2017-12-21 144 浏览
曾經在飲食雜誌裹看過有關甜品藝術這玩意,但始終末有機會去了解個中樂趣;難得今天D後生話去嘗試,即時舉手贊成。店舖位於商業大厦樓上,地方不大。正中是製作甜品地方,而三面皆圍著長長的吧枱;好讓客人和師傅方便互動交流。旁邊擺放了梳化可供食客能舒適悠閒地等待。師傅很有禮的招呼大家坐下,然後詳細地解釋餐牌內的食物。一開始時師傅送上餐前試管飲品給大家品嘗,原來試管內是盛載果汁。飲落很fresh和感覺新穎。隨後師傅很細心的在我們眼前製作精緻的甜品。有鹹的有甜的樣樣皆是用心之作,其間師傅一面向我們講解食材;另方面亦向大家了解有什麼食物是唔食或不吃得。可見他們的專業和細心。終於很多精緻的甜品在大㕑悉心舖排下完成,一份旣創意又有温情的藝術甜品顯現在眼前。嘩!太高興啦! 羗奶芝麻布丁 羗味濃、芝麻香、奶滑,甜度適中。 蛋糕 蛋白糖霜 很有童年回憶,可惜太甜;應以裝飾為主。 南乳朱古力蛋糕 濃郁的朱古力配合南乳,味道提升。 英式鬆餅西配红桑子及藍莓果醬 朱古力(紅桑子,柚子,開心果)红菜頭忌廉芝士沙律 煙三文魚卷配青瓜蘿蔔 薯仔香腸沙律 蟹肉沙律 鵝肝凍批 鵝肝入口即溶,夾上凍批齒頰留香。 巴拿馬火腿配布冧R
羗奶芝麻布丁
羗味濃、芝麻香、奶滑,甜度適中。
蛋糕
蛋白糖霜
很有童年回憶,可惜太甜;應以裝飾為主。
南乳朱古力蛋糕
濃郁的朱古力配合南乳,味道提升。
英式鬆餅西配红桑子及藍莓果醬
朱古力(紅桑子,柚子,開心果)
红菜頭忌廉芝士沙律
煙三文魚卷配青瓜蘿蔔
薯仔香腸沙律
蟹肉沙律
鵝肝凍批
鵝肝入口即溶,夾上凍批齒頰留香。
巴拿馬火腿配布冧
Raspberry & Strawberry tea
Cafe Latte
整個過程中充分看到幾位年青人對工作的熱情和投入,而我們亦能樂在其中去感受到新一代的思惟。👍
2017-12-20
2017-12-20 317 浏览
友人一直都叫我陪佢食分子料理,講真其實我有冇咩特別興趣嘅,不過約到時間就出嚟食吓囉。好多人。。。。一開始見到餐牌三百幾蚊有啲嚇親,但係原來都幾多功夫。一開始佢會用唔同嘅醬汁畫左畫嘅底部,見到唔同嘅顏色令人心情愉悅輕鬆。一開始就可以飲一小杯士多啤梨果汁做餐前飲品。在之後加上唔同嘅配料,每一款配料都好有特色,係平時好少食或者根本未聽過。一開始仲有得試食,就係我哋未可以食你個製成品之前,可以試吓朱古力脆片同埋焦糖餅乾,好味!戲肉嚟啦,就係用零下百幾度嘅氮氣來整分子雪糕,你可以話佢係化學野,但係亦都可以話係食物嘅革新。有兩隻味道,包括竹炭朱古力和紅桑子。表面仲擺咗啲龍鬚糖,真係好鬼型。好香甜又入口即溶。個過程大約整左十幾分鐘左右,睇落唔係好大分但係食起嚟勁飽,好彩嚟之前未食野。同埋估唔到咁早就有咁多人囉!始終係星期日嘅中午。咁我都講下有咩我鍾意食啦,或者唔鍾意食,其實基本上全部都好鍾意食。首先講下啲醬汁,真心全部味道都好真實,唔係我哋平時食開嘅化學味道,食起嚟好似真係食緊嗰種水果咁樣。椰子味好似真係食緊椰子肉,芋頭味好似真係食緊芋頭一粒粒或者果汁,我好驚味道好差嘅芒果味果然都好真實!小Moch
好多人。。。。

一開始就可以飲一小杯士多啤梨果汁做餐前飲品。

表面仲擺咗啲龍鬚糖,真係好鬼型。好香甜又入口即溶。

小Mochi麻薯就冇咩特別味道,表面一層綠茶粉。另外有布丁,軟稔稔好似食緊熱情果+辣椒,味道較酸。

分子雪糕就係最重要嘅食物,好彩冇令我失望,竹炭朱古力味非常清新,味道濃郁但係不會膩濟!紅桑莓更加清新,食完都唔覺得肥,好似食緊真嘅桑莓一樣。

淨係食甜品實在太無聊啦,呢度啲嘢飲又唔貴,首先我叫左個士多啤梨紅莓Tea,小澀得來又有啲甜,質素唔錯,女友人就叫左檸檬草茶,有啲香茅香味,可以成功中和甜品的甜味 。

2017-12-20 128 浏览
上次試左Improvisation席前甜品,女友比左10個like!今次就1人㨂左1個甜品,佢要左個竹炭,我要左個芝麻,竹炭係紅桑子雪芭加黑朱古力片,今次佢比8個like, 賣相超靚!我個芝麻賣相無竹炭咁靚,但我覺得好味D,主要係芝麻雪糕加芝麻奶凍😋個餐前飲品用試管裝住,好有學校做實驗feel好過引😂除左甜品值得讚之外,最抵讚係佢service,感覺好貼心,大家去試下就知無吹水!👍🏻👍🏻👍🏻
個餐前飲品用試管裝住,好有學校做實驗feel好過引😂

👍🏻

2017-12-19 134 浏览
之前已經黎過呢度食佢地嘅甜品improvisation 覺得好靚 今日特登同朋友黎試下佢地個tea 雖然準備嘅時間都有d長要等 但真心覺得整得好有心思 每一件都係細細件 好考功天同耐性***食之前會有個welcome drink係草莓汁 好清新同開胃 個tea set有鹹食同甜食 甜食方面有english scone 配紅桑子同藍莓jam 蛋白糖霜 同cake 鹹食方面有薯仔香腸沙律 煙三文魚卷配青瓜蘿蔔 蟹肉沙律 鵝肝凍批 parma ham配布冧 鹹食絕對唔會話比甜食遜色 其中紅菜頭忌廉芝士沙律好重芝士 配埋塊餅乾 最愛食芝士嘅人就啱哂 個tea仲有兩杯野飲 我地叫左兩壺茶 食完甜品仲可以解下膩***想試下新野嘅朋友可以試下呢個tea set
***
***
想試下新野嘅朋友可以試下呢個tea set
2017-12-18 142 浏览
今次朋友帶我去銅鑼灣食甜品,呢間ATUM Desserant 的甜品與眾不同,會有人即場幫我地製造不同的藝術甜品。我地選擇IMPROVISATION甜品坐低職員遞上welcome drink是士多啤梨果汁,又不會太甜。我地點左甜品畫,甜品師傅好細心遂一同我同講解每種產品的名稱。有黑白灰底色俾我地選擇,我選左黑色仲有4種醬料:椰子,車厘子,香芋和芒果醬來畫圖,之後甜品師傅遂一將材料放進去畫布上,又遂一介紹產品名稱又俾我地試食。柑桔啫喱煙煙韌韌,好似豬紅的是朱古力奶凍,綠茶mochi,焦糖脆脆,黑朱古力脆脆,紅豆奶凍等。。。呢些全部好好味。輪到整雪糕啦!甜品師傅話要在液態凌下196度先得,竹炭朱古力是苦苦地的,紅莓雪糕就有一點點酸非常之好味道。而且雪糕又不會很快溶解。一幅甜品畫差不多完成了,放埋龍鬚糖就完成啦!非常之漂亮的甜品畫,甜品師傅好厲害為每張枱設計不同的甜品畫。最後個甜品師傅好好,好詳細講解及我地問問題又會解答我地的問。
我地選擇IMPROVISATION甜品
一幅甜品畫差不多完成了,放埋龍鬚糖就完成啦!

2017-12-11
2017-12-17 1609 浏览
由開業時就很想來潮聖,直至最近跟好友突然想起來,所以就決定提前預約來這裡預祝聖誕囉!喜歡店內簡約的佈置,以及員工親切的講解我們點了Improvisation還可以讓店員寫上有意思的字句·先來杯welcome drinks 是士多啤梨味的喔接著有甜品師邊為我們畫畫與介紹分別有金桔味啫哩、綠茶味以及朱古力味的甜點,另外,還有朱古力脆片和焦糖味脆脆甜品除了焦糖脆脆比較甜之外,其他都不算太甜正好適合我們的口味Part 1完成已經好靚而且看著甜品師好像變魔術般,由無變有的即席畫出來真的覺得很厲害Part 2 就是仙氣洋溢的分子雪糕其實味道偏向雪葩,沒有奶味~所以食落好清新,完全是我喜歡的類型!味道分別有紅酒味(食落酸酸的、有點像野梅的感覺)另一款是竹炭、味道比較似朱古力(微甜)兩款配搭得剛剛好最後加上龍鬚糖,大功告成^^完成後,甜品師還會甜心的為我們拍照喔套餐除了甜品還包了2杯飲品的!以不用$400的價錢,能在節日或特別紀念日,為重要的人送上驚喜其實一點也不貴。除了有視覺享受之外,味道也不會令人失望,服務也很貼心!而最重要的是來這裡慶祝絕對不會讓對方失望!有的只是滿滿的驚喜

由開業時就很想來潮聖,

喜歡店內簡約的佈置,以及員工親切的講解

我們點了Improvisation
還可以讓店員寫上有意思的字句
先來杯welcome drinks 是士多啤梨味的喔

接著有甜品師邊為我們畫畫與介紹
分別有金桔味啫哩、綠茶味以及朱古力味的甜點,
另外,還有朱古力脆片和焦糖味脆脆
甜品除了焦糖脆脆比較甜之外,其他都不算太甜
正好適合我們的口味

Part 1完成已經好靚

Part 2 就是仙氣洋溢的分子雪糕
其實味道偏向雪葩,沒有奶味~
所以食落好清新,完全是我喜歡的類型!
味道分別有紅酒味(食落酸酸的、有點像野梅的感覺)

另一款是竹炭、味道比較似朱古力(微甜)

兩款配搭得剛剛好

最後加上龍鬚糖,大功告成^^

完成後,甜品師還會甜心的為我們拍照喔

套餐除了甜品還包了2杯飲品的!
而最重要的是來這裡慶祝絕對不會讓對方失望!
有的只是滿滿的驚喜
2017-12-16
2017-12-16 116 浏览
記得上年是跟友人一起來到慶祝生日,吃過一次便愛上這店的份子甜品及這種格局。於是襯著聖誕節的氣氛,帶另一友人來吃特色甜品提早慶祝聖誕節。友人是第一來,之前亦未接觸過這類份子甜品或甜品畫之類的,所以她來到後見到同場的客人正在品嚐精美甜品,心情很興奮呢。話說是要跟友人慶祝聖誕,而店裡亦已佈置好聖誕氣氛,十分貼合我們的原意呢。我們點選了「Improvisation 席前甜品」 (二人) $348首先店員會端上Welcome Drink,兩支用試管盛載的士多啤梨汁,用上新鮮士多啤梨製成,清甜開胃。然後可以選擇畫墊顏色(黑/ 白),個人喜歡以黑色作甜品畫色底,更能突顯色彩繽紛的份子甜品。店員開始為我的甜品畫揮筆(其實是果醬)果醬都是採用鮮果自家製,所有味道濃郁豐厚,最重要是沒有像糖醬般甜膩。(紅) 車厘子味(白) 椰子味(紫) 香芋味(黃) 芒果味客人亦可即時要求店員為甜品畫寫字,例如生日、節日、週年等等...我亦見到有其他客人的甜品畫上畫有可愛公仔 (蠟筆小新)。食個甜品可以看到店員的精彩表演,看完店員將平平無奇的畫墊,左放放、右放放,堆砌了是次甜品畫主體。而戲肉當然是即席看到店員利用液態氮製作

於是襯著聖誕節的氣氛,帶另一友人來吃特色甜品提早慶祝聖誕節。友人是第一來,之前亦未接觸過這類份子甜品甜品畫之類的,所以她來到後見到同場的客人正在品嚐精美甜品,心情很興奮呢。

店員開始為我的甜品畫揮筆(其實是果醬)
(紅) 車厘子味
(白) 椰子味
(紫) 香芋味
(黃) 芒果味
我亦見到有其他客人的甜品畫上畫有可愛公仔 (蠟筆小新)。
而戲肉當然是即席看到店員利用液態氮製作出份子雪糕這一幕,充滿迷離仙境的景象。份子雪糕的製作是利用液態氮在20秒內迅速阻礙水分子聚合,快速攪伴會成為一粒粒的大冰粒,這些大冰粒就是份子雪糕的成品了。份子雪糕口感厚結而柔滑,亦都比傳統雪糕溶得快。(所以要相機食快點,不然影完相變成一灘液體雪糕呢。)
竹炭朱古力份子雪糕
紅酒紅梅份子雪糕
一絲絲的龍鬚糖
整幅甜品畫已完成了,我跟友人都很滿意當日的店員畫風呢,很美!
整個甜品畫的食材有:
果醬:車厘子味、椰子味、香芋味、芒果味
糖粉:士多啤梨、蜜瓜、芒果
脆米:紅莓、菠蘿
生果:紅莓、藍莓
柑桔啫喱 (黃色)
綠茶味麻糬 (綠色)
朱古力布甸 (啡色)
辣椒 熱情果布丁 (半圓形淡黃色)
紅豆布丁 (方形)
肉桂味cream
焦糖脆脆
朱古力脆片
雪糕:竹炭朱古力、紅酒紅梅
龍鬚糖

「Improvisation 席前甜品」每人均配一款飲品,我們點選了Raspberry & Strawberry Tea  及 加$35升級 的 Signature Fruit Tea。

Raspberry & Strawberry Tea

以為這茶含有兩種莓應該會很酸,但味道其實很清香,初入口味淡,飲多幾口就有點酸味出來,店員告知這是花茶,並不是選用水果製成,所以味道較清香,亦不過酸。配甜品非常合當。
Signature Fruit Tea

先將士多啤梨、芒果鮮果放入器皿加熱,再配以蒸漏普洱茶,使普洱茶每啖都充滿淡淡鮮果味,不過酸亦不澀,淡淡果味正好可以中和舌頭上的甜味。配上合適的飲品,令吃完整個甜品畫都不會過得甜膩或飽滯。
跟店員閒談間才知道,原來這店除了主打「二人Improvisation dessert」甜品畫及單點甜品之外,另有一款以茶點/ cake為主的tea set。經介紹之下,我跟友人已急不及待相約日子為那個cake tea set 再來。
2017-12-13 124 浏览
慶祝紀念日 可以一試來到咁chok的甜品店當然是order Improvision - 即係好似廚師發辦咁整體來說是不妨試試點Improvision如果想甜品師寫特別字/畫 可在訂位時查詢 此店應該對慶祝活動的要求/安排非常熟練 經驗豐富 態度好進餐體驗:享受甜品中的分子料理,味道不錯 未至於驚嘆 算是蠻多款甜品但整個進餐過程有趣 主廚在你面前作畫 不會有悶場環境 店子非常迷你 吧台設計 2-4人訂位較好因為店小人少 不會過份吵鬧 服務態度好 製作甜品手法專業營業時間不算夜 留意訂位時間cut off最後價錢都合理 畢竟是一次體驗 不能跟快餐式的甜品店比較
慶祝紀念日 可以一試

整體來說是不妨試試

進餐體驗:
享受甜品中的分子料理,味道不錯 未至於驚嘆 算是蠻多款甜品
但整個進餐過程有趣 主廚在你面前作畫 不會有悶場

環境 店子非常迷你 吧台設計 2-4人訂位較好
因為店小人少 不會過份吵鬧

服務態度好 製作甜品手法專業
營業時間不算夜 留意訂位時間cut off

最後價錢都合理 畢竟是一次體驗
不能跟快餐式的甜品店比較

2017-12-12 126 浏览
好友生日,特別預訂這個生日小驚喜俾佢。遲到了, 店員第一句係`小姐你得返半小時食`心想,閉加伙。原來他是說笑呢!真風趣啊!因為預訂時已安排好, 所以朋友奇怪為什麼不用揀menu...Lets Start 平時喺酒店食high tea多, 呢個有得睇, 又有得玩下 係特別D.
好友生日,特別預訂這個生日小驚喜俾佢。

Lets Start

開始喇!!!
Happy Birthday
有公仔呢!
Drink
去完 IKEA 買嘢, 剛食完飯無幾耐嘅我 又口痕鳥...所以, 又黎愛店 ATUM 邊食邊打卡... XD成日都覺得梳化位啱我地 hea, 但因為我地每次都係食甜品畫, 所以... 我們 是屬於吧枱~ XD同上次一樣, 熱檸檬綠茶 x 2... 我哋試過覺得同甜品畫好夾, 所以 就直接同上次一樣囉~ XD先來兩杯 welcome drinks~士多啤梨 我梗開心格, hehe~我哋今次有突破架 我哋揀做底灰色做底色... 今次仲有 甜甜小哥 為我地做甜品畫, 姐快不行鳥~ 小哥再三邀請, 姐 又點好意思再推卻呢~ >///<就出手 施展我嘅幼稚園畫囉... 希望大家睇得出係咩黎... (獻醜鳥)每次都一路試食, 一路睇無進展, 參予性高 感覺特別好味~响甜品畫中, 古力脆脆 同 hoenycomb 都係我心水呀!一個濃味薄脆; 另一個煙韌香甜~裝飾好啦, 前半完成嚕!!!開始用液態氮黎造雪芭啊!眼球視覺好享受又黎喇~ 先來梨味的, 清清甜甜, 嗒落果真有淡淡梨味, haha~觸感都有架, 小哥把盤放近我地, 涼涼的 仙景 我地都忍唔住報以會心微笑~(見隔離同事 逗得我
去完 IKEA 買嘢, 剛食完飯無幾耐嘅我 又口痕鳥...
所以, 又黎愛店 ATUM 邊食邊打卡... XD

成日都覺得梳化位啱我地 hea,

同上次一樣, 熱檸檬綠茶 x 2...

先來兩杯 welcome drinks~
士多啤梨 我梗開心格, hehe~

我哋今次有突破架 我哋揀做底灰色做底色...

今次仲有 甜甜小哥 為我地做甜品畫, 姐快不行鳥~
小哥再三邀請, 姐 又點好意思再推卻呢~ >///<
就出手 施展我嘅幼稚園畫囉...
希望大家睇得出係咩黎... (獻醜鳥)

每次都一路試食, 一路睇無進展, 參予性高 感覺特別好味~
一個濃味薄脆; 另一個煙韌香甜~

裝飾好啦, 前半完成嚕!!!

開始用液態氮黎造雪芭啊!
眼球視覺好享受又黎喇~

先來梨味的, 清清甜甜, 嗒落果真有淡淡梨味, haha~

(見隔離同事 逗得我身旁的台妹 weWa 叫, 而姐 則努力裝酷... XD)

另一口味, 同之前一樣 係竹炭味~

加埋龍鬚, 就攪掂曬喇!
Yea Yeah~

我地嘅回憶 又多張响 ATUM o既合照喇~
哈哈... 我地都係影人 平日好少開心請人地幫手影相麻, 難得呢度被合照係例菜, 我地暗暗好開心~

朱古力布丁超香濃, 係我同佢 o既超心水;
綠茶 mochi 清得黎淡淡茶香, qq 的;
柑桔 jelly 酸得黎有點辣, 刺激... >///<

龍鬚同雪芭, 都係佢嘅心水, 佢無視我 開心食得好快~
XD 見到佢笑笑眼 唔停咁食, 我忙住食甜品得黎 都明影佢影得好開心...
哈哈~

食完凍嘢, 飲番啖清新熱茶, 感覺 係幸福嘅!
2017-12-09 1093 浏览
位於銅鑼灣的Atum Dessert,是一間超特別的甜品店。曾經光顧過一次後,服務和美食令人念念不忙,大慨每次有朋友生日,我都會介紹他去Atum dessert慶祝生日哦。席前甜品 $348/2位 $522/3位價錢不算貴的甜品,郤有令人有美好回憶。甜品師風趣幽默,令我們好開心呢。先由底色的膠片選起,我們選擇黑色。然後甜品師開始畫畫啦,分別有椰子,芋頭,芒果,車厘子醬汁,加入草莓,蜜瓜,芒果糖粉,畫著畫著,美麗的圖案開始出現啦。期後加入新鮮的菠蘿乾,草莓脆脆,柑吉啫喱,紅桑子,藍莓,熱情果辣椒布丁,蜜柑栗子布丁,焦糖脆,朱古力布丁,朱古力片堆成一堆堆,色彩繽紛,藝術感十足,好漂亮阿。菠蘿乾香甜脆口,柑吉啫喱酸酸甜甜,抹上甜甜的醬汁剛剛好。焦糖脆脆香脆香蜜蜜,朱古力布丁濃郁至極,朱古力片香濃帶苦,絕對不膩。最後加入分子雪糕,分別有雪梨和黑朱古力口味。雪梨非常清甜,味道清新,朱古力濃郁美味,抹上龍酥糖更好吃。

席前甜品 $348/2位 $522/3位

菠蘿乾香甜脆口,柑吉啫喱酸酸甜甜,抹上甜甜的醬汁剛剛好。

最後加入分子雪糕,分別有雪梨和黑朱古力口味。
雪梨非常清甜,味道清新,朱古力濃郁美味
,抹上龍酥糖更好吃。
2017-12-05
2017-12-06 238 浏览
辛苦完成工作後,想好好獎勵自己,於是約咗朋友嚟食甜品。睇完餐牌,見到有席前甜品,好想見識吓係咩嚟,於是決定叫呢個。Welcome Drink - 未食嘢前就先上呢杯飲品,用試管裝住士多啤梨味飲品,甜甜酸酸,好開胃! Improvisation - 師傅問我哋要咩顏色嘅墊枱紙,我哋揀咗黑色,跟住佢問我哋想寫咩字或者要咩公仔,因為我哋唔係慶祝性質,所以要咗隻minion,佢就開始席前製作甜品。師傅一邊製作,一邊介紹每款汁醬同材料,整整吓仲會俾啲材料我哋試吓,睇住個甜品一步步咁完成,好期待食佢呀! 當以為已經完成之際,重頭戲嚟啦! 雪糕以液態氮製作,成個盤都煙霧瀰漫,視覺效果一流,啲雪糕整完係一嚿嚿,跟平時見到嘅唔同。當個甜品完全嗰一刻,真係成件藝術品,靚到唔捨得食落肚。醬汁有椰子、車厘子及芒果,食材有朱古力脆片、朱古力布甸、柚子啫喱、熱情果蛋糕、綠茶mochi、熱情果辣椒布甸、拖肥脆糖同鮮果,雪糕係竹炭雪糕同雪梨柚子雪糕,面頭再加上龍鬚糖,質感同層次都好豐富,食材有甜有酸,有啲又脆,有啲就煙煙韌韌,再自由配搭唔同食材同醬汁,啖啖都有新鮮感,食落亦唔會覺得膩。另外,呢個餐包咗2款飲品,我叫咗
辛苦完成工作後,想好好獎勵自己,於是約咗朋友嚟食甜品

Improvisation

另外,呢個餐包咗2款飲品,我叫咗 Raspberry & Strawberry Tea,朋友就叫咗 Lemon Green Tea,2款都係酸酸哋,好 refreshing! 邊食甜品邊嘆果茶,再傾吓計,望吓出面嘅銅鑼灣夜景,咩煩惱都無晒~~~
2017-12-01
$191.4 (晚餐)
Improvisation
2017-12-04 133 浏览
早早已聽聞ATUM Desserant o既人氣,早早也很想來試下好,呢次就提前預定,扮下文青扮下藝術家,食甜品睇靚畫啦~一踏進,型格open kitchen,黑白啞銀既色調,已為未食既甜品加了一大分甜品師雖年輕,但穿上整套廚服,還邊做邊講解食材,非常貼心專業 入座後先來一杯WELCOME DRINK,盛器就是我們讀書時的 TEST TUBE,很有回憶和特色好了,作畫時間來了~我們點了「Improvisation」甜品畫甜品師在枱上鋪上膠墊,有黑白灰選擇,客人可自己選擇,為一陣既瘋狂相機食先做好準備作畫前,甜品師會問有無特別野想表達,例如週年呀生日呀甘~~我就無任何頭緒,就請甜品師 FREESTLYE 吧~ 甜品師先以竹炭巧克力漿畫出不同粗幼的線條,我想這是代表我和友人的蝴蝶吧 之後開始一層一層的加上不同的食材,成為一幅有凌亂美的畫 最後主角登場,甜品師把如仙境的液態氮來製作冰淇淋,神奇的煙霧原來可以為甜品帶來如此驚喜 我和友人就一直陶醉於這仙境,直至甜品師叫醒我們,完成了由外到內開始進食,外邊的小甜品都是酸中帶甜,酸酸的味道可以中和甜甜的朱古力,不會有膩的感覺,令層次更豐富

好,呢次就提前預定,扮下文青扮下藝術家,食甜品睇靚畫啦~

好了,作畫時間來了~
我們點了「Improvisation」甜品

之後開始一層一層的加上不同的食材,成為一幅有凌亂美的畫

我和友人就一直陶醉於這仙境,直至甜品師叫醒我們,完成了

我頗為欣賞Bamboo Charcoal冰淇淋,有特色之餘味道很獨特,人口有硬漸軟,但又不會溶成水態,不像一般的冰淇淋感覺,質感很豐厚

ATUM Desserant 以「作畫」的方法去呈現甜品,滿足了我們胃口之餘,也為我們帶來視覺上的快樂,這晚,它殺了我不少電話相簿容量。 甜品原來可以如此。
2017-12-02 111 浏览
這裡除了可以吃得特別嘅甜品外,最重要係係呢到餐牌有一個席前甜品,廚師會在你面前即時畫出一幅畫,全部材料都係可以食得,今次為了週年慶祝,特別預約確保不會沒有位置,安排座在吧枱前,當然就係選了席前甜品$348(for two),先上welcome drink兩枝test-tube 嘅飲品,士多啤梨汁,味道清新!之後就選擇畫作嘅底色,白,灰,黑,一般見到都係用黑或白,廚師推薦灰色,透明見到枱上嘅雲石紋,嘅然廚師推介就選了灰底,廚師一路在上面用了不同嘅材料開始繪畫出一個令人充滿回憶嘅畫面,用了朱古力,白椰子,黃芒果等勾劃出精美嘅圖案,利用士多啤梨糖粉同密瓜味糖粉加入點綴,配搭風乾香蕉,奶凍青檸,creamy 糖,堆成不同嘅圖案,真係又睇得又食得,戲肉係廚師在你面前用液態氮炒雪糕,充滿煙霧,夠晒特別,而且重有兩種口味雪梨青檸同竹炭朱古力,當中繪畫時廚師會將部份食材先給食客品嘗,估一估是什麼,重會讓客人在上面繪畫一吓,整個過程十分愉快開心,感覺好似同朋友有講有笑,十分親切,最後加埋客人預先想在畫上嘅句子,廚師就親切地為客人同作品拍照留念,這種感覺十分愉快!之後就慢慢欣賞同品嘗廚師為我們製作嘅作品,
這裡除了可以吃得特別嘅甜品外,最重要係係呢到餐牌有一個席前甜品廚師會在你面前即時畫出一幅畫,全部材料都係可以食得,今次為了週年慶祝,特別預約確保不會沒有位置,

之後就慢慢欣賞同品嘗廚師為我們製作嘅作品,先由奶凍青檸,入口青新帶少少辣,完來奶凍上嘅紅點有少少辣椒成份,
另外柑橘果凍味道濃郁,邊吃邊將唔同味道嘅材料混埋入口,真係另一種嘗試,而雪梨青檸味道青新,入口帶酸甜開胃,而竹炭朱古力則朱古力味道濃郁,

加埋上面嘅龍鬚糖一齊入口真系十分唔錯,最後跟餐還有兩杯餐飲選擇,我就選了camomile.lime flower.lavender tea,焗一焗茶味香,而朋友就選了raspberry.strawberry tea,味道亦好香!一黃一紅!

朋友對於我嘅安排十分滿意!而呢個環境同價錢就絕對係一個唔錯嘅選擇!
其他
庆祝纪念
纪念日
2017-11-28 79 浏览
今天下午姊妹淘,約了台灣的小純到銅鑼灣的Atum Desserant 吃甜品,去年來過一次己經深深被漂亮的甜品吸引至不能忘懷,於是我們訂了下午四時半去!下午的Atum 感覺十分舒服,首先送上兩枝新鮮又清新的果汁!甜品師和我們一起創造甜品,首先問我們畫布上寫什麼句子就馬上開始了!甜品師很熟練的用上五隻不同顏色的果汁開始他創作生涯包括朱古力,草莓,香芋,芒果及椰子汁,創作生涯開始啦,一氣柯成的放了草莓,蜜瓜及芒果,而最吸晴的配料就是漂亮的茘枝布丁,焦糖脆脆,朱古力布丁,抹茶糕,大黄根及抹茶Mochi,然後就寫上我們的祝福字句,我和小純這時候自我創出畫心心和哈哈笑,甜品師很窩心地為我們拍照,最後用液態氮創造竹炭朱古力雪糕再加上絲絲的龍酥糖就成為漂亮的製成品,味道很好而和藝術合二為一,令我們嘆為觀止,另外士多啤梨果香茶配上甜品真的是錦上添花,我和小純吃出快樂的口味!

2017-11-28