2019-10-26 62 浏览
假日約埋朋友去間靚靚cafe 飲吓嘢,食吓甜品,係繁忙嘅日子裡面輕鬆吓Regular beans hand drip coffee 📍$42店員好有耐性,特登介紹隻無咁濃味嘅齊啡俾我,果香味好重,仲有啲甘甘地 ☕ 佢地真係對咖啡好有研究,好細心分析邊隻岩我飲Peanut butter latte 📍 $42不嬲都鍾意花生醬,今次見到呢到有花生醬latte 😱 好吸引.. 即刻叫黎試! 咖啡味好香好濃,peanut butter 味仲提升咗佢嘅果仁味,peanut butter 控一定要叫呀~Strawberry cheesecake 📍$45自家製芝士蛋糕,芝士同奶味岩岩好,仲好creamy 好滑,食落唔會好漏 🍰 個士多啤梨上面仲有啲jam, 甜甜地酸酸地好正

Peanut butter latte 📍 $42

Nicaragua Handdrip coffee
Strawberry cheesecake
Peanut butter latte
  • Hand  drip
星期一早上來都西營盤一家以藍色為主調的咖啡店(´▽`) 裝潢有心思,餐枱更是我最愛的雲石pattern😝.🥜 Peanut butter latte第一次喝花生醬咖啡❗️本來以為咖啡味不會太重不過喝起來卻發現咖啡的香醇比想象中突出,沒有被花生醬蓋過😚 同時,每一啖都能夠嚐到鹹鹹甜甜的花生味,非常搭配! 如果大家接受不到齋啡的苦澀味,絕對可以先試這杯,頗易入口的😛.🧀Baked spinach and cheese lattice芝士菠菜批每日新鮮出爐,酥皮好鬆化,充滿住牛油香🤤 餡料豐富,芝士不會太膩,同時做到creamy的質感~ 重點是吃完一點都不油膩!!! 不過芝士味略顯不夠,吃起來味道偏啖🙊.整體來說,小店氛圍舒服寧靜,店員好friendly☺️ 咖啡選擇蠻多的,有幾款好特別,包括marshmallow同nutella latte👅而鍾意食芝士蛋糕的朋友記得要來試這裡自家製cheesecake喔~
🥜 Peanut butter latte
2019-10-21
早餐
2019-10-07 127 浏览
NOT a coffee-lover but I cannot resist this SPECIAL coffee☕️ - Marshmallow Latte☕️ 滿佈棉花糖嘅咖啡 #好睇又好飲 😍甜味同香氣掩蓋了苦澀味,生活就是需要一點甜。唔飲咖啡嘅話可以飲朱古力,味道濃郁帶甜,拉花好精緻,飲咗一半都仲未化開☕️同吃貨一齊試咗幾個麵包🥯大家都係三文魚愛好者🥰 ham sandwich就幾大眾化口味🥪 菠菜酥少地方有,值得一試👍🏻 麵包口感鬆軟,同菠菜融為一體🤤 冇多餘嘅調味👍🏻👍🏻👍🏻 有得食菜係健康嘅😊其實都想試埋呢間嘅蛋糕但咁啱賣晒😭大家試過嘅話分享下🤗呢間小店開咗幾個月,已經成日滿座🤦🏻‍♀️ 我哋去到都要等咗陣,大概得10個位左右,希望 @bluebirdcoffeehk 有日可以擴建☺️留意番6點就關門,如果唔係附近番工嘅朋友,可以好似我咁,weekend去嘆下午茶☕️☕️☕️
甜味同香氣掩蓋了苦澀味,生活就是需要一點甜。

唔飲咖啡嘅話可以飲朱古力,味道濃郁帶甜,
拉花好精緻,飲咗一半都仲未化開☕️

同吃貨一齊試咗幾個麵包🥯
大家都係三文魚愛好者🥰
ham sandwich就幾大眾化口味🥪

其實都想試埋呢間嘅蛋糕但咁啱賣晒😭
大家試過嘅話分享下🤗

2019-04-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • mashmallow  latte
2019-09-29 116 浏览
咖啡控既我地今次去左西營盤搵食☕,我地行經一間新開既咖啡店,藍色既裝修,簡約既設計,散發文藝氣息💕。Strawberry cheese cake$45🍰好耐未試過好食既cheese cake。哩間既cheese cake真係好足料,好重芝士味,而且芝士軟滑綿綿👍🏻吾會太膩,一啖咖啡一啖蛋糕,好享受😘士多啤梨既酸中和左cheese cake既甜😋芝士菠菜酥$37熱辣辣上枱,酥皮好酥脆,入面好足料,有菠菜同濃濃芝士😍吾會過油,而且賣相仲好靚添呀👍🏻👍🏻

Strawberry cheese cake$45🍰

芝士菠菜酥$37
2019-09-22
2019-09-28 715 浏览
為食花太郎 <西營盤優閒好去處>👍🏻呢間喺西營盤既 bluebird cofdee細細間既食店 主要係飲 coffee ☕有各式咖啡豆既手工 coffee . Espresso , original等等 除此之外 仲會有包 三文治等食物 都幾好食 幾啱食 tea或早餐時間飲杯咖啡食個包輕鬆下既地方 👍🏻🍴Mocha tall size 42 蚊☕ 用左餐廳 house blend既 咖啡豆 整成既 mocha首先 個奶泡味口感適中 咖啡味香濃 唔算甜 反而帶番本身 mocha入面朱古力既香味👍🏻 整體唔甜 啡味香濃 唔錯 🍴Hand drip tall size 49 蚊☕用左 nicaragua既 los maizones 既咖啡豆 味道偏香濃 口感唔算厚 帶住啖啖果香 如果唔係我睇住 知佢寫左 butterscotchy grapefruit我都唔知係奶油柚子味 都要再段練下🤣而佢甘味同酸味係正常 雖然我對咖啡唔熟悉 但我會覺得幾啱食 類似三文治 法包等香濃既麵包類食物時 配搭會十分唔錯👍🏻🍴巴馬火腿三文治 53 蚊🥪帶點香脆既麵包 入面既芝士比較香滑但唔濃味
為食花太郎
<西營盤優閒好去處>👍🏻

🍴Mocha tall size 42 蚊☕

🍴Hand drip tall size 49 蚊☕

🍴巴馬火腿三文治 53 蚊🥪
帶點香脆既麵包 入面既芝士比較香滑但唔濃味🧀 主角 pama ham味道香濃 有咬口 咸度偏重 🐷加 d生菜 🌿連埋包一齊食都十分 match

🍴煙三文魚三文治 48 蚊🐟🥪
香脆既麵包 入面放住新鮮煙三文魚 都幾足料 加左少少新鮮菠菜 🌿搽埋牛油增加香味 都幾好味

#煙三文魚 #巴拿馬火腿 #三文治 #菠菜 #芝士 #咖啡 #手工咖啡
Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Blue Bird Coffee
#bluebirdcoffee
西環西營盤德輔道西103 號樂基商業中心地下 b號鋪

=====================
2019-09-28
2019-09-27 102 浏览
Bluebird coffee咖啡控既我地 平時都會周圍去吾同cafe探店🥰今次去左西營盤搵食☕️,我地行經一間新開既咖啡店,藍色既裝修,簡約設計,散發文藝氣息💕🤗我地今次試左佢地餐廳既house blend 豆,佢地有7款豆既,有Cobalt、Tyrian、Ethiopia、Nicaragua、sunrise、colombia、Brazil ☕️今次試既係Tyrian☕️,係佢地既house blend,莓味同可可味較重,咖啡味較為厚身,完全吾會苦澀,所以咖啡味濃身小小,飲完成個人醒神晒呀💕Ethiopia哩隻咖啡係日曬既,佢係屬於單品咖啡,花香味較重 每啖飲完之後都有回甘😘比較適合女仔飲👍🏻,好易入口☕️Strawberry cheese cake$45🍰小妹係一位甜品師,平時自己就整得多,好耐未試過好食既cheese cake。哩間既cheese cake真係好足料,好重芝士味,而且芝士軟滑綿綿👍🏻吾會太膩,一啖咖啡一啖蛋糕,好享受呀😘士多啤梨既酸中和左cheese cake既甜正😋芝士菠菜酥$37熱辣辣上枱,酥皮好酥脆,入面好足料,有菠菜同濃濃芝士😍吾會過油,而且賣相仲好靚添呀👍🏻👍🏻
Bluebird coffee

🤗我地今次試左佢地餐廳既house blend 豆,

Ethiopia

Strawberry cheese cake$45🍰

芝士菠菜酥$37

Bluebird Coffee (西環)
西環西營盤德輔道西103號樂基商業中心地下B號舖

2019-09-25
  • Hand  drip
  • 藍莓芝士蛋糕
2019-09-27 43 浏览
位於西營盤這間小小的咖啡店,風評一向不錯,只是對我來說有點兒遠,所以拖了一段日子才來吃!店舖面積不太,大約只可容納5枱客人。幸好今次我來到時,剛好有一枱客人離開,否則我就要等了!與朋友下午4點多來到,所以只點了一件蛋糕和兩杯咖啡!Iced latte是我近期喝過最喜歡的latte之一,喜歡它咖啡味道濃郁,不會只有奶味!咖啡與奶的比例很好,入口有咖啡的烘培味和甘香,又有牛奶的順滑口感,真的很不錯!芝士蛋糕是它們自家製的,口感紮實,芝士味都頗濃郁,又不會太甜,配咖啡確實不錯~另一杯咖啡要了hand drip。有四款豆可以選,我試了Tyrian, 是 berry dark chocolate風味的咖啡豆,入口有少少莓果的酸味,之後才有甘味,不錯喝~不枉我特意前來,沒有令我失望!

與朋友下午4點多來到,所以只點了一件蛋糕和兩杯咖啡!

不枉我特意前來,沒有令我失望!

2019-09-23 46 浏览
鮮奶咖啡-Grande Latte - Grande Size (HK$45)士多啤梨芝士蛋糕Strawberry Cheesecake (HK$45)Rating: 4/5 ⭐ @bluebirdcoffeehk與香港人同行小店❤️首先,barista 好pro好似啲omakase 咁或者如果你有睇「等一個人咖啡」,佢會問你幾個問題,然後recommend 比你。咖啡迷☕ 可以喺度試唔同嘅單品手沖,虹吸(syphon),nitro,cold brew 都有,仲有豆賣添。不過本人今日就為左影靚相淨係叫左杯latte,當然都無令人失望,果仁味好出。最緊要係barista 會為你整獨特嘅拉花,收到覺得好有愛好有驚喜。打卡一流。另外個芝士蛋糕係Blue Bird 自家製,奶味雲呢拿味出眾(你都睇到有少少vanilla seeds 喺個cake 度),口感超滑,但亦都好濃郁。邪惡但好值得試。Very professional barista in this cafe, its like giving you a coffee omakase experience. If you are not
[Sai Wan 西環]

Very professional barista in this cafe, its like giving you a coffee omakase experience. If you are not sure what to pick, the batista will ask you a few questions, and then recommend what is suitable for you according to your likings . Great news for coffee fans ☕ , they have got a range of single origin coffees, hand drip syphon, nitro, cold brew, and you could also buy coffee beans there . However, today I just wanted to take a catchy photo so I just ordered a latte for the latte art 🙈, surely it did not disappoint, the latte had a delicious nutty flavour. The most important thing is that barista would create this unique latte art just for you, made me feel so loved getting this cute thingy on my coffee, so Instagrammable.
Another great thing I would like to talk about is this Blue Bird homemade strawberry cheesecake, very rich milky and vanilla flavors (you can see that there are a few vanilla seeds in the cake ). The texture is super smooth. Overall evil item if you are on a diet but can you resist this yummy little thing 😝?
士多啤梨芝士蛋糕Strawberry Cheesecake
鮮奶咖啡Latte
士多啤梨芝士蛋糕Strawberry Cheesecake
鮮奶咖啡Latte
2019-08-31 100 浏览
大鄉里出城!🤪🤪 幫媽咪買中秋做節用嘅海味,所以我第一次出西營盤地鐵站。一個人行左個幾鐘買嘢,行到腳仔軟嘅時候見到橫街有間咖啡小店~~BlueBird Coffee,好!決定入去飲啖茶食件餅先。🤣🤣鋪頭細細間....大概只有10個座位。其實我唔係咖啡愛好者嚟㗎,所以叫咗個忌廉酥餅另加杯Special “Peanut Butter Latte” ,講真個酥餅就普通啲、但係杯Latta就唔錯 😉😉臨走嘅時候沖咖啡哥哥仔主動同我講拜拜、叫我下次再嚟試佢哋沖嘅咖啡,小店始終有人情味一啲!👍🏻👍🏻

2019-08-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
如果大家沿著德輔道西再拐入一條小街 就會發現一家好吸睛的藍調小店💙 對 就是這家才開了半年左右的bluebird coffee囉🎊😚別看它就小小的一家店舖 裡頭其實五臟俱全 手沖單品咖啡 奶啡 茶 蛋糕 pastries 通通都有!_{Hand drip premium $67 ☕️}選了用sunrise blend沖調的手沖咖啡~ 很茶感 很乾淨 帶點蜜桃跟柚子的風味 是款挺清新怡人的手沖☺️_{Peanut butter latte $42 🥜}但比起手沖咖啡 這杯peanut butter latte來得更有驚喜!這咖啡是真的用花生醬調製而成 所以一喝下去 就能嚐到超級香濃的花生味😻😻😻 再配上比較nutty的house blend 先是嚐到花生醬的鹹香 繼而是咖啡的香醇 沒想到味道會那麼搭呢!而且加了花生醬後 咖啡的口感特別豐腴!是不論口味或口感也很特別的咖啡 讓人一試難忘!_{Strawberry cheesecake $45 🍰}蛋糕一樣有驚喜‼️ 這裡的芝士蛋糕都是老闆娘自家製作的呢!蛋糕質感非常軟滑綿密 實在的同時不
{Hand drip premium $67 ☕️}

{Peanut butter latte $42 🥜}

{Strawberry cheesecake $45 🍰}

蛋糕一樣有驚喜‼️ 這裡的芝士蛋糕都是老闆娘自家製作的呢!蛋糕質感非常軟滑綿密 實在的同時不會實的的 豐腴creamy的同時不會覺得膩口 讚!👍🏼
芝士味雖有但不算很重 蛋糕反而充滿蛋香跟雲尼拿香 讓人聯想起custard!挺特別的!當然如果芝士味可以再濃一點就好了😛
重點是那餅底超級鬆化酥脆 還帶點脆粒口感!配上酸酸甜甜的草莓漿 就是一件出色的cheesecake!💓💓💓
{Ham & cheese lattice $30 🍖🧀}

酥皮鬆脆不油膩 富牛油香😚 而內餡有別於一般的火腿芝士酥 這件用上芝士漿 而非芝士片 所以口感特別creamy😻 好吃!
_
這裡的食物飲品沒什麼好gimmicky的東西 但就是實而不華 每樣東西都有水準 能從中看得出老闆的心思😚💓 店員也特別熱情友善!絕對是值得支持的小店!will def be revisiting soon 🥰🥰
2019-07-11 119 浏览
Bluebird Coffee裝修設計好有風格 以寶藍色為主再配搭雲石枱🤤我見店員好有耐性為客人介紹bluebird coffee嘅咖啡同小食 服務態度幾好👍🏻.👉🏻煙三文魚三文治🥪個包外層熱熱地 微脆有咬口入面有好足料嘅三文魚,芝麻菜同埋芝士 大份到可以兩個人share都得😛.👉🏻鮮奶抹茶🍵市面上嘅鮮奶抹茶好多都加左好多糖 但呢間系無糖 可以自己考慮加唔加糖😋抹茶同牛奶味幾重 就算唔加糖飲落去都唔會苦澀😌
👉🏻煙三文魚三文治🥪
個包外層熱熱地 微脆有咬口
👉🏻鮮奶抹茶🍵
2019-07-06
2019-07-07 119 浏览
返工咁辛苦,放假梗係要嘆番杯靚咖啡☕️💙 黎到西營盤bluebird,環境舒服不在話下,呢度既咖啡機更係香港十分罕有,做岀黎既咖啡係保持到一定既質素。今次揀咗nutty啲既latte,入口好香好滑,mixture好好。另外hand drip coffee用咗虹吸既方式,揀咗Columbia咖啡豆,入口帶微甘,之後慢慢變甜,質感好細滑。最後一定要介紹埋呢度既芝士蛋糕🍰 蛋糕食落好creamy好滑,芝士同奶味恰到好處,有別於一般岀面既cheesecake硬身得黎食完又會好漏,依個蛋糕係自己食晒成件都冇問題😆 仲有士多啤梨好大粒好甜好好味!!

2019-06-20 97 浏览
去西營盤影相打卡,順便去咖啡店悠悠閒閒地坐下,呢間coffee shop 都幾推介去試下😃☺️我點了Marshmallow Latte,咖啡上面滿滿既一層棉花糖,外表已經好吸引,打卡一流,入落去甜味中和左咖啡既苦澀,又無想像中膩既感覺,相當唔錯!😋 本身想叫三文治,點知坐陣先叫就無晒😂😂 大家睇晒記得要即叫啦,特別假日時間。 我點了吉士忌廉酥,好鬆軟,吉士醬微微爆出黎,但外皮的酥皮香脆,唔錯👍🏻👍🏻
Marshmallow Latte (Venti)

吉士忌廉酥
2019-06-08
下午茶
Marshmallow Latte (Venti)
吉士忌廉酥
  • Latte
之前襯端午節呢個小小長周末,我地去左西營盤享受一個休閒的下午,仲搵到間唔錯既咖啡店,就同大家介紹下😃鋪頭細細但麻雀雖小五臟俱全,由其沖咖啡既用具一d都唔少,仲有手沖咖啡同7種類既咖啡豆選擇👍🏻👍🏻 今次我地就叫左杯店員推介用Ethiopia咖啡豆的Syphon 試下手沖咖啡同一杯Marshmallow Latte (因為有人唔飲得太苦🙊🙊)☕️Syphon一黎而經聞到好香咖啡味,但無左平時果陣苦澀味,反而更清新,一淡入口酸味較特出,飲落仲有陣好濃縮既花香味回甘,非常易入口,愛好咖啡既朋友應該會鍾意👍🏻👍🏻除左咖啡,野食都唔差,晏就兩三點,已經差唔多賣哂 (本身仲想試佢d 三文冶都無哂😖😖)我地就叫左個火腿芝士酥,非常鬆軟,但外皮仲保留到酥皮既香脆,可以一試😉不過遺憾既係老闆放假既關係,親手整既蛋糕甜品已經賣哂,只可以下次先試😭😭🔹Syphon Grande (Regular Beans) ($63) 🔸Marshmallow Latte (Venti) ($60)🔹火腿芝士酥 ($30)🔸吉士忌廉酥 ($24)❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.h

Syphon Grande (Regular Beans)

火腿芝士酥

🔹火腿芝士酥 ($30)
🔸吉士忌廉酥 ($24)

❗️更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️ https://www.instagram.com/foodmarker.hk/

2019-06-07
Syphon Grande (Regular Beans)
火腿芝士酥
  • Syphon  Grande
2019-05-21 158 浏览
收藏了這家店一陣子,終於經開西環一帶,可以一訪了。很喜歡這家咖啡店的裝潢,特別是門口!很有藝術感😍.不過店子只有少量座位,選擇外帶咖啡也不錯,而且外賣咖啡杯設計很美!!我和朋友也覺得咖啡好喝,我們選了grande size的mocha同flat white,大大杯,慢慢品嚐。咖啡拉花美美的~.藍莓乳酪杯 $28很健康🤣藍莓新鮮大粒👍🏻另外還有士多啤梨味!.蘋果貝殼酥 $32酥皮正!🤤超多蘋果蓉餡!
收藏了這家店一陣子,終於經開西環一帶,可以一訪了。
很喜歡這家咖啡店的裝潢,特別是門口!很有藝術感😍
藍莓乳酪杯 $28
很健康🤣藍莓新鮮大粒👍🏻另外還有士多啤梨味!
蘋果貝殼酥 $32
酥皮正!🤤超多蘋果蓉餡!