2016-12-06 2624 浏览
見到人人都食atum,我又心郁郁好想同朋友一齊試下!一望個menu已經唔知揀咩好,樣樣都想試,所以最後甜品師幫我地揀左甜品畫😍一路睇住甜品師逐樣逐樣甜品放上畫紙度,即刻覺得成件事好artistic!甜品師仲幫我地開動前影返張相!最中意係見到sobert形成嘅時候不斷冒煙,真係好靚。我地今次揀嘅味道係raspberry同朱古力!Raspberry食落味道清新,酸度較強,如果唔怕酸嘅話會覺得幾fresh。而我就比較喜歡朱古力,濃量較高,唔會過於甜膩,唔苦澀而又食到可可嘅甘香。口感而好特別,比童年回憶粒粒雪糕更硬身,食落有咬口,好特別!上面仲有一絲絲嘅粉紅色龍鬚糖,賣相靚之餘,味道甜甜地,balance返raspberry sobert嘅酸。除左中間嘅雪糕外,旁邊仲有好多唔同嘅甜品同水果!有蜂巢格格、紅豆忌廉、超濃可可脆片、柑桔果凍、抺茶mochi等等。蜂巢一定心得女仔心,甜得黎又脆身,配合埋sobert真係無得頂。柑桔果凍係殺我地一個措手不及,因為真係好酸,尤其係食完好甜嘅蜂巢之後再食呢個。不過味道都算唔錯,果香味濃。總括黎講,全個甜品畫都不錯,係視覺、味覺、嗅覺加觸覺(好凍)嘅享受,間唔
見到人人都食atum,我又心郁郁好想同朋友一齊試下!

甜品師仲幫我地開動前影返張相!

總括黎講,全個甜品畫都不錯,係視覺、味覺、嗅覺加觸覺(好凍)嘅享受,間唔中同朋友慶祝生日,同另一伴慶祝節日嘅話,atum都係唔錯嘅選擇啊😍
  • Bamboo Charcoal
2016-11-27 418 浏览
去到睇左個menu🙈 唔係好貴💕佢俾左個welcome drink 係柑橘味😋之後就放左張黑色紙😂佢就開始畫🙄畫畫畫就畫完😂 畫得幾靚嘅😂 旁邊就放甜品 中間就放液態雪糕🤔
去到睇左個menu🙈 唔係好貴💕
佢俾左個welcome drink 係柑橘味😋

之後就放左張黑色紙😂佢就開始畫🙄
畫畫畫就畫完😂 畫得幾靚嘅😂
旁邊就放甜品 中間就放液態雪糕🤔
2016-11-25 476 浏览
在網上見到食評不錯。特別是個Afternoon Tea Set for two, 於是今日有機會就過黎一試。間鋪頭位置都幾難找,在K11 一樓,但要經過一連串既店鋪才到達。可能由於是閒日既下午,所以人不算多,位置好舒服,而且裝飾及燈光好暖色,令人好relax 的感覺。我同朋友兩人當然點了個Afternoon Tea Set for two, 真的好靚。一半是咸的,一半是甜的。而且價錢不貴。值得一試。
Afternoon  Tea  set  for  two
2016-11-25
Afternoon  Tea  set  for  two
  • Afternoon  Tea  Set  for  two
唔講大家可能唔知,其實 BeautySearch 嘅手作仔都唔錯,年輕時,更有作品於聯校展中展出,不過,這也是很久以前的事。現在,手指也變得生硬了。早前,看見網上流傳一幅很有藝術感的畫作,原來是用甜品製作而成,感覺相當吸睛。 《ATUM Desserant》位於銅鑼灣 The L. Square 的16樓,這兒匯聚了不少食店,吃完晚飯前來叮甜品,是個不錯的選擇。 這兒有不少選擇,當晚,我與蝦子餅便揀選了當中的「IMPROVISATION For two」(HK$348),就當晚所見,亦是最多食客選擇的。 正式品嚐 IMPROVISATION 即興創作甜品前,店員先揣上兩支冰涼飲品 - 特色蕃石榴,用 Test Tube 盛載而上,很獨特。酸酸的味道,正好清清上一餐美食在口腔停留的味道,而且還有開胃之效。 接著,美點師在桌面上舖上一張黑色墊,不喜愛黑?還有白色選擇!同時,亦擺放了數款糖漿,包括芒果、朱古力、芋頭、椰子、士多啤梨,為甜品畫作好準備。 美點師先以不同的糖漿在墊上畫上數條線。 接著開始舖上各款碎粒:風乾菠蘿、士多啤喱、甘桔啫喱、綠茶、朱古力慕絲、紫薯、芋頭菓凍......

美點師先以不同的糖漿在墊上畫上數條線。

接著開始舖上各款碎粒:風乾菠蘿、士多啤喱、甘桔啫喱、綠茶、朱古力慕絲、紫薯、芋頭菓凍...... 等。

看著美點師又畫又併,視覺上當然相當吸睛,想不到組合出來的味道,亦相當不錯。

作為朱古力痴,BeautySearch 當然最愛當中的 76%朱古力脆片。

整幅畫作的製作過程中,相信最吸引的要數分子料理雪糕的製作。

,將雪梨及竹炭朱古力

由於用上零下196度液態氮,因而面前即時出現煙霧瀰漫的現象,十分迷幻!

一瞬間,變成小石塊,有黑、有白,是香濃的竹炭朱古力雪糕及清甜的雪梨雪芭。

配上紅色的龍鬆糖,及乾脆(桑莓、菠蘿),出來的效果十分美妙,具口感又有新意。

美點師還會在甜品畫上為食客寫上指定的文字,今次是 BeautySearch 的推介,當然少不了寫上「BeautySearch」的名字。當然,你亦可寫上「Happy Birthday」、「Merry Me」...... 等窩心語,讓身邊人感受你的心意!蠻不錯喔!
题外话/补充资料: 其實,IMPROVISATION 的分量可不少,建議正餐不要吃太飽喔!
2016-11-21 380 浏览
今日老公揀左呢間藝術甜哈既餐廳同我慶祝結婚紀念日Welcome drink, 我地呢個係士多啤梨汁~有3種顏色做畫紙( 唔係真係紙啦...係膠黎既)我地揀左黑色~跟住就會有一位店員為我地係畫紙上黎設計~佢地會一邊介紹同緊咩材料/醬汁~分別有紅莓脆脆~抹茱麻糬~朱古力布甸~朱古力脆片~南瓜糕~ 紫薯糕~ 焦糖脆膽 ~柑桔啫喱~等等~重有一D既新鮮水果~ 完成之後重會係下面寫字~ 整個製成品真係好靚~睇得又食得~ 真係幾唔錯~中間係雪糕黎~(黑加倫子味同朱古力)上面係龍"SO"糖~我個人就覺得黑加倫子味太甜了~ 如果有其實選擇就更好~朱古力就非常好味!
今日老公揀左呢間藝術甜哈既餐廳同我慶祝結婚紀念日
Welcome drink, 我地呢個係士多啤梨汁~

有3種顏色做畫紙( 唔係真係紙啦...係膠黎既)

我地揀左黑色~

跟住就會有一位店員為我地係畫紙上黎設計~

佢地會一邊介紹同緊咩材料/醬汁~

睇得又食得~ 真係幾唔錯~
中間係雪糕黎~(黑加倫子味同朱古力)

上面係龍"SO"糖~

我個人就覺得黑加倫子味太甜了~ 如果有其實選擇就更好~

朱古力就非常好味!
2016-11-14 400 浏览
不經不覺,仔仔有6個月大喇,生完仔到而家,日日都好忙,兩公婆都無好好去拍拖! 今日仔仔6個月大,難得有藉口出外走走兼去慶祝下,在網上找到這問人氣創意甜品店ATUM。 ATUM位於銅鑼灣,店子坐位不多 (大概坐15人左右吧),週六日去要BOOK定。 ATUM是吃創意甜品的,我就是被那創意甜品吸引了,MENU很簡單,來的客人可選擇單人和雙人甜品畫。 店子也很單點的飲品,因為坐位不多,可以寜靜地和朋友傾談。 我們點了雙人的創意甜品,包括餐前飲品、藝術畫和飲品。(total $338)先來兩支Test Tub的餐前飲品,是番石榴fresh juice,用作清一清味蕾。 之後到戲肉了,創意甜品畫是由專人即席揮筆的,他會先問我地的主題和喜好,再在枱上為我地表演。 由白白的枱上畫和放了不同的甜品,甜品種類有十多款,有蛋糕、乾果、啫喱、雪糕等等,有些是分子料理,真的很驚喜﹗ 完成作品喇,很特別呢,甜品味道也不錯,很多款式。 我們每一件也吃得飽飽,再點了涷朱古力,非常滿足!!!雖然三百多元吃甜點有點貴,但環境和食物也算OK, 來ATUM為了給另一半驚喜也值得的﹗

店子也很單點的飲品,因為坐位不多,可以寜靜地和朋友傾談。
由白白的枱上畫和放了不同的甜品甜品種類有十多款,有蛋糕、乾果、啫喱、雪糕等等,有些是分子料理,真的很驚喜﹗

完成作品喇,很特別呢,甜品味道也不錯,很多款式。
我們每一件也吃得飽飽,再點了涷朱古力,非常滿足!!!
2016-09-01
庆祝纪念
生日
2016-11-04 3177 浏览
怎麼了。你怎麼又傷了?你還抽不了身?每當你想重新的時候,為何又掉進那漩渦中,無止境的受傷無止境的想念……他,他,他……有甚麼分別?當初落力為你好,得到你的心,可以一瞬間把你的愛拋棄得遠遠,你也習慣了這些人。另一位他,把你騙得透了,你還懵然不知,由他人口中得知他早離開…… 他,是位影響最深的人。對,在你的角度他是最能影響到你的人,但意味著他也傷得你很深,你把他的影子套在每一個他身上,他影響的不只是你,是你的人生也慢慢變成了他那樣。一個解不開的鎖,有誰願意你解開?不是情意結,是藏了多年的心鎖……那硬繃繃的心鎖,應該抱著期望嘛?Improvisation($328/兩位用)的招牌甜品風格隨意即興,獨一無二的甜品。Improvisation $348 +10% 先有welcome drink兩杯,用上lab的試管上菜,一進內已經有一種神秘又有科學氣氛的感覺。 店員先講解一下甜品的特色,再拿出白/灰/黑三種畫布,客人選取後便會在畫布上作畫,店員提醒手及頭髮要小心不要碰到畫布。 大概材料有水果,乾果,脆脆,啫喱,布甸,雪糕等等。 水果有藍莓,紅莓,風乾的紅桑子和菠蘿 果凍有柑桔啫喱,朱古力奶

大概材料有水果,乾果,脆脆,啫喱,布甸,雪糕等等。 水果有藍莓,紅莓,風乾的紅桑子和菠蘿 果凍有柑桔啫喱,朱古力奶凍,紅豆忌廉,布甸,綠茶麻糬、朱古力布甸 乾果有粉紅莓脆脆,蜂巢焦糖脆餅和朱古力脆片
 醬汁有朱古力醬、車厘子汁、椰子醬、芋頭醬 即製的菠蘿同竹炭朱古力液態氮雪糕。
液態氮雪糕
---空氣中,氮佔了8成,將之低溫加壓成為液態氮,其溫度達-196℃,比乾冰還要凍兩、三倍,這是近年流行分子料理中,常用的工具之一。用於製雪糕的原理是液態氮能在20至30秒內迅速阻礙水分子聚合成大冰粒,因此做出來的雪糕更幼滑,但缺點是比傳統雪糕溶得快。(網上資料)
菠蘿同竹炭朱古力液態氮雪糕

將液態氮倒入雪糕漿內高速攪拌成雪糕,菠蘿味
帶酸味,入口醒胃又帶點果甜,香果也不俗,入口易溶因為液態氮的雪糕快溶,所以要快點吃。
竹炭朱古力
,外表黑黝黝,但味道易入口,朱古力不會太死甜,入口味道岩好,一黑一白形成對比,在黑色畫布上堆成小山丘。
最後加上士多啤梨果茶
作結尾,一座果茶,可以解膩中和一下甜品的甜味,清新香甜又健康。
何時可會解開心鎖,放膽的愛一次痛快的傷一次,只想靜靜地離開這個深淵,你知道嘛?夠了……你的影子,你的名字,你的……你的愛……
2016-11-04 2222 浏览
生日嗎?每年生日,就是大好機會,由我話事,可以去想吃已久,平日又不捨得去的餐廳,因為有人請嘛!這間餐廳實在太出名喇!難得day off ,又可以平日黎!超期待呢!餐廳裝潢簡潔清新,自然光透過落地大玻璃灑進室內,叫人好放鬆呢!而晚上,相信又是另一番景緻。剛坐下,店員就會遞上新鮮酸甜的石榴汁。石榴汁用試管盛着,分量不多,卻足以令人解渴!與友人點了一份improvisation ,中文意思是即席演作。店員詢問我們要否自己畫,但我倆畫藝不太精湛,就不要獻醜了!說罷,店員隨即拿出五支"畫筆",有巧克力、紅莓、椰子、芒果及芋頭口味,在"畫紙"上揮灑自如, 使我倆看得入神。店員一邊畫,邊會詢問我倆的口味,按我們的喜好調教份量,非常細心。同時,亦會給我們一些菠蘿、紅桑子、蜜糖脆脆先試食,水果味脆脆味道酸甜, 非常開胃!蜜糖脆脆苦中帶甘,焦糖味濃。店員熟練地把各類的甜品在紙盤上堆砌,很有美感呢!看着看着,其實最難耐的就是.....好想快啲有得食!甜品終於砌好了,店員也細心地幫我們來個合照,然後再繼續製作藝術品---分子雪糕。分子雪糕是用液態氮及冰粒製成的,分別有紅桑子及竹炭口味。製作過程中,薄薄輕涼的水

而晚上,相信又是另一番景緻。

店員熟練地把各類的甜品在紙盤上堆砌,很有美感呢!
看着看着,其實最難耐的就是.....好想快啲有得食!

分子雪糕是用液態氮及冰粒製成的,分別有紅桑子及竹炭口味。製作過程中,薄薄輕涼的水汽包圍着我們,好像變魔術一樣!很夢幻呢!

最後,店員在藝術品上畫字,我倆也想不到寫甚麼好,又不想寫Happy Birthday 或友誼永固,就寫自己的名字吧!留個紀念!(自戀的😂)
即席表演終於都完結了! 我倆已急不及待想要吃!甜品真的好難忍口架!
哈哈!不過等得來都是值得的!
非常欣賞餐廳的巧克力甜品,巧克力薄脆可可味較濃,個人非常喜歡!脆薄的口感,完全不覺得膩!巧克力奶凍非常幼滑。

餐廳的果凍頗出色,有弄開甜品就知道,魚膠粉的比例很重要,太多就會吃到腥味,糟蹋了一道甜品。餐廳的金橘果凍非但保留了適當的口感的,橘子的味道亦很突出,是清新之作!而近日大熱紫薯,紫薯奶凍綿滑,甜度適中。

抹茶麻薯口感軟韌,可惜味道則不夠突出。

Honey crumbs 試食時較好吃,因為仍是脆脆的,味道甘甜。分子雪糕的水氣會令其表面溶了一點,失去了原有的口感,建議最後才放呢!

分子雪糕口感脆脆的,有點像粒粒雪糕呢!竹炭雪糕味道比較像巧克力味,濃郁香醇。個人認為紅桑子雪糕味道太酸了!🙈

吃過甜點,不少客人都會到梳化位繼續享用熱茶或其他飲料,這應該是平日光顧的好處吧!
我倆各點了一杯Camomile ,limb flower, lavender tea。
微涼的天氣喝一口熱茶,特別舒服、暖胃。熱茶散發著淡淡的花香,微甜,好好飲。👍🏻
能夠悠揚地渡過了一個下午,已經是很美好的生日回憶。:)

庆祝纪念
生日
2016-11-03 417 浏览
女孩子總係鐘意食甜品,今次就揀咗呢間又特别又靚既甜品試試。店入面唔算係好大但係就坐無虚席,menu 有幾種甜品,我地就揀咗improvisation 二人份量。order 之後就上咗welcome drink 係番石榴汁用test tube 上,好fresh!揀好枱布師傅就開始介紹啲材料,仲好細心咁問我地鐘意咩味多啲,布丁定脆脆佢會因應我地既口味放多啲,仲可以参与畫幾筆添!材料都好豐富架,有紫薯布丁, 金桔味啫喱,草莓脆片,抹茶monchi, 焦糖脆脆,仲有唔少得用氮氣整既梨味同竹炭朱古力雪糕啦!!最後師傅好細心咁寫埋我地個名上去,再影張靚相,perfect真係靚到唔捨得食呀!食完加埋杯花茶不得了!!
食完加埋杯花茶不得了!!
C+搵食團 - 給眼睛吃一口甜品【銅鑼灣】ATUM Desserant 甜品店依家開到成行成市日式、韓式、西式既都有唔少依家仲有唔少米芝蓮介紹既甜品店加入戰場依家普普通通既甜品都已經唔可以滿足 ⌞ms.C⌟--好多時食甜品見到好多外形好靚睇完會即時心心眼既甜品有時都係好睇唔好食--不過今晚 ⌞ms.C⌟ & 友人'sss 就去左除左食一個甜品之外連眼睛都可以「吃」一口-- \\ ATUM Desserant唔係好大大約20個位置左右--⌞ms.C⌟ 同友人'sss 食完晚飯差唔多都成22:00 上到去都要等一陣位先有 --呢到多數都係一對對既情侶黎食若果大家同另一半去食預早booking就唔怕要等位喇--上到黎當然要食呢到既Signature 甜品畫--先黎2支試管鮮石榴汁飲落微酸好清新既味道用黎清一清味蕾 --之後就可以 選擇要咩墊枱既膠布白、黑、灰 任君喜愛 我地就揀左灰色 --攤開畫布之後由甜品師為我地服務展開我地今次既美食藝術之旅--甜品畫就係利用唔同既食材 + 醬汁配搭成一輻美美既拼圖 --係整緊甜品畫既同時甜品師都同我地一邊講解今次有咩食材期間唔會有悶場--仲可以比
甜品店依家開到成行成市

日式、韓式、西式既都有唔少

依家仲有唔少米芝蓮介紹既甜品店加入戰場

飲落微酸

好清新既味道

用黎清一清味蕾

之後就可以 選擇要咩墊枱既膠布

白、黑、灰 任君喜愛 我地就揀左灰色

攤開畫布之後

都可以加入甜品

食落清甜

而柑桔味啫喱

食落酸酸甜甜

綠茶慕絲、朱古力布甸

鮮果、乾果、焦糖等等

加上粉紅色既龍鬚糖

\\ Rose Latte 好幸褔喔

視覺 & 味覺既美食之旅結束

多謝大家欣賞

ATUM Desserant

銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓

| ms.C+ Makeup Space | x | 講女C生活 |

♧ 80′s 後 X 100%土生土長水瓶港女;隨心講,隨心寫

♤ 唯美派棉花糖女系;愛玩、愛食、愛扮靚
2016-09-13
2016-10-28 469 浏览
帶個女去食甜品上網睇以為淨係甜品師傅整 原來自己都可以動手畫埋一份!又有互動又有創意!番石榴汁 好濃石榴味 不過有啲甜所以一支仔都夠小朋友玩得好開心!醬汁方面有芒果醬 莓醬 紫薯醬 椰汁 朱古力醬每一款醬汁都好濃味 好夠味 又唔會好甜當中嘅布丁會因秋冬季節同春夏季節有所不同 秋冬季節會以蔬菜為主題 春夏季節會議以水果為主題我哋今日食嘅係紅蘿蔔奶凍 同埋 番薯奶凍感覺好得意 因為入邊有蔬菜茸 所以食落嘅奶凍唔似一般咁滑 而係有少少渣嘅感覺 好有真材實料嘅感覺金橘啫哩 好香金橘味 非常濃而且食落煙煙韌韌 好有咬口有一個抹茶麻糬 抹茶粉唔會話太勁 太濃味 而係好清香 麻薯只有小小甜 幾好!中間嘅雪糕係即時用液態氮整嫁 見到佢炒下炒下篤下篤下 好快就整完 感覺唔似食緊雪糕但係佢又係雪糕喎 好得意上邊粉紅色一絲絲係龍鬚糖 都係少少甜味仲有啲蜜糖脆脆 同埋啲朱古力脆片夾埋一齊食都幾好嘅 好香嘅但整體味道上 冇想像中驚喜只係有得玩又有得落手畫 呢個係幾有諗頭!
帶個女去食甜品
上網睇以為淨係甜品師傅整 原來自己都可以動手畫埋一份!
又有互動又有創意!
番石榴汁 好濃石榴味 不過有啲甜
所以一支仔都夠
小朋友玩得好開心!
醬汁方面有芒果醬 莓醬 紫薯醬 椰汁 朱古力醬

上邊粉紅色一絲絲係龍鬚糖 都係少少甜味

仲有啲蜜糖脆脆 同埋啲朱古力脆片
夾埋一齊食都幾好嘅 好香嘅

但整體味道上 冇想像中驚喜
只係有得玩又有得落手畫 呢個係幾有諗頭!
  • Improvisation
2016-10-23 440 浏览
結婚之後每年只會喺結婚週年紀念日慶祝,今次就等我氹下我家大爺去浪漫一下啦!好在一早訂咗位,因為店面細細,唔係太多位,即使我哋係10點去都仲係滿坐呀!之後店員送上welcome drinks 番石榴汁,好得意係用test tube裝住,再加埋menu比我哋!我哋一早睇定叫咩㗎喇,就係佢哋好signature 嘅improvisation !兩人份慢慢嘆!見到店員(我覺得似畫家多啲)一步步咁為我哋炮製甜品畫,真係好好睇,表演一樣!用上不同味道同生果去分子化,令我哋一直係咁嘩嘩嘩~~~ 我最鍾意係個mousse 同 jelly ! 跟住再做埋雪糕,太靚喇!最後為我哋寫埋45 mths anniversary 好浪漫呢!絕對要叫朋友仔去呢個拍拖聖地呀😍😍😍

我哋一早睇定叫咩㗎喇,就係佢哋好signature
2016-10-22 841 浏览
好友面試成功,於是約她到Atum Desserant慶祝一下。Atum經常full booking,橫掂我倆都是甜品控,所以選了閒日的晚飯時間,以甜品當正餐 位於The L. Square高層16/F,空間蠻寬闊。除了吧枱,還設有沙發給大家等候時坐坐,夠晒貼心。7點多的食飯時間,客人也蠻多,還有外國遊客特地前來。 除了招牌甜品畫Improvisation ($348/2位),還有其他甜品任君選擇。當然,我們還是選了招牌菜啦 我們的大廚 正在處理自家製的honeycomb~新鮮的焦糖蜂巢脆餅甜而不漏、層次明分,口感香脆又不黐牙,實在令人愛不釋口。 番石榴汁 - ★★★★☆  未食,先來杯welcoming drink~番石榴汁甜中帶酸,用來開胃warm up最適合不過。先選畫紙:黑/白/灰,師傅再介紹畫畫的「顏料」,確定我們没有食物敏感之後就開始作畫。師傅邀請我們試畫。但自問藝術没什麼天分,還是留給大師發揮好了 XD 我們選了黑色畫紙,與畫作撞色最適合。 不消幾分鐘,大作快將完成。 加點用液態氮冷凍的新鮮雪糕,再放些士多啤梨龍鬚糖點綴作結。 Improvisation (34

7點多的食飯時間,客人也蠻多,還有外國遊客特地前來。

除了招牌甜品Improvisation ($348/2位),還有其他甜品任君選擇。

當然,我們還是選了招牌菜啦

我們的大廚
正在處理自家製的honeycomb~

番石榴汁 - ★★★★☆
 未食,先來杯welcoming drink~

番石榴汁甜中帶酸,用來開胃warm up最適合不過。

我們選了黑色畫紙,與畫作撞色最適合。

不消幾分鐘,大作快將完成。

加點用液態氮冷凍的新鮮雪糕,再放些士多啤梨龍鬚糖點綴作結。

Improvisation
Improvisation (348/2位) - ★★★★☆
 慶祝好友面試成功的紀念品大功告成!

色彩繽紛的醬料都是不同味道:白色 - 椰子冧酒、紫色 - 香芋、黃色 - 芒果、紅色 - 車厘子、啡色 - 朱古力。

我最愛椰子冧酒味,酒味不重,加點椰子香,味道香醇。好友則愛吃芋頭味,香濃而且甜度適中,味道天然。

來個不同角度的寫真

除了最愛的honeycomb外,其餘食材也絕不馬虎。

綠茶mochi夠煙韌,但綠茶味不夠濃郁。70%朱古力脆片非常香醇,但要趁早吃,否則就很快變稔。

吃到有點膩嗎?吃舊橙黃色的柚子啫喱吧。柚子味道清新,口感彈牙。白色的芋頭蓉味道香濃加上順滑口感,也令人驚喜。

我們的重點當然是雪糕。分別為竹碳朱古力和車厘子。加點粉紅色的士多啤梨味龍鬚糖,賣相非常吸引。龍鬚糖不太甜,配著雪糕一起吃也不錯。

竹碳朱古力味道濃厚,口感有點像粒粒雪糕。另一款車厘子味太酸,我倆也不太喜歡。

Rose Latte - ★★☆☆☆
 跟餐配2杯飲品,加$15可升級要咖啡。

咖啡不夠香濃,玫瑰香味也不夠突出。

Insomnia - ★★★☆☆
 朋友點的Insomnia,即熱牛奶加蜜糖,味道尚可,不太特別。

始終飲品都不是皇牌,没Improvisation吸引也可以理解。

要留意,用餐時間約2小時。若想繼續傾偈,可移步到梳化。
2016-10-18
Improvisation
  • improvisation
在網上看到很多朋友分享美麗如畫的甜品,心郁郁想去食,便忍不住約知己到銅鑼灣Atum Desserant享受一番。店內展示多幅藝術品,令人猶如置身畫廊一樣。品嚐甜品前,先來一杯冰涼特色蕃石榴飲品開開胃。之後美點師為我們舖上一張黑色墊,為甜品作好準備。 接著便在墊上以不同的水果漿(椰子、芒果、車厘子、芋頭、士多啤梨),及士多啤梨、芒果糖粉,揮灑出專屬我們的甜品畫,實在歎為觀止。 緊接著美點師會放上不同水果(藍莓、紅莓)、濃味朱古力脆片、朱古力布甸、抹茶蔴薯、奶凍(芋頭、紫薯)、柑桔啫喱、紅豆Cream及蕉糖脆脆。 估不到這些不同味道的組合,除有視覺刺激外,更可拼揍出如此醒神及鮮甜不膩的味道。最窩心的是,美點師會為我們在甜品畫上寫上有意義的文字,我倆是知己好友,當然要寫「Friendship Forever」啦! 正當以為完美畫作時,原來還有一環,便是分子料理雪糕,將雪梨及竹炭朱古力用上零下196度液態氮,及熟練的技術,瞬間變成清甜的雪梨雪芭及竹炭朱古力雪糕。 有黑色的石塊及白色的小石,配上紅色的龍鬆糖,及乾脆(桑莓、菠蘿),出來的效果好得意,好似一座小火山一樣,真忍不住大啖大啖食下去,放進
在網上看到很多朋友分享美麗如畫的甜品

心郁郁想去食,便忍不住約知己到銅鑼灣

Atum Desserant享受一番。
店內展示多幅藝術品,令人猶如置身畫廊一樣。
品嚐甜品前,先來一杯冰涼特色蕃石榴飲品開開胃。
之後美點師為我們舖上一張黑色墊,

甜品作好準備。
接著便在墊上以不同的水果漿

(椰子、芒果、車厘子、芋頭、士多啤梨),

及士多啤梨、芒果糖粉,

揮灑出專屬我們的甜品畫,

實在歎為觀止。
緊接著美點師會放上不同水果(藍莓、紅莓)、

濃味朱古力脆片、朱古力布甸、抹茶蔴薯、

奶凍(芋頭、紫薯)、柑桔啫喱、

紅豆Cream及蕉糖脆脆。
估不到這些不同味道的組合,

除有視覺刺激外,更可拼揍出

如此醒神及鮮甜不膩的味道。

最窩心的是,美點師會為我們在甜品畫上

寫上有意義的文字,我倆是知己好友,

當然要寫「Friendship Forever」啦!
正當以為完美畫作時,原來還有一環,

便是分子料理雪糕,將雪梨及竹炭朱古力

用上零下196度液態氮,及熟練的技術,

瞬間變成清甜的雪梨雪芭及竹炭朱古力雪糕。
有黑色的石塊及白色的小石,

配上紅色的龍鬆糖,及乾脆(桑莓、菠蘿),

出來的效果好得意,好似一座小火山一樣,

真忍不住大啖大啖食下去,放進口裡,

很快由石塊變雪糕,口感特別有新意。
最後當然要來個留念合照啦!
食過甜品,還可以飲杯透心涼的紅莓石榴汁添,

真爽感!
2016-10-06
宵夜
早陣子Facebook 不只一次出現了朋友張貼甜品畫的照片,作為一個吃貨,當然想去試試。說了很久,那天終於吃到了。其實這裡有其他款式的甜品,但我一心來就是為了甜品畫,當然點Improvisation 。甜品畫包兩杯指定飲品,如要選其他的話,只要加錢便可以。甜品前,有新鮮番石榴汁去清一清味蕾。坐在吧檯,看著師傅乾淨俐落地完成一場精彩的表演之後,一幅色彩繽紛的甜品畫便完成。過程也不過10分鐘內,但絕對讓人讚嘆不已。看著師傅取出不同材料,把餐墊當成畫布,由零開始,逐步讓甜品畫成形,一點也不馬虎,作為觀眾覺得非常精彩。而且師傅和客人會有互動,會讓客人淺嚐一下部分材料,有說有笑的,氣氛很好。花紋都由椰子、車厘子和芒果所製的醬去勾畫,配上酸甜的紅桑子乾和清甜的菠蘿乾,清新Q彈的柚子果凍、甜蜜蜜的焦糖脆脆、煙煙韌韌的綠茶粉糯米團、香濃軟滑的朱古力布甸還有味道濃郁的朱古力薄脆,多重味道和口感充斥口腔。雪糕是經液化氮特製的,上桌時會煙霧瀰漫,要等煙散才可以吃。是日2款雪糕分別是味道濃郁的竹炭朱古力味和味道清甜的啤梨味。雪糕上面的是士多啤梨味龍鬚糖。整道甜品不單是視覺享受,其實味道也很豐富很好,就算價錢不
甜品畫包兩杯指定飲品,如要選其他的話,只要加錢便可以。
甜品前,有新鮮番石榴汁去清一清味蕾。
雪糕上面的是士多啤梨味龍鬚糖。

整道甜品不單是視覺享受,其實味道也很豐富很好,就算價錢不算便宜,也會讓人覺得值回票價。
甜品吃得七八成,店員便會送上飲品。
這杯熱朱古力味道很濃又夠滑,加錢也可接受呢。

4百元吃個甜品好像有點貴,但以其豐富程度和質素,真的值得一試呢。
  • Improvisation