甜點,多數女孩子最愛!如果將甜點與藝術結合,必是令女孩子心花怒放的一環!而這一間ATUM DESSERANT 就係藝術與甜品結合得好好的表表者啦~~ 老實說,地方不是太大,坐的均是BAR 枱形式。方便大家可以睇住師父作藝術甜品!所以建議大家都係MAKE BOOKING 會好啲。 WELCOME DRINK ,係以試管式奉上,創意度十足! 這是一款柚子果汁飲品,很是醒胃。 每一個師父,作的甜品畫,每次均不相同。大家可以奉上自己喜歡的圖案讓師父參考。而師父首先係「畫布」上,用上士多啤梨、藍莓、芒果等不同醬汁以及粉末去裝飾個底畫。 大家還可以要求師父寫上自己的名、或是特別字句!然後,就會再用上不同的生果、啫喱、蛋糕、布丁、朱古力等去填補這一幅藝術畫! 這裡的生果,均是新鮮莓類。黃色的柚子啫喱凍,柚子味十分濃郁。這裡的朱古力製品,值得一讚!因為朱古力味十分之濃郁!絕對是足料之作! 而紅色及黃色的粒粒,分別是紅莓干燥的粒粒與柚子,十分味濃,有點份子料理的感覺。 綠色的,是抹茶麻薯之類的,煙煙韌韌,十分有咬口呢~~ 最後在中間部份,會現場製作分子雪糕,分別是黑色的朱古力味以及淺黃色的芒

WELCOME DRINK ,係以試管式奉上,創意度十足!

這是一款柚子果汁飲品,很是醒胃。

綠色的,是抹茶麻薯之類的,煙煙韌韌,十分有咬口呢~~

最後在中間部份,會現場製作分子雪糕,分別是黑色的朱古力味以及淺黃色的芒果口味!而粉紅色的一團,則是龍鬚糖呢~~

很有趣的雪糕吧~~~ 份子料理的感覺!大家小心,出煙時唔可以食,因為會太凍凍傷的啊!要待無晒煙先好食啊!

好似火山石咁!HAHA 極愛這個黑色的朱古力味份子雪糕!味道極濃!滿滿朱古力濃郁感,喺放入口的一刻溶化!十分滿足~~

妹妹愛清淡,所以點了柚子果汁。

而我愛上這裡的朱古力,當然要點上朱古力飲品。略甜,但朱古力味道極濃,朱古力怪無得走雞啦~~

想食?黎呢度啦~~

ATUM Desserant

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓

2016-09-29 1472 浏览
2個愛吃甜的人走在一起 都會產生甜蜜回憶 想給他有更深刻的印象 今次我要和他一起製造開心『甜之藝術』 我選了Improvisation ($348 for 2) 食物有色香味才會覺得吸引 甜品繪畫就有齊這3種元素 先來一口welcome drink Test Tube番石榴汁 Refresh一下口腔 甜品師給我選好了(白、黑、灰)的底紙 就開始動筆了 白色… 令顏色更柔和純潔 甜品師在畫畫的過程中都會一一介紹材料 非常互動 先用4款醬 (紅梅、香芋、芒果及朱古力)在底紙繪圖 甜品師也會問我想要什麼感覺 我說要一個「開心的回憶」 其實每位客人畫中的材料都是一樣的 今期中秋節就多加了一些應節食品 好像抺茶糯米磁、金桔啫哩、巧克力布丁、蜜糖脆脆、朱古力薄脆、野莓及菠蘿乾,還有鮮紅莓及藍莓 用液壓氮炒了雪梨味雪皅及竹炭朱古力雪榚 梨味好特別好Fresh 因為出面係食唔到梨味的 製造過程像仙境一樣 最後上面加上粉紅色的龍鬚糖 配上雪糕一起吃真係好夾 Tea set有2杯飲品 Ginger soda比花茶更正 客人仲可以幫自己幅畫動筆 作為生日或周年興祝一定會更難忘吧!
2個愛吃甜的人走在一起

都會產生甜蜜回憶

想給他有更深刻的印象

今次我要和他一起製造開心『甜之藝術』

我選了Improvisation ($348 for 2)

食物有色香味才會覺得吸引

甜品繪畫就有齊這3種元素

先來一口welcome drink

Test Tube番石榴汁

Refresh一下口腔

甜品師給我選好了(白、黑、灰)的底紙

就開始動筆了

白色… 令顏色更柔和純潔

甜品師在畫畫的過程中都會一一介紹材料

非常互動

先用4款醬 (紅梅、香芋、芒果及朱古力)在底紙繪圖

甜品師也會問我想要什麼感覺

我說要一個「開心的回憶」

其實每位客人畫中的材料都是一樣的

配上雪糕一起吃真係好夾

Tea set有2杯飲品

Ginger soda比花茶更正

客人仲可以幫自己幅畫動筆

作為生日或周年興祝一定會更難忘吧!
2016-09-17
2016-09-27 399 浏览
Improvisation ($348 for two)甜品首先包括welcome drink, 番石瘤汁好fresh飲完好舒服👍🏻然後就係甜品既部分 包括金桔啫喱 朱古力布甸 抹茶mochi 芒果黑椒奶凍 椰子香蕉冧酒奶凍😳我最喜歡就係朱古力布甸 好濃郁😋另外就係用液態氮制成既雪糕 我地個兩款係朱古力竹炭雪糕同白桃雪葩 朱古力雪糕不錯噢 係白桃雪葩唔太夠味🤔
Improvisation ($348 for two)

特別的日子想跟男友去吃特別的料理,想好好記住那一天... 而且我們都很喜歡吃甜品~ 所以就決定試試不少朋友都推介的藝術甜品--甜品畫! 久聞銅鑼灣的ATUM Desserant相當有人氣,所以預早很多Book到星期日的這一天。 相信部分到來的人都是為了他們的甜品畫 Improvisation 而來!一到達已經看到bar枱的座位都full了...即使有訂座還是要等20分鐘左右... 喝了味道清新的welcome drink(石榴汁),立即暑氣全消~ 他們除了Improvisation其實還有甜品set,店員也有推介~ 雖然賣相也精緻,而且可以省卻等bar枱的時間,不過我們還是決定等下去! 不久之後就有位了...讓我們十分期待... 由於星期日好旺場,本來想要的黑色畫墊暫時未有提供...想畫面的色彩更特出,我們就選了啡色的畫墊喇! 除了朱古力醬汁 ,還有車厘子醬汁、白色的椰子醬汁、紫色的芋頭醬汁等等。一邊看著甜品師即席揮毫,醬汁已傳來淡淡甜香。 撒上甜香的糖粉,加上製乾的水果粒和新鮮水果... 這甜品就是色香皆存的藝術品。 甜品師細心地多次問我們有沒有食物敏感,在畫畫的同時亦會讓我們
特別的日子想跟男友去吃特別的料理,想好好記住那一天...

不久之後就有位了...讓我們十分期待...

撒上甜香的糖粉,加上製乾的水果粒和新鮮水果...

甜品就是色香皆存的藝術品。

甜品師細心地多次問我們有沒有食物敏感,在畫畫的同時亦會讓我們試食部份食材,相當互動!

加上柚子啫喱、即時加工的綠茶麻糬、蘿蔔果凍、朱古力布甸、蜂巢焦糖脆餅和朱古力脆片,我已經看到口水流了!

畫作的中央是注目的仙氣四散的即炒雪糕,甜品師提我們不要口急吃,待仙氣散掉才可以吃呢,否則雪糕會黏著舌頭。但仙氣散後雪糕會溶得很快,所以要打卡、拍照都不能手腳慢呢。

上面放上鬆脆的龍鬚糖,顏色好鮮艷。

最後以朱古力醬寫上我倆的名字,和當天的日期...

專屬我們的藝術甜品畫,完成!

感覺是看了藝術表演一般,甜品師的動作也有夠帥~

紀念日吃這個真是好特別~

男友喜歡這酸甜的桃味雪糕,我卻喜歡濃濃的朱古力味雪糕,不過比一般雪糕溶得快,所以也得快快吃。而柚子啫喱味道很清新,不錯!

蘿蔔果凍的味道稍淡,配上醬汁吃會比較好!

而朱古力布甸的味道夠香濃,如配乾果粒一起吃,口感更佳。

但蜂巢焦糖脆餅有點太甜呢,但口感不錯,夠脆口~

我超愛這朱古力脆片,就是一片超薄的特濃朱古力片,好香脆!

總的來說這甜品畫是充滿視覺享受的藝術品丫

對我而言,它的味道比相像中好~ 不過賣相絕對是重點,但份量比想像中多,也算飽肚,很滿足呢。

我們還加錢點了由乾果、普洱茶制成的signature tea,不過出來帶點酸澀,加上蜜糖去中和後味道ok。但我另外點的雜莓茶也絕不比它差呢,茶味夠香!

日間到來,店內採光很好,在落地玻璃前望著街景感覺份外舒暢。

就這樣,在ATUM Desserant渡過了一個甜蜜的午茶時光~

這Improvisation的甜品畫盛載著甜蜜美好的回憶丫!

以後看到照片也會想起那份甜度~❤️
2016-09-11
纪念日
  • Improvisation
百聞不如一見的甜品畫我今天終於吃到了!在充滿創意和美食之間竟可以取得平衡! 通常來到這裡食甜品畫的,多數是兩個人同來, 始終一個人一次過都好難食曬咁大幅畫 ~而我見到今晚都是以一對一對的情侶居多~ IMPROVISATION 一開始會有三種色調包括黑、白、灰的底色可供選擇~ 本來我是選擇了黑色畫紙的 , 因為黑色予我感覺型一點, 後來知道選用黑色畫紙的話, 會以椰子汁為基調, 不吃椰汁的我唯有改以白色畫紙作畫~ 其實甜品師傅一開始有細心的問我有沒有食物敏感, 等我仲懶醒地回答沒有, 原來椰子汁和芋頭汁我都不吃的!芋頭甚至會皮膚敏感,我一時之間也沒有為意, 還好甜品師傅不厭其煩地幫我玩畫紙,值得一讚呢! 據說甜品師傅每一次都是即興地在畫上,即興地以 朱古力醬汁 、椰子醬汁、芋頭醬汁、 紅豆奶油忌廉等發揮自己的創意, 時而以漫亂的線條,時而按壓,時以點點手法~ 這種甜品畫也真考師傅的手勢和創意呢~ Raspberry脆脆和Pineapple脆脆口感十分過癮,以真生果打壓而成,而做到脆口和霧感,真不容易!而且果味十分濃郁,入口清新果香,很難不愛上! 焦糖厚身脆餅形狀像極了蜂巢,非常獨特!焦

IMPROVISATION

焦糖厚身脆餅形狀像極了蜂巢,非常獨特!焦糖味剛剛好, crunch的口感,似足叮叮糖般!加上甜而不膩,完全俘虜了我這個焦糖愛好者的味蕾!

充滿藝術感的甜品呀!一路整已經流曬口水喇!看着那彈性十足以至身形晃動柑桔啫喱,放到口中一陣酸一陣甜,好正!

綠茶粉糯米糍正好和柑桔啫喱有強烈的對比,香糯帶甘的綠茶味也正好中和大量甜食的輕膩感。

蘿蔔果凍我就不太欣賞~可能口味較淡~

朱古力慕絲啫喱就是那顆遠看像極了豬紅的東東,在畫紙上震下震下好得意呀!味道也很不錯的,朱古力味適中口感軟滑又不會太甜。

紅豆唧唧忌廉上會插上濃度75%朱古力脆餅,脆餅帶點焦香味,原來在一次偶然下碰出來的失手之作,誰知味道更香更醇而且帶點如霧般若隱若現的焦香,效果更讚!現在變成得意之作呢!

之前會使用到液態氮,呢個步驟要好小心,因為 液態氮一接觸到空氣會變超低溫,手仔不能直接觸碰到。整出來的竹炭朱古力雪糕加雪梨雪雹立刻好像火山熔岩般連滾帶跳的舞動着。

慢慢變化雪糕狀態~

過程中看到液態氮慢慢吞噬那朱古力竹炭醬將之變成為雪糕, 原來分子雪糕就是這樣完成的! 要等待煙完全刪去後才可以食用~ 新鮮製出來的雪糕, 入口即溶, 亦別有一番風味!

最後加埋士多啤梨龍鬚糖和寫上自己心意的句子, 整幅甜品畫就算完成!
2016-09-23 935 浏览
與其話呢度係一間甜品店,倒不如話佢係一間專serve食得落肚既藝術品既小店黎得更為貼切!即使一早已經久仰大名同去過佢既尖沙咀分店,當友人同我講book左呢度既時候個心真係好期待!店內既空間唔算好大,U字型既bar枱可以坐大約15人左右,而bar枱後面亦都有幾張小梳化。不過,由於大部份一心想黎既朋友都係想試「即席揮毫」既甜品,所以用途不大!甜品既選擇唔太多,不過唔緊要,因為黎得呢度應該99.99%都係想試果個「Improvisation」!不論係$348既二人份或$522既四人份都係包飲品的,建議可以點特式茶咁就唔驚甜到漏啦!「入正題」之前員工先送上兩枝用test tube裝住既番石榴汁,甜甜地之餘又帶少少清新既冰凍感覺最適合用黎刺激味蕾,為之後既主菜「做足準備」!喺選定好用黎放喺甜品下面既膠片既顏色之後,店員開始用唔同顏色既醬料揮筆,好快就將黑色既膠片填滿豐富既色彩!白、紅、黃、紫四種唔同顏色既醬料分別代表椰子、車厘子、芒果同埋香芋。畫好粗幼不一的線條之後店員開始準備甜品上面既配料。除左抺茶糯米糍、朱古力pudding、甘桔啫喱、紅豆忌廉之外,特別值得一提既係紅蘿蔔奶凍同埋芋頭奶凍,配
畫好粗幼不一的線條之後店員開始準備甜品上面既配料。除左抺茶糯米糍、朱古力pudding、甘桔啫喱、紅豆忌廉之外,特別值得一提既係紅蘿蔔奶凍同埋芋頭奶凍,配理Honeycomb等等七彩繽紛既配料之後個甜品終於開始「成形」喇!
接住落黎主角「黑朱古力竹炭雪糕」終於出場!店員首先將材料放入金屬容器內,再注入boiling point 為 -196C 既液態氮,只見原本為液體既材料一瞬間變為固體,好不神奇!
變成固體後店員立刻馬上將佢壓碎,然後放上甜品的正中間部份。之後,佢地再用同一個做法去炮制「雪梨雪葩」!
大功告成之前,店員再喺雪糕上面放上粉紅色龍鬚糖,shocking pink既顏色為呢個「黑白雙剎」加添左一D點綴!
由於佢地好快就會溶,所以店員叫我地最後盡快食左雪糕同埋雪葩先!我自已比較鍾意「黑朱古力竹炭雪糕」,感覺清新得黎之餘又唔會太甜。「雪梨雪葩」感覺非常冰涼可口,但好似酸左少少,如果再甜返D就更好喇!
最後點左既餐飲係「Camomile, Lime Flower & Lavender Tea」同埋「Empress Grey, Orange & Lime Tea」。兩者雖然都只係大路既茶包貨色,但清新既茶香同味道作為餐後飲品尚算唔錯!不過,如果有機會的話我下次會加$35 試下幾乎每枱都叫左既「Signature Fruit Tea」!
總括黎講,呢度不論作為tea time或飯後甜品之選都非常唔錯!試諗下如果帶生日既摯愛過黎「畫」一幅生日禮物俾佢真係夠晒難忘!不過記住黎之前一定一定要book枱,如果唔係唔駛諗一定無位呀!
2016-09-18
  • Improvisation
太約一年前就想來ATUM dessert 試試甜品畫Improvisation,因為實在太美了~但一路都忙個不停,最近才比較得閒~記住食甜品畫要Book枱,因為分section入座,太約1.5小時1個section,時間絕對足夠~大家可以影下相先,甜品師也會主動為客人拍照,記得影多D靚相~ 甜品畫的客人會坐吧枱,可以睇住甜品師製作甜品畫,坐下時會先有welcome drink番石榴汁,口味清新,用試管盛著幾得意,而底色方面有三色可選,灰色、白色和黑色,我感得灰色幾特別,所以選灰色~ 色彩繽紛的甜品畫首先由不同顏色的果醬開始,有香芋、芒果、椰子及車厘子,用不同的手法畫上,睇住甜品師為原來一片灰的矽膠軟墊加上鮮艷色彩,令我都好想試下~~ 一會兒就完成了大部份,在落雪糕前,甜品師會先幫客人影相,到整個甜品畫大功告成再影一次,雪糕以零下 196 度的液態氮創作,梨汁及竹碳朱古力加入液態氮後,甜品師再炒炒炒,即時凍結變硬,好似變魔術甘。在雪糕上面再放上色彩耀目的粉紅龍鬚糖,美美的!!!終於可以開動了!柑桔啫喱一食愛上,柑桔味道甘香清新,有彈性不會太硬,十分推介。綠茶麻糬也是我

終於可以開動了!

綠茶麻糬也是我目標,綠茶粉份量剛好,不太甜,雖然在盒子裏拿出,但依然Q軟有咬口!其實果醬真的好

重要,任何甜品點上果醬,味道提升不少,大家記住好好善用!

焦糖脆脆、椰子奶凍、綠茶麻糬、朱古力布甸等味道也不錯。

飲品方面叫了signature tea,由乾果、普洱茶制成~味道清新香味帶少少酸澀味,配以甜吃十分適合,有個半鐘慢慢享受一下!!

2016-09-03
2016-09-18 1007 浏览
小妹一直都是ATUM的忠實粉絲,但一直都未試過這間位於銅鑼灣的甜品店,可能它尖沙咀店太出色了,對此小妹十分期待,今天特意帶了老公一同享受這頓甜品。 這家分店面積沒有尖沙咀的大,這裡還不到廿個座位,幸好我倆來到的時候還未算多人。 店員叫我們坐在吧枱旁的梳化等待他們安排座位。 座位安排好了,我先點了杯Signature Fruit Tea,新鮮草苺加上花果茶,茶香果味亦濃,想甜一點的話,可以加點蜜糖。 老公點了杯Ice Banana Chocolate,朱古力味極香濃,和香蕉味道很有Chemistry,老公非常喜愛。 今天是中秋節,餐廳特意以中秋為主題去創作這個甜品,有以蛋白霜做的月亮和玉兔,味道較甜。其他分別有以冷凍技術製成的楊桃乾、菠蘿乾及士多啤乾,此技術收走了生果的水份,令其甜度增加,香脆可口。應節的還有以月餅為做型的蛋黃和芋頭奶凍,不太甜,啱我,芋頭奶凍的味道相對蛋黃奶凍為淡,我還是喜愛蛋黃奶凍~ 甜品的製作過程很好看,最吸睛的一定是中間以液態氮即場做的梨味和竹炭味雪笆,梨味夠清新,竹炭味就似朱古力,小妹還是最喜愛粉紅色的龍鬚糖,很香椰子味,入口即溶,我鐘意呀!縱然我們附近的食

店員叫我們坐在吧枱旁的梳化等待他們安排座位。

甜品的製作過程很好看,最吸睛的一定是中間以液態氮即場做的梨味和竹炭味雪笆,梨味夠清新,竹炭味就似朱古力,小妹還是最喜愛粉紅色的龍鬚糖,很香椰子味,入口即溶,我鐘意呀!縱然我們附近的食客也點了相同的款式,作品會是不同的,感覺很tailor made,這裡為又一把食物和藝術的完美結合。

2016-09-16
2016-09-15 518 浏览
跟男朋友晚餐後,想個甜品店傾傾計,男友提意到這裡,話有朋友食過話正。上到去見到bar 枱坐滿人,有個職員細心介紹,原來bar枱的客人係訂座畫甜品畫的,咁我地Go Show 就睇下佢有咩好食啦~order 左兩個set 甜品連coffee 約178/位一個係佢地的 signature bamboo 布丁另一個係朱古力細心的店員先serve我地個welcome drink. 甜品細細份一個人岩岩好,賣相同味道都別具一格,加上環境舒適, 值得一讚。適合年輕朋友/情侶。

order 左兩個set 甜品連coffee 約178/位
一個係佢地的 signature bamboo 布丁
另一個係朱古力

細心的店員先serve我地個welcome drink.

適合年輕朋友/情侶。
welcome drink
signature bamboo
rose latte
$178 (宵夜)
welcome drink
signature bamboo
rose latte
2016-09-14 1052 浏览
自從上年睇過雜誌介紹之後我就好想試呢間畫畫一樣咁靚嘅甜品店但總係想留係特別日子同特別嘅人來浪漫氣氛下特別詩情畫意一坐低 staff 就遞上餐牌同埋兩支 refreshment清新嘅番石榴汁清一清。味蕾餐牌都有幾款不同嘅甜品價錢由 $1xx 到 $3xx我來慶祝生日梗係要畫返幅畫啦IMPROVISATION for two $348我揀咗黑色做底色然後 精靈搞笑的店員充當 畫家我哋坐吧枱,佢就企係我地面前即席揮毫用不同顏色嘅果汁畫出流線型嘅設計另一邊仲灑了唔同味道嘅糖粉同收收埋埋啲風乾生果乾啊一步一步就變成一幅七彩繽紛的畫作我最鍾意就係食當中的奶凍QQ 彈牙又滑溜仲有啲一塊塊嘅朱古力脆脆朱古力味十分濃郁壓軸出場嘅就係我話要睇噴煙嘅環節正確啲來講嗰啲叫做液態氮幾樣野混埋一齊就會變成雪糕哈哈對科學實驗唔太叻既我總之就覺得好新奇影相效果好靚等煙霧散去之後真身其實係好好味嘅朱古力竹炭雪糕同埋一款生果雪葩頂尖仲有好靚嘅粉紅色龍鬚糖雖然靚到唔捨得食而食落其實真係好好味口感好得意質地冰涼好爽味道甜甜酸酸有少少朱古力嘅苦澀終於動等到阿BB你生日啦L Square 高層地點方便仲有少少曼克頓夜景感覺很好最
自從上年睇過雜誌介紹之後

我來慶祝生日梗係要畫返幅畫啦
IMPROVISATION for two $348
我揀咗黑色做底色
然後 精靈搞笑的店員充當 畫家

我哋坐吧枱,佢就企係我地面前

即席揮毫用不同顏色嘅果汁

店員服務細心

環境氣氛又好

$3xx 慶祝生日兼呃 like

真係抵
$190 (宵夜)
生日
  • IMPROVISATION
2016-09-14 903 浏览
同老公差不多日子生日,一齊慶生真是很方便的一件事,食豪少少攤分便覺得不算貴。上過電視無數次的份子料理甜品畫餐廳,無論如何都要一pair來一次!甜品其實有幾款可以選擇,不過目測全場均食甜品畫,$238兩位(要加一)自問話貴唔貴,因為心思,gimmick和味道兼備,喜歡貼相到fb ig呃like放閃又得,一把年紀的我倆,老父老妻了,想有點新意,過了一個開心的下午! 先選擇畫紙的底色,我覺得真接影響之後用到的醬料顏色的,黑色就會用上較多白色,即椰子味,香濃! 畫家廚師三兩下就畫好,然後random(?)地將不同材料加上去,當中有菠蘿粒,raspberry粒,柑桔啫喱,芋頭奶凍,特濃朱古力脆片綠茶mochi等等,我覺得每一款都好好味,放在一起除了賞心悅目外,還可以滿足味覺,難得難得! 除了即席畫畫外另一個高潮位是液態nitrogen雪糕!先將liquid nitrogen倒出來,加入醬料,炒兩炒就變成雪糕了! 一邊炒一邊飄出仙氣,凍凍的好得意! 雪糕分別有雪梨和朱古力,個人超級喜歡朱古力!夠濃有回甘! 還可以寫上祝福的字句,廚師會主動幫忙拍照,為呢張相呢個moment,幾錢都值啦!

一邊炒一邊飄出仙氣,凍凍的好得意!

雪糕分別有雪梨和朱古力,個人超級喜歡朱古力!夠濃有回甘!

還可以寫上祝福的字句,廚師會主動幫忙拍照,為呢張相呢個moment,幾錢都值啦!生日快樂呀老公(同我本人,哈哈!)

這款甜品畫奉送兩杯飲品,我們要了這款水果茶,要加錢的(但忘了加多少了),不過我覺得蠻值得的,因為真的不是一般有果香味的茶這麼簡單,這個的甜味和茶味來得更有層次。

有士多啤梨和藍莓,以火的熱力令下面的普洱茶衝上上層,和水果溶合,關掉熱力,冷卻後再過濾回到下層。

一壺大概有3~4杯,我個人見意吃飽甜品喝茶來解膩時最好不過的,非常愜意!!
生日
2016-09-09 316 浏览
一間環境舒服既甜品鋪 , 主打有甜品畫 可以二人或三人份 甜品師傅會邊介紹邊喺客人面前制作 就好似藝術品甘 所以制作需時 坐位 有限 一定要book位首先會提供一個testtube外表既飲料 飲落十分清新 係類似青檸西柚整成既果汁 酸甜開胃另外我地點左 兩杯茶Raspberry同strawberry茶 and 薰衣草茶 都係35 蚊杯前者紅色 好有士多啤梨香味 飲落仲會有raspberry雖唔多 但綜合黎飲味道唔錯後者黃色 薰衣草味口感夠香 無論聞同飲味道都 好清幽怡人,係同食甜品幾match既茶黎甜品畫 可以選二人份或三人份二人份 348 蚊甜品師傅首先問你個silicon 膠底想要黑白灰乜野色 , 而佢提我地唔好放野喺上面 因為甜品係直接放喺上面然後佢再會問你有冇乜野字想寫上去 佢就會幫你寫我地點左黑色後 只見佢一路形容 用左乜野材料 一路將唔同顏色唔同甜醬等等 慢慢放上去 慢慢變成一幅圖畫如果我一樣樣材料慢慢講佢點放上去應該會好悶 大至上係1.醬傑身既甜醬放上去做底 好似 椰子, 燈味 , 朱古力味 莓味 2. 然後再sum好多唔同味道既粉喺側邊令到成個底部鮮艷奪目 3. 跟住慢
一間環境舒服既甜品鋪 , 主打有甜品畫

另外我地點左 兩杯茶

然後佢再會問你有冇乜野字想寫上去 佢就會幫你寫

如果我一樣樣材料慢慢講佢點放上去應該會好悶 大至上係

2. 然後再sum好多唔同味道既粉喺側邊

令到成個底部鮮艷奪目

3. 跟住慢慢再醬好多固體既生果做裝飾 好似 紅黑莓乾 柑橘奶凍 綠茶苣蒻 朱古力果凍等等 分唔同area平均甘放上去 , 成個圖晝出哂黎

4. 之後就會落d脆身d既野增加口感 好似蜜糖脆脆 朱古力脆脆等等

然後 最後佢會當住你面前整充滿乾冰視覺效果既分子雪糕 有芝麻味 同 雪梨味 再加上cream同龍鬚糖

成個甜品畫就完成

不得不讚師傅會keep住解釋 同咪 會同你講下笑 或者俾下d材料你試 令到整個過程變得更有趣

甜品畫味道都幾正 每一樣野 好似分子雪糕 蜜糖脆脆 朱古力片 又或者係柑橘果凍 全部都好夠味 好明顯係制作用心 不過整體就偏甜 就係甘先要叫杯茶嘆下

整體感覺好好 味道 服務 環境都good好啱影相 值得去試下
2016-08-25
繪畫式的甜品,之前看電視時候已經想吃意想不到,朋友約我去吃甜品,正好就是這款!!坐好後,甜品師會讓我們選擇甜品布的顏色,有黑、白及灰白色沒有了,就只好挑黑色啦然後甜品師就會開始用醬汁繪圖有條理地放入各式甜品在甜品布上繪製甜品時,甜品師會一一介紹每樣甜品又會讓我們試吃當中的一些甜點,蠻互動的最後添上炒好的雪糕就完成了雪糕是青檸味和巧克力味,味道香甜頂頭粉紅色的是龍鬚糖,脆脆口感伯爵茶的布丁,質感很彈還有其它的小甜點,好像蜜糖脆脆、抹茶啫喱、巧克力布丁這種食法的甜品,視覺上是一種享受真的蠻特別,味覺上也還不錯的呢
繪畫式的甜品,之前看電視時候已經想吃

意想不到,朋友約我去吃甜品,正好就是這款!!

坐好後,甜品師會讓我們選擇甜品布的顏色,有黑、白及灰

白色沒有了,就只好挑黑色啦

然後甜品師就會開始用醬汁繪圖

有條理地放入各式甜品甜品布上
繪畫
繪製甜品時,甜品師會一一介紹每樣甜品

又會讓我們試吃當中的一些甜點,蠻互動的

最後添上炒好的雪糕就完成了

雪糕是青檸味和巧克力味,味道香甜

頂頭粉紅色的是龍鬚糖,脆脆口感
伯爵茶的布丁,質感很彈

還有其它的小甜點,好像蜜糖脆脆、抹茶啫喱、巧克力布丁
這種食法的甜品,視覺上是一種享受

真的蠻特別,味覺上也還不錯的呢
2016-09-03
繪畫
2016-09-04 272 浏览
食物不單只果腹咁簡單,如與美學結合,會有意料不到的化學反應。試想想如一道富有藝術的食物在眼前一亮,人會變得興奮起來,開心指數上升,自然食得健康有營了。城中藝術甜品己潮興好一段日子,估不到還有市場需求。好像今天,環顧周圍的食客非常投入,還有小朋友驚喜的笑聲滿室,可想言之這股潮風還有一段更長的時間。每一件甜品都經過精心擺放,甜品師就如藝術家一樣,心思細密,務求將最美角度顕現眼前。除了觀感外,味覺是相當重要的。有各式各樣的味道,如酸咪的金桔啫喱,甜甜的焦糖脆脆,清新的金筍布甸,香濃的芋頭布甸,濃郁的竹炭朱古力雪糕,新奇的雪梨味雪皅⋯⋯等等,一次過嚐盡甜,酸,苦,非常興奮。甜品好吃但略為膩喉。飲杯花茶解膩最有效。虹吸壺泡製的signature tea,效果一流。經過蒸溜方法,味道更加濃厚,有深度。酸酸咪咪的口感,格外醒神。

除了觀感外,味覺是相當重要的。

甜品好吃但略為膩喉。飲杯花茶解膩最有效。
2016-09-04
2016-09-04 845 浏览
之前見朋友去 ATUM,就已經覺得好正!於是趁住同男朋友一起2000日,就去慶祝一下 =]不過事先要 3-4星期前 book 枱,因為真係好full 的,去到walk in 未必有位。一去到就揀左二人份量 - Improvisation($348)果款,會包兩杯飲品的。好快,職員先為我地送上 2 支test tube size 既番石榴汁,佢可以清新口腔,同埋喚醒下味覺!之後就有3塊黑、白、灰既膠片,三選一,用作墊枱用既墊膠,最後我揀左白色膠片! 之後職員問我地有冇d 咩唔食,就開始畫畫 =]店內有幾款果汁醬,分別為白、紫、粉紅、啡色和黃色;白色是椰子、紫色是香芋、粉紅色是桃、啡色是朱古力、黃色是芒果! 之後,職員再灑下芒果糖粉和士多啤梨糖粉,配合朱古力奶凍、綠茶糯米磁、野莓乾、藍莓等,形成立體既藝術畫! 去到尾聲,職員示範用-190度既液態氮,0係鐵盤中打磨,將液體撈成雪糕 =]在製作過程中,液態氮好似d 乾冰咁,釋出煙霧,好靚! 煙霧散開後,就見到菠蘿雪葩同埋黑朱古力竹炭雪糕! 職員再加上粉紅色龍鬚糖,慶祝我地既2000日 =]ps. 最好先食兩款雪糕雪葩,再食其他甜點,因為雪糕會
之前見朋友去 ATUM,就已經覺得好正!

於是趁住同男朋友一起2000日,就去慶祝一下 =]

佢可以清新口腔,同埋喚醒下味覺!
之後就有3塊黑、白、灰既膠片,

三選一,用作墊枱用既墊膠,最後我揀左白色膠片!

之後職員問我地有冇d 咩唔食,就開始畫畫 =]

店內有幾款果汁醬,分別為白、紫、粉紅、啡色和黃色;

之後,職員再灑下芒果糖粉和士多啤梨糖粉,

在製作過程中,液態氮好似d 乾冰咁,釋出煙霧,好靚!

煙霧散開後,就見到菠蘿雪葩同埋黑朱古力竹炭雪糕!

職員再加上粉紅色龍鬚糖,慶祝我地既2000日 =]

ps. 最好先食兩款雪糕雪葩,再食其他甜點,因為雪糕會快溶!

最後,我地揀左 2 杯飲品。

紅桑子士多啤梨茶味道清香,帶少少酸,可以減卻甜品帶來既膩感!

而男朋友就揀左洋甘菊薰衣草茶,好消滯及有清熱既感覺呢!

2016-09-02
$190 (宵夜)
纪念日