2020-02-13 750 浏览
今年聖誕新年都留港消費,用心的慢慢發掘香港各地方美食,首先由中環開始,嘆番杯馳名中外嘅港式奶茶,然後再慢慢走入橫街窄巷,俾我發現到 Burger Joys 香噴噴的手作漢堡 ,隨心坐下來慢慢品嚐漢堡加雞翼的滋味!《Cheese Burger》$109Burger Joys 最有人氣的就是漢堡,芝士牛肉漢堡,店裏採用優質安格斯牛肉,厚厚的牛肉入口多汁又夠牛肉味,肉質鮮美,搭配新鮮蔬菜及酥脆的麵包,口感層次豐富!一邊食一邊聞到烤漢堡的香氣,滋味在心頭。《Buffalo Wings》$59經典水牛雞翼,六隻的份量很滿足,而且雞翼大大隻好肥美,入口肉質鮮嫩滑多汁,特別一讚是他的秘製酸辣汁,味道好!夠晒正宗的吃法是伴藍芝士醬,味道非常濃郁,加上蔬菜條,開胃到一個點!《美式炸雞配秘製辣醬》真材實料分量超多,外層炸得酥脆可口,雞肉多肉汁,配搭芝士汁和秘製辣醬,簡直係雙重好味。《Caesar Salad》凱撒沙律、羅馬生菜、巴馬臣芝士、麵包糠再伴凱撒醬汁,口感爽脆,味道非常新鮮有水準之作。《Iced Tea》檸檬茶更加係免費添飲,冰凍的十分爽!

《Cheese Burger》$109

《Buffalo Wings》$59

《美式炸雞配秘製辣醬》

《Caesar Salad》

《Iced Tea》
檸檬茶更加係免費添飲,冰凍的十分爽!

庆祝纪念
团年饭
  • Cheese Burger
  • Buffalo Wings
2020-02-11 73 浏览
少了外出,下班後回到家中吃飯。假日外出逛街買糧食,晚餐順道到漢堡專賣店吃個西式快餐。橙色的霓虹燈招牌在晚上的街巷甚為突出,加上醒目的紅色牆,我們很易找到這間位處轉角位的餐廳。在各式各樣的漢堡中,依餐廳推介選了芝士牛肉漢堡($109)。因一個漢堡兩人吃,店員把漢堡整齊地切成一半,並以竹籤串連多層漢堡。牛肉味非常濃郁,細嫩多汁。蔬菜蕃茄片新鮮爽脆,加上一層半溶入牛肉的芝士,整個漢堡在味道和口感都十分出色。而烘得外脆內軟的麵包更是錦上添花,所以比上次吃到的同款漢堡更好吃。招牌沙律($59),餐牌中列有食材,有混合蔬菜、蕃茄片、青瓜片、意式香草醋醬。所有蔬菜非常新鮮。重點是意式香草醋醬,香草醋醬以另一小碟分開放,可為沙律隨意加添酸度。意式香草醋醬為沙律清菜畫龍點睛,加了醬後完全改變整碟沙律的清淡,變成令人開胃的酸香。蒜香雞翼(6隻)($59),泰式酸辣醬上加上蒜粒,令雞翼變得香口。熱燙的雞翼外脆內軟,而且多肉汁,加上頂層的酸甜和蒜香,與招牌漢堡同樣做得十分出色。草莓奶昔($69),軟滑的忌廉味,非常大杯,喝完一杯已很飽。檸檬茶($49),可免費添飲。友人很喜歡這杯檸檬茶,糖漿分開上,可按自己喜

招牌沙律

草莓奶昔

檸檬茶

檸檬茶($49),可免費添飲。友人很喜歡這杯檸檬茶,糖漿分開上,可按自己喜好添加。不加糖漿更能嚐到茶味。如覺得檸檬茶不夠酸,店員會再加檸檬片,不過這杯檸檬茶酸度足,不用再加。茶味足,冰量足,所以最後添飲了兩次。
店員給我們每人一個信封放口罩,很細心。
2020-02-08
招牌沙律
草莓奶昔
檸檬茶
2020-02-11 26 浏览
Burger Joys🍔@中環每次去中環都會去結志街飲杯奶茶或者前少少斜路食茄牛通,但今次見到間漢堡店🍔。🔅雜菌磨菇芝士漢堡🍔素食主義者之選🥗材料超新鮮又豐富第一次試雜菌作為漢堡排🍔煎到脆卜卜啖啖脆口完全沒有牛肉漢堡的騷味反而菌味超濃郁😋套餐有4款薯🥔🍟類可選😋薯條、薯堡、洋蔥圈、扭扭薯條我最後選左薯堡🥔因為真係好耐好耐冇食過亦都好少餐廳會有薯堡😋😋😋😋味道:7.5/10💰消費:$120
Burger Joys🍔@中環

煎到脆卜卜啖啖脆口
完全沒有牛肉漢堡的騷味
反而菌味超濃郁😋

套餐有4款薯🥔🍟類可選😋
薯條、薯堡、洋蔥圈、扭扭薯條
我最後選左薯堡🥔
因為真係好耐好耐冇食過
亦都好少餐廳會有薯堡😋😋😋

😋味道:7.5/10
💰消費:$120
2020-02-08
2020-02-09 45 浏览
今日兩姐妹去中環AIA玩之前想食啲嘢醫吓肚,揀咗呢間距離AIA三個字路程嘅Burger Joys因為去到AIA都有嘢飲,我哋就淨係嗌咗主食啦~家姐嗌咗個 Chicken Burger  (HK$89)  個漢堡包好大件,入面塊雞又厚又脆,而且醬嘅份量又唔會太多,對我黎講啱啱好,絕對對得住個價錢所以我比佢好高分,有4/5分而細妹叫咗All Day Breakfast - Chicken Fillet (HK$89)   我第一次喺Burger Joys食漢堡以外嘅主食,結果係我哋出乎意料之外嘅出色,令我哋眼前一亮!薯塊、牛油多士都好脆!連雞塊嘅皮都好脆!個蛋嘅成熟度亦都啱啱好,個蛋黃有少少流心,我比佢5/5分!最後埋單HK$178,一人$89,但如果大家要飲埋嘢就要預$100左右啦~

因為去到AIA都有嘢飲,我哋就淨係嗌咗主食啦~

家姐嗌咗個 Chicken Burger  (HK$89)

所以我比佢好高分,有4/5分

薯塊、牛油多士都好脆!連雞塊嘅皮都好脆!
個蛋嘅成熟度亦都啱啱好,個蛋黃有少少流心,我比佢5/5分!

2020-02-09
2020-02-07 19 浏览
最近都吃了不少美味的漢堡包,Burger Joys就是其中一間~我們點了芝士炸薯條薯條新鮮即炸,熱騰騰的~芝士舖滿薯條,超滋味哦~~奇津辣味雞翼雞翼也是即煮的,很入味,十分惹味~雞肉也沒有過乾~特色雙層芝士牛肉漢堡這個是必食的,除了牛肉外,餡料有洋蔥、酸瓜、蕃茄、芝士、生菜牛肉粉嫩多肉汁,包的質地也鬆軟,帶微甜~整多超大個,吃完好飽了~~雞肉漢堡雞肉很嫩滑,很厚身,額外還加了塊煙肉~香脆感覺更惹味的呢~
最近都吃了不少美味的漢堡包,
Burger Joys就是其中一間~

我們點了芝士炸薯條
薯條新鮮即炸,熱騰騰的~
芝士舖滿薯條,超滋味哦~~

奇津辣味雞翼
雞翼也是即煮的,很入味,
十分惹味~雞肉也沒有過乾~

特色雙層芝士牛肉漢堡
這個是必食的,除了牛肉外,
餡料有洋蔥、酸瓜、蕃茄、芝士、生菜
牛肉粉嫩多肉汁,
包的質地也鬆軟,帶微甜~
整多超大個,吃完好飽了~~

雞肉漢堡
雞肉很嫩滑,很厚身,
額外還加了塊煙肉~
香脆感覺更惹味的呢~
2020-01-20
  • 芝士薯條
  • 特色雙層芝士牛肉漢堡
2020-02-07 16 浏览
最近疫情嚴重,每個人都避免外出,我喺屋企已經10幾日...個腦有太多想食嘅嘢浮現出來...今日做好晒預防措施戴晒口罩,先咁出整銀行嘅嘢! 順便去食我最想食嘅餐廳!其中一間我想食嘅就係burger Joys!!!唔使走太遠,咁岩中環有burger joys新分店!整完銀行我就急急腳咁去食我嘅第一餐!!! 2:30左右餐廳唔係太多人可能過咗午餐時間第一餐咁就食返個Single burger!唔會太油膩而且食完之後,仲可以有少少空間食個小食!!!肉質相當豐富,牛肉味都幾重!一攞上手啲汁bi哂出嚟啦!終於識到似樣啲嘅漢堡包!由於屋企今日唔煮飯,咁我就買幾個漢堡包返去一齊當下午茶!我依然係叫返我最鍾意嘅double burger!!!入邊有兩層芝士同牛肉!!!簡直係真點鎮寶(我個人覺得係!)有新品Burger! UMAMI MAMI裏面係有松露蘑菇既煙肉牛肉漢堡!賣相好似幾吸引!媽咪唔食牛肉嘅所以帶咗Chicken Burger!!買一個返屋企同屋企人share先拎返屋企加熱返就可以食啦!!!

2:30左右餐廳唔係太多人可能過咗午餐時間

第一餐咁就食返個Single burger!

由於屋企今日唔煮飯,咁我就買幾個漢堡包返去一齊當下午茶!

有新品Burger! UMAMI MAMI
裏面係有松露蘑菇既煙肉牛肉漢堡!賣相好似幾吸引!

媽咪唔食牛肉嘅所以帶咗Chicken Burger!!
買一個返屋企同屋企人share先
拎返屋企加熱返就可以食啦!!!
2020-02-07 450 浏览
食得多M記的劣質漢堡偶然都要食返餐好嘅呢日經過中環俾我發現到原來中環都開咗分店餐廳裝修走美式酒吧路線,但可能臨近新年,都應節加點中式佈置,增添氣氛得嚟又無違和感Strawberry Milk Shake士多啤梨奶昔質感濃稠順滑,配埋幼滑的忌廉,入口香甜軟滑Battered Onion Rings洋蔥圈外層粉漿夠薄夠貼,炸得金黃酥脆,但吃到裡面洋蔥的鮮甜,超正Black Truffle Fries 薯條炸得金黃香脆,內裡軟綿,加上勁多黑松露醬,超滿足Classic Buffalo Wings 雞翼炸至金黃酥脆,內裡仍然嫩滑多汁,配搭經典的酸辣醬汁,辣得夠惹味Mushroom Cheese Burger 磨菇扒好厚身,選用大啡菇、白磨菇、鮮冬菇和秀珍菇等菌類做扒身,還加入了薯寶另到煎起來有香脆的外層,入口脆卜卜,而麵包烘過,質地鬆軟配搭半溶的芝士及餐廳自製的Red Wine Butter,入口除了有牛油香,還帶一點醋香Umami Mami Truffle-Bonito Mushroom Duxelle Burger 餐廳推介緊呢款創新口味的包,揉合日法風味的松露磨菇漢堡,以雙孢菇、洋蔥及蒜
食得多M記的劣質漢堡偶然都要食返餐好嘅

呢日經過中環俾我發現到原來中環都開咗分店

Strawberry Milk Shake

士多啤梨奶昔質感濃稠順滑,配埋幼滑的忌廉,入口香甜軟滑

Battered Onion Rings

Black Truffle Fries

薯條炸得金黃香脆,內裡軟綿,加上勁多黑松露醬,超滿足

Classic Buffalo Wings

Mushroom Cheese Burger

餐廳推介緊呢款創新口味的包,揉合日法風味的松露磨菇漢堡,以雙孢菇、洋蔥及蒜頭配搭意大利松露油混合日本鯷魚及柴魚加埋磨菇蓉而製的漢堡扒,配埋香脆的煙肉及蕃茄乾再灑上七味調味,咬一口層次豐富,味道討好

餐廳採用USDA美國安格斯牛肉製成的漢堡扒,牛味濃郁肉汁豐盈,配埋寇比及車打芝士,芝士仲喺半溶,芝士味更香濃,入口雙重滋味

值得一提是包餐廳所有麵包都是採用自家研製的麵糰,麵包不止香氣夠,而且質地鬆軟又挺身

2020-01-21
  • Umami Mami Truffle-Bonito Mushroom Duxelle Burger
  • Mushroom Cheese Burger
  • Battered Onion Rings
2020-02-05 53 浏览
之前上網見到全球熱門burger店,香港呢間Burger Joys有上榜而中環又新開左,就同朋友黎試黑松露薯條一上嗰陣時已經聞到好香嘅黑松露味,黑松露嘅份量絕對唔少, 薯條都炸得好香脆芝士漢堡呢嗰加左芝士,食落juicy一D,牛肉同酸瓜食落勁重口味勁正呀,配埋生生地嘅洋蔥,食落口感好豐富😍牛肉漢堡呢個好重牛肉味,但我就見佢冇乜汁, 就加咗啲芥末落去,變得好好食呀 加咗芥末佢唔會乾,而且味道更加豐富💕椰青水本身以為係會有杯裝,但可能係快餐店既關係就用罐裝上😂人均148可以食到世界有名既漢堡都算抵食,個人認為好食過Shake Shack👍🏻

而中環又新開左,就同朋友黎試

牛肉漢堡

牛肉漢堡

椰青水

本身以為係會有杯裝,但可能係快餐店既關係就用罐裝上😂
椰青水

3K
2020-02-03 85 浏览
晚飯時間差不多了,今晚一支公,不想自己煮食,於是乎去了中環食漢堡飽。嚟間漢堡飽專門店非一般的,曾經試過灣仔分店,念念不忘那漢堡肉汁的滿瀉。得知中環開了分店,店舖比起其他分店大得多了,坐位也多了,舒適。芝士牛肉漢堡飽好喜歡那個包裝,半個紙盒般,拿上手可避免醬汁流下。麵包依然保持軟熟。夾心是漢堡扒,芝士,蕃茄,紫洋蔥和生菜。一啖咬落去,豐富的餡料,肉汁,有複雜的感覺。蒜蓉薯條飄來蒜香,對於寒冬來說,蒜蓉可增強免疫力,味道又香,跟薯條好夾。薯條即叫即炸,熱辣辣,夠香口惹味。

芝士牛肉漢堡飽
好喜歡那個包裝,半個紙盒般,拿上手可避免醬汁流下。

蒜蓉薯條

2020-02-03
2020-01-30 39 浏览
呢幾日新年雖然係食得好放縱,但係因為餐餐都係食中菜菜式,突然間又好想食吓西餐,所以今日就嚟咗位於中環嘅Burger Joys食漢堡包。🥰呢間店就係士丹利街嘅大排檔格離,所以一啲都唔難搵!店入面所有坐位都係高櫈,大多數櫈都係向全大玻璃可以一路食一路望住出面☺️好休閒酒吧咁嘅風格!咁呢日我哋就叫咗雙層芝士漢堡,黑松露薯條同水牛城雞翼做牛餐。雙層芝士漢堡包個包做得唔錯,食得出果兩塊包有預先同牛油煎一煎。 個牛漢堡做得幾juicy,好夾果啲熱溶芝士同埋味道類似千島醬嘅醬汁。呢個水牛城雞翼令我對水牛城嘅辣醬汁改觀,因為我之前食過嘅果隻水牛城雞翼係辣到噴火嘅😫。但係反而呢個就恰到好處,同埋啲雞翼仲要係輕輕煎過🥰。個黑松露薯條嘅黑松露都俾得比較多,同埋佢配嘅果個白色mayo同薯條都幾夾!我仲拎咗嚟點水牛城雞翼啊!嘻嘻!

• Double  cheese  burger
2020-01-29 32 浏览
今日心血來潮想食漢堡包,而我同朋友都想試Burger Joys 好耐了,擇日不如撞日,就今日去試試先! Burger Joys 嘅裝修係美國風格,因為我哋係2點左右先去到嘅關係,店裏嘅人流比較少,我哋可以係鬧市𥚃靜靜地享受一下Burger Joys嘅漢堡包!我同朋友就分別叫左芝士牛肉漢堡同牛肉漢堡,牛肉嘅生熟程度煎得啱啱好,牛味非常香濃,咬落肉汁豐富,好juicy!!! 而麵包亦經過烘底,其他配料有生菜,蕃茄,芝士,酸青瓜同洋蔥,用料豐富,真係一啖都咬唔晒個包!芝士薯條食漢堡包點少得薯條,薯條一黎到已經香噴噴,芝士份量非常多,每條薯條都沾上芝士,亦都炸得非常脆,邪惡之選!!蒜香雞翼皮脆肉嫩嘅蒜香雞翼,加上帶有少少酸辣味,令人胃口大開,食唔停口呀。店員其實都非常推介奶昔,但因為我哋驚太飽嘅關係冇叫到,唯有留返下次再嚟試試啦

芝士薯條

2020-01-29 730 浏览
之前睇全球五十間最佳漢堡店報導介紹食過灣仔同埋西環分店覺得超正最近中環開新分店緊係要黎捧場Umami Mami Truffle-bonito Mushroom Duxelle Burger餐廳創新揉合日法兩國食材推出全新嘅松露磨菇漢堡包;煙肉焦脆油潤已經夠正但係成個包嘅精髓在於以法國黑松露油混合日本鯷魚同柴魚乾自家製嘅蘑菇蓉配搭七味粉醬以及蕃茄乾酸辣醒胃Signature Double Cheese Burger法式牛油麵包係由老闆以上百萬向米芝連星級大廚購入食譜表面烘烤酥脆同時內部鬆軟;餐廳漢堡扒百分百選用獲得美國農業部認證嘅黑安格斯牛每日手切絞碎製成肉質鮮嫩而且牛味香濃經過紅酒以及牛油煎封保持七成熟標準依然肉汁豐盈配搭雙層芝士半融邪惡Mushroom Cheese Burger素漢堡扒採用大啡菇加埋白磨菇以及鮮冬菇同埋秀珍菇混搭薯寶製成菌香濃郁配搭生菜蕃茄以及洋蔥酸瓜等嘅配料消滯減膩感覺相對清爽Black Truffle Fries薯條金黃香脆同時法國黑松露菌香輕柔細緻;個人建議配搭蛋黃醬食仲正Battered Onion Rings洋蔥圈份量幾多而且漿粉輕薄貼服食多兩件都唔怕膩滯

最近中環開新分店緊係要黎捧場

Mushroom Cheese Burger

Black Truffle Fries

Battered Onion Rings

洋蔥圈份量幾多而且漿粉輕薄貼服食多兩件都唔怕膩滯

Classic Buffalo Wings

經典水牛雞翼皮脆肉嫩而且酸辣刺激配搭藍芝士醬勁重口味

Strawberry Milk Shake

四款奶昔口味加錢仲有兩款酒可以揀黎落;士多啤梨質感稠厚綿密加埋成堆忌廉香甜順滑
2020-01-21
  • Umami Mami Truffle-bonito Mushroom Duxelle Burger
  • Signature Double Cheese Burger
  • Mushroom Cheese Burger
2020-01-29 21 浏览
近來越來越愛吃漢堡店,所以今天又去了一家漢堡包店。店鋪位於中環半山扶手電梯途中的其中一條小巷,果然好東西都是要花點時間發掘的,一走進門口便看到富美國色彩的裝潢,餐桌都是高檯,有點像置身於酒吧,予人很輕鬆悠閒的感覺。牆上掛滿食客的照片,還有不小名人呢。我們點了兩個漢堡加兩款小食一起分享。這個是芝士牛肉漢堡,包身令人非常驚艷,吃落口很鬆軟亦較脆身,牛油味香濃,我想廚師應有先把包身炸一炸,是我吃過數一數二最出色的漢堡包皮。牛肉份量十足,肉味濃都,而且吃下淡淡肉汁,加上生菜、蕃茄和醬汁,很飽滿。魚柳漢堡,不敗的炸魚柳跟他他醬配搭,魚柳外脆内軟,肉質嫩滑。有別於平常的薯條,我們選了甜蕃薯條,新鮮炸起非常香脆,加上忌廉芝士醫,鹹鹹甜甜,很好吃。水牛城芝士雜翼,美式餐廳的必點食品!雞翼很大隻,沒有釀上炸粉炸外皮也很脆口,醬汁帶點辣很惹味。當然不小得藍芝士醬,很多人都怕藍芝土醬臭臭的,但這家店的容易入口,配上雞翼,可中和辣味同時加添風味。很滿足的一餐。
近來越來越愛吃漢堡店,所以今天又去了一家漢堡包店。

我們點了兩個漢堡加兩款小食一起分享。

很滿足的一餐。
  • 芝士牛肉漢堡
  • 水牛城雞翼
2020-01-27 21 浏览
上星期中環約咗朋友行街影相,傍晚時間路經呢間漢堡小店,門前看過菜單後感覺不錯便進去一試佢哋漢堡加錢喺中環來講都比較相宜,另外亦都有套餐價,而且亦提供唔同小食芝士薯條,醬汁非常香濃芝士味,另外薯條亦係我最鍾意嘅薯皮薯條,新鮮炸起再配上香濃惹味嘅醬汁,回味芝士牛肉漢堡,漢堡扒非常多汁,配上佢哋比較特別嘅麵包皮,非常之厚身鬆軟,而且充滿牛油香味,令到漢堡味道嘅層次感相當足夠蒜香雞翼都非常唔錯,蒜香味道濃郁,呢幾樣食物雖然都係屬於重口味,但係食完一整餐嘅感覺都相當滿足唔會覺得特別辛苦,呢間真係一間值得推薦嘅漢堡店

來到史丹利街大排檔,竟然有間漢堡包店,原來係灣仔之前食過超好食嗰間漢堡包店的分店,當然要來試試啦。餐廳充滿新年嘅氣氛,掛上了的醒獅和桃花的裝飾,好可愛。紐紋薯條香氣撲鼻,外脆內軟,停不了口。凍檸茶無限任添,茶香味濃。朱古力奶昔淡淡的朱古力味配上香濃的牛奶奶昔,香滑可口。蘑菇漢堡超有驚喜,超大的蘑菇好有牛肉漢堡的口感,味道濃陏,令人愛不釋手。招牌雙層芝士漢堡果然是招牌菜,肉汁豐富,漢堡煎至五至六成熟,能鎖住肉汁,又保持漢堡的鮮嫩,十分可口。另外非常欣賞她們漢堡包的包裝及盛器,所有肉汁保留在盛器當中,半滴不沾手,勁!蒜香雞翼微辣的炸雞翼灑上香蒜,雞肉嫩滑,皮脆肉軟,食過想再食。晚餐人均約二百,對如此優秀的美食,實屬優惠。
餐廳充滿新年嘅氣氛,掛上了的醒獅和桃花的裝飾,好可愛。

紐紋薯條
香氣撲鼻,外脆內軟,停不了口。
脆薯圈

凍檸茶
無限任添,茶香味濃。

朱古力奶昔
淡淡的朱古力味配上香濃的牛奶奶昔,香滑可口。

蘑菇漢堡
蘑菇漢堡包

蒜香雞翼
微辣的炸雞翼灑上香蒜,雞肉嫩滑,皮脆肉軟,食過想再食。
蒜香雞翼

晚餐人均約二百,對如此優秀的美食,實屬優惠。

2020-01-15
脆薯圈