2019-02-14 560 浏览
Cafe / Coffee Shop 的熱潮不是來自味道(most likely) ,是來自一種態度。點解文青要打卡,為了是想分享那種慢活的快樂。是次到訪,我也是想享受那慢活的體驗。早中午(Brunch time),點了一份全日早餐,煎雙蛋、煙三文魚、兩片莓乾麵包、藜麥沙律及一杯Musli ,豐富非常,是一個清新、健康又滿足的早上。朋友就同我一樣,都點了全日早餐(只是她點炒蛋,貪它更加惹味)!另點了一杯Latte鮮奶咖啡,質感滑,味道醇,但不是炭烤的濃,是牛奶朱古力的順滑,果仁甜香味,它的存在令早晨更加醒神!是的!成份早餐我都識炮製,煮法亦很簡單,但同大家出街食餐蛋麵一樣,唔係唔識煮,係食出面的另一種風味,或者因為佢地其他的Values/benefit。因為唔想洗野,自己太懶,出面夠快等等等等,而我?就係因為夠Chill夠Hea!

2019-02-13 471 浏览
係佐敦地鐵站附近,好容易搵到,今次就試左佢個Revol special breakfast同埋黑松露雜菌忌廉意粉,個special breakfast就無咩驚喜,但個黑松露雜菌就好好食,好有驚喜,不過份量就唔多🤣 飲品就叫左杯latte,一杯sunset coffee,latte我個人就覺得比較淡身,層次唔多,無咩after taste,而另一杯sunset就有層次,係唔同溫度,仲飲到唔同既味道👍🏻
2019-02-12 4095 浏览
呢間位於佐敦德成街嘅咖啡店一早就係我既囊中物見到佢地既裝飾就知係行文青路線我幾鐘意佢地既outdoor位置,好似可以座到三至四人架,感覺好寫意呀,只係今日比較大風,所以取消咗坐出邊嘅念頭indoor既位置充滿住打咭既角落,一句Why so serious足夠令您回想好多好多野🤨🤨🤨我同朋友分別嗌左雜菌炒蛋多士配熱Chocolate同埋一份special breakfast 🍳 with hot americano ☕️ 雜菌炒蛋多士相對起special breakfast 只係少左兩塊薄既牛肉同埋雜果yoga✋✋✋✋我好喜歡哩度既炒蛋,相信同選蛋都有啲關係既,因為炒出黎既蛋好橙黃色同埋好滑身我杯americano 沖得相當不錯,店內提供左兩款咖啡豆,一款係果味重啲,另一款係酸啲既,我選擇左果味重啲,沖出黎既咖啡果然好岩我口味呀☕️☕️☕️☕️☕️
呢間位於佐敦德成街嘅咖啡店一早就係我既囊中物
見到佢地既裝飾就知係行文青路線
2019-02-01 528 浏览
從佐敦地鐵站出來,走進人流稀少的內街,跟彌敦道的繁忙形成鮮明對比,氣氛開始悠閒下來,不一會就走到了這間cafe。今天是相約了一位十多年不見的朋友來這裡聚舊,希望他喜歡這裡的lunch set。作為咖啡愛好者,看到這個門柄覺得有趣!生活有時要放鬆一下,不用時時咁認真。朋友點了很安全的卡邦尼意粉,這個選擇通常都不會出事,煙肉芝士白汁,再加生蛋黃,怎會不好吃?我就點了紅燒牛肉長通粉,這牛肉很有台灣風味,平時這個味道是配麵吃,這個配長通粉,配搭有新鮮感,不錯吃。

作為咖啡愛好者,看到這個門柄覺得有趣!

生活有時要放鬆一下,不用時時咁認真。

午餐
2019-01-27 257 浏览
星期日想食brunch,就揾左呢間餐廳。佢唔係好近地鐵站,但都算易揾。裝修好簡單但都幾靚既一間cafe。我地叫左all day breakfast, avocado 蛋餅同一杯avocado snow。all day breakfast 既setting好靚。所有食材都好新鮮,我仲轉咗做黑松露炒蛋,真係好好食。身為avocado 既愛好者就當然覺得個avocado 彈餅好好食。但我最鍾意嘅係杯avocado snow!!!佢同avocado smoothie 唔同,唔知落左d咩,好滑好香,好似雪糕咁。呢間cafe 值得推介大家嚟啊。
星期日想食brunch,就揾左呢間餐廳。
佢唔係好近地鐵站,但都算易揾。
裝修好簡單但都幾靚既一間cafe。
呢間cafe 值得推介大家嚟啊。
2019-01-19 328 浏览
點左一杯Ginger Latte, 一份Avocado and Vegetable Frittata (牛油果蔬菜蛋餅)。Ginger Latte 好特別,好適合冬天飲,薑味程度啱啱好。至於Frittata 嘅蛋做得太老太硬。我唔係好識煮餸但如果加少少Cream或牛奶去煮可能可以冇咁硬?(純粹個人意見,我並唔知道意大利做法係點)整體飲品好有新鮮感,選擇多,而且顧及到唔飲咖啡嘅朋友,因為佢亦提供一啲奶類飲品配紫薯、綠茶等等

2019-01-13 336 浏览
今日KY我同閨蜜去左間幾靜,格調簡潔嘅Cafe嗰度一齊坐低傾計,一齊嗌左三個小食😚本來諗住間Cafe鄰緊地鐵站應該幾貴下但係比想像中更物有所值,賣相勁靚係打卡必備📸~CP值高😋😋‼️‼️.煙三文魚牛油果醬及煙肉蛋沙津配多士🍞 $60✅我成餐覺得最滋味嘅就係呢一個多士🤤麵包採用左經過烘烤嘅脆脆法包,上面呢重搽咗一層薄薄但係又唔會過多嘅牛油🥖🥖戲玉就係嗰兩隻醬✨首先煙三文魚牛油果醬🥑我可以食出一種非常濃厚嘅牛油果味,老闆應該好落本佢整個隻醬😍俾我驚喜嘅係真係有幾塊三文魚係面,唔係淨係一啲碎混於醬內。我個人真係好鍾意碎蛋沙律🍳嗰啲煙肉碎係細細粒但係全部都係炒過跟住先至混合埋沙津,誠意十足❕食到我同班姊妹停唔到口❤️整體評分:9/10.牛油果蟹肉車厘茄伴多士🦀 $68✅可能因為食完上邊個款太好味嘅多士,所以之後覺得呢款有少少重疊就較為遜色🤔BUT❕雖然佢份量唔夠上面款多士多,但係佢勝左真係有好多一塊塊軟身嘅牛油果🥑,蟹肉嘅份量亦比我想像中更多,伴隨酸甜嘅車厘茄同埋係厚多士上落嘅醬油令成個配搭好清新🌬加分加分~整體評分:8/10.檸檬鬆餅🍋 $16✅ 前幾個月溫DSE去Starbucks食藍莓同朱古力
煙三文魚牛油果醬及煙肉蛋沙津配多士🍞 $60
整體評分:9/10
牛油果蟹肉車厘茄伴多士🦀 $68
整體評分:8/10
檸檬鬆餅🍋 $16
✅ 前幾個月溫DSE去Starbucks食藍莓同朱古力鬆餅食得多,檸檬鬆餅就真係比較新鮮😋本來冇咩大期待,但係有意外驚喜😍當我叉落去件muffin仲有熱氣冒出,食落口一陣好淡淡的檸檬味滲透嘴內,鬆餅嘅面頭仲有一粒粒亞麻籽,食落非常咬口✨✨
整體評分:8.5/10
Cafe REVOL
佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
(港鐵佐敦站E出口,步行約2分鐘)
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood ##cafe #toast #muffin #avogado #salmon #egg #美食 #情侶 #吃貨
2018-12-25 1313 浏览
聖誕同朋友去咗cafe食野🍽。餐廳以灰同黑色為同調,門外仲有bar 枱可以坐,對住出面嘅街景。👏.餐廳入面都比較大,除咗2人坐位,仲有bar 枱同一張約8-10人嘅大枱。餐廳入面有啲藝術品同壁畫。仲有棵聖誕🎄樹應下節日。.喺自助式嘅,首先比錢,之後拎野食。餐具同水都係自己拎。🥃.叫咗個清新田園早餐(all day breakfast)$116。牛油果🥑蔬菜意式果餅$86。黑松露雜菌意粉$86。紫薯鮮奶$40,搽茶鮮奶$40。晨曦(sunrise)$43。.咖啡方面:林紫薯鮮奶唔夠熱。而且無咩紫薯味,加上好甜,仲甜過糖水咁。,有點先失望。而搽茶鮮奶嘅搽茶味🍵幾濃,沒有苦澀味,但杯到好多搽茶粉碎,仲未溶晒。。所以還是一般。反而個晨曦(sunrise)比較不錯,除左有咖啡豆香味,面層同底層都分別加咗蜜糖,中和咖啡☕️本身果種澀味。野食方面:蛋餅同全日早餐都要等20分鐘到,因為需要時間製作。.講番個黑松露雜菌意粉,意粉真係好硬身,朋友仲以為意粉未煮熟透⛄️⛄️,加上啲雜菌都係好硬同乾身,不過黑松露都幾入味,但份量真係少咗啲,食幾啖就無。而蛋餅方面,啲蛋無咩味道,而且隻蕃茄蕃茄蓉太過酸。另外,個all
喺自助式嘅,首先比錢,之後拎野食。餐具同水都係自己拎。🥃

⛄️⛄️,加上啲雜菌都係好硬同乾身
,不過黑松露都幾入味,但份量真係少咗啲,食幾啖就無。
而蛋餅方面,啲蛋無咩味道,而且隻蕃茄蕃茄蓉太過酸。另外,個all day breakfast,雖然幾大,但啲雞肉無味,啲蔬菜🥬煎到黑晒,而藜麥,酸包同滑🥚蛋過正正常常,無咩特別,但隻蛋都係無咩味。
紫薯鮮奶
2018-12-25
晨𣌀
  • 晨曦
2018-12-20 328 浏览
星期日去了喝Flat White 雖然啡味不太濃 個整體還是不錯的 當時員工不太理會顧客 因第一次去 不知道是找到位置後落單 還是先去櫃檯落單 但進入店內後店員也沒有迎客 有點比當透明的感覺 希望之後有待改善

2018-12-19 264 浏览
有幾小時空檔人在佐敦附近想找個寧靜地方看看書網上找到了這家cafe食物選擇不多但意外的好吃點了杯特色咖啡加了蜜糖和肉桂名字叫做hangover cue味道不是典型的咖啡相信有人會覺得似中藥古怪的我可是超喜歡對肉桂味道的情意結就是所有相關回憶都是美好的上一個回憶是去德國的聖誕market喝一杯熱紅酒配一塊玉桂餅暖暖的玉桂味是聖誕的味道今天想食素所以點了一黑松露雜菌忌廉意粉因為是素所以並不是濃味的菜式對食肉獸的我而且有點單調但整體除了主觀因素是好吃
有幾小時空檔

hangover cue
黑松露雜菌忌廉意粉
  • hangovercue
2018-12-18 386 浏览
下午茶 · 2人每逢假日就最鍾意揾間cafe tea下,今次黎到呢間感覺幾有性格嘅cafe,裝修擺設簡單得黎又隱約透出絲絲型格,印象較深嘅係牆身嘅一句,why so serious?Ginger latte ($42)比較少見到ginger 味嘅latte,薑味唔太重,較易入口。Matcha latte ($40)最吸引我嘅係上面嘅龍貓圖案,味道都唔錯牛油果蟹肉車厘茄伴多士 ($68)牛油果好多,所以食少少已經飽左,多士略嫌硬左少少,但呢個配搭都係好味嘅。經典卡邦尼煙肉意粉 ($80)Carbonara 粉絲必嗌,真係好好食。環境舒服、野食又好味嘅cafe,十分推介
下午茶 · 2人

Ginger latte ($42)

ginger  latte

Matcha latte ($40)

最吸引我嘅係上面嘅龍貓圖案,味道都唔錯

Matcha  latte

牛油果蟹肉車厘茄伴多士 ($68)

牛油果蟹肉車厘茄伴多士

經典卡邦尼煙肉意粉 ($80)

Carbonara 粉絲必嗌,真係好好食

經典卡邦尼煙肉意粉

環境舒服、野食又好味嘅cafe,十分推介
ginger  latte
Matcha  latte
牛油果蟹肉車厘茄伴多士
經典卡邦尼煙肉意粉
食物環境但付款找續方面就有待改進。剛才朋友付款$500後,店員沒有找錢,朋友又正遊魂中,到離開食店後才發現店員沒有找錢,打電話查詢後證實真的沒有找錢,回食店取回應找款項時,店員亦沒有道歉。有點懷疑這是否故意...
食物環境
2018-12-04 373 浏览
想去油尖旺嘆杯咖啡☕️係呢間喇😌同友人想去尖沙咀飲杯咖啡傾下計,但諗到嘅一係去大型連鎖咖啡店,一係就要俾好貴先有得慢慢坐,揀唔落手。喺OpenRice見到呢間喺佐敦評分都幾高,搭多一個地鐵站,就揀左呢間喇。咖啡店距離地鐵少少遠,要花少少耐性同時間搵喇。咖啡店喺一條比較寧靜嘅街道,已經有慢活嘅感覺。鋪面裝修好grand,入到去樓底高,無壓迫感同趕人走嘅感覺。同友人各自叫左一個主菜同咖啡1. Smoked salmon avocado paste and bacon egg mayonnaise with baguette 開頭見得幾塊包同啲醬有少少失望😝點知將足料同新鮮嘅醬搽落烘熱左嘅法包到,係好好食就算就咁食塊包,都覺得好好食,係高質嘅2. Revol special breakfast去到落單先知有兩款all day breakfast揀左revol,又係有驚喜炒蛋好滑唔油膩,有藜麥同yogurt健康又好食略厭份量唔夠3. Flat white落單時有得揀咖啡豆。揀左隻朱古力味嘅咖啡豆,味道香滑,配埋香滑嘅奶,正4. 薑汁牛奶咖啡呢個又係好出色,冬天飲會好舒服😌如果想同朋友慢活傾計,可
想去油尖旺嘆杯咖啡☕️係呢間喇😌

同友人各自叫左一個主菜同咖啡

就算就咁食塊包,都覺得好好食,係高質嘅

2. Revol special breakfast

去到落單先知有兩款all day breakfast
揀左revol,又係有驚喜
炒蛋好滑唔油膩,有藜麥同yogurt健康又好食
略厭份量唔夠

3. Flat white

4. 薑汁牛奶咖啡

呢個又係好出色,冬天飲會好舒服😌

如果想同朋友慢活傾計,可以考慮呢到坐一個下午都唔怕有人趕

2018-11-10
  • Flat  White
  • 生薑鮮奶咖啡
2018-11-07 603 浏览
油尖旺區較早營業的cafe不多,只有一兩間在尖沙咀/佐敦。Cafe Revol 絕對是值得光顧的一間。週六的早上,人流比較多,有機會需要等位。由於咖啡店都座得滿滿的,所以等候食物的時間都相對較長,有需要等上15分鐘。雖然想吃的食物有很多,但最後我還是決定要試一下他們的Bagel,於是點了Salmon Bagel,朋友則被賣相獨特的牛油角蟹肉車厘茄多士吸引過去了。Bagel比想像中的好,沒有煙韌到難以嚼著,哄得剛剛好的,能保留本來Bagel較硬但外面脆脆的口感,配鹹鹹的煙三文魚,比很多小店做得出色!至於這個牛油果蟹肉車厘茄多士,份量較少,不會有太飽肚的感覺,朋友是牛油果控,她的評語是,略厭牛油果太少了😂😂這間難得早開又位於油尖旺的cafe,我肯定會再來的。

Smoked  salmon  bagel

這間難得早開又位於油尖旺的cafe,我肯定會再來的。
Smoked  salmon  bagel
2018-11-02 551 浏览
約朋友plan旅行行程, 原來佐敦呢條小徑有幾間chill cafe. 可能因為剛啱12點幾, 四周街坊都落黎食brunch, 都幾多人, 好彩個店員都請左d 黎打等嘅客搭枱, free 到2人枱畀我地。我就order左all day breakfast+ rose latte, 朋友就食松露意粉。先上係rose latte, 不過見佢拉花失敗左, 所以相都無影lol至於味道, 都係令人失望, 唔太有玫瑰味。不過好在special all day breakfast, special在有健康的藜麥沙律, 同奇亞籽乳酪。好清新但又唔會太淡味! 至於多士烘得幾香. 係我唔鍾意提子包,炒蛋都滑,整體不錯! 大食的我 其實一睇覺得可能唔飽, 不過最後都飽到食淨少少朋友的意粉好香, 不過太油膩, 有機會再黎應該會試其他~

大食的我 其實一睇覺得可能唔飽, 不過最後都飽到食淨少少

朋友的意粉好香, 不過太油膩, 有機會再黎應該會試其他~

2018-10-06
午餐