2021-09-30
A.T.A.S放工口淡淡,想食啲濃味野,就喺銅鑼灣食埋晚飯先返歸。見到呢間新開無耐嘅新加坡菜,裝修都幾清新,以綠色為主,價錢又合理。同朋友叫左喇沙釀豆腐配鴛鴦米粉加油面,辣椒板面(自家制粉粿),仲有甜既炸彈薄餅🤤喇沙湯底非常濃郁,唔算重椰奶味,味道真係似喺新加坡🇸🇬食既感覺。上面既餸就誇張喇, 超大條紅椒、脆豆卜、茄子,每粒都釀左豬肉,煎得好香,好juicy。仲有得揀咩麵,有米線、米粉同油面,可以揀鴛鴦粉。而家辣椒板面非常惹味,上面舖滿炸蒜、魚乾、菜心粒、香蔥,好香嘅自家制辣椒醬,仲有半生熟蛋,所以野一齊拌埋,好開胃。麵款揀左粉粿,煙煙韌韌,好好食😋炸彈薄餅開初以為好似台灣嘅蔥抓餅,呢隻係煎得好脆好脆,上面有層好似焦糖,再加煉奶,大愛!飲品叫咗美祿恐龍同玫瑰露恐龍,一個字”肥但好滿足”