2024-03-08 249 浏览
尖沙咀厚福街有間意大利菜🇮🇹喺尖沙咀呢個寸金尺土嘅地方,有間樓上嘅西餐廳,有五星級大廚主理嘅意大利菜,會有情調同埋氣氛,仲有啲版隔開,方便傾偈。今日想靜一靜係me time一下。😌前菜 Appetiser 🇫🇷🍒🦆 Pan-Seared French Foie Gras Toast with Cherry Sauce
香煎法國鴨肝多士伴車厘子醬 $168用刀切開法式鴨肝,就見到肥美嘅內層滲出嘅鴨油,烤好嘅多士入邊,放少少車厘子醬同埋鴨肝,就好好食!佢個火箭菜沙律有呢個好濃郁嘅橄欖油香醋,啱啱平衡咗呢個濃烈嘅前菜味道。Pasta & Risotto 🥚🍳🍝Carbonara with Salted Egg Yolks咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $148意大利麵有一層口口嘅鹹蛋黃醬,煙肉同埋蘑菇呢就係小小嘅切片分布喺柔軟嘅意大利麵上面。呢一個意粉嘅份量實在太多啦,我一個人真係食唔晒,打包左返屋企!建議兩人食!Dessert 🍮 ☕️ Earl Grey Tea Panna Cotta
伯爵茶奶凍 $38非常之難忘嘅口味,淡淡的伯爵茶味,伴隨住奶凍,佢口中慢慢滲出來,茶香而且好清新,奶凍好軟綿
尖沙咀厚福街有間意大利菜🇮🇹

前菜 Appetiser 🇫🇷🍒🦆
香煎法國鴨肝多士伴車厘子醬 $168

Pasta & Risotto 🥚🍳🍝
咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $148

Dessert 🍮 ☕️
Earl Grey Tea Panna Cotta
伯爵茶奶凍 $38
非常之難忘嘅口味,淡淡的伯爵茶味,伴隨住奶凍,佢口中慢慢滲出來,茶香而且好清新,奶凍好軟綿綿又奶滑嘅感覺。今晚最鍾意食呢一道菜!🥰🥰🥰

Passion Fruit Mango & Orange Tea熱情果芒果橙紅茶 $24 🥭 🍊 ☕️

今日唔係太舒服,飲杯熱茶就啱啦!佢係我平時鍾意嗰隻英國嘅品牌,有芒果橙味嘅紅茶包,即沖即飲!
  • 香煎法國鴨肝多士伴車厘子醬
  • 伯爵茶奶凍
  • 咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵
2024-03-07 180 浏览
午市套餐第一個湯攞上嚟已經覺得好好飲!煎阿拉斯加比目魚柳 6oz - $158烤燒阿根廷牛扒6oz - $168法式香草牛油焗田螺 - $128法式橙酒煮班戟 - $58400次美綠波波 -$20凍朱古力 - $15呢間餐廳嘅食物好好味啊!多謝員工好細心問我哋唔食啲咩,跟住仲記得我哋唔食辣、羊同埋瓜,所以上菜之前有問我哋啲菜剩係得瓜需唔需要上碟真係好!特別推介煎阿拉斯加比目魚柳,香噴噴又肥膩既比目魚味道好濃郁,烤燒阿根廷牛扒都好吸引,肉質好嫩好多汁,我同朋友就各自配咗飯同埋意粉,肉食愛好者應該好鍾意。法式香草牛油焗田螺係我同朋友嘅最愛,田螺好大隻有法國風味!同香草牛油一齊烤,好美味。甜品方面都好正,叫左班戟配橙酒煮好特別,仲有400次美綠波波,俾我哋叫咗最後一杯😆 最後仲叫咗一杯凍朱古力嚟對比下個美祿波波,朱古力味濃郁,兩杯嘢飲都好好味。如果唔係我哋眼闊肚窄叫到放題咁其實好抵食!同埋晏晝少啲人環境好好容易傾偈
午市套餐第一個湯攞上嚟已經覺得好好飲!
煎阿拉斯加比目魚柳 6oz - $158

• 香煎阿拉斯加比目魚柳
  • 法式香草牛油焗田螺
  • 法式橙酒煮班戟
2024-03-04 327 浏览
尖沙咀樓上西餐廳,裝修簡約舒適,兩面大窗明亮,出品有水準。今日和朋友食午餐,餐牌選擇頗多,送前菜(餐湯和西瓜沙律二選一)、熱飲和甜品。另外加$15有餐包。餐包有3款,值得加。前菜:🏅是日餐湯或泰式西瓜沙律🏅餐包(+$15)餐湯是牛尾湯,非常濃郁;西瓜沙律用酸甜的泰式醬汁,味道清新。加錢的餐包包括有牛角包、竹碳包和麵包條,酥脆、軟綿,有溫度,好食。主菜:🏅香煎阿拉斯加比目魚柳($158)🏅芝士焗意式豚肉粒意大利麵($128)魚柳煎得皮脆肉嫩,跟薯菜有茄子、翠肉瓜、甜椒和日本紫薯,口感豐富,味道清甜。意大利麵幼身彈牙,索滿蕃茄醬好味道。豚肉粒比較瘦,卻是腍滑。咖啡或茶甜品我們都選了咖啡,很香濃。甜品是一口焦香芝士蛋糕,又軟又香,有點唔夠喉。

前菜:
🏅是日餐湯或泰式西瓜沙律
🏅餐包(+$15)
牛尾湯
泰式西瓜沙律
餐包

主菜:
🏅香煎阿拉斯加比目魚柳($158)
🏅芝士焗意式豚肉粒意大利麵($128)
香煎阿拉斯加比目魚柳
芝士焗意式豚肉粒意大利麵

咖啡或茶
甜品
我們都選了咖啡,很香濃。
甜品是一口焦香芝士蛋糕,又軟又香,有點唔夠喉。
2024-03-04
午餐
牛尾湯
泰式西瓜沙律
餐包
香煎阿拉斯加比目魚柳
芝士焗意式豚肉粒意大利麵
2024-03-03 202 浏览
厚福街出名就多野食 而嗰度棟H8都有唔少美食!平時經過就唔會見到 都係見OpenRice咁多好評先發現到呢間餐廳當日平日晏晝去食 都坐滿一半以上佢有十幾個lunch set選擇 包餐湯或沙律、野飲同甜品當日嘅餐湯係番茄牛尾湯🍅口感creamy 味道夠濃郁而甜品係咖啡mousse cake🍰幾滑 細細杯唔會太膩-🦐香煎大蝦蝴蝶粉伴黑松露忌廉汁 💰$118一共有4隻大蝦 煎到金香 肉質爽口配上淡淡嘅黑松露忌廉汁 好creamy-🦀加拿大海瞻松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 💰$238呢個係散叫嘅~有大大塊海膽 蟹棒厚肉彈牙 意粉口感彈牙 好掛忌廉汁好creamy好多蟹肉同紅黃椒粒作配料 每啖都好滿足-☕️凍伯爵紅茶 💰$24 (lunch set加$3)用twinings嘅茶包去沖 淡淡伯爵茶香氣~
厚福街出名就多野食 而嗰度棟H8都有唔少美食!
當日平日晏晝去食 都坐滿一半以上
佢有十幾個lunch set選擇 包餐湯或沙律、野飲同甜品
當日嘅餐湯係番茄牛尾湯🍅口感creamy 味道夠濃郁

呢個係散叫嘅~有大大塊海膽 蟹棒厚肉彈牙
意粉口感彈牙 好掛忌廉汁好creamy
好多蟹肉同紅黃椒粒作配料 每啖都好滿足
加拿大海瞻松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵

☕️凍伯爵紅茶 💰$24 (lunch set加$3)
用twinings嘅茶包去沖 淡淡伯爵茶香氣~
凍伯爵紅茶
香煎大蝦蝴蝶粉伴黑松露忌廉汁
加拿大海瞻松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵
凍伯爵紅茶
Amitie Kitchen位於尖沙咀厚福街的H8大廈9樓,是一個提供精緻午餐選擇的餐廳。餐廳氛圍舒適,裝潢簡潔優雅,適合商務午餐或與親朋好友共聚。午餐套餐的開始是一份餐湯,為整頓餐點增添了溫暖的開端。Amitie Kitchen總能保證湯品的鮮美與濃郁,為接下來的美食之旅開啟味蕾。煎阿拉斯加比目魚柳:這道菜的比目魚,肉質細嫩,富含Omega-3,煎至外皮微脆,內裡依然保持濕潤與柔軟。搭配的調味料可能是簡單的檸檬汁和黑胡椒,突出魚肉本身的鮮味,增加了菜品的層次感。烤燒阿根廷牛扒:牛扒有其優質的肉質和豐富的風味。Amitie Kitchen精心選擇牛扒部位,控制烤制的火候,使牛扒外層烤出微微焦香,內裡保持多汁與嫩度。根據客人的喜好,今次我吃七分熟。配以香草奶油醬,進一步豐富了牛肉的風味。凍抹茶牛奶咖啡與凍榛子咖啡:這兩款飲品在創意和口感上都頗具特色。凍抹茶牛奶咖啡結合了日式抹茶的清新與咖啡的濃郁,口感層次分明,既有咖啡的提神效果,又有抹茶的舒心感受。凍榛子咖啡則是榛子與咖啡完美結合的產物,榛子的香甜與咖啡的苦澀相互平衡,帶來獨特的飲品體驗。值得一提的是,餐包需要額外加$15,麵包香脆可口

值得一提的是,餐包需要額外加$15,麵包香脆可口,是搭配湯品和主菜的好選擇。最後,整頓餐點需加收10%服務費,考慮到餐廳的服務水平和食物質量,這是合理的。

2024-02-29
  • 煎阿拉斯加比目魚柳
2024-02-29 142 浏览
Amitie Kitchen 喺尖沙咀🚇厚福街 H8 呢度已經屹立多年,係👍出晒名性價比高嘅🇫🇷法國餐廳,而且部份菜式亦都幾創新🤩幾有 fusion 風格。餐前🍞麵包有麵包脆條、黑麥麵包同埋🥐牛角酥三款咁多,而且十分之😍高質素,尤其係個牛角酥🤤超級鬆化!🇦🇷阿根廷粉紅天使蝦🦐刺身伴柚子醬油十分之鮮味,😋天使蝦刺身味道好濃郁又新鮮,加上🫒橄欖油混合柚子醬油嘅調味,🥰入口有少少鹹少少酸,係一道好好嘅🤤開胃菜。🦀松葉蟹味噌蟹羔🥚鵪鶉蛋意大利麵🍝可以揀伴白酒忌廉汁或者🦞龍蝦汁,我就揀咗伴🥂白酒忌廉汁,入口超級 creamy 而且有😍淡淡嘅白酒清香味。生鵪鶉蛋🥚搞勻入松葉蟹味噌蟹膏🦀十分之甘香,撈埋意粉🍝食十分之鮮味!

2024-02-28 149 浏览
餐廳在尖沙咀很有名氣,廚師更是前五星級酒店主理,味道質素有保證~南瓜湯~南瓜味濃郁,湯的質感也剛好,不會很厚~西瓜沙律~有西瓜、碎花生及沙律菜,西瓜做沙律用很特別,但原來十分夾,醬汁味道酸酸辣辣,刺激又開胃~甘栗紫薯餅~外脆內裡軟棉棉,紫薯蓉內有很多栗子粒,層次感豐富,味道還帶點紫薯微甜~和風牛肉溫泉蛋撈稻庭烏冬~烏冬煙韌有彈性,醬汁足夠,牛肉香滑腍軟~煎阿拉斯加比目魚柳~魚柳的魚油非常多,魚皮煎至甘香香脆,魚肉滑嫩,薯菜是三色椒及日本小番薯,香甜可口~蜂蜜蘆薈~很香的蜂蜜味道,加上清爽的蘆薈果肉,喝後很舒服~鮮奶咖啡~咖啡香濃,質感細膩,咖啡面拉的花也很美~

南瓜湯~南瓜味濃郁,湯的質感也剛好,不會很厚~

蜂蜜蘆薈~很香的蜂蜜味道,加上清爽的蘆薈果肉,喝後很舒服~

鮮奶咖啡~咖啡香濃,質感細膩,咖啡面拉的花也很美~

尖沙咀最近餐廳換手率非常之高,能夠立足係厚福街的餐廳必定有咁上下嘅實力。呢度有個餐廳係H8係幾好食,樓上餐廳相當企理,餐廳環境亦相當適合派對,或慶生日。有啲似CAFE 格局,但食物質素絕對不能睇少。餐廳走意式風格,但菜式絕對不單一選擇,我就偏要選美式菜吃一下餐廳水準1️⃣【Caesar Salad wif Prawns】 $88凱撒沙律醬帶香草味,不會跟平常的只有咸味,有煙肉碎、芝士碎、麵包糠、少量煎香過的蝦。2️⃣【Portobello Mushroom & Pancetta Burger wif Cheese】/French Fries x Single $178有大啡菇、煙肉再加牛肉芝士漢堡,感覺相當驚喜,牛肉肉味好濃,漢堡肉塊好多汁,調味得宜。
呢度有個餐廳係H8係幾好食,樓上餐廳相當企理,
餐廳環境亦相當適合派對,或慶生日。
有啲似CAFE 格局,但食物質素絕對不能睇少。
餐廳走意式風格,但菜式絕對不單一選擇,
我就偏要選美式菜吃一下餐廳水準
蝦凱撒沙律
意煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條
2024-01-31
蝦凱撒沙律
意煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條
2024-02-14 187 浏览
這道香煎意大利煙肉、大啡菇芝士牛肉漢堡配炸薯條絕對是一個令人垂涎的美食選擇。首先,漢堡的牛肉餅煎至外酥內嫩,保持了肉汁的豐富度。搭配上香煎的意大利煙肉和大啡菇,為漢堡帶來了額外的層次和風味。芝士的融化更是為整個漢堡增添了濃郁的奶香。配搭的炸薯條也是一個絕佳的搭配。薯條外層酥脆,內部綿軟,帶有美味的土豆香氣。它們的口感和漢堡的豐富度形成了完美的平衡,提供了不同的食物質感。菜單上提供的分單份、雙份和重量級選擇,能夠滿足不同食量的需求。無論你是想要輕食一點還是享受豐盛的美食體驗,這個漢堡套餐都能夠滿足你的需求。

2024-02-05 207 浏览
聽說厚福街一向都有很多好餐廳今次來了位於H8的Amitie Kitchen 喜歡門口超巨型圓圈的打卡位環境舒服 座位寬敞法式香草牛油焗田螺田螺肥美爽口配襯了香滑的焗薯自家製美黃金蟹餅滿滿蟹肉吃落去非常滋味BBQ蜜醬豬仔骨配炸番薯 加芝士份量十足的豬仔骨醬汁完全鎖在肉內配番薯比薯條更健康另外再點了一杯白酒襯托這頓晚餐整體來說,性價比不錯而且環境舒適重點是食物的份量大滿足一班朋友來share更可以吃到更多款式的食物
聽說厚福街一向都有很多好餐廳

份量十足的豬仔骨
醬汁完全鎖在肉內
配番薯比薯條更健康

另外再點了一杯白酒襯托這頓晚餐

整體來說,性價比不錯
而且環境舒適
重點是食物的份量大滿足
一班朋友來share更可以吃到更多款式的食物
這是我第一次用Openrice訂位比起普通walk in 客的優惠還要差的經驗😡!餐牌註明14:30前結帳可免加一服務費,但結帳時發現要加一,問侍應才知道經Openrice 訂座的話不能享受餐廳優惠。嘗試要求將Openrice 訂座取消以取回免加一優惠,回應只能將Openrice訂座轉為缺席而不能取消,因不想有缺席記錄那我只好照付加一服務費😢。用了Openrice 訂座好多年,從來只有經Openrice 訂位而享有多些餐廳折扣,而未試過竟然因此而不能享有普通優惠,覺得餐廳對Openrice訂座的客人不公平,的確有中伏的感覺😤,因此提醒大家小心Openrice訂座不能享受午市免加一優惠以免中伏。其實一開始巳覺得這餐廳的服務水平低,原因是大約13:20到達,只見有兩枱客人(估計一成容量左右),其餘全部都是4人枱(全是2人枱泊埋的),便選了靠牆的一張4人枱,誰不知侍應要拉開一張枱變成2人枱給我們坐🙄。如果餐廳多客人的話我明白為何不能給客人坐得舒服點,但心想星期一已接近一點半的時間還會有多少客人呢?結果一如我所料,我們已經是午餐時段的最後一枱客人,在還未吃完時那兩枱客已走剩下我們一枱,那麼多位
其實一開始巳覺得這餐廳的服務水平低,原因是大約13:20到達,只見有兩枱客人(估計一成容量左右),其餘全部都是4人枱(全是2人枱泊埋的),便選了靠牆的一張4人枱,誰不知侍應要拉開一張枱變成2人枱給我們坐🙄。如果餐廳多客人的話我明白為何不能給客人坐得舒服點,但心想星期一已接近一點半的時間還會有多少客人呢?結果一如我所料,我們已經是午餐時段的最後一枱客人,在還未吃完時那兩枱客已走剩下我們一枱,那麼多位為何要搬走一張枱令客人坐得不夠寬敞 ? 沒有用心去對待客人是這餐廳的一大弱點。
食物方面大蝦蝴蝶粉的蝦不什鮮甜但黑松露忌廉汁蝴蝶粉還可,牛肉漢堡包比較好,麵包烘到表面脆而牛肉味道不錯。
埋單時侍應拿走了付款的信用咭去收銀枱,但轉頭回來說要過$250才能用信用咭,剛巧這餐飯加一後是$249, OMG,平常餐廳通常過$200便能用信用咭,但今天就是去了這不平常的餐廳,只好改付現金。
這次不愉快的經驗只好把這餐廳放進黑名單。
2024-02-05
2024-02-02 179 浏览
Amitie Kitchen🌟阿根廷紅蝦刺身配柚子醬油🌟加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵上網見到有間喺尖沙咀嘅西餐廳幾多好評,有一日早收工冇嘢做就去咗食個early dinner 。餐前麵包方面,餐廳會Offer三種,分別係牛角包、竹炭麵包同埋芝士脆條。我比較鍾意牛角包同竹炭麵包,兩款都熱辣辣配上少少牛油都幾開胃。前菜我叫咗個阿根廷紅蝦刺身,紅蝦好鮮甜,食落去嘅蝦肉口感軟糯,配上少少醬油已經足夠,唔需要過多嘅調味。Main course就叫咗喺OpenRice上面比較多人點嘅意大利麵,蟹肉好大條、海膽雖然唔係超級鮮甜,但係都唔錯,蟹膏味濃郁,每一啖意大利麵都可以掛上滿滿嘅醬汁。
Amitie Kitchen
🌟阿根廷紅蝦刺身配柚子醬油
🌟加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵

Amitie kitchen‘ 老闆之前是在五星級酒店做大廚的,今日有空檔時間,就在開工前來一個靚靚lunch 🤭Lunch Set 有13款揀,跟餐湯或沙律…麵包🥖加$15 …是日餐湯磨菇湯,夠creamy ,味道不錯!麵包雖然要加$15 但有三款,而且質素高,牛角包🥐巧巧味!烤燒阿根廷牛扒(6安士)……5成熟…配菜豐富,厚切有咬感!牛扒🥩牛味濃,5成熟剛剛好!意粉🍝軟硬適中,醬汁調味剛剛好!甜品巴斯克,芝士味濃厚😗 囗感綿密🤭

甜品巴斯克,芝士味濃厚😗 囗感綿密🤭
2024-02-01 121 浏览
開心星期五想食餐好西😎去左H8搵食, 揀左呢間都有幾多好評的西餐廳12點半 好在未客滿, 遲少少黎已經開始人多了😯Set lunch, 包沙津或是日餐湯,主菜🥗🫕🍝🍛🍔🥩仲有甜品和咖啡/茶,可加錢轉其他指定甜品和特飲。一共有成十幾款, 意粉/飯/漢堡/煎魚/牛扒等等包羅萬有, 真係揀到心大心細價錢由$88~$168不等是日餐湯係大蒜薯仔忌廉湯🥔香味好濃, 飲落口感幼滑,輕微薯仔味,幾唔錯。美國牛肉漢堡伴蜜糖芥末配薯條 $108漢堡超級厚實 勁之大件🍔😙牛肉漢堡扒肉質嫰,保留到肉汁 十分Juicy!包身有芝麻,聞落勁香,而且仲要烘到好脆,好食。配料都唔馬虎, 有芝士,新鮮沙律菜,青瓜,蕃茄平衡返漢堡扒嘅油份, 好解膩薯條夠脆夠熱 都俾得好大方, 食唔哂🤣香煎大蝦蝴蝶粉伴黑松露忌廉汁 $118🤩一共有四隻蝦, 搣哂殼 煎到金香幾新鮮 肉質爽口 唔會霉黑松露汁超creamy❣️熱情果芒果茶紅茶 (跟餐)☕凍檸茶 (跟餐凍飲+$3)🥤兩杯飲品不過不失茶有助解油膩 中和返主菜的重口味另單點左一個龍蝦味薯蓉 $68充滿龍蝦湯的香味上面仲有少少蝦肉薯蓉幾滑🤗是日甜品係咖啡mousse cake細細杯過
開心星期五想食餐好西😎
去左H8搵食, 揀左呢間都有幾多好評的西餐廳
12點半 好在未客滿, 遲少少黎已經開始人多了😯

Set lunch, 包沙津或是日餐湯,主菜🥗🫕🍝🍛🍔🥩
仲有甜品和咖啡/茶,可加錢轉其他指定甜品和特飲。

一共有成十幾款, 意粉/飯/漢堡/煎魚/牛扒等等
包羅萬有, 真係揀到心大心細
價錢由$88~$168不等

是日餐湯係大蒜薯仔忌廉湯🥔
香味好濃, 飲落口感幼滑,輕微薯仔味,幾唔錯。

美國牛肉漢堡伴蜜糖芥末配薯條 $108
漢堡超級厚實 勁之大件🍔😙
牛肉漢堡扒肉質嫰,保留到肉汁 十分Juicy!
包身有芝麻,聞落勁香,而且仲要烘到好脆,好食。
配料都唔馬虎, 有芝士,新鮮沙律菜,青瓜,蕃茄
平衡返漢堡扒嘅油份, 好解膩
薯條夠脆夠熱 都俾得好大方, 食唔哂🤣

香煎大蝦蝴蝶粉伴黑松露忌廉汁 $118🤩
一共有四隻蝦, 搣哂殼 煎到金香
幾新鮮 肉質爽口 唔會霉

我地仲叫多左份熱情果芝士蛋糕$48🍰
擺盤有餐廳名 非常精緻
芝士奶滑 餅底好香
2024-01-23 150 浏览
厚福街喺尖沙咀出名多嘢食,H8上面都有唔少出名嘅餐廳,今日就試吓依間西餐廳!我哋係星期日夜晚去,都有唔少人,建議預早book定位,咁就唔使等啦。我哋兩個人食唔到太多嘢,所以就叫咗一個前菜沙律同埋一份主食share。每一枱都會附送一份麵包拼盤,有一條脆條、兩件麵包,可以配牛油,不得不讚麵包真係好好食。...日式磯煮鮑魚伴芥沙醬 $108:嚟到足足有兩隻日式磯煮鮑魚,切開咗四件,而鮑魚殼就用嚟放沙醬,鮑魚係一啲都唔un超好食,而且個調味都非常之適中,唔會太鹹或者太甜。另外就配搭左一啲蕃茄仔、紅菜頭等等嘅沙律菜。作為開胃菜或者前菜係一個唔錯嘅選擇。...燒菇、焗鮑、北帶、蝦意飯伴龍汁 $248:上菜嘅時候係有足足三大嚿大啡姑放喺底,上面就放咗充滿龍蝦汁嘅意大利飯,每一件最上面就有唔同嘅海鮮,分別有虎蝦、北海道、帶子同埋焗鮑魚,值得一讚係個意大利飯超級入味,而且軟硬度適中,每樣海鮮都非常之新鮮,食落去都係啖啖肉!
...
...