ARIA (中環)10月10日,入職新公司第一天,放工後男朋友帶左我去位於蘭桂芳24樓高既餐廳食意大利🇮🇹fine dining 🥳環境有室外室內,均能夠見到中環既景色,餐廳樓底好高,侍應係意大利🇮🇹好熱情❤️今次揀左意大利”omakase “,由前菜至甜品,全由廚師發板決定,充滿驚喜❤️ 但餐廳waiter好細心問我地有冇preference同埋男朋友記得小編對某啲食物過敏,咁就唔洗擔心唔岩口味,好期待喔😚另外開左一枝紅酒🍷:Pinot Nero Torti $618 5 Courses: "La Carta Bianca" $988/ppl🇮🇹 Oyster 🦪 廚師挑選左時令生蠔🦪,配上檸檬水,男朋友表示重金屬味,好新鮮😋😋🇮🇹 Prawns 🦐 蝦肉爽身,仲細心地剝咗殼,再配埋帶酸既芝士,唔會膩又幾開胃😚 🇮🇹 FusilliQuail Ragù and Quail Eggs, Peorino, Carbonara Sauce呢款pasta比平時既意粉類較有咬口,配上流心鵪鶉蛋,仲有烤得嫩滑的鵪鶉髀,好特別~🇮🇹 Seabass 🐟魚肉厚身,魚肉煎到脆身,醬汁配合唔油膩,底層仲有菜
ARIA (中環)

🇮🇹 Oyster 🦪

🇮🇹 Prawns 🦐

🇮🇹 Fusilli

🇮🇹 Seabass 🐟
魚肉厚身,魚肉煎到脆身,醬汁配合唔油膩,底層仲有菜心伴碟,增添色彩~

🇮🇹 Puff
最後係handmade puff😚 上層鋪滿了開心果碎,中間擠滿係甜甜滑身既cream😋

*需加一服務費
地址:中環德己立街30-32號加州大廈24樓
2022-10-11
2022-10-02 1218 浏览
同朋友慶祝要搵間似樣嘅餐廳💁🏻‍♀️ 呢間好滿意‼️媲美酒店環境 景觀開揚 服務更仔細 食物更精緻*ˊᵕˋ)੭✨WEEKEND BRUNCH $668✨❣️Seafood重點當然係海鮮🦀🦞🦐🐟 平時就咁叫個 platter都$4/500‼️ 龍蝦係最驚喜 雖然冇膏但係好新鮮彈牙🦞 係食過任食龍蝦最高質🫶🏻 咁大隻蟹腳拆殼都有啲難度🦀 麵包蟹就可以大大啖咁食✅呢度仲有任食生蠔🦪 生蠔係偏薄有海水味 好新鮮🌊 迷你tabasco 真係好得意😍❣️Charcuterie & Cheese & salad有好多款靚芝士仲可以配好多火腿🐷 成隻伊比利亞豬火腿切俾你 超香一定要食🔥我自己覺得鹹甜特別好食 可以配上提子同埋蜜糖🍯🍇 第一次見蜜糖係成個蜂巢好靚😲仲有一款係鴨肝 用嚟搽麵包係勁好食( •̀∀︎•́ )✧︎❣️Galletto alle Erbe +$128Grilled Baby Chicken Herbs, Roasted Potatoes, Creamed Spinach加埋個main真係成件事完整啲⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎而且有啲暖嘢落肚🤣 herb似中東味 雞肉幾滑 胸都唔鞋~ ❣️Grilled
同朋友慶祝要搵間似樣嘅餐廳💁🏻‍♀️ 呢間好滿意‼️

❣️Seafood

仲有一款係鴨肝 用嚟搽麵包係勁好食( •̀∀︎•́ )✧︎

❣️Galletto alle Erbe +$128
加埋個main真係成件事完整啲⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎
而且有啲暖嘢落肚🤣 herb似中東味 雞肉幾滑 胸都唔鞋~

❣️Grilled Special Daily Catch Fish $138
Served on a Bed of Caciucco (Seafood Sauce) and Vegetables
鍾意呢個main 比較Fresh‼️ 魚肉煎到脆皮 配上濃到接近意粉醬嘅sauce🍅 BB西蘭花都好食🥦
Dessert

❣️Dessert
甜品真係重點🥳 好多都值得推薦🔥
可以食咗macaron先 細細粒好精緻~
意大利餐廳食Tiramisu同panna cotta 一定好食🍮
好多嘢都係 bite size 朱古力 泡芙cheese cake都可以過口癮💁🏻‍♀️
Applecrumble同朱古力蛋糕好飽🤣
意大利🇮🇹 旅行嘅時候日日都食Gelato 呢度唔係普通料 雲呢拿好香 朱古力好 real 🍨

❣️white $118
有得揀 free flow但唔習慣日頭飲咁多🤣🥂
Weekend brunch
Lobster
Dessert
這間意大利餐廳以歌劇院為裝潢還有落地玻璃窗可以俯瞰中環城市景觀環境舒適優雅 正好去嘆返個brunch buffet ·͜·Buffet海鮮種類都算多 甜品都幾有驚喜記得要食tiramisu同雪糕!!還可以一嘗餐廳主打的精緻意大利菜加配的main course味道都很不錯店員服務態度都好好 慶祝日可以試試(*ˊ˘ˋ*)♪.▫weekend brunch $668無限量任食前菜.沙律🥗.甜品🍮.海鮮吧🦞♪ 自助沙律吧有Parma ham.芝士.沙律等多款冷盤前菜 酸酸的好開胃♪ 海鮮吧最期待就是海鮮吧(ᯅ̈ ) 種類都幾多有生蠔.麵包蟹.長腳蟹.龍蝦🦞.翡翠螺長腳蟹較濕潤帶甘甜的蟹香 龍蝦厚肉鮮美翡翠螺好新鮮彈牙 蠔🦪都相當清甜爽滑vip竟然是麵包蟹.ᐟ‪‪.ᐟ 超多肉&膏 味道帶鮮甜♪ 甜品吧另一注目應該是甜品吧𖦹‎.𖦹‎⸝⸝⸝有巧邪惡既朱古力噴泉🍫⛲️ 五顏六色的Mini泡芙整到雪糕咁 好可愛🍦吃了蔓越莓&抹茶口味 酸酸甜甜都好吃朱古力都好食 但最好食都是tiramisu~質地creamy香滑 味道香濃desu⸝⸝⸝♡︎壓軸的雪糕都巧巧吃🥺 巧soft巧軟滑香甜.▫chitarra & Fin
這間意大利餐廳以歌劇院為裝潢
還有落地玻璃窗可以俯瞰中環城市景觀

Buffet海鮮種類都算多 甜品都幾有驚喜
記得要食tiramisu同雪糕!!
還可以一嘗餐廳主打的精緻意大利菜
加配的main course味道都很不錯
店員服務態度都好好 慶祝日可以試試(*ˊ˘ˋ*)♪

▫weekend brunch $668

另一注目應該是甜品吧𖦹‎.𖦹‎⸝⸝⸝
有巧邪惡既朱古力噴泉🍫⛲️

五顏六色的Mini泡芙整到雪糕咁 好可愛🍦
吃了蔓越莓&抹茶口味 酸酸甜甜都好吃
朱古力都好食 但最好食都是tiramisu~
質地creamy香滑 味道香濃desu⸝⸝⸝♡︎
壓軸的雪糕都巧巧吃🥺 巧soft巧軟滑香甜

▫chitarra & Finferli +$78
chitarra & Finferli

還可以加配一份main( ˶ˊᵕˋ)੭
這款手工意粉叫結他麵 較煙韌有咬口
加左少許蘑菇鴨肉絲 整體味道香濃多汁
▫grilled special daily catch fish +$138

外皮炸得香脆 魚質嫩滑 味道鮮美
配埋蕃茄汁的酸甜更滋味
2022-09-29 163 浏览
最近轉工成功,當然要食餐好,慶祝一下🎉這間位於蘭桂坊California Tower高層的高級西餐廳,環境和氣氛一流💕真的超適合慶祝!餐廳主打高級意大利菜,還可以欣賞醉人景色,更有意大利總廚坐陣,餐點十分高質,而且服務都好好,店員好殷勤有禮👍🏻.餐前餐廳奉上🍞自家製麵包,估不到這個包好有驚喜,看似簡單,但食落真係做到外脆內軟的口感💕本來打算留肚食其他,但都忍唔住將麵包吃光光,點上橄欖油、黑醋,味道更加提升✨.🍝Tagliatelle我們點了這個店員推介的招牌意粉,而且賣相很精緻。用上🦞波士頓龍蝦,龍蝦肉份量都不少,而且鮮味十足,食落口感彈牙,而且啖啖肉。闊條麵好掛汁,每條都沾滿龍蝦汁,非常惹味🫶🏻.🥩Kagoshima Wagyu Rib Eye A4用上高質的🐮日本鹿兒島A4和牛肉眼,脂肪分布平均,食落好juicy,而且牛味香濃!餐廳還配有鹽和芥末醬供客人自行調味,不過個人覺得不用太多調味已經很好吃😋雖然價錢貴一點,但係物有所值,非常值得一試👍🏻

🍝Tagliatelle

🥩Kagoshima Wagyu Rib Eye A4
𝒜ℛℐ𝒜在ʟᴋғ的ᴄᴀʟɪғᴏʀɴɪᴀ ᴛᴏᴡᴇʀ二十四樓,差不多是最高那幾層,樓下也有幾間很不錯的餐廳,全部都挺適合慶祝生日或周年紀念,這一間主打意大利菜也不例外,當晚有幾枱客人也專程來慶生,坐窗邊的話可以看到市區夜景🌃餐廳由意大利總廚坐陣操刀,而且大部分侍應都是外國人,服務態度非常熱情!由於餐牌的食物名都是意大利文,所以要花點時間決定點甚麼,當然食物名下面都有英文解釋,侍應也很主動過來推薦餐廳出名的菜式,這一點也有加分,外籍侍應還會說意大利文,雖然聽不明白但覺得很有趣🤵🏻‍♂️點餐後會先送上餐前麵包,要特別一讚sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ 麵包很出色,真的做到外脆內軟的口感,而且上枱的時候還暖暖的,麵包控一定會喜歡!外皮香脆帶有少許煙靭感,中間包體是超軟熟,再沾上橄欖油及醋很好吃,但記得要留肚不要吃太多😎⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴋᴀɢᴏsʜɪᴍᴀ ᴡᴀɢʏᴜ ʀɪʙ ᴇʏᴇ ᴀ4> $1238<ғᴜɴɢʜɪ sᴀʟᴛᴀᴛɪ> $98幾乎每枱都有點和牛ʀɪʙ ᴇʏᴇ,很特別地原條生的ʀɪʙ ᴇʏᴇ會放餐車上,下單後侍應即場按照客人要求切出牛扒,然後
𝒜ℛℐ𝒜

<ғᴜɴɢʜɪ sᴀʟᴛᴀᴛɪ> $98
幾乎每枱都有點和牛ʀɪʙ ᴇʏᴇ,很特別地原條生的ʀɪʙ ᴇʏᴇ會放餐車上,下單後侍應即場按照客人要求切出牛扒,然後放上電子磅稱重,鹿兒島ᴀ4和牛肉眼的價錢是$298/100ɢ,侍應告訴我們一隻手指闊度的重量大約是400ɢ,兩個人sʜᴀʀᴇ剛剛好!

比對起另一款ᴀᴜsᴛʀᴀʟɪᴀɴ sᴛʀɪᴘʟᴏɪɴ,單看餐車上的賣相已覺得必定要點日本和牛肉眼,油花分佈更平均,而且橫切面很大塊!日本和牛肉眼扒比美國或澳洲產地的油脂感更加重,加上厚切煎至五成熟,牛味不會太濃,口感軟淋很滿意!雖然價錢來說是有點貴,不過試一次也值得的😆

另外再點了一款配菜,本來以為是蘑菇或者大啡菇之類的,但查了餐牌才發現是雞油菇,好像是第一次吃這種菇!口感有點像秀珍菇,但顏色是黃色的,簡單地用蒜蓉、鹽及黑椒炒香,味道正常發揮沒有太大特別!

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ʟ'ᴀsᴛɪᴄᴇ & ʟᴀ ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴀ> $298
❅ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɢʟɪᴀᴛᴇʟʟᴇ, ᴢᴀʀᴅᴀ sᴀᴜᴄᴇ, ʙᴀɢɴᴀᴄᴀᴜᴅᴀ ғᴏɴᴅᴜᴇ
自家製的寬條麵口感偏爽口,不是煙煙韌韌的質地,有點像寬蛋麵!意粉一上枱的時候,馬上聞到龍蝦的鮮味!龍蝦已經起殼方便食用,半隻龍蝦肉同樣爽口彈牙,龍蝦鉗很大隻吃起來啖啖肉🦞雖然份量不太多,但兩個人sʜᴀʀᴇ的話也足夠,而且這個價錢也不算很貴,可以多試幾款其他菜式😎

<ᴏᴜʀ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ> $98
分別點了兩款甜品,招牌ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ及意大利西西里奶油甜餡煎餅卷!ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ貴為意大利最有代表性的甜品,吃意大利菜一定要點一份試試!ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ的ᴍᴀsᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ呈淡黃色,咖啡及酒味皆有具備,底部的手指餅不是全濕而帶有少許脆感!

<sɪᴄɪʟɪᴀɴ ᴄᴀɴɴᴏʟɪ> $98
❅ ғɪʟʟᴇᴅ ᴡɪᴛʜ sʜᴇᴇᴘ ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ ᴄʜᴇᴇsᴇ,ʙʀᴏɴᴛᴇ's ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴀɴᴅ ᴄᴀɴᴅɪᴇᴅ ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴘᴇᴇʟ
之前在另一間意大利餐廳吃過覺得不錯,今次看見甜品ᴍᴇɴᴜ也有決定再試一次,個人挺喜歡這款甜品!筒狀的酥皮中間填滿了瑞可達芝士,再沾上開心果碎粒!外面的煎餅卷口感鬆脆,味道有點像平時過年會吃的笑口棗,頓時感覺很中西合璧,要一口吃一整顆才夠滿足🤣
中環蘭桂芳迷人靚景,有情調高質意大利餐廳位於California Tower 24 樓, 有室外位,室內設計瑰麗典雅,走歌劇院風格,成個餐廳有一半都可以見到靚景,夜晚可以一邊品嘗美食,一邊欣賞中環夜景🌃 ,滿足味覺視覺享受🥰先來品嘗香噴噴,外脆內軟嘅酸種麵包,配以明貴嘅意大利橄欖油及醋,一大個,好味到我兩個人都清哂🤣同一時間,店員帶嚟一盒精緻嘅前菜Caviale A Sorpresa ,上面佈滿矜貴嘅鱘魚子醬,下層就夾雜鮮甜嘅煙燻帶子,及幼滑嘅甜豆奶凍,味道豐盈有層次,印常非常深刻💕然後就係店員推介Lastice & la Tagliatella 龍蝦扁意粉。 佢哋仲細心咁分咗兩份。 綿滑香醇熱沾醬,伴手工意大利粉一齊食,口感順滑豐富。龍蝦🦞肉新鮮爽口彈牙。再嚟兩個主菜:San Pietro,煎海魴魚,味道甘香,魚肉較扎實,配香濃醬汁,增添魴魚嘅香滑Rosso Mazzara意大利紅蝦,擺盤用心,蝦肉鮮甜軟腍, 每一口都好滿足☺️食完都依依不捨🥹 唔想離開☺️

中環蘭桂芳迷人靚景,有情調高質意大利餐廳

食完都依依不捨🥹 唔想離開☺️
  • Caviale A Sorpresa
  • Lastice & la Tagliatella
  • San Pietro
  • Rosso Mazzara
2022-09-22 498 浏览
中環夜景餐廳推薦!靚裝仲有露台,慶祝生日紀念日可以一戰~鹿兒島A4肉眼和牛 ($298/100g) 即叫即切即燒,肉質超軟嫩,入口肥美充滿油香,配上超creamy薯蓉,牛油味濃郁好滿足。另外試了義大利兔肉卷($198),配以香草、梅子、醃菜等等。更試了off menu的法國特級No.1 生蠔($108)鮮味十足而且海水味濃郁!.Check out the stunning view of Central at this Italian restaurant! Kagoshima A4 wagyu Rib Eye ($860) was super tender and juicy, with the potato cream that is full of buttery flavour. Assoluto di Burrata ($198) was ravioli comes with Burrata Foam and Broth, cheese fans will love it for sure. Had a bit on the Il Bianconiglio ($198). I
Check out the stunning view of Central at this Italian restaurant! Kagoshima A4 wagyu Rib Eye ($860) was super tender and juicy, with the potato cream that is full of buttery flavour. Assoluto di Burrata ($198) was ravioli comes with Burrata Foam and Broth, cheese fans will love it for sure. Had a bit on the Il Bianconiglio ($198). It’s the Rolled Rabbit Loin in Porchetta Style. End the meal with the delicious Tiramisu ($98)💖
2022-09-21
2022-09-21 495 浏览
琴日同男友食pre-bday dinner,帶咗佢去一間位於中環蘭桂坊嘅意大利餐廳食嘢☺️ 內裡環境相當有格調,氣氛chill得嚟又有點高級嘅感覺,嘢食亦相當唔錯,等我即刻嚟介紹一下😗首先,第一道菜已經相當有驚喜🤓 佢嘅賣相好精緻,面頭鋪滿咗一堆魚子醬,中間嘅夾層係帶子刺身,而最底層最特別,竟然係由蜜豆組成嘅奶凍,無諗過呢三樣嘢竟然咁夾,鹹香嘅魚子醬配上鮮甜嘅帶子同清新嘅奶凍,互相融和得啱啱好,好impressive🤩另一道前菜我哋嗌咗蝸牛,擺盤同樣好精緻!蝸牛烤得小小外脆內軟,仲充滿住香草牛油味,配搭埋面頭啲脆脆同埋啲細細粒嘅白色珍珠,口感十分豐富,呢個配搭的確係幾新鮮嘅食法🤤呢個意粉相信啱哂鍾意食龍蝦嘅人☺️ 有兩大舊龍蝦肉同一隻箝,龍蝦口感爽口彈牙,雖然煮過嚟,但都依然保持到鮮味!扁意粉本身texture偏軟身,仲以為食落會好腍,點知又幾爽口,配埋濃郁嘅龍蝦汁,非常唔錯😋另外仲嗌多咗個lasagna🤣 但絕對無做錯決定,皆因呢度嘅lasagna真係好唔錯!一上到嚟已經勁香,啲肉醬煮到好惹味,加上厚厚嘅芝士,所有配搭都好邪惡,但我同男朋友都好enjoy🤪最後呢道菜式同樣相當值得介紹🙌🏻

Caviale A Sorpresa

L'Astice & la Tagliatella

Una Milanese ad Hong Kong
最後呢道菜式同樣相當值得介紹🙌🏻 因為佢係以米蘭獨特烹調方式而製成嘅炸牛仔扒,聽店員介紹製作繁複,係要以滾油慢慢淋熟佢😮 因為係用上未長大嘅牛仔,所以肉嘅顏色會特別粉嫩,而口感亦好嫩口,第一次試,好新鮮,點埋個牛扒醬,perfect match!
另外,side dish仲叫咗西蘭花苗($98),以辣蒜油炮製而成,好惹味,而西蘭花苗亦勁腍,好推薦👍🏻

Amadei 70% Chuao Chocolate Fondant
雖然已經食到好飽,但最後點都要嗌返個甜品嘅😎 嗌咗個心太軟,朱古力味好濃郁,配埋甜甜哋雲呢拿雪糕,即刻中和返個味蕾,不過如果入面再流心啲就更好啦🙌🏻

Vintage Cocktail
而當晚我哋嗌咗兩杯cocktail,一杯係叫heritage,另一杯就叫art,兩杯都係由Vermouth做個底,Heritage飲落偏甜啲啲,啱女士飲多啲;Art嘅酒味濃郁啲,但男友都覺得幾好飲👍🏻

總括而言,呢間意大利餐廳食物好有驚喜,好多食法都係第一次試,特別係個米蘭牛仔扒對於我哋嚟講真係好新鮮😆 而環境亦非常有情調,由於餐廳位於24樓,坐近窗口位或者坐出面嘅大露台仲可以俯視成個中環嘅夜景😍

同你一齊搵更多好嘢食😋
Caviale A Sorpresa
L'Astice & la Tagliatella
Una Milanese ad Hong Kong
Vintage Cocktail
2022-09-20 206 浏览
假日嚟咗中環蘭桂芳嘅呢間望景餐廳 @ariaitalian 食半自助餐😍 個人認為都幾高質,特別啲海鮮😍 平時食自助餐好少食海鮮嘅我今次真係爆晒quota!佢地嘅weekend brunch 係$668 per 1 包coffee/tea~ 另外佢地仲有幾款main course 選擇,價錢由$98-208不等~🍭Seafood海鮮係主打,有生蠔、龍蝦、長腳蟹、大大隻麵包蟹、螺、大蝦沙律、魷魚~ 個人最推係龍蝦😍😍😍😍😍 啲龍蝦肉勁爽彈鮮甜!連帶埋龍蝦鉗,大隻多肉,食得勁滿足!大蝦沙律好食到我來回夾左幾次!螺都唔錯,冇沙唔難咬~ 生蠔🦪唔算大隻但幾滑溜~ 所有海鮮都好新鮮,呢點好重要,仲要食完冇肚痛!🍭Salad, cold cut bar & 冷盤Cold cut bar有唔同品種嘅parma ham同芝士~ 仲有青提幫助平衡鹹味~ Salad & 冷盤就有好多新鮮開胃菜式~ 啲調味配搭都唔錯~ 🍭Main 揀咗佢地好出名嘅fish😍 係時令鮮魚,魚質食落已經覺得好鮮甜嫩滑,厚身,魚皮煎到好香脆,加埋蕃茄汁,牛油等調味真係正到爆!🍭Dessert見到朱古力噴泉已經心心眼😍 然後拎甜品

🍭Seafood

🍭Salad, cold cut bar & 冷盤

🍭Main

🍭Dessert
見到朱古力噴泉已經心心眼😍 然後拎甜品侍應仲話可以整脆皮朱古力雪糕😆 真係第一次聽!見住佢拎個雪糕擺入去,好快已經有層朱古力脆皮,不過要快食因為溶得比較快~ 另外佢仲有朱古力蛋糕,蘋果批,tiramisu 同件件小朱古力cake,既特色又好食~
🫓蜜豆奶凍.煙熏蘇格蘭帶子.鱘魚子醬🍗烤兔腿🕊鴿胸🥩24小時真空低溫烹調法牛舌🍫心太軟配雲呢拿雪糕🍰紅莓拿破崙🍷白酒x1🍷粉紅酒x1🥃餐後酒x2 🔸中環區歐洲優雅奢華風格意大利菜,滿分環境氣氛,聽到呢個介紹,係咪覺得人均消費一定要$1000起跳?😉結果係兩個人飲咗四杯酒,仲食埋甜品,人均消費都未到$1000🤩仲要菜式有特色,食材新鮮,全部都好好味,可以話係我食過最推介嘅高級西餐,極度推介情侶去❤️💕🔸前菜選擇咗一個魚子醬菜式同烤兔腿,前者絕對係精彩絕倫,可以比足101分🥰佢擺盤精緻,面層係鮮甜高檔嘅魚子醬,中間係煙熏帶子,底層竟然做咗層蜜豆奶凍,層次口感豐富極緻😋有清新餘韻之餘奶凍又起到中和作用,可能會成為我人生最深刻嘅菜式之一😍烤兔腿口感似豬同雞之間,柔軟但保留到口感,同樣係驚喜嘅菜式👍🏻🔸前菜之後,主菜繼續為味蕾提供奇妙旅程💘24小時慢煮牛舌做到一種從未食過嘅牛舌口感,佢超級軟熟,但係又唔會破壞咗牛舌特有嘅口感,驚嘆萬分😍而鴿胸亦都做到中式乳鴿少見嘅軟腍,味道濃郁,都係大愛之選😋🔸味道,氣氛,裝潢,服務,全部都可以做到滿分嘅餐廳,竟然價位可以$1000有找🤩其實香港真係少之又少~基本
🫓蜜豆奶凍.煙熏蘇格蘭帶子.鱘魚子醬
🍰紅莓拿破崙
🍷白酒x1
🍷粉紅酒x1
🥃餐後酒x2

🔸味道,氣氛,裝潢,服務,全部都可以做到滿分嘅餐廳,竟然價位可以$1000有找🤩其實香港真係少之又少~基本上節日/慶祝/生日等等時機訂呢間都一定滿意😛誠意推介🤓
2022-09-09 191 浏览
Weekend Brunch 🍽呢到係半自助餐形式,出面嘅所有嘢都好吸引,尤其係海鮮嗰corner🤓 真係想食嘅都有😋😋 帝皇蟹腳🦿麵包蟹🦀 生蠔🦪 龍蝦🦞特別係嗰龍蝦同蟹腳‼️ 好鮮好多肉😝仲有好多唔同種類嘅Cold cuts & cheese 🧀 仲要係原條Parma ham,即刻🔪出嚟💗 好少可cold cuts都肯咁樣整,即切同放咗係到嘅口感係有唔同🤓 仲有高質甜品,甜品真係可以一試便知龍與鳳🤓 除咗外面嗰啲,仲有Main course可以嗌🤓 嗌咗一個魚,佢係睇時令嘅,西餐整魚真係好有技巧,除咗嗰sauce好味之餘,仲要熟度啱啱好😋整體來講,呢到環境好舒服,想食嘅都應有盡有🤓
Weekend Brunch 🍽

仲有好多唔同種類嘅Cold cuts & cheese 🧀 仲要係原條Parma ham,即刻🔪出嚟💗 好少可cold cuts都肯咁樣整,即切同放咗係到嘅口感係有唔同🤓 仲有高質甜品甜品真係可以一試便知龍與鳳🤓

整體來講,呢到環境好舒服,想食嘅都應有盡有🤓
2022-09-02 1101 浏览
週未要relax & chill一下當然唔少得黎一個豐富又滿足既brunch!今次黎到德己立街內充滿各式各樣高級食店既加州大廈食返個靚brunch過一個perfect weekend.今次就試左呢間位刻大廈高層既意大香餐廳Aria.餐廳內既環境好寬敞而且樓底又高,充滿空間感.落要大玻璃可以一邊欣賞居高臨下既景色一邊品嘗美食.Weekend brunch hkd$888Weekend brunch由 Antipasti & Dolci bar , Main, Dessert 組成.一入坐可以先選定main或者一邊開始antipasti bar一邊再慢慢考慮亦都可以.Antipasti & Dolci bar極豐富既Antipasti & Dolci bar見到已經忍唔住瘋狂影相,每個位置都有驚喜之餘而且款式又多.Seafood bar應該盡有既seafood bar!有齊晒長腳蟹腳,龍蝦,麵包蟹,生蠔同大蝦沙律.龍蝦厚肉而且鮮甜,每啖龍蝦肉都相當彈牙.極長蟹腳又充滿蟹鮮香.生蠔雖然size唔算大隻但食落蠔身都同樣鮮甜滑溜.旁邊既大蝦沙律爽彈又帶蝦香,拼上各款小海鮮已經好滿足.Cold

Weekend brunch hkd$888

Antipasti & Dolci bar

Seafood bar

Cold cut bar
充滿各款cold cut,充滿豐腴及帶榛果香既Parma ham可以配上新鮮又大粒既青提剛好平衡返一陣鹹膩感.各款芝士任選,芝士旁邊仲有一板新鮮蜂巢蜜糖配搭芝士帶出不同層次感.

Salad & 冷盤
Salad bar除左新鮮沙律菜外亦有唔同種類既沙律.沙律配搭整齊都好沙新開胃,味道同食材既配搭好match!

Main
Gnocchi di Patate
意大利經典既薯仔糰子,煙煙韌韌又綿糯既口感充滿嚼勁.搭上肉醬帶出陣陣肉香,濃郁又唔會過鹹膩.

Margherita Imperfetta pinsa
所謂最簡單原始既味道先突顯出功架.瑪格麗特pizza邊烤得香脆鬆化,帶出麵粉細膩既香氣.香甜又juicy既茄香配搭上軟綿既芝士,每啖都充滿滿足感.

Dessert table
一個長盤上放滿精緻一口size既甜點,同時亦有幾款糕及意大利最經典甜品-tiramisu!Tiramisu帶出濃濃咖啡酒香,中間既cream香滑又唔會過膩,甜度啱啱好!必encore之一.旁邊亦有朱古力噴泉及雪糕櫃.
午餐
2022-08-30 989 浏览
𝗹𝗼𝘃𝗲𝗱 𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆 🇮🇹 𝗶𝘁𝗲𝗺 𝗶𝗻 @ariaitalian '𝘀 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿! 𝗺𝘂𝘀𝘁-𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲 𝗶𝘀𝗼𝗹𝗮 𝗿𝗼𝘀𝘀𝗮, 𝘄𝗵𝗶𝗰𝗵 𝗶𝘀 𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮 𝗰𝗼𝘃𝗲𝗿𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗯𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲, 𝘀𝗲𝗮 𝘂𝗿𝗰𝗵𝗶𝗻, 𝗰𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗹𝗮𝗿𝗱𝗼🤤 𝗯𝗲 𝘀𝘂𝗿𝗲 𝘁𝗼 𝘁𝗿𝘆 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗹𝗮𝘀𝗮𝗴𝗻𝗮 𝘁𝗼𝗼! 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵𝗹𝘆 𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗹𝗮𝘀𝗮𝗴𝗻𝗮 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝗹𝗮𝘆𝗲𝗿𝗲𝗱 𝗯𝗲𝘁𝘄𝗲𝗲𝗻 𝗲𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗸𝗶𝗻𝗱𝘀 𝗼𝗳 𝗺𝗲𝗮𝘁, 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 & 𝗺𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲. 𝗶𝘁 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝗳𝗲𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝘀𝘁 𝗯𝗿𝗲𝗮𝘁𝗵𝘁𝗮𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗶𝗲𝘄 𝗼𝗳 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹✨.要推薦靚景又高質嘅意大利菜一定係 @ariaitalian,位置係正中環中心地段24樓,樓底超高裝修好似歌劇院咁豪華,想打卡影靚相記得book靠露天嘅大卡位😛 珍珠蝸牛子醬充滿自然風味口感鮮嫩,配慢煮蝸牛幾有驚喜!千層面用咗幾款唔同肉煮成一上枱已經聞到超香,食落肉味超濃郁~ 不過最鍾意係海膽魚
要推薦靚景又高質嘅意大利菜一定係 @ariaitalian,位置係正中環中心地段24樓,樓底超高裝修好似歌劇院咁豪華,想打卡影靚相記得book靠露天嘅大卡位😛 珍珠蝸牛子醬充滿自然風味口感鮮嫩,配慢煮蝸牛幾有驚喜!千層面用咗幾款唔同肉煮成一上枱已經聞到超香,食落肉味超濃郁~ 不過最鍾意係海膽魚子醬pizza,海膽鮮甜帶有淡淡海水味,下面鋪滿burrata cheese同意大利鹽漬肥豬肉,每一啖都超滿足,必叫👅
San Pietro
San Pietro
  • Amalfi Nel Cuore - Amalfi In the Heart
✻ Weekend Brunch ($888 pp)每人可以揀一款主菜 佢總共有五類嘅主菜可以揀:EGG🥚PASTA🍝FISH🐟PINSA🍕MEAT🥩每類都各自有2-3個選擇我同男朋友揀咗🐟同🥩🐟Paper Baked: Lightly Spicy Tomato Sauce Mediterranean Style賣相好特別 有個膠袋仔裝住塊魚咁🤩之後就會幫我哋用鉸剪剪開個袋仔~條魚好滑好滑好滑 而且好濃蕃茄味🥰🥩Agnello & CaroteAustralian Lamb Saddle,Charred Carrots, Celery Root我哋食嗰日冇晒羊 所以轉咗豬臉頰~有種小驚喜 因為even better😆😆豬臉頰煮到好腍身好好食😋呢度嘅環境好靚好舒服 而且大大塊玻璃望到中環嘅美景 配埋藍天白雲打卡一流💙🤍仲有露台可以出去影相📸️Weekend brunch 自助餐有好多唔同嘢食例如各式各樣嘅海鮮🦞 沙律🥗 甜品🍰 芝士🧀生蠔🦪 等等等等我覺得最特別嘅係有即切火腿好正!仲有一板蜂巢🍯 超級香甜我同男朋友都好鍾意💓另外水牛芝士都好好食 我哋拎咗好多粒🤣當然仲有就係生蠔🦪!我哋每人
✻ Weekend Brunch ($888 pp)
每人可以揀一款主菜
每類都各自有2-3個選擇

我同男朋友揀咗🐟同🥩

🐟Paper Baked:
賣相好特別 有個膠袋仔裝住塊魚咁🤩
之後就會幫我哋用鉸剪剪開個袋仔~
條魚好滑好滑好滑 而且好濃蕃茄味🥰

🥩Agnello & Carote
Australian Lamb Saddle,
Charred Carrots, Celery Root
我哋食嗰日冇晒羊 所以轉咗豬臉頰~
有種小驚喜 因為even better😆😆
豬臉頰煮到好腍身好好食😋

呢度嘅環境好靚好舒服
而且大大塊玻璃望到中環嘅美景
配埋藍天白雲打卡一流💙🤍
仲有露台可以出去影相📸️

Weekend brunch 自助餐有好多唔同嘢食

我覺得最特別嘅係有即切火腿好正!
仲有一板蜂巢🍯
超級香甜我同男朋友都好鍾意💓
另外水牛芝士都好好食 我哋拎咗好多粒🤣

當然仲有就係生蠔🦪!
我哋每人食咗大約一打😆
唔算好大隻 但可以任食👍🏻
重點係好新鮮好正 仲有淡淡嘅海水味
諗返起都想再食🤤

龍蝦好推介 非常之大隻
而且肉質好爽口鮮甜🦞!
我覺得好新鮮同埋好好食😳

另外佢嘅甜品賣相好吸引
我自己好鍾意食佢哋嘅朱古力🍫
真係又靚又好食🥰 同埋都好推介佢嘅奶凍~~
仲有朱古力噴泉⛲同雪糕🍦️😻

最後都想讚下呢度嘅店員非常之friendly☺️
  • 生蠔
2022-08-24 413 浏览
中環高質意大利菜推薦餐廳位處高層24樓 裝修好優雅同寬敞景觀開揚 絕對係約會/慶祝好去處👍🏻而menu種類都算多 選擇困難既亦可選tasting menu 😆性價比都相當之高👍🏻🌟Burrata賣相好精緻 堆滿圓碌碌又鮮甜既車厘茄覆蓋住質地極其細緻柔軟又creamy既burrata d'andria 再加以金箔同食用花作襯托 💯🌟Lobster Tagliatelle 🦞肉質爽彈 用上香辣大蒜番茄+anchovy 調味配上扁麵 食落較有嚼勁 亦較容易吸附醬汁 所以味道相對亦會濃郁啲😋🌟Lasagna據店員講佢地反覆改良過recipe最後係用左八種唔同既肉黎製作成肉醬顏色會比較深色 肉味亦會較濃郁同平時食既lasagna 好唔同 值得一試👍🏻🌟Kagoshima Wagyu日本九州鹿兒島A4和牛肉眼 肉質脂肪分佈均勻 牛味非常濃郁 而且口感軟腍亦細心配上六款不同既鹽 可按個人喜好選擇來調味💯
中環高質意大利菜推薦
餐廳位處高層24樓 裝修好優雅同寬敞