2021-03-04 226 浏览
木系cafe,從心感受寧靜。Basao Tea坐落於銅鑼灣鬧市,喺繁忙嘅街道上,偶爾見到一間充滿日本木系嘅cafe,決定去試一試。-總評:味道: 8.5/10✨價錢: 7/10性價比: 7.5/10 - 85%會回頭Photo: 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52); Seaside Honey蜜香紅茶($52,前); Lingia First Fush大吉嶺霖吉雅莊園春摘($52, 後).點評: 當下午茶咁去咗食一件cake同埋一杯茶。我叫果個係Lingia First Fush大吉嶺霖吉雅莊園春摘($52),甜甜哋、有花味,就好似menu寫嘅Orange blossom & rose,好fresh🤩大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52),件cake甜苦適中,可能因為本身飲緊茶,個茶味唔係好出,反而食麻糬個黑糖味幾明顯。Cream唔會過膩,蛋糕夠軟。
木系cafe,從心感受寧靜。

總評:
味道: 8.5/10✨
價錢: 7/10
性價比: 7.5/10 - 85%會回頭

下午茶
  • 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
一黎到店員友善打招呼,比我地任意揀位~有限時1.5小時,但提醒如果冇人排隊可以繼續坐🌸本身Jenny都幾欣賞佢的flexibility,但最後的體驗都幾失望😟下面再講門口有面向街的大趟窗,雖然成日講窗邊位係最正嘅,但景都好緊要既🥲街外人來人往,雖然係內街,但銅鑼灣嘛🙂雜聲都多,而平時必影窗景但呢度係要避人⋯都有啲考影相技術。但係度最剎食真係窗邊位already。入面行過一圈係比較平凡的卡位。Jenny建議你揀靠出面「Basao」牌啲的窗邊!有排窗又靠三角牆,出面排櫈都比埋你影,贏晒!𝙁𝙤𝙤𝙙去到個肚介乎想食野但唔想heavy?見到沙律同wrap,正餐選擇有啲少,Jenny建議直接go for dessert! 🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 $52Wow雖然睇個個推介,但Jenny忍唔住講:真係好食!茶味夠濃,仲有層次感,慢慢等味蕾適應完茶味後慢慢濕潤到最後食到啲黑糖😍😍食開甜品的Jenny都好享受🌸🍰大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52呢個顏色好靚!入口冇咁甜,清清地但食到mochi個下幾驚喜😍𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍃焙茶牛奶 $45呢杯個味會出啲,本身唔太愛綠茶的友人都幾中意!🍂伯爵茶牛奶 $45外貌幾討好,飲

𝙁𝙤𝙤𝙙

🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 $52

🍰大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍃焙茶牛奶 $45
呢杯個味會出啲,本身唔太愛綠茶的友人都幾中意!

🍂伯爵茶牛奶 $45
外貌幾討好,飲落去伯爵茶味比想像中淡味,奶味唔重,簡簡單單;但如果襯甜品唔夠fresh⋯特別係要2分鐘內飲完⋯⋯

當日冇人排隊,但都感激店員友善提醒仲有15分鐘需交枱,我都特登睇一睇錶,諗住準時走。

點知被提「15分鐘」後的兩、三分鐘,另一店員面無表情咁打斷左傾計,「唔好意思要交枱啦唔該」

嗯⋯唔係話15分鐘咩?我望一望周圍,冇人排隊喎🥲最後鯨吞左半個蛋卷,臨急吞落去好似食緊砂糖咁😢拎出去還的時候,個位店員仍然係黑面而對。其實1.5小時一夠鐘提醒要即時走都ok嘅,但講完仲有15分鐘但隔兩、三分鐘再催好似我地唔肯走咁,真係有啲rude囉。本來諗住難得影得靚靚,仲想幫佢宣傳下。灰左🤥中肯講,係會影得幾靚嘅。

焙茶牛奶
伯爵茶牛奶
2021-02-13
焙茶牛奶
伯爵茶牛奶
2021-03-03 107 浏览
上星期終於試咗呢間打卡cafe! 前排見到好多人去 但經過親都好多人排隊 今次見少咗人 即刻去咗試😝😝 舖頭嘅環境好舒服 日式木系裝修 座位都好闊落 唔會好迫 ❤️叫咗一個大吉嶺紅茶蛋糕卷 日式莖茶蛋糕卷 一個明前龍井茶 一杯岩茶牛奶🍵首先 佢哋嘅蛋糕卷好濕潤 口感一流👍🏻 茶味都非常香濃 入面仲有少少茶葉碎 令口感更上一層樓🔥飲品方面 佢哋嘅茶葉非常香 香而不澀 岩岩好中和番蛋糕嘅甜 見我個人非常喜歡岩茶牛奶 佢個烏龍茶味好出 加埋香滑嘅牛奶 簡直一流! 重點係佢一啲都唔甜 飲落唔會好似飲糖漿咁 只有茶嘅香同牛奶嘅滑❤️價錢黎講都有小小貴 兩片蛋糕加兩個飲品都$$200-$300! 不過好食嘅話我都係會encore😋It’s finally my turn for a visit to this instagrammable café! It has a tranquil interior design in Japanese style. The interior evolves around uncluttered space and simplicity, and perhaps

It’s finally my turn for a visit to this instagrammable café! It has a tranquil interior design in Japanese style. The interior evolves around uncluttered space and simplicity, and perhaps that’s why wood elements are used to give off a feeling of peace and harmony! ❤️

We ordered a Black Tea Roll Cake, Twig Tea Roll Cake, a Rock Latte, a pot of Longjing Tea.

First thing first, their roll cakes were fluffy and moist - damn nice! The aroma from tea exploded right into my mouth in my first bite. With the ground tea leaves inside, the texture was taken to another level! 🤩

For drinks, I particularly like Rock Latte. Oolong tea was used as the tea base. It was extraordinarily aromatic, and it went extra well with the milk! More importantly, it’s not sweet at all - it balanced out the sweetness of the cakes!
  • 岩茶牛奶
  • 日本莖茶蛋糕卷
心血來潮自己一個去吃這間排了N次都排不到的茶系cafe,平日吃晚餐前的時間果然夠清幽~~~這裡淺木色的裝潢配搭線條簡潔的家具,讓人可以舒舒服服的慢慢坐,卡位的設計也很有特色。Iced Rock Ooloong Tea Mocha $55選擇困難症驅使之下,我決定點平常比較少見的烏龍摩茶!一開始都擔心會很甜,結果味道超乎我想像!首先它真的不可以算是甜,因為純朱古力的苦不會讓你覺得飲品很膩,濃香的烏龍茶撞上味道也是很強烈的mocha反而互相調和,茶底令飲品配甜品更合適,第一次來的話我會推介先喝這一杯~Hojicha Chiffon Cake $55因為沒有我想吃的芝士餅,所以轉叫了chiffon cake,這個培茶cream不會太甜,而且很soft,沾在鬆軟的戚風蛋糕上,味道非常清醇甘甜,上面的果仁碎提升了不少口感,加上它其實很大件,兩個女生share絕對可以!

Hojicha Chiffon Cake $55

2021-02-22 122 浏览
呢排都比較忙係擠牙膏式咁打文🤥聽過無數次既人氣茶店,每次經過都係排曬長龍,今次有朋友早到排住先,但係都等左好一輪先入座,誇張得很😵亦都有限時每檯個半鐘,落單攞野食就係全自助既🤫▪️ 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷(7/10)💲52呢度有好幾款既甜品款式,揀左好耐都諗唔掂試邊款好,最後是但揀左個最近收銀櫃既🤣蛋糕質感濕潤軟熟既,忌廉加上茶葉碎就唔會話好幼滑,中間仲有黑糖麻糬粒,不過無論外定內對我呢個茶控黎講茶味都偏淡,濃味一點會更好🙈▪️ 搖擺烏龍(7/10)💲65飲品比起甜品仲更為多選擇,因爲當日天氣轉熱同埋間店太焗,決定飲杯凍茶🤪見呢杯係推薦,同埋個名都幾得意,幸運兒就係佢😀烏龍茶底都係以清幽為主,仲有啫喱粒係入面,不過整體又普普通通,定價感覺略為偏高🤔▪️焙茶牛奶 💲45 (熱)🔎 整體評分(7/10)

▪️ 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷(7/10)💲52

▪️ 搖擺烏龍(7/10)💲65

▪️焙茶牛奶 💲45 (熱)

🔎 整體評分(7/10)
2021-02-21 109 浏览
泥到呢開喺銅鑼灣,鬧市中嘅cafe飲嘢。一入去已經有人等緊位,所以我哋決定坐門口出邊嘅空凳🎋焙茶latte好香茶味,就算叫咗凍嘅,都覺得好滑,甜度啱啱好。不過係飲到少少粉狀物體,不過焙茶不嬲都係咁嘅口感。而且佢係比環保飲筒👍🏻👍🏻👍🏻朋友嗌左杯烏龍mocha,一飲落去第一個感覺就係,我係咪嗌左杯朱古力奶🤔🤔😂但之後就有陣陣嘅烏龍味滲出來☕️因為食咗晏晝好飽,但係下次要試吓佢嘅甜品🍰雪櫃入邊嘅甜品都好吸引😋😋😋

2021-02-20
5 分钟 (外卖自取)
2021-02-21 86 浏览
🍵 人氣茶系咖啡店 - Basao Tea—————Finally made it to this very famous tea-themed cafe (and yes, we had to queue) and tried a few of their signature items!🍵培茶燕麥奶Hojicha latte w/ oat milk HKD 47 approx💭Had a super strong hojicha flavour, perfect for tea-lovers. Personally though, probably cus I have been making too many hojicha flavoured cakes lately, I got a little bored of hojicha and it smelt and tasted like I was straight up eating my hojicha cake batter😂 超能陪茶味,好適合培茶控,不過近期整得太多陪茶蛋糕,感覺有啲似食緊自己嘅蛋糕麵團。🍰大紅袍黑
🍵 人氣茶系咖啡店 - Basao Tea
—————

🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 Da Hong Pao Cake Tea Roll HKD 52
Stuffed with Muscavado Mochi
💭Having seen this all over insta, I had really high hopes🙈 The cake was nicely rolled, but the Da Hong Pao tea flavour wasn’t very noticeable. Texture was normal but nothing exceptional, the cream was very average, prob made with just plain whipping cream, not particularly smooth or light. Was definitely expecting more given the price point. Missing the amazing cake rolls in Japan!😭本來有好高嘅期望,蛋糕卷得好靚,不過茶味唔係好覺,中間嘅忌廉唔係特別軟滑,整體好普通,個人覺得唔係好對得住個價錢,可能係我期望太高掛🙈好懷念日本高質嘅蛋糕卷
2021-02-16 156 浏览
<日系休閒cafe>~~🍼豆腐慕絲蛋糕 $55為咗呢個以來 果然冇令我失望🤩豆腐味好清香 moose嘅質感好滑😋 食晒成件都唔會覺得膩.🍵Sparkle Matcha Lemonade $65價錢偏貴 但又真係幾好飲🙈抹茶味好濃郁💚 有回甘 再加上檸檬🍋酸酸地 同埋杯綠茶打咗氣 整體感覺飲落好醒神😆.🍰大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52顏色好鮮紅色❤️ 紅茶味道好香濃🤤 蛋糕質感鬆軟👍🏻 中間舊麻薯超好食 質感非常煙靱☺️~~評分📈味道 7.5/10環境 7.5/10性價比 7/10
<日系休閒cafe>

味道 7.5/10
環境 7.5/10
性價比 7/10
2021-02-07 186 浏览
今日同朋友去開銅鑼灣,搵嗰間人氣Cafe去到嗰時三點幾,店內已經有好多枱客人,只係剩返一兩張枱。我哋坐低咗一陣之後店外已經有人龍🙈我叫左豆腐慕絲抹茶蛋糕 加伯爵茶牛奶,朋友就叫左阿里山烏龍茶蛋捲同埋熱焙茶牛奶。上網見到啲人話豆腐慕絲抹茶蛋糕係必點,一食真係超級有驚喜。驟眼睇以為係普通豆腐蛋糕,但一食入口好香豆腐味,而且質感幼滑。中間嘅抹茶蛋糕都好香好濃味,同外面嘅豆腐好夾。本身都好鍾意豆腐同埋抹茶,但都估唔到呢個組合加埋令人有眼前一亮嘅感覺🤩🤩依個真係大推👍🏻👍🏻個伯爵茶牛奶都好香伯爵茶好香🥰相比之下阿里山烏龍茶蛋捲比較普通🙈
今日同朋友去開銅鑼灣,搵嗰間人氣Cafe

依個真係大推👍🏻👍🏻
個伯爵茶牛奶都好香伯爵茶好香🥰
相比之下阿里山烏龍茶蛋捲比較普通🙈
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
2021-02-05 159 浏览
今日既tea係一間以茶為主題既cafe!蛋糕真係超推薦 回頭率超高~今次係外賣 希望下次堂食 enjoy下個裝修!✅ 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 ($52)第一次食到茶味咁濃既cake! 而且連d cream都有茶味! 蛋糕質地夠軟熟 又唔會太甜 成個cake超fresh! 另一個亮點係中間既黑糖麻糬 好煙韌 好香黑糖味!食完夠飽但唔膩➡️ 水果氮氣冷泡茶 ($65)依個反而有d失望 個名好似好勁咁 但杯茶冇乜水果味 cp值唔高🦁 BASAO tea銅鑼灣白沙道16號地舖灣仔月街17號地舖🦁 人均消費:$120|推介:❣️❣️❣️❣️

✅ 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 ($52)

➡️ 水果氮氣冷泡茶 ($65)

🦁 BASAO tea
銅鑼灣白沙道16號地舖
灣仔月街17號地舖
🦁 人均消費:$120|推介:❣️❣️❣️❣️
  • 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
2021-02-01 320 浏览
雖說咖啡店愈開愈多,其實專飲茶的小店都慢慢出現,而且都吸引唔少人光顧。想喺銅鑼灣品茶,位於白沙道的Basao Tea是好選擇。店主特別到世界各地搜購茶葉,提供各式各樣的茶款,由中到西都有,而這裡的甜品亦同樣有「茶」,讓你能喝茶,也能吃茶。龍井冷泡茶 $68外型無得輸,將清澈的龍井茶注入樽內,整體看起來很像香水樽,而且打卡一流。除了擁有外表,同時有「內在美」,好滑口,還傅來清新淡香,搖擺烏龍 $65混合了蘋果汁,果香中夾雜陣陣茶香,味道甘甜,還有啫喱增加口感。豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55白雪雪的外表相當精緻,就像是一磚豆腐,內裡是綠色的抹茶蛋糕,豆腐味非常濃郁,質感幼滑,配搭同樣有濃郁的抹茶味蛋糕,兩者配搭得剛剛好。另外,甜品還有大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷和大吉嶺紅茶蛋糕卷,下次要試試。

龍井冷泡茶

龍井冷泡茶
搖擺烏龍
豆腐慕絲抹茶蛋糕
2021-02-01 164 浏览
自從呢幾年愈開愈多cafe 都比較多接觸到🍵抹茶同焙茶 試過之後就愛上了!! 今日尼度呢間位於銅鑼灣既BASAO tea 好近MTR 係Hysan隔1條街就到 唔難搵📍位置好方便☺️ 另外灣仔都有分店 係金鐘站行10-15分鐘 銅鑼灣分店會比較方便!星期日尼到都唔係話太多人 2點尼度只係排左5分鐘就有位~ 用餐時間為90分鐘🍴🎈呢度環境寧靜 舒適且休閑 店舖帶有日式茶舍風格🎐係銅鑼灣鬧市中搵個地方坐下飲杯嘢呢度係個好好既選擇☕️野食方面主要係輕食(沙律、三文治、漢堡、蛋糕、茶)▫️熱抹茶牛奶🍵 $50茶味好香同奶match埋一齊好夾 平時出面既抹茶都容易飲多未溶既粒粒 或者唔均勻 但呢度成杯都整得剛剛好 一開始去到最後飲到底都好濃 一d顆粒都冇!😭▫️熱焙茶牛奶☕️ $45同抹茶一樣成杯同好match 有好濃好香既焙茶 牛奶打得好香滑 奶同茶比例整得好好 唔會過重奶味/茶太苦 甜度亦剛剛好😋▫️焙茶戚風蛋糕🍰 $55見menu呢個係推介就叫左尼試~蛋糕鬆軟 唔會乾身 焙茶cream超濃郁 蛋糕上面有杏仁 整個蛋糕配上茶味超濃既cream so perfect 🤩 呢款比其他大件 呢個質素好抵食!▫️

野食方面主要係輕食(沙律、三文治、漢堡、蛋糕、茶)

▫️熱抹茶牛奶🍵 $50

▫️熱焙茶牛奶☕️ $45

▫️焙茶戚風蛋糕🍰 $55

▫️抹茶卷蛋🍰 $52
卷蛋既濕度同軟鬆度都唔錯 味道清香 甜度剛剛好 麻薯煙韌 口感十足🤤cream幼細香滑 食完都唔會膩👍🏼

整體而言 好推介鍾意茶既朋友去試試 唔特別鍾意茶既試完可能都會覺得好味🤣
  • 焙茶戚風蛋糕
2021-01-30 104 浏览
呢間Cafe以茶為主題🍵 裝修設計簡約,環境都幾舒服😍幾適合同朋友坐低chill下🤤鍾意飲茶嘅一定要試吓!🫖不過用餐時限得九十分鐘,所以未必坐到好耐~ 岩茶鮮奶 ($45)好特別!平時好少見呢種茶🤣睇返先知原來係烏龍茶嘅一種,飲落都幾香,茶味突出🤤不過有啲甜🙈焙茶鮮奶($45)小編去到邊都要試返杯焙茶鮮奶😆呢到Hojicha Latte色澤呈深啡色,焙茶味香醇,入口順滑,雖然飲得出有額外加糖🍬但甜度適中,亦都唔會好飲落成口粉,唔錯唔錯🤤整體來講都唔錯,可以一試!不過小編略嫌野飲比較細杯😛下次有機會會試吓佢嘅蛋糕🍰好似都幾靚🥰-BASAO tea (銅鑼灣)📍銅鑼灣白沙道16號地舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/10

岩茶鮮奶 ($45)

焙茶鮮奶($45)

BASAO tea (銅鑼灣)
📍銅鑼灣白沙道16號地舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-01-29 77 浏览
早幾日朋友係一間我想試好耐既小店,買左幾舊卷蛋拼成一個蛋糕🎂幫我慶祝生日😍 How sweet💕 .📌自家制大紅袍黑糖麻糬卷蛋$52蛋糕口感鬆軟! 忌廉順滑,但又唔會太膩,我平時係會將啲cream挑番出黎🤭但今次竟然食哂🤦🏻‍♀️ 整體甜度剛剛好,茶味好出好濃味! 忌廉入邊仲有兩粒甜甜地嘅黑糖麻糬,幾煙韌有口感! 蛋糕本身茶味唔濃! 茶味主要係來自蛋糕同忌廉入面既茶葉碎,食落有種濃郁甘香的茶香.📌期間限定大吉嶺霖吉雅莊園春摘白玉卷蛋 HK52大吉嶺紅茶蛋糕卷係聖誕限定相比起大紅袍卷蛋就冇咩茶味,卷蛋厚身鬆軟,忌廉幼滑細緻,入面仲有兩粒白玉, 煙煙韌韌! .總括黎講,茶味蛋卷真係第一次試。兩件卷蛋都吾會太甜,食晒兩件都無甜膩感! 味道上嚟講,我比較中意大紅袍個件,原因係茶味比較出👍🏾 多謝babeeees 😍💕下次要去試下佢啲茶先得😍😉.
早幾日朋友係一間我想試好耐既小店,
買左幾舊卷蛋拼成一個蛋糕🎂
幫我慶祝生日😍 How sweet💕

📌自家制大紅袍黑糖麻糬卷蛋$52

蛋糕口感鬆軟! 忌廉順滑,但又唔會太膩,
我平時係會將啲cream挑番出黎🤭
但今次竟然食哂🤦🏻‍♀️ 整體甜度剛剛好,
茶味好出好濃味!
忌廉入邊仲有兩粒甜甜地嘅黑糖麻糬,
幾煙韌有口感! 蛋糕本身茶味唔濃!
茶味主要係來自蛋糕同忌廉入面既茶葉碎,
食落有種濃郁甘香的茶香
📌期間限定大吉嶺霖吉雅莊園春摘白玉卷蛋 HK52
大吉嶺紅茶蛋糕卷係聖誕限定
相比起大紅袍卷蛋就冇咩茶味,
卷蛋厚身鬆軟,忌廉幼滑細緻,
入面仲有兩粒白玉, 煙煙韌韌!
總括黎講,茶味蛋卷真係第一次試。
兩件卷蛋都吾會太甜,食晒兩件都無甜膩感!
味道上嚟講,我比較中意大紅袍個件,
原因係茶味比較出👍🏾 多謝babeeees 😍💕
下次要去試下佢啲茶先得😍😉
2021-01-08
2021-01-26 80 浏览
木系日式茶舍 BASAO tea☕️鬧市中的一點恬靜🍃甫入店便茶香濃溢☺️仲由茶師即場泡茶🙇🏻‍♀️Chill級正呀!😍 大吉嶺霖吉雅莊園春摘☕️ ($72)一上枱陣陣清澈茶香飄入鼻中令人精神為之一振👏🏻細心用玻璃壼盛載著茶色蜜黄清澈通透🥃慢活感覺迅間泛現~ 淺酌茶果輕盈清醇而甘潤😚細呷下滲岀花香餘韻大吉嶺紅茶之所以矜貴是因為一公斤茶需要近兩萬枚茶芽❗️由於是春摘茶的關係花香較清澈怡人🌾令人流連忘返在品茶之中!🍵
木系日式茶舍 BASAO tea☕️
鬧市中的一點恬靜🍃
甫入店便茶香濃溢☺️
仲由茶師即場泡茶🙇🏻‍♀️
Chill級正呀!😍

大吉嶺霖吉雅莊園春摘☕️ ($72)
一上枱陣陣清澈茶香飄入鼻中
令人精神為之一振👏🏻
細心用玻璃壼盛載著
茶色蜜黄清澈通透🥃
慢活感覺迅間泛現~

淺酌茶果輕盈清醇而甘潤😚
細呷下滲岀花香餘韻