2021-08-25 205 浏览
下雨天來到這間在郊區的餐廳,在沒有訂位的情況下碰碰運氣,幸運地不用等太久便有位了,下午時段選擇吃 Brunch,點了兩份美國安格斯牛扒,配太陽蛋及椰菜絲沙律,牛扒都是要5成熟,牛扒味很香很有水準,吃起來也不會韌 😋 另外,還點了一份湖畔全日早餐,整體都不錯,煙肉大塊好味,炒蛋也夠滑,而飲品方面,點了 Mocha、Iced Mocha 及 Iced Lemon Tea,我飲的是 Iced Mocha,夏天喝凍飲是最好不過了 🍹
2021-08-22 534 浏览
白鷺餐廳位於一座歐陸式建築內, 坐擁無敵湖景, 遠離塵囂, 環境優美,年初才翻新過, 所以一直都好想來一趟, 卻一直以為路途遙遠 , 又不熟路 ,所以並沒有付諸行動,難得今天由朋友引路, 結伴同行,才發現餐廳的位置其實也不難找。平日晚上 ,餐廳的訂枱情況還不算太緊張, 所以我們仍可揀選心儀位置。 但聽聞在週末或假日, 預訂情況較為踴躍 , 為免掃興而回, 其實提早訂位較為穩陣。點餐後 ,餐廳會先送上一盤麵包, 形狀和味道各有不同 ,  當中有我喜愛的酸種麵包以及橄欖油黑醋 ,麵包酸中帶甘甜 ,有嚼勁, 不黏牙 ,質素不俗。蕃茄海鮮濃湯 鮮烘法包  $108茄紅色的湯頭令人食慾大增 , 番茄的微酸最先跑出, 澎湃的蝦味緊接其後, 令人不禁發出讚嘆聲,配料也很豐富,有魷魚圈、龍蝦肉、蜆 、青口 , 肉質爽口鮮甜, 口感豐富。北海道刺身帶子藏紅花忌廉汁$168刺身級帶子, 新鮮爽口 ;切成闊身,薄條狀,有助掛汁,口感細緻。濃稠適中的忌廉汁混入藏紅花、 香草,味道有少許甜 , 口感幼滑 , 富淡淡奶味。這股豐盈的奶香正正提升了帶子的鮮甜味道 。 刺身的份量其實不少,但我和朋友不消一會便幹掉了一

蕃茄海鮮濃湯 鮮烘法包

蕃茄海鮮濃湯 鮮烘法包  $108

北海道刺身帶子藏紅花忌廉汁

北海道刺身帶子藏紅花忌廉汁$168

刺身的份量其實不少,但我和朋友不消一會便幹掉了一整碟, 仍意猶未盡, 還有點衝動想叫多一碟客呢。

紅酒燴羊腿肉 芝士意黃瓜千層

紅酒燴羊腿肉 芝士意黃瓜千層 $268

紅酒汁經長時間與羊肉一起燉煮, 酒精被揮發掉,餘下富含肉汁與葡萄香味的柔順的醬汁 , 令羊肉味道更豐盈可口。羊腿肉柔軟有彈性 , 輕鬆切開 , 粉嫩多汁 , 帶少少膻味。
伴菜的芝士焗黃瓜 , 質量十足 , 軟棉棉半流質狀態的芝士牢牢地包裹著清甜的黃瓜及雜菜, 入口芝香不膩。

燒黑鱈魚 松本茸 鰹魚湯

燒黑鱈魚松本茸 鰹魚湯  $328

侍應手握乘載著溫暖鰹魚湯的玻璃器皿 ,在客人面前將湯沿著魚的周邊傾注。

輕煎過的黑鱈魚肉質細緻, 口感鮮嫩, 有股非一般的奶香, 鰹魚湯的咸鮮味 、清香內斂的松本茸, 令魚肉的奶鮮味更突出,材料配搭巧妙,鮮甜味美, 叫人難忘。

法式焦糖燉蛋 $68

原本已經吃得很飽, 不過一場來到 ,當然要試埋甜品。 燉蛋質感幼滑creamy ,, 焦糖味點到即止,甜度剛剛好 , 入口有淡淡蛋香與雲呢拿味, 值得一試。

餐廳設計時尚寬敞 ,分酒吧區及用餐區 , 向著湖的方向, 全是大玻璃窗, 雖然晚上窗外漆黑一片 ,沒有什麼景觀可言, 不過日間 , 天朗氣清的日子 ,相信別有一番景緻。

题外话/补充资料: 交通 【MTR】 由東鐡大埔墟站轉乘的士,車程約5分鐘 【綠色小巴】 28K 往來沙田及大埔 " 循環線 " > 於翡翠花園/南苑 下車( 大埔公路 ) , 再沿紅林路直行( 途經滌濤山住宅群 ) 步行7至10分鐘 【巴士】 72、72A、73A及74A > 同上
2021-08-12
蕃茄海鮮濃湯 鮮烘法包
北海道刺身帶子藏紅花忌廉汁
紅酒燴羊腿肉 芝士意黃瓜千層
燒黑鱈魚 松本茸 鰹魚湯
2021-08-17 1422 浏览
好多好多年冇嚟過小白鷺,知道依家唔同晒樣,專登入嚟食吓晚飯先,可惜今晚零舍大雨,不過又係另一番風味今晚大概6點就嚟到,店員仲推介不同嘅位置俾我哋坐。之後好快就送上麵包,仲有3款,不過我最鍾意都係豬仔包~Bouillabaisse Seafood Stew ($108)龍蝦味超重,仲有好多海鮮,旁邊有一塊搽滿牛油嘅麵包,點吓湯食超好味Clams with White Wine Sauce ($148)好香rosemary味道,蜆都非常大隻又冇沙,煮得啱啱好,口感滑溜Hokkaido Scallop Tartare ($168)賣相好靚,加咗好多食用花薄切帶子好鮮甜,不過啲醬汁可以落少啲,咁就更加食到帶子嘅鮮味King Prawn Linguine ($238)有頭先個海鮮湯嘅味道,麵條都非常掛汁;大蝦超級鮮甜,旁邊仲有幾隻細蝦,鍾意食蝦嘅啱晒Black Cod ($328)鰹魚湯另外用器皿盛載,好香,忍唔住最後飲晒;魚皮煎得香脆,魚肉滑溜,仲有好多菇,好好味環境乾淨企理,店員非常非常有禮貌仲經常加水,真可惜今日落大雨,否則成餐飯就完美喇!

麵包

Bouillabaisse Seafood Stew

Hokkaido Scallop Tartare

King Prawn Linguine ($238)
King Prawn Linguine

Black Cod ($328)
Black Cod

麵包
Bouillabaisse Seafood Stew
Hokkaido Scallop Tartare
King Prawn Linguine
Black Cod
  • Clams with White Wine Sauce
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻  📸打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🪑環境衛生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Billow這間餐廳非常大熱,打卡位也非常多基本上預約都full左。因為依間餐廳八成座位係預約,兩成係walk in。加上店員跟我們說早上剛開鋪比較容易有位置。因此fai.lok.mode揸車(有免費泊車~40個車位)11點來食早餐!!一向多人星期六,等了不用5分鐘就可以進去,基本上到12點已經很多人排隊Risotto with turmeric and Mascarpone Cheese.Slow Cook Chicken Breast 慢煮雞胸.馬斯卡芝士黃薑意大利飯 ( $208 )雞胸一啲都唔乾,好滑唔會食到打渣感覺,依種就係正正慢煮功力小篇都係因為黃薑意大利飯所吸引完全無失望,黃薑配意大利飯,令傳統意大利飯加上一種不一樣感覺Truffle Fries 黑松露薯條 ( $78 )薯條 是一般cafe的粗薯條,但只要配上黑松露就皇道畢竟我們只是以打卡為主,都是輕食為主食物份量不多,以精緻為主,不要預期食得很飽但環境太美,好像置身於大
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Billow這間餐廳非常大熱,打卡位也非常多

加上店員跟我們說早上剛開鋪比較容易有位置。

慢煮雞胸.馬斯卡芝士黃薑意大利飯 ( $208 )
慢煮雞胸.馬斯卡芝士黃薑意大利飯
雞胸一啲都唔乾,好滑唔會食到打渣感覺,依種就係正正慢煮功力
小篇都係因為黃薑意大利飯所吸引

Truffle Fries 黑松露薯條 ( $78 )
Truffle Fries 黑松露薯條
薯條 是一般cafe的粗薯條,但只要配上黑松露就皇道
畢竟我們只是以打卡為主,都是輕食為主

食物份量不多,以精緻為主,不要預期食得很飽
但環境太美,好像置身於大自然當中,又很多卡位
這個地方可以令你chill一chill放鬆心情
看更多打卡相可以到fai.lok.mode IG

fai.lok.mode用餐當天剛好轉餐單( 31/7/2021 )
2021-07-31
2021-08-16 458 浏览
聞說小白露餐廳環境優美,網上半月前預訂,一齊嚟欣賞下環境的確一流羊架唔錯幾嫩,肉汁juice 不愧系有機豬,嫩到一個點,好味人均517,價錢偏貴,勝在個景真係正,餐牌選擇不多,服務不過不失,可能場地太大,服務員人數太少,所以未能顧及太多,而咁嘅價錢來講,可以食到間好質素出品,哩間餐廳佢特色真係賣個靚湖景,夜晚時段有火車經過經過,真係好似千與千尋入面感覺,水與火車相交,彷彿火車真係湖上面行走,耐唔耐想搵個拍拖勝地呢個係唔錯嘅選擇!
聞說小白露餐廳環境優美,網上半月前預訂,一齊嚟欣賞下

環境的確一流
N.Z  lamb  Rack

羊架唔錯幾嫩,肉汁juice
Grilled U.S  Pork  Loin
不愧系有機豬,嫩到一個點,好味

人均517,價錢偏貴,勝在個景真係正
Ice  Green  Tea  Latte
Ice   Mocha
  • 燒美國有機豬鞍
2021-08-15 362 浏览
因疫情關係被困不能外遊,所以只能在港發掘一些像外國風的地點,最近經朋友介紹得悉,在大埔滘紅林路的小白鷺餐廳已經改頭換面,而我們到達Billow的店外,餐廳的位置感覺自成一閣的關系,四周也沒有大型的建築物,新裝修的環境完全感覺處身於歐洲感覺!而走進店內,店舖的裝修有一種井井有條及令人很舒適的感覺。單單是跟閨蜜來打卡談天說地,已經可以消磨很長時間。由於這次只有我跟好友兩人,而我亦進行生酮飲食,因此點了的食物只有兩款,食物包埋我最喜愛的牛M5 Wagyu Ribeye Steak及Beef Tartare,朋友點了一杯芒果汁的飲品。先說一下Beef Tartare,所有食物都是生的,生牛肉配上生洋蔥及生的鵪鶉蛋及一些香料,在吃前撈勻一齊,肉質鮮嫩,如果配合埋伴上的法式多士,應該會更香脆,但生酮中沒有吃那塊多士呢!另外M5 Wagyu Ribeye Steak,肉質鮮嫩多汁,肉味亦很濃郁,就算我們點了七成熟也沒有影響到肉質,依然鬆軟!

2021-08-10
2021-08-13 253 浏览
一行四人叫了三個頭盤1️⃣牛肉他他,ok 唔算特別好食2️⃣鴨肝,水準之上,外脆內軟,但性價比不算高,打卡靚3️⃣白酒蜆,三款頭盤最有驚喜就是這一個湯叫了一個海鮮湯,足料,但味道偏重了,喜歡重口味的會喜歡,咸度足夠一個南瓜甘旬湯,味道似日本南瓜忌廉湯,喜歡日本味道的人一定喜歡飲品 4 柸一柸綠茶latte , 一柸玫瑰咖啡,兩杯熱情果什飲咖啡是非常細柸的,飲品份量偏小型,這個價錢性價比不足,味道方面不是難飲,談不上驚喜,$60 至$80一柸飲品主菜1️⃣大蝦意粉,充滿蝦汁味,大蝦新鮮,吃得出用蝦頭,蝦殼熬汁2️⃣牛柳配鴨肝,牛柳五成熟,真的是五成熟剛好,Rest 的時間足夠,上枱之後切下去的感覺是軟林,不會流失太多肉汁,鴨肝比較簿但都做到外脆內軟3️⃣慢煮豬腩肉,四個主菜最有驚喜的,一片豬腩肉,一片萍果,豬腩肉軟林,入口有一陣陣的萍果香甜中和少少肥的豬腩肉4️⃣香煎西冷扒,3成熟,上枱時5成熟,給大家一個參考,西冷12安士,份量足夠,有紅酒味,味道方面都是水準之上,但輪性價比我個人覺得牛柳配鴨肝會好一點。服務態度員工都比較新,有很多進步空間,例如沒有叫完飲品,另一個員工宊然走來收走了飲品menu食物介紹方面,明顯
一行四人叫了三個頭盤
1️⃣牛肉他他,ok 唔算特別好食
2️⃣鴨肝,水準之上,外脆內軟,但性價比不算高,打卡靚
3️⃣白酒蜆,三款頭盤最有驚喜就是這一個

飲品 4 柸
一柸綠茶latte , 一柸玫瑰咖啡,兩杯熱情果什飲

主菜
3️⃣慢煮豬腩肉,

服務態度
食物介紹方面,明顯對廚師的做法不清楚,問深入少少的時候都不能直接回覆,來來回回幾次。
經常想收走枱面的食物,不是吹客走,一間有水準的西餐廳,員工應該留意到客人吃完餐具放法,我們交談中間不斷重複跟員工說,還沒吃完,上菜速度和順序是比較亂,上了頭盤都沒吃完,已經上湯,很快已經另一個主菜已經上,之後又另一個頭盤上,感覺上是分開廚師做菜,沒有什麼恊調,有什麼就上什麼。

大家看到這𥚃可能覺得我要求什高,但全部單點的情況下,平均每人消費$650 有一定要求也是人之常情吧。

晚餐而計,主菜比較出色,其它一般般性價比不算高,四周環境一絶,感覺像去了外國的。

2021-08-13 379 浏览
平時在搭火車時由遠處望過來,都會見到這座建築物,一早知道這裡是一個互動中心的一間餐廳,但因種種原因一直都沒有來過,但早前知道這間餐廳翻新過,故今晚一於同友人來這裡吃個晚飯。我們搭小巴在翡翠花園落車,行過對面馬路後沿著小踏一直行落去,大約10分鐘就到達,都很易找到。去到雖然已經天黑,但白色的餐廳被光打照下,仍然亮麗,很有氣派似的。所以都吸引了我們拍照。入到去餐廳環境很有歐陸風情味道,很舒服,很優閒,感覺去了旅行似的。我們被安排坐下後就準備點菜。未點菜前,侍應拿來一盤麵包,還有醋可以給客人點麵包吃,麵包都很軟腍,有三款麵包,各有特色,總有一款啱你口味。頭盤是北海道刺身帶子,藏紅花忌廉汁,忌廉汁入面加上藏紅花,香草,淋落帶子上,帶子切得一片片的,帶子很鮮甜,加上忌廉汁,吃上去居然有種蝦味的感覺。很特別!法式洋蒽湯面頭有一個烘過的麵包,麵包面頭有一塊芝士溶為一體,放在湯上,飲湯同時也和芝士麵包一起吃,洋蔥湯味濃,加上芝士麵包的香味,口感豐富,味道濃郁但不膩,很好飲!燒黑鱈魚,松本茸,鰹魚湯,在上枱時,侍應才將鰹魚湯淋上魚上,鰹魚湯很鮮很濃,廚師將黑鱈魚煎過,再索了鰹魚湯的味道。一軟一脆的,魚肉

北海道刺身帶子,藏紅花忌廉汁

法式洋蒽湯

燒黑鱈魚,松本茸,鰹魚湯,在上枱時,侍應才將鰹魚湯淋上魚上,鰹魚湯很鮮很濃,廚師將黑鱈魚煎過,再索了鰹魚湯的味道。一軟一脆的,魚肉結實不鞋,加埋松本茸一起吃,鮮味無比!

燒黑鱈魚,松本茸,鰹魚湯

最後當然少不了甜品,法式焦糖燉蛋上枱時不是平時的用碗盛載,這裡是用一個鍋形碟,份量比一般的多,燉蛋上當然用上糖燒香了的焦蛋鋪了面頭,入口香脆,燉蛋嫰滑不太甜,很久沒有吃過焦糖燉蛋了,這個燉蛋令我很回味!

2021-08-12
北海道刺身帶子,藏紅花忌廉汁
法式洋蒽湯
  • 洋蒽湯
2021-08-12 148 浏览
Billow 既前身係小白鷺餐廳,裝修完(基本上係大執到面目全非)變咗而家既Billow,餐廳打卡位多。 講真,我都係鍾意之前既小白鷺餐廳多d,雖然係舊d,但個種80-90年代既古舊感覺,係tbb劇大婆約二奶去講數既拍攝場地,kindof 都係我既童年回憶。交通都係一樣唔方便,但黎得呢d避世餐廳都係一係揸車入,一係uber出。食物方面,都預咗係食價錢,少貴,但質素都唔差既。餐廳主打西餐,飲品選擇多。我地係晏畫去,可能係因為暑假關係,平日成3點都仲幾爆場。餐湯係南瓜湯,入口濃郁,味道比較淡。另外叫咗個南瓜risotto,嗌完有少後悔,完全係南瓜湯煮成既,基本上一樣味。Risotto偏軟,都好濕潤,但同湯一樣個味比較淡,但都有南瓜香。最後就嗌咗個cabonnra,味道不過不失,白汁香濃,撈埋流心蛋食,都係正常水平以上西餐水平。不過餐廳環境好好,如果坐窗邊,除咗有湖景睇之外,唔知係咪因為適逢夏天,湖上設有大型水上滑梯,一邊食一邊係湖上面玩水上活動既救生衣女朗(你冇睇錯,全部薯曬救生衣),再睇住bigball盪漾既湖水,都不愧係一件賞心樂事。P.S.1: 餐廳行出去,係湖既另一面其實都可以好悠

of 都係我既童年回憶。

我地係晏畫去,可能係因為暑假關係,平日成3點都仲幾爆場。

餐湯係南瓜湯,入口濃郁,味道比較淡。

ball盪漾既湖水,都不愧係一件賞心樂事。

P.S.1: 餐廳行出去,係湖既另一面其實都可以好悠閒咁行吓,仲可以見到好多大白鷺tim~

P.S.2: 餐廳MENU 會改from time to time, 可以上仍官網睇有咩食,仲可以預約tim~
2021-08-04
2021-08-12 173 浏览
今晚來到一間外牆以純白色歐陸風格為主調的西餐廳,四週圍種了很多花草樹木,走進餐廳用膳已是六時許,幸而能獲窗口位置,盡覽後園的景色。室內優雅丶清靜,乃以白色為主調,高高的天花板感覺舒適悠閒,坐在窗旁已一覧大自然綠油油的草原及湖景,剛巧有些小朋友在湖裡作戶外活動,不禁多望幾眼,有著兒時與兄長嬉水的回憶。相公點了法式洋蔥湯,香濃無比。 而我選了是日精選例湯~忌廉蕃茄湯,既健康又開胃,甜甜酸酸,不覺肥膩,很美味。燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉,有三隻中蝦伴一隻大虎蝦,龍蝦汁的味道較濃,大虎蝦及中蝦則較鮮甜,蝦混合在龍蝦汁裡更可提升鮮味。燒黑鱈魚. 松本茸. 鰹魚湯,黑鱈魚燒得恰當,魚皮很脆但魚肉也能保持嫩滑,把松本茸放在魚的下層,浸透了很有日式料理風味的鰹魚湯,既吃到松本茸的香味爽口又維持著鰹魚湯的甘甜。甜品選了Tiramisu(提拉米蘇)朱古力的苦味突出,很滑又有口感。法式焦糖燉蛋,薄薄的一大片焦糖蓋在暖暖的燉蛋上,焦糖及蛋混在一起吃,煙煙韌韌有嚼感。我們餐後也坐至八時許,侍應不斷給我們補加暖水,非常窩心,在這些氣氛下,免不了多坐一會閑話家常,人生一樂也。

相公點了法式洋蔥湯,香濃無比。

2021-08-09
2021-08-12 148 浏览
8月生日,Honey就帶咗我嚟大埔嘅小白露,呢個地方同我10年前嚟嘅時候已經有好大嘅分別。泊好車行到去餐廳門口,個感覺已經覺得自己身處喺外國一樣,門口白色嘅設計令到成個環境感覺好舒服。入到餐廳後,位置安排咗喺窗口位,可以望到湖景,而現時係夏天,外面湖亦有一D水上活動,可以一邊食飯一邊睇住人哋玩。而今餐就點咗三樣嘢食,包括:- Beef Tartare 他他生牛肉- King Prawn Linguini 虎大蝦龍蝦汁扁意粉- M5 Wagyu Ribeye Steak ( Medium) M5和牛肉眼他他生牛肉味道幾特別,牛肉上有一隻鵪鶉蛋,撈勻後配埋多士一齊食,軟中帶脆,食到唔停口。虎大蝦龍蝦汁扁意粉嘅蝦好新鮮爽口彈牙,而配埋個龍蝦汁,令到意粉都好香。M5肉眼嘅肉質好嫩,不過就熟咗D,但好彩都無影響到個肉質,證明本身塊扒嘅肉質上盛。呢餐生日飯食得好開心

而今餐就點咗三樣嘢食,包括:
- Beef Tartare 他他生牛肉

呢餐生日飯食得好開心
2021-08-10
庆祝纪念
生日
2021-08-12 239 浏览
今日探訪朋友時經介紹晚上在這十分有浪漫氣氛的西餐廳吃飯, 重拾以前和太座拍拖的感覺, 位處海邊的環境好有詩意人蹟亦稀👏👏侍應好快已安排座位, 還未點菜已奉上麵包及油醋汁, 服務十分殷勤👍👍是日餐湯是蕃茄忌廉湯蕃茄味濃好醒胃😋😋法式洋蔥湯湯底肉味重, 大量洋蔥絲混在湯內, 加上放在湯面的一片脆多士令口感提升😋😋燒大虎蝦.龍蝦汁扁意粉蝦肉彈牙有嚼感, 龍蝦汁味道中和而惹味鮮而不濃, 熱度恰到好處👍👍燒黑鱈魚.松本茸.鰹魚湯, 極好的西式食材碰上日式湯汁, 味清甜而魚塊爽滑, 匹配至绝👍👍提拉米蘇(tiramisu)好有水準甜度適中, 灑上香濃朱古力粉令甜品味道更突出😋😋法式焦糖燉蛋焦糖脆暖蓋在燉蛋上拌混一起好有口感, 甜而不膩👍👍離開時天已黑週邊更感幽靜寫意🤗🤗一處優美環境加有水準的食物併出一頓浪漫的晚宴👏👏

是日餐湯是蕃茄忌廉湯蕃茄味濃好醒胃😋😋

蕃茄忌廉湯

法式洋蔥湯

燒大虎蝦.龍蝦汁扁意粉

燒黑鱈魚.松本茸.鰹魚汁

提拉米蘇(tiramisu)

離開時天已黑週邊更感幽靜寫意🤗🤗

一處優美環境加有水準的食物併出一頓浪漫的晚宴👏👏

2021-08-09
蕃茄忌廉湯
法式洋蔥湯
燒大虎蝦.龍蝦汁扁意粉
燒黑鱈魚.松本茸.鰹魚汁
提拉米蘇(tiramisu)
2021-08-09 108 浏览
小白鷺裝修後開咗間新餐廳,環境舒適,仲有靚景,去了試晚餐,可惜落雨,未能欣賞美景,唯有專注美食點完菜,就上麵包盤,有不同種類嘅麵包,配上橄欖油同醋,有需要仲可以要牛油,食完仲可以添Bouillabaisse seafood Stew $108蕃茄海鮮濃,鮮烘法包,好濃郁,相信用咗好多蝦頭,蝦殼,甚至龍蝦殼熬成,用來點麵包一流,除咗湯,仲有好多海鮮,好似蝦、蜆,青口、魷魚等Hokkaido Scallop Tartare $168北海道刺身,薄切,再配上藏紅花忌廉汁同食用花,入口先是有少少酸味,咬多兩口,帶子嘅鮮味慢慢出Clams with White Wine Sauce $148白酒煮大蜆,好大粒呀,剛剛熟,鮮甜得來又好嫩滑King Prawn Linguini $238燒大虎蝦配龍蝦汁扁意粉,味道和海鮮濃好相似,都好濃郁,意粉仲好al denta Black Cod $328燒黑鱈魚.配上多好松木茸.鰹魚湯另上,食時先加,所以仲食到脆脆嘅魚皮,無骨嘅魚肉,大大啖啖食,結實得來又嫩滑食完先發現原來食咗好多海鮮,下次要再來要選擇白天,仲要好天氣,要好好享受美食同風景
Hokkaido Scallop Tartare $168
白酒煮大蜆,好大粒呀,剛剛熟,鮮甜得來又好嫩滑
King Prawn Linguini $238

Black Cod $328
2021-08-09 112 浏览
今晚朋友生日,所以來到了大埔Billow餐廳食飯。選擇這裏的原因是環境優美,拍照一流,當然也想嘗試美味的料理來到這裏店員便馬上送上熱騰騰的麵包及油醋。麵包鬆軟,配上自家製油醋特別好味!今晚點了數樣菜式,前菜點了燒大虎蝦配番茄莎莎以及白酒煮大蜆。燒大虎蝦配番茄莎莎有兩隻大虎蝦,而且已經很貼心地開了殼。虎蝦十分大隻,蝦肉彈牙,肉質不會過老,配上番茄莎莎汁酸酸甜甜,十分開胃!白酒煮大蜆是極度推薦的前菜,蜆肉飽滿沒沙,而且能吃到白酒和鮮甜海水味,十分入味!除了兩樣前菜外,我們還點了是日精選餐湯,是濃郁南瓜湯,南瓜湯口感綿密,南瓜蓉不會有渣!黑松露薯條即點即炸,新鮮熱辣,黑松露沙律醬的味道濃,是大人小朋友都會喜歡的小食!主菜點了安格斯牛柳配封煎鵝肝,以及薯蓉及燒蘆筍。7成熟的安格斯牛柳火候剛剛好,牛柳不會過老,牛柳的肉味濃,不會太難教,肉汁都鎖在牛柳裏,值得推介!鵝肝也煮得恰好,味道濃郁,配上薯蓉和蘆筍是絕佳配搭!飲品方面選了芒果白桃奇異果梳打以及番石榴汁青檸梳打。番石榴汁青檸梳打口感十分fresh,青檸味較重,酸酸甜甜的。芒果白桃奇異果梳打則偏甜,適合女士或小朋友飲,果味挺濃。最後不忘點了個t

最後不忘點了個tiramisu,這裏的tiramisu咖啡味不會太濃,最特別是它的cream的空氣感綿密,不會太膩,十分出色!

總括來說這次晚餐的體驗十分好,趁有陽光早點來更可以拍很多美照呢!
2021-08-08 126 浏览
之前上網見到人介紹小白鷺,一直都好想試,兩個星期前上網book到位星期六終於去到試。因為當日落雨,地點又比較遠,打去餐廳話會遲到,booking都照幫我hold,最終遲咗半個鐘星期六日有Brunch,價錢由$150-$2xx 包一個田園沙律,飲品要另加$15-$30叫咗一個burger同醃三文魚toast食物都幾令我失望,呢個價錢但個burger仲衰過m記,塊煙肉好似無煎過咁,淋pat pat ,真係未食過唔係脆嘅煙肉醃三文魚toast食到有塊魚鱗三文魚幾多,塊吐司幾脆,整體都好過食burger前菜田園沙律普通菜加咗啲醋,好dry呢個價錢真係無下次,不過環境係幾靚,出面見到人玩啲水上活動,幾正
叫咗一個burger同醃三文魚toast

醃三文魚toast食到有塊魚鱗

三文魚幾多,塊吐司幾脆,整體都好過食burger
前菜田園沙律普通菜加咗啲醋,好dry