2021-12-04 19 浏览
A.T.A.S 📍銅鑼灣最近行過銅鑼灣見到一間新開嘅星馬餐廳 入面係自助形式落單😛 環境都唔錯 食物好有馬來特色 值得一試🥰🥰🍜Laksa Yong Tau Foo $98食星馬菜又點少得喇沙😆 不過配釀豆腐都係第一次食🤣 呢款喇沙好足料 有釀豆卜、釀茄子、釀紅椒、秋葵同魚蛋 淨係食配料都夠飽🤣 而且湯底好濃稠 辣度適中 加埋摻摻索晒啲湯好入味😆🍜Bak Chor Mee $78 呢個係肉脞麵 同樣好足料 有豬膶、白魚蛋、炸雲吞同花生碎😆 麵條好煙韌 有咬口 撈埋所有配料一齊食好惹味👍🏻👍🏻🍗Turmeric Fried Chicken $48呢個黃薑炸雞翼有驚喜😍😍 雞翼好大隻而且炸得金黃香脆 黃薑好入味 鍾意食雞翼嘅朋友仔一定要叫😆🌹 Bandung Dinosaur $48第一次飲美祿玫瑰露 呢杯飲品係粉紅色少女心十足💕 面層有好厚嘅美祿粉😛 玫瑰露唔係死甜 甜度啱啱好👍🏻🫒Teh Limau $28朋友叫咗呢一杯熱青檸茶 青檸味十足 唔會好酸 好解膩🥰
A.T.A.S 📍銅鑼灣

🍜Laksa Yong Tau Foo $98

🍜Bak Chor Mee $78

🍗Turmeric Fried Chicken $48

🌹 Bandung Dinosaur $48

🫒Teh Limau $28
朋友叫咗呢一杯熱青檸茶 青檸味十足 唔會好酸 好解膩🥰
2021-12-03 65 浏览
🍽a.t.a.s🍽特然在網絡上找到這家新加坡菜,新加坡菜我真的比較少接觸,所以就決定要去試試看。店舖以自助型式為主,先找位置然後就要去cashier點餐,最後就等吃啦😋————————————————————————🌟麵粉粿 (湯) @$78個人對新加坡菜的認識太淺,這道麵粉粿第一次嚐,麵粉粿其實是一碗麵,麵上有小魚乾,半熟蛋,菇🍄,肉丸,菜,蒜同葱,麵就類似刀削麵,不過比較厚,麵很滑一直從筷子中漏走🤣,我想正常人都應該用匙羹比較好,小魚乾非常香,肉丸就不太合我口味口感鬆散,整體來說味道不錯。🌟客家釀豆腐 配板麵 @$88釀豆腐這個不只豆腐,還有釀青椒,釀紅椒,釀茄子,這種釀豆腐跟香港的煎釀三寶完全不一樣,這種釀豆腐是釀豬肉的,有驚喜,可能只是因為我沒嚐過🤪這個板麵就是粗麵的感覺,麵又是滑不留手,難夾🤣客家風味的湯頭比較淡。🌟咖椰多士 @$38甜食就是好吃😋一大片牛油夾在中間當然好吃,我很喜歡,配上咖椰甜甜的,感覺人生美好。👼🏻🌟美祿爆炸 @$58這杯飲料看圖就已經覺得很好喝,非點不可,美祿飲料上面加了一層厚厚的美祿粉再加早餐美祿球,好肥喔~但喝得很開心😋🤔雖然餐廳是自助型式為主,但店
🍽a.t.a.s🍽
————————————————————————
🌟麵粉粿 (湯) @$78

🌟客家釀豆腐 配板麵 @$88

🌟咖椰多士 @$38

🌟美祿爆炸 @$58

🤔雖然餐廳是自助型式為主,但店員服務質素很好很有禮貌,好喜歡💕
客家釀豆腐
麵粉粿
咖椰多士
美祿爆炸
麵粉粿
咖椰多士
美祿爆炸
2021-12-03 16 浏览
銅鑼灣是一個出名的商業、旅遊、購物和美食的集中地,最近在此區愈開愈多東南亞的餐廳。ATAS在馬來華人的Rojak語言有「非常高貴」的意思,看來是想將平民的料理打造成更高級的料理。位置:在銅鑼灣站 F1 出口,一直往前行約五分鐘就到,需上樓梯到二樓。環境:你絕對想像不到的門面,只有餐牌介紹食物,並以白色樓梯引你上餐廳,二樓面積相當寬敞,兩邊都有窗口,景觀一般。以白色為主色,顯得簡潔明亮,中間是點餐付款和出餐,自行選擇座位,有圓形的梳發、也有四方木枱和吧台,環境舒適明亮!服務:是自助服務,自行到餐具櫃取餐具和前菜,吃完後亦需自行將餐盤放回餐架,所以無加一服務費。晚市:Chilli Ban Mian辣椒板麵$88在麵條上鋪了生熟蛋、江魚仔、炸蒜、蔥花、菜心、肉碎和參巴辣醬,非常豐盛的配料。扁身的麵如刀削麵的口感,掛汁能力不錯,加上江魚仔的脆脆口感,而辣醬中有辣椒乾、蝦米,乾身又香味十足,辣度不大,整體味道很濃郁,咸香十足,帶有客家人的風味。Laksa Yong Tau Foo Bee Hoon喇沙釀豆腐$98可自選配搭湯或乾、麵底和配料,我選擇了米粉作底,配釀茄子、釀紅辣椒、釀豆腐卜和魚丸。

有圓形的梳發、
也有四方木枱和吧台,環境舒適明亮!

服務:是自助服務,

晚市:

Chilli Ban Mian
辣椒板麵$88

Laksa Yong Tau Foo Bee Hoon
喇沙釀豆腐$98
可自選配搭湯或乾、麵底和配料,我選擇了米粉作底,配釀茄子、釀紅辣椒、釀豆腐卜和魚丸。湯底是喇沙,質感是非常濃郁,
每份釀物都大塊,餡料是豬肉加上少少魚肉,其經過煎香,口感軟中帶嚼口,份量十足,是很飽肚的湯麵。

Prata Bomb
炸彈薄餅$38
這是指薄餅塗上咖央醬和煉奶。有兩層鬆脆的薄餅,
中間夾着咖央醬,表面亦塗上大量的咖央醬和煉奶,我和朋友都覺得塗得太多,多吃一塊都會覺得膩,可以不用那麼豐富的醬料!

Pandan Milk Tea
班蘭奶茶$38
有淡淡的班蘭味的奶茶,口感順滑,甜度剛好,不會有苦澀味。

Teh-Lo Hot
奶茶祿$28
原來是奶茶加美祿,顏色比奶茶更深,不過美祿的味道不突出,亦不會過甜。
2021-11-23
  • 辣椒板麵
  • 喇沙釀豆腐
  • 薄餅炸彈
2021-12-02 16 浏览
lunch當然要me time夠空間感。枱同枱之間唔會好迫店員英文溝通為主。港女唔show英文。自助算啦!咩都有得揀!但係冇得小冰買完記得要係隔籬拎部call機! 等震取餐所以買完去店員 show單 補句 less ice for my drinks please自助餐具坐定等食+$10 小食正,好味。暫時覺得食過的最醬夠Kaya味。不死甜。滑。順牛油大路。唯一挑就係唔夠熱個飽都好好吃close up斑蘭奶茶。不推。小冰真係做到。叻豬嘩佢唔係一後魚蝦蟹做餸豬肉釀豆卜*2豬肉釀紅椒*1 (不辣)豬肉釀茄子*1🍆秋葵*2細白魚旦 *2我加碼要+$8 通菜。太小。可以skip。但嫩口嘅第一啖!天啊♥️♥️♥️♥️好正!!!揀咗兩溝。要快食。好吸湯湯底都辣。食食下發現凍飲正價、小食、加餸一共$148 個茶以外。其他完美
lunch當然要me time
夠空間感。枱同枱之間唔會好迫

店員英文溝通為主。港女唔show英文。
自助算啦!咩都有得揀!但係冇得小冰
買完記得要係隔籬拎部call機! 等震取餐

所以買完去店員 show單

自助餐

坐定等食

+$10 小食
正,好味。暫時覺得食過的最

醬夠Kaya味。不死甜。滑。順
牛油大路。唯一挑就係唔夠熱
個飽都好好吃

close up

斑蘭奶茶。不推。小冰真係做到。叻豬

佢唔係一後魚蝦蟹做餸
豬肉釀豆卜*2
豬肉釀紅椒*1 (不辣)
豬肉釀茄子*1🍆
秋葵*2
細白魚旦 *2
我加碼要+$8 通菜。太小。可以skip。但嫩口嘅

第一啖!
天啊♥️♥️♥️♥️
好正!!!揀咗兩溝。要快食。好吸湯
湯底都辣。食食下發現

凍飲正價、小食、加餸
一共$148 個茶以外。其他完美

試伏器又出現!膽粗粗跟朋友去銅鑼灣新開新加坡餐廳,講真冇乜點食過新加坡菜亦未去過,不過比面佢try一try🤪Milo explosion 超中意飲美祿!!!首先美祿奶上面仲加左海量美祿粉再加脆脆朱古力波波,正到喊🥲🥲辣椒蟹肉醬炸炸饅頭饅頭炸得夠脆,用來配蟹粉醬有啲似食緊蟹粉鍋巴咁脆卜卜,蟹粉多到饅頭食哂都未用完,但有啲想點番煉奶Kaya多士都好想試但個肚唔爭氣,因為仲點左兩碗麵,下次再試,見隔離檯啲牛油勁厚好羨慕—————————————————A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖—————————————————

Milo explosion

辣椒蟹肉醬炸炸饅頭

—————————————————

A.T.A.S (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

—————————————————
2021-11-25
  • 美祿爆炸
  • 辣椒螃蟹醬配炸饅頭
2021-12-01 22 浏览
銅鑼灣的新加坡餐廳,白色的門口,行上樓梯,見到餐廳空間大,佈置簡潔舒適,坐得舒服。麵粉粿乾 $68馬來西亞人的傳統食品,有湯或乾撈,我地選左乾撈,材料豐富,有麵粉粿、豬肉、滷冬菇、菜心,口感有啲似意大利粉貓耳朵,配合炸蒜和炸江魚仔一齊食,味道濃郁好味,食半碗已經好飽肚。喇沙釀豆腐 配米粉加油麵 $98睇個賣相已經知適合重口味嘅朋友,手掌大嘅紅椒、茄子、炸豆卜都釀滿豬肉,味道可口,喇沙湯底濃郁。咖椰多士 $38朋友最愛咖椰多士,滿滿的咖央醬,有椰香,多士外脆内軟,配以大牛油一齊食,好味。

麵粉粿乾 $68

喇沙釀豆腐 配米粉加油麵 $98

咖椰多士 $38
2021-11-30 26 浏览
今日朋友想食喇沙, 咁岩上網搵到間個環境都幾靚,就一於去食,銅鑼灣位置就腳方便。上到2樓,幾有清新田園感。sofa位置簡直是打卡位!辣椒板麵,用辣椒汁醬撈既麵,辛辣度十足,幾濃味!温泉蛋既蛋汁豐富,麵條粗身有點似刀削麵既感覺,咬起黎口感十足幾煙un, 配料有炸乾魚仔,冬菇,丸等等,整體非常飽滿,好有份量。喇沙釀豆腐,喇沙湯底味濃又帶椰香!好吸引,主角有釀豆腐,釀青椒,帶點豬香!麵條質地有咬口,掛湯十足。
上到2樓,幾有清新田園感。sofa位置簡直是打卡位!

2021-11-30 19 浏览
今晚去完銅鑼灣行街行行下見到一間門面幾得意既餐廳下層雖然不設坐位 但店主亦花左d 心思去裝修 變左半個打卡位喇沙釀豆腐麵底可自由配搭 不過食得喇沙 當然簡選米粉 + 福建麵喇沙沙底非常濃郁 記住唔好掛住影相呀 如果唔係麵會索哂d 湯釀豆腐 用紅椒茄子等釀豆腐落去感覺融合左本地小食 配合喇沙湯 感覺好新鮮呀!辣椒板麵主角一定係新巴辣椒醬食辣既朋友簡佢就冇錯配合溫泉蛋撈撈撈就岩哂板麵麵身剛好 每啖會隱約食到d 炸魚乾仔 同肉醉 食落幾有層次美綠爆炸喜愛飲美綠 又喜愛打卡既朋友唔洗諗 叫返杯咁唔會失望酸梅青檸水酸酸甜甜 解渴開胃
今晚去完銅鑼灣行街

不過食得喇沙 當然簡選米粉 + 福建麵
喇沙沙底非常濃郁
記住唔好掛住影相呀 如果唔係麵會索哂d 湯
釀豆腐 用紅椒茄子等釀豆腐落去
感覺融合左本地小食 配合喇沙湯 感覺好新鮮呀!

主角一定係新巴辣椒醬

唔會失望

酸梅青檸水

酸酸甜甜 解渴開胃
2021-11-29 23 浏览
9 0 後 的 味 蕾.呢一兩年文青風格成為咗潮流嘅指標,銅鑼灣開咗間主打新加坡菜式嘅餐廳,採用左簡潔文清風格嘅裝修,令到室內的環境相當寬敞舒服。.餐廳採用半自助式,自己攞嘢食,自己搵位,自己食完放返好個tray,自由度好大。.🪄麵粉粿(乾)自製粉果條,自家搓完嘅麵粉剪成一塊塊,呈不規則既圓形,口質比軟煙韌,比一般麵條厚身,配搭住碎肉粒、菜粒、冬菇、蒜蔥,用蠔油豉油炒成,簡單但幾好味,味道最出位係啲魚乾仔,而且呢一種麵粉粿好少見到。.🪄客家釀豆腐自選麵條配煎釀三寶,件件都好大塊,有紅椒、茄子、苦瓜、豆腐,每一件都釀咗一舊好大嘅肉,苦瓜好味,微甘苦又夠淋,湯底好濃紫菜味,蘿蔔都好清甜同淋,呢個湯麵值得試下。.🪄話梅青檸水 酸酸甜甜好開胃,具有東南亞風味.🪄 粉紅恐龍外型特別、粉紅色好搶眼 飲落去玫瑰味好出 ,不過有啲甜,頂層鋪咗好多美祿粉。.🪄薄餅炸彈減肥嘅寶寶唔建議食用,但係瘦底嘅寶寶建議必食,咖椰醬椰糖味好香,薄餅煎熱咗,入口酥脆,直頭食到一層層,面層吱左煉奶,倍感甜滋味。
9 0 後 的 味 蕾

🪄麵粉粿(乾)

🪄客家釀豆腐

🪄話梅青檸水
酸酸甜甜好開胃,具有東南亞風味
🪄 粉紅恐龍

🪄薄餅炸彈
前排見銅鑼灣新開咗一間新加坡風嘅樓上餐廳 我閒日夜晚去 個晚都幾full😆 客人可以去自助機落order或者去cashier落 餐廳無刻意用隔板隔位 反而係以距離分隔 所以空間感較佳🤓Mee Hoon Kueh (Dry) $68麵粉粿乾 係香港一般嘅餐廳都比較少見😗 麵粉粿圓形一片 略有咬口 可以充分沾上醬汁😉 粉粿配咗唔少配材料 包括豬肉、乾魚仔、菜心、炸蒜同你蔥等🐷 汁料多又惹味 特別係乾魚仔 鹹鹹香香🙆🏻‍♀️Laksa Yong Tau Foo $98喇沙釀豆腐 喇沙厚身 好杰身 味道亦都好濃 喇沙係偏辣 好惹味😆 喇沙嘅麵條係摻摻 有米粉同油麵 都幾吸到喇沙湯😛 喇沙配咗釀豆腐 、釀茄子、秋葵同魚蛋等等 材料都幾豐富 同比平時喇沙不同😜Prata Bomb $38薄餅炸彈 呢一個薄餅就配左咖椰醬同埋煉奶😍 我呢啲咁鍾意椰子味、煉奶嘅人啱晒 薄餅表面鋪滿咖椰醬同煉奶 中間夾心位都有 所以每啖都滿滿甜味🤓 薄餅質地香脆 配埋醬料啱晒😆Bandung Dinosaur $48玫瑰露美祿🌹 平時見美祿恐龍就多 美祿加玫瑰露係咩效果呢 不過呢杯飲品好搶眼 粉紅色💕 杯飲品上嘅美祿粉厚厚

Mee Hoon Kueh (Dry) $68

Laksa Yong Tau Foo $98

Prata Bomb $38

Bandung Dinosaur $48
玫瑰露美祿🌹 平時見美祿恐龍就多 美祿加玫瑰露係咩效果呢 不過呢杯飲品好搶眼 粉紅色💕 杯飲品上嘅美祿粉厚厚一層 份量好多 玫瑰露的確充滿玫瑰香味 唔會太甜😚 配合美祿粉 可以飲到更多層次

Tech Halia $28 (+$2 Cold)
薑汁拉茶☕️ 可以店員即場煮茶 朋友叫咗凍 拉茶質感細滑 應該因為加咗薑汁 唔會好甜 薑味亦好濃😙

Overall 佢哋嘅食物好有特別又惹味 夠晒地道嘅風味

2021-11-28 17 浏览
好耐冇食喇沙,經過銅鑼灣見到呢間餐廳門面幾靚,又有喇沙食就入去試下。餐廳係樓上舖,地舖只係有條樓梯上去,上到去其實環境幾闊落。自助點餐取餐形式,所以都唔駛再俾service charge。我地叫咗兩個主食一個小食,又因為怕辣所以都叫埋野飲。話咗想食喇沙所以呢度嘅喇沙釀豆腐係必試嘅,男友話想試埋個麵粉粿乾,再加個薄餅版嘅咖央多士,好滿足~先講喇沙,湯底好香濃,麵底係摻摻,好索汁所以越食個湯越杰身🤣🤣話係釀豆腐其實類似煎釀三寶咁,有豆卜、紅椒、青椒同茄子,個豬肉幾香,青椒冇澀味唔錯。麵粉粿乾有啲似意大利疙瘩嘅大塊版,口感煙煙韌韌,面頭嘅魚仔乾令到成個麵更有鮮味,如果再熱啲就更好。小食炸彈薄餅幾酥脆,咖央醬好重手,係超甜嘅但間中一次唔緊要啦~野飲方面叫咗斑蘭奶茶同薏米水,叫咗少甜真係一啲都唔甜,用黎平衡下之前食嘅油膩野係唔錯既。

2021-11-27
2021-11-28 78 浏览
餐廳:A.T.A.S地區:銅鑼灣地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖日期:23/11/2021時間:20:00人數:2人 等位:0 mins 價錢: $252辣椒板麵 $88: 幾野味,麵質偏粗同有啲嚼口😙而配料亦非常豐富,啲麵配上炸江魚仔、炸蒜、溫泉蛋同參巴辣椒醬食真係好正!每啖口感有軟有硬,非常特別🤩另外,滷冬菇都做幾入味👍🏻肉脞麵 $78: 嗌咗幼麵,將湯底淋上一大碗嘅材料到食(魚蛋、滷冬菇、肉碎、豬膶、青菜同埋超正嘅炸雲吞)🤩炸雲吞炸得勁脆,入面肉質嫩滑彈牙,真係超好食😋而湯底味道清清地又幾開胃,幼麵食落亦非常爽口,唔錯唔錯👍🏻美祿爆炸 $58: 大大杯嘅美祿,上方仲有啲美祿粉、餅乾同脆脆,超邪惡嘅飲品🤭但真係勁正😂玫瑰露 $28: 奶味同玫瑰味都好出,幾新穎特別嘅飲品🤣
餐廳:A.T.A.S

2021-11-23
肉脞麵
  • 美祿爆炸
2021-11-28 24 浏览
有時候一個人到銅鑼灣要找個安靜又提供一人份量的地方覓食有點困難這次要在銅鑼灣解決午餐就找到這家新加坡菜 主要吃麵食類的欸?好像還沒試過!😮餐廳在二樓 裝潢明亮 採自助式格局它應該算新開的所以東西很新也乾淨竟然有梳化的位置也太舒適了吧這樣桌與桌之間不會太擠 也有個人空間客家釀豆腐湯板麵 $88料有釀茄子,豆腐,紅辣椒,綠辣椒,苦瓜,白蘿蔔,紫菜,炸蒜料超多 也可以加它們的辣醬一起吃板麵口感很不錯下次想試試它們的乾麵!
這次要在銅鑼灣解決午餐
就找到這家新加坡菜 主要吃麵食類的
欸?好像還沒試過!😮

餐廳在二樓 裝潢明亮 採自助式格局
它應該算新開的所以東西很新也乾淨
竟然有梳化的位置也太舒適了吧
這樣桌與桌之間不會太擠 也有個人空間

客家釀豆腐湯板麵 $88
料有釀茄子,豆腐,紅辣椒,綠辣椒,苦瓜,白蘿蔔,紫菜,炸蒜
料超多 也可以加它們的辣醬一起吃
板麵口感很不錯
下次想試試它們的乾麵!

2021-11-27 15 浏览
环境不错,都几舒适。吃咗板面,酿豆腐,同埋面粉粿,结论是好难吃。汤底有味精,吃了好口渴,辣椒不够辣,江鱼仔不脆,好小条,面粉粿太厚了,好像吃紧面粉团。。。价钱都唔平,不值得。。。。
  • No
2021-11-26 20 浏览
第一次試新加坡地道美食🤭麵粉粿湯Mee Hoon kueh $78麵粉粿 |豬肉丸 |炸江魚仔 |鹹冬菇| 蛋 |菜心粉粿又寬又平 要咬幾口 食幾塊已經好飽 炸魚仔好香脆又入味 加上蔥炸蒜高湯熬煮後帶有香菇鮮味 👍🏻肉脞麵Bah Chor Mee $78小辣椒🌶️ |肉脞 |豬潤 |魚蛋 |香菇 |生菜肉脞 = 肉碎 魚蛋細細粒好彈牙麵條像是蝦子麵一般那樣的筋性湯底是微酸又辣 另外有一碗湯 因實在太辣了 就把湯加進去😂羅惹Rojak $58都想食少少蔬菜🥬 蝦膏|糖|青檸|辣椒醬混合而成有蘋果 梨 油炸鬼 黃瓜 🥒菠蘿🍍顛覆咗我一直以來對於生果可以加辣嘅認知但醬汁真係好開胃薑汁奶茶teh Halia $28薑汁非常之濃郁 有一點點辛辣在寒冷的天氣下暖透心🧡玫瑰恐龍Bandung dinosaur $58玫瑰鮮奶加上美碌朱古力粉欣賞環境闊落 枱與枱之間不近又有5-6的座位 送餐還餐客人自理 其實 都幾好 減少不必要的接觸
第一次試新加坡地道美食🤭

麵粉粿湯Mee Hoon kueh $78