2013-06-27 80 浏览
Amuse 位於荔枝角工商業地段,離長沙灣廣場不遠,這區日間頗繁忙和熱鬧,夜晚卻很寧靜,頗適合跟朋友大夥兒吃飯和談天。而餐廳的裝修簡單而華麗,給人一種高貴的感覺。這晚一邊品酒,一邊品味食物,實在輕鬆愉快,吃的時候已經分不開前菜和主菜了。前菜:巴馬火腿伴蜜瓜 (Parma Ham with Melon) $148沒想過火腿切得像紙般薄,但仍不失肉味和質感,配上清甜爽口的蜜瓜後,就變成清新的生果卷,是很美味的開胃菜。無花果生果雜菜沙律配橄欖油醋汁 (Mixed Leaves Salad with Fresh Fig & Fruit Salad in Olive Oil Vinegar Dressing) $118無花果雖則清甜,但不知怎地,始終得不到我的歡心,我反而喜歡這道菜的醋汁,酸酸甜甜的,很醒胃。匈牙利豬肉腸 (Grilled Hungary Pork Sausage) $88有些食物,看外表以為平平無奇,實則內涵十足,這道豬肉腸就正是了,腸中間有些軟軟的肉碎,既滑溜又煙韌。主菜:炭燒西班牙極黑豬鞍配蘋果茸青檸檬汁 (Char-Grilled Spanish Iberico Pork
前菜:
巴馬火腿伴蜜瓜
無花果生果雜菜沙律配橄欖油醋汁
匈牙利豬肉腸
主菜:
炭燒西班牙極黑豬鞍配蘋果茸青檸檬汁 (Char-Grilled Spanish Iberico Pork Rack served w/Apple Puree & Lime Gravy) $368
很貼近西班牙風味的燒豬肉,外皮好脆,肉質也嫩,配上蘋果茸及青檸檬汁就增添了甜酸味,唯一要批評的是這碟的份量太少了,我們每人只能吃一件,怎夠喉!
炭燒西班牙極黑豬鞍配蘋果茸青檸檬汁
酥皮焗海爐魚配白朱古力黑椒汁 (Baked Sea Bass with Mushrooms in Filo Pastry served with Black Pepper & White Chocolate Sauce) $198
我看Menu時已對道菜很感興趣,於是提出要試的。外觀是一個驚喜,我沒想過是卷狀的,但這種卷物既方便吃,又可增加香脆的程度,外皮脆而中間魚肉軟滑,口感上是一種強烈的對比,做得不錯,可惜露筍不算特別清甜,如果白朱古力黑椒汁的份量多少少,就更好。
酥皮焗海爐魚配白朱古力黑椒汁
M7澳洲和牛肉眼配干邑胡椒汁 (M7 Kobe Rib-Eye Steak with Congnac Pepper Corn Sauce) $438
和牛是Medium Build,肉好軟腍腍,可惜忘記了拍切開後的樣子,每件的肉汁都很均勻地豐富,顯示火力控制得宜。
M7澳洲和牛肉眼配干邑胡椒汁
香酥油浸鴨腿配野菌粟米茸及蘋果汁 (Crispy Duck Leg Confit with Wild Mushrooms Polenta in Apple Sauce) $188
驟眼看可能以為這鴨腿很細隻,實則很厚肉的,難得皮仍然保持很香脆,鴨肉雖然硬了點,但肉味仍見濃郁。
香酥油浸鴨腿配野菌粟米茸及蘋果汁
西班牙海鮮飯配烤大蝦 (Seafood Paella Risotto Served with Roasted King Prawn) $168
蝦肉和海鮮都煮得很香,Risotto略微太軟,但仍可接受的。
西班牙海鮮飯配烤大蝦
甜品:
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 (Warm Chocolate Fondant with Vanilla Ice-cream) $78
吃心太軟最開心的一刻,是切開朱古力的時候,當看到流心時,就會很開心,這次的心太軟,汁液簡直像流血不止地似的,在場眾人都急忙地快快拍下流心的一刻,然後快快去吃掉它。
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
意大利芝士餅Tiramisu $68
這Tiramisu做得不錯,芝士味濃,軟綿綿的。
Tiramisu
焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕 (Apple Crumble served with Vanilla Ice-cream) $68
我有點怕吃用蘋果做的甜品,怕太甜,這款尚可一吃,但在場的女士似乎好受落,或許這就是男女口胃的分別。
焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕
現在數來,原來當晚真的吃了超過十道菜,所有食物都是水準之上,雖然有些菜色偏離了法國口味,而帶了點西班牙、意大利及其他歐洲菜的風格,但仍然令我好滿意,確是荔枝角區少有的高級西餐廳。雖然對一般上班族來說,這餐廳的價錢算貴,但如果在這區工作或居住,晚上收工後,間中不妨來喝杯酒,吃頓豐富的大餐,當作奬賞自己辛勤工作,或許能令你暫時忘掉工作上的煩惱吧。

2013-06-24
西班牙海鮮飯配烤大蝦
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
Tiramisu
2013-06-21 789 浏览
多年前經已聽說過荔枝角工廠區內的歐陸菜餐廳 Amuse,傳聞中的餐廳大廚曾在喜來登酒店當廚,做得一手好的歐陸菜。事隔多年,今天首次路經此地,順帶一嚐素願。對Amuse的第一個印象的確只屬普通,自從踏進餐廳的一剎那開始,便發現到由經理以至侍應都表現得頗為生硬,連丁點兒的笑容都欠奉,或許食物的水準可以幫助彌補一下服務態度的不足吧。餐廳的環境雅緻,在工廠區的確實屬少見。設計陳設出歐陸式的風格,跟所做菜式的題材相當吻合。午市套餐可選湯或沙律做前菜,主菜款式較前菜略為精彩,意粉、海鮮、雞、牛和羊各有一款選擇,另外再奉上甜品和餐茶。套餐的價錢視乎所選的主菜而定,總括大概由$128至$168不等。 周打蜆肉忌廉湯 (3/5)是日的餐湯是周打蜆肉忌廉湯,蜆肉放進攪拌機打成肉碎,反而口感更滑,跟忌廉湯可算配合。 煙三文魚沙律 (3.5/5)沙律配上自家醃製的煙三文魚,薄薄的三文魚鹹香頗為惹味,加上黑醋汁和雜菜,健康之餘,也非常醒胃。 吞拿魚粒、蘑菇粒意大利粒配蕃茄汁 (3.5/5)吞拿魚粒蕃茄汁意粉率先為主菜部分揭開序幕。意粉做得夠al dente,蕃茄汁再濃郁一點便會更好。不過厚切的吞拿魚粒煮得

周打蜆肉忌廉湯 (3/5)
煙三文魚沙律 (3.5/5)
吞拿魚粒、蘑菇粒意大利粒配蕃茄汁 (3.5/5)
吞拿魚粒蕃茄汁意粉率先為主菜部分揭開序幕。意粉做得夠al dente,蕃茄汁再濃郁一點便會更好。不過厚切的吞拿魚粒煮得太熟,肉質變得粗糙而成了菜式的敗筆。
扒雜海鮮配香草牛油汁 (2/5)
之後的主菜水準一直向下滑,扒雜海鮮的魚有點腥味,蝦肉亦太軟太腍,仿似不太新鮮。
燴紐西蘭羊膝配蔬菜茸蕃茄汁 (2.5/5)
燴紐西蘭羊膝略比之前的海鮮大會優勝,羊膝的肉質相當嫩滑,可惜是選料不算得上優質,因此香濃的羊臊味一點也找不到。
草莓慕絲蛋糕 (2/5)
品嚐完一輪主菜之後,自然不敢對甜品抱有太大期望。是日的甜點是一片草莓慕絲蛋糕,辛苦了廚師將蛋糕切得那麼幼細,薄薄的差點兒也站不起來。
 總結
食物的水準不過不失,倘若是特別專程來欣賞這裡的歐陸美食的話,恐怕會大失所望。

2013-05-06 541 浏览
公司客政治飯,地點有D偏僻要睇地圖先揾到,向荔枝角尾尾,一上橋差唔多到美乎。估唔到工業區有間fine dinning restaurant。點解錯有錯著,正常呢D餐廳向旺區都好難搵車位,但呢度比較靜泊向門口都得,望住架車唔怕抄牌好方便。Menu既食物都唔平(比荔枝角區內其他高級餐廳),公司客請食飯正在抓頭唸緊點咩食既時候主人家終於出手幫我地點菜,一輪咀咁點,仲點左好多野食頭盤餐前小食主菜等等...(看圖片),所以有D食物名我都唔知啱唔啱。我唔逐樣寫,環境氣氛唔錯感覺都幾高貴,有一大塊落地玻璃好開揚坐得好舒服。(好重要,男廁都算清潔),但我地8人邊食邊講,造成一些噪音,如果有VIP房就最理想囉。整體食物都好味,大家都忙住影食物相,好有新意(我好似大鄉俚出城咁),好多刺身未試過,值得一試。甜品都好出色,但只能POST8張相未能全部放俾大家睇。

甜品都好出色,但只能POST8張相未能全部放俾大家睇。

2013-04-25
2013-04-15 180 浏览
又來寫食評了 , 今次仲加埋啲相添 今次因為男朋友生日, 他在荔技角區工班的. 所以在 openrice 就找到一間有情調的餐廳. 即管一試地方環境都很好. 真沒想到荔技角區竟然有這樣的餐廳. 下次就不用跑到油尖旺區了今次就食豪啲, 因為生日飯. 環境裝修 ~ 舒服又可聊天bread ~ 好軟身, 配上牛油及欖油. 不錯oyster ~ 叫咗 white pearl仲有一種法國蠔, 好大只同好甜ham ~ 36個月. 配白酒真一流. 但今次沒有叫 steak ~ half cook ~ 好好食. new zealand lamb ~ 一啲都唔"蘇". 肉質好好. flame ice cream ~ 最后唻一個雪糕劃上包號 . 好好味
又來寫食評了
, 今次仲加埋啲相添

今次就食豪啲, 因為生日飯.

環境裝修 ~ 舒服又可聊天
bread ~ 好軟身, 配上牛油及欖油. 不錯
ham ~ 36個月. 配白酒真一流. 但今次沒有叫

steak ~ half cook ~ 好好食.
题外话/补充资料: 最好先打去book 位, 因為沒想到會多人成咁的.
2013-04-13
2012-12-29 150 浏览
老友向荔枝角返工,決定同佢食餐好d 既lunch,上openrice見到comment唔錯就book左130pm, 黎到係full 哂, 真係估佢唔到, 老友仲話之前黎過一次係無咩人~~走果時影, 環境係唔錯~~向荔枝角收呢個價錢既lunch真係算貴~~麵包夠熱,而湯就一般, 唔算太突出~~份量岩岩好, 魚肉質素可以接受,但無咩魚味, 剩係食到個汁味, 而個汁食完係覺得有d漏~~雞胸一般比較鞋,但呢個都唔算鞋, 而個汁就一般~~唔記得係咩黎既甜品,唔突出~服務OK, 唔算特別好~~ 對呢個地區呢個價錢既lunch 期望會高d, 不過真係唔突出, 有d失望~~
走果時影, 環境係唔錯~~

向荔枝角收呢個價錢既lunch真係算貴~~
麵包夠熱,而湯就一般, 唔算太突出~~
蘑菇蟹肉忌廉湯
Nature Cod Filled served w/Capers & Butter Sauce
chicken breast w/chestnut in blk truffle sauce
雞胸一般比較鞋,但呢個都唔算鞋, 而個汁就一般~~
唔記得係咩黎既甜品,唔突出~
Lemon Tea / Earl Grey Tea
服務OK, 唔算特別好~~

2012-12-05
蘑菇蟹肉忌廉湯
Lemon Tea / Earl Grey Tea
2012-12-28 120 浏览
是日午餐有5款左右 (有豬扒, 羊肉, 魚, 意大利飯及肉眼牛扒). 選左本人最愛之牛扒. $190未包加一, 有餐湯或煙三文魚雜菜沙拉, 主菜一客及是日甜品一件(甜品沒有得選擇)頭盤: 三文魚雜菜沙拉 - 三文魚乾淨有新鮮的煙燻味配上酸酸甜甜法式沙拉醬, 味道開謂之餘不會令三文魚太膩主菜: 肉眼牛扒- 以西蘭花,薯仔及東姑做伴菜, 除左件東姑有些9唔拾8之後, 其他配菜都OK. 最重要當然係主角牛扒 肉眼配上一些少洋蔥汁, 五成熟牛扒煮得剛剛好, 充滿肉汁之外不會過熟而且有點肥膏令牛肉較口易咀嚼. 甜品: 士多啤梨mousse蛋糕 - 賣相不錯但味道無咩特別而且蛋糕不夠凍. 士多啤梨層有點過酸, 朱古力面層沒有太大朱古力味侍應態度及整體服務水平都良好

侍應態度及整體服務水平都良好
2012-12-10 196 浏览
住左附近都唔知有呢間餐廳, 經朋友介紹而黎.雖然唔馱訂位都有位, 但都坐到八成人, 就知應該唔差.環境清潔, 大部份客人都好斯文清靜, 燈光好有情調.見到好多人叫海鮮併盆, 可惜本人腹大便便, 不宜食.首先來個包包, 好好味, 尤其係芝麻包, 熱熱地, 老公再添食於是點左:醬好野味, 蝦好新鮮!!亦好野味, 好配搭!!好味道!!WELLDONE既牛, 但一啲都唔鞋!! 正~~~雖然黑松露既味唔係好出, 但係醬汁同意粉配合得好好, 不會太乾!!雖然好飽, 但係見隔離台叫左, 好似好好味, 於是又叫. 個暖暖焗蘋果切成一片片上, 唔會好甜, 再伴Vanilla雪糕, 唔會好有罪惡感侍應好NICE, 醒目, 亦無騷擾, 無缺水飲. GOOD!!已經再約朋友今個星期再去!!!

住左附近都唔知有呢間餐廳, 經朋友介紹而黎.
雖然唔馱訂位都有位, 但都坐到八成人, 就知應該唔差.
環境清潔, 大部份客人都好斯文清靜, 燈光好有情調.
見到好多人叫海鮮併盆, 可惜本人腹大便便, 不宜食.
於是點左:
海撤沙律伴鮮蝦
醬好野味, 蝦好新鮮!!
西班牙火腿釀蘑菇
亦好野味, 好配搭!!
好味道!!
鵝肝伴穀飴牛
WELLDONE既牛, 但一啲都唔鞋!! 正~~~
黑松露意粉
焗蘋果伴雪糕

已經再約朋友今個星期再去!!!
2012-12-05
海撤沙律伴鮮蝦
西班牙火腿釀蘑菇
鵝肝伴穀飴牛
黑松露意粉
焗蘋果伴雪糕
2012-11-29 111 浏览
早前與一眾好友慶生,因為同行有友人開OT在荔枝角下班,所以試試這家西餐廳,最重要門口可泊車,即管試試。由於在座有人不吃紅肉的關係,今餐就主打食海鮮!甫坐下就叫了個seafood platter大大份有法國麵包蟹、翡翠螺、 馬尼拉灣大蜆 、法國藍青口、生蠔...大蜆、藍青口、生蠔都不錯,但最愛還是睡蟹!話說大家之前都食唔少大閘蟹,自然會對主角睡蟹的蟹膏有所期待因為食睡蟹最好就係每年11至12月最肥美,依家就正好合時結果不負聚望,成個蟹蓋大家6個人分,傳完一round之後都仲有超多蟹膏分!如果你鍾意食硬身蟹膏就一定唔可以錯過!之後由經理介紹叫多個西班牙紅蝦同帶子依個決定實在冇錯,可以話成為全晚亮點之一,先講帶子,大件其實道道都有,但新鮮wasabi就唔係了,口感真係好唔同,同埋勁辣,只係一粒花生咁大已經好夠,但新鮮wasabi唔同在食完個口有一陣香味,如果你食過就會明,真係會上癮。西班牙紅蝦不得了,別看牠細細隻又黑黑地,同日本甜蝦一樣,經理話最好食係蝦頭,雖然我鍾意食蟹膏,但蝦就太苦同腥少食,不過西班牙紅蝦原來好唔同,膏好濃,感覺似食龍蝦,全場都驚喜(冇法啦,生日飯氣氛太好了),壽星女都讚

甫坐下就叫了個seafood platter
seafood platter
大蜆、藍青口、生蠔都不錯,但最愛還是睡蟹!

話說大家之前都食唔少大閘蟹,自然會對主角睡蟹的蟹膏有所期待
因為食睡蟹最好就係每年11至12月最肥美,依家就正好合時
睡蟹多糕
如果你鍾意食硬身蟹膏就一定唔可以錯過!

之後由經理介紹叫多個西班牙紅蝦同帶子
帶子的驚喜因為有生磨WASABI!
依個決定實在冇錯,可以話成為全晚亮點之一,
紅蝦絕對是這晚的重點
西班牙紅蝦不得了,別看牠細細隻又黑黑地,同日本甜蝦一樣,經理話最好食係蝦頭,雖然我鍾意食蟹膏,但蝦就太苦同腥少食,不過西班牙紅蝦原來好唔同,膏好濃,感覺似食龍蝦,全場都驚喜(冇法啦,生日飯氣氛太好了),壽星女都讚好~
無花果好新鮮
中場來個無花果沙律去一去口中濃濃的蝦味,新鮮無花果為本人最愛,又清甜又香,而且無花果落得頗為重手,唔會好似坊間其他餐廳得幾粒,成枱人分都位位食到大滿足!

食到呢度大家都飽飽地,好彩主菜我們只order了 Blue Lobster with broccoli paste。
Blue Lobster with broccoli pastae~
法國菜好嘅地方就係賣相好,如果你鍾意食,一定會對個菜點擺有期待,仲特別氹到女仔歡心。

藍龍蝦完隻拆肉再拼回原狀,加上其他伴碟配菜,其實真心有少少唔捨得食。不過兩碟得4隻鉗,一隻畀壽星女,之後就真係打大交。我係失敗果個....

因為之前海鮮都好肥,其實真係幾膩,5女一男,所以一個main course就ok了

是夜大家都食得非常盡興 (要知道生日飯出了亂子真的很令人掃興…),全因這裡的海鮮真的選料一流又夠新鮮,經理說來貨同酒店同級,不知真假,但食落十分滿意。最緊要係大家食得好開心,同枱八掛朋友每事問,侍應經理好好人都肯答,大家食野個樣又勁誇張,倍感好味!決定下次原班人馬再食~

信用卡優惠
seafood platter
睡蟹多糕
帶子的驚喜因為有生磨WASABI!
紅蝦絕對是這晚的重點
無花果好新鮮
一個多月前, 和公司同事來過Amuse 之後, 對這裡的食物有保留還寫了一個食評批評個別員工的態度, 但沒想到Amuse職員會留意OpenRice!並有職員打電話來跟進和道歉, 看得出他們十分尊重客人的意見, 力求改進巧合地, 今天又和老闆再來到Amuse午飯, 事隔個多月, 不知道進步與否, 心裡仍有保留今次有款新的餐包, 就是香草包, 可惜沒有拍照給大家看香草包內有蒜蓉, 十分香口, 香草也很清新呢! 我們想再encore這款包, 但侍應再沒有供應這款給我們!同事跟餐點了是日沙律 - 煙三文魚沙律, 比一個月前來吃時, 份量多了一倍蔬菜也比之前的新鮮, 但略嫌煙三文魚很碎, 寧願一整片完完整整放在沙律上同事也跟餐點了是餐湯 - 火腿粟米忌廉湯同事說喝到最後都看不到煙肉粒, 忌廉湯是Creamy的, 不似茶餐廳的餐湯一樣稀味道不過不失, 是一個對得起這個價錢的餐湯同事所點的盲曹魚配海鮮蕃茄汁所謂的海鮮蕃茄汁是有一些海鮮一同煮過的蕃茄汁, 海鮮有青口仔, 蝦肉等同事說海鮮萫茄汁有點稀, (眼看也看到有點稀), 而且出水, 但味道清新盲曹魚外有一層炸漿, 炸漿太厚, 吸走了不少海鮮蕃茄汁

今次有款新的餐包, 就是香草包, 可惜沒有拍照給大家看
香草包內有蒜蓉, 十分香口, 香草也很清新呢!
我們想再encore這款包, 但侍應再沒有供應這款給我們!
煙三文魚沙律
是日餐湯 - 火腿粟米忌廉湯
同事也跟餐點了是餐湯 - 火腿粟米忌廉湯
味道不過不失, 是一個對得起這個價錢的餐湯
盲曹魚配海鮮蕃茄汁
同事所點的盲曹魚配海鮮蕃茄汁
盲曹魚外有一層炸漿, 炸漿太厚, 吸走了不少海鮮蕃茄汁!
同事切開盲曹魚沒有足夠海鮮蕃茄汁來沾上, 所以如果多點汁, 再稠一點更好
同事認為上次的鱸魚出色得多, 可能鱸魚是輕輕的煎了, 不是用炸漿的關係吧
龍蝦湯
我們的老闆極力推介的龍蝦湯, 我們大部分人都點了
我們都相信老闆的口味, 可惜今次的龍蝦湯很稀, 而且不濃味
相信是廚房失手了, 大家都有點失望!
野菌意大利粉配黑松露汁
一個多月前的Amuse餐牌內是沒有素食的, 今日打開真的意外
餐牌上有一款素食, 就是野菌意大利粉配黑松露汁
我很喜歡野菌類的食物, 這個正合我心意, 再配上黑松露汁, 很高檔呢!
不知道黑松露汁由哪裡進口, 味道也不錯, 再濃味一點更好
意粉煮得太耐, 太稔了, 而且野菌有點苦澀味
意粉不油膩不濟胃, 而且份量充足, 材料豐富!
沒想到食物進步了不少, 真的很意外, 我也對Amuse改觀了
不得不把整個意粉吃掉, 是日午飯十分滿足呢!
白菌意大利飯配豬頸肉
有兩個同事點了白菌意大利飯配豬柳
豬柳醃過後再烤焗出來, 時間控制得好, 豬柳軟稔, 入味
同事又說意大利飯有淡淡的芝士香味, 另有白菌
可惜, 意大利飯好稔, 是為了配合香港人口味嗎?
正宗的意大利飯應該是比較硬, 而且煙韌, 不似白飯一樣軟熟
是日甜品 - Tiramisu
是日甜品有Tiramisu, 另外有士多啤梨一小片和藍莓一粒配朱古力醬
其實我對午飯送的甜品沒什麼要求, Tiramisu 比一個多月前的木槺小蛋糕好得多
不論賣相和味道都大有進步呢

是日午飯進步不少, 我對Amuse改觀了!
食物水準提升了不少, 不得不讚一下廚房的努力和誠意
現在午飯時間, Amuse的客人多了, 來之前一定要訂枱了!
我們坐在近接待旁, 不是酒吧枱那邊, 大多時間都看不到侍應在附近
有其他客人走入餐廳也是呆住等侍應, 侍應不足啊!
2012-04-16
煙三文魚沙律
野菌意大利粉配黑松露汁
白菌意大利飯配豬頸肉
2012-04-03 145 浏览
上星期同事生日,我們一行四人到了公司附近的Amuse。這家餐廳其實我平常返工也有經過,在長沙灣這個舊式工廠區突然出現一間裝修豪華的法國餐廳,感覺有點新奇,只不過一直沒有機會去試。碰巧早前飯聚有一位識飲識食的友人說這家餐廳不錯,又適逢同事生日,而地點有鄰近公司,所以就抱著一試的心態選擇到這家餐廳。食完之後覺得真的不錯,所以向各位推介一下。坐下不久餐廳經理就捧上熱騰騰的麵包。麵包非常不錯,很新鮮,由於我們處於飢餓狀態,未來得及了拍照,就一下子把麵包掃光!先講頭盤,餐廳經理介紹了三個西班牙tapas,分別有辣肉腸、釀蘑菇和蝦。經理說他們是最近才開始做西班牙菜,希望我們試試然後給一些意見。坦白說,這三個Tapas味道是不錯的,但沒有給到我驚喜的感覺,跟一般在西班牙餐廳吃到的味道差不多。不過,這些都不是他們餐廳的主打菜,多做新菜式給顧客選擇也是值得鼓勵的!頭盤之後,我們四人點了三個湯,分別有龍蝦湯、周打魚湯和洋蔥湯。三個湯之中我最欣賞的就是洋蔥湯,味道調教得非常好,洋蔥味很香濃,印象中很久沒有喝過這樣高水準的洋蔥湯了!其餘兩個湯也是水準之上,大家都可以一試。主菜方面我們點了三個,分別有黑毛豬、燒

洋蔥湯
周打魚湯
主菜方面我們點了三個,分別有黑毛豬、燒春雞和M6和牛:
黑毛豬:肉的質地很好,咬下去很多肉汁,是上等的黑毛豬,配上蘋果做的醬汁,味道很好!
燒春雞:肉質很嫩,雞的所有部份,包括雞胸都很滑,火候控制得剛剛好,肉汁也充足,唯獨味道偏淡!
M6和牛:一咬下去就知道是貴價牛排,跟一般西餐廳的貨色有很大區別,牛的味道很香、很濃,不用配醬汁,光吃牛的原味簡直是一種享受!
黑毛豬
M6和牛
燒春雞
由於我們都是比較能吃,主菜過後我們也點了一個蒜片抄意粉。這個意粉比我們想像中好吃,意粉的軟硬度控制得很適中,蒜的味道也很香,真的沒有想到這個意粉能給到我們意外驚喜!

至於甜品方面,由於我們一行人都不太好甜,所以就沒有嘗試他們的甜品,今次甜品方面的評價就未能提供了。

黑毛豬
洋蔥湯
周打魚湯
M6和牛
燒春雞
  • 洋蔥湯、M6和牛、黑毛豬、意粉
2012-03-14 12 浏览
牛肉碎椰菜湯極度好差無味椰菜,海鮮意大利飯太多水,太盤係ok,甜品西梅蛋糕非常好食大酒店水準!廁所不清潔改善衞生,樓面人手不夠,
牛肉碎椰菜湯極度好差無味椰菜👎
2012-03-13
纪念日
試食活動
  • 甜品西梅蛋糕幾好👍👍
2012-03-02 53 浏览
老闆約了我們整個部門一同午膳, 所以我就早一個星期就已經訂枱了待應說午餐menu 每個星期都不同, 所以menu準備好就會fax 給我但我郤沒有收到, 於星期三再打電話問一下接通後, 女侍應叫我等一會, 她放下電話, 就跟她同事說”又話無收到喎”聽得我怒火中燒, 我明明是第一次打電話叫他們fax menu!!!女待應沒有道歉, 同我對一下電話號碼就掛線了今次是我們第一次光顧, 沒想到態度那麼差!沿路走著, 有Starbucks, 大家樂, 印刷, 車房…最後就見到Amuse餐廳門口落地玻璃, 有點優雅, 在荔枝角的工業區竟然有一間裝修不錯的餐廳呢待應來給我們落單, 介紹了今日的沙律和餐湯首先來的是Ham salad, 沙律菜不新鮮, 焗得有點啡黑吧餐湯是椰菜花甘筍湯, 湯是甘荀的顏色, 味是椰菜花的味中間配上一小塊蒜蓉包, 蒜蓉味十分強勁, 是吊味用嗎?!但這蒜蓉包和餐湯的味道不匹配, 味道都被蒜蓉包搶了!餐包有幾款, 是暖的!我們吃了一款似芝麻的麵包, 問侍應這是什麼包他竟然都不知道, 說大概是芝麻包…好, 就當它是芝麻包, 內裡有小許蒜蓉, 十分香口!我們encore 了幾次,
但我郤沒有收到, 於星期三再打電話問一下
女待應沒有道歉, 同我對一下電話號碼就掛線了
今次是我們第一次光顧, 沒想到態度那麼差!
椰菜花甘筍湯
Ham salad
待應來給我們落單, 介紹了今日的沙律和餐湯
餐湯是椰菜花甘筍湯, 湯是甘荀的顏色, 味是椰菜花的味
中間配上一小塊蒜蓉包, 蒜蓉味十分強勁, 是吊味用嗎?!
但這蒜蓉包和餐湯的味道不匹配, 味道都被蒜蓉包搶了!
芝麻包
餐包有幾款, 是暖的!
我們吃了一款似芝麻的麵包, 問侍應這是什麼包
他竟然都不知道, 說大概是芝麻包…
好, 就當它是芝麻包, 內裡有小許蒜蓉, 十分香口!
我們encore 了幾次, 不知道要不要加錢呢!

是日menu 有六款, 包括有Carbonara, Risotto, Duck breast, Ling fish, Rib eye, Lamb chop
Lamp chops
我的五成熟羊架來了, 賣相也不錯吧
但原來十分韌, 可能是筋部吧…同事點的七成熟郤十分稔呢!
Angus rib eye steak
同事點的六成熟肉眼扒, 分了點給我吃
肉眼扒雖然稔, 但郤沒有牛味, 十分普通!
Risotto served with shrimps, spinach and cheese
Risotto 的味道十分清淡, 可能是芝士味不夠香濃吧!
整個risotto十分creamy, 漿口吧!
Streamed ling fish with salmon mousse
同事點的魚, 味道清淡, 刁草味很香, 但沒什麼白酒汁味!
想起我平日用低溫焗的魚扒, 味道比這個還要好!
Caesar salad with scallop
老闆點了一個Caesar salad with scallop
說salad 好新鮮美味, 帶子有四粒, 也很肥美!
Homemade dessert
甜品是木槺蛋糕,待應送上來是, 伴碟的藍莓都走位了…
賣相不討好外, 咬落還以為是啫喱, 差!

题外话/补充资料: 光顧的人不多, 不用訂枱也可以Walk in 入座 餐廳裝修不錯, 但沒有景觀可言 (望馬路景) 餐廳寧靜, 方便和客人午飯, 可惜, 沒有私人房間
2012-02-24
芝麻包
Caesar salad with scallop
2012-02-10 41 浏览
介乎荔枝角和美孚之間的蝴蝶谷, 從來只有坐車才會經過, 今天因著AMUSE的關係, 就在此地停下來, 嚐了一頓愜意的午餐. Set Lunch共有8款選擇, 頭盤是湯或沙律, main course 有pasta/ 意大飯/ 有機豬扒/ 西冷羊/ 海鮮/ 牛扒等, 跟甜品及coffee/tea. 價錢由$118 起 . 我們二人選了有機豬扒及西冷羊, 都是各$148. 先來麵包及麵包條, 雖然唔算熱但新鮮. 我們同時要了湯, 今日是西蘭花忌簾湯, 味道不錯好creamy而且賣相精緻,有bubble cream鋪面, cream的中間再放了粒nut. Like! 本人要的西冷羊比預期中出色, 羊肉軟滑有肉味, 共有三件, 份量恰如其分, 但男士們或會嫌不夠. 至於有機豬扒看來也不錯. 甜品亦是花心思做得很靚同美味, 長身白色碟上一邊是半粒士多啤梨加甜甜地的汁, 另一邊是蛋白忌簾花, 唯份量真是非常細, 絕對不能滿足餐後甜咀. 而最後上的coffee亦有酒店水準. 可以再來
2012-02-10
2012-02-09 40 浏览
今天亞姐生日, 老板叫了我們一起去食Lunch , 去了一間叫"Amuse" 食物質素OK , 價錢平均HKD128 ~ 198元 .餐湯 - 好味沙拉 - OK法國田螺 - 好味午餐來講到是OK好味服務OK
2012-02-09
其他
餐湯
沙拉
同事生日,大夥人到附近一間較精緻的餐廳午膳,第一眼看見餐廳優雅的裝潢真的很喜歡,在荔枝角一帶實屬難得。一開始有很creamy的忌廉湯,很香很滑,午餐的好開始。上了主菜燒豬脾就大失所望,入口有冷的感覺,而且一咬竟然是沒有肉味的豬肉,肉質也很硬,為什麼會這樣呢?甜點是玉桂蛋糕,很像apple crumble的味道,喜歡!就是可惜在主菜,另我覺我這個價錢不值得,我寧願到附近的G.XXX吃相似的西餐了,縱使人家沒包甜品。

一開始有很creamy的忌廉湯,很香很滑,午餐的好開始。
忌廉湯
燒豬脾