2016-10-20 578 浏览
吃罷晚餐後我意猶未盡,便捉了好友陪我去 吃甜品畫!來ATUM當然要食IMPROVISATION$348/For Two,甫坐下先得到之石榴汁試管,給我們Refresh一下味蕾!記得上次揀咗黑色底墊,今次來一個大反轉要了白色,甜品師先用上不同醬汁來勾畫線條。之後逐一為白色甜品墊造型,內有朱古力mousse,綠茶麻糬,芋頭慕絲,朱古力薄脆,仲有柑橘啫喱及蜜糖脆脆,甜品師還會邊鋪排邊給我們試吃呢!當砌好四邊的甜品後,到主角出場喇,煙霧迷離的境界就係分子雪糕的表演時間。今天的分子雪糕有黑加侖子味,同埋黑朱古力味,兩款味道都十分出色。黑加侖子味酸香甜美,而黑朱古力就醇厚甘香,好好味喔!最後嘅步驟甜品師加上粉紅色嘅龍鬚糖便大功告成了。而咁多款擺設甜品當中我較喜歡這個抹茶果子,煙煙韌韌富抹茶香氣好好味呀!而這個朱古力mousse極像豬紅好可愛呢,而味道亦都香甜好吃的^_^這個甜品還會配茶的,我選了Signature Fruit Tea,用上蒸餾咖啡壺奉客,賣相已經一絕了!水果茶味道香甜,喝下十分順喉舒適。而且還附上蜜糖,如果喜歡吃甜的可以隨意加上!而好友就算了薰衣草,青檸花茶!不過我始終對薰衣草的味
吃罷晚餐後我意猶未盡,便捉了好友陪我去 吃甜品畫!
黑加侖子味酸香甜美,而黑朱古力就醇厚甘香,好好味喔!
最後嘅步驟甜品師加上粉紅色嘅龍鬚糖便大功告成了。
水果茶味道香甜,喝下十分順喉舒適。
而且還附上蜜糖,如果喜歡吃甜的可以隨意加上!
而好友就算了薰衣草,青檸花茶!
不過我始終對薰衣草的味道未能接受,還是交給好友好好欣賞吧!
2016-10-11
其他
2016-10-18 478 浏览
上年聖誕已經嚟過一次,今次有朋友生日所以又再來我預先已經book好咗枱所以一去到就唔使等有得坐坐低嘅時候會首先俾兩杯welcoming drink你係新鮮嘅番石榴汁用你醒覺你嘅味蕾味道酸酸甜甜感覺煥然一新今次我都係點解甜品畫improvisation跟住同我之前一樣去到可以喺三隻色嘅枱墊入邊揀一款我揀咗白色因為之前試過用黑色啦跟住就會介紹醬汁,有士多啤梨朱古力芒果香芋椰汁跟住就開始啦會用唔同嘅醬汁喺台上面畫野個畫面唔單止靚仲全部野都食得落肚!首先會有柚子jelly,朱古力布甸,綠茶mochi,honey comb,菠蘿乾士多啤梨乾等等我最鍾意食佢嘅柚子jelly好香柚子味但未都唔會好人造絕對唔會係好睇唔好食跟住就到佢哋嘅自家製雪糕 梨同埋竹炭味我覺得梨味好特別平時都較少機會有食落去個感覺有啲似粒粒雪糕最後加上粉紅色嘅龍鬚糖就大功告成啦!食甜品點可以錯過一杯好飲嘅飲品呢杯係佢哋嘅牛奶蜜糖飲品insomnia甜度適中牛奶味好香唔飲咖啡嘅人嘅好選擇

上年聖誕已經嚟過一次,
今次有朋友生日所以又再來
跟住就會介紹醬汁,
有士多啤梨朱古力芒果香芋椰汁
跟住就開始啦
會用唔同嘅醬汁喺台上面畫野
個畫面唔單止靚仲全部野都食得落肚!
我最鍾意食佢嘅柚子jelly

呢杯係佢哋嘅牛奶蜜糖飲品insomnia

甜度適中牛奶味好香

唔飲咖啡嘅人嘅好選擇
2016-10-17 388 浏览
行街睇戲食飯甜品呢啲基本溝女套路,個個都識個個都做。要突圍而出。。。我諗呢到幫到你。帶個女仔上黎食個improvisation一定夠曬impressive!由一張矽膠桌布開始。用醬汁用糖粉勾畫色彩繽紛既畫面。配上不同既小甜品。柑桔啫哩。抹茶mochi。honey crumbs。紅豆糕。甘荀布甸。仲有朱古力布甸同脆片。堆砌出豐富又精彩既陣容。最後仲要即場係面前用液態氮整分子雪糕。隔離果位已經雙眼閃亮。視覺享受完當然到味覺。桃味雪葩微酸夠清新。竹炭雪糕係朱古力味。朱古力布甸夠濃郁。honey crumbs更係越食越甜越想食。更為有趣既係用唔同既小甜品點上唔同既醬汁。味道竟然都夾。飲品亦唔馬虎。士多啤梨普洱用上虹吸壺處理。為普洱茶加添了香氛。剛好中和甜味。埋單近五百。可能比食餐飯仲貴。但係又真係比得心甘情願。

埋單近五百。可能比食餐飯仲貴。但係又真係比得心甘情願。

2016-10-15 750 浏览
最近看FB常被友人的甜品畫洗版,今日終於忍不住拉老友記去Atum一探究竟啦! 晚飯過後快10點才到店,沒想到竟然滿座了需要稍等一會才能坐上吧檯座。其實綿軟的沙發椅也坐得很舒適,不過就是差了一點風味吧!而且想吃甜品畫IMPROVISATION的話必需要坐吧檯座呀! 先來一杯迎賓果汁,清甜冰涼的石榴汁用試管來喝,透心涼! 在選好喜歡的「畫布」顏色(黑/白/灰)後,師傅便開始「作畫」。 最初擠上不同口味的醬汁:白色椰子、黃色芒果、紫色香芋和紅色車厘子,再輕輕推壓營造潑墨效果,然後灑上士多啤梨味,芒果味糖粉,漂亮的背景慢慢呈現,非常認真。醬汁味道是天然果味而非人工香料,友人愛極芒果醬的果酸味~ 風乾的紅桑子和菠蘿口感鬆脆,甜甜酸酸的很開胃,要是就這樣一顆顆拿來當成小食很棒,現在沾一點醬汁吃味道更豐富了。 再來加入一點鮮果、柑桔果凍、綠茶麻糬、焦糖脆脆和用紅豆忌廉立起來的朱古力脆片XD朱古力脆片除了朱古力外還添加了多種不同成分,味道特別香濃;焦糖脆脆入口香脆但有點黏牙,甜度較高;綠茶麻糬軟糯又有嚼勁,邊嚼邊散發綠茶香;朱古力布丁和紫薯奶凍又嫩又滑,布丁有濃郁朱古力香,奶凍的淡淡紫

先來一杯迎賓果汁,清甜冰涼的石榴汁用試管來喝,透心涼!

再來加入一點鮮果、柑桔果凍、綠茶麻糬、焦糖脆脆和用紅豆忌廉立起來的朱古力脆片XD朱古力脆片除了朱古力外還添加了多種不同成分,味道特別香濃;焦糖脆脆入口香脆但有點黏牙,甜度較高;綠茶麻糬軟糯又有嚼勁,邊嚼邊散發綠茶香;朱古力布丁和紫薯奶凍又嫩又滑,布丁有濃郁朱古力香,奶凍的淡淡紫薯味又是近期大熱;柑桔果凍酸度十足極提神,也能中和其他甜點的甜度。不同甜點當中有甜有酸,有脆硬有軟糯,整體配搭很平均。

主角登場,分子料理雪糕用上-196度液態氮處理,令口感更加細滑。

雪梨雪芭味道清新帶果香,淡淡果酸味夠天然;竹炭朱古力雪糕凝結成小石子模樣,玩味十足,朱古力中有輕微竹炭香氣,很特別的味道。

在雪糕上加上龍鬚糖絲,香甜又懷舊,不過糖絲跟雪糕都容易溶化,要趕快拍照趕快吃掉呢!

最後點了一杯紅莓石榴汁作結,清潤的果汁像紅寶石般通透,迷人的鮮紅誘人又解渴!

看著美麗的甜品畫完成,與友人開心拍照再共享美味甜品的確是不錯的體驗!甜品畫上還可以加上名字或字句,完全滿足了女生的相機先食原則,情侶約會或是朋友慶生等紀念日來吃特別合適!大大推介!
2016-10-06
$192 (宵夜)
  • 紅莓石榴汁
  • 雪梨雪芭
今次係老公突然話去食甜品囉仲要原來佢訂枱真係好少有,又晤係大時大節,佢話知我鍾意食甜品,咪去試下囉!下午去到環境光猛,裝修設計時尚有情調用Bar檯形式設計,但座位不多,需要預約。用餐時間為90分鐘。一坐低店員就俾左兩支試管 Welcome Drink給我地^_^係清新既石榴汁老公訂檯時,已預訂意個店裡最人氣的IMPROVISATION 即興甜品畫^_^之後甜品師俾左三種顏色黑、白、灰畫紙枱墊選擇^_^最後我選左黑色畫紙^_^甜品師會為係我地面前親自繪畫一幅屬於我地的甜品畫^_^期間甜品師亦會好有耐性,介紹每一款使用材料、醬汁、生果甜品師先用五種醬汁勾畫線條白色-椰子 紫色-芋頭 紅色-車厘子 黃色-芒果用作之後甜品沾用甜品種類算有幾多款金橘啫喱、豬紅朱古力布甸、綠茶麻糬新鮮大粒紅苺同藍梅紅豆味Cream加上朱古力薄脆甜品師亦在畫上自設字句^_^原來老公一早既安排左Happy 2000Day 加上我們的名字^_^原來當日係我地2000天紀念,謝謝老公的驚喜和安排。甜品畫 重頭戲是分子雪糕是日味道竹碳朱古力同雪梨。利用液態氮混合特製液體製成分子雪糕同時有煙霧瀰漫的效果^_^十分有氣氛最後加
今次係老公突然話去食甜品
仲要原來佢訂枱真係好少有,又晤係大時大節,
佢話知我鍾意食甜品,咪去試下囉!
下午去到環境光猛,裝修設計時尚有情調
用Bar檯形式設計,但座位不多,需要預約。
用餐時間為90分鐘。
一坐低店員就俾左兩支試管
Welcome Drink給我地^_^係清新既石榴汁
老公訂檯時,已預訂意個店裡
最人氣的IMPROVISATION 即興甜品畫^_^

之後甜品師俾左三種顏色
黑、白、灰畫紙枱墊選擇^_^
最後我選左黑色畫紙^_^
甜品師會為係我地面前親自繪畫
一幅屬於我地的甜品畫^_^
期間甜品師亦會好有耐性,
介紹每一款使用材料、醬汁、生果

甜品師先用五種醬汁勾畫線條
白色-椰子 紫色-芋頭 紅色-車厘子 黃色-芒果
用作之後甜品沾用
甜品種類算有幾多款
金橘啫喱、豬紅朱古力布甸、綠茶麻糬
新鮮大粒紅苺同藍梅
紅豆味Cream加上朱古力薄脆
甜品師亦在畫上自設字句^_^
原來老公一早既安排左
Happy 2000Day 加上我們的名字^_^
原來當日係我地2000天紀念,
謝謝老公的驚喜和安排。
甜品畫 重頭戲是分子雪糕
是日味道竹碳朱古力同雪梨。
利用液態氮混合特製液體製成分子雪糕
同時有煙霧瀰漫的效果^_^十分有氣氛
最後加上紅色的龍鬚糖,完成^_^

甜品師每一個動作就是畫出藝術
一步一步畫出完美的甜品
十分享受當中過程^_^
甜品畫仲包兩杯飲品^_^
我叫左Signature Fruit Tea
用咖啡壺蒸餾而成^_^
水果茶味道清甜宜人,個人十分喜愛。
老公就選左焦糖牛奶
奶上還寫上2000,的確相當細心^_^
特別日子黎意道慶祝,的確係好好嘅記錄。
  • Signature Fruit Tea
2016-10-15 1295 浏览
平時很關顧我的好友即將生日, 我當然要為此悉心安排一切, 要給她一連串的驚喜, 而每個驚喜都能令她難忘。好友又愛吃又愛玩, 還要有新鮮感, 點可以有齊這三個願望? 左諗右諗, 終於想到賀生辰的第一擊。登登登……就是送上又吃得又玩得的甜品畫, 相信她從未接觸過, 必有新鮮感, 三個願意都可滿足啦!甜品店以灰白色為主調, 掛上幾幅抽象畫, 設計純潔簡樸, 還有一排寬闊的落地玻璃窗, 能眺望街景, 感覺開揚醒神。店子正正方方的格局, 右邊設有三張舒適的梳化座, 左邊就是大廚畫師的表演場地, 連着吧枱座, 約可坐十多個客人。先看看餐牌, 共有九款甜品畫, 當中有八款是一人份量, 只有一款命名IMPROVISATION可共兩人或三人享用, 就決意選這個IMPROVISATION ($348/for two)作為好友的生日禮物, 還包兩杯飲品。飲品類別有Tea, Coffee, Special, Fruit Juice和Soft Drink, 店員提議我們選Tea的系列, 可一解甜品的甜漏, 那正正合我心意。選好款式後便先安坐在梳化座等候, 待店員清潔好枱面, 安排好一切用具才讓客人坐上表演場地前
選好款式後便先安坐在梳化座等候, 待店員清潔好枱面, 安排好一切用具才讓客人坐上表演場地前的吧枱座。每個座位前都設有一個掛勾, 可讓客人掛袋子, 挺細心的設計呀!

Welcome Drink
準備好一切, 先來兩支Welcome Drink, 以試管盛載, 很有新意。Welcome Drink番石榴汁, 入口冰涼, 啖啖番石榴的清甜味道, 滋潤順喉, 好fresh, 很討我倆喜歡, 乾杯先!

每一枱也會安排一位大廚畫師負責, 而所負責我們這枱的是一位又年青又靚仔的大廚畫師, 看着他投入製作的樣子, 很迷人呀, 暈倒了, 哈! 他亦很細心, 會先問客人有沒有對任何食物敏感, 讚!
Step by Step, 甜品畫10個Step即將開始。Step 1, 先揀一塊甜品蓆, 在黑白灰三種顏色中, 友人選了黑色, 覺得以黑色作為底色更能突出各種顏色的色彩。
進入Step 2, 大廚畫師拿出五支不同顏色醬料, 分別有紅色的車厘子醬、黃色的芒果醬、白色的椰子醬、啡色的朱古力醬 和紫色的芋頭醬。大廚畫師隨即在甜品蓆上唧出不同的線條, 亦唧上圓點, 再用工具快速畫紋, 乾淨俐落, 毫無半點猶豫, 厲害! 各款醬料都味道突出, 並不甜膩, 而我就覺得芋頭醬 最美味, 充滿芋頭香, 很驚喜!
風乾紅桑子碎粒
風乾菠蘿碎粒
紅桑子和藍莓
輪到Step 3, 他開始在四個角位加入不同的食材, 先是鮮紅色的風乾紅桑子碎粒 風乾菠蘿碎粒, 兩者同樣酸咪咪, 開胃醒神, 天然的味道很吸引。再加埋新鮮的紅桑子 藍莓,  酸酸甜甜, 更加醒胃。
金桔啫喱
抹茶小麻糬
朱古力布丁
紫薯味奶凍
芋頭味奶凍
Step 4 就是放上五款不同的小甜品, 分別有晶瑩的金桔啫喱, 稍稍爽彈, 酸酸甜甜; 另一款是沾滿抹茶粉的小麻糬, 柔韌黏糯, 口感不俗, 可惜抹茶味不夠香濃;  還有柔軟的朱古力布丁, 質感幼滑, 朱古力味濃郁, 並不甜膩, 非常美味; 最後出場是長形的紫薯味奶凍 和半球體的芋頭味奶凍, 兩者之中, 前者味道較明顯, 紫薯味慢慢滲出, 味道香甜, 挺吸引!
紅豆忌廉
Step 5 就是輕輕唧上紅豆忌廉, 質感相當幼滑, 但可惜紅豆的味道不算突出, 覺得一般。
超薄的朱古力脆片
焦糖脆脆
去到Step 6, 大廚畫師拿出兩款脆脆甜品, 先是超薄的朱古力脆片 特濃的朱口力嘀出甘苦的味道一, 味道香醇, 極之美味, 令人回味, 我倆都非常喜愛。另一款是大大件的焦糖脆脆, 咬下去挺脆口, 待在口中就有點牙, 味道香甜, 但略為甜膩, 還是朱古力脆片較吸引。
最有代表一個Step, Step 7是大廚畫師用椰子醬 寫上我要對友人說的 “Happy Birthday” 字句和友人名字,  加送多兩個心心, 及畫上友人一早指定的狗仔圖案。本來可讓友人參與製作過程, 即席發揮她的畫功, 在甜品畫上畫下自己心目中的狗仔圖案, 但她擔心會破壞了整幅甜品畫的美感, 故還是由大廚畫師代勞。友人想大廚畫師照着所養的狗仔相片畫出牠的子, 嘩! 咁高難度, 當然無可能啦! 最後畫了昔日很受歡迎的PC狗, 大家還記得它嗎?
士多啤梨糖霜和芒果糖霜
Step 8 , 在四周灑上士多啤梨糖霜 芒果糖霜 作點綴, 靚靚!
竹炭味分子雪糕
雪梨味分子雪糕
去到Step 9, 作品快完成啦! 這個Step令人目不轉睛, 就是製作分子雪糕, 負190度液態氮, 不斷霧出寒涼的氣霧, 大廚畫師還把這盆分子雪糕慢慢在我們頭上掠過, 涼浸浸的感覺, 好好玩呀! 分子雪糕外表如大大小小的碎石般, 有些入口即溶、有些則有咬口, 賣相和口感同樣特別, 它有兩種味道, 黑色是竹炭味, 白色是雪梨味,  本以為竹炭會沒有味道, 但食落卻好似朱古力味, 而雪梨味味道突出, 清甜滋潤, 兩者各有特色, 同樣美味得很, 令我們吃到一點也不留。
龍鬚糖絲
最後Step 10, 就在黑白的分子雪糕上加點色彩, 放些桃紅的龍鬚糖絲, 搶眼醒神。龍鬚糖絲入口即溶, 味道不算太甜, 不錯!
IMPROVISATION
甜品畫誕生了! 欣賞完整個製件過程, 是時候慢慢品嚐, 老實說, 望着咁特別的甜品, 真的不捨得把它吃掉, 但點會齋睇唔吃呢? 把各種食材逐一慢慢品嚐, 我們都很喜歡濃郁的薄朱古力脆片 朱古力布丁, 還有清甜的雪梨分子雪糕 也令我們一試難忘, 而酸咪咪、味道天然的風乾紅桑子碎粒 菠蘿碎粒 也很吸引。

茶的系列共有5款, 我倆都選Signature Fruit Tea (+$35 upgrade), 是以虹吸式咖啡壺沖泡的水果花茶, 而這種沖泡方式更能釋放茶的原有香氣, 沖泡後聞聞, 果然散發着醇厚的果茶香, 很吸引。需時慢慢沖泡, 完成後拉開火, 水果茶回流壺中便可品嚐。
Signature Fruit Tea
拌入少許蜜糖, 香甜滋潤
茶底是先把普洱 鮮草莓 煲好, 額外再加數種乾花、水果乾 和數片鮮草莓, 並另備有一小瓶蜜糖,按個人喜好加入。茶色深濃, 味道甘香, 微酸中帶點苦澀, 拌入少許蜜糖, 香甜滋潤, 以此茶配甜品, 中和甜膩, 最為適合。

一份即畫生日甜品生日禮物讓友人全段時間目不轉眼, 萬分驚喜, 見到她咁滿意的樣子, 我就知道賀生辰的第一擊成功了, 還有第二、三擊要出擊, 希望都會成功, 給她重重驚喜,歡笑中過生辰。
2016-10-10
雪梨味分子雪糕
IMPROVISATION
Signature Fruit Tea
2016-10-15 458 浏览
每個女生一定有一個甜品胃,9月有朋友生日就帶她去了ATUM,之前去過2次十分有水準,朋友話看了我的分享文好想去吃下,ATUM要book位,我在1個月前打去book枱,我就和朋友去了這裡吃甜品,這裡的甜品十分飽肚 ,甜品師亦在客人面前畫了好靚甜品畫,甜品畫每次去採用不同雪糕,今次是第三次來了,依然保持水準,店員的服務又好好,教導客人点食才是最好,這裡的甜品的確好夢幻,下次有機會再來味道番石柳汁,味道酸酸十分開胃,又不會太酸,番石柳十分濃郁甜品畫每次來見識到何謂夢幻,這裡旳雪糕主要乳酪雪糕,竹炭雪糕味道又不錯,白玉又好好味服務來了3次,店員好好服務,親切有禮環境地方十分適中 ,座位亦都舒適價錢350元一位,亦物有所值
番石柳汁
竹炭雪糕
甜品畫

番石柳汁,味道酸酸十分開胃,又不會太酸,番石柳十分濃郁

甜品

來了3次,店員好好服務,親切有禮

地方十分適中 ,座位亦都舒適

價錢
350元一位,亦物有所值
2016-09-03
2016-10-14 243 浏览
一早已經聽說過甜品畫,若干年前依稀記得台灣餐廳的有供應,這一兩年香港也有。之前見朋友去了,大讚好食,甜品控一於帶同男朋友去試。這裡最好預先訂座,因為店子座位不多,坐在吧檯前親眼看著甜品師畫上美麗又香甜的甜品畫,大飽眼福。我們挑了Improvisation的兩人份量。白色、黃色、紅色的顏料分別是椰子、芒果和紅桑子糖漿。還有柑桔啫喱、朱古力布甸和抹茶糯米磁,全部都好味而且不過甜。甜品畫中間是即製的雪糕,甜品師用乾冰等材料在我們眼前即時製作蜜桃和朱古力雪糕,好睇又好味。還可以寫上字句呢!寫了和男朋友的名字,哈哈!害羞。

我們挑了Improvisation的兩人份量。

還可以寫上字句呢!寫了和男朋友的名字,哈哈!害羞。
Cindy 為了籌備我們的相識六周年紀念日,可算是費盡心思。 畢竟,美味的甜品 都不外乎雪糕紅豆冰等,缺乏新意。 多得好友提示, 終於安排了最新奇特色的甜品作結: 甜品畫] 和先生首次來到銅鑼灣 品嚐即製甜品畫。CWB C1出口直出就到,位置便利。 聽說此店剛開業瞬即爆紅了, 頻上電視之類的, Cindy 記得曾看見電視上的甜品畫雪糕直流口水, 想不到終於訂到位子了,好開心! 當晚10時到達,半夜三更街道都沒人了。 但全部位置都滿座呢,好熱鬧,是中午嗎@@ Improvisation 是次挑選了Improvisation 是一幅兩人份量的甜品畫。每人還附送一杯標準飲品呢~ 真的好想嘆這裡馳名的虹吸壺泡製的signature teaT.T 當晚我倆食10點,明天又番早, 還是下次再嚐吧…… 接著,甜品師傅會即埸表演 即興的甜品畫作。 沒有預先設計,沒有Model Answer 想畫甚麼便畫甚麼。 甜品技師先給我倆揀底色。 有白色和黑色。 為了更顯色,我倆選了黑色的。 不出數分鐘, 精緻而色彩繽紛的 甜品畫作已完成了! 金桔啫喱,酸酸甜甜的,味道清新開胃。 焦糖脆脆,香脆可
Cindy 為了籌備我們

相識六周年紀念日

可算是費盡心思

畢竟,美味的甜品

都不外乎雪糕紅豆冰等,缺乏新意。

多得好友提示

終於安排了最新奇特色的甜品作結

[Atum Dessertant甜品畫]

和先生首次來到

銅鑼灣
[Atum Dessertant]

品嚐即製甜品畫。

CWB C1出口直出就到,位置便利。

聽說此店剛開業瞬即爆紅了,

上電視之類的,

Cindy 記得曾看見電視上的

甜品畫雪糕直流口
水,

想不到終於訂到位子了,好開心!

當晚10到達,

半夜三更街道都沒人了。

[Atum Dessertant]全部位置都滿座呢,

好熱鬧
是中午嗎@@

Improvisation [hkd348/Per 2]

是次挑選了Improvisation

是一幅兩人份量的甜品畫。

每人還附送一杯標準飲品呢~

的好想嘆這裡馳名的

虹吸壺泡製的signature teaT.T

當晚我倆食10,明天又番早,

是下次再嚐吧……

接著,甜品師傅會即埸表

即興的甜品畫作。

沒有預先設計,沒有Model Answer

想畫甚麼便畫甚麼。

甜品技師先給我倆揀底色。

有白色和黑色。

為了更顯色,我倆選了黑色的。

不出數分鐘,

精緻而色彩繽紛

甜品畫作已完成了!

金桔啫喱,酸酸甜甜的,味道清新開胃。

焦糖脆脆,香脆可口,帶焦糖的甜蜜。

芋頭布甸,香芋甜香幼滑。

粉紅色的龍鬚糖,香甜美味。

竹炭朱古力糕,朱古力味極濃滑細緻!

雪梨味雪葩,香梨的味道清甜怡人,

我忍不住一個人食清光~

紅色脆脆是紅桑子脆脆,

而黃的是菠蘿脆脆,

都是用新鮮的鮮果烘焙。

完全感受到果汁的原味!

綠色的是綠茶厥餅,
軟腍腍的,又富彈性。
彷彿飲到綠茶味的回甘清香。

完成上半部~

甜品師用-196度液態氮,

調製成份
子料理雪糕。

竹炭雪糕及菠蘿雪芭

現場即製即造的.

霎時間,整個空間變得煙霧瀰漫,
炊煙四散,我倆猶如置身如夢仙境,
浪漫非常!

好精緻!
雖說是甜品,但份量頗多的,

食完好飽哦!記得下次來要留肚。

我們渡過了一個

愉快難忘的慶祝六周年相識紀念日。

男生快帶女朋友來體驗一下吧!
2016-10-09 1843 浏览
女人永遠對美的事物趨之若鶩甜品亦係好多女人情有獨鍾的一直知道ATUM的甜品畫有美感又有味道充滿視覺藝術真係好吸睛,全靠甜品師一對巧手及心思一步步堆砌,先可製作如此美麗的畫,當中使用了多款不同味道顏色糖漿,液態氮做的雪糕,不同口感味道的甜點,充夠2人份量一次過可嚐到多款甜點,大大粒藍莓,紅莓,柑桔啫喱,朱古力奶凍,紅豆忌廉,布甸,粉紅莓脆脆,焦糖脆脆,各具特色味道,而且唔會太甜,有香脆口感又有香軟,滑嘟嘟口感,十分有層次,味美無窮!!左下角仲有我自己用朱古力漿寫的名中間係用液態氮整的雪糕,極之好味靚到唔捨得食呢😍😍另外此款果茶也係重點必點,單看賣相已好吸引果茶由多款莓及鮮果而成Signature fruit tea HKD56When the tea mix with the fruit, it won't make it become sour and still can be the same taste as normal, but you can smell the scent of the fruitIt also reserve with a cup of honey, y
女人永遠對美的事物趨之若鶩
甜品亦係好多女人情有獨鍾的
一直知道ATUM的甜品畫有美感又有味道
充滿視覺藝術
左下角仲有我自己用朱古力漿寫的名
中間係用液態氮整的雪糕,極之好味
靚到唔捨得食呢😍😍
另外此款果茶也係重點必點,單看賣相已好吸引
果茶由多款莓及鮮果而成
Signature fruit tea
HKD56
It also reserve with a cup of honey, you can mix together or not, if mix, taste is a little bit sweet....just see whether the taste you like
Here you can find many kinds of unique dessert options, as you never find outside!
$200 (其他)
​ 補祝朋友生日,訂咗枱去呢間好出名嘅分子甜品料理店,環境唔算太大可以容納20人以內,用咗吧枱形式不過枱底有一個掛鉤可以掛住個袋。 每一台都會有一個師傅係面前畫畫,最多人選擇的就是我這個可以畫畫的甜品,原來其他比較便宜的甜品都是並非畫畫而成的,是一個用碟盛裝的甜品。 IMPROVISATION$348@2 清味蕾的石榴汁,好清新! 包含兩杯普通飲品 先選顏色畫紙~ 首先用嚟畫畫屋企有四款醬汁:車厘子,芋頭,椰子,芒果 每一款像真度極高,食醬汁如同食該食材一樣,也不會過甜。 畫畫之後分成兩邊,每一邊就是一個人的份量,風乾Ras berry和菠蘿清新度滿分,特別是紅桑子味道到突出,甜味恰到好處。 紅桑子味道偏酸,以中和其他甜點。 金桔Jelly令人想起飲金橘檸檬蜜的味道;綠茶Mocci反而味道過分清淡,綠茶味毫不突出;豬紅布甸(朱古力味)很濃郁的朱古力味但是又不會太漏,濃度是比例最適當的。 白色:芋頭味奶凍 芋頭清香明顯,質感也順滑。 紫色:紫薯味奶凍 中間有一點紫薯的質感,味道偏淡但也有紫薯的味道。 紅豆味cream不太吃得出,不過也細滑的。 朱古力脆片也是我比較喜歡的,香脆之餘不

IMPROVISATION$348@2

清味蕾的石榴汁,好清新!

包含兩杯普通飲品

先選顏色畫紙~

首先用嚟畫畫屋企有四款醬汁:車厘子,芋頭,椰子,芒果
每一款像真度極高,食醬汁如同食該食材一樣,也不會過甜。

紅桑子味道偏酸,以中和其他甜點。

白色:芋頭味奶凍

芋頭清香明顯,質感也順滑。

紫色:紫薯味奶凍

中間有一點紫薯的質感,味道偏淡但也有紫薯的味道。

紅豆味cream不太吃得出,不過也細滑的。

朱古力脆片也是我比較喜歡的,香脆之餘不失朱古力味。

焦糖脆脆味道偏甜,雖然焦糖味十足又好吃但吃多很容易會變得膩。

草莓糖粉份量比較少,還是點上麻薯或者奶凍一起吃比較好,否則拿不起也只好浪費。

味道還是挺香甜的。

最重要的一環就是分子雪糕,是日味道有雪梨和竹炭朱古力,利用100幾度的液態氮配以特製液體,製成的雪糕煙霧彌漫,如果過早進食有機會灼傷舌頭,所以要等待煙霧消散後才可品嚐。味道方面比較喜歡雪梨味,清新之餘又不失香甜。竹炭朱古力味道比較濃郁,如果感到飽肚可以多品嚐雪梨味。

表面也有一些粉紅色龍鬚糖,甜甜的入口即溶。
我們加錢叫了特色飲品,包括是特色果茶+$35

香蕉朱古力+$25

特色果茶是配以士多啤梨和花茶,當中用了紅茶味道較為濃郁,不過整體香氣清新而且不會過分濃郁,可以配上店員提供的蜜糖,個人認為單單喝這個餾茶已經很不錯。

朋友的香蕉朱古力味道濃郁,香蕉和朱古力味相得益彰,只是店員所說的酒味並不突出。
特別日子來也頗有意思,特別如果未嘗過分子雪糕更應要試試了。

加一後兩位@$449, 人均消費$225

ATUM Desserant

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓
$225 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2016-10-05 1141 浏览
經常係朋友面書見到“甜品畫“post,一直想試好奈,今日終於可以到此一嚐啦!位於銅鑼灣既呢間ATUM唔算大,一出lift就見到一大張甜品bar枱,建議大家預早book定位。唔同既甜品師就當面為自己既客人即席“揮筆”,製作美麗同美味既甜品畫。團住bar枱坐既客人都係點選Improvisation (HK$348 for 2 persons)。首先一人一支Test Tube裝著既番石榴汁既Welcome Drink,酸酸甜甜令味蕾大開,更期待我地既“主角”。飲品方面可以考慮加錢轉幾特別下既Signature Fruit Tea,用咖啡流豆壺裝住,我就加左三十幾蚊轉左呢壺呃Like drink啦。之後甜品師就俾我地選畫紙既顏色: 有黑、白、灰,我地揀左黑色。甜品師就開始為我地揮筆,甜品師好有耐性為我地講解,介紹甜品既材料,例如有朱古力醬、車厘子汁、椰子醬、芋頭醬、柚子啫喱、綠茶麻糬、朱古力布甸、蜂巢焦糖脆餅和朱古力脆片等等! 個D甜味聞到都已經口水流晒啦! 佢亦都一路製作一路俾小小份量既甜品材料俾我地試下,真係好好味呀!期間都有同甜品師有傾有講,係短短約20分鐘既愉快過程,令我地大開眼界,最

佢亦都一路製作一路俾小小份量既甜品材料俾我地試下,真係好好味呀!期間都有同甜品師有傾有講,係短短約20分鐘既愉快過程,令我地大開眼界,最後放左有量乾冰凍住既菠蘿同黑芝麻雪糕係畫中心,成幅畫都充滿乾冰既煙,好似腑覽緊仙境一樣,好美妙既感覺!

呢幅藝術品完成後,我地都唔客氣要啟動啦!
每款甜點都好fresh,好好味!令人心花怒放
個人尤其喜歡綠茶麻糬、 巢焦糖脆餅同埋柚子啫喱

食物應該講求色香味~ 呢款“甜品畫”有齊晒!再加多樣: Like, 絕對可以幫你呃Like
色香味Like俱全! 值得推介!
2016-07-10
庆祝纪念
生日
  • SignatureFruitTea
  • 番石榴汁
2016-10-03 236 浏览
話說幾位朋友帶左我黎ATUM慶祝生日,其實之前都食過一次甜品畫,不過好味既甜品當然唔介意食多次啦!Improvisation HK$348 for 2Welcome Drink係用試管裝住既石榴汁!味道清甜!好fresh!先簡好黑白灰三款膠墊,睇下我地想要邊隻顏色,然後再用五款糖漿,例如士多啤梨、朱古力、芒果等等就開始畫畫啦!會灑上粉末、放上新鮮藍莓、紅莓、焦糖脆脆、朱古力脆片、朱古力布丁、綠茶mochi等等!畫面好豐富!好多顏色!另外,係整緊分子雪糕既過程會噴好多白煙添,涼浸浸又好夢幻!
話說幾位朋友帶左我黎ATUM慶祝生日,

其實之前都食過一次甜品畫,

不過好味既甜品當然唔介意食多次啦!
Improvisation HK$348 for 2

Welcome Drink係用試管裝住既石榴汁!

味道清甜!好fresh!

先簡好黑白灰三款膠墊,睇下我地想要邊隻顏色,

綠茶mochi等等!畫面好豐富!好多顏色!
另外,係整緊分子雪糕既過程會噴好多白煙添,

涼浸浸又好夢幻!
2016-09-30 1217 浏览
14年快樂!其實不只是拍拖、結婚只有記念日,友誼也可以慶祝的。我會覺得讀書時認識的同學比現在工作認識的人來得單純直接。是晚就約了閨蜜來慶祝我們的週年。甜品 — 就是大部分女生不能缺少的東西,總覺得吃了甜品才算是完滿的一天,你認同嗎?今次來了位於銅鑼灣的 Atum~點了 Improvisation,要先揀畫紙顏色,到底是什麼呢?未開始前先奉上 welcome drink 番石榴汁,味道清甜,清洗一下味蕾,舌頭為之後的甜品作好準備店員在客人選定好的畫紙發揮創意,每次不同,也算獨一無二,畫紙是矽膠質地。畫上的是不同味道汁,如芒果、香芋、朱古力等。之後再擺放七彩的啫哩、經處理的乾果汁,美麗的圖畫開始成形。再玩視覺效果,利用液態氮製作份子料理雪糕。除了看到有仙境般的效果,身體更感受到涼浸浸。雪糕口味有朱古力及雪梨sorbet。表演看完了,甜品活現眼前。淺黃色方塊是柑桔啫哩,清新味十足。黃色圓形是甘筍奶凍,入口甜甜的,細味有少少甘筍的蔬菜味。忌廉是紅豆味,質感非常幼滑,沒有heavy的感覺。至於mochi沾上綠茶粉,可惜口感較韌。還有濃郁朱古力布甸、紅桑子乾果粒、生果,沾上不同的醬汁享用,味蕾也享

今次來了位於銅鑼灣的 Atum~
畫上的是不同味道汁,如芒果、香芋、朱古力等。
之後再擺放七彩的啫哩、經處理的乾果汁,美麗的圖畫開始成形。
雪糕口味有朱古力及雪梨sorbet。
表演看完了,甜品活現眼前。
淺黃色方塊是柑桔啫哩,清新味十足。
黃色圓形是甘筍奶凍,入口甜甜的,細味有少少甘筍的蔬菜味。
忌廉是紅豆味,質感非常幼滑,沒有heavy的感覺。
至於mochi沾上綠茶粉,可惜口感較韌。
還有濃郁朱古力布甸、紅桑子乾果粒、生果,沾上不同的醬汁享用,味蕾也享受了藝術。
這去朱古力脆片可可味很濃郁,印象十分深刻。
雪糕因為溫度太低,要待一會兒才可進食,不然會黏實嘴唇。白色雪葩就是雪梨的清甜味道,很似在吃梨子般。而另一款則是朱古力雪糕,好冰凍,雪糕放進口時可以噴到冷煙,可可濃度足夠,不會太甜。
最後以rose latte作完結,雖然沒有可觀的拉花,但味道是不錯的。
2016-09-29 488 浏览
最近係ig見到有朋友分享atum既甜品畫,睇到我心花怒放,梗係要同閨蜜一齊去開心share喇!店鋪地方不算好大 ,但空間感十足中間四面BAR枱,傍邊有幾張大梳化椅 !感覺好cozy!今次揀左個名為IMPROVISATION ($348/for two) 個set仲包左包2杯飲品!未食之前,店員俾左兩支test tube我地話佢可以refresh下個口原來係番石榴汁黎 飲落凍凍地 ,好清甜一d都吾酸 !最後幾啖仲有d石榴果肉 ,好有口感!甜品畫既員工畫紙有3隻色揀-黑白灰 我地決定要黑色!成個過程店員好細心介紹每一樣用料!首先係5色果汁醬先-白色(椰子),粉紅色(桃),黃色(芒果),紫色(芋頭),啡色(朱古力)店員用果汁醬畫出樹同花...之後放入糖粉及紅莓乾裝飾,佢先俾左小小我地試味,紅莓乾好脆,食落酸酸地好開胃!完成左甜品畫既平面部分...店員開始創作立體部分...一開始加入水果紅桑子同藍莓,之後吾同既特色甜點...有綠茶米糍,黑朱古力脆餅,金桔啫喱,濃朱古力布甸,焦糖脆脆等等黑朱古力脆餅口感脆薄 ,朱古力味甘甘地!焦糖脆脆同樣脆身,但焦糖味重會比較偏甜 !金桔啫喱可算特式之作,外型似

原來係番石榴汁黎
完成左甜品畫既平面部分...店員開始創作立體部分...
黑朱古力脆餅口感脆薄 ,朱古力味甘甘地!
焦糖脆脆同樣脆身,但焦糖味重會比較偏甜 !
金桔啫喱可算特式之作,外型似啫喱糖 好爽彈同清新!
我特別推介濃朱古力布甸,對於朱古力控黎講無得輸!!高純度既朱古力整成 甘甘苦苦地好正

全晚高潮應該係即製雪糕...利用鐵盤中負過百度既液態氮將液體打入
液體。一入盤就即刻變得極硬...店員搞勻液體後打碎成雪糕...成個過程好濃煙霧,添加左幾分仙氣!
雪糕共有2款-黑朱古力竹炭雪糕及雪梨雪葩...前者顏色非常黑 朱古力味好出 十分香濃 ,相對竹炭味而言更突出!
後者雪梨味十分清新 ,食落啖啖雪梨肉,但比較快溶要食快d!
成個甜品畫好睇又好食,眨眼我地就一滴汁都吾淨食晒!
飲品方面叫左iced banana chocolate同 hot chocolate
香蕉+朱古力組合無出錯過,兩者配搭非常合適!
2杯飲品比較而言,hot chocolate用上75%朱古力,朱古力味更為濃,與此同時有淡淡奶香味!同平時茶記既熱朱簡直無得比