2017-02-05 566 浏览
I was so excited when I heard there was a molecular gastronomy dessert place opened in HK. I had such a high expectation on it and picked it as my birthday treat.The restaurant was surprisingly small. We was first served with the guava juice and it was impressive. Really fresh.The whole cooking and drawing process were very entertaining. It was far more than food. It was more like an art. A really unique dining experience.It would be more perfect if the desserts itself was more tasty. We were a
It would be more perfect if the desserts itself was more tasty. We were a bit disappointed with the food itself. Not easy to draw people to go back there again for the food.
2017-02-04 518 浏览
女朋友生日,同佢食完蟹宴慶祝後,就當然要食下甜品啦!咁係銅鑼灣食完晚飯後,正常都唔會去第二度啦,於是就選擇左e間!Book左夜晚10點,好彩都有位,去到之後職員安排左座位,咁佢地都知道我地要畫畫果款,咁師傅黎到啦,問我地要咩底色,我地就選擇左黑色,佢好細心咁問我地有無食物敏感,咁我地答左佢無之後就開始啦。一開始佢就畫底色啦,好詳細咁解釋每隻色係咩味道,之後就落材料啦,每一次落都會解釋,有時候重會俾我地試下,真係幾好服務,之後就係到雪芭出場啦,果隻液化氮整出黎就真係好靚,今次食有兩款味道,分別係竹碳朱古力同草莓雪芭,之後就放少少龍鬚糖係面。完成。最後都好多謝佢地服務周到,幫我同女友影晒相先離開,好滿意。至於味道方面,每一樣野味道都好出,包括金吉jelly,綠茶might,唯一怪左d就係蕃薯奶凍,而個雪芭都好好味,味道好出。最後飲埋茶就走啦。

This contemporary dessert bar is located at the L. Square and it's only 3 minutes from Causeway Bay MTR Exit C.Our reservation was at 4.30pm and we ordered the "Improvisation for 2" dessert (HK$348 + 10% service). We had our welcome drinks served in test tubes and the choice of coffee or tea for two that came with the set.PRO TIP: Have your desserts before a proper meal. Chances are, you don't need the proper meal after that.We were served by a cheerful artist named Shirley. We appreciate her wa

We were served by a cheerful artist named Shirley. We appreciate her warm personality and attentive service. She made us feel at home.

I was glad that this didn't turn out to be a gimmicky place. The desserts were well-executed and reasonably priced. Their service was good and we especially enjoyed watching how our "Improvisation" was created.

This is a great place for anyone who wants to celebrate their friendships, anniversaries and birthdays.

PRO TIP: Want great looking photos on your Instagram? Book your time slot before 3.30pm. The natural lighting is perfect.
Improvisation for 2
2017-01-14
$200 (其他)
纪念日
Improvisation for 2
2017-01-25 518 浏览
Atum的確是百吃不厭,與不同的人來都有很不錯的評價。喜歡的除了是食物的味道,還有店主對藝術的追求。首先甜品師會讓你選擇畫布的顏色,我們比較喜歡黑色,因為甜品的顏色會比較亮麗。首先甜品師隨意在畫布上劃上幾劃,輕輕一揮已很有藝術感。然後會放上較立體的果乾,甜品師會邀請你試味,很有互動。再放上不同顔色的果凍和生果,甜品畫快成形了。藍莓很大粒呢!最後甜品師會即場用氮氣製作雪糕,煙霧瀰漫,很特別!甜品畫這樣就畫好了,很美呀!這幅甜品畫除了美味,份量還超大,其實是夠3人享用呢!

然後會放上較立體的果乾,甜品師會邀請你試味,很有互動。
再放上不同顔色的果凍和生果,甜品畫快成形了。藍莓很大粒呢!
最後甜品師會即場用氮氣製作雪糕,煙霧瀰漫,很特別!
2017-01-19 7651 浏览
終於嘗試咗早前好流行嘅甜品畫啦,甜品畫並唔係度度都有得食,而且每間嘅主題都有所不同,今次就去咗銅鑼灣嘅ATUM DesserantATUM 位於銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓, 甜品畫每次嘅配搭隨著季節嘅改變而有所不同,今次選擇了 IMPROVISATION喺食甜品畫之前附上特色嘅番石榴飲品,用試管去盛載飲品,好得意~一直以為盛載甜品畫嘅係一塊石板,但原來係喺雲石枱上鋪上一塊膠墊。而且有得選擇膠墊嘅顏色,我哋揀咗灰色,因為冇咁實色之餘,而且可以透露雲石枱嘅花紋。首先喺交戰上訴上多種果醬:朱古力,椰子,芋頭,及車厘子,芒果糖粉~擺上不同風乾菠蘿粒及紅苺粒,再配上朱古力脆片,朱古力布甸,焦糖脆脆,綠茶 moggi,芋頭及紫薯奶凍,柑桔啫喱及紅豆Cream。 雖然為多種類型嘅甜品mix and match~但係並唔會有甜膩既感覺~重點戲嚟喇!!就係分子料理雪糕!最鍾意望住佢加左液化氮之後,散發出嚟冰涼嘅氣體~~雪梨雪芭及竹炭朱古力雪糕完成啦~ 一黑一白再加上紅色嘅棉花糖~ 放入口時有一塊石頭狀嘅物體融化成雪糕,口感好得意!當食完甜品之後點咗一壼花茶:Sign
當食完甜品之後點咗一壼花茶:Signature Fruit Tea ($56), 預先將士多啤梨浸於普洱茶,然後 飲用時再將士多啤梨乾果與花茶一起蒸餾。花茶並唔會太甜,而且食完甜品後飲用,有種解甜嘅感覺~
2016-10-06
2017-01-12 5514 浏览
跟好友到這間位於銅鑼灣店,以甜品畫為主的甜品店,沒有指定甜品畫的款式,都是由甜品師隨心即時畫。一出電梯就已經是ATUM店,整間店細細,以開放式設計招待客人,氣氛格局都帶點簡約。甜品畫的整個製作過程都是公開在客人面前的,就像看表演,未食已經心情大靚。當甜品師每揮一筆,就會讓客人每心期待出來的效果是如何。甜品當中主要都是由份子料理而成。Welcome  drink每位客人一入座就會有試管裝滿的石榴汁。甜品畫餐Improvisation 有分2人或3人選擇,附有飲品,我點了這個叫Signature Fruit Tea,是要另加$35升級的。我個人覺得這個果茶跟甜品畫味道很夾,因為甜品畫都是甜味,可以這壺濃茶中和一下味蕾。朋友就點了這杯Rose Latte,味道偏淡,面灑有玫瑰花瓣。朋友說以這個配甜品畫,味道會更甜膩,建議配花茶果茶為佳。之後甜品師會拿出不同顏色的食物墊供客人自選。甜品師拿出一盤果醬,準備即席揮毫。這些果醬都是店家自家以鮮果製成,絶不是坊間的糖醬,所以就連甜品畫底的醬都啖啖濃郁果味。啡色醬:  朱古力味白色醬: 椰子味紫色醬:  芋頭味紅色醬:  紅莓味黃色醬:  芒果味之後的

甜品師每揮一筆,就會讓客人每心期待出來的效果是如何。

甜品當中主要都是由份子料理而成。

Welcome  drink

每位客人一入座就會有試管裝滿的石榴汁。

朋友說以這個配甜品畫,味道會更甜膩,建議配花茶果茶為佳。
之後甜品師會拿出不同顏色的食物墊供客人自選。
甜品師拿出一盤果醬,準備即席揮毫。

啡色醬:  朱古力味

白色醬: 椰子味

紫色醬:  芋頭味

紅色醬:  紅莓味

黃色醬:  芒果味

之後的時間,就是甜品師show time....
甜品師拿出雪糕漿,再加入液態氮,攪伴後成為硬身的粒狀雪糕。

雖然是硬身的雪糕,但仍然會溶的,建議盡快食。
深啡色的是竹碳朱古力,我跟朋友都一致認為最最最好味的雪糕。
加入液態氮製作雪糕,整個畫面突然仙氣滿佈,很美呢。
朱古力脆片、焦糖及粉紅色的拉絲棉花糖,不同口感的甜點都放在甜品畫上,吃一個甜品,可以享有不同層次的口感。
當天甜品師替我這個壽星女畫出一幅美美的甜品畫。
2017-01-10 492 浏览
咁岩見完客約到人食飯,食完飯就去嘆個甜品先,又想坐耐d傾下偈,就上openrice search 下有邊度好食,俾我搵到間正野,食甜品畫,份量唔算好多,但食完飯食就岩岩好,仲有好特別既口味,最難忘既係朱古力脆脆,有d 黑朱古力feel,本人最愛,店員仲好好人,有傾有講,係一個不錯既拍拖地方。最衰掛住傾偈唔記得影相。環境唔算好大,可以容納十幾枱左右,如果想食,本人建議訂位,因為我都等左陣先有位坐,仲要係平日。
2017-01-04 1048 浏览
啱啱係銅鑼灣食完生日晚飯,接住落嚟,就係食個特別嘅生日甜品!喺香港想搵一啲特別嘅嘢食唔容易,上網見到朋友選擇喺呢度慶祝,都已經覺得好特別。特別在於每一個人黎到,都會有一幅專屬自己嘅甜品畫,要氹對方開心,留下一個特別嘅回憶,呢度絕對係不二之選!我哋一入到門口已經覺得有啲grand,幾舒服親切嘅感覺,加上員工都好熱心招待,好快就帶我地到bar枱旁。一坐低,佢哋就俾咗兩支welcome drinks,試管狀嘅容器裝住士多啤梨汁,飲落甜甜的,味道令口變得清新,可以好好去品嚐嚟緊嘅甜品。今次serve我哋嘅係一個男仔,首先要大讚佢非常有passion有heart! 佢全程都同我地有互動,亦都好funny,呢個係我從來冇係任何一間餐廳見到嘅服務態度眼見在場所有客人都係選擇呢一款improvisation,我哋亦都選擇呢款黎試一試!客人可以選擇黑色、白色同埋灰色嘅底墊,個人覺得黑色令效果比較出,始終bar枱係用白色雲石,黑色令對比更大。一開始員工講解嚟緊會落五隻醬,包括芒果、紅莓、朱古力、椰子以及紫芋。勾畫數分鐘之後,甜品畫嘅雛形就出咗,員工叫我地估下佢想畫啲乜嘢,我哋只見佢隨心地畫左唔同嘅形狀,拼
啱啱係銅鑼灣食完生日晚飯,接住落嚟,就係食個特別嘅生日甜品

Welcome drinks

Improvisation

一開始員工講解嚟緊會落五隻醬,包括芒果、紅莓、朱古力、椰子以及紫芋。勾畫數分鐘之後,甜品畫嘅雛形就出咗,員工叫我地估下佢想畫啲乜嘢,我哋只見佢隨心地畫左唔同嘅形狀,拼湊出抽象風格嘅畫,係靚嘅!

配合唔同顏色嘅甜品醬,加埋唔同嘅食材,包括啫喱、奶凍、布甸、糖霜、脆脆、龍鬚等等,視覺效果已經非常吸引。其中脆脆嘅味道有啲似叮叮糖,好有小時候嘅回憶。

全場重點在於液態氮雪糕,員工今晚使用竹炭朱古力同埋野莓碎粒急凍成雪糕。睇急凍嘅過程好似睇緊表演咁樣,因為佢喺你面前炮製時,會製造出濃濃嘅煙霧,放係你面前等你感受,再一次製造特別嘅視覺效果!員工提醒我哋要等一等先至好食,因為剛完成的液態氮雪糕有機會會凍傷。但亦都唔好放太耐,因為雪糕凍得快,溶得都快。

老實講,味道唔算係非常之好味,但係服務態度同埋睇佢哋用心嘅表演,已經值回票價!

跟餐送兩杯野飲,我哋叫咗兩杯唔需要再加錢嘅

Insomnia (Hot milk and honey)
Insomnia
未到清清甜甜嘅,值得推薦!

Raspberry and strawberry tea
Raspberry and strawberry tea
平時鍾意士多啤梨嘅我,唔太推薦呢一個,因為味道太淡,有少少似藥水味。

同場偷影隔離枱嘅signature fruit tea (Extra $35)
Signature fruit tea
見人哋叫左呢一個,覺得好特別,因為係即場加熱,夠熱嘅時候同事會幫你泵起佢斟出嚟,而味道方面就唔清楚。

好特別嘅idea,好熱心嘅員工,令到你喺其他甜品鋪搵唔到呢一種快樂,好欣賞佢哋(你仲會一晚裏面遇到好多個同你同一日生日嘅客人
2016-12-03
$190 (宵夜)
Welcome drinks
Insomnia
終於來到老婆生日的最後一擊,她之前已經多次明示暗示銅鑼灣有間非常出位兼人氣高企的甜品店,長期爆滿,即使星期一至五也必須訂位,walk-in 一定冇運行;碰巧是星期日,更加提早兩個星期訂位。打電話時候被問想訂那一個晚上時段,有三個選擇:6~7:30pm、8~9:30pm、10~11:30pm;當然還有中午及下午時段,只是不在考慮之列。真的無法想像,晚上食甜品都可以分開三節,最終揀了第二節。一早已經知道《L Square》每層樓面積比較細小,電梯門一打開,映入眼簾的是一個全開放式用餐區,連最基本的餐廳招牌及前台也沒有。餐廳設計非常簡約,無論燈光、用色,都充滿 cyber、未來、科幻感覺。主題色調是黑白灰銀,燈光也是昏暗的銀白色,大部份客人都是坐在高身吧枱享用甜品;很懷疑這就是未來世界的餐廳樣板。第一節的客人尚未離座,先在旁邊的沙發及矮枱坐一會,並利用這段空檔仔細參觀一下開放式餐枱的玻璃櫥窗,才發現原來是有餐廳招牌的,只不過變成了一個座枱卡片座。餐牌只有兩頁,裝嵌在兩塊透明塑膠板之間,既環保、好睇、又配合餐廳的 cyber 風格;一面是甜品,共有9款,另一面則是飲品。如果只幫襯普通版本甜品或

餐牌只有兩頁,裝嵌在兩塊透明塑膠板之間,既環保、好睇、又配合餐廳的 cyber 風格;一面是甜品,共有9款,另一面則是飲品。如果只幫襯普通版本甜品或凈飲,只可以坐在矮梳化,而且只得三張枱;但佔了 95% 來這裏的客人一定會一試 Improvisation ($348 兩位)。等了一會,終於輪到筆者一家三口,須要手抱 B女坐在膝上,否則當三位計算($522)。
甜品名稱已經話俾你知係「即興創作」,所以每組客人都將會見到 / 食到不一樣的作品。先揀「畫布」,從黑白灰三款顏色的矽膠畫布選擇了黑色;等同電視機也要選擇全黑屏幕,黑色畫布最能突出鮮艷顏色的對比。攤開畫布,畫家(廚師?)就要開始作畫,當然需要有顏料,共有深啡(黑)、白、黃、紅、紫五種顏色,其實分別是黑朱古力椰子芒果紅莓紫芋味糖漿,全部採用純天然材料製作,沒有添加任何人工色素。回憶起中學時代美術老師的教導,黃紅藍是三原色、再加上黑白兩色,自可以組成萬千變化各種顏色;有甜味的天然藍色蔬菜或水果比較難找,餐廳只好用紫芋代替。
年輕女畫家首先在畫布吱上一團白色椰子糖醬,然後再在椰子糖醬上面吱上一團較細小的紫芋糖醬;之後用畫掃大筆一揮,竟然產生出一個非常漂亮的圖案。重複同一動作,但用了白色椰子糖醬及黃色芒果糖醬,未掃開前有點似太陽蛋 ⋯⋯ 再次揮動大畫掃,立即變身成為另一個不同色調的相類似圖案。
隨後,少女畫家順著心意,拿起其他糖醬在畫布描上粗幼不一的線條、圓點;又灑下芒果糖粉及士多啤梨糖粉 ⋯⋯ 畫作底稿就此完成。
作為一幅甜品畫,只用平面顔料太單調;原來還有其他立體素材:柑桔啫喱朱古力布甸原味日式糯米軟餅(mochi)蘸日式綠茶粉,再配上新鮮小紅莓小藍莓兩種細細粒水果,黃、黑(深啡)、綠、黃、深藍五種顔色,與各色糖醬互相呼應。然後又灑上一大撮經過急凍處理後再打成碎粒的新鮮菠蘿及野莓
以為已經差不多,少女畫家又從雪櫃內拿出其他材料:芒果黑胡椒奶凍椰子香蕉酒奶凍蜜糖脆塊竹炭黑朱古力脆片。最後當然要寫上祝福字句。
忽然間,注意到旁邊的客人有兩支飲品,即刻問問少女畫家是否忘記了?馬上將兩支試管送到面前。對上一次接觸這些試管(test tubes)已經是20多年前的中七化學堂了。試一啖原來是番石榴汁。味道微酸,非常清新,又有極明顯的番石榴香氣。其實筆者一向不太喜歡新鮮蕃石榴,覺得味道非常濃烈,甚至有點怪怪的;不知道餐廳用了什麼方法處理方法,這一支番石榴汁竟然只保留番石榴的香氣,沒有了那種天然的濃烈怪味。
然後就是整個甜品創作過程的精彩之處。少女畫家戴著手套從冰櫃內拿出一個半球形、中空夾層(貫注了冷凝劑)不鏽鋼盆,然後倒入雪糕漿,之後再倒入液態氮。液態氮碰上室內空氣,馬上產生煙霧彌漫的效果,畫家同時利用工具快速地攪拌不鏽鋼盆內的雪糕漿。透過煙霧,可以看見雪糕漿開始凝固。由於是液態氮直接接觸雪糕漿進行凝固,與傳統的製作方法、在間接接觸的低溫情況慢慢凝固所生產出來的雪糕形態有所不同;雪糕並不是軟滑、半固體狀態,而是表面較硬脆的不規則外型。
少女畫家炮製了竹炭黑朱古力菠蘿兩款口味的雪糕,又提醒液態氮雪糕原材料的成份與傳統雪糕或 gelato 的成份有少少分別,會較易溶化,建議盡快食完雪糕,再食其他材料。最後在雪糕表面放了一些類似中式龍鬚糖的士多啤梨拉糖絲,整客甜品大功告成。欣賞這一道完全屬於自己的特色甜品期間,忍不住問一問面前這位少女畫家,到底餐廳老闆有沒有提供特別訓練?出乎意料地,原來各位畫家只須學習運用各種材料及器材的技巧,每一幅作品是隨心而為。到底是真是假?
Improvisation (兩位)
食完甜品,仲要飲返杯較清淡的飲品清除一下口腔內的甜膩。Improvisation 已經包括兩杯餐牌上的基本飲品。
真的很佩服「ATUM Desserant」老闆的原創意念:夠 gimmick、有話題、還要食正近年大熱的分子料理潮流。餐廳開業已兩年多,但依然經常爆滿,也很奇怪至今好像沒有其他甜品店參考相同概念一窩蜂加入競爭;這種情況在香港的飲食界極為罕見。講味道,Improvisation 其實只是一般,並不特別突出;勝在全部採用新鮮水果及純天然材料,完全沒有加入化學元素。但來得這裏揀選 Improvisation,主要原因就是為了與別不同、完全屬於自己的甜品,以及欣賞畫家創作甜品的整個過程,味道反而是次要了。
2016-08-07
2016-12-30 3757 浏览
自上次在ATUM 試過甜品畫後對它的甜品是令眼相看。甜品畫的可塑性實在令喝彩。今天襯冬至日子人人可以早點放工回家,和家人食冬至飯前,我一個人獨食甜品。下午五時多,店內熱鬧非常,有人在慶祝生日,有情侶在吃甜品畫,有傳媒在採訪等。看著餐牌上雖然選擇也不太多,但其實我一早就道自己的來意。冬天時份栗子當造,就來一道以栗子為主的甜品吧,栗子也是我愛的食物之一。頗離地的價錢'Chestnut ' $138 而首先送到我面前是放在試管內的石榴計,味道清甜解喝,清清味蕾後我的甜品亦送上來。老實說賣相令我感失望,大圓碟上內的甜點很少,空虛感卻是滿滿。自家製的栗子蓉一圏圈看似是乾身公仔麵,伴隨以秋天當造的焦糖蘋果和雪梨片、脆米餅和雲尼那雪糕。栗子甜香但栗子的芳香不太突出,而口感柔軟。伴隨的水果、雪糕大致上和栗子不太夾,形成整體味道太寡。隨餐付送飲品一杯我選擇了柚子汁。冰已經沾了三份一,所以柚子汁淡如冰水一樣。不推薦。

頗離地的價錢'Chestnut ' $138

隨餐付送飲品一杯我選擇了柚子汁。
冰已經沾了三份一,所以柚子汁淡如冰水一樣。不推薦。
2016-12-21
2016-12-24 3039 浏览
始終係特別日子,book佐但係多人都係要等一陣,要坐係梳化等一陣。坐上高枱即刻有menu同welcoming drink係士多啤梨,expect係微酸,不過飲落就好甜嚟得當然就係招牌甜品畫(improvisation)啦有黑、白、灰嘅plastic mat (即係張畫紙)比你選擇,然後就開始畫啦甜品師會問你有無食物敏感,之後就介紹用料,一樣一樣嚟!其實張畫係點就好睇甜品師點畫,如果要加字就可以做booking嘅時候講埋!加佐唔同嘅醬(有椰子<白>,芋頭<紫>,芒果<黃>,抹茶<綠>,紅莓玫瑰<粉紅>)同powder (似係啲綿花糖糖粉咁) 之後就會放食材,例如朱古力pudding, 柑橘jelly, 抹茶mochi, honeycombs, 抹茶cream, 朱古力脆片一路畫甜品師都會一路介紹係咩食材,種類都幾多完化,有甜有酸又有淡味嘅,覺得太甜食嘅時間自己選擇酸嘅中和返就ok最後當然有雪糕啦今次係薑味雪糕同紅莓荔枝雪芭其實聽到有薑味我同朋友都no no ga,不過食落因為奶味重好多,所以都係好微好微好微嘅
坐上高枱即刻有menu同welcoming drink
係士多啤梨,expect係微酸,不過飲落就好甜

嚟得當然就係招牌甜品畫(improvisation)啦

甜品師會問你有無食物敏感,之後就介紹用料,一樣一樣嚟!

最後當然有雪糕啦
今次係薑味雪糕同紅莓荔枝雪芭
其實聽到有薑味我同朋友都no no ga,不過食落因為奶味重好多,所以都係好微好微好微嘅薑味姐甜甜哋,可以接受呀!雪芭就好種莓味酸酸哋好食!

甜品師係整嘅時候特登放近啲比我哋feel下個溫度,而且都有講下有幾凍之類嘅資料。
你影完一大輪,甜品師就會幫你影下合照品甜品畫嘅相。

甜品包個野飲,選擇佐latte (add extra $15)(始終係甜品,我suggest 飲茶好啲

其實整體食物同服務比呢個價都係合理嘅,始終藝術係有個價,有表演睇、有services、有得食

因為係平安夜所以價錢都會有差。
$428 for 2 不過menu無改到,服務員都無提醒顧客,呢點應該要留意一下!
2016-12-24
平安夜
2016-12-20 437 浏览
今日係朋友嘅生日平日蛋糕就食得多,但係分子甜品就第一次。好耐之前就見到尼間店,一直都好想試下。今次終於有機會試下!尼到係需要一早訂位嘅,因為座位唔多,所以想食嘅朋友就記得提早訂位!今次同朋友叫左個甜品畫$348加一尼個係餐前飲品,係免費的😋清清地,幾好飲尼個先係重頭戲!尼位師傅嘅畫工幾靚👍🏻成個畫面好繽紛好正但係師傅嘅服務有點差,不多細心,尼樣係有啲失望希望可以改善下服務態度。尼個分子雪糕我係幾滿意,整嘅時候又好得意。味道亦都不錯!而其他都幾好,特別係綠茶個個,同個柚子啫哩。有機會會再黎,但係希望下次可以係另一位師傅幫我地畫😅
今日係朋友嘅生日
平日蛋糕就食得多,但係分子甜品就第一次。
好耐之前就見到尼間店,一直都好想試下。
今次終於有機會試下!
今次同朋友叫左個甜品畫$348加一
尼個係餐前飲品,係免費的😋清清地,幾好飲
尼個先係重頭戲!
尼位師傅嘅畫工幾靚👍🏻成個畫面好繽紛好正

但係師傅嘅服務有點差,不多細心,尼樣係有啲失望
希望可以改善下服務態度。
尼個分子雪糕我係幾滿意,整嘅時候又好得意。
味道亦都不錯!
而其他都幾好,特別係綠茶個個,同個柚子啫哩。
有機會會再黎,但係希望下次可以係另一位師傅幫我地畫😅
2016-12-20
2016-12-14 1101 浏览
「新手上黎寫食評,希望以後幫到大家共同對抗人生最大既哲學難題,今晚食乜好?」(此篇由女友代寫)早前一直都有留意這家餐廳的甜品畫,題材特別。藉著今日是男朋友生日,就上去幫他慶祝,來滿足一下他的甜品胃。同時在他的要求下,向來懶得打文章的我,也要代他寫食評。(按:當然是埋單的人才有資格寫食評嘛!)由於忘記要訂位,所以就直接walk in上去試試。大約7點多8點左右時間到達,當時餐廳人流少,所以都不需要等位就可以直接入座。入座後店員會給welcome drink,草莓味,試管外型有趣,微甜。基於甜品畫外型吸引,當然選擇improvisation啦!決定好之後,就要選擇餐墊的顏色:黑/白/灰,而今次選取了黑色。其後,店員會問你是否需要寫什麼慶祝字句,相當貼心!選好顏色之後,店員就會先用濕布將餐墊抹平,令到餐墊完全貼平桌面,之後就開始畫甜品。首先會先用不同味道的醬汁畫好背景,再慢慢加上不同配料。柚子啫喱:柚子味道濃郁,微酸抹茶mochi:味道清新,但抹茶味不突出朱古力mousse:朱古力味濃郁,值得推薦蜂蜜crunch:味道跟口感都像「叮叮糖」,略甜紫薯mousse:紫薯味道強烈,但味道較淡來到甜
?」

(此篇由女友代寫)

(按:當然是埋單的人才有資格寫食評嘛!)

Welcome drinks (strawberry juice)

Improvising...
首先會先用不同味道的醬汁畫好背景,再慢慢加上不同配料。

柚子啫喱:柚子味道濃郁,微酸
抹茶mochi:味道清新,但抹茶味不突出
朱古力mousse:朱古力味濃郁,值得推薦
蜂蜜crunch:味道跟口感都像「叮叮糖」,略甜
紫薯mousse:紫薯味道強烈,但味道較淡
Improvisation
來到甜品畫的高潮位,就是即時利用乾冰將竹炭雪糕及紅莓雪葩變硬。整個過程新鮮,畫面亦賞心悅目
。待乾冰散去時,就可以享用雪糕。
Improvisation
另外在飲料方面,分別選擇了lemon green tea及raspberry & strawberry tea。兩者味道清新,食完甜品後剛好可以清清口中的甜膩感。
Lemon Green Tea
Raspberry and strawberry green tea
至於環境方面,地方舒適,裝潢風格簡潔,恰到好處。唯獨美中不足的地方,就是剛好來了一枱客人,談話聲量較大,令清幽寧靜的環境帶點吵鬧聲。
總結:甜品份量不算很多,但勝在每樣有啲,而且看著師傅隨意發揮地用醬料和不同的甜點在「作畫」,有趣之餘也感受到師傅每幅畫的心思。
至於性價比合格,吃和看的各佔一半,惟在場時有一枱客人非常吵耳
,連負責她們的師傅都開聲表示應該降低音量,她們也不予理會。旁邊的客人都不禁一直怒視她們(碰巧其餘三對客人都是一男一女,都是跟我們一樣是女生帶男生來慶祝的,遇上這樣破壞氣氛的客人也的確很掃興,所以大家開開心心食好西的同時,也尊重其他客人吧!
2016-12-13
生日
Improvising...
Lemon Green Tea
2016-12-10 355 浏览
成日喺instagram同facebook見到佢地既甜品,一直都好想試,終於同朋友黎到啦!!我地係平日大概九點到去到,一去到都已經好多人,好彩之前有book左位,好快就有位~ 大家想去食最好book左位先,咁就唔駛等咁耐啦 哈哈!雖然仲有其他甜品,但我地都係最想試個甜品畫。墊既顏色都可以選擇白/黑色,我地就揀左黑色,感覺甜品既顏色會出啲。 之後就可以揀味道,甜品師就會為你即興創作甜品,除左有好多唔同既配料之外,做好甜品後仲可以自己揀一句句子畫上甜品到添。甜品包括有幾款水果味既風乾碎粒,朱古力脆片,雪糕、雪芭等,仲有一個係蜂蜜脆格係好正,好脆之外同其他配料既味道都好夾~ 整個過程都好開心,好似專為自己而做既甜品,加上甜品畫上有好多唔同味道既配料,口感好豐富,好有新意!

2016-12-08 1875 浏览
記得好似係facebook見到幾個朋友都有食有窯字ge甜品,覺得好靚好想去。今日就拉左個fd陪我去食啦,原來個手畫甜品都係店員即興畫出黎,都幾勁wor!除左即畫甜品,都有其他普通甜品,仲有特色飲品。揀左即興畫甜品,先黎左個石榴汁,用試管上又幾特別wor,不過就得一啖仔...個底有唔同顏色ge果醬,有芒果、朱古力、芋頭再放上各式小甜品,有芋頭果凍、朱古力慕絲、綠茶糯米糍,仲有菠蘿同紅莓乾。水果乾口感都好特別,甜甜地又好脆口,而個綠茶糯米糍就只係糯米糍落左綠茶粉,呢個如果直接係綠茶味糯米糍會比較好。最後主角係分子雪糕呀!!!服務員會係你面前直接製作,除左食都仲有得睇埋表演咁,都幾開心。分別有2個味道,一個係竹炭朱古力,一個係紅莓味!哇哇哇,個竹炭朱古力勁勁勁好食呀,我同我朋友都不倒口係咁食朱古力果邊,佢食落口感勁似食熙真朱古力,唔會太甜又唔會苦,但又食唔膩wor!!而紅莓果邊就比較酸少少,仲之個分子雪糕都非常大份呀!!呢個甜品仲可以自選文字比佢畫落去,係非常岩D紀念日同生日黎!最後仲有個飲品添,我揀左個玫瑰latte,個面真係有玫瑰花架!!聞落都幾香玫瑰味,不過飲落就比較淡。整體都非常抵去
除左即畫甜品,都有其他普通甜品,仲有特色飲品。
個底有唔同顏色ge果醬,有芒果、朱古力、芋頭
最後主角係分子雪糕呀!!!
分別有2個味道,一個係竹炭朱古力,一個係紅莓味!
而紅莓果邊就比較酸少少,仲之個分子雪糕都非常大份呀!!
聞落都幾香玫瑰味,不過飲落就比較淡。
整體都非常抵去呀,下次一定要同男朋友去!!