2012-11-29 113 浏览
早前與一眾好友慶生,因為同行有友人開OT在荔枝角下班,所以試試這家西餐廳,最重要門口可泊車,即管試試。由於在座有人不吃紅肉的關係,今餐就主打食海鮮!甫坐下就叫了個seafood platter大大份有法國麵包蟹、翡翠螺、 馬尼拉灣大蜆 、法國藍青口、生蠔...大蜆、藍青口、生蠔都不錯,但最愛還是睡蟹!話說大家之前都食唔少大閘蟹,自然會對主角睡蟹的蟹膏有所期待因為食睡蟹最好就係每年11至12月最肥美,依家就正好合時結果不負聚望,成個蟹蓋大家6個人分,傳完一round之後都仲有超多蟹膏分!如果你鍾意食硬身蟹膏就一定唔可以錯過!之後由經理介紹叫多個西班牙紅蝦同帶子依個決定實在冇錯,可以話成為全晚亮點之一,先講帶子,大件其實道道都有,但新鮮wasabi就唔係了,口感真係好唔同,同埋勁辣,只係一粒花生咁大已經好夠,但新鮮wasabi唔同在食完個口有一陣香味,如果你食過就會明,真係會上癮。西班牙紅蝦不得了,別看牠細細隻又黑黑地,同日本甜蝦一樣,經理話最好食係蝦頭,雖然我鍾意食蟹膏,但蝦就太苦同腥少食,不過西班牙紅蝦原來好唔同,膏好濃,感覺似食龍蝦,全場都驚喜(冇法啦,生日飯氣氛太好了),壽星女都讚

甫坐下就叫了個seafood platter
seafood platter
大蜆、藍青口、生蠔都不錯,但最愛還是睡蟹!

話說大家之前都食唔少大閘蟹,自然會對主角睡蟹的蟹膏有所期待
因為食睡蟹最好就係每年11至12月最肥美,依家就正好合時
睡蟹多糕
如果你鍾意食硬身蟹膏就一定唔可以錯過!

之後由經理介紹叫多個西班牙紅蝦同帶子
帶子的驚喜因為有生磨WASABI!
依個決定實在冇錯,可以話成為全晚亮點之一,
紅蝦絕對是這晚的重點
西班牙紅蝦不得了,別看牠細細隻又黑黑地,同日本甜蝦一樣,經理話最好食係蝦頭,雖然我鍾意食蟹膏,但蝦就太苦同腥少食,不過西班牙紅蝦原來好唔同,膏好濃,感覺似食龍蝦,全場都驚喜(冇法啦,生日飯氣氛太好了),壽星女都讚好~
無花果好新鮮
中場來個無花果沙律去一去口中濃濃的蝦味,新鮮無花果為本人最愛,又清甜又香,而且無花果落得頗為重手,唔會好似坊間其他餐廳得幾粒,成枱人分都位位食到大滿足!

食到呢度大家都飽飽地,好彩主菜我們只order了 Blue Lobster with broccoli paste。
Blue Lobster with broccoli pastae~
法國菜好嘅地方就係賣相好,如果你鍾意食,一定會對個菜點擺有期待,仲特別氹到女仔歡心。

藍龍蝦完隻拆肉再拼回原狀,加上其他伴碟配菜,其實真心有少少唔捨得食。不過兩碟得4隻鉗,一隻畀壽星女,之後就真係打大交。我係失敗果個....

因為之前海鮮都好肥,其實真係幾膩,5女一男,所以一個main course就ok了

是夜大家都食得非常盡興 (要知道生日飯出了亂子真的很令人掃興…),全因這裡的海鮮真的選料一流又夠新鮮,經理說來貨同酒店同級,不知真假,但食落十分滿意。最緊要係大家食得好開心,同枱八掛朋友每事問,侍應經理好好人都肯答,大家食野個樣又勁誇張,倍感好味!決定下次原班人馬再食~

庆祝纪念
生日
seafood platter
睡蟹多糕
紅蝦絕對是這晚的重點
帶子的驚喜因為有生磨WASABI!
無花果好新鮮