2019-05-15 191 浏览
#bluebirdcoffee位於西營盤的小店小編點左不同食物試一試Chocolate 味道濃厚飲到一半,拉花都仲未變形Bluebird有小小似 #starbucks 提供醒神既早餐好岩附近工作既OL香草三文魚同芝士火腿三文治既材料都好足好大份,食得飽‼️ 評分: 7 / 10
2019-04-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 波菜穌
2019-05-12 106 浏览
今日去咗西營盤呢間文青coffee shop☕️,Bluebird Coffee🕊個門面已經好靚,係配合返個名bluebird嘅藍色🔵,入面嘅裝修一樣係貫徹返藍色配合金色嘅主題,再配以植物🌿嘅牆身,加埋絲絨質地嘅櫈,影相打卡一流呀📸咖啡方面,比較特別嘅有Hand drip coffee,不過竟然比我喺Menu上邊見到有peanut butter latte🥜,我呢個peanut butter控就二話不說揀咗喇🤤,杯latte飲落有咖啡味,亦有陣陣嘅花生醬味,好特別,係第一次見有呢個味道嘅latte😋食物方面有pastries🌯同埋cheesecake🍰,今次我就揀咗個芝士菠菜批🧀,外皮鬆脆,入面嘅芝士亦都唔會太膩,同菠菜配合得幾好😋不過如果食住呢個菠菜批去飲杯peanut butter latte嘅話,peanut butter味就會比食物掩蓋左🙈,花生醬嘅香味就會冇咁出,所以建議兩樣野要分開食用啊💁🏻‍♀️

2019-05-12
  • Latte
2019-05-08 76 浏览
西環呢頭出名咖啡店多,要係呢個地區突圍而出一啲都唔易,而呢間位於橫行中,細細的咖啡店就用多種類的咖啡豆選擇黎吸引好啡之人。佢地有兩款house blend豆,分別係nutty同fruity,係專for espresso base的咖啡。而hand craft咖啡的豆就有5款咁多,2款single origin, 3款premium blend.咁多口味真係款款都想試,所以決定同朋友share一杯flat white同一杯premium blend既hand drip呢杯tall flat white係用triple ristretto黎沖,令到咖啡味香濃但不苦澀.再加上為左令口感更加綿滑,店主係特別用特濃個款牛奶黎沖(其他奶啡係用普通個款奶).呢啲咁細緻的detail都咁講究,可見佢地對咖啡的熱誠因我地都唔太喜歡帶大多酸味的咖啡,所以店主就推介左premium blend個隻sunrise的咖啡豆。呢隻豆飲落好順滑,body都幾飽滿,帶有少少茶香同果香。飲完後的咖啡味都會留係口中一段時間~如果aftertaste再帶多啲甜味會更喜歡.聽店主講佢地的包同酥都係每日新鮮焗起的,所以決定兩樣

Flat white

Premium blend hand drip

聽店主講佢地的包同酥都係每日新鮮焗起的,所以決定兩樣都試

波菜芝士酥

呢個芝士菠菜酥的外層酥皮焗得香脆又唔油膩.雖然牛油味同芝士味重,但有菠菜平衡返就一啲都唔漏~

Salmon cream cheese sandwiches

好好食的三文治
煙三文魚的份量好多,再加上佢的絕配cream cheese,真係唔會輸。而法包有外層韌脆內裡綿密濕潤的口感,食得出係新鮮焗起

呢間小店真係好有heart❤不論對咖啡定食物都好講究,好花心機去做,而且價錢都好合理。下次會再黎飲/食其他產品

Flat white
Premium blend hand drip
波菜芝士酥
  • Premiumblendhanddrip
  • Salmoncreamcheesesandwiches
  • Flatwhite
2019-05-08 1358 浏览
平時都會周圍搵新coffee shop, 今次去呢間bluebird 無論coffee 定食物都唔錯,幾值得推介Flat White $44一聽到用左triple ristretto 就好快決定order 佢, 用左house blend nutty beans, 都幾香, foan 薄, 濃度無我想像中強烈但都唔錯. 放涼左飲奶味濃左, 後來問番barista 原來唯獨係flat white 用左另一款全脂奶, 所以飲落口感更順滑但同時奶味更重. Coffee menu 好多選擇, 淨係beans 都有7種. 難怪雖然開無耐店鋪細細都吸引咁多好啡之友熟客去.煙三文魚三文治 Smoked Salmon Sandwich $48芝士菠菜酥 Spinach Fita Cheese Lattice $37雖然菠菜酥睇落更精致, 不過味道上都係更喜歡salmon sandwish. $48 好大份, 而且smoked salmon 都幾足味, 中間夾有Arugula. 包烘熱過, 外層微脆中間唔乾. 菠菜酥就牛油味重點, 所以相對較膩. 如果可以再酥脆一點芝士點會更好吃. Hand Drip

Flat White $44

Hand Drip (Sunrise) $67
朋友選擇hand drip, fruity bean. 帶微酸. 據說係有peachy yuzu blk tea flavor. 不過坦白講我味蕾唔算好敏銳, 唔太品嘗得出🙈 膚淺既我都係岩飲番普通milk coffee/blk coffee

• flat white
  • smoked salmon sandwish
2019-04-30 112 浏览
星期一點可以唔飲咖啡尤其是經過一個weekend食得飽飽濟濟就會想食得light D所以通常禮拜一會搵間靚cafe chill一直想嚟呢間好耐門口好靚入面裝修亦唔差嗌咗個火腿芝士牛角包本人不好cheese的所以走cheese熱哄哄的牛角包挺好吃跟mocha份外配
星期一點可以唔飲咖啡

所以走cheese
熱哄哄的牛角包挺好吃
跟mocha份外配
2019-04-30 125 浏览
入到去職員有耐性同你解釋唔同品種咖啡、咖啡豆、沖法。假如你係對咖啡有要求嘅人真係值得一試。🤭 西環西營盤出名多海味,冇諗過橫街會有間cafe。如果唔係上網見到好似幾正特等去都未留意到。.🥐 Ham & Cheese Croissant HK$35聽職員講佢哋嘅牛角包係自己整嘅,佢反熱之後好脆身同香口。.🥪 Pharma Ham Sandwich HK$53Pharma Ham都幾多,所以會有少鹹,但咁都證明佢係落足料。.🍵 Matcha Latte HK$56 (Venti)抹茶latte你係可以飲到濃濃嘅茶味同埋牛奶味。唔似平時出面個啲都好甜。.🍫 Chocolate HK$56 (Venti)朱古力味都好濃,雖然少少甜,但係飲得朱古力都幾鍾意嗰種甜嘅味道。
聽職員講佢哋嘅牛角包係自己整嘅,佢反熱之後好脆身同香口。
🥪 Pharma Ham Sandwich HK$53
🍵 Matcha Latte HK$56 (Venti)
🍫 Chocolate HK$56 (Venti)

• Cheese&HamCroissant
2019-04-28 99 浏览
小店主打精品咖啡同手沖咖啡☕️Hand drip有七種唔同產地嘅豆揀烘焙程度由淺至深都有店員細心介紹每隻豆嘅特點Sunrise飲落果茶咁 好特別❤️細心品嚐會有淡淡既柚子味而且唔同溫度飲 都會有唔同嘅味道記得慢慢嘆~~————————精品咖啡用上較nutty既豆Marshmallow latte非常吸引一粒粒棉花糖飄浮在咖啡上😽咖啡再濃啲仲正😚Sharerato即係shake過既冰咖啡入囗有濃濃既咖啡香氣泡夠細密 口感順滑略嫌糖太多 搶左少少味————————藍莓芝士蛋糕係老闆娘自家製👍🏻蛋糕口感幼滑 芝士味濃而不膩餅底好正!!!! 非常脆口餅底控希望再厚身啲😚😚
小店主打精品咖啡同手沖咖啡☕️
蛋糕口感幼滑 芝士味濃而不膩
餅底好正!!!! 非常脆口
餅底控希望再厚身啲😚😚
2019-04-28 76 浏览
假日來到這裏吃brunch~Cafe細細間, 環境舒適, 很喜歡cafe的室內設計, 有點兒像樹林的風格。室內以深藍色為主調, 這裏主推咖啡☕️, 選擇有很多, 亦有些輕食供選擇。我和朋友點了藍莓乳酪、菠菜酥來分享。飲品方面, 我這個抹茶控當然又是點我至愛的抹茶鮮奶來喝啦~抹茶鮮奶🍵是沒有添加糖的, 所以會飲到抹茶粉天然的味道, 會帶一點苦澀味。入口順滑, 抹茶味突出, 帶一點回甘, 同時亦有奶香。烘烤過的菠菜酥暖暖的, 有外微酥脆的質感, 細細件, 不會太飽膩。藍莓乳酪裏面有新鮮生果粒、granola和藍莓果醬。藍莓果醬是他們自家製的, 裡面的藍莓很鮮甜, 是我會推薦的輕食。另外, 如果想吃一點甜的, 也可以試一試他們的士多啤梨芝士蛋糕🍰。
假日來到這裏吃brunch~

菠菜酥

菠菜酥

• Latte
2019-04-23 84 浏览
西環不嬲係Cafe嘅集中地,今日話哂都係悠長假期後的第一個工作天,所以決定走入西環嘆返杯咖啡醒一醒神,同埋食個tea慰藉下心靈♥️ 見到呢間新開以深藍色為主調嘅coffee shop。入面環境唔算大,bar枱位置坐得冇咁舒服🤭 所以會建議大家避開lunch time依啲時間黎~-綿花糖鮮奶咖啡($42) 依杯打卡一流☺️ 上面放滿綿花糖,再淋上espresso,令綿花糖呈半溶狀態😙 加埋啲咖啡飲會中和左啲苦味,很推薦😋芝士菠菜酥($37) 酥皮好酥脆,唔會淋哂🥰 餡料都幾足,略嫌不太夠芝士味。Colombia 手沖咖啡($67)老闆好細心咁整埋張牌仔介紹杯咖啡嘅產地、農場、品種、海拔、過程同存放點。飲嘅時候比你倒落杯仔度慢慢飲。苦澀得泥唔太會酸,口感溫和🐥巴馬火腿三文治($53) 🥪 Parma ham嘅鹹香味幾夠,唔會一味得個鹹字。份量都幾大下,女仔黎每人食半舊再叫兩杯咖啡就啱啱好👭

2019-04-23
2019-04-20 99 浏览
西營盤海味街的一個角落好難想像到開了一間咖啡店。第一次去的時候,只見約有十人在門外排隊,於是乎放棄了。今日專程早點到,好彩有位。咖啡店並不大,只要十個座位左右,座得並不舒服,勝在食物,咖啡水準不錯。芝士火腿酥叫店員翻熱,酥皮還是脆口,不油膩,可惜的是細件了少少。士多啤梨芝士蛋糕好味!芝士濃而不膩,有綿綿的口感。淋上了士多啤梨醬汁,味道又變了另一種層次。Cappuccino 濃厚帶苦澀,餘韻持久,品質好的咖啡。

芝士火腿酥
叫店員翻熱,酥皮還是脆口,不油膩,可惜的是細件了少少。

士多啤梨芝士蛋糕

Cappuccino
濃厚帶苦澀,餘韻持久,品質好的咖啡。

2019-04-19
座位只得10個,但由外觀搶眼的藍色牆,到店內的打卡專用叢林 blue bird feature wall、精美的外賣咖啡杯以及雲石圓桌,加上即沖的靚咖啡和從法國訂送的酥點,無不顯示小店滿滿的誠意👍🏻Peanut butter coffee $42☕️咖啡香醇,配上鹹鹹甜甜的花生醬,配搭新奇有趣之時味道亦不錯,是其他店不會品嚐到的獨特口味!另設其他與別不同的口味如Marshmallow latte、Coconut latte、Nutella latte 😋Blueberry cheesecake $45🍰大大顆酸酸甜甜的藍莓置於輕盈軟滑的芝士蛋糕和香脆的自家製牛油餅底之上,絕對是必食推介🧀火腿芝士酥沒太大驚喜,味道普通。Marshmallow latte 表面是粒粒棉花糖,下層是偏苦的咖啡,相信是為了中和棉花糖的甜味的。但相比之下還是Peanut butter latte較為出色。

Peanut butter coffee $42☕️

Blueberry cheesecake $45🍰

火腿芝士酥沒太大驚喜,味道普通。

2019-04-15
2019-04-18 109 浏览
平時陪麻甩佬食得多點心、冰室,今次就輪到佢陪我去返cafe食野,呢間cafe既門面設計主打深藍色💙睇落好有格調,而且杯碟非常靚.🌟牛油菠菜酥 $37呢個好驚喜☺️估唔到咁好味!!菠菜酥係即叫即焗,酥皮食落又熱又香脆,中間餡料有芝士同菠菜,菠菜味夠香濃😋食曬成個唔會覺得膩、成口油,有回頭既衝動!!.🌟藍莓芝士蛋糕 $45個餅底食落有脆脆既口感,而蛋糕方面,芝士味都幾突出,配搭藍莓粒同藍莓醬,食落酸酸甜甜好fresh🥰整體唔錯.🌟Latte (tall size) $38咖啡味香濃,奶既份量落得剛剛好.🌟Chocolate (tall size) $38呢杯朱古力飲落相對其他cafe無咁苦,個人黎講比較喜歡😝同埋落左牛奶,口感比較香濃,略嫌味道有少少淡,但整體味道ok。不得不重複講多次,個環境、杯碟真係好靚😍打卡簡直係一流!連港女呢啲影相廢柴都可以唔執圖都影到正正常常真係好難得。而且雖然店舖空間比較細,但感覺較連鎖既更有人情味❤️
🌟牛油菠菜酥 $37
牛油菠菜酥

🌟藍莓芝士蛋糕 $45
藍莓芝士蛋糕

🌟Latte (tall size) $38
咖啡味香濃,奶既份量落得剛剛好
Latte

🌟Chocolate (tall size) $38
朱古力

2019-04-15
牛油菠菜酥
藍莓芝士蛋糕
Latte
朱古力
係西營盤一條橫街內搵到呢個高質既小咖啡店店員細心推介唔同既咖啡豆俾我地揀 有幾款都好想試今次 試左 Hand drip 既 Brazil 好易入口 好香既咖啡味就算唔係特別鍾意飲咖啡既都會喜歡下次想試 sunrise 店員話飲落會有果茶味好似好正咁花生醬latte 第一次飲喔 用花生醬整latte真係好特別又幾好飲店內都有sandwiches, croissant, cake, etc不得不提佢地自家製既cheese cake 整得好滑 餅底好脆 好好吃喔佢地既外賣杯都好靚 coffee makes me smile:21號有 grand opening 到時有50% for any drinks + complimentary pastries & cakes
係西營盤一條橫街內搵到呢個高質既小咖啡店

佢地既外賣杯都好靚
coffee makes me smile:

• Cheese cake
2019-04-16 49 浏览
在西營盤的電車路旁看見一隻藍色的小鳥主打的是嚴選自世界各地的咖啡豆和特調咖啡控的我還是忍不住去試一試它的手沖咖啡Hand Drip Coffee (Tall) $67喜歡果香味的話可嘗試Sunrise Special Blend喜歡較nutty的話 Brazil premium single origin 是不錯的選擇它的pastries也不錯芝士菠菜酥 ($37)香脆可口 油分適中 吃一個也不會感覺飽濟藍莓芝士蛋糕 ($45)甜度剛好 口感軟滑棉密 芝士味較輕 吃下去較清爽而不膩聽說其後會陸續推出scones和muffins等小吃 很期待🤤

在西營盤的電車路旁看見一隻藍色的小鳥
主打的是嚴選自世界各地的咖啡豆和特調
咖啡控的我還是忍不住去試一試它的手沖咖啡

Hand Drip Coffee (Tall) $67
它的pastries也不錯

芝士菠菜酥 ($37)
香脆可口 油分適中 吃一個也不會感覺飽濟
藍莓芝士蛋糕 ($45)
甜度剛好 口感軟滑棉密 芝士味較輕 吃下去較清爽而不膩
2019-04-13
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 手沖咖啡
2019-04-16 56 浏览
Dirty☕️ + Hand Drip + Blueberry Cheesecake🍰 .位於西營盤的一間咖啡店 空間和位子較少但咖啡種類甚多💕 有syphon, cortado, con panna 還有較特別的拿鐵 譬如有nutella latte, peanut butter latte☺️Dirty 將凍鮮奶加入由本店的綜合豆製成的espresso 品嚐到咖啡一冷一熱的層次💕而手沖咖啡則選擇了帶有果仁味的巴西豆 口感較淡 藍莓芝士蛋糕和藍莓醬都是自家製的 不會過甜😋整體而言十分推薦熱愛喝咖啡的來試試 還有星期日會舉行grand opening 咖啡半價和有免費小食提供添😊.💰 HKD 48 (tall) | HKD 67 (tall) | HKD 45
Cheesecake🍰