Ok
2021-05-13 149 浏览
哈哈,傻瓜瓜,本來係想搵咖啡飲,以為呢度有,原來冇咖啡,呢度係飲茶嘅~新鮮嘢,即管一試。入到嚟嘅感覺都舒服!芝士雞卷,熱辣辣,都幾好味Signature!OK唔錯,不過唔覺得好有茶味!唔~ 呢杯係朋友仔嘅,似乎冇乜特別....未必關佢事嘅,可能係自己唔識得品茶。呢個位置,當然收返呢個位置嘅價錢,都可以接受。叫做試過下咁啦。
新鮮嘢,即管一試。入到嚟嘅感覺都舒服!

芝士雞卷,熱辣辣,都幾好味

Signature!OK唔錯,不過唔覺得好有茶味!

2021-05-08 291 浏览
✨焙茶戚風蛋糕 Hojicha Chiffon Cake💰55💫評分: 8.1/10📝蛋糕夠濕潤唔會好似大多數嘅chiffon cake敢好dry, 焙茶味幾obvious, 忌廉唔算好甜茶味濃郁, 好澎湃咁樣囉流落黎都幾有美感, 杏仁片增加蛋糕嘅口感同層次, 其實份量都好夠😌✨豆腐慕絲抹茶蛋糕 Tofu Matcha Mousse Cake 💰55💫評分: 7/10📝呢個慕絲豆腐味唔算好濃, 配埋抹茶蛋糕個人覺得唔係好夾🥲, overall唔算甜🤣, 試一次就夠晒, 打卡為主, 仲有silver嘅金箔做點綴😆✨岩茶鮮奶 Rock Tea Latte💰45 (Hot) 💰50 (Cold)💫評分: 8.2/10📝第一次見呢種茶, 原來係烏龍茶嘅一種, 飲落幾香茶味好出🤤甜度都拿捏得啱啱好😋, 自己幾鍾意呢隻茶味同埋幾有特色😌𝔹𝔸𝕊𝔸𝕆 𝕥𝕖𝕒📍銅鑼灣白沙道16號地舖(銅鑼灣🚇F1出口行2分鐘就到)💫評分: 8.1/10💬銅鑼灣店好就腳☺️門口坐喺張凳度影相都好靚🥳, 使乜鐘會唔會好多不過覺得個chiffon cake算係有質素🥰, rock tea latte都唔錯, cafe整體嘅感覺
💫評分: 8.1/10
焙茶戚風蛋糕

💫評分: 7/10
豆腐慕絲抹茶蛋糕
豆腐慕絲抹茶蛋糕

💫評分: 8.2/10

𝔹𝔸𝕊𝔸𝕆 𝕥𝕖𝕒
📍銅鑼灣白沙道16號地舖
(銅鑼灣🚇F1出口行2分鐘就到)

💫評分: 8.1/10
💬銅鑼灣店好就腳☺️門口坐喺張凳度影相都好靚🥳, 使乜鐘會唔會好多不過覺得個chiffon cake算係有質素🥰, rock tea latte都唔錯, cafe整體嘅感覺都好舒服同簡約😍, 提提大家去呢度係冇咖啡買!

❣️其他分店❣️
📍金鐘月街17號地舖
(金鐘🚇F出口行6分鐘就到)

#basaotea #basaoteacafe #cafe #打卡cafe #銅鑼灣cafe #銅鑼灣美食 #灣仔cafe #灣仔美食 #香港美食 #cafehopping #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #cwbcafe #wanchaicafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehopping #cafehoppinghk #rocktealatte #chiffoncake #hojichachiffoncake
焙茶戚風蛋糕
2021-05-06 241 浏览
📍: causeway bay✨rock oolong latte ($45)✨houjicha chiffon ($55)My to-go place for a great chill tea time! The Japanese minimal design in this cafe makes one feel relaxed and comfortable. But sadly they have a time limit which is 1.5 hours so you cannot really stay long to work or read a book. Yet, the food is still amazing with mostly tea-infused products. Love the Da Long Pao flavour in Rock Oolong latte which gives a slightly roasted taste. The Hojicha Chiffon cake is just way too good, the flu
📍: causeway bay

✨rock oolong latte ($45)
✨houjicha chiffon ($55)

My to-go place for a great chill tea time! The Japanese minimal design in this cafe makes one feel relaxed and comfortable. But sadly they have a time limit which is 1.5 hours so you cannot really stay long to work or read a book. Yet, the food is still amazing with mostly tea-infused products. Love the Da Long Pao flavour in Rock Oolong latte which gives a slightly roasted taste. The Hojicha Chiffon cake is just way too good, the fluffy spongy cake texture topped with their special made hojicha cream. It’s so hard to make tea-themed desserts (consider the amount of tea powder to be added and balance well with the sweetness). Basao really did a great job!

Value of money: 💰💰💰💰
Taste: 😋😋😋😋
Environment :😍😍😍
Revisit: ✅
下午茶
  • 焙茶戚風蛋糕
這次來到位於銅鑼灣白沙道的Basao Tea分店。店鋪位於人流相對較少的街道,假日來到的時候,也沒有非常擠擁的感覺。即使是午後的時間,也不需要等位就能入座。Basao Tea主打茶類飲品,提供一系列的奶茶和各式熱泡、冷泡單品茶。除此之外,也有主食提供,而酸種包則由有名的Baked供應。需留意的一點是Basao Tea雖然有不少素食的選擇,但它不是全素食的餐廳,餐單中除了海鮮和魚類的食物選擇,奶茶飲品也是預設使用全脂奶。煙燻三文魚酸種麵包吐司 Lox's on Dough  ($88)有蛋沙律、火箭菜、煙三文魚,味道和口感都不錯,擺盤也挺漂亮熱泡單叢 Gardenia Dancong($58)味道清香,色澤較淺,但不會過於清淡,可以一試。熱岩茶牛奶 Rock Oolong Latte ($45)這款茶做烏龍奶茶茶飲不錯,茶味帶有烘焙感,味道也挺濃郁,味道還算不錯。
這次來到位於銅鑼灣白沙道的Basao Tea分店。
店鋪位於人流相對較少的街道,
假日來到的時候,也沒有非常擠擁的感覺。
即使是午後的時間,也不需要等位就能入座。

除此之外,也有主食提供,而酸種包則由有名的Baked供應。
需留意的一點是Basao Tea雖然有不少素食的選擇,
但它不是全素食的餐廳,餐單中除了海鮮和魚類的食物選擇,
奶茶飲品也是預設使用全脂奶。
煙燻三文魚酸種麵包吐司

有蛋沙律、火箭菜、煙三文魚,味道和口感都不錯,擺盤也挺漂亮
單叢 Gardenia Dancong

熱泡單叢 Gardenia Dancong($58)
味道清香,色澤較淺,但不會過於清淡,可以一試。

熱岩茶牛奶 Rock Oolong Latte ($45)
2020-12-12
煙燻三文魚酸種麵包吐司
  • 熱岩茶牛奶 Rock Oolong Latte
2021-04-26 190 浏览
相信好多foodie都去過白沙道既basao🤩🤩🤩日式溫馨既店面 行入店內聞到陣陣茶香🍵係cashier可以點野飲同埋揀甜品櫃內的甜點付款後店員就會製作飲品🌟Rock Tea Latte $45使用岩茶沖泡而成既Latte烏龍茶味香氣撲鼻 甜味適中🌟大紅袍蛋卷 $52最鍾意食茶味蛋卷🍰每次見到都一定會揀咗先😌😌😌大紅袍茶味略嫌唔夠出 俾個忌廉同埋黑糖嘅甜味掩蓋左🥲🥲🥲不過個蛋糕卷都夠濕潤唔會乾爭爭😋😋😋
相信好多foodie都去過白沙道既basao🤩🤩🤩

🌟大紅袍蛋卷 $52
最鍾意食茶味蛋卷🍰每次見到都一定會揀咗先😌😌😌
大紅袍茶味略嫌唔夠出 俾個忌廉同埋黑糖嘅甜味掩蓋左🥲🥲🥲
不過個蛋糕卷都夠濕潤唔會乾爭爭😋😋😋
同朋友係銅鑼灣附近係街,行到攰就係附近搵野食~ 見到呢間用茶做主打既餐廳,同埋環境好似幾靚~就去試下:P我自己就飲左焙茶牛奶,朋友就飲左岩茶牛奶(我都偷左好多啖飲haha)~❥ 焙茶牛奶茶味聞起嚟好香 但飲落偏濃 ~ 而奶泡比較厚身 飲落好有口感 但奶香就唔太出 整體嚟講唔甜 茶味會比較出 飲落唔會有漏嘅感覺~我自己幾鐘意❥ 岩茶牛奶茶味同奶嘅比例比較平衡 會飲到有陣陣烏龍茶香同奶香~而呢杯奶泡都係比較厚身 所以飲落有口感~ 如果平時覺得焙茶太濃嘅朋友可以試下呢杯 有清淡茶香又帶點花香 幾清新~❥ 豆腐慕絲抹茶蛋糕外層係乳白色豆腐慕絲,口感好滑~而入面係抹茶海綿蛋糕,茶味唔太突出但口感幾鬆軟,一啖一齊食好有層次~ 而味道嚟講,豆腐味唔算好清新,反而有種甜甜嘅荳奶味~ 可能下次配搭熱清茶會可以中和返~
焙茶牛奶,岩茶牛奶,豆腐慕絲抹茶蛋糕

❥ 焙茶牛奶

❥ 岩茶牛奶

❥ 豆腐慕絲抹茶蛋糕
题外话/补充资料: 下次想試下佢地啲清茶同卷蛋~
2021-04-03
焙茶牛奶,岩茶牛奶,豆腐慕絲抹茶蛋糕
  • 焙茶牛奶
  • 岩茶牛奶
2021-03-28 375 浏览
如果咖啡和茶只能夠二擇其一的話,我一定毫不猶豫選擇前者。所以如果我一開始知道BASAO Tea 只有茶的話,我是一定不會進去的。不過既然誤打誤撞來到,總不能空肚而回吧!最後我點了一杯烏龍牛奶和一件雙層綠茶慕絲。烏龍茶雖然不是我的至愛,但是卻比我想像中好喝得多,原來偶爾轉轉口味也不錯。綠茶蛋糕非常好吃,濃濃的綠茶慕絲相信是每一個綠茶粉絲都會心心眼的味道。
呢間日式小店 @basaotea 係無咖啡販賣,只有茶飲,環境舒服,但weekend唔想排隊嘅話,最好12點前就去✨📌焙茶戚風蛋糕 ($55)呢 個 大 推!蛋糕體夠濕潤有彈性,焙茶味會越食越出,上面嘅忌廉甜度恰到好處,質地輕盈唔會好滯,旁邊嘅杏仁片亦增加左成個蛋糕嘅口感同層次。不過由於忌廉甜味已經足夠,蛋糕本體可以再減糖,帶出更多焙茶嘅苦澀味更好一份仲要有兩舊😆-📌煙熏三文魚酸種麵包吐包 ($88)呢個就無咩特別,係預期中嘅味道,不過sourdough味唔係好出,只係一塊好普通嘅包,但三文魚份量都幾足-📌煙燻小種&特級白牡丹🍵($58/$68)茶飲方面,分別試咗呢兩款,個人比較推薦特級白牡丹,茶味好清香,不過飲品價錢確實比較進取-~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:6.5/10👅味道:7.3/10🌌環境:7.8/10

呢間日式小店 @basaotea 係無咖啡販賣,
只有茶飲,環境舒服,但weekend唔想排隊嘅話,
最好12點前就去✨

📌焙茶戚風蛋糕 ($55)
呢 個 大 推!
一份仲要有兩舊😆

📌煙熏三文魚酸種麵包吐包 ($88)

📌煙燻小種&特級白牡丹🍵($58/$68)

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:6.5/10
👅味道:7.3/10
🌌環境:7.8/10
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【超好味cake roll 第二度揾唔到】呢間cafe長期有人等位,不過好彩都唔使等好耐。環境闊落、舒適,最緊要係嘢食都啱食!呢度啱哂行街行到攰想揾個地方坐吓唞唞、飲吓嘢嘅你。~我是Menu~大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷 Da Hong Pao Tea Cake Roll $52呢個cake roll係超級好食!完全冇諗過佢會咁香茶味,除咗外面層蛋糕有大紅袍嘅味道,係連啲cream都有!超級出色,鐘意茶味嘅你一定要試!仲有佢加埋黑糖麻糬簡直係令個cake roll更上一層樓,口感更加豐富🤤對我呢個咁怕甜嘅人嚟講,呢個cake roll嘅甜度係啱啱好🥺呢個超推薦!豆腐慕絲抹茶蛋糕 Tofu Matcha Mousse Cake $55呢個cube形嘅蛋糕啱哂打卡😂呢個都好食,慕絲豆腐味濃,配埋抹茶蛋糕都幾夾,但個人嚟講就覺得甜咗少少,不過都係好味的😋熱焙茶牛奶 Hot Hojicha Latte $45我覺得呢杯可以算係數一數二好飲嘅焙茶牛奶,焙茶味夠哂香濃,好好飲啊啊啊Minty Jasmine 呢杯係summer limited drink,中規中
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

【超好味cake roll 第二度揾唔到】

~我是Menu~

熱焙茶牛奶 Hot Hojicha Latte $45

Minty Jasmine
呢杯係summer limited drink,中規中矩,幾fresh,幾解渴,都唔錯嘅

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
BASAO tea (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道16號地舖
  • 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
  • 焙茶牛奶
2021-03-21 449 浏览
蛋糕外觀好靚、擺盤亦好精美,可惜價錢偏貴。辣醬雞肉多士:辣味適中、菜與肉及酸種包配搭得宜,但雞肉煮得較老較鞋口,酸種包脆身得來有點太硬,幸好配辣醬及菜一起吃不會過份乾身。手撕豬肉Burger:炭燒煙薰味重、Juicy可口,肉絲幼細,漢堡脆口,但整體味偏甜;拌碟沙律清新、青蘋果片新鮮爽甜。大紅袍黑糖麻糬蛋卷:以大紅袍命名但被黑糖味搶Fo、茶味卻非常淡口(近乎沒有茶味),麻糬軟林不煙韌,蛋捲少許乾身。特濃抹茶慕絲蛋糕:蛋糕上層抹茶慕絲濃、不會太甜也不苦澀,但下層抹茶戚風卻只有香精的假抹茶味。岩茶牛奶:岩茶原來是烏龍茶,飲品茶味及奶味平衡、甜度適中,如茶味更濃會更好飲。整體性價比低,但甜品令人失望。店內人流不多也是個chill下的選擇,但一個lunch 兩份咸食+ 小蛋糕及1杯飲品索價接近$400,間中1-2次可接受,但可以有更多其他cafe選擇。另外,有些店員一邊在水吧食野一邊與整食物/飲品的同事聊天,令人擔心疫情下衛生問題,希望餐廳可加強員工衛生意識。
蛋糕外觀好靚、擺盤亦好精美,可惜價錢偏貴。

是拉差辣醬雞肉酸種包多士
手撕豬肉漢堡
特濃抹茶慕絲蛋糕
岩茶牛奶
2021-03-17 180 浏览
放完新年嘅長假期之後 每日翻工啲時間都過得好慢 而且距離復活節假仲有成個月🥲 Basao Tea係個本地茶藝品牌 喺港島區有兩間鋪 走簡約清新嘅風格 主打日式茶類飲品同輕食 另外亦有舉辦茶藝workshop教人泡茶🍵.招牌之一嘅岩茶牛奶係我至愛 入口帶清香嘅烏龍茶味道 甜味好輕 而且奶泡口感好滑 特別係呢幾日天氣涼涼哋就啱哂喇😝 另外仲有雙層綠茶慕斯蛋糕🍰 上層係超級濃郁嘅綠茶mousse 下層就係海線蛋糕 整體味道亦唔算好甜 連我比較唔鍾意食甜品都覺得幾過癮 各位茶控必定要試喇😋
放完新年嘅長假期之後
整體味道亦唔算好甜
連我比較唔鍾意食甜品都覺得幾過癮
各位茶控必定要試喇😋
2021-03-12 296 浏览
*💭𝐁𝐀𝐒𝐀𝐎 𝐭𝐞𝐚位於銅鑼灣白沙道的文青cafe,旺中帶靜,為繁囂的銅鑼灣街道帶來一處休憩的地方,消磨一個下午☺️阿里山烏龍茶捲蛋☕️蛋糕濕潤鬆軟,茶香濃郁,不會過甜過膩😋莖茶捲蛋🍵茶味相對比較淡,但捲蛋中間加有麻薯令口感更加豐富🤩
💭𝐁𝐀𝐒𝐀𝐎 𝐭𝐞𝐚

阿里山烏龍茶捲蛋☕️
蛋糕濕潤鬆軟,茶香濃郁,不會過甜過膩😋

莖茶捲蛋🍵
茶味相對比較淡,但捲蛋中間加有麻薯令口感更加豐富🤩
2021-03-12 161 浏览
📍BASAO第一次去是在金鐘和灣仔交界的那間店因為是抹茶控 所以就衝過去了上次只試了熱的抹茶latte 和卷蛋 不算是很濃的抹茶如果你是追求比較回甘和苦味重一點的抹茶 就不要抱太大期待 但整體是不錯的今次是吃了銅鑼灣分店- 豆腐抹茶慕絲蛋糕$55 有保留豆腐原本的質感,豆腐味道有點搶了抹茶味而且小編一向吃比較微甜的,所以覺得有點偏甜了點- 阿里山烏龍茶蛋糕卷$42這邊的蛋糕卷是我比較推薦的,帶有茶味的蛋糕和cream不會很膩的感覺- 熱和凍焙茶牛奶$45/ $50和之前試的抹茶一樣,茶味不算很濃和回甘那種如果不是很講究的 其實是合格的另外環境很加分 純白和木色的配搭令人很放鬆位置也挺寬躺的 和朋友坐下來hea下聊天是不錯的選擇
📍BASAO
第一次去是在金鐘和灣仔交界的那間店
因為是抹茶控 所以就衝過去了
上次只試了熱的抹茶latte 和卷蛋 不算是很濃的抹茶
如果你是追求比較回甘和苦味重一點的抹茶
就不要抱太大期待 但整體是不錯的

今次是吃了銅鑼灣分店

- 豆腐抹茶慕絲蛋糕$55
有保留豆腐原本的質感,豆腐味道有點搶了抹茶味
而且小編一向吃比較微甜的,所以覺得有點偏甜了點

- 阿里山烏龍茶蛋糕卷$42
這邊的蛋糕卷是我比較推薦的,帶有茶味的蛋糕和cream
不會很膩的感覺

- 熱和凍焙茶牛奶$45/ $50
和之前試的抹茶一樣,茶味不算很濃和回甘那種
如果不是很講究的 其實是合格的

另外環境很加分 純白和木色的配搭令人很放鬆
位置也挺寬躺的 和朋友坐下來hea下聊天是不錯的選擇
店鋪走日式暖色風格⍤🪟˟̫ː🧺 走廊不算闊 輪友可選擇較入的可移動座位 或者室外座位 室外是純白的牆 很適合拍照⸝⸝💡食物質素很高(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧ 是內外兼修的茶室✦ 岩茶牛奶ʀᴏᴄᴋ ᴏᴏʟᴏɴɢ ʟᴀᴛᴛᴇ 🍂ꕀ🥛ᯓ茶奶的混合很好 兩種味道都很濃郁 牛奶很滑 誰也搶不到誰 拉花也不錯 必試!!✦ 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷ᴅᴀ ʜᴏɴɢ ᴘᴀᴏ ᴛᴇᴀ ᴄᴀᴋᴇ ʀᴏʟʟ ଽ🧁◞˚蛋糕茶味夠濃 不會太甜 口感豐富 如果再軟一點就完美喇 但下次一定再點◡̈ ⋆*

✦ 岩茶牛奶ʀᴏᴄᴋ ᴏᴏʟᴏɴɢ ʟᴀᴛᴛᴇ 🍂ꕀ🥛ᯓ
岩茶牛奶ʀᴏᴄᴋ ᴏᴏʟᴏɴɢ ʟᴀᴛᴛᴇ

岩茶牛奶ʀᴏᴄᴋ ᴏᴏʟᴏɴɢ ʟᴀᴛᴛᴇ
2021-03-10 130 浏览
豆腐抹茶慕絲蛋糕🍰(5/10)一入口就感覺到很特別,口味偏甜,抹茶味道不是很濃,個人覺得有點像抹茶冰皮月餅(?)哈哈大吉嶺春摘白玉蛋糕🍰(6.5/10)有淡淡的茶味,很舒服,白玉是很糯的那種,會有茶的回味,不錯岩茶牛奶☕️(8.5/10)個人很推薦,還沒喝就聞到很香濃的茶味,不是很甜很膩的那種,味道剛剛好,會讓我想再來喝一次的衝動🥰
豆腐抹茶慕絲蛋糕🍰(5/10)

大吉嶺春摘白玉蛋糕🍰(6.5/10)
有淡淡的茶味,很舒服,白玉是很糯的那種,會有茶的回味,不錯

岩茶牛奶☕️(8.5/10)
豆腐抹茶慕絲蛋糕
  • 岩茶牛奶