2024-04-12 418 浏览
① 炒什菌、火箭菜、松子仁天使麵伴香草醬雖然係全素,但係味道一d 都唔寡,有洋蔥同埋紅黃椒,而什菌份量超多,多到遮住曬下面嘅天使麵,火箭菜 好 fresh 同埋有調味,天使麵軟硬度剛剛好,又好掛汁(香草醬),整體味道 非一般的好味。② 泰式西瓜沙律有驚喜❗爆汁嘅西瓜 cross over 酸辣泰式汁,好有火花,fresh 得嚟 又有d泰式辣辣地,好衝擊味蕾!大滿足!……③ 海鹽焦糖芝士蛋糕口感軟滑,唔會太甜。④ 日本原個鮮果雪葩(桃味)雪葩入口有桃味,唔會太酸,今日天氣熱熱地,好啱食。⑤ 心太軟 配雲呢拿雪糕心太軟外層鬆香軟,內裏朱古力味香濃,見到流心好療癒。佢雲呢拿雪糕齊食,一冷一熱,雙重味覺滿足。⑥ 茘枝 Mojito酒味不會太濃郁,有淡淡的荔枝清香、薄荷葉同青檸檬嘅清新⑦ 熱情果梳打熱情果 加油子蜜,so refreshing
① 炒什菌、火箭菜、松子仁天使麵伴香草醬

② 泰式西瓜沙律

大滿足!……
③ 海鹽焦糖芝士蛋糕
口感軟滑,唔會太甜。

④ 日本原個鮮果雪葩(桃味)
雪葩入口有桃味,唔會太酸,今日天氣熱熱地,好啱食。

⑤ 心太軟 配雲呢拿雪糕

⑥ 茘枝 Mojito
酒味不會太濃郁,有淡淡的荔枝清香、薄荷葉同青檸檬嘅清新

⑦ 熱情果梳打
熱情果 加油子蜜,so refreshing

午餐
今日出開尖沙咀就諗住搵個好地方食lunch餐廳位於厚福街H8樓上9/F環境舒適乾淨裝潢設計精緻Lunch set包一杯飲品我加$15要左杯特式飲品Matcha latte濃郁的綠茶味🍵質感嫩滑拉花都唔錯感覺良好😃香草蜜糖燒法國春雞半隻$158烤制的控制處理得好好肉汁鮮嫩多汁保持香烤的雞皮配菜可以選擇白飯/意粉/薯菜我要左薯菜(三色椒、蕃薯仔、茄子、脆肉瓜同菇)——比較特別的薯菜並目非常之健康,原本我以為會係薯條/薯角之類!餐湯:粟米湯可以加$15要餐包其實餐廳都有好多lunch set的選擇適合商務會議、朋友飯局由於我超級鍾意食薯仔所以好想試吓佢哋個mashed potato $48質地香滑味道非常好👍飲品選擇方面都有好多如果係附近行到攰攰地想搵個地方休息呢度係唔錯嘅選擇
今日出開尖沙咀就諗住搵個好地方食lunch
配菜可以選擇白飯/意粉/薯菜
餐湯:粟米湯
可以加$15要餐包
其實餐廳都有好多lunch set的選擇
適合商務會議、朋友飯局
由於我超級鍾意食薯仔
呢度係唔錯嘅選擇
2024-04-03
  • mashed potatoes
2024-04-06 380 浏览
尖沙咀人來人往,lunch hour 更加係人山人海,餐廳處處都係大排長龍,逼得大家喘不過氣,尤其係厚福街,是大家 lunch 找美食嘅好地方!不知道大家有無發現 H8 這大樓,是在厚福街尾的,當中有一間西餐可令上班一族得到一點點嘅空間。因為餐廳最近重新裝修,所以環境都好舒服。今次就選擇了 lunchtime 同朋友過來,因為我們12點就去到,所以只得2枱人。食物方面,我和朋友一人一個 set lunch,款式都幾多,花多眼亂!阿魚選了 阿根廷🇦🇷牛扒 (6安士)(HKD 168),朋友就選了和風牛肉溫泉蛋撈稻庭烏冬(HKD 118)!本來以為朋友選嘅都是普通嘅日式菜,誰知,烏冬非常掛汁!醬汁好惹味!加上選用稻庭烏冬,好彈牙!勁 match!而阿魚選擇嘅阿根廷🇦🇷牛扒 (5成)就好軟嫩,有少少炭燒味!份量亦都啱啱好!薯菜亦都令人驚訝,因為係香烤翠玉瓜、茄子!唔係比薯條,睇得出店家係比心機想令大家健康一點!擺盤亦都好 IGable!前菜亦都令人驚喜!西瓜沙律,重帶點泰式酸辣醬!好開胃!重有D脆脆夾埋一齊食好夾,好有口感!牛尾湯,幾濃味!因為加入咗洋蔥🧅,味道層次更昇華!飲品打卡一流!抹茶

因為餐廳最近重新裝修,所以環境都好舒服。

和風牛肉溫泉蛋撈稻庭烏冬

阿根廷牛扒

西瓜沙律

牛尾湯,幾濃味!因為加入咗洋蔥🧅,味道層次更昇華!
牛尾湯

飲品打卡一流!抹茶 latter 同埋 Tiramisu 咖啡都正!

抹茶 latte

Tiramisu 咖啡
2024-02-18
和風牛肉溫泉蛋撈稻庭烏冬
阿根廷牛扒
西瓜沙律
牛尾湯
2024-04-05 308 浏览
難得同男朋友放假一齊撐枱腳,揀咗厚福街呢間由酒店主廚處理嘅西餐廳一入門口留底又高又舒服,座位之間都寬闊,我哋揀咗窗邊位可以望住厚福街嘅景色。嗌完嘢食之後先送上麵包盤,有牛油同埋果jam,搽落牛角包度真係一流,男朋友就鍾意食脆脆嘅麵包條。男朋友最愛嘅青口,見到即刻嗌,非常新鮮,啲汁好味到用餐前嘅麵包點晒嚟食。粒粒都飽滿肉嫩嘅青口!龍蝦意粉有半隻,肉質爽彈同樣新鮮,龍蝦意粉醬汁清爽唔膩,我哋兩個爭崩頭咁食。主菜仲叫咗個豬扒,本身都好驚豬扒會鞋,但係非常多汁,配菜嘅蔬菜煮得啱啱好有啲驚喜。煮得啱啱好粉嫩嘅豬扒,直頭連骨都咬埋。

粒粒都飽滿肉嫩嘅青口!

煮得啱啱好粉嫩嘅豬扒,直頭連骨都咬埋。
2024-04-04 199 浏览
6:45 分到達,無訂位,現場只有兩枱客,7:00 入座,8:00 叫你埋單,入座只有 1/3 客人,咩態度😡侍應黑口黑面,雖然食物可接受,但比錢食晚飯要受氣真係不能接受🤬🤯
2024-04-02 260 浏览
今天和姨甥女到尖沙咀,原本打算到科學館參觀那個極地展覽,不過,好景不常,竟然今天他們沒有開放給公眾,只是招待博物館會員😮‍💨對面的歷史博物館亦裝修,所以沒有什麼地方可以去。問姨甥女想吃什麼,她說想喝南瓜湯、吃黑松露薯條及吃烏冬。心想:難度真高!所以,我在OpenRice找了一會兒,看見這間餐廳likes頗多,又有黑松露薯條及南瓜湯,所以便帶她到這裏。不過,一想到這層樓,發覺裏面只有一枱食客,而且會有太多燈光,本想離開。但姨甥女又說要吃黑松露薯條,說既然上到這兒,不如吃完薯條才離開😵‍💫就是這樣,我們便進來坐下。不過,看一看餐牌,有姨甥女想吃的日式牛肉溫泉蛋撈稻庭烏冬,看見旁邊客人的牛扒也不錯,所以我要點了一個牛扒意粉。餐湯就沒有南瓜湯,有的是忌廉粟米湯。對我而言,這個湯有點淡,但姨甥女話好好喝,好有粟米味。😅撈稻庭烏冬弄得不錯,但我覺得不是非常特別,在家也能弄到的。幸好,並不貴,所以價錢性價比頗高。薯條外脆內軟,我覺得是新鮮炸的。姨甥女話配上那個黑松露沙律醬,會比滿分。對我而言,反而比較驚喜的是那個牛扒。即使未開始吃,牛扒也傳來那種炭燒的味道,而且肉質鮮嫩,入口即溶,很不錯!

2024-03-28
  • 忌廉粟米湯
2024-03-29 248 浏览
今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,湯面上有少少香草,佢係冇粟米粒粒嘅,成個湯都係好流質,飲得出真係得粟米同忌廉同埋好少嘅鹽,真係食緊粟米嘅味道,唔係出面飲嗰啲罐頭好鹹嗰啲。跟住我仲落咗個磯燒鮑魚做前有菜,鮑魚好入味,煮得好軟身,好易咬,個沙律都係日本芝麻汁黎調味,沙律好新鮮小蕃茄好甜。 咁樣我本身減緊肥啦,咁我個lunch set就叫咗個香草蜜糖燒春雞,梗係配蔬菜。 個雞就燒得好靚呀。面頭有好多香草,個雞皮有少少甜味,一切開就見到啲肉汁流緊出嚟,燒得啱啱好好嫩滑,啱啱熟。 我發覺呢一間啲調味都係偏向尊重食材嘅原味,唔會落太多鹽,調味料或者味精嗰啲。所以食落都係好有雞味嘅。 佢嘅伴碟烤蔬菜都做得好好食。 因為今餐呢都叫咗好多嘢食啦,咁最後叫咗杯蘆薈蜂蜜,清清地咁幾好飲。
  • 香草蜜糖燒春雞
2024-03-28 208 浏览
朋友想同我去高級靚景d的西餐廳食飯,於是係尖沙咀找左呢間,厚福街H8上9樓就到(睇食評好似個主廚之前係星級餐廳?🤔)嗯… 係幾有氣氛的🤭 餐前的面包都好有誠意,竹碳包同餅乾配上牛油同桃醬,食完即刻好開胃😋😋 個包好有口感,仲有竹碳同芝麻獨有的香味,餅乾好脆,鹹香鹹香的👍🏻前菜:法式香草牛油焗田螺(薯蓉底)$128 🥔🧈🐚這道焗田螺絕對必點😆 肉質嫩滑彈牙,香草牛油味好濃郁,邪惡但真係頂唔住誘惑食埋d汁🙈 薯蓉底的口感細膩綿密,配合田螺的鮮美增加層次感👍🏻(佢個薯蓉d邊同面仲有d焦脆感添😍😍)主食:(厚切)煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條(單份) $178 🥩🍔🍟嗯無錯,我用🥩因為佢真係唔係🥓😂 佢個煙肉成個人地d手切德國豬手咁🙈 呢個絕對係肉食愛好者必點👍🏻 漢堡厚實多汁,外焦外多汁,配埋煙肉和大菇類的香味🤤 無野好講,仲有就係… 佢量好多,出面d漢堡我成日都覺得唔夠,呢個不得了👍🏻😆 再搭埋個蘇脆炸薯條,嗯… 好高的性價比💪🏻💪🏻松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵(白酒忌廉汁)$188 🦀🥚🍝對鍾意海鮮的我感到驚艷的組合🤤 叫之前已經俾佢吸引(仲要幾平)麵質無咩好講,一間西餐廳要的質素彈牙有嚼勁

前菜:
法式香草牛油焗田螺(薯蓉底)$128 🥔🧈🐚

主食:
(厚切)煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條(單份) $178 🥩🍔🍟

松葉蟹味噌蟹膏鵪鶉蛋意大利麵(白酒忌廉汁)$188 🦀🥚🍝
對鍾意海鮮的我感到驚艷的組合🤤 叫之前已經俾佢吸引(仲要幾平)麵質無咩好講,一間西餐廳要的質素彈牙有嚼勁 講重點🤩松葉蟹味噌蟹膏+生鵪鶉蛋的鮮美組合完全俘虜左我😳🙈 佢除左白酒忌廉汁,仲有龍蝦汁揀的(+$30),不過佢個白汁已經好夠,本身鮮味層次都rich,就唔叫龍蝦汁喇🙈

餐前包

煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條

餐前包
煙肉大菇芝牛漢堡配炸薯條
  • 餐前麵包
  • 法式香草牛油焗田螺
2024-03-22 316 浏览
尖沙咀厚福街一向都多野食選擇😌有朋友推介我去左一間有質素cafe食lunch🤑價錢唔算貴叫咗兩份午餐一份小食~份量足同抵食😬餐湯配南瓜湯質地絲滑順口~入口即化~具有濃郁奶油嘅味道柚子味噌北海帆立貝意大利麵柚子的清新香氣和微酸的味道帶來了獨特的風味🤤意大利麵作它的彈性與絲滑質感😈讓每一口都充滿了柚子味噌和帆立貝的美味🤠烤燒阿根廷牛扒(60oz)7成熟~具有豐富的脂肪紋理和優質的肉質,使得牛扒更加多汁和美味🤪甘栗紫薯餅紫薯有著深紫色的外觀,紫薯的自然甜味與甘栗的香甜相融合,營造出美味的口感😍外層酥脆,內部保持軟糯。烤製時,餅的表面會呈現金黃色,煎炸則能增加餅的酥脆口感🙈跟餐配甜品抹茶小蛋糕配2杯飲品凍抹茶牛奶朱古力-牛奶的滑順和奶香與抹茶相融合,營造出柔滑的口感和濃郁的奶味😆菠蘿青檸梳打-青檸汁的酸味平衡了菠蘿的甜味,使得飲品更加爽口🥸餐廳環境舒適雅致而且高品質用餐體驗🥰適合朋友/情侶聚餐🤠

餐湯配南瓜湯
質地絲滑順口~入口即化~具有濃郁奶油嘅味道
南瓜湯

柚子味噌北海帆立貝意大利麵

烤燒阿根廷牛扒(60oz)
烤燒阿根廷牛扒

南瓜湯
烤燒阿根廷牛扒
  • 南瓜忌廉湯
2024-03-20 259 浏览
不用上班,我在餐廳享用了午市套餐~$168。這個午市套餐不僅僅包括了精緻的烤燒阿根廷牛扒(6盎司),還有一碗牛尾餐湯。我選擇加配餐包~$15。及加配升級餐飲凍朱古力㗎啡~$20。最後,我再加配甜品,選擇加配朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕~$50。
不用上班,我在餐廳享用了午市套餐~$168。

2024-03-18 248 浏览
同同事食過幾次呢間餐廳嘅lunch😛 坐得舒服,可以慢慢價計。午餐價錢相宜,可選擇是日餐湯或沙律,主菜亦有多款意粉、肉類同沙律輕食類。柚子味噌北海道帆立貝意大利麵 $118比較清爽、輕盈既口味,有淡淡柚子味,意粉鹹鹹香香咁,份量偏多,我一個女仔唔係太食得晒🙈 北海道帆立貝煎得夠焦香。北海道帆立貝日式磯煮鮑魚伴芥末沙律醬 $108好鍾意食鮑魚,仲要係磯煮鮑魚添😆 鮑魚彈牙,香甜多汁。而沙律菜就正常發揮,無咩特別。宇治抹茶牛奶朱古力 (跟餐+$20)好飲,唔會太甜,所有比例都恰到好處。

柚子味噌北海道帆立貝意大利麵 $118

北海道帆立貝日式磯煮鮑魚伴芥末沙律醬 $108

宇治抹茶牛奶朱古力 (跟餐+$20)
好飲,唔會太甜,所有比例都恰到好處。

2024-03-18 239 浏览
位於尖沙咀厚福街樓上鋪,落住雨都多人食,如果假日去最好book左位先,有機會夜晚walk in 會無位,餐廳由前五星級廚師掌廚環境氣氛舒服,但張枱會相對細小小,食物要慢慢放有唔同set dinner,都有散叫系列,set就有齊頭盤、餐湯、飲品,抵食啲餐包-牛角包、竹碳包、餅乾條牛角包鬆軟酥脆,內裡帶有香甜牛油味道,竹碳包有獨特嘅黑色外觀同香氣,內部鬆軟嫩滑,帶來一種獨特嘅口感同香味。餅乾條則帶有酥脆的口感同濃郁的餅乾香氣🥢煙三文凱撒沙律煙三文魚帶有濃郁嘅煙燻味道同鮮美嘅魚肉質感,配合凱撒沙律嘅濃郁醬汁同爽脆生菜,口感豐富又平衡,沙律的份量亦十分多,足夠食用🥢巴馬火腿、布冧沙律伴紅莓黑醋汁巴馬火腿有著咸香味道同滑嫩質感,配合布冧沙律嘅清新蔬菜同酸甜沙拉醬,帶來一種平衡又豐富嘅口感。紅莓黑醋汁有一種酸甜味道同淡淡果香,沙律菜十分新鮮,味道爽脆。🥢澳洲和牛漢堡配香辣薯角漢堡以優質嘅和牛肉製成,肉質鮮嫩多汁,味道濃郁,香辣薯角口感酥脆同微辣,炸得外脆內軟🥢法式紅酒燉牛肩肉配香滑薯蓉牛肩肉經過法式紅酒燉煮,肉質變得鮮嫩多汁,配以滑順的薯蓉,柔滑的口感同有淡淡香味凍泡沫咖啡咖啡口感輕盈綿密,有濃郁
環境氣氛舒服,但張枱會相對細小小,食物要慢慢放
餐包-牛角包、竹碳包、餅乾條
🥢煙三文凱撒沙律
🥢巴馬火腿、布冧沙律伴紅莓黑醋汁
🥢澳洲和牛漢堡配香辣薯角
🥢法式紅酒燉牛肩肉配香滑薯蓉
凍泡沫咖啡
咖啡口感輕盈綿密,有濃郁香氣,味道順滑,帶有微甜味,層次豐富,奶同咖啡份量相宜
2024-03-10
Amitie Kitchen餐廳室内裝潢簡約乾淨,主打西式Fusion,大廚更在五星級酒店任職多年。平日Set lunch價錢相宜,低至Hk$88,包西瓜沙律/是日餐湯+主菜+指定甜品+熱飲,亦可加購升級甜品/特飲,今次點了2客lunch set~🥗西瓜沙律: 西瓜配火箭菜沙律混合特式酸辣汁,提神開胃🍲是日餐湯: 西式烹調的南瓜湯,帶有天然甘甜🍝炒雜菌火箭菜松仁天使麵伴香草醬(Hk$98): 這款是素食精選,彈牙天使麵配了多種雜菌,例如蘑菇、黑木耳和金針菇等,美味又健康🥘 芝士焗義式豚肉粒意大利麵(Hk$128):豬肉粒口感飽滿,烤至金黃酥脆的芝士層令意大利麵增添了豐富的層次口感🍫朱古力心太軟半雲尼拿雪糕(Set+Hk$50): 心太軟流出暖笠笠朱古力漿,配上雲尼拿雪糕, 冰火二重享受🍰藍莓芝士蛋糕(Set+Hk$30): 紐約芝士蛋糕堅硬挺身、柔滑醇厚,藍莓醬添加了層次及減低膩感🍸凍柚子蜜(Set+Hk$15): 柚子蜜味道非常清香,蜂蜜增添撲鼻香氣🍹熱情果梳打(Set+Hk$20): 熱情果風味酸香,混合梳打水更為清爽(All subject to 10% service char

🥗西瓜沙律: 西瓜配火箭菜沙律混合特式酸辣汁,提神開胃

🍲是日餐湯: 西式烹調的南瓜湯,帶有天然甘甜

(All subject to 10% service charge)

📍Amitie Kitchen
尖沙咀厚福街8號H8 9樓
(港鐵尖沙咀站 B2/尖東站 N2 出口, 步行約4分鐘)
最近工作忙碌,壓力總是讓我感到疲憊不堪。偶爾給自己一點空閒時間去享受美食,是我最喜歡的解壓方式之一。來到Amitie Kitchen,先品嚐法式香草牛油焗田螺~$128。焗田螺肉質鮮嫩,搭配著法式香草牛油的香氣,入口後散發出濃郁的海鮮味道。然後,我點了法式洋蔥湯配格耶芝多士~$78。這道湯品給人一種溫暖的感覺,香濃的洋蔥湯配上酥脆的格耶芝多士。品嚐完主菜,總是少不了一道美味的甜品。我選擇了朱古力心太軟伴雲尼拿雪糕~$68。這道甜點不僅外觀精緻,而且口感豐富。在這個忙碌的環境中,給自己留點時間,獨自享受美食,是一種減壓的好方法。

2024-03-13 168 浏览
喺openrice 搵到呢間多人讚嘅餐廳,就去食個lunch~lunch set 有前菜+主菜+飲品蕃茄牛肉湯🍲新鮮蕃茄加牛肉粒,酸甜開胃有營養,濃郁香口,暖心暖胃,冬天飲最適合了🍲泰式西瓜沙律🥗西瓜+沙律菜+花生+酸酸辣辣嘅汁。呢個汁真係勁開胃,食唔出係咩材料,好清新,好刺激。西瓜勁甜,冬天好耐無食過西瓜啦!爽呀!烤燒阿根廷牛扒(6安士)配薯菜($168)牛扒外層焦香,内裏柔軟紅嫩,喜歡7成熟烤得剛剛好,肉質新鮮少肥而不膩🥩,不用醬料都好好味,配埋新鮮甜蕃薯同烤蔬菜🥗👍食得出塊肉好高質,烤菜亦都好有誠意呀!香草蜜糖燒法國春雞配薯菜 ($158)睇落細細隻,其實勁多肉!完美嘅火喉,岩岩好熟,滿滿嘅肉汁,連個胸都好多汁。配埋超甜小蕃薯同烤蔬菜。好飽好滿足!布朗尼原來有甜品!睇落好細粒,其實超足料勁實嘅BROWNIE~ 外脆内軟,微甜濃厚朱古力味很好吃🍫餐飲:LATTE (左)熱情果梳打(右)咖啡豆醇香無比入口絲滑,一點兒也不苦☕熱情果味夠哂濃郁,甜甜地好開胃好解渴🍹總括來講,午餐有咁多選擇,位置好方便,坐得舒服、好食又唔算貴。滿足~
lunch set 有前菜+主菜+飲品
蕃茄牛肉湯
蕃茄牛肉湯🍲
泰式西瓜沙律
泰式西瓜沙律🥗
烤燒阿根廷牛扒(6安士)
烤燒阿根廷牛扒(6安士)配薯菜($168)
香草蜜糖燒法國春雞

香草蜜糖燒法國春雞配薯菜 ($158)
配埋超甜小蕃薯同烤蔬菜。好飽好滿足!
布朗尼
布朗尼
Latte, 熱情果梳打
餐飲:LATTE (左)熱情果梳打(右)
咖啡豆醇香無比入口絲滑,一點兒也不苦☕
熱情果味夠哂濃郁,甜甜地好開胃好解渴🍹
泰式西瓜沙律
烤燒阿根廷牛扒(6安士)