06-25 480 浏览
今日在西灣河太安樓試咗一間唔錯嘅burger店,原來係分店,睇openrice見佢香港仔的總店都非常受歡迎,咁呢間野嘅野食又真係唔錯,唔怪得可以開分店啦。見佢嘅menu嘅burger都幾特別,例如余均益蛋黃醬牛脷漢堡、飛魚子蛋黃醬軟殼蟹漢堡同黑松露醬沙巴龍躉漢堡,個沙巴龍躉burger仲寫明魚市場直送添,問咗waiter邊隻好,佢建議第一次試就要試佢哋嘅signature手打騸牯牛漢堡,另外就試埋佢哋嘅腐乳炸薯條。個手打騸牯牛漢堡真係唔錯,唔知係咁係心理作用,我覺得騸牯牛嘅牛味真係香d濃d,大家試吓之後可以一齊分享吓。佢嘅牛肉夠厚,咬落去嘅口感特別開心,佢d蔬菜都幾新鮮,特別係個羅馬生菜,好正。腐乳薯條開頭以為好似腐乳通菜咁樣有一pat腐乳喺薯條上面,原來佢舊腐乳好似硬芝士磨粉咁樣,有d似shake shake粉,咁樣食仲會方便咗。佢嘅腐乳味啱啱好,唔算太濃。呢間Burger店整體唔錯,下次可以再encore。

腐乳炸薯條

呢間Burger店整體唔錯,下次可以再encore。
腐乳炸薯條
  • 腐乳薯條
2022-06-14 512 浏览
之前喺香港仔已經試過呢一間漢堡包🍔專門店嘅和牛竹炭漢堡同飛魚子蛋黃醬軟殼蟹漢堡,食材超新鮮,份量超大(對我來講),每次我都要求餐廳將漢堡切開一半,我先可以放入口😅西灣河分店有蛋黃醬墨魚漢堡,對於我呢個蛋黃醬fans真係超滿足,吉列墨魚勁厚身,咬落彈牙而且勁Juicy,切開即刻流晒汁,口感一流👍🏻👍🏻,太安樓雖然大把美食,但係冇諗過有咁高質素嘅漢堡。新舖仲有大把位坐,枱與枱之間都有足夠空間一啲都唔侷促,比起香港仔店真係舒適好多😂

2022-06-14
下午茶
  • 芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡
  • DIRTY  coffee
  • 炸魚仲
2022-06-14 425 浏览
最欣賞佢嘅軟殼蟹burger, 好juicy, 之前喺香港仔分店試過魚仲burger, 魚肉好新鮮, 未試過喺其他burger店食過, 原來係去魚市場入貨,唔怪得知魚味咁鮮甜,所以知道西灣河開分店, 即刻過嚟試吓, 果然冇令我失望👍👍😋😋下次要試吓墨魚同埋和牛burger,仲有麻辣味薯條🍟