2021-11-12 85 浏览
又係誤打誤撞去搵食系列,話說太耐無去當年人氣長龍店: 銅鑼灣的咖啡弄,原來查找下已經於2019年8月結業了,塞翁失馬的情況下發現原址開左間主打正宗新加坡菜的A.T.A.S小編下拋下書包先,ATAS是馬來文的「非常高貴」而店名用了英文本義又是A Taste Above Shiok(開心愉悅感覺)一名兩義的IDEA店主的確有心思誠意。新開業兩個多月不久,平日晚上未算好多人,進入簡約門面後沿住白色樓梯上到2樓餐廳,舒適空間感加上淺綠色的清新風裝修,柔和中帶種大自然氣息,場內有半圓梳化卡位、木色餐檯椅及對街的BAR 檯座位。MENU 款式同食第賣相都好吸引眼球,櫃檯的新加坡人店員亦熱情耐心地推介食物,餐廳以半自助模式,衛生整潔,可向店員點餐亦可透過售賣機點餐,然後攞取餐提示器。喇沙釀豆腐 Laksa Yong Tao Foo $98推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常正!作為叻沙控點都要介紹左呢款先,就咁睇已經好肯定湯底十分濃郁惹味,微辣味之中有淡淡椰香,麵底摻摻加埋重點的釀豆腐,豬肉及魚肉混合做饀料十分足料。配菜有大大份的釀茄子、釀辣椒、爽彈小魚蛋及秋葵等,非常美味!湯底令麵條掛湯非常理想,油麵及米粉吸收哂

又係誤打誤撞去搵食系列,
話說太耐無去當年人氣長龍店: 銅鑼灣的咖啡弄,
原來查找下已經於2019年8月結業了,
小編下拋下書包先,ATAS是馬來文的「非常高貴」
一名兩義的IDEA店主的確有心思誠意。

新開業兩個多月不久,平日晚上未算好多人,
進入簡約門面後沿住白色樓梯上到2樓餐廳,
舒適空間感加上淺綠色的清新風裝修,柔和中帶種大自然氣息,
場內有半圓梳化卡位、木色餐檯椅及對街的BAR 檯座位。

MENU 款式同食第賣相都好吸引眼球,
櫃檯的新加坡人店員亦熱情耐心地推介食物,
餐廳以半自助模式,衛生整潔,
可向店員點餐亦可透過售賣機點餐,然後攞取餐提示器。

喇沙釀豆腐 Laksa Yong Tao Foo $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常正!
作為叻沙控點都要介紹左呢款先,
就咁睇已經好肯定湯底十分濃郁惹味,微辣味之中有淡淡椰香,
麵底摻摻加埋重點的釀豆腐,豬肉及魚肉混合做饀料十分足料。
湯底令麵條掛湯非常理想,油麵及米粉吸收哂喇沙精華,真心好正。
我會形容佢係一個港式煎釀三寶+新加坡喇沙的完美合體,
岩哂D貪心配料多麵又多的朋友仔,性價比完滿合理。

囉喏 Rojak $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
一般星馬餐廳較少見的地道開胃沙律菜款,
有炸豆卜、油條、青瓜、青蘋果及沙葛等
再拌上打開胃口的囉喏甜醬汁,灑上芝麻及花生碎後,
口感豐富食唔停口!

麵粉粿湯 Original Mee Hoon Kuch Soup $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
集合左麵粉粿、流心溫泉蛋、滷冬菇、炸小魚乾、豬肉丸及菜芯等,
彈牙麵粉粿,麵條咬落去有點似刀削麵質感,
溫泉蛋流心吸引,朋友讚豬肉丸彈牙又大粒,
整體味道唔錯又夠哂份量飽肚。

玫瑰露恐龍 $48 & 班蘭奶茶 $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
美祿恐龍再加上玫瑰味,味道多了一份香甜,
又係其他店少有的款式特飲。
奶茶香滑解渴,配上清淡的班蘭香味更加畫龍點睛。

總括清新文青系的小店,以菜式的特別及環境寬闊空間取勝,
是銅鑼灣區難得休閒嘆返個星馬菜的好選擇。
2021-11-12 357 浏览
今晚去食新加坡菜其實都係一個幾雜燴嘅菜系有少少馬拉菜,有少少福建菜呢間餐廳好cosy有幾張梳化圓枱空間感十足採用自助形式可以自行落單或到櫃枱落單拎完食物,可以去自助櫃位添醬加味最後仲可以自行清理,將餐具送返清理櫃枱睇完menu揀左我最愛嘅喇沙同試左麵粉粿乾喇沙釀豆腐微辣湯底非常濃郁我配左摻摻好滋味有三款釀豆腐分別釀喺紅椒,豆卜同茄子釀豆卜好特別,肉汁豐富比普通豆卜更好味配料仲有魚蛋同秋葵魚蛋彈牙爽口秋葵健康麵粉粿乾我揀左乾食因為店員介紹咁樣麵粉粿會更爽身更Q唔會浸到軟晒!食前要先將配料拌勻等肉碎同魚乾平均沾到麵粉粿上麵粉粿睇落顏色好深以為會好濃味但其實又唔係加上魚乾有脆脆口感好特別斑蘭奶茶斑蘭味好香奶茶唔會太甜,有茶味青檸茶飲落唔會酸但有種青檸清新嘅香味用黎解膩超正!全晚播住大家熟悉嘅新加坡歌手嘅歌林俊傑,孫燕姿,曲婉婷等等對香港人嘅口味應該都下過一番苦功👍
今晚去食新加坡菜
其實都係一個幾雜燴嘅菜系
有少少馬拉菜,有少少福建菜

呢間餐廳好cosy
有幾張梳化圓枱
空間感十足

採用自助形式
可以自行落單或到櫃枱落單

拎完食物,可以去自助櫃位添醬加味

最後仲可以自行清理,將餐具送返清理櫃枱

睇完menu
揀左我最愛嘅喇沙
同試左麵粉粿乾

喇沙釀豆腐微辣
湯底非常濃郁
我配左摻摻
好滋味

有三款釀豆腐
分別釀喺紅椒,豆卜同茄子
釀豆卜好特別,肉汁豐富
比普通豆卜更好味

有脆脆口感
好特別

斑蘭奶茶
斑蘭味好香
奶茶唔會太甜,有茶味

青檸茶
飲落唔會酸
但有種青檸清新嘅香味
用黎解膩超正!

全晚播住大家熟悉嘅新加坡歌手嘅歌
林俊傑,孫燕姿,曲婉婷等等
對香港人嘅口味應該都下過一番苦功👍
2021-11-10
2021-11-12 106 浏览
係銅鑼灣發現咗呢間樓上新加坡菜 餐廳裝修簡潔 空間感幾大😆 以自助形式落order 食物預備好後再出去拎☺️今次我哋就試左麵粉粿乾同肉脞麵 麵粉粿乾係一塊塊嘅麵粉粿撈上醬汁 配搭上豬肉 滷冬菇 炸江魚仔 菜心 炸蒜等食材😍 食落非常惹味 特別鍾意滷冬菇 好入味👍🏻 肉脞麵都係撈麵 上面有炸雲吞 白魚蛋 豬潤 滷冬菇 豬肉等 都幾有特色架👅另外我哋仲揀左一個小食叫囉喏 食材有青瓜 豆卜 油炸鬼 沙葛 青蘋果 花生碎😋 撈上囉喏醬 味道偏甜 口感清爽豐富好特別👍🏻飲品方面我哋就揀咗斑蘭奶茶同埋啡祿😆 斑蘭奶茶揀咗少甜 會淡少少 所以可以唔使嗌少甜都得 不過斑蘭味幾香🤤 啡祿就係咖啡加美祿 幾香濃好味🌟

今次我哋就試左麵粉粿乾同肉脞麵
肉脞麵

囉喏

肉脞麵
囉喏
2021-11-10 41 浏览
新加坡一直係我屋企嘅至愛,一來有屋企人喺嗰邊,二來食物好啱我哋口味,所以每年至少都會去一次 !❤️因為疫情關係冇得飛去新加坡,經過銅鑼灣見到呢間餐廳即刻搵日去試,原來佢係under Fete Up Group 😛呢一間舖頭星期日全日休息,都有啲難去試😂 晚市又早收,今日放大假就可以去試吓🤡其實價錢方面都唔算平,睇吓個menu 都有少少打咗個「突」,又始終新加坡食真係平好多🥲餐廳係自助形式,都有新加坡人喺嗰度食,lunch set 就係麵食加$20就有嘢飲同小食,小食可以揀:釀豆腐/咖咉多士/麻滋。我就order 麵粉粿(湯),iced teh 同kaya toast~麵粉粿 口感同新加坡仍然有一大段距離,但係配菜同湯底都已經做到七八成相似,所以都算唔錯😛Kaya toast就略為烘得over  左,太crispy  ,無左麵包質感,勝在牛油夠厚夠香,無欺場!杯teh就茶更濃會更好!下次會試板麵(乾)❤️❤️

麵粉粿(湯)lunch  set

麵粉粿(湯)

Kaya  toast  (lunch  set)

杯teh就茶更濃會更好!下次會試板麵(乾)❤️❤️
2021-11-10
麵粉粿(湯)lunch  set
麵粉粿(湯)
Kaya  toast  (lunch  set)
2021-11-09 45 浏览
今日行完銅鑼灣起附近搵左呢間餐廳試下,感覺相當不錯👍🏻冇諗過面舖都可以整到咁文青🤣而且店舖空間大,坐落好舒服!仲有大大個沙發位坐!職員服務態度仲要好好添😀Original Ban Main板麵湯 [$78]首先佢個湯底好鮮甜,板麵食落有咬口!😋而且配料十分豐富:好多粒大大粒嘅豬肉丸、溫泉蛋♨️好鬆脆炸江魚仔、冬菇、炸蒜同菜心等等.Bam Chor Mee [$78]呢款麵好似係期間限定,所以menu都冇,不過見店員推介就試左下.望張圖相信大家都知佢d料有幾多…不得不讚嘅係個炸雲吞!超級脆而且多肉🥰薄餅炸彈💣 [$38]咪睇佢賣相普普通通,食落相當吸引!望落好多練奶咁,但係食落又唔會太漏喔🥰難得一次可以食得曬成個甜品🍮因為真係太好食了!

Original Ban Main板麵湯 [$78]

Bam Chor Mee [$78]

薄餅炸彈💣 [$38]
🍴最近工作關係經常需要係銅鑼灣進餐, 經過餐廳門口俾一對行緊落條全白色樓梯既情侶吸引左我目光, 平時行過都無留意到呢間門面咁靚既係一間餐廳, 仲要係自己好耐都無食過既🥢新加坡菜, 二話不說便拉埋同行友人一齊上去一探究竟..🥤一上到去, 環境既舒適已經令我心情大好, 可以暫時放低一天工作既疲勞, 準備醫飽自己個肚. 整體空間感夠大之餘, 仲有舒服柔和既梳化, 讚!👍🏿.📝去到點餐處見到個MENU, 選擇好多唔同種類, 睇左幾頁已經有6,7樣野揀得落手, 不過人類始終有極限, 所以都要好似小朋友咁做出選擇..🥗首先叫左個去左幾次新加坡既友人話好想食既Rojak $78 做前菜, 我自己第一次食, 味道同口感既多層次, 絕對係有驚喜既, 青蘋果既微酸爽口, 青瓜同沙葛既清新鮮脆, 油炸鬼同烤豆卜吸左甜甜地既Rojak醬變得軟熟, 再加上花生碎畫龍點睛, 呢個前菜絕對醒胃豐富, 超級超級超級值得推薦!‼️‼️‼️.🍜醒胃前菜之後, 我已經準備好食肉脞哥羅麵$78! 店員上菜時我差啲就想叫住問點解無麵, 係未俾錯左個淨餸我, 但我提返自己唔係食緊車仔麵, 果不其然, 只係太多餸完全遮住左啲麵, 炸雲吞

🍜醒胃前菜之後, 我已經準備好食肉脞哥羅麵$78! 店員上菜時我差啲就想叫住問點解無麵, 係未俾錯左個淨餸我, 但我提返自己唔係食緊車仔麵, 果不其然, 只係太多餸完全遮住左啲麵, 炸雲吞, 白魚蛋, 豬潤, 冬菇, 脆豬肉數都數唔晒既料全部都好好食又好夾, 個拌麵配上辣醬十分惹味, 還有個湯滋潤平衡返整體口感!😋

🍲隨後友人叫既麵粉粿乾$78 , 又係琳瑯滿目既食材填滿左我既視野, 我試了幾口, 最值得一提既係炸江魚仔既鮮味, 令整個菜口感味道提昇至另一層次, 十分地道!

🍹飲品方面友人叫左個薑汁奶茶$28和 我自己叫的咖啡祿$28都十分好飲, 可以睇得出呢間餐廳絕對無忽視飲品呢一環, 另外餐牌上有個叫美祿爆炸的已經預先成為了我下次會點的飲品.🍷
🥞到最後雖然我同友人都已經食到頂住左個肚皮, 呢個時侯小時間上的生物課終於派上用場, 我地甜品係用第二個胃既🍭, 所以我地唔可以錯過呢個薄餅炸彈$38! 就同其他菜式一樣, 甜品🍬都唔會馬虎了事, 咖央醬加煉奶充滿了整個口腔, 咬落脆化既薄餅會令你一塊接住一塊咁食, 叫左呢個絕對無後悔!

⭐️性價比:5/5星
💰人均:$150港元
2021-11-08 39 浏览
🍴辣椒板麵板麵外形似意大利闊麵,口感尚算煙韌,適合製成撈麵。炸江魚仔加上參巴辣椒醬夠晒香口,可惜唔夠辣,好彩餐廳另有辣醬、醃辣椒提供。其餘配料有豬肉丸、滷冬菇、流心蛋、菜心粒、炸蒜、蔥,相當豐富。🍴肉脞麵麵條有啲似港式粗麵,薄身爽滑,掛上香辣醬汁,一啜入口,滋味十足。肉脞即肉碎,幾鬆化,唔會好乾。豬油渣好爽脆,甘香可口。炸雲吞香脆乾身,餡料塞到滿。豬膶煮得太老,較乾硬。另外跟埋碗湯,味道甜甜哋唔會太濃,但太油膩試咗少少就算。🍴班蘭奶茶、青檸茶班蘭奶茶茶味唔算濃,味道好熟悉,飲多幾啖就聯想到麥精。青檸茶唔會太甜,檸味清香。📍A.T.A.S銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

🍴辣椒板麵

🍴肉脞麵

🍴班蘭奶茶、青檸茶

📍A.T.A.S
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
呢間餐廳個門口都幾特別😂😂係一條長長既白樓梯 真係未必睇得出係一間餐廳而呢到係採用自助形式既 去收銀落完單就自己去取餐 之後食完就自己擺去回收區~.🎈喇沙釀豆腐 ($98)可以自己選擇麵底 有米粉米綫~呢個麵超足料 好似煎釀三寶😂😂將豬肉分別釀入左豆卜 紅椒 茄子到每一樣都係超巨型既size😍湯底好濃厚好rich 帶點微辣好惹味既一款湯底!.🎈麵粉粿乾 ($78)呢個麵超有新加坡特色 係圓形一塊既😛咬落去煙韌韌 口感好得意~加上魚仔同醬油成個調味超惹味不知不覺就會食哂成碗😛.🎈玫瑰露($28)經店員介紹試下新加坡特色飲品~顔色真係超有少女心非常打卡able😍係一杯帶點玫瑰香氣既奶😂雖然係奶類飲品但係飲落都幾清爽.🎈咖啡 ($18)咖啡同傳統新加坡一樣係加煉奶味道不錯~.🎈總括而言整體性價比幾高 環境坐得舒服食物有特色 店員都好熱情餐廳仲另外有調料區 方便要加辣既朋友仔~

呢間餐廳個門口都幾特別😂😂
係一條長長既白樓梯 真係未必睇得出係一間餐廳

🎈喇沙釀豆腐 ($98)

可以自己選擇麵底 有米粉米綫~
呢個麵超足料 好似煎釀三寶😂😂
將豬肉分別釀入左豆卜 紅椒 茄子到

每一樣都係超巨型既size😍
湯底好濃厚好rich 帶點微辣
好惹味既一款湯底!
🎈麵粉粿乾 ($78)

呢個麵超有新加坡特色 係圓形一塊既😛
咬落去煙韌韌 口感好得意~
加上魚仔同醬油成個調味超惹味
不知不覺就會食哂成碗😛
🎈玫瑰露($28)
經店員介紹試下新加坡特色飲品~
顔色真係超有少女心非常打卡able😍
係一杯帶點玫瑰香氣既奶😂
雖然係奶類飲品但係飲落都幾清爽
🎈咖啡 ($18)
咖啡同傳統新加坡一樣係加煉奶
味道不錯~
🎈總括而言

整體性價比幾高 環境坐得舒服
食物有特色 店員都好熱情
餐廳仲另外有調料區 方便要加辣既朋友仔~
2021-11-07 24 浏览
*💭Ⓐ.Ⓣ.Ⓐ.Ⓢ銅鑼灣新開張的星馬菜,餐廳設計簡約,有點咖啡室的感覺,以自助形式為主。辣椒板麵🌶麵條有點像河粉,加了辣椒醬香氣十足🤤辣椒醬不會太咸,反而帶點甜味😋另外還有魚乾、肉碎和半熟蛋,非常豐盛☺️肉脞哥羅麵🍲另外點了這款新加坡著名的哥羅麵😍材料種類同樣是超多,有炸雲吞、豬膶、白魚蛋和花生🤤混合一起吃口感豐富😋炸薑黃雞翼🐓雞翼炸得金黃香脆,咬開肉汁豐富,雞肉嫰滑而且沒有血水🤤
💭Ⓐ.Ⓣ.Ⓐ.Ⓢ

辣椒板麵🌶

肉脞哥羅麵🍲

炸薑黃雞翼🐓
雞翼炸得金黃香脆,咬開肉汁豐富,雞肉嫰滑而且沒有血水🤤
銅鑼灣區有唔少東南亞餐廳,特別係印尼食店,但佢哋環境普遍都麻麻哋🙈。不過最近喺邊寧頓街嗰邊(即前身係咖啡弄),就開咗間食新加坡菜嘅Cafe「A.T.A.S」,齋睇門面會以為佢係食全日早餐嗰種文青店。餐廳門口喺地下,要行上一樓先係正式用餐區。呢度環境非常舒適👍,空間感十足,簡約嘅裝修不失氣派。如果想同朋友靜靜哋傾計食吓嘢,小店絕對係一個好選擇。我無去過新加坡🇸🇬,所以其實唔知有乜係地道菜式。不過店員們好友善,主動向我哋作介紹,我估計其中更有成員係來自新加坡。麵粉粿湯Original Mee Hoon Kuch Soup($78),店員建議我哋要試吓麵粉粿,呢樣係當地嘅特色菜。🍜麵粉粿係一塊塊,形狀同厚薄不一,食落幾有質感,同台灣嘅麵疙瘩好相似,甚或係同一樣嘢。同時,佢亦係西式Gnocchi嘅朋友,換句話講大家都有著類同嘅口感,幾得意☺️。湯底味道幾清,而餸料則有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心、炸蒜同蔥等,相當豐富。辣椒板麵Chilli Ban Mian($88),呢碗係撈麵嚟🍜,餸料上大致同麵粉粿差唔多。雖然兩碗同樣有溫泉蛋,不過篤穿啲蛋汁伴麵食感覺更匹配。板麵似齊口版嘅刀削麵,但口感
辣椒板麵
辣椒板麵
辣椒板麵Chilli Ban Mian($88),呢碗係撈麵嚟🍜,餸料上大致同麵粉粿差唔多。雖然兩碗同樣有溫泉蛋,不過篤穿啲蛋汁伴麵食感覺更匹配。板麵似齊口版嘅刀削麵,但口感偏淋身。唔好睇碗麵個樣咁深色,會以為佢好辣或好重口味,但其實都OK㗎。不過當你直接觸碰叁巴辣椒醬就係另一回事🌶,佢嘅辣度幾強烈,幸好亦不乏鹹魚仔香。
炸黃姜雞中翼
炸黃姜雞中翼($48),餐牌寫一客雞翼有四隻,但出到嚟有五隻感覺好似賺咗😝。雞翼賣相無乜特別,但味道就超有驚喜。雞翼外皮炸至金黃香脆,而雞肉就保持嫩滑。雞翼用上黃姜調味,每啖食都覺得非常惹味,正啊,而且更重要嘅係我冇喺其他地方食過,高度推介🍗。
飲品方面,我哋要咗美祿爆炸($58)同埋班蘭薏米水($28),前者係加強版嘅美祿恐龍🦖,佢除咗有美祿粉外,仲有美祿波波同Oreo,好澎湃!佢咁大杯,飲完都飽咗一半。另一邊廂,薏米水清清哋都唔錯,但如果斑蘭味濃啲會更正🌿。
題外話,餐廳採用半自助模式🥢,並設有一個區域擺放餐具,衛生情況良好。
總括嚟講,呢間小店幾特別,無論菜式選擇抑或環境設計都別具風味,有邊個諗過外表咁休閒嘅Cafe原來係食星加坡菜呢☕️?餐廳名字係A Taste Above Shiok嘅縮寫,原來Shiok一詞係星加坡英文(Singapore English),意思為非常好味😋,長知識了,哈哈。
炸黃姜雞中翼
2021-11-07 25 浏览
說好的旅遊氣泡一爆再爆予其等開放可以飛去新加坡倒不如試吓呢間地道新加坡菜餐廳🇸🇬餐廳環境闊落,採取自助形式落單之後等通知機響就可以去拎餐喇!幾適合同朋友坐低慢慢食慢慢傾完全無進餐時間嘅壓力喔!-🍴Rojak囉喏($58)地道沙律菜式,平時好少見呢!有青瓜、青蘋果、沙葛、炸豆卜及油條🥗拌上甜甜哋嘅囉喏醬汁面頭再灑上芝麻同花生碎🥜口感好豐富呀!🍜喇沙釀豆腐($98)配料勁豐富❣️有釀豆腐、釀茄子、釀辣椒、白魚蛋及秋葵當中釀茄子長度有半條咁長🍆而釀辣椒亦長過對筷子,認真大份驚人!咬開釀豆腐,入面釀有豬肉外脆內札實,好有口感呀!麵底可雙拼,揀咗米線+油麵🥰索湯力好強👍🏻每啖香辣惹味,同時又食到濃郁嘅椰香味喔!🍜麵粉粿($78)咬落有口感有啲似意大利粉貓耳朵喔!其他配料有豬肉丸、鹹香炸江魚仔、滷冬菇片、温泉蛋及菜心湯底清淡,帶小小魚味!味道無喇沙湯底咁重口味呀!🥤美祿爆炸($58)面頭嘅美祿波波同美祿粉非常澎湃🤩仲配搭咗美祿餅乾入口美祿味超濃郁,唔算太甜!大大杯,飲咗一半都飽飽哋喇🙈🍹酸梅青檸水($28)酸甜清爽想再酸啲,可以再督吓個青檸解膩一流呀👍🏻
說好的旅遊氣泡一爆再爆
予其等開放可以飛去新加坡
倒不如試吓呢間地道新加坡菜餐廳🇸🇬
餐廳環境闊落,採取自助形式
落單之後等通知機響就可以去拎餐喇!
幾適合同朋友坐低慢慢食慢慢傾
完全無進餐時間嘅壓力喔!

🍴Rojak囉喏($58)
地道沙律菜式,平時好少見呢!
有青瓜、青蘋果、沙葛、炸豆卜及油條🥗
拌上甜甜哋嘅囉喏醬汁
面頭再灑上芝麻同花生碎🥜
口感好豐富呀!

🍜喇沙釀豆腐($98)
配料勁豐富❣️
有釀豆腐、釀茄子、釀辣椒、白魚蛋及秋葵
當中釀茄子長度有半條咁長🍆
而釀辣椒亦長過對筷子,認真大份驚人!
咬開釀豆腐,入面釀有豬肉
外脆內札實,好有口感呀!
麵底可雙拼,揀咗米線+油麵🥰
索湯力好強👍🏻
每啖香辣惹味,同時又食到濃郁嘅椰香味喔!

🍜麵粉粿($78)
咬落有口感
有啲似意大利粉貓耳朵喔!
其他配料有豬肉丸、鹹香炸江魚仔、滷冬菇片、温泉蛋及菜心
湯底清淡,帶小小魚味!
味道無喇沙湯底咁重口味呀!

🥤美祿爆炸($58)
面頭嘅美祿波波同美祿粉非常澎湃🤩
仲配搭咗美祿餅乾
入口美祿味超濃郁,唔算太甜!
大大杯,飲咗一半都飽飽哋喇🙈

🍹酸梅青檸水($28)
酸甜清爽
想再酸啲,可以再督吓個青檸
解膩一流呀👍🏻
2021-11-06 36 浏览
A.T.A.S - 潮食新加坡菜因為黎到銅鑼灣一間新開業的新加坡菜,門面相當特別,要地面的室內樓梯走上樓上的店舖,店舖走簡約的木系風格,比較新潮、新派的新加坡菜。辣椒板麵 $88招牌的板麵,麵條軟硬度剛好,煙煙韌韌,配料有豬肉丸、炸江魚仔,加上菜心粒、炸蒜和蔥粒,還有流心蛋,和最重要的參巴醬辣椒醬。肉脞麵 $78相當有特色的一款,有酥炸雲吞、豬潤片、白魚蛋,加上冬菇片、豬肉粒、豬油渣,爽口的麵條。咖椰多士 $38新加坡必食小食,香甜的咖央醬加上入口即溶的牛油,配上脆口的多士。 斑斕薏米水 $28香濃的斑斕葉加上清新的薏米水。美祿爆炸 $58有美祿脆脆粒,美祿粉,和美祿飲品,名副其實的美祿爆炸。
A.T.A.S - 潮食新加坡菜

辣椒板麵 $88

肉脞麵 $78

咖椰多士 $38

斑斕薏米水 $28
香濃的斑斕葉加上清新的薏米水。

美祿爆炸 $58
有美祿脆脆粒,美祿粉,和美祿飲品,名副其實的美祿爆炸。
2021-11-06 257 浏览
經過一間不起眼既兩層既舖頭,裝潢設計似係一間文青清新既花店,但原來上樓後係一間新加坡菜既餐廳🤩簡約寬敞舒適既空間,位同位之間相隔都有一段距離,而且有沙發位,坐得好舒服,好適合嚟開會或者同朋友chill一下🤗呢度既點餐方式係自助形式,先去cashier先點餐,之後會有一部提示取餐既機,可以坐喺位度慢慢等候提示取餐,餐具都係自助形式,好方便😌🌟板麵湯 $78🌟朋友就揀咗板麵湯,裡面有板麵、豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心、炸蒜、蔥等配料,第一次食麵粿,口感煙韌軟身,都幾特別,原來係馬來西亞客家人既菜式👍🏻🌟Bandung玫瑰露 $28🌟好Pink既一杯玫瑰露🌹,飲落好香既玫瑰味,個底係甜甜既淡奶做base☺️🌟喇沙釀豆腐 $98🌟我就揀咗喇沙釀豆腐,比佢幅圖吸引到,釀豆腐既份量係重量級,大大粒,裡面係用咗豬肉同魚肉混合制成的,好足料,仲有秋葵、紅椒、釀茄子、魚丸等等配料,湯底看似好辣,其實一啲都不會好辣,反而好惹味,米粉吸收曬啲精華💯🌟Milo 美祿 $28🌟再配埋杯美祿飲品,就滿足了,美祿去馬來西亞又係必點既飲品之一,食完當去咗一趟馬來西亞咁🤗

🌟板麵湯 $78🌟

🌟Bandung玫瑰露 $28🌟

🌟喇沙釀豆腐 $98🌟

🌟Milo 美祿 $28🌟

• 喇沙釀豆腐
  • 麵粉粿湯
2021-11-04 37 浏览
呢間星馬餐廳俾人感覺好新派🇸🇬,幾鍾意佢嘅裝修,同埋座位幾闊落,特別在於要行一條樓梯上去,樓梯位都可以成為打卡嘅地方。我叫咗麵粉粿乾$78,材料好豐富,麵粉粿,豬肉,炸江魚仔,滷冬菇,菜心,炸蒜,蔥。另一個係客家釀豆腐$88,可以揀乾同湯,我就試吓乾嘅,麵方面係油麵加米線,裡面有釀茄子,釀豆腐,釀紅辣椒,釀綠辣椒,釀苦瓜,白蘿蔔,紫菜,炸蒜,蔥。兩種做法都好特別,係我第一次食。炸黃姜雞中翼$48有四隻,黃姜味好出,微辣好正!不得不提係咖椰多士$38,配埋牛油不得了。飲品係玫瑰露恐龍$48同青檸茶$28。恐龍其實係美祿,味道相當香濃。📍A.T.A.S - 銅鑼灣登龍閣地下C2號舖

📍A.T.A.S - 銅鑼灣登龍閣地下C2號舖
2021-10-16
2021-11-04 100 浏览
上個星期與新加坡的筆友在What’s app 傾談大家的近況!突然勾起去新加坡旅遊回憶..-上網查看銅鑼灣邊寧頓街有一間新開業不久的新加坡餐廳🍴放工後相約朋友一起試試😁餐廳位於閣樓,我們沿着白色樓梯上用膳的地方。餐廳非常光猛,有綠色的半圓梳化卡位,或木色餐桌和椅子,可供不同人數組合的客人。裝修是簡潔的風格及自助的,反而這個形式帶給我不焗促又舒服的感覺!-HK78麵粉粿乾~這裏乾的意思就是將麵粉粿干撈而不是放湯。麵粉粿口感順滑又帶點Q彈配上惹味的豬肉碎、鮮味十足又酥脆的炸江魚仔、爽滑的滷冬菇、清新的菜芯、香口的炸蒜及我最愛的蔥花而成。我會加上辣椒醬、甜醬及辣椒絲拌勻來吃,味道更有風味,令我回味無窮🤤;-HK$88客家釀豆腐~嘩,這款湯麵一次過可以試釀茄子、釀豆腐、釀青椒、釀紅椒、釀苦瓜!餡料有三款肉~豬肉、魚肉及魷魚肉。吃下去彈牙、爽口。雖然釀豆腐經過油炸但絕不會有油膩感!麵條是可自行選擇,我選了滲滲。即是油麵及米粉,我貪心可以一次過吃兩款澱粉質。此麵還有鮮味十足的紫菜、清甜的白蘿蔔配上含豐富骨膠原色澤奶白色的湯底,令我忍不住喝光了這個湯底。-HK$38炸彈薄餅~平時吃得最多的薄餅是鹹吃
上網查看銅鑼灣邊寧頓街有一間新開業不久的新加坡餐廳🍴

放工後相約朋友一起試試😁

反而這個形式帶給我不焗促又舒服的感覺!

HK$38炸彈薄餅~平時吃得最多的薄餅是鹹吃,今次我是第一次吃甜味。雪白的煉奶畫花在酥香又軟的薄餅上,一咬下去先知內有乾坤~就是椰香十足咖吔醬!這種吃法是令我難忘又甜在心頭。超級酷愛甜吃的人一定不要錯過!

HK$18熱奶茶(配煉奶)~學我老爸話齋,來新加坡一定要飲拉茶😂入口順滑,茶味香濃,雖然加了煉奶,但沒有搶走茶的味道

HK$28青檸茶~甜蜜在心頭的炸彈薄餅一定要配這杯青檸茶,茶香又帶點清新怡人的的青檸味道!
暫時忘卻煩憂,坐在舒適的沙發卡位一邊品嚐地道的新加坡菜,一邊緬懷過去…..原來所有的事情,只要看得開,我回頭看,便回心微笑….

2021-10-13