店內座位算小,最後比安排到樓上座位坐,都幾安靜,但係就冇景!食物份量比想像中多,都幾好食~缺點就係要食滿$500先可以用信用卡俾錢!但係我哋食咗兩個主食兩個甜品都唔夠$500,呢條門檻好似有啲高得滯!同埋店員冇一早同我哋講,去到最尾俾錢先知,呢一點可以有啲改善!
庆祝纪念
生日
2023-11-12 55 浏览
🎪 Boholic (長沙灣)長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓長沙灣區文青cafe🤍小編已多次回訪🤭質素都保持住🫶🏻入面處處都係打卡位📸食物攞盤好用心‼️店內設計走波希米亞風,配上木系色枱櫈,用餐感覺舒服👐🏻🌟法式紅酒繪紐西蘭羊膝 $208羊膝燉煮得好淋,羊肉既香氣好濃郁,搭配紅酒🍷烹製,平衡左羊肉既油膩感🫶🏻配菜有薯角和綠椒紅椒等,岩晒紅酒和羊肉既愛好者😀🌟蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴白桃柚醋汁 $108擺盤好似藝術品咁🤭沙律菜夠晒新鮮,蜜桃巴馬火腿和水牛芝士做主打,十分健康✅🌟冬日暖意特濃芝士火鍋 $188餐廳新菜單☝️天氣開始凍啦💨係時候要食啲暖笠笠既菜式,芝士火鍋🫕都係吾錯既選擇😀配料有極級咸牛舌粒、香草焗澳洲新薯、西蘭花、鮮蝦肉、車厘茄串,仲有竹炭麵包粒🪅芝士好濃郁,幾特別👍
🎪 Boholic (長沙灣)
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

🌟法式紅酒繪紐西蘭羊膝 $208

🌟蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律伴白桃柚醋汁 $108

🌟冬日暖意特濃芝士火鍋 $188
2023-11-04 63 浏览
我帶狗仔喺附近睇醫生,經過見到呢間餐廳,門前放咗幾張枱椅,環境好舒服,好靚,所以就帶埋狗仔來試吓。而家嘅天氣涼涼哋啱啱好,坐室外都可以。我哋兩個人加一隻狗,總共叫咗兩個午餐一齊share食,叫咗一個肉醬意粉,同埋一個Pizza,用手機點餐,正在努力揀飲品之際,發現原來凍水果茶係跟餐唔使加錢嘅。其他特飲仲有好多選擇。肉醬意粉上面有隻流心蛋,但我唔會太生、太流質,做到半山熟嘅效果,好好味。意粉個醬加咗配菜、調味非常好,意粉嘅質感軟硬適中,好好味。而Pizza就非常特別,個餅底係黑色嘅,上面加咗好多蛋黃醬,好靚,而且好特別,好好味。侍應服務非常好,非常熱,感覺佢哋好鍾意狗仔,好有愛心,所以下次都會再嚟幫襯。

香港 city walk 逛断腿是很容易的事不如停下找间brunch咖啡店看人来人往刚好偶遇街角一家波西米亚风咖啡店一整店的藤椅木系,chill氛围拉满餐食按照喜好,随意点就好~
香港 city walk 逛断腿是很容易的事
不如停下找间brunch咖啡店看人来人往
刚好偶遇街角一家波西米亚风咖啡店
一整店的藤椅木系,chill氛围拉满
餐食按照喜好,随意点就好~
-香港的朋友带我来的一家美丽的咖啡厅喝下午茶外摆的大吊扇搭配藤条木的餐椅好爱这种风格,可以和姐妹来一个美美的下午茶-里面分为上下两层一楼入门有一个藤椅旁边的装饰也是很波西米亚在里面咔咔咔就是出片-出乎意料的是餐食也不错的点了一个巴沙鱼还不错要试试他们家的鹅肝炒饭,超好食-BOHOLIC长沙湾福华街561号君凯豪庭1L
香港的朋友带我来的一家美丽的咖啡厅喝下午茶
外摆的大吊扇搭配藤条木的餐椅
好爱这种风格,可以和姐妹来一个美美的下午茶
里面分为上下两层
一楼入门有一个藤椅
旁边的装饰也是很波西米亚
在里面咔咔咔就是出片
出乎意料的是餐食也不错的
点了一个巴沙鱼还不错
要试试他们家的鹅肝炒饭,超好食
BOHOLIC
长沙湾福华街561号君凯豪庭1L
2023-11-02 26 浏览
来香港city walk腿快断的一天偶遇街角这家cafe是它拯救了我停下来休息品尝美食真的太享受了下午茶晚餐都有👍🏻蜜桃巴马火腿水牛芝士沙律第一次巴马火腿搭配黄桃开启新大陆的吃法味道很惊喜泰式串烧拼盘琵琶虾很新鲜菠萝又甜又解腻法国红酒烩美国羊膝大羊腿看起来就很有食欲肉质紧实不柴汁水丰富搭配秘制红酒酱汁真的很特别泰式斑斓芒果戚风蛋糕椰香味很浓郁椰香味搭配着芒果真的很异域风情的一道甜品🍝Boholic Boholic📍长沙湾福華街561號君凯豪庭地舖及1樓
来香港city walk腿快断的一天

真的很异域风情的一道甜品

🍝Boholic Boholic
📍长沙湾福華街561號君凯豪庭地舖及1樓
  • 小食拼盘
下午忽然想食甜品就突然諗起呢間cafe. walkin 即有位,坐樓上沙發位, 窗邊有少少透光挺舒服😊 價錢少貴但人氣不減 蠻多女仔同情侶嚟high tea 🍝🍰✨️糯夫個名無打錯,真係叫, 開頭唔知點解,原來一咬之下窩夫裡面有糯米飯😮 窩夫薄脆配雪糕球同埋芒果粒, 撒上椰絲 , 味道就係似食緊芒果糯米。 單食窩夫時較乏味,決定沾雪糕一齊食,如果可以加一些芒果醬會更好。✨️tiramisu 梳乎厘班戟餐牌寫明製作時間需時15至30分鐘 食完窩夫再等左一段時間等到以為漏單要忍唔住問員工係咪整緊🤣 所以唔趕時間先好叫 🤭 梳乎厘賣相好澎湃 ,熔岩式流落嚟,超邪惡! 入口輕盈,咖啡味濃度適中 ,岩我口味☺️將近萬聖節 , 店內有唔少打卡佈置🎃
下午忽然想食甜品就突然諗起呢間cafe.
walkin 即有位,坐樓上沙發位,
窗邊有少少透光挺舒服😊

價錢少貴但人氣不減 蠻多女仔同情侶嚟high tea 🍝🍰

✨️糯夫
個名無打錯,真係叫[糯夫], 開頭唔知點解,原來一咬之下窩夫裡面有糯米飯😮

✨️tiramisu 梳乎厘班戟
餐牌寫明製作時間需時15至30分鐘
食完窩夫再等左一段時間
等到以為漏單要忍唔住問員工係咪整緊🤣
所以唔趕時間先好叫 🤭

梳乎厘賣相好澎湃 ,熔岩式流落嚟,超邪惡!
入口輕盈,咖啡味濃度適中 ,岩我口味☺️

將近萬聖節 , 店內有唔少打卡佈置🎃

2023-10-01
2023-10-25 30 浏览
今日放假同女朋友去咗長沙灣行街,行到有啲攰佢帶咗我去一間西餐廳晚餐,餐廳佈置得好有格調,氣氛好浪漫,門口特別有一個室外座位可帶寵物,餐廳氣氛浪漫入門口有兩個打卡位。餐湯南瓜湯,南瓜味道好香甜,口感幼滑,平時都鍾意食南瓜飲到舔舔脷。蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律半白桃油醋汁賣相勁靚仔,巴馬火腿做成朵玫瑰花,蜜桃香甜清新,配上巴馬火腿同水牛芝士嘅鹹香,好味開胃手拆蟹肉蟹膏糍粑賣相伴碟都好靚,餅底入口酥脆香口,上面加咗三文魚籽,蟹肉,牛油果醬。味道配搭鮮甜,三文魚籽令蟹肉嘅鮮味更突出。牛油果味道清新,整體味道好有層次。香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯厚厚嘅鵝肝煎到好香睇見都流口水,入口味道甘香口感嫩滑,意大利粉煮到啱啱好食落去煙煙韌韌,每一啖飯都有少少芝士絆住味道好香。香煎紐西蘭特級菊子牛西冷配黑松露燒汁加$68有半隻芝士焗龍蝦龍蝦size勁大隻味道鮮甜,芝士令龍蝦嘅鮮味更突出,牛扒賣相勁吸引,牛肉味香濃肉質嫩滑,有少少脂肪令到油花香味更突出。

餐湯

蜜桃巴馬火腿水牛芝士沙律半白桃油醋汁

香煎法式鵝肝牛肝菌意大利飯

香煎紐西蘭特級菊子牛西冷配黑松露燒汁
加$68有半隻芝士焗龍蝦

2023-10-23 38 浏览
連假繼續食好西呢日好耐冇見嘅朋友約出嚟high tea佢book咗想去好耐嘅Boholic嚟個港女high tea店面裝修非常igable米色粉色嘅牆身 加上木色系嘅枱櫈同埋好多花花而家仲有萬聖節嘅deco 有南瓜同骷髏骨頭 好有氣氛門外有個area方便帶住狗狗嘅客人裡面仲有2層 都幾大我哋叫咗個鳥籠下午茶拼盤平日14:30-18:00、假期11:30-17:00供應鳥籠有2層 上層甜點 下層咸點先食咸點黑松露沙律醬炸蝦炸蝦好大隻 外皮香脆裡面爽彈加上黑松露沙律醬 好香好好食芝士巴馬火腿竹炭多士竹炭多士鬆脆可口 加埋芝士同Parma ham 好開胃🤤大蝦魚子醬牛油果撻大蝦依然大隻爽彈加咗魚子醬又有別一番風味牛油果好creamy 加埋撻皮好好食甜點有藍莓檸檬撻酸酸甜甜 士多啤梨慕絲蛋糕Moose好滑 士多啤梨味道香甜抹茶芝士蛋糕上面仲有nuts口感豐富Tiramisu好smooth好creamy咖啡味道好香好正!馬卡龍同牛油曲奇2款都好香唔會太甜 加咗個小食墨魚咀炸得香口 墨魚咀爽脆Charcoal Macadamia Nut Coffee拉花好靚 飲落去口感好rich朋友話Shizuk
連假繼續食好西

上面仲有nuts
口感豐富

Tiramisu
好smooth好creamy
咖啡味道好香好正!

馬卡龍同牛油曲奇2款都好香
唔會太甜

加咗個小食墨魚咀
炸得香口 墨魚咀爽脆

Charcoal Macadamia Nut Coffee
拉花好靚 飲落去口感好rich

朋友話Shizuka Hojicha Latte都好濃好好飲
2023-10-21 120 浏览
專登去食下午茶拼盤,只知伏到不行,先唔講限時80分鐘,唔爆場,無服務。食物飲品都唔得咸點 - 牛油果撻,超重黑椒同鹽,得個咸字。pramaham芝士竹炭多士完全無咸香味,唔知食緊乜甜點 - 好明顯唔係新鮮做,檸檬撻撻皮已經淋曬,蛋糕乾到一個點,士多啤梨蛋糕,蛋糕底同唔知係mousse定cream完全分離,仲要有未溶雪,真係第1次見。peach blossom 唔知係咩味,一杯粉紅色飲品埋單成4舊,多謝不再光臨🙄
食物飲品都唔得
peach blossom 唔知係咩味,一杯粉紅色飲品
埋單成4舊,多謝不再光臨🙄
2023-10-21
2023-10-16 2738 浏览
星期一嘅晚上約左朋友一齊去長沙灣附近餐廳食晚飯。餐廳Boholic,同長沙灣港鐵站嘅距離都唔遠,算係幾就腳。餐廳應節佈置成萬聖節主題,餐廳唔算大,但都坐得舒服,仲預留一角佈置成打卡個,非常有心思。我地叫左二人set dinner蜜桃,巴馬火腿,水牛芝士伴白桃油醋汁擺盤好有心思,蜜桃香甜同巴馬火腿微微嘅鹹香非常之夾。沙律菜非常新鮮,水牛芝士粒淡香煙韌。手拆蟹肉蟹膏糍粑蟹肉蟹膏加上牛油果醬配米餅,配搭得宜幾好食。是日餐湯係南瓜湯,南瓜湯香甜幼滑。飲得出係好重南瓜本身嘅香甜,口感綿密,有驚喜!鹽燒琵琶蝦辣蕃茄全蛋闊麵上台就聞到好惹味,琵琶蝦蝦肉味濃,有咬口。全蛋闊麵熟度剛好,唔會有成口粉嘅感覺,麵質都幾有咬口,仲有少少蛋香味。法式紅酒燴紐西蘭羊膝羊膝肉質嫰滑,裏面羊膝肉都食到有啖香紅酒味,配上焗薯,三色椒等配菜,均衡美味,燒蕃茄更係超級juicy今次晚餐質素都唔錯,見餐廳都有下午茶,下次又可以一試~
星期一嘅晚上約左朋友一齊去長沙灣附近餐廳食晚飯。

我地叫左二人set dinner

蜜桃,巴馬火腿,水牛芝士伴白桃油醋汁

手拆蟹肉蟹膏糍粑

蟹肉蟹膏加上牛油果醬配米餅,配搭得宜幾好食。

鹽燒琵琶蝦辣蕃茄全蛋闊麵

法式紅酒燴紐西蘭羊膝

今次晚餐質素都唔錯,見餐廳都有下午茶,下次又可以一試~

2023-10-16
2023-10-12 50 浏览
同朋友去長沙灣聚餐,試吓呢間cafe 叫 Boholic 。📍長沙灣 Boholic⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🦀頭盤:軟殼蟹沙律個軟殻蟹沙律正正常常,冇乜特別主菜:🐷秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒個蛋黃醬做得好出色,滑而不膩個梅扒煎到岩岩好,不會韌。🦑馬來椰香炸魷魚意大利飯呢個係Fusion 菜式,馬來西亞既椰香加入意大利飯好開胃。🍟小食:粗薯條配黑松露蛋黃醬新鮮炸出嚟嘅薯條熱辣辣,薯條炸比較乾身比較脆口,份量都多。🍵飲品:Peach Blossom 呢杯野飲除咗個樣好靚,好岩打卡外,味道都唔錯,桃味好清新。食完炸嘢最岩飲呢杯。Charcoal Macadamia Nut coffee呢杯個拉花好靚,黑白色令人一見難忘。口感都好多層次有堅果混合咖啡味。由於係上個月聚餐,價錢已忘記。結論:岩打卡影相嘅餐廳,餐廳佈置都好靚。10分滿分)味道:6.5/10環境:8/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants
📍長沙灣 Boholic
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🦀頭盤:軟殼蟹沙律
個軟殻蟹沙律正正常常,冇乜特別
主菜:
🐷秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒
個蛋黃醬做得好出色,滑而不膩
個梅扒煎到岩岩好,不會韌。
🦑馬來椰香炸魷魚意大利飯
🍟小食:粗薯條配黑松露蛋黃醬
新鮮炸出嚟嘅薯條熱辣辣,薯條炸比較乾身比較脆口,份量都多。
🍵飲品:
Peach Blossom
Charcoal Macadamia Nut coffee
由於係上個月聚餐,價錢已忘記。
結論:岩打卡影相嘅餐廳,餐廳佈置都好靚。
10分滿分)
味道:6.5/10
環境:8/10
2023-10-12 43 浏览
今天放假得閒就去試下,之前一路都想去,無奈放假都總有太多事情去做,今日終於去到了!波希米亞風,好清新好舒服,佈置採用木色系,和暖的燈光令人感到好warm。剛踏入萬聖節月份,餐廳內外都佈置了萬聖節裝飾,非常可愛!Book咗下午6點,早到咗10分鐘,餐廳還在落場,6點準時入座。趁未入座,就坐喺出面影下啲萬聖節裝飾相,餐廳有室外座位,可以看風景和食飯,好chill。蟶子配蒜蓉包 - 雖然係西式餐廳,但係呢個蟶子用咗中式嘅煮法,蒜蓉包尚算脆口,蒜蓉味適中龍蝦海鮮冷拼盤 - 龍蝦半隻、四隻生蠔、還有幾片帶子、北寄貝、鮑魚片等,如果可以再冰凍啲會更加好鵝肝意大利飯 - creamy但唔流,鵝肝大舊,水準一般,還可以提提大家,去到落單先發覺只收現金或八達通,記得要準備🫣

蟶子拼蒜蓉包

龍蝦海鮮凍拼盤

鵝肝意大利飯

提提大家,去到落單先發覺只收現金或八達通,記得要準備🫣
2023-10-01
蟶子拼蒜蓉包
龍蝦海鮮凍拼盤
鵝肝意大利飯
首个通关长假来香港旅行肯定少不了来香港美美的咖啡厅打卡这周末来之前我就做好了旅行攻略准备十一国庆节再带家人来Boholic毕竟离尖沙咀才几个地铁站 为了这么美的环境 专程来打卡hin值得~ 咖啡厅装修风格很有特色,是比较少见的波西米亚风格,一看就是老板花了心思去设计的,喜欢拍照的小伙伴可以在这里拍一波美美的照片啦!尤其是仙人掌装饰更是拍照超出片的!💯点餐推荐💅Boholic鸟笼下午茶拼盘下午茶时段可以跟朋友们点上一份Boholic鸟笼下午茶拼盘共同分享!盛装的容器很像鸟笼呢!几款甜点设计的都蛮用心的,提拉米苏、芝士蛋糕、各种小甜点造型都很精致,口感更是香醇可口,可以跟朋友们一起细细品味咯!-#香港必吃 #香港吃喝玩乐 #美食打卡 #香港旅游攻略 #香港美食 #香港美食探店 #香港探店 #香港网红店 #香港下午茶 #香港咖啡厅 #香港拍照

首个通关长假来香港旅行肯定少不了来香港美美的咖啡厅打卡
这周末来之前我就做好了旅行攻略
准备十一国庆节再带家人来Boholic
毕竟离尖沙咀才几个地铁站
为了这么美的环境 专程来打卡hin值得~
💯点餐推荐💅Boholic鸟笼下午茶拼盘

想覆卓好耐既少女風格西餐🤣 同一年前黎既feel 有d 唔同,環境一如以往都好靚,最唔同既係多左個位打卡,而且早早已經佈置左萬聖節既裝飾🧛🏻‍♂️🎃 真係影相都影十幾分鐘😹👍🏻dinner 二人set $628🫕是日蘑菇餐湯蘑菇湯聞落菇香撲鼻,湯底質感滑溜帶點蘑菇粒,口感幾好,不過飲落菇味唔係好夠香🥲🍑🥗蜜桃.巴馬火腿.水牛芝士沙律伴白桃油醋汁蜜桃既果甜,火腿既鹹香,水牛芝士既豐富口感,同沙律菜配搭得不錯,個人鐘意先食蜜桃,再將3款後者一齊享用😌白桃油醋汁則係比教清爽酸甜風味,不過酸度可以要調低少少🤣🦀手拆蟹肉蟹膏糍粑幾有驚喜既前菜,蟹肉同蟹膏都幾鮮,入面有牛油果蓉,上面有三文魚子,擺盤有開心果碎😎最重要係個tart好脆,食落滿足有口感👍🏻🦞香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯 +$58每一啖飯都加粒珍珠帶子,配埋濃郁龍蝦湯汁,味道層次豐富😋湯比我想像中入味,意大利飯燴得恰到好處,口感綿密。材料有青豆小蕃茄等等,最後隻龍蝦鉗都我大隻☺️🤩滿意💯加58蚊都值🍷🐑法式紅酒燴紐西蘭羊膝羊膝肉質尚算可以,未去到好嫩滑,個紅酒汁係幾入味,勝在份量都夠而且醬汁濃郁😼材料有紅椒黃椒青椒豆同埋蕃茄仔,顏

dinner 二人set $628

🦀手拆蟹肉蟹膏糍粑
香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯

🦞香煎波士頓龍蝦珍珠帶子龍蝦湯燴意大利飯 +$58

🍷🐑法式紅酒燴紐西蘭羊膝
羊膝肉質尚算可以,未去到好嫩滑,個紅酒汁係幾入味,勝在份量都夠而且醬汁濃郁😼材料有紅椒黃椒青椒豆同埋蕃茄仔,顏色好靚😁擺盤吸引,又係打卡一流😎

小總結:食物質素就同上年差唔多😼 佈置更有心思,擺盤亦好精緻,每件都係藝術品咁款🥰但二人餐無飲品真係扣左唔少分😷
2023-09-26
是日蘑菇餐湯