2024-01-18 221 浏览
依家拉開廚窗就講講嗰一日喺呢家咖啡店嘅體驗。首先飲品嚟講,個泡沫咖啡真係勁啱啖,奶香同咖啡香得嚟唔會太搶鏡,好平衡。朱古力咖啡嘅話,更加係暖笠笠地融入心坎,嗰陣溫暖流過胃部,真係神清氣爽。食物方面,店家嘅芝士波菜酥表面金黃酥脆,輕咬一口啲芝士拉絲竟然有種無言嘅滿足感,味道實屬不錯。巴馬火腿三文治真係一絕,層層堆疊嘅火腿咸香,加上芝士嘅濃郁,喺鬆軟嘅麵包夾心之間,真係咬落超滿足。至於芝士蛋糕,我特別鐘意藍莓嗰款,酸甜嘅水果加上滑溜嘅芝士,梗係完美match啦!總結,呢度嘅東西色香味俱全,歎埋個環境舒服悠然,真係市區中一個唔錯嘅chill place。下次如果想搵個地方歎返杯靚coffee,又或者想食返件靚cake,記住要過嚟試吓嘅!🍰☕👍🏼

今日喺中山紀念公園游泳池游完水好攰好口渴又唔想衝返去電車路嗰邊咁遠😂懶豬美美好眼利咁𥄫到呢條內街有間cafe👀✨📍𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐢𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞間店好細,得10個位左右,同埋得一個員工可能我好晏先去,得3個人坐緊最鍾意唔洗等位😗可能做完運動好攰,淨係想飲野所以我冇食野,淨係嗌左咖啡✅Espress Tonic💰$45飲過咁多次coffee tonic黎講,呢杯味道算中上個咖啡味好香,唔會俾tonic water蓋過左同埋價錢都好friendly,我覺得唔過$50都係fair price元朗人真係好少可過海所以去西營盤好似去旅行咁😆飲下咖啡睇下街景都幾chill幾舒服🫶🏻
今日喺中山紀念公園游泳池游完水
好攰好口渴又唔想衝返去電車路嗰邊咁遠😂
懶豬美美好眼利咁𥄫到呢條內街有間cafe👀✨
📍𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐢𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
間店好細,得10個位左右,同埋得一個員工
可能我好晏先去,得3個人坐緊
最鍾意唔洗等位😗

可能做完運動好攰,淨係想飲野
所以我冇食野,淨係嗌左咖啡
✅Espress Tonic💰$45
飲過咁多次coffee tonic黎講,呢杯味道算中上
個咖啡味好香,唔會俾tonic water蓋過左

元朗人真係好少可過海
所以去西營盤好似去旅行咁😆
飲下咖啡睇下街景都幾chill幾舒服🫶🏻

2022-08-08 837 浏览
經過想試吓,入到去已經有一個店員冇戴口罩,看見我進來才把口罩帶上。下單後沒有問我對咖啡豆的喜好便下單,最重要的是店員在另咖啡嘅時候,咖啡粉比較滿,店員竟然用手指將咖啡粉撥走,在我面前仲要撥走了三下,完全想像不到他的手指有多不衛生,正常是用另外的器皿去把咖啡粉壓實不是嗎?平時光顧的咖啡店也不會這樣,是要我嘗試他手指的味道嗎...最後趕時間還是沒有說出口...最後忍住這個感覺嘗試一下咖啡,味道不太好,但不會再光顧...光顧前請認真考慮
Ice latte
2022-08-01 506 浏览
▫️有日想搵間靜靜地既coffee shop chill下☕️ 去思考一下人生既意義🤔💭▫️餐廳以藍色做主題🦋 由於唔太餓,淨係想要杯野飲坐下😗🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $45▫️一入口係好香濃既抹茶味💚 老闆仲好貼心話怕整熱左少少,要慢慢飲☺️ ▫️地方係細左少少🤏🏻 同食物種類唔算多🧐 但環境好舒服,又唔會趕人走😆 下次試埋咖啡同小食先🫶🏻
▫️餐廳以藍色做主題🦋 由於唔太餓,淨係想要杯野飲坐下😗

🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $45

🍴花生Brownie HKD26超超超濃朱古力🍫入面仲有好多花生碎 入口有口感之餘 仲好有實感 而且唔會覺得好乾🙈食食下會覺得有少少膩同埋飽肚感😶🍴Cheesecake HKD42又係好濃郁嘅芝士味 底層餅底壓得好實唔會一拮就散😙 🧜🏻‍♀️個人比較中意呢個多啲 食曬都唔會覺得膩🥰🍴Matcha Latte HKD45 (Grande)呢杯就真係。。🤢茶粉落得過量 茶味重到好苦澀 係會有皺眉頭嘅程度😶無論點攪勻都飲唔到奶味 建議可以改善下🙊🍴Flat White HKD49 (Grande)奶嘅比例落得太多 咖啡味好淡🧐而且牛奶打得唔夠熱 口感上好淡好薄 唔夠rich 好似飲緊奶水咁😣-本身🧜🏻‍♀️以為呢間係大店見近近地就拉左👧🏿去🤣點知去到先知呢間係分店 總店靚靚果間起上環 下次去埋先👅✾味道覺醒指數: 3.5/5 抵食指數: 3.5/5服務指數: 3.6/5.
🍴花生Brownie HKD26

🍴Cheesecake HKD42

🍴Matcha Latte HKD45 (Grande)

🍴Flat White HKD49 (Grande)

味道覺醒指數: 3.5/5
抵食指數: 3.5/5
服務指數: 3.6/5.
2021-07-22 1749 浏览
呢間餐廳熱潮不斷,我都想去見識一下藍色嘅咖啡廳到底有咩過人之處。去到條人龍真係嚇親我,可能正值中午放飯時間,呢一間餐廳亦都提供輕便午餐之選擇:有沙律同三文治。另外見到甜品櫃嘅甜品都幾多,專登揀咗幾款試,可惜評價真係好麻麻。藍莓芝士蛋糕同一般嘅好唔同,有種奶粉味,芝士菠菜酥,因為撞正佢啱啱出爐所以叫咗一個,除咗個皮好食之外,餡料真係太少喇,以$37嘅價錢嚟講又唔飽肚,又唔化算。始終係咖啡店,我相信咖啡應該會出色一啲,特別見到佢有唔同咖啡豆俾人選擇。想要淺烘焙又得,中又得, 深又得!

2021-07-22 1160 浏览
早前去過間咖啡店的上環分店,食物和咖啡質素都唔錯,最緊要唔太貴,地方好坐,今日我經開西環,就去咗佢西環呢間分店,因為朋友未去過,順便同佢過嚟試吓呢一間,佢都覺得唔錯!我哋分別叫咗兩杯熱飲,一杯榛子咖啡,令一杯係熱朱古力,由於朋友唔可以飲奶,所以將熱朱古力中的牛奶轉做豆奶,免費㗎,呢個服務都唔錯!而榛子咖啡的榛子味都幾香,配合咖啡,幾好飲!我哋另外叫咗兩件蛋糕,其中一件普通,比較推薦他們的藍莓芝士蛋糕🍰,芝士味幾香濃,40幾蚊來講算係好高質,不過尺寸細咗少少,不過唔緊要的,因為質素來講算係唔錯,用咗真芝士!

而榛子咖啡的榛子味都幾香,配合咖啡,幾好飲!

2021-07-14 1004 浏览
一間以藍色主題的兩層cafe喺中上環返工嘅朋友仔可以去探訪此店👍🏻佢哋有買特色三文治同健康沙律🥗。另外仲設有多款精選法式甜品😍✨日日都限量新鮮整,賣晒就無我哋個日收工去到cafe精選法式甜品已經全部售罄😭😭😭如果大家有機會見到記得早d去試吓😆 。Chocolate (Grande) 特濃朱古力好滑甜度岩岩好配甜點飲真係一流Grande份量都好夠😆唔會好似平時其他地方太細杯飲兩啖就無😂Matcha Latte (Grande)吾算有好甜既味道主要係帶香香既綠茶味道芝士菠菜酥職員會為你加熱先再上菜佢既酥皮厚度適中而且鬆脆當Lunch time黎食個都好正推薦👍🏻👍🏻👍🏻朱古力布朗尼好有驚喜🤩🤩佢完全吾會好似平時既brownie甘鬼甜,佢係微甜配埋d花生粒粒勁好味 有兩種口感🤩好中意呀❤️伯爵茶芝士凍餅香濃既伯爵茶味道令人食完一啖會再想食藍莓芝士凍餅吾會太甜,好香藍莓既味道最中意係佢既餅底會帶點牛油香味。佢呢到既甜品都好好食!❤️下次要同閨蜜再去試佢既法式甜品呀!!😍
一間以藍色主題的兩層cafe
喺中上環返工嘅朋友仔
可以去探訪此店👍🏻
佢哋有買特色三文治同健康沙律🥗

另外仲設有多款精選法式甜品😍✨
日日都限量新鮮整,賣晒就無
我哋個日收工去到cafe
精選法式甜品已經全部售罄😭😭😭
如果大家有機會見到
記得早d去試吓😆

Chocolate (Grande)
特濃朱古力好滑
甜度岩岩好
配甜點飲真係一流
Grande份量都好夠😆
唔會好似平時其他地方太細杯飲兩啖就無😂

Matcha Latte (Grande)
吾算有好甜既味道

當Lunch time黎食個都好正
推薦👍🏻👍🏻👍🏻

朱古力布朗尼
好有驚喜🤩🤩
佢完全吾會好似平時既brownie甘鬼甜,
佢係微甜
配埋d花生粒粒
勁好味 有兩種口感🤩
好中意呀❤️

伯爵茶芝士凍餅
香濃既伯爵茶味道
令人食完一啖會再想食

藍莓芝士凍餅
吾會太甜,好香藍莓既味道
最中意係佢既餅底
會帶點牛油香味

佢呢到既甜品都好好食!❤️
下次要同閨蜜再去試佢既法式甜品呀!!😍
2021-07-13
  • 朱古力布朗尼
2021-07-12 800 浏览
天氣太熱, 又唔想係戶外行黎行去, 最岩係cafe坐下, 輕鬆慢活一下!今次去左bluebird coffee慢活, 叫左d野食同飲品, 一邊食一邊睇戲!藍莓Cheese Cake $45形狀好似布甸, 最上層係藍莓醬, 中間係cheese cake,最底層係餅底。開心果杏仁蛋糕 $16蛋糕細細件, 岩哂下午茶食, 因為有開心果同杏仁, 幾有咬口, 蛋糕係濕潤既蛋糕質地。花生Browine $26花生Browine幾有朱古力味, 唔會好甜。芒果鮮奶沙冰 $49有淡淡既芒果香, 鮮奶都突出, 夏天飲沙冰一流。抹茶latte $45同樣鮮奶味比較重, 凍飲都唔會比冰搶左個味。

藍莓Cheese Cake $45

花生Browine $26
花生Browine幾有朱古力味, 唔會好甜。

芒果鮮奶沙冰 $49
有淡淡既芒果香, 鮮奶都突出, 夏天飲沙冰一流。

抹茶latte $45

同樣鮮奶味比較重, 凍飲都唔會比冰搶左個味。
2021-07-10
2021-06-27 720 浏览
The aesthetic of this cafe is different from the usual, it is edgy and stylish. The interior design is in dark blue tone, their second floor provides a spacious area. Also a bonus point is added as the outdoor seating area of this cafe is pet friendly!The food, drinks and services were great. I highly recommend their dessert, the combination of sweetness is just on point, and I like how they present it in a photogenic plating.

2021-06-12 639 浏览
開心嘅時間真係過得特別快,假期話咁快就過咗,今日又要繼續去上環做嘢🙈🙈今日就去咗接近西營盤嘅咖啡店Blue Bird Coffee。✨少少感受:💛食物🔹芝士波菜酥✅酥皮非常酥脆,而且食落唔會覺得好油膩😋✅芝士同菠菜味道好夾,汁會有啲creamy又唔會太鹹🟢不過唔太食到濃烈菠菜味,如果好鍾意菠菜味嘅可能覺得爭少少🤏🔹Marshmallow Latte🟢味道唔算太特別,不過隻杯好靚🤣❤️餐廳環境✅用藍色做主色,裝修係北歐嘅輕奢風,幾靚😍🧡店員✅態度好👍🏻

✨少少感受:

💛食物

🔹芝士波菜酥

✅酥皮非常酥脆,而且食落唔會覺得好油膩😋

✅芝士同菠菜味道好夾,汁會有啲creamy又唔會太鹹

🔹Marshmallow Latte

🟢味道唔算太特別,不過隻杯好靚🤣

❤️餐廳環境

✅用藍色做主色,裝修係北歐嘅輕奢風,幾靚😍

🧡店員

✅態度好👍🏻
2021-05-06 1105 浏览
☆★☆★🍴:西營盤 ‧ Bluebird Coffee 相約朋友黎到西營盤緊系要去下d Café打下卡第一間我地揀左Bluebird兩個路痴跟住google map都行錯😂因為間鋪有少少自成一角 所以我地完全Miss左佢🙈只要行到去佢店前就會見到深藍色外牆 好適合打卡👍🏼店內唔算好大 分左2邊 一邊系Sofa位 另一邊系靠牆既高凳位座位上都有少少迫我地分別叫左2樣輕食同2杯野飲店員見到我地拎相機出黎 問我地點解唔去上環新分店話個邊環境大d 同埋好打卡d聽完佢既建議 我地下次會去新分店睇睇-🔸芝士菠菜酥🔸開心果杏仁蛋糕 芝士菠菜酥系佢地既招牌 當然要試下佢個酥皮幾松脆 不過唔系幾食到菠菜既味道🥴但系食完個酥唔會覺得好油膩 依個位系唔錯👍🏼而開心果杏仁蛋糕就好一般開心果同杏仁既味道都唔算好出感覺好似食緊一舊鬆軟既蛋糕-🔸Marshmallow Latte 🔸Ice Dark Mocha Marshmallow Latte聽個名已經好吸引 不過只可以選擇熱飲Latte上面鋪滿棉花糖 一路溶落去可以中和返杯野 唔好太苦亦唔會太甜佢地既外帶杯設計都好靚好岩打卡我地蠢左冇叫到take away 所
☆★☆★

🔸Ice Dark Mocha

佢地既外帶杯設計都好靚好岩打卡
我地蠢左冇叫到take away 所以冇得影佢既靚靚杯🥲

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
啡·嚐 @ Bluebird Coffee西營盤型格日式咖啡店上網見到呢間咖啡店評價好好,有機會梗係要試吓啦,去到門口藍色格調已經好有特色,有啲好似一個鳥巢咁,但入邊位置唔多,等咗一陣先有位。入到去見到佢哋好多蛋糕西餅,所以破例試一下個芝士蘇,咖啡就先叫左1+1,哩個組合整體唔錯😋😋 之後就係梗係試佢嘅手沖咖啡啦,同咖啡師傾開計,先知原來佢嘅咖啡係來自大阪嘅LILO,當日旅行嘅記憶即刻返晒黎呀🤩🤩 而佢嘅手沖咖啡都好有水準,值得推薦呀!食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐番叮:⭐️⭐️⭐️⭐#aus_cafe
啡·嚐 @ Bluebird Coffee

西營盤型格日式咖啡店

而佢嘅手沖咖啡都好有水準,值得推薦呀!

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐

#aus_cafe
2021-02-28
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • Hand  drip
2020-12-05 2536 浏览
走到西環,沿著電車路上🚋,感受到懷舊嘅味道,兩邊嘅海味店鋪忙碌著。本身打算製作臘味糯米飯🍚嘅想法,不過最終還是打消了念頭🥺.無意中發現咗一個咖啡店☕️嘅指示牌,沿指示方向🧭繼續前行,看到一個設計極型格同有心思嘅外觀,當然應該支持一下本土創意。隨意點咗一杯精品咖啡☕️,看著兩位調品師用心製作,再仔細觀察內裡嘅裝飾佈局,調和嘅燈光下嘆住杯味道帶啲酸嘅咖啡☕️,加上紙杯設計都極吸引,成件事相當之滿足。
外卖自取
用餐时段
早餐
2020-11-05 1986 浏览
週末經過西營盤,無意間看到這個藍色的門面,發現咖啡店就是有很多blogger都有提及到的Bluebird Coffee!.店舖很少大概就只有10個座位,整個餐廳以藍色為主,非常有格調。💙💙💙.咖啡杯也是非常特別,印有了設計美美的花圖,和 “No Coffee No Workee”,走型格路線。咖啡豆也有從好幾個不同國家運來的,是一個水準非常高的小咖啡店☕️.餐廳亦有受各種不同的蛋糕和麵包等,下一次一定要試一下!⭐️性價比:3/5星💰人均:$50港元

餐廳亦有受各種不同的蛋糕和麵包等,下一次一定要試一下!

⭐️性價比:3/5星
💰人均:$50港元