2021-10-13 107 浏览
老細揀咗呢間餐廳請我地食飯,我地個個都好期待,因為未去過同聽講係新裝修,同事當日揸車車我哋過去,估唔到都幾多人特登過黎食lunch嫁,餐廳環境冇得輸,但入面比我想像中細,我同同事都揀咗漢堡包薯條加5成熟牛扒share,薯條好夠熱好食,但塊漢堡比較乾身,令到肉質比較鞋,牛扒就比較一般,嘢飲如果轉咖啡嘅話要加20定30蚊,但size比較細杯,味道都係一般,所以我地覺得唔值。😮‍💨總括嚟講如果要食環境嘅話可以揀呢間👍🏾

總括嚟講如果要食環境嘅話可以揀呢間👍🏾
2021-10-12 71 浏览
老婆大人指定要到的餐廳, 雖然路程有點遙遠, 但是到達的時候終於知道為什麼一定要來了。 身為男人都覺得這裏非常壯觀。果然係拍拖勝地。 前菜選了白汁煮藍青口份量頗多,藍青口煮得入味而且肉質非常鮮嫩。 完全沒有粉粉的口感。主菜選了香煎鵝肝牛扒, 牛扒要了六成熟。鵝肝煎得外脆內軟,油香四溢, 略嫌size 有點少。 但是牛扒份量就非常大,我差點也吃不完。😋 🐂扒煎得剛剛好,肉質粉嫩有咬口有牛味。配菜的煎薯仔也很入味可口。

身為男人都覺得這裏非常壯觀。果然係拍拖勝地。

前菜選了白汁煮藍青口
份量頗多,藍青口煮得入味而且肉質非常鮮嫩。
完全沒有粉粉的口感。

主菜選了香煎鵝肝牛扒, 牛扒要了六成熟。

鵝肝煎得外脆內軟,油香四溢, 略嫌size 有點少。

但是牛扒份量就非常大,我差點也吃不完。😋
🐂扒煎得剛剛好,肉質粉嫩有咬口有牛味。
配菜的煎薯仔也很入味可口。

2021-10-10 71 浏览
餐廳位於小白鷺湖互動中心,佔地3,000呎,地方大之如仲要好休閒。今次先吃個餐包填下肚子,之後就可以開餐啦。點杯飲品開胃下,仲要係好好飲。牛柳味道濃郁,入口都好嫩,唔會煮太老,記得點熟度3成就好。烤大虎蝦龍蝦汁扁意粉虎蝦先經處理比較易拆開食用,虎蝦香煎過更帶鮮味,龍蝦汁比較淡味易入口,但扁意粉略嫌煮太軟腍,口感不太彈牙。另外飲品也頗有特別,各種配對也是新鮮的。餐廳外有很多貓到處走,喜歡貓的你一定喜歡這邊。

今次先吃個餐包填下肚子,之後就可以開餐啦。

點杯飲品開胃下,仲要係好好飲。
牛柳
味道濃郁,入口都好嫩,唔會煮太老,記得點熟度3成就好。

烤大虎蝦龍蝦汁扁意粉

另外飲品也頗有特別,各種配對也是新鮮的。

餐廳外有很多貓到處走,喜歡貓的你一定喜歡這邊。
2021-10-09 76 浏览
最近去了位於大埔的網紅店billow 我那天是平日的下午一點半左右 差不多滿坐 所以想去的話記得先預約說一下食物方面 人均大概250我個日就嗌咗 lunch set有沙律或餐湯南瓜水牛芝士意大利飯($178)傳統的意大利飯 吃不慣的話可能會覺得有點太硬 味道上我覺得幾好白汁煙肉意大利粉 溫泉蛋這個就有一點普通是日海鮮+烤焗蔬菜($188) 我最滿意的一道菜 魚煎得剛剛好 皮脆肉嫩然後飲品加$15有汽水或特選茶 ,加$30就能選擇咖啡 CP值有點低對了 餐廳是有免費穿梭巴士的 去的時候大家可以在大埔墟站穿過行人隧道撘穿梭巴士 走的話就在Lake house門口 每半小時一班車
最近去了位於大埔的網紅店billow
我那天是平日的下午一點半左右
差不多滿坐 所以想去的話記得先預約
說一下食物方面 人均大概250
我個日就嗌咗 lunch set

有沙律或餐湯
南瓜水牛芝士意大利飯($178)
白汁煙肉意大利粉 溫泉蛋
這個就有一點普通

2021-10-06 58 浏览
第一次去大埔呢間歐陸風餐廳billow,成個餐廳環境真係好靚,好似去咗旅行咁。嘢食都幾好食,價錢合理,適合慶祝特別嘅日子。試咗期間限定南瓜risotto同埋個自家製嘅Tiramisu,甜品吾會太甜,奶香味幾重,好好食。美中不足嘅係人較多,食餐有一個鐘限時,不過都值得一試。
嘢食都幾好食,價錢合理,適合慶祝特別嘅日子。
美中不足嘅係人較多,食餐有一個鐘限時,不過都值得一試。
庆祝纪念
纪念日
2021-09-30 67 浏览
今日book咗位於大埔小白鷺的西餐廳。我哋坐近窗邊,可以望到湖景,好有度假feel。侍應服務殷勤。叫左一個頭盤, 一個意粉 和二個主菜加一甜品。餐前飽配橄欖油和醋,味道不錯。雜菜沙律蔬菜新鮮,配兩件爽脆哈密瓜,有提子,再配上胡麻醬,帶出好fresh的感覺。主菜牛牛出場了......安格斯牛柳(七成熟) 配煎鴨肝,薯蓉、燒蘆筍。 牛肉鮮嫩多汁,外層有少少炭燒味,而露筍煎得剛剛好, 減咗油膩感。我個人唔太鍾意食鴨肝,所以食咗一小口,我朋友評價不錯,油脂均勻。燒大虎蝦配龍蝦汁扁意粉上碟時香噴噴,雖然凍咗先食,但都好好味,龍蝦汁滲進意粉中。有一隻大蝦和幾隻中蝦,煎得唔會過火,好有鮮味。煎鴨胸配煙肉炒薯菊苣鴨胸皮煎得脆口,皮脂均勻。 但比較乾身,如果在醬汁方面落一落功夫就更好了。好彩有炒薯仔搭救加分。tiramisu 以甜品作結,底層有咖啡味。配上 Raspberry,strawberry& blueberry 好新鮮, 如果大份啲就好更加好了。窗邊望出去夜景好靚ar,下次要再嚟多次食。
今日book咗位於大埔小白鷺的西餐廳。

叫左一個頭盤, 一個意粉 和二個主菜加一甜品

餐前飽
配橄欖油和醋,味道不錯。
雜菜沙律

主菜牛牛出場了......
安格斯牛柳(七成熟) 配煎鴨肝,薯蓉、燒蘆筍。

燒大虎蝦配龍蝦汁扁意粉

煎鴨胸配煙肉炒薯菊苣

tiramisu

窗邊望出去夜景好靚ar,下次要再嚟多次食。
2021-09-13
2021-09-29 70 浏览
💦💦💦大埔小白路一天遊🤣趁夏天嘅尾巴大家一定要去多啲玩水推介俾大家大埔小白路嘅水上運動競技場最signature就係有三條10米長嘅滑梯👍🏻中間嗰條係最直嘅 滑落去真係好刺激另外仲有一張迷你氣墊跳床 俾你將朋友好似飛人咁彈走🤣加埋有成50幾個障礙賽 😍雖然每次只係玩1小時但係玩呢啲吹氣設施真係好容易跌落水所以要嘥好多力氣爬返上黎架🤣♥️場地仲好貼心咁有locker同埋沖涼嘅地方所以大家絕對可以放心咁去玩溫馨提示‼️‼️不過佢哋唔係成日都開 如果想去嘅朋友 記得check吓佢哋嘅社交平台 留意佢哋最新消息☺️😋😋😋玩完水 就梗係要喺附近食埋嘢啦湖畔旁邊有一間新開嘅餐廳😳餐廳充滿歐陸風 吸引唔少人嚟打卡㗎不過價錢偏貴份量又小 唔算太抵食自家製醃三文魚($148)三文魚係餐廳自己用柚子汁醃製 出邊食唔到呢個咁特別嘅味道㗎☺️估唔到三文魚同柚子汁咁夾 👍🏻食落好fresh 用嚟做starter 超級開胃燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉 ($238)虎蝦都算鮮甜多肉肉質爽口彈牙 唔會梅 食材應該都好新鮮龍蝦汁令到成個意粉嘅味道都好濃郁👍🏻
💦💦💦
玩完水 就梗係要喺附近食埋嘢啦
湖畔旁邊有一間新開嘅餐廳😳
餐廳充滿歐陸風 吸引唔少人嚟打卡㗎
不過價錢偏貴份量又小 唔算太抵食

自家製醃三文魚($148)
估唔到三文魚同柚子汁咁夾 👍🏻
食落好fresh 用嚟做starter 超級開胃

燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉 ($238)
虎蝦都算鮮甜多肉
肉質爽口彈牙 唔會梅 食材應該都好新鮮
龍蝦汁令到成個意粉嘅味道都好濃郁👍🏻

2021-09-27 75 浏览
#去到邊食到邊系列 #小白鷺食咩好___🌟白酒煮大蜆 $148 蜆肉大隻冇沙,食落都唔會有腥味,食蜆如果有沙真係會好影響,但呢到一啲都冇,仲食到淡淡白酒香和海水鹹味🏖__🌟燒大虎蝦•龍蝦汁扁意粉🦐🦞 $238蝦新鮮彈牙,意粉龍蝦味濃,入面有三隻中蝦 ,份量亦適中,覺得自己食緊沾麵既感覺!__🌟煎鴨胸•里昂煙肉炒薯•菊苣🦆🥓🥔 $228鴨胸嫩滑多汁,沒有overcooked,一上碟已經覺得好香,肉質食落唔乾唔鞋口,好味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)__🌟安格斯牛柳•封煎鴨肝•薯蓉•燒蘆筍 $288🐮🦆牛柳叫左五成熟,軟硬適中,牛味濃,鴨肝外脆內軟,油香甘香,但食落又唔會好膩__🌟燒黑鱈魚•松本茸•鰹魚湯 🐟$328最有驚喜既一個日式料理,鰹魚湯和黑鱈魚既配合好夾,魚肉彈牙嫩滑,松本茸的爽口加上魚湯既濃郁甘甜👍🏻__呢到都係Pet-friendly餐廳🐶🐱,係預約座位既時候可以加上特別安排,就坐在室外位置。當日天氣好熱,店員雖然都好忙,但都不忙幫我地加上冰水🧊__#鴨胸 #安格斯牛柳 #鴨肝 #白酒煮蜆 #扁意粉 #小白鷺 #寵物友善餐廳 #美景Billow (大埔)大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心
#去到邊食到邊系列 #小白鷺食咩好
___
🌟白酒煮大蜆 $148
🌟燒大虎蝦•龍蝦汁扁意粉🦐🦞 $238
🌟煎鴨胸•里昂煙肉炒薯•菊苣🦆🥓🥔 $228
🌟安格斯牛柳•封煎鴨肝•薯蓉•燒蘆筍 $288🐮🦆
🌟燒黑鱈魚•松本茸•鰹魚湯 🐟$328
__

Billow (大埔)
大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖
2021-09-22
🍽 Oyster (spicy thai sauce)💰 HK$178 (dinner, 10% service charge)🍽 Clams With White Sauce Wine💰 HK$148 (dinner, 10% service charge)🍽 Grilled King Prawn Linguini. Lobster Sauce💰 HK$238 (dinner, 10% service charge)🍽 Sea Urchin Risotto 💰 HK$268 (dinner, 10% service charge)🍽 Black Cod, Marmoreal Mushroom, Bonito Soup💰 HK$328 (dinner, 10% service charge)Finally! We are able to book Billow! It was on my to-go list for awhile! Another one off the list! Weehee!On last Sunday, it was a sunny weekend!🌞We b
🍽 Oyster (spicy thai sauce)
🍽 Clams With White Sauce Wine
🍽 Sea Urchin Risotto

On last Sunday, it was a sunny weekend!🌞We booked 6.30pm with garden area(pet zone). Of course, we did bring our little puppy to there to absorb some Vitamin C! The view was breathtaking and felt like we travelled abroad. Both starters and mains were great, especially the oysters with thai spicy sauce! It was very fresh!

However, huge disappointment on the dessert! We ordered their Billow signature tiramisu. The plating was nice but there were only cream on it. It was not the usual tiramisu we expected. We rather the chef makes it as simple as the traditional tiramisu.
2021-09-26 111 浏览
其實咁既價錢 咁既服務 真係唔會黎第二次舉手10分鐘 3個侍應行過 唔知扮睇唔到 定係真係唔想理 總之唔理你 最後要大叫先至過黎 仲要過到黎 係西口西面 好似係我叫佢做野 係我錯咁餐廳有限時 但係無人理 雖然投訴後有改善 但係都唔會想再黎野食味道一般 性價比低 送野飲黎既侍應唔知杯野飲係咩 其實都係 flat white, hazelnut latte 同cappuccino 個侍應最後面有難色咁走左 無答我地 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️同2隻毛孩一齊去 咁都算pet-friendly 不過無寵物餐單 佢地齋望 無得食
其實咁既價錢 咁既服務 真係唔會黎第二次
餐廳有限時 但係無人理 雖然投訴後有改善 但係都唔會想再黎
我坐咗個corner 位基本上冇咩service 可言。 同意個sourdough 係好食,其他正常啦。因為我同我女朋友食素,所以選擇唔多。叫咗個意粉,sour dough,frites,drinks 埋單大嘅$600。環境係舒服嘅,但係令我再下次黎原因係個環境多果d嘢食。ps記得上網book 位。
我坐咗個corner 位基本上冇咩service 可言。
同意個sourdough 係好食,其他正常啦。
因為我同我女朋友食素,所以選擇唔多。
2021-09-25
2021-09-25 79 浏览
小時候就來過小白鷺餐廳,記得以前來一次小白鷺餐廳也十分奢侈,要考到好成績父母才會帶我來呢~回頭看時間真的過得很快,這樣又過了這麼多年~今年小白鷺餐廳經過大裝修後重開,現在到我帶父母來回味一下了!餐廳整體未有太大差別,但裝潢過後就非常適合打卡,加上餐廳沒有限制用餐時間,所以建議大家可以下午日落前就來到,趁有陽光時多多拍照。除了餐廳內部外,餐廳外圍亦種滿鮮花,算得上一個小花園,來感受下郊外的感覺也不錯~餐廳除了室內的位置,還有部份outdoor的座位,風景更加開揚,不時還會有餐廳的小貓來陪伴用餐呢!而白鷺湖亦成了水上充氣競技場,可以考慮先玩水上活動,再到餐廳用膳,大概這樣也夠消磨一整天了~除了戶外景致,餐廳內的裝潢也不錯的。而日落時分也別忘記欣賞下黃昏的magical moment,感恩一下身邊的一切~甫坐下店員會先送上麵包,可以沾黑醋和橄欖油,或者同牛油亦可~【Baked Frittata】意大利烘蛋是傳統的意大利家庭菜式,蛋餅裡面包含了意大利黃瓜和風乾番茄,味道清新,口感實在。【安格斯牛柳配封煎鵝肝】廚師將鵝肝和安格斯牛柳以大火煎香,再添上簡單調味,最後配上牛扒醬汁,就已經非常美味。鵝

除了戶外景致,餐廳內的裝潢也不錯的。

【Baked Frittata】

【安格斯牛柳配封煎鵝肝】
廚師將鵝肝和安格斯牛柳以大火煎香,再添上簡單調味,最後配上牛扒醬汁,就已經非常美味。鵝肝煎香後溢出出豐腴的油脂,香氣四溢,讓味道層次更加豐富。

廚師在牛柳的火候上控制得宜,medium rare的牛柳剛好不會滲出血水,但仍然保留赤紅的肉色,而牛柳肉質非常軟腍。

【燒大虎蝦龍蝦汁扁意粉】
龍蝦汁十分濃郁,掛滿每一條扁意粉,加上原隻煎香的連膏爽彈大虎蝦,既有海鮮的鮮味之餘又非常惹味~

【Tiramisu】
Tiramisu質地濕潤,雖然只有一層手指餅,但已經完全浸滿咖啡酒,滲出陣陣咖啡香,還中和了芝士的厚重感,非常推介!
2021-09-24 67 浏览
今日放大假,決定安排一間有舒適環境嘅餐廳食晚餐,好好享受一下。知道前身小白wl鷺餐廳經過一輪裝修之後,變成充滿歐陸風格、環境典雅嘅餐廳。嚟到之後,果然冇令我失望,除了優美嘅湖景山色之外,遠處還可看見火車經過和聽到微微嘅火車聲音,很有特色。餐廳還飼養了好幾隻可愛嘅貓星人,令整個環境變得更加休閒,愛貓人士一定要來。三色時令生蠔生蠔夠新鮮,再配上三種唔同風格嘅味道,分別有青瓜醋、泡菜、泰式辣汁。味蕾被刺激下,令到食慾大增。法式洋蔥湯洋蔥湯上面有一塊圓圓嘅芝士包,很有特色,洋蔥味濃郁,跟芝士包嘅味道十分匹配。安格斯牛柳、封煎鴨肝、薯蓉、燒蘆筍五成嘅熟成度做得剛好,火喉控制得好好,牛肉味濃。鴨肝外脆內嫩,我最初還以為食緊鵝肝,因為味道十分相似,真係估唔到。燒黑鱈魚、松本茸、鰹魚湯矜貴嘅黑鱈魚肉質十分滑溜,魚油味豐富,魚皮煎得夠脆口,鰹魚汁更加提升魚嘅鮮味,值得一讚。

三色時令生蠔

法式洋蔥湯

安格斯牛柳、封煎鴨肝、薯蓉、燒蘆筍

燒黑鱈魚、松本茸、鰹魚湯
2021-09-24 60 浏览
每次搭火車都經過,每次都會話好想好想黎,今日終於同老婆黎左食晚飯,最好一早預約,因為坐位比較full,我地7點到達已經9成滿座。餐廳由室外到室內都有打卡位,可以望到整個白鷺湖景觀,可以盡情地打卡,環境非常優美,好寫意,好適合一家大細來聚餐或情侶來談心。點餐前,侍應會先奉上麵包,有不同種類的麵包,有一款是外脆內軟,另一款是比較軟身的麵包,配上黑醋汁,味道好夾。布拉塔水牛芝士沙律,燒水蜜桃巴馬火腿($158)巴馬火腿肉質柔軟,脂肪分佈均勻,配上燒水蜜桃果肉爆發出鮮香甜蜜,難得地兩者味道非常平衝。牛蒡漬,四色芝士意大利飯($198)意大利飯濕潤度剛好,餐廳用上四色芝士,芝士醬汁包住每一粒飯,芝味非常濃郁,十分飽肚。

布拉塔水牛芝士沙律,燒水蜜桃巴馬火腿($158)

牛蒡漬,四色芝士意大利飯($198)
有城景既西餐廳並不少見,但有湖景山景既確實不多。今次同朋友黎到呢間䀝鄰吐露港,主打西式多國菜的Billow。當日風和日麗、背山面海,如果路過湖邊既係蒸氣火車,真係以為自己去左英倫自駕遊。我地當日玩完旁邊既水上樂園後喺中午入座,近海帶風既環境令悶熱得以緩和。除左附送餐湯既是日Set menu外, 豐富既多國菜式梗有一款啱你選擇。天時暑熱,想好似我地咁一路食一路傾計既,甚至可以加錢跟埋飲品或者甜品。美國安格斯肉眼 • 烤焗蔬菜想試一間西餐既質素,其中一個方案就梗係試下佢d牛扒啦,今次我地叫左5成熟。外表好似好乾,但肉食獸們食左第一啖之後就係咁食,大家都好滿意,因為啖啖肉之中仍然保持肉汁,唔會好似擦膠咁。牛肉漢堡 • 車打芝士 • 煙肉 • 薯角除左牛扒,我地仲叫左呢個手打漢堡。試過坊間好多有漢堡提供既多國菜餐廳,一般都係乾身又冇肉味。但佢地今次做得唔錯,保持到佢地個牛扒同樣既質素,充滿肉味而啖啖juicy。慢煮法式豬腩肉 • 蘋果蓉 • 焦糖洋蔥最後一份係豬腩肉,食左好多肉既我地本來都有d飽,但係伴碟既蘋果蓉味道甜甜酸酸非常提神,令到有少少飽既我地都有空間食埋佢。

美國安格斯肉眼 • 烤焗蔬菜

牛肉漢堡 • 車打芝士 • 煙肉 • 薯角