2021-10-17 106 浏览
- A.T.A.S🍽-🥢麵粉粿乾 $78麵粉粿有兩款可以揀有一款就平時麵條咁另一款就一塊塊咁幾特別所以就揀左呢個🤣炒粿條有好多配料例如豬肉/炸江仔魚/滷冬菇/菜心/炸蒜/葱全部炒埋係勁惹味😋-🥢喇沙釀豆腐 $98呢度個喇沙同我平時食開有少少分別🤔就係個湯底比較稠似撈麵多過湯麵🤣但係可能因為佢好稠所以個味係勁濃😍加埋煎釀三寶既茄子/豆腐/尖椒仲有秋葵好夾😋-🥢炸豆卜配喇沙醬 $48呢個推介$48成6粒仲要勁大粒😂平時通常點豆瓣醬但佢係俾喇沙醬好特別😋豆卜入面唔係用鯪魚肉釀而係豬肉所以勁香又飽肚🤣-🥤玫瑰露恐龍 $48玫瑰味俾想像中出但小編覺得偏甜🤣不過影相打卡一流📸😉-🥤酸梅青檸水 $28因為食物較重口味所以好易覺得膩🥲呢個時候飲杯酸酸甜甜既青檸水解渴解膩就最岩👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_銅鑼灣#foodieluveat_新加坡菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlo
A.T.A.S🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_銅鑼灣
#foodieluveat_新加坡菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #新加坡 #新加坡菜 #新加坡美食 #喇沙麵 #炒粿條 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣新加坡菜
2021-10-16
2021-10-13 67 浏览
喺香港食星馬菜離唔開肉骨茶,喇沙,海南雞。今次朋友帶我來銅鑼灣試新嘢,來個同上面不一樣的星馬菜。最基本嘢,嗌2份沒有肉骨茶没有喇沙的主食,一個係『客家釀豆腐湯面』,另一個係『辣椒板麵』,一乾一濕,好啱平時啲規矩。客家釀豆腐,唔係淨係字面上的豆腐,而係有釀茄子,釀靑,紅辣椒,釀苦瓜,除此之外,仲有白蘿蔔,紫菜等…超級豐富,同星加坡朋友分享,佢都話好有南洋風味。而同樣有南洋風味嘅辣椒板麵,亦係好多材料,有豬肉丸,炸魚仔,滷冬菇,流心蛋,参巴辣椒醬,味道豐富惹味,尤其炸魚仔極之香口。飯後甜品係簿餅炸彈,勁多Kaya,好sweet,而班蘭奶茶,姜汁奶茶都好特别。

2021-10-13 29 浏览
新開業不久嘅ATAS,主打新加坡菜,位於閣樓位置,應該係舊咖啡弄鋪位,唔洗再鑽入住宅後樓梯,可以沿住白色樓梯上餐廳,餐廳以自助形式,到收銀處點餐,付款後比部機你,食物準備好就會響通知你可以取餐👍🏻呢度環境光猛,用上清新白色同綠色配搭,好有文青feel感覺舒適,啱哂打吓咭🤳🏼 ▫️喇沙釀豆腐 $98有三款麵條可揀,椰香味十足嘅喇沙湯底濃稠,十分惹味😋配料係釀豆腐、茄子紅椒,釀入豬肉後口感層次豐富,仲有魚旦同秋葵👍🏻▫️麵粉粿乾 $78麵粉粿口感煙韌有嚼口,靠配料醬汁令麵粉粿乾變得豐富惹味,有豬肉、炸魚仔、滷冬菇、菜心😝😝▫️薄餅爆炸 $38推介必食‼️鬆脆酥軟嘅印度薄餅,夾著咖央醬同煉奶,既香甜又帶椰香,非常美味🤤🤤▫️美祿爆炸 $58▫️班蘭奶茶 $38
▫️喇沙釀豆腐 $98
▫️麵粉粿乾 $78
▫️薄餅爆炸 $38
▫️美祿爆炸 $58
▫️班蘭奶茶 $38

2021-10-05
只要保持住赤子之心,凡事以最純樸既視角去觀察,往往你會發現人生唔係得一條路,就連新加坡菜都唔止得一間啦,銅鑼灣新開既「A.T.A.S」,食過你就知道…塵世終於都有天安好!👇📌N O O D L E S - ▪ Laksa · Yong Tao Foo - $98 ▪ Original · Mee Hoon Kueh Soup - $78▫ 新加坡菜必定食地道「麵粉粿湯」,先飲個湯底,入口甘鮮帶甜,佢個麵粉粿都係手工製成,特別有咬口;加上配菜有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、流心蛋、菜心、炸蒜同埋蔥,整體份量十足,夠哂誠意;另一款麵食亦可以一試「喇沙釀豆腐」佢個喇沙用左釀茄子、釀豆腐同埋秋葵做配料,湯底帶少少辣勁,兩種唔同既米粉吸收哂湯汁,麵條食落爽彈又入味,唔錯;另一亮點就係佢個釀豆腐係用左豬肉同埋魚肉混合,特夠惹味。📌S N A C K S - ▪ Stuffed Tau Pok · Laska Sauce - $48▪ Chilli Crab Sauce · Fried Mantou - $98▫ 如果意猶未盡可以係小食嗌返個「炸豆卜·喇沙醬」,佢個豆卜炸得外脆內軟,咬落啖啖爽彈,配埋個
只要保持住赤子之心,凡事以最純樸既視角去觀察,

往往你會發現人生唔係得一條路,就連新加坡菜

都唔止得一間啦,銅鑼灣新開既「A.T.A.S」,

食過你就知道…塵世終於都有天安好!👇

📌N O O D L E S -
Laksa · Yong Tao Foo - $98

麵粉粿湯

新加坡菜必定食地道「麵粉粿湯」,先飲個湯底,入口甘鮮帶甜,
佢個麵粉粿都係手工製成,特別有咬口;加上配菜有豬肉丸

炸江魚仔滷冬菇流心蛋菜心炸蒜同埋
整體份量十足,夠哂誠意;另一款麵食亦可以一試
麵粉粿湯

喇沙釀豆腐」佢個喇沙用左釀茄子釀豆腐同埋秋葵做配料,
湯底帶少少辣勁,兩種唔同既米粉吸收哂湯汁,
喇沙釀豆腐

麵條食落爽彈又入味,唔錯;另一亮點就係
佢個釀豆腐係用左豬肉同埋魚肉混合,特夠惹味。

📌S N A C K S -

辣椒蟹肉醬·炸饅頭

▫ 如果意猶未盡可以係小食嗌返個「炸豆卜·喇沙醬」,
佢個豆卜炸得外脆內軟,咬落啖啖爽彈,配埋個喇沙醬,幾開胃;
炸豆卜·喇沙醬

而「辣椒蟹肉醬·炸饅頭」每個饅頭賣相都金黃香脆,
點埋個秘製辣椒蟹肉醬,好秘煉奶有過之而無不及既境界,好食!

📌D R I N K S -
Milo · Explosion - $58

Pandan · Milk Tea - $38
班蘭·奶茶

新加坡菜特飲一定走唔甩呢兩杯,前者「美祿·爆炸
美祿粉堆滿哂面頭,加埋粒粒美祿球,每種口感配搭埋一齊,
美祿·爆炸

口感豐富之餘又夠香甜奶滑,好飲;「班蘭·奶茶」甜而不膩,
入口幼滑得黎仲有種班蘭既甘香,幾特別。
2021-10-11
2021-10-11 51 浏览
今日有野做出咗銅鑼灣,發現原來以前「咖啡弄」嘅位置原來已經變咗另一間餐廳😧 仲整多左條樓梯可以行上去直達餐廳,唔使好似以前咁要通過住宅嘅後樓梯上去😌👍🏻(相信以前有排過咖啡弄既人都會知道我講乜🤣今次快食左個dinner,order左:1️⃣ 麵粉粿乾 ($78)有無人同我一樣第一眼以為我夾起嗰塊係豬肉👀😂😂😂 我甚至係咀嚼個刻,內心OS仲奇怪:「咦?點解呢一間餐廳豬肉係咁嘅口感?可以煮到無味既?」原來….夾起個塊係麵粉粿🤪🤣🤣😆 真係想打死自己,點解可以咁蠢🙈呢碗粉材料超豐富,有豬肉、炸魚仔、滷冬菇、菜心,唯一美中不足係整體偏鹹,但我相信重口味嘅男朋友一定好鍾意🤓

今次快食左個dinner,order左:
1️⃣ 麵粉粿乾 ($78)

有無人同我一樣第一眼以為我夾起嗰塊係豬肉👀😂😂😂

2021-10-10
2021-10-11 193 浏览
《新派南洋風情✨》———————————————-#ATAS 🇸🇬-早排經過以前咖啡弄個樓上鋪位,原來轉咗間新嘅小店,裝修走木系簡約風,樓梯改咗係出面,更加光猛,上到幾都幾寬敞闊落🥰-上到去先知原來係食新加坡菜嘅,而且菜式豐富又特別,搞到我哋樣樣都想嗌😂-🤎️ 乾麵粉裸我哋都係第一次食,超級大碗足料,認真飽肚🙈切片嘅麵粉裸一啲麵唔乾,反而係意想不到嘅Q彈口感,加上多元化嘅配料,有豬肉、冬菇同炸魚仔等等,撈埋醬汁一齊食,完全係重口味人士之選😚-🧡️ 喇沙靚仔店員誠意推薦呢款新出嘅喇沙😋 濃厚嘅蝦香湯頭,配搭超惹味香料,滲出陣陣椰醬香甜同微辣~而且配料都幾特別,係煎釀三寶,有魚肉茄子、魚肉紅椒、豆腐、秋葵同魚蛋,超級足料😍-🦀 辣椒螃蟹醬配炸饅頭呢種辣椒蟹嘅食法啱哂我哋呢啲懶人,唔洗剝殼可以直接就食到蟹肉,拌炒多種香料,勁有層次,用外脆內軟嘅饅頭去點嚟食更加係錦上添花😆-我哋叫咗兩杯嘢飲,美祿爆炸同美祿奶茶 Teh Lo都份量十足,美祿味超突出,好有東南亞feel😙-⭐價錢參考︰麵粉裸(乾):$78辣椒螃蟹醬配炸饅頭:$98喇沙:$98美祿爆炸: $58Teh Lo:$30🍌抵deal 指
《新派南洋風情✨》
Teh Lo:$30
🍌抵deal 指數:9/10
💰人均價錢:$180
2021-10-07
🇸🇬新開星馬食店有驚喜🇸🇬推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍由全民造星1開始追看99號姜濤,看著鏡仔成團,到3年後仍然站在娛樂圈且火紅大熱🔥疫情下令不少香港人多了時間留意和支持本地音樂,可不能排除他們有努力改進,珍惜和抓緊機會。去完尖沙咀碼頭12子巨型billboard,當然要去銅鑼灣啦~ 追星打卡任務完成後,朋友提議去利園2期附近的新開食店吃晚餐🥰經過白色樓梯就到達店內,小清新用上白色和綠色配搭感覺relax~ 地方寬敞,座位舒適!🍞咖椰多士 HKD38 (可配牛油) ✨多士香脆、咖椰香農細滑,配上厚切牛油,大滿足!#大推🔥炸黃姜雞中翼 HKD48 (1份4隻)✨雞翼炸得外酥脆內軟滑且多汁,好好吃!旁旁配菜車里茄、青瓜和爽脆甜酸剛好的醃白蘿蔔。#雞翼控要試🥢辣椒板麵 HKD88✨板麵配上豬肉碎、滷冬菇、炸江魚仔、蛋、菜心、炸蒜、蔥,伴以參巴辣醬。味道層次豐富,每一口板麵伴以不同配料有不同咬口和口味。特別滷冬菇厚薄剛好,滷得入味且不會太鹹🤤 #滋味十足🥢喇沙釀豆腐 HKD98✨面層放滿配料,脆豆卜、茄子、紅椒均釀滿豬肉、還有魚蛋和秋葵。喇沙濃稠、味道椰香十足~ 🌹玫瑰露 HKD28 (凍) ✨又稱班
🇸🇬新開星馬食店有驚喜🇸🇬
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

咖椰多士
咖椰多士

🍞咖椰多士 HKD38 (可配牛油)
✨多士香脆、咖椰香農細滑,配上厚切牛油,大滿足!#大推
炸黃姜雞中翼

🔥炸黃姜雞中翼 HKD48 (1份4隻)

🥢辣椒板麵 HKD88

🥢喇沙釀豆腐 HKD98
青檸茶  &  玫瑰露

🌹玫瑰露 HKD28 (凍)
✨又稱班東牛奶,粉紅外觀少女滿滿,味道甜甜有奶香,不錯。

🤩青檸茶 HKD28 (熱)
✨驚喜之作,帶著青檸和話梅的味道,酸酸甜甜很好喝。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️ (店員親切有禮)
🔖A.T.A.S (銅鑼灣)
🪑銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
  • 喇沙釀豆腐
  • 咖椰多士
  • 炸黃姜雞中翼
  • 辣椒板麵
  • 玫瑰露
  • 青檸茶
2021-10-07 27 浏览
我所認識的新加坡菜莫過於海南雞,胡椒炒蟹。板麵,麵粉棵…從末食過。今日友人帶我來了一間新開新加坡菜餐廳,主打日常輕食,對我來説好有新鮮感。板湯麵板麵,豬肉丸,流心蛋,滷冬菇,炸江魚仔,炸蒜,菜心板麵一塊塊,有煙韌的口感。各種配菜工夫不少,誠意之作。炸豆腐卜外層是腐皮炸得脆卜卜,內餡是豬肉丸,完全不油膩,配以叻沙醬,增添味蕾感覺。美祿爆炸有香濃朱古力味。特別喜歡一粒粒的朱古力脆波,混入美祿凍飲,好正!

板湯麵
板麵,豬肉丸,流心蛋,滷冬菇,炸江魚仔,炸蒜,菜心
板麵一塊塊,有煙韌的口感。
各種配菜工夫不少,誠意之作。

炸豆腐卜

2021-10-07
2021-10-06 20 浏览
想講下個新加坡菜😌又幾高質,環境靜靜地都幾舒服😌,夠光猛又闊落,銅鑼灣真係唔多,寸金尺土🤣。靜靜地傾吓偈食個飯都係唔錯選擇👍🏻🔻辣椒板面 $88🔻 辣椒板面係吉隆坡其中一道名物😚,既然有又點可以唔try try。每條面條都好均勻咁沾滿醬汁,面上鋪滿左配料同勁大pat既辣椒醬🌶,板面食落煙煙韌韌,夾雜住的肉末同炸魚仔🐟,有口感又脆口🤤,味道帶少少辣,係幾惹味👍🏻。🔻奶茶祿 $28🔻大人飲鴛鴦,細路就飲兒童鴛鴦😮‍💨咁我依啲大唔透既就飲奶茶加美祿🤣。其實就以奶茶為藍本👍🏻,飲落茶味夠濃,甜度就由美祿去填補,兩者原來係可以共存😚🔻麵粉粿 $78🔻配料有冬菇,銀魚仔同炸蒜。依款係唔辣既😌,可以去醬料區加調味料,不過我鍾意原味😆。湯底都幾香蝦🍤味,加埋銀魚仔同炸蒜,邊食邊浸湯出味,越食越濃郁🤤,咸鮮味十足🤤,除左一片片既粿,仲有隻溫泉蛋同的肉丸仔😚,的肉丸仔幾香,唔油膩,同個湯底好夾👍🏻,粿有2款揀,片同條狀,可以因應自己喜好去揀✔️。🔻美祿爆炸 $58🔻真係大爆笑🤣,個的美祿波波成個山咁🏔,好吸晴👀,影相一流👍🏻。味道就係濃濃既美祿味😍,除左美祿波波仲有一層厚厚既美祿粉🤤,好似小朋友咁,一羹羹美

🔻美祿爆炸 $58🔻真係大爆笑🤣,個的美祿波波成個山咁🏔,好吸晴👀,影相一流👍🏻。味道就係濃濃既美祿味😍,除左美祿波波仲有一層厚厚既美祿粉🤤,好似小朋友咁,一羹羹美祿粉擺入口咁😂,個感覺好正,味道雖濃,但唔會太甜👍🏻

🔻咖喱雞配印度薄餅$68🔻印度薄餅掛汁就梗😮‍💨,但真係好鬆脆🤤,撕開一層層😍,再加埋個少少🤏🏻辣既咖喱汁🍛,係好惹味,一塊薄餅真係唔夠喉😚,真係想叫碗白飯🤣。耐雞肉分量都幾多,嫩滑無骨啖啖肉,絕對對得住個價錢👍🏻‼️‼️推介‼️‼️

2021-10-05 17 浏览
銅鑼灣新開的樓上餐廳❤️嗰日新開行過 其實根本上唔覺得佢係間餐廳😂 因為個裝修都幾靚🤪膽粗粗想去試吓新野 原來佢係一間新加坡菜😮上到去好寬闊 裝修都好靚好舒服 令人有種relax 嘅感覺🥰叫左麵粉裸(湯),是日推介喇沙釀豆腐🥰 頌有炸黃薑雞中翼😍 喇沙釀豆腐同雞翼感覺都好特別👍👍 期間限定嘅釀豆腐真係不妨一試 😋😋 雞翼外脆內嫩 喇沙亦都辣得有層次👍飲品就叫咗玫瑰露恐龍🙈 同埋班蘭奶茶🥰大家經過銅鑼灣不妨一試👍👍
銅鑼灣新開的樓上餐廳❤️

膽粗粗想去試吓新野 原來佢係一間新加坡菜😮

飲品就叫咗玫瑰露恐龍🙈 同埋班蘭奶茶🥰
大家經過銅鑼灣不妨一試👍👍
2021-10-04 32 浏览
地面門口看來像一間cafe, 走上去, 環境寬敞舒適,是一間以快餐模式經營的新加坡餐廳,主打香港較少見的新加坡客家菜自己搵位,自己去櫃檯面前下單,到櫃檯取食物,食完自己收拾餐具,適合講求方便快捷的香港人,餐牌價錢合理,而且唔收加一,以銅鑼灣來說抵食有一個角落自助醬料和餐具客家釀豆腐湯($88)除了炸豆腐之外還有很多“釀”的配料,釀茄子,釀青椒,炸得香口好味, 面底是摻摻(米粉加油麵),很吸湯麵粉粿湯($78)香港少見,有別於一條條的麵,麵粉粿是一塊塊的,口感更煙韌有嚼勁,配料有豬肉粒、溫泉蛋、大量的炸蒜片、銀魚仔、炸洋蔥等,濃味非常,惹味可口,古早味十足咖哩雞配印度薄餅($68)馬來西亞咖哩,質感濃稠,食落很香,與印度薄餅是最佳拍檔薑汁奶茶($28)唔算太辣但有薑味 酸梅青檸水稍為淡了一點($28)

有一個角落自助醬料和餐具

薑汁奶茶($28)唔算太辣但有薑味

酸梅青檸水稍為淡了一點($28)

1K
在銅鑼灣行街後諗唔到食咩,見這間餐廳的門面裝修得好clean好舒服,就上了去食。原來餐廳是主打新加坡特色菜,唔講真係會以為是間西式cafe!店員也很有耐心介紹菜色,本來聽到「粉粿」2字非常抗拒的我,經他介紹後也點了來吃,原來真的頗特別且有驚喜!麵粉粿(乾)並非酒樓常見的粉粿,而是一塊塊厚度適中,口感幾好的麵粉,調味非常惹味,還有菇、魚仔、肉碎等混在其中,非常滋味。招牌釀豆腐拼盤也頗特別,釀了豬肉在蔬菜上,口感較魚肉軟香,而且好滿足。個人覺得釀豆腐配豬肉的比例好,而且豆腐香脆外皮,口感幾好。另外矮瓜好厚,配厚豬肉,食落去好滿足!點了個板麵,麵質幾好之餘亦幾多香料如魚仔、菇等,味道不錯。飲品方面同樣有特色,咖啡祿混合了美綠同咖啡,2者都好balance 好香,甜度適中。另外班蘭惹米水都好香班蘭味!這間小店的菜式覺得幾有心思和特色,值得一去。

招牌釀豆腐拼盤

板麵

點了個板麵,麵質幾好之餘亦幾多香料如魚仔、菇等,味道不錯。

招牌釀豆腐拼盤
板麵
2021-10-03 184 浏览
聽朋友說銅鑼灣近利園二期新開了一間新加坡餐廳,味道正宗,因此一直都想試試,最後便和太太抽空前往位置(8/10):雖說設於較靜的街道,但由港鐵銅鑼灣F1出口步行前往3分鐘,走路2分鐘就可到軒尼詩道,交通算是便利環境(8/10):餐廳設於餐廳1樓,需要走樓梯前往,座位分別有吧枱位、二人枱及梳位圓枱,燈光明亮,地方闊落,環境舒適服務(8/10):下單可以在自助販賣機,亦可以到收銀櫃台,店員可說最少三語,見我們不知選什麼也會主動作出推介,非常友善。另外,餐廳設餐具及醬料自取區,基本是應有盡有食物(8/10):本人對新加坡菜認識不多,看到餐牌時卻有點失望,本來期望有肉骨茶但卻沒有,選擇亦較少,幸好粿粉及釀豆腐等味道不錯麵粉粿乾 ~ $78新加坡菜必點之一,這裡用上麵粉粿、豬肉、炸江魚仔、滷冬菇、菜心、炸蒜及香蔥,我們點了乾炒,味道相當香而且不會太鹹,麵粉粿香滑惹味,炸魚仔及碎肉味道很出,豐富了味感,加上冬菇及切粒菜心,口感亦不錯客家釀豆腐(湯)~ $88經店員推薦點了客家釀豆腐,本以為是一碟菜,原來卻是配自選麵條,可乾炒或配湯。因為覺得釀豆腐應該偏油,便選了米粉沒想到上枱時原來不止釀豆腐,同時有

麵粉粿乾 ~ $78

客家釀豆腐(湯)
客家釀豆腐(湯)~ $88
沒想到上枱時原來不止釀豆腐,同時有釀茄子、釀紅椒、釀青椒及釀苦瓜,配合白蘿蔔、紫菜、炸蒜及香蔥,食材非常豐富。每款蔬菜釀入厚厚的豬肉,不會太油但味道很香,兩款辣椒香而不辣,苦瓜偏甘味帶少苦,豆腐軟滑,整體是一碗值得一試的麵食

辣椒螃蟹醬配炸饅頭 ~ $98
看到辣椒螃蟹醬名字被吸引所以想試試,沒想到竟然很足料,放入左量螃蟹,香味滿溢,濃郁鮮甜,卻一點也不辣。配上四個炸饅頭,外脆內軟,沾上辣椒螃蟹醬味道更升華,既鮮甜亦有不錯的口感

班蘭奶茶
班蘭奶茶 ~ $38
混入班蘭葉的香味在奶茶之中,味道和一般奶茶不同,香氣更重而不失奶茶的香滑,有東南亞的風味,可以一試

玫瑰露恐龍
玫瑰露恐龍 ~ $48
桃紅色的土產飲品,有玫瑰甜味同時帶有奶香,顏色亦像玫瑰般美麗。在杯面放入厚厚的美祿粉,由於果汁本身是涼的,攪拌後美祿粉會結成一團像熔岩般跌落,吃下去有未溶化及有汽泡的口感,比較特別亦不失美味

整體來說,這間新加坡菜雖然選擇不多,但味道普遍不錯,而且用料十足,再加上值得一試的特色飲品,喜歡不一樣口味及嘗新的朋友不妨一試

🌺A.T.A.S
🌺地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
2021-09-30
麵粉粿乾
客家釀豆腐(湯)
班蘭奶茶
玫瑰露恐龍
2021-10-03 17 浏览
最近朋友話銅鑼灣開左間馬來西亞野,平時食馬來西亞野,都係食肉骨茶多d,但粉面類都係第一次食😌餐廳設計都幾精緻,沿樓梯直上,座位都幾闊落好似Cafe🥰適合同朋友傾下計,都不錯。餐點方面,有特式餐點同飲品。我地點左以下😊🌼板面~碗麵入面有魚仔乾,香菇及青菜,再加上流心蛋,麵質有d似河粉咁,帶小小米味。湯底都有香菇味👍🏻🌼客家釀豆腐(湯)~釀豆腐有d似港式嘅煎釀3寶,魚肉彈牙,我地叫左青辣椒,紅辣椒,豆腐,茄子🍆,苦瓜😌。食落覺得唔算太炸😋比港式多左少少香料味😆麵方面,我地要左一半油麵一半米粉🥰🌼咖喱雞配印度薄餅,咖喱唔太辣,雞都好入味。印度薄餅好鬆軟,點埋咖喱汁味道好夾。🌼玫瑰露恐龍,味道好香玫瑰味,配埋美祿粉一齊,都幾特別,同埋顏色好靚😍🌼青檸茶,茶入面有青檸同酸梅😎P.S店員好有禮貌同幾靚仔嫁🥰

餐點方面,有特式餐點同飲品。我地點左以下😊

🌼青檸茶,茶入面有青檸同酸梅😎

P.S店員好有禮貌同幾靚仔嫁🥰
2021-09-30 71 浏览
被困在香港差不多兩年,最懷念就是新加坡的美食,回家時在車站附近發現一家新開的新加坡餐廳,決定一試裝修設計清新簡約,地方偌大,座位舒適先到收銀處點餐,食物準備好會收到傳呼機通知取餐麵粉粿湯有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心、炸蒜及蔥!麵粉粿有咬勁,料好湯實在辣椒板麵的配料基本相同,再以參巴醬辣椒醬拌板麵!麵條口感有彈性,沾附了蛋汁、辣椒醬和肉碎,滋味豐富炸黃姜雞中翼外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁美祿爆炸以經典的麥芽朱古力味為基調,再於飲品面層加上濃郁香甜的美祿可可球,令層次再度昇華斑蘭薏米水清甜潤滑可口,是消暑去濕的良飲
裝修設計清新簡約,地方偌大,座位舒適
先到收銀處點餐,食物準備好會收到傳呼機通知取餐
辣椒板麵
炸黃姜雞中翼外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁
美祿爆炸
斑蘭薏米水清甜潤滑可口,是消暑去濕的良飲
斑蘭薏米水
2021-09-30