Bochord

2025-06-29 928 浏览
維港海景浪漫法國菜🤍魚子醬海鮮拼盤呢三款開胃菜真係超級精緻,味道從淡到濃,層次分明,食咗真係唔會後悔!每一口都好有驚喜,魚子醬搭得真係好好,無論外觀定味道都令人咁震撼🥹,開胃菜簡直係完美開場!🤍北海道海膽拼盤呢道菜用咗蟹肉、生蠔同墨魚汁,口感層次豐富,蟹肉、生蠔啫喱同海膽嘅味道真係好獨特,喺其他地方根本食唔到,真係超級推薦!🤍龍蝦刺身主角係龍蝦刺身,搭配清脆嘅蘆筍,仲有蝦油、日本山椒粉同檸檬,味道清新又特別,食完真係好滿足🍋。🤍海鮮濃湯馬賽魚湯呢道湯系法國地中海沿岸嘅經典之作,真係世界三大名湯之一🥣!用咗日本蛤蜊、烤蝦同龍蝦,飲落去味道好複雜,但又非常特別,簡直係滋味爆炸!🤍紅鯛魚呢款紅鯛魚肉質鮮嫩,入口即化,搭配扇貝同生蠔醬,味道真係一流,好正!🤍碳烤鮑魚主角係炭烤鮑魚,配埋日本素麵同魚子醬,仲有鮑魚肝醬,口感特別又豐富,素麵仲有啲creamy,真係超新奇!🤍宮崎和牛呢個炭烤A5宮崎和牛,油花靚到爆,入口即溶🥩!搭配馬鈴薯泡沫,風味提升咗好多,份量正好,唔會食到太飽,真係完美結尾。🤍甜品比利時巧克力蛋糕法式甜品根本唔會失望,呢個蛋糕超濃郁,仲有清新嘅柚子夾心,食咗真係好開心🍫!呢個甜
維港海景浪漫法國菜

🤍碳烤鮑魚

🤍宮崎和牛

🤍甜品
比利時巧克力蛋糕
法式甜品根本唔會失望,呢個蛋糕超濃郁,仲有清新嘅柚子夾心,食咗真係好開心🍫!呢個甜品我比99分,無得輸!生日仲有現場樂隊唱生日歌,氣氛超溫馨又唔尷尬🎂。

總體嚟講,今次嘅用餐體驗真係令我難以忘懷,每一道菜都充滿驚喜,食到心滿意足!
2025-06-29 813 浏览
這間位於銅鑼灣的法國菜餐廳,裝修充滿特色,以英倫古典圖書館為主題,感覺有氣派之外,還伴有維港醉人景色,晚上更有現場樂隊唱奏,氣氛不錯,是不錯的慶祝好去處。.Tasting Menu ($1388/位)🍽️可品嚐足足8道菜,每道菜式都好精緻,睇得出廚師用心製作。入座後,店員先奉上美味餐前麵包,麵包口感鬆軟。.🔹Chu Toro Tartare | Royal Daurenki Caviar | Red Prawn Tartare造型滿分的三款前菜各有特色,中拖羅他他油脂豐富;高級魚子醬配上紫蘇酥皮,咸香酥脆;紅蝦他他配奶油醬和香脆薯絲,層次豐富。.🔸Hokkaido Sea Urchin鮮甜的海膽配上絲絲蟹肉和墨汁蠔凍,味道鮮美。.🔹Lobster龍蝦刺身配上蘆筍和日本山椒檸檬泡沫,味道酸甜微辣,感覺清新。.🔸Seafood Bouillabaisse龍蝦湯好濃郁,入面還有不少鮮甜的日本蜆和彈牙的炭燒大蝦,香濃又美味。.🔹Red Grouper紅石斑魚以兩種煮法製作,肉質厚實鮮嫩,煎得外脆內嫩,另一款就配上扇貝慕斯林。兩款都好味,配上奶油忌廉醬汁、羊肚菌,味道更提升。.🔸Charcoal

🔸Hokkaido Sea Urchin
鮮甜的海膽配上絲絲蟹肉和墨汁蠔凍,味道鮮美。

🔹Lobster

🔸Seafood Bouillabaisse

🔹Red Grouper

🔸Charcoal Grilled Abalone
鮑魚燒得剛剛好,口感彈牙,味道鮮味,伴碟還有日式素麵等,配搭香濃鮑魚肝醬更鮮味。

🔹Red wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
選用A5宮崎和牛西冷,油脂豐富,肉味香濃,配上蛋黃醬、紅酒汁味道更提升。伴碟還有鴨油薯仔,同樣美味。

🔸Belgium 64% Chocolate with Yuzu & Almond Cake
甜品造型精美,選用比利時64%巧克力製作,並加入柚子、杏仁,甜度適中,為完美一餐作結。

🔹Alger $88
🔸Follet $88
餐廳有多款酒精和非酒精飲品選擇,前者充滿荔枝茶、芒果香;後者充滿百香果、鳳梨香,兩杯味道都不錯。
2025-06-29 805 浏览
同大家姐去左位於銅鑼灣世貿中心11/F,飽灠180度維多利亞海景嘅意大利餐廳「Bochord 」食Lunch ,景色真係好靚,一入門口已感受到濃濃復古英倫圖書館風,加上桃木餐桌及真皮梳化,非常有氣派,連餐桌上的餐具及擺設都好講究☺️我哋揀咗行政午餐(4-Course Menu $468)3-Course Menu $3985-Course Menu $548✔️Bread首先服務員端上自家製熱辣辣嘅麵包,外脆內軟熟,餐廳特意奉上玫瑰花造型的意大利青醬牛油及海鹽牛油,好有心思。麵包仲可以refill 㗎➿Appetizer➿✔️ Fresh beef Tartare Harissa牛肉他他配上Harissa辣醬(由紅辣椒、蒜泥、香菜等香料和草藥製成),辣辣地,特別好食。✔️ Japanese Scallop Ceviche 日本帶子切成粒狀,味道鮮甜,釀喺用Kombu Dashi (昆布熬煮而嘅蔬菜湯底)嘅啫喱,更能帶著濃郁的鮮味,係又靚又清新嘅前菜。➿Soup➿✔️ hummus & Artichoke Bisque 用鷹嘴豆泥同雅枝竹煮成嘅湯,比較濃稠,啱晒鍾意飲好Creamy質感嘅朋友仔。➿

我哋揀咗行政午餐(4-Course Menu $468)
3-Course Menu $398

✔️ Japanese Scallop Ceviche

➿Soup➿
✔️ hummus & Artichoke Bisque

➿Main ➿
✔️Charcoal Grilled 150 Days Grain Fed Prime Rump Cap
炭燒150日穀飼最高級別牛臀蓋肉 ,油脂分佈豐富,入口肉質充滿鮮嫩感,加上炭燒嘅味道,非常好食。配菜嘅鴨油烤薯仔,超美味。

✔️ Pan Fried Pacific Ocean Blue Grouper Fillet
藍瓜石斑魚柳,魚皮煎得夠薄脆,但魚肉仍能保持嫩滑,蘸上oyster cream ,蠔味十足,更能帶出海洋嘅味道,配菜有鮮甜嘅Baby carrot confit 同蘆筍都非常鮮嫩好食。

➿Dessert of the Day ➿
✔️Yogurt Kiwi Mousse
賣相唔單止靚,仲係健康甜點之選,奇異果凍、奇異果肉加上乳酪,酸酸甜甜,十分醒神

✔️Coconut Mango Mousse Cake
椰子芒果慕絲擺盤好精緻好靚,輕盈細膩,幼滑慕絲,加埋忌廉點綴,入口仲散發出淡淡芒果椰子香。
2083 浏览
2025-06-29 688 浏览
好耐都無跟靚太食fine dinning,難得見我係日本返黎,話銅鑼灣的BOCHORD環境好chill,好岩情侶,朋友相聚。開餐前先食少少餐包,餐包食起來煙韌,有香草番茄牛油及海鹽牛油,我比較喜歡香草味的。前菜有三款,每款很有鮮味及精緻Chu Toro Tartare Royal Daurenki CaviarRed Prawn Tartare紅蝦刺身春卷鮮甜香脆,吞拿魚他他鮮美,魚油甘香,魚子醬啫喱撻咸香迴旋。Hokkaido Sea Urchin先來一口鮮甜海膽,中層是魷魚墨汁及蠔啫喱,底層是啖啖蟹肉伴海膽忌廉,鮮甜十足。新鮮的龍蝦刺身,配上脆口鮮嫩的露筍,夾著檸檬泡沫,清新開胃 湯料豐富,有蜆肉及煎香的大蝦,店員即席倒入香濃的龍蝦湯,帶點干邑的香味。Red Grouper魚肉鮮嫩,煎魚煎至微微香脆,醬汁充滿蠔香,配菜有珍貴的羊肚菌。鮑魚口感滑溜帶有炭火香味,日式素麵幼細,吸收海鮮鮮味。A5宮崎和牛肉色鮮嫩,油花分佈均勻,薯仔滲入鴨油香,配紅酒汁一起享用,正比利時64%香濃朱古力柚子杏仁慕絲蛋糕,切開食時濃郁的朱古力,混入酸甜的柚子醬,朱古力上仲有閃閃的金箔,貴氣十足由前菜到甜品,

前菜有三款,每款很有鮮味及精緻
Chu Toro Tartare
Royal Daurenki Caviar
Red Prawn Tartare

Hokkaido Sea Urchin

新鮮的龍蝦刺身,配上脆口鮮嫩的露筍,夾著檸檬泡沫,清新開胃

Red Grouper

鮑魚口感滑溜帶有炭火香味,日式素麵幼細,吸收海鮮鮮味。

由前菜到甜品,每款都好精緻,擺碟用心設計,而且欣賞到維港美景,現場live show,飲返杯tellado 真係超值。

2025-06-29 537 浏览
Bochord的裝修風格獨特,宛如一座現代的圖書館,書架上擺滿了各類書籍,營造出一種靜謐而優雅的氛圍。**Chu Toro Tartare** - 鮮美的中腹肉,搭配煙燻沙丁魚慕斯和紫蘇葉,最後以柚子醬汁點綴,口感豐富,層次分明。**Roval Daurenki Caviar** - 精緻的日本鰹魚凍配上紫蘇,與酥脆的泡芙塔相得益彰,魚子醬的鹹香與其他材料完美融合。 **Red Prawn Tartare** - 這道菜以紅蝦為主角,搭配奶油和紅蝦油珠,外加脆薯條,口感鮮嫩,令人驚喜。**Hokkaido Sea Urchin** - 北海道海膽的鮮甜與蟹肉、牡蠣果凍和魷魚墨面紗相結合,帶來豐富的海洋風味,口感滑順,值得一試。**Lobster** - 龍蝦生魚片搭配綠蘆筍和蝦油脆屑,最後以日本山椒和檸檬泡沫增添清新感,是一道精緻的海鮮料理。**Seafood Bouillabaisse** - 這道海鮮濃湯結合了日本蛤蜊、燒烤蝦和龍蝦,湯底濃郁,海鮮的新鮮口感令人滿意。**Red Grouper** - 紅鯛片與扇貝慕斯相配,搭配黑松露和魚及牡蠣奶油,味道
Bochord的裝修風格獨特,宛如一座現代的圖書館,
書架上擺滿了各類書籍,營造出一種靜謐而優雅的氛圍。

**Chu Toro Tartare**

**Roval Daurenki Caviar**

**Red Prawn Tartare**

**Hokkaido Sea Urchin**

**Lobster**

**Seafood Bouillabaisse**

**Red Grouper**
- 紅鯛片與扇貝慕斯相配,搭配黑松露和魚及牡蠣奶油,味道濃郁,令人回味無窮。

**Charcoal Grilled Abalone**
- 碳烤鮑魚搭配日式素麵和脆片,鰻魚肝醬的香氣與蟹味噌相輝映,豐富的層次感讓人驚喜。

**Red Wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef**
- A5宮崎牛的肉質極其鮮嫩,搭配馬鈴薯泡沫和鴨油馬鈴薯,哈巴內羅伯爵醬和紅酒減法更增添了風味。

**Belgium 64% Chocolate with Yuzu & Almond Cake**
- 這款無麩質巧克力蛋糕搭配柚子醬和杏仁,口感豐富,濃郁的黑巧克力與清新的柚子形成完美對比。
最近試左一間裝修好有古典風格,好似私人圖書館館,又有埋維港景既高級餐廳。我哋嗰日係去食lunch,一行入去就有好fancy既感覺。如果夜晚黎呢到應該仲好feel,date night一流👍🏻Lunch menu有3 course 到5 course,價錢由$398-$548。我地就揀左4 course 。有前菜,湯,主菜同埋甜品。野食擺盤靚,岩曬打卡之餘質素都高,可以話係睇得又食得。4 Course Meal $468/pp一嚟上咗餐包先,外脆內軟,配海鹽牛油同埋basil牛油。食完要encore!Japanese Scallop Ceviche賣相同我一般食開既Ceviche好唔同,日式昆布高湯整成啫喱狀好特別。帶子新鮮,加左青檸汁食落好清新。French Beef Tartare手切牛肉食落更有口感,個japaleno同spicy harissa醬辣辣地好好味。Hummus & Artichoke Bisque第一次試呢款湯,飲落係濃稠綿密嘅感覺。_Lobster Bisque (+$58)酥皮龍蝦湯,味道濃郁而且有蝦肉。Homemade French Duck Leg Confi

4 Course Meal $468/pp

Japanese Scallop Ceviche

Hummus & Artichoke Bisque
第一次試呢款湯,飲落係濃稠綿密嘅感覺。
_
Lobster Bisque (+$58)
酥皮龍蝦湯,味道濃郁而且有蝦肉。

好大隻鴨脾,鴨肉嫩口。但我最鍾意嘅係佢個飯,用左porcini煮出黎食落仲帶有陣陣油香。

Red Wood Charcoal Grilled Australian M5 Wagyu Beef Striploin (+$158)
三成熟牛扒,有微微炭烤香,肉質軟腍,份量十足。上枱嗰陣時會有四款唔同嘅芥末俾你揀,我揀左Dijon mustard,但我覺得配黑鹽係最好食嘅。

White Chocolate Mousse Red Sangria
Yogurt Kiwi Mousse
兩款甜品賣相都好靚,亦都好好味。唔鍾意食白朱古力嘅我都覺得好出色,甜度掌握得啱啱好。
用餐优惠
試食活動
2025-06-27 552 浏览
星期三和老公一起放假,一起去銅鑼灣Bochord吃午餐。餐廳裝修有氣派,窗口位置可以看到維港景色,處處都是打卡位,是慶祝之選。餐前麵包非常軟熟,有三款塗麵包的選擇,吃完可以再添。French Beef Tartare生牛肉很新鮮,沒有腥味,調味辣辣地。Japaneses Scallop Ceviche 吃起來很清新,酸酸地,很開胃。Hummus & Artichoke Bisque喝起來有點像肉汁,挺特別的。Homemade French Duck Leg Confit鴨髀皮脆肉嫩,很香口,底部還有油飯,好吃。Charcoal Grilled 150 Days Grain Fed Prime Rump Cap牛肉大塊,色澤粉嫩,有牛味。Coconut Mango Mousse Cake賣相精緻,有夏天的味道。Yogurt Kiwi Mousse酸酸甜甜,沒有負擔。
星期三和老公一起放假,一起去銅鑼灣Bochord吃午餐。
餐前麵包非常軟熟,有三款塗麵包的選擇,吃完可以再添。
French Beef Tartare
生牛肉很新鮮,沒有腥味,調味辣辣地。
Japaneses Scallop Ceviche
吃起來很清新,酸酸地,很開胃。
Japaneses Scallop Ceviche
Hummus & Artichoke Bisque
喝起來有點像肉汁,挺特別的。
Hummus & Artichoke Bisque
鴨髀皮脆肉嫩,很香口,底部還有油飯,好吃。
牛肉大塊,色澤粉嫩,有牛味。
Coconut Mango Mousse Cake
賣相精緻,有夏天的味道。
Coconut Mango Mousse Cake
Yogurt Kiwi Mousse
酸酸甜甜,沒有負擔。
2025-06-18
黎食過幾次,不論係環境定係嘢食仍然覺得好高質👍 環境優雅,配上180度海景同埋圖書館復古造型,昏黃既燈光令到成間餐廳一入夜,浪漫氛圍滿滿🌹情侶紀念日/生日慶祝一定要黎😍 Tasting Menu $1388 p.p 食物質素好高,擺設到餐具都非常講究!擺盤勁high-class👏 ·🌟Chu Toro Tartare|Royal Daurenki Caviar| Red Prawn Tartare滿分既前菜三部曲🎉 中拖羅油脂豐厚,再加上沙甸魚同柚子醬,外殼非常酥脆,清甜又開胃!高級魚子醬的鹹香伴隨酥皮的香脆,口感豐富🤩 最後既紅蝦他他搭配法式奶油醬與香脆薯絲,好滿意💯😍·🌟Hokkaido Sea Urchin海膽鮮甜,沒有腥味😋 入口係啖啖拆好左既蟹肉,配搭墨魚汁蠔凍,淋上海膽忌廉,鮮上加鮮👍·🌟Lobster新鮮龍蝦刺身搭配蘆筍、蝦油脆片、魚子乾片同埋最最最特別既山椒檸檬泡沫!經調配過後的檸檬醬,撈埋一齊食好神奇,微微辣、甜甜地,清新又獨特🍋👍·🌟Seafood Bouillabaisse湯底濃郁,同上次黎食既酥皮龍蝦湯裡面既湯味道一樣,呢個就有日本蜆、炭燒大蝦,鹹香鹹香!不過我

🌟Hokkaido Sea Urchin

🌟Lobster

🌟Seafood Bouillabaisse
湯底濃郁,同上次黎食既酥皮龍蝦湯裡面既湯味道一樣,呢個就有日本蜆、炭燒大蝦,鹹香鹹香!不過我都係鍾意龍蝦湯甜少少🤏

🌟Fresh Red Grouper
滿分既一道主菜💯 石斑魚肉質厚實細嫩,煎得外脆內嫩,係超級脆!!但又keep到魚肉肉質,非常分明😋🎉 Cream調配得啱啱好👍 配埋奶油忌廉,更添風味!

🌟Charcoal Grilled Abalone
鮑魚經炭燒後,入口彈滑,完全唔難咬。鮑魚肝醬的濃郁與蟹味噌撈埋日式素麵,鮮味滿滿😊🎉

🌟Red wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
炭燒A5宮崎和牛,一聽款牛就知道係高級肉,所以好食都唔意外,所以無乜驚喜。呢款和牛油脂豐富,入口即化,牛油香味十足,搭配鴨油薯仔同紅酒醬汁!鴨油薯仔好好食😋

🌟Belgium 64% Chocolate with Yuzu & Almond Cake
比利時 64% 巧克力、柚子杏仁蛋糕、朱古力慕絲配埋酸酸地既柚子醬,賣相高級!外面層黑朱古力皮係jelly質地,裡面有金箔咁,閃令令,勁grand😍 打卡一流~ 同埋唔會太甜!

🌟Alger $88
飲mocktail推介~超正荔枝味😭好香好濃厚😋😋好好飲!
  • Red Wood & Charcoal Grilled A5 Miyazakigyu Beef
  • Charcoal Grilled Maine Lobster
  • Royal Daurenki Caviar & Japanese Sea Urchin
2025-06-25 506 浏览
朋友講笑話帶我去圖書館食飯,去到世貿中心呢間法國餐廳,猶如置身古典歐洲藏書閣,燈光柔和加上維多利亞海港景色倍感高貴。<Japanese scallop Ceviche>扇貝海鮮加酸汁,食落酸酸甜甜,好似食啫喱好開胃。<Lobster Bisque>酥皮龍蝦湯酥皮焗到香脆,龍蝦湯非常濃郁,係我飲過最濃郁最厚實龍蝦湯,龍蝦味留喺口腔不散。<Charcoal Grilled 150 Days Grain Fed Prime Rump Cap>牛扒有好重炭火香味,加上濃郁牛肉味超好食。甜品有兩種,朱古力千層酥一層層酥皮夾濃滑朱古力。另一個係奇異果乳酪,呢個比較特別,微酸奇異果製作甜品好夾好清新。餐廳環境相當優美,今日食4-Course Lunch Menu每道菜好似藝術品,除咗影相打卡,更令人食慾大增。
<Japanese scallop Ceviche>
扇貝海鮮加酸汁,食落酸酸甜甜,好似食啫喱好開胃。
<Lobster Bisque>
牛扒有好重炭火香味,加上濃郁牛肉味超好食。
甜品有兩種,朱古力千層酥一層層酥皮夾濃滑朱古力。

午餐
2025-06-24 345 浏览
呢間餐廳一直bookmark左,今日同朋友終於可以黎啦,唔知食咩好就揀左餐廳嘅testing menu,我地兩個都食到好滿足。呢到環境好靚,好似一個藏書室咁樣,窗邊可以望到維港景色,而且每晚都會有live Band演唱歌曲,如果生日或者周年紀念都會喺你面前唱,餐廳仲會送埋即影即有,好有紀念價值。一坐低先送上麵包,麵包鬆軟可口,加上自家製牛油,口感幼滑creamy。叫咗杯Cocktail ,The Honey Thief味道香甜,加上蜂蜜脆脆令到口感更佳。先食前菜Chu Toro Tartare ,Daurenki Caviar ,Prawn Tartare,賣相精緻,口感香脆,最鍾意魚子醬。Hokkaido Sea Urchin海膽入口Creamy,有一層爽口啫喱下面佈滿鮮甜蟹肉。Lobster酸酸甜甜嘅泡沫入邊有龍蝦刺身,味道正常開胃,蘆筍爽口。Seafood Bouillabaisse非常濃郁嘅龍蝦湯,味道10分鮮甜,大蝦爽口彈牙,大蜆厚肉多汁。Fresh Red Grouper紅鯛魚皮脆肉嫩,配上羊肚菌和龍蝦油,味道更上一層樓。Lemon Yogurt Sorbet食到咁上下,我

Hokkaido Sea Urchin
海膽入口Creamy,有一層爽口啫喱下面佈滿鮮甜蟹肉。

Lobster
酸酸甜甜嘅泡沫入邊有龍蝦刺身,味道正常開胃,蘆筍爽口。

Fresh Red Grouper
紅鯛魚皮脆肉嫩,配上羊肚菌和龍蝦油,味道更上一層樓。

Lemon Yogurt Sorbet
食到咁上下,我哋要清一清個味蕾,檸檬雪葩酸酸甜甜,可以中和油膩感。

Charcoal Grilled Abalone
鮑魚肉質煙靭,小魚乾香脆可口,素面加上鮑魚干醬非常惹味。

和牛肥瘦適中,油脂極度豐富,一咬落去非常多汁。
濃郁嘅朱古力,再加上酸甜柚子,呢個蛋糕係一個完美嘅總結。
「Bochord」一詞源於古英語的「藏書室」,這間坐落於銅鑼灣世貿中心11樓的餐廳,完美詮釋了名字的意境——挑高的書架、復古皮椅與暖黃燈光,彷彿踏入一間維多利亞時期的英倫圖書館。然而最令人屏息的,是窗外那片無遮擋的維港海景,夜幕降臨時,璀璨燈火與杯中搖曳的雞尾酒交織成獨特儀式感。#### 藝術與調酒的對話 這裡的招牌雞尾酒以名畫為靈感,每一杯都是液態藝術品。梵高筆下的杏花綻放在「Almond Blossom」中,杏仁香與接骨木花輕盈纏繞;而Julius Leblanc Stewart的《午茶時光》化作「Five O’clock Tea」,伯爵茶浸泡的琴酒帶著佛手柑尾韻。有趣的是,相隔一年重訪,同一杯酒竟有風味微調,如同畫作隨光影變換意境。#### 九重奏的味覺旅程 這次選擇的Tasting Menu以「8道菜,9種體驗」為軸線展開: 1. **開場序幕**|溫熱的麵包籃揭開序章,牛油果牛油如絲綢滑順,海鹽牛油則以顆粒感挑起食慾。 2. **海洋交響詩**|《Royal Daurenki Caviar & Japanese Sea Urchin》將低溫帶子薄片化作畫布,三文魚籽的爆破、魚

#### 藝術與調酒的對話

#### 九重奏的味覺旅程

2. **海洋交響詩**|《Royal Daurenki Caviar & Japanese Sea Urchin》將低溫帶子薄片化作畫布,三文魚籽的爆破、魚子醬的鹹鮮、海膽的濃郁層層堆疊,分子料理手法如隱形畫筆勾勒鮮味。

3. **冷與熱的悖論**|《Scottish Razor Clam》以52度蟶子挑戰口感認知,柚子啫喱的酸度穿透白蘆筍的清甜,菜名未明示的驚喜反而成為亮點。
4. **奢華引爆點**|《Black Truffle & Foie Gras》將鵝肝慕絲塑成味覺炸彈,松露醬汁如黑絲絨包裹舌尖,罪惡感與幸福感同步飆升。

5. **法式濃情**|《Seafood Bouillabaisse》以龍蝦湯為基底,大蝦與蜆肉如珊瑚礁藏身金色湯海,鮮味濃度直逼普羅旺斯艷陽。

6. **味覺重置鍵**|《Mango Sorbet》打破傳統檸檬雪葩套路,芒果的熱帶氣息為後續主菜鋪墊反差。

7. **東西合璧**|《Fish Maw》竟在西餐中遇見中式燉湯魂!花膠與黃耳在雞湯中舒展,跨界演繹毫無違和。
8. **炭火雙重奏**|緬因龍蝦以炭烤鎖住海水氣息,龍蝦膏融入risotto的每一粒米;A5宮崎牛則在紅木煙燻中綻放,Medium Rare的肌理與鴨油薯仔共舞,油脂香如交響樂高潮迭起。

9. **酸香終章**|《Raspberry & Strawberry Mousse Cake》以山楂暗線打破甜膩框架,猶如畫作角落一枚叛逆簽名。

#### 藏在細節裡的儀式感
每道菜上桌時,侍者會細述食材故事與品嘗建議,從餐具溫度到食用節奏皆精心設計。尤其當海膽與魚子醬被輕放在帶子薄片上時,彷彿見證廚師在餐盤作畫的瞬間。

**消費備註**
品嘗菜單每位$1,388,藝術調酒每杯$128,本次雙人消費連服務費共$3,335。若想擁抱維港夜景,建議預訂時指定窗邊座位。
悉心以上世紀古英倫藏書室作設計藍圖,胡桃木作主調,陽光透進,維港景窗畫,書卷氣氛圍,晚上有現場樂隊演奏,嚐味菜單每位$1388,包括8道菜,食物設計用心,價錢不進取,是值得推薦的好地方!西日融合菜式,充滿新意,水準不足,配合環境,感覺寫意!首先非常欣賞雞尾酒的設計,以名畫作靈感,很有意境!Great Piece of Turf $128  我點的雞尾酒,主要成份是 gin 酒,輕輕的香辛及西芹香氣,口感清新。餐前麵包新鮮鬆軟,值得 encore,亮點是兩款蒜蓉牛油。八道菜晚餐:Chu Toro Tartare • Royal Daurenki Caviar •  Red Prawn Tartare 三款脆口小吃,外脆內鮮嫩。Hokkaido Sea UrchinBrown crab meat • Oyster jelly • Squid ink veil • Sea urchin cream北海道海膽菜式,絕對是零失敗,底層有蟹肉,雙層有蠔啫喱,享用前更倒進海膽忌廉汁,鮮美無比。LobsterLobster sashimi • Green asparagus • Shrimp oil
西日融合菜式,充滿新意,水準不足,配合環境,感覺寫意!
首先非常欣賞雞尾酒的設計,以名畫作靈感,很有意境!
Great Piece of Turf $128

餐前麵包
新鮮鬆軟,值得 encore,亮點是兩款蒜蓉牛油。
八道菜晚餐
Chu Toro Tartare • Royal Daurenki Caviar • Red Prawn Tartare
三款脆口小吃,外脆內鮮嫩。
Lobster
Lobster sashimi • Green asparagus • Shrimp oil crumble • Dried caviar sheet • Japanese sansho & lemon foam
Lobster
這道菜中,檸檬泡沫的酸香尤其突出,龍蝦肉粒藏於泡沫中,創意特式。
Seafood Bouillabaisse
Japanese clam • Grilled prawn • Lobster & seafood bisque - Fish foam
Seafood Bouillabaisse
法式海鮮湯,味道非常濃郁,大蝦預先煎香,日本蜆肉厚鮮甜。
Red Grouper
Red grouper fillet • Scallop mousseline • Morchella - Fish & oyster cream • Lobster oil
Red Grouper
石班魚皮脆肉嫩,醬汁香郁,伴菜擺盤精緻。
Sorbet
中場休息,檸檬雪葩清洗味蕾。
Sorbet
Charcoal Grilled Abalone
Japanese sömen • Dried caviar sheet • Pancetta & abalone liver sauce •
Broccolini - Sparassis crispa - Crab miso - 3.6 milk foam
Charcoal Grilled Abalone
處理細心,鮑魚炭火燒香。
Charcoal Grilled Abalone
然後配合濃郁的五花腩鮑魚肝汁、繡球菌及幼身意麵,配合得宜,富新鮮感。
Red Wood & Charcoal Grilled As Miyazakigyu Beef
Miyazakigyu striploin steak (50g) • Potato foam - Duck fat potatoes.
Habanero béarnaise sauce - Red wine reduction
上乘肉質,宮崎和牛燒至 medium rare 半熟正是最佳效果,肉質豐腴軟熟,拿捏得很好。
Flourless cake - Yuzu curd • Dried yuzu • Yuzu jelly • Dark chocolate cream • Dark chocolate glaze
比利時朱古力味濃,感覺不只64%,配合酸酸地的柚子杏仁蛋糕,有助平衡!
輕鬆聆聽現場歌手演奏,滿意愉快的一夜。
人均消費: $1668

嚐味日期: 20250617

2025-06-17
2025-06-20 742 浏览
呢日同老公嚟到銅鑼灣《BOCHORD》食個lunch! 去到waitress 安排我哋坐近窗邊位置,可以一路食一路望吓個海境!我哋選擇叫Executive Lunch Menu[4courses meal]:— -Bread餐前麵包-〰️軟軟嘅麵包熱辣辣,配上2款-海鹽牛油🧈&香草牛油,牛油好香滑,令香脆嘅麵包更提升。我留咗啲包用嚟配湯食☺️-Appetiser前菜-〰️French Beef Tartare & Quail Egg用上里脊肉,佢係脊椎骨內側嘅嫩肉,放上脆片同鵪鶉蛋加埋Horseradish dressing,十分開胃〰️Spanish Octopus & Seaweed Tartare八爪魚配墨西哥辣椒青檸sorbet,好青新之如,帶出咗粒粒八爪魚嘅鮮甜-SOUP湯-〰️Lobster Bisque (+$58)香濃嘅龍蝦湯,我同老公都好鍾意❤️將brandy cream混埋可以令龍蝦湯更提升,蓋上個puff pastry 篤落湯到飲吸晒湯好吸引!不得不提係酸種puff,更重麥香味。-MAIN COURSE主菜-〰️Roasted French Yellow Spring Chic

-Bread餐前麵包-

-Appetiser前菜-

-SOUP湯-
〰️Lobster Bisque (+$58)

-MAIN COURSE主菜-
〰️Roasted French Yellow Spring Chicken
用上燒春雞,肉內放入pancetta 嘅risotto+蘆筍配黑松露汁。雞肉汁豐富內裡有埋risotto口感更上一層!

〰️Red Wood Charcoal Grilled U.S. Prime Beef Striploin Steak
Striploin牛嘅肉係較瘦,屬前腰肉,牛肉味會較為濃郁;配埋薯仔、紅蘿蔔仔同咸牛肉薯蓉,夾阿根廷青醬,令你唔會因為食牛肉太膩配番個辛辣、酸甜嘅汁中和番。

-DESSERT甜品-
〰️Blueberry Mousse Cake
藍莓🫐mousse cake,mousse又打得夠綿,擺盤又夠靚,望到都心曠神怡!
〰️Lemongrass Mango Mousse
Cake
青檸🍋‍🟩芒果🥭味甜甜酸酸,夠清新,presentation 又可愛,mousse 好豐滿,我自己就好喜歡喇

最後我要咗杯cappuccino作尾聲,緩和番甜品嘅甜味!
📍 BOCHORD📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 世貿中心11樓1101號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-藏身於wtc more的《BOCHORD》以古典「圖書館」為主題,精緻輕奢裝潢配搭一流的海景、每晚的live music、高質的餐飲,情調滿滿❤️價位中上但物有所值,適合紀念日來場味蕾探險 ( ˘ ³˘)♥特別推薦【紅蝦意粉】,絕對是味覺記憶點!=餐廳名字「bochord」,在古代意思為「library」、藏書室、圖書館餐廳的室內設計正正以此為靈感,牆身嵌入數百本古典書籍作裝飾,滿滿古典文藝氛圍搭配無敵維港海景,拍照真的是美美der!✨-每晚都有現場樂隊表演,這晚的組合唱的抒情音樂令我們的晚餐更上一層樓而如果有特別備註的話,他們還會來到你的桌前表演哦!-晚上提供套餐會單點菜單,這次選擇了單點,所有菜式都很有水準!=// Bread //餐前麵包微溫、口感外脆內軟,非常好吃跟附上的海鹽牛油、羅勒青醬番茄牛油或油醋都很搭配而且還可以無限追加!如果不是怕太飽的話,一定會多點幾份☺️.// Appetiser //✿ Bone Marrow with Hand-cut Frenc
📍 BOCHORD
〔 Follow me! ♥︎ 〕
藏身於wtc more的《BOCHORD
特別推薦【紅蝦意粉】,絕對是味覺記憶點!
=
搭配無敵維港海景,拍照真的是美美der!✨
而如果有特別備註的話,他們還會來到你的桌前表演哦!
// Bread //
餐前麵包微溫、口感外脆內軟,非常好吃
跟附上的海鹽牛油、羅勒青醬番茄牛油或油醋都很搭配
而且還可以無限追加!如果不是怕太飽的話,一定會多點幾份☺️
Bread
// Appetiser //
✿ Bone Marrow with Hand-cut French Beef Tartare ($248)
原條牛骨髓盛載著生牛肉他他
滿滿油脂香氣,而手切生肉他他則保留粒粒肉乾、很有咬口
附上麵包可以配搭著吃
Bone marrow with Hand-cut French Beef Tartare

// The Grill //
✿ Spanish Iberico Pork ($458) 🌟
餐牌說重量有足足270g的豬鞍🐖
看外觀正正常常,但吃起來外邊微微焦脆,內裡軟嫩juicy
帶油脂香氣,卻又不會有肥膩感,好好吃🤤

// Pasta //
✿ Carabineros Red Prawn Pasta ($488) 🌟
西班牙紅蝦份量十足、肉質飽滿,口感爽彈、味道鮮甜🦐
上桌後侍應會再加入蝦油,加添多一重鮮味!
配餐廳自家製意大利麵,與魚湯為底的醬汁一同熬煮,加入奶泡,層次豐富
好喜歡這道!

// Dessert //
✿ Earl Grey Tea Cake ($98)
伯爵茶蛋糕配上黑朱古力慕斯,兩者沒有蓋過彼此味道,各自的味道都很突出
旁邊橙色的看起來像雪葩,但其實是熱帶水果啫喱,味道酸甜,十分解膩
Earl Grey Tea Cake

// Cocktail //
✿ The Honey Thief ($128)
餐廳提供多款由名畫作啟發的特色雞尾酒
這款【The Honey Thief】以梵高的畫作為靈感
以氈酒為基底,加入curry leaf、杏桃果醬、檸檬,味道酸甜易入口,旁邊還伴有蜂蜜脆脆🍯
The Honey Thief
這幅畫作以一首詩為藍本創作,故事講述Cupid邱比特從蜂巢取蜂蜜,期間被蜜峰刺到,其後跟母親Venus維納斯抱怨:這麼小的生物可以造成這麼大的痛苦🐝
維納斯則告訴邱比特:你不一樣是個小小的愛神,你自己的箭也會為人帶來愛情的痛苦和心碎啊💘❤️‍🩹
(不是打這篇食評的話,真的不會用心看cocktail的description,原來故事也蠻有趣的🤣)
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Earl Grey Tea Cake
2025-06-20 633 浏览
呢間Bochord我bookmark左好耐😍之前母親節帶左媽咪嚟食lunch 慶祝🫶🏻 估唔到午餐都勁full, 好彩有訂位🥹signature 嘅復古圖書館主題,成個環境好有feel 仲有維港海景啱哂節日慶祝🤩餐前嘅麵包可以refill 🥖最鍾意有兩種牛油選擇🤪前菜擺盤好用心好加分😍 yellowtail刺身好鮮味,搭配酸酸醬汁勁開胃😚 另一個前菜更推薦!用八爪魚包裹住buffalo cheese🧀 無捻過會咁夾😆 上面再配上小魚炸片增添口感,成個配搭好有驚喜👍🏻餐湯係鷹嘴豆蔬菜湯🍲雞肉高湯令湯更鮮美,內有鷹嘴豆、黑蒜、dried tomatoes等等,質感濃稠,整體口感順滑🤪 亦可另外升級為龍蝦湯🦞主菜striploin steak肉質鮮美,賣相靚以炭燒方法烹調,牛味香濃亦烹調得啱啱好🥩 turbot fish fillet 就適合喜歡清淡嘅媽咪,擺盤好用心🤓魚肉分開兩部份,煎嘅比較香口😆入口滑順🐟最後,甜品分別揀左Lemongrass Apple Yogurt Mousse,清新好吃👍🏻milk chocolate cream brûlée就係濃濃嘅朱古力味😍入口好creamy🤩

餐前嘅麵包可以refill 🥖最鍾意有兩種牛油選擇🤪

主菜striploin steak肉質鮮美,賣相靚

以炭燒方法烹調,牛味香濃亦烹調得啱啱好🥩

4-course menu $468/pp
1936 浏览

呢個價錢、呢個環境同食物質素,絕對值得一試👍🏻

2025-05-08