2018-10-30 906 浏览
去荃灣行ikea,行到攰攰地又想食下中菜,睇下openrice 附近有咩好食,見呢間龍門一番好似幾熱門下,價錢都算抵食就揀左佢黎食。 侍應安排我地坐外面梳化卡位,感覺好寬敞,可以順便聽埋隔離音樂餐廳啲音樂,但如果張梳化墊可以硬少少更好。睇餐牌見到個魔鬼天使小籠包好特別咁款,所以叫左試下。魔鬼小籠包有黑蒜肉,豬肉,海膽,味道比較重岩晒我食。天使小籠包就有帶子,豬肉同魚子醬,食落似傳統小籠包,無咁重味岩我朋友食。值得一讚就係叫完好快就有得食,仲要好熱唔會搞到個皮好易穿浪費左啲湯。之後叫左糖醋魚塊開下胃,佢啲粉唔係太厚唔會搞到無晒魚味,而且酸個程度岩岩好。$72價錢黎講同出面茶餐廳差不多,但質素明顯高二班。我地仲叫左個帶子粒粒炒飯,啲帶子size唔大唔細,一口食岩岩好,仲吸晒炒飯啲精華好惹味。最後仲叫左個蒙古手撕雞卷,外表顏色烤到金黃色賣相好靚。雖然雞既份量小左啲,但勝在自家調製芥末醬夠晒風味補救翻。另外一提呢到啲茶係獨立包裝,比茶樓個啲靚好多,幾特別一人一小壺,唔會沖淡晒。食物種類亦都多不勝數,有啲食物仲有圖你睇

糖醋魚塊

蒙古手絲雞卷

食物種類亦都多不勝數,有啲食物仲有圖你睇
2018-10-24
糖醋魚塊
蒙古手絲雞卷
前排食得太多燒肉放題同火鍋,係時候回歸清淡少少養下生。上網見龍門一番既燉湯好似幾正,加上好想食小籠包,所以就黎試一試。荃灣地鐵站只要一直沿天橋行便能到達8咪半,依到大部分餐廳面積都算大。龍門一番亦都唔例外,環境闊落,樓底高。舖面以淺木色及少量瓷磚做主調,走田園風,有設計感。少了一份上海的傳統,卻多了一份cafe的溫暖。配以暗黃燈,坐得非常自然舒適。入座後可自選茶葉泡茶。(人參烏龍、鐵觀音、茉莉龍珠、普洱) 每包茶葉以真空處理,份量都已經分配好,倒進茶具便能自行泡茶。個人就揀了人參烏龍,這味道外面比較少見。(店內有售茶葉)食物方面上海菜其實都好多類別:由冷盤開始(花雕醉豬手、雞絲粉皮)、養生燉湯、小炒、海鮮、燒餅/鍋包、飯麵類、點心、創作甜品。每個類別既選擇都好多,相信有選擇困難既你係需要啲時間揀😂因為我都揀左好耐!______________________________🔸花膠螺頭干貝燉雲呑雞湯 $198以紫砂湯盅清燉,份量夠四至六人份,十分足料。雲吞另上,唔怕浸到淋哂。湯入面既材料原汁原味上,無添加味精,仲可以食埋湯渣。入面有半隻雞、響螺、干貝、瘦肉,而花膠早就溶化在湯入面。花膠含
前排食得太多燒肉放題火鍋,係時候回歸清淡少少養下生。上網見龍門一番既燉湯好似幾正,加上好想食小籠包,所以就黎試一試。

食物方面上海菜其實都好多類別:

🔸花膠螺頭干貝燉雲呑雞湯 $198
湯入面既材料原汁原味上,無添加味精,仲可以食埋湯渣。入面有半隻雞、響螺、干貝、瘦肉,而花膠早就溶化在湯入面。花膠含豐富蛋白質,可補充骨膠原。依個湯絕對係滋陰補腎,清肝潤肺!秋天飲一流!
另外一提,湯底清澈見底,無乜油。同上海傳統既燉雲呑雞湯唔一樣,好明顯係依方便做過手腳處理掉不必要的油,迎合返香港人既飲食口味。

🔸魔鬼天使小籠包 (4隻) $58
菜式名稱有噱頭,會好好奇入面係啲乜。原來「魔鬼」係墨魚汁皮 + 黑蒜肉 + 豬肉 + 海膽;而「天使」係帶子 + 豬肉 + 魚子醬。蒸到熱辣辣一籠過上,出哂煙。小籠包皮薄,好多湯。豬肉味道濃,特別係黑蒜肉。分別加上少少海膽同魚子醬,帶出fusion既感覺。味道更顯得突出。值得一試!

🔸嫩雞煨麵 $52
看似普通既菜式,但質素都唔錯。雞湯湯底夠濃郁,跟足傳統上既做法,麵底會煮得比較淋同爛一點,好似粉仔咁食。嫩雞肉同菜都碎上,清淡之選。

🔹茶介 $9/位

by VIN
環境分數: 8.5/10
食物分數: 8/10

🔔如有您喜歡我的文字及圖片,
歡迎Follow我的相片記錄Instagram:
⛰山那邊是海 @shannabinsihoi 💁🏼‍♀️
2018-10-25
  • 花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
  • 魔鬼天使小籠包
2018-10-26 121 浏览
去完上海旅行返黎一個星期之後,仲好掛住上海既野食,咁岩睇完傢俬經過8咪半既”龍門一番.上海紫砂燉湯”就決定試一試。一入到去覺得環境唔錯,裝修唔錯,樓底仲好高,感覺都幾舒服。坐低左就可選擇飲咩茶,我最欣賞佢就有個茶盅係到焗下D茶葉,真係特別好飲。點左個雞絲粉皮,的確有D上海既味道,再點左個魔鬼天使小籠包,上海味道得黎帶D新派元素,值得一試。再點左個孜然羊肉配叉子,比上海更出色。最後點左個炒年糕,味道就偏淡左D。不過整體上,都令我搵得返上海既味道。最後最後不得不讚下,佢地服務態度,笑容又好,一定會再黎。
  • 四川擔擔麵
2018-10-20 136 浏览
👎🏻與別不同的水煮魚方法都係第一次食到?其他餐廳用的是新鮮魚,唔會話所為的走油(炸)方法去處理,走油代表條魚唔新鮮囉!問過所謂經理佢話水煮魚一定係要走油喎,冇可能唔用走油方法去煮🙈👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。..............................
👎🏻與別不同的水煮魚方法都係第一次食到?
每次經過龍門一番,都覺得名字非常特別,看真點,原來主打新派上海佳餚,紫砂燉湯,水煮桂花魚,麻辣美點及特式甜品...等,非常多菜式。今日午餐終於來到龍門一番,試嚇那水煮桂花魚。平時經過看入去隻感覺不是很大間,原來裡面都很大,真是別有洞天,裡面裝修非常精緻優雅,令人感覺一個上午的辛勞都沒有了,感覺非常舒適。每次經過,都心思思想試那水煮桂花魚,終於可以一嚐心願啦,坐下隻覺服務員態度熱情,有一種賓至如歸的感覺。水煮桂花魚$238。水煮桂花魚上枱,見到真是令我由心底嘩一聲,大大盤,先聞到的是一陣麻辣香味,見到面上那麻辣紅油,那桂花魚肉雪白透滑的,見到真是忍不住要先嚐試那桂花魚,先夾一件桂花魚,入口已先感覺到麻辣味及魚的鮮味,廚師拿捏得很好,桂花魚剛好熟,帶著麻辣味的桂花魚,肉質嫩中帶滑,超贊。湯底下還有芽菜,雲耳,寬薯粉及扭扭薯粉,帶著麻辣,吸收了桂花魚的精華,非常好味哦。魔鬼天使小籠包$58。見到隔離食魔鬼天使小籠包,忍不住又要多一個魔鬼天使小籠包,一黑一白真是非常吸引,𥚃面肉汁非常多,非常鮮,分2啖食剛剛好。飬生紅棗茶$16。 我喜歡這個飬生紅棗茶,不會太甜,有營養又健康。今個午餐真是感覺美

今日午餐終於來到龍門一番,試嚇那水煮桂花魚。

水煮桂花魚$238。

魔鬼天使小籠包$58。

飬生紅棗茶$16。
我喜歡這個飬生紅棗茶,不會太甜,有營養又健康。

今個午餐真是感覺美味又正宗,非常正,還有很多菜式都非常吸引,期待下次與先生一齊來再試其它菜式。
  • 水煮桂花魚
2018-10-13 167 浏览
朋友新居入伙,陪他到荃灣宜家傢俬購買用品,到了用餐時間,便在附近選擇餐廳,見到這間新派上海菜,便想試試。見到門口提到有免費派飯活動,又再加分,增加好感。一坐下,待應便讓我們選擇茶包,我選了人參鳥龍,朋友選了茉莉花茶,一人一盅,各有所好。看到餐牌,包羅萬有,樣樣都想吃。選了差不多10分鐘,我們決定了要上海小籠包,紅燒豬手拌麵和紅燒粉皮魚頭鍋,甜品選了豆沙窩餅配雪糕。先來的是上海小籠包,熱騰騰的,一咬下好多汁, 皮薄餡靚,好好味。然後來的是豬手拌麵,配上一碗湯,D汁配麵剛剛好,麵又好彈牙。再來是沙窩魚頭煲,煲內的汁顔色好深,以為好咸,但吃落又ok喎,D魚ok, 最好味的是粉皮及豆腐,有小小辣,好嘢味。最後是甜品時間,豆沙窩餅熱騰騰,好鬆脆,配雪糕,好夾好味。最後由朋友請客,真係大滿足。
見到門口提到有免費派飯活動,又再加分,增加好感。
  • 上湯小籠包
2018-10-10 613 浏览
難得放假,就打算陪屋企人去飲茶,點知平日都係好多人,見呢間上海野岩岩開門就決定食呢間~一坐低staff就拎左盤茶包過黎,$9位茶,選擇多仲可以一人揀一款,自己中意飲咩茶就揀咩呢度仲有人蔘烏龍揀,清香不鞋口,但無咩回甘。午市可以揀客飯或湯麵,價錢包茶芥,唔一定要散嗌,但因為媽咪想食點心,所以決定揀個麵其餘散嗌點左兩款前菜,出菜快,落單後五分鐘就上枱,隨碟附上乾冰,煙霧效果增添視覺上既享受~平時食燻魚最怕係噎骨,又食得唔過癮。呢度既無骨燻魚真係一啲骨都無,啖啖肉,而且好淋好入味,酸酸甜甜好開胃山藥新鮮爽脆,配埋藍莓醬甜甜地更易入口,底下仲有南瓜蓉,不過無咩味。呢度既麵打得唔錯,彈牙有嚼勁,湯汁夠鹹香惹味。牛展燒得好淋,入口即化+$15可以揀一款小食,我地揀左蒙古手絲雞卷。wrap微微烘至金黃,口感似蔥油餅,中間夾左青瓜、雞絲同沙律醬,餡料唔算多,但青瓜絲好fresh。一客五件好抵食,包皮煎得好香口,外脆內鬆軟,牛肉餡飽滿多汁,忍唔住食完一個又一個去到尾聲當然要整返個上海經典甜品--香芋鍋餅伴雪糕~~媽咪話未食過唔係豆沙既鍋餅,就叫香芋口味俾佢試試,比起豆沙味道無咁甜咁漏,中間仲有芋頭粒雪糕

呢度仲有人蔘烏龍揀,清香不鞋口,但無咩回甘。

無骨燻魚

平時食燻魚最怕係噎骨,又食得唔過癮。

藍莓山藥

紅燒牛肉麵

呢度既麵打得唔錯,彈牙有嚼勁,湯汁夠鹹香惹味

牛展燒得好淋,入口即化

+$15可以揀一款小食,我地揀左蒙古手絲雞卷。

香芋鍋餅配雪糕

去到尾聲當然要整返個上海經典甜品--香芋鍋餅伴雪糕~~

雪糕係我最愛既曲奇味,一啖雪糕一啖鍋餅冰火交融,口感層次更豐富。
2018-10-10
  • 一口牛肉包
2018-10-08 232 浏览
荃灣有好多好西,今次去食上海野。其實成個中國染廠大廈都好多野食,呢間就係中國菜為主,可以去歎個靚茶。一入去可以自己揀咩茶葉,人人不同。之後自己沖黎飲。餐牌好多野食。四川擔擔麵$52好香花生味,擔擔麵麵質爽口。都有D SPICY架!鱔糊粗炒$78粗炒好夠鍋氣,鱔魚入口爽滑,都幾大碟。蟲草花醉雞$78超濃郁酒香味,真係好重酒味,滲入肉質鮮嫩的雞件,但唔係好凍,推介椒雞肉鍋巴$56鍋巴好香米味,勁香脆,加埋雞肉係面頭食有多重口感OVERALL都係食左300蚊兩個人,覺得都幾抵食又大碟,又有SOFA坐。
荃灣有好多好西,今次去食上海野。

一入去可以自己揀咩茶葉,人人不同。之後自己沖黎飲。

餐牌好多野食。

四川擔擔麵$52

好香花生味,擔擔麵麵質爽口。都有D SPICY架!

鱔糊粗炒$78

粗炒好夠鍋氣,鱔魚入口爽滑,都幾大碟。

蟲草花醉雞$78

椒雞肉鍋巴$56

鍋巴好香米味,勁香脆,加埋雞肉係面頭食有多重口感

2018-10-03
  • 蟲草花醉雞
2018-10-07 394 浏览
和朋友來見面,選些感覺的餐廳朋友見呢間餐廳有燉湯飲就決定來呢度一坐低,侍應就帶來茶葉給我們選我要了人蔘烏龍,每人有個小茶壺,可以自己泡,有趣!不過飲到尾就覺得不夠,因為每次只可沖一杯,就常要加水😅先要了一個花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯,有雲吞六粒連湯料一齊送上湯料足,雞湯清甜!前菜要了無骨燻魚,魔鬼天使小籠包同山東一口牛肉包無骨燻魚,賣相幾特別,乾冰帶來燒燻感覺,味道就甜甜地魔鬼天使小籠包,試了天使,可吃得出干貝在內,但湯汁不特別多,包皮應更薄一點山東一口牛肉包,朋友說味道好,我就覺得肉汁不夠,肉餡可更濕潤一點帶子粒粒炒飯有蠟腸粒,感覺像糯米飯的味道火腿津白有菜下飯,味道不過不失甜品有驚喜!要了紅棗糕同香芋鍋餅紅棗糕煙煙韌韌,不會過甜,好味!香芋鍋餅也比一般的紅豆餅少了一點甜膩,但芋香更出!好味!
和朋友來見面,選些感覺的餐廳
朋友見呢間餐廳有燉湯飲就決定來呢度

一坐低,侍應就帶來茶葉給我們選
我要了人蔘烏龍,每人有個小茶壺,可以自己泡,有趣!

不過飲到尾就覺得不夠,因為每次只可沖一杯,就常要加水😅

花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯

先要了一個花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯,有雲吞六粒連湯料一齊送上
湯料足,雞湯清甜!

前菜要了無骨燻魚,魔鬼天使小籠包同山東一口牛肉包

無骨燻魚

無骨燻魚,賣相幾特別,乾冰帶來燒燻感覺,味道就甜甜地

帶子粒粒炒飯
有蠟腸粒,感覺像糯米飯的味道

火腿津白

火腿津白
有菜下飯,味道不過不失

甜品
有驚喜!
要了紅棗糕同香芋鍋餅

紅棗糕

紅棗糕煙煙韌韌,不會過甜,好味!

香芋鍋餅配雪糕

香芋鍋餅也比一般的紅豆餅少了一點甜膩,但芋香更出!好味!
2018-10-01
紅棗糕
2018-10-06 126 浏览
是日放假,孝順的我決定做乖乖女,同爸媽食午餐。陪兩老食野,當然要揀返佢地的口味,於是找來了這家龍門一番,品品茶,吃點上海野。這家店朋友介紹的,我第一次來,樓底很高,空間很開揚,枱與枱之間有一定距離,私隱度不錯,格局以木系為主,整體感覺很舒服、舒適。朋友說這家店是品茶好地方,果然一坐下,就有店員端上一系列茶包,有綠茶、普洱、龍井等,每人有一個泡茶的小茶壺,所以大家可以根據自己口味沏茶。先來一個前菜,蒙古手絲雞卷($48),皮薄且脆,餡料有雞絲及各種切條的蔬菜,很爽口,附上一個醬料,酸酸甜甜,很開胃,作為前菜實在不錯。古式燒烤羊腩($148),這個聽聞是招牌菜,所以點都要試下!羊皮烤得很香,口感脆卜卜,腩肉被感覺被燒到分開一層層,咬落去非常鬆化、腍嫩,但外邊也不忘帶點烤香了的微焦,口感很豐富,可以說是又脆又腍。附上三種醬料,為羊腩再增添三種味道。高力豆沙配雪糕($52),外皮造得軟綿綿,餡內充滿幼滑的豆沙,熱呼呼,襯上旁邊冷涷的雪糕,一冷一熱口感也是令人驚艷。店內環境我十分喜歡,和家人吃著美味的上海美點,喝一口茶,聊聊天,過一個美妙的下午,實在不錯!

• 古式燒烤羊腩
  • 高力豆沙配雪糕
2018-10-04 202 浏览
呢間位於荃灣愉景新城既上海菜店,係地鐵站行過去大約7-10 分鐘。今次自從旅行番尼後,第一次出街食大餐。其實本人對上海菜冇特別感覺,只知小籠包,今日叫既菜式改變左我對上海菜平平無奇既印象。一入到餐廳,桌上除左有中式碗碟瓷勺,仲有小小的茶壺, 侍應一盤五六款既茶遞左上尼比我地簡,一人一壺茶,我簡左鐵觀音,仲有普洱,香片,菊花等。茶十分甘香清澈,飲得出係上等茶,菊花都唔錯。麻醬腐皮卷———————一共六件既麻醬腐皮卷,個麻醬十分有上海風味,木耳絲爽脆可口,,餡料全素,毫無肥膩感,跟腐皮卷呢個配搭十分搭配。為保持食物溫度,側邊放左冰塊,十分細心,又可以用來打卡。————-椰子雲吞燉雞湯遞上來時已隔左湯渣同湯,湯十分鮮甜,海底椰既香味好正,又不失雞湯既味道,冇加味精,只有雞同海底椰燉成,係家的味道。但係夠雲吞麻麻地,冇味道。雞雖然隔左湯,但係一樣咁好味,好嫩,可以點湯渣汁食。———————-四式拼盤小食( 雞絲粉皮,藍莓山藥,拍青瓜同四季豆素雞)四碟冷盤細細碟,$128樣樣都可以試d。我最鐘意藍莓山藥,底下一層軟綿綿既南瓜蓉,上面有爽脆既山藥,平時食既山藥冇咩質感,但呢到師傅整既山藥好爽脆,好
茶介

麻醬腐皮卷
———————
麻醬腐皮卷(6件)

————-

椰子雲吞燉雞湯

椰子竹笙燉雲吞雞湯

雞雖然隔左湯,但係一樣咁好味,好嫩,可以點湯渣汁食。

———————-
四式拼盤小食( 雞絲粉皮,藍莓山藥,拍青瓜同四季豆素雞)
小食拼盤

四碟冷盤細細碟,$128樣樣都可以試d。我最鐘意藍莓山藥,底下一層軟綿綿既南瓜蓉,上面有爽脆既山藥,平時食既山藥冇咩質感,但呢到師傅整既山藥好爽脆,好似咬緊青瓜咁(有d誇張哈哈),總知好易入口。

麻婆豆腐

料同汁都好夠,但係個醬汁唔夠麻辣味。

———————-

天使魔鬼小籠包

呢個係另一重點推介,主打點心之一,白色天使小籠湯包一咬開有熱騰騰既湯汁,有魚子醬,豬肉同帶子。 魔鬼小籠包外皮用墨魚汁染上黑色,裡面有爆多汁既海膽,豬肉,黑蒜肉。點埋個薑絲黑醋就perfect! 價錢唔貴,又有綽頭又好味!

香芋鍋餅配冰淇淋

加埋綿花糖色彩繽紛,香芋鍋餅脆脆熱騰騰,又脆卜卜,一淡鍋餅一淡雪糕極正,有d似中式心太軟,好味

茶介
麻醬腐皮卷(6件)
椰子竹笙燉雲吞雞湯
小食拼盤
天使魔鬼小籠包
香芋鍋餅配冰淇淋
今晚表妹,特登到荃灣約我食飯。 約咗有啲重要事情要傾, 龍門一番喺一個非常之好嘅地方去傾談重要事, 店舖內格局優雅..... 呢段文字雖然簡單. 但係鍾意表達咗店舖老闆對上海風味食物嘅要求嘅好推薦1. 山藥 (冰鎮口感) 2. 麻醬腐皮卷 ( 好過癮 ,有視覺效果 )3. 菊花( 最啱啲夜晚黑,飲左茶又瞓唔到覺嘅人)4. 天使魔鬼小籠包(天使果粒帶子, 好甜)難得去呢間高級餐廳最緊要梗係揀啲有好睇又好食嘅食物, 呢個冷盤就用咗乾冰二氧化碳製造咗一個夢幻嘅效果, artistic麻醬腐皮卷 58hkd 左右 ,一共有六件,黑木耳,非常爽脆,正牙。 一食就連續食咗四件揀咗菊花(茗茶) 9hkd一包, 自助式自己沖嚟飲,又hygienic又夠味,一人一份又可以慢慢飲。 不過個壺大多少少就更加好128/4 dishes 我最鍾意食呢一份淮山山藥, 第一佢有創意,第二佢真係健康, 另外佢好似一隻眼珠咁,小朋友一定好仲意, 先介紹一下淮山通常食我好少係咁爽,一整粒完完整整。冰鎮口感,推加~~~~魔鬼天使小龍包58hkd 左右,湯汁全部封實係小龍包內面 (墨魚皮配海膽) ( 值得一提嘅係天使小籠包
今晚表妹,特登到荃灣約我食飯。 約咗有啲重要事情要傾,

好推薦
1. 山藥 (冰鎮口感)
2. 麻醬腐皮卷 ( 好過癮 ,有視覺效果 )
3. 菊花( 最啱啲夜晚黑,飲左茶又瞓唔到覺嘅人)
4. 天使魔鬼小籠包(天使果粒帶子
, 好甜)

揀咗菊花(茗茶) 9hkd一包,

自助式自己沖嚟飲,又hygienic
又夠味,一人一份又可以慢慢飲。 不過個壺大多少少就更加好

128/4 dishes

魔鬼天使小龍包58hkd 左右,湯汁全部封實係小龍包內面 (墨魚皮配海膽) ( 值得一提嘅係天使小籠包入面嗰粒帶子,好精華, 食落好似蟹肉咁鮮甜)

呢一盅燉湯178hkd, 湯有好多椰子味,不過雲吞一般, 如果可以加入啲創意元素,將湯渣嘅雞,連埋其他餸菜一齊做配菜可能會比較好食, 齋食就會有啲掛,或者可以重醬汁入手,建議減為一細盅去食就好啦。

2018-09-26
2018-09-27 208 浏览
話說最近朋友搬左去荃灣,裝修就搞得7788,不過傢私就...IKEA 咁岩開係 8咪半,商場都幾多餐廳,所以今日就係到食個lunch,之後做下苦力幫幫朋友手啦,順手去參觀下新屋。眼見龍門一番門面幾闊落,d位都坐得幾舒服,所以就入去試試佢。入到去一坐低就有野玩,一大堆茶包任揀呀!一般餐廳都係用茶膽水,呢度獨立包裝茶包又幾有特色,茶味夠之餘,仲有得diy 自己沖下都幾過癮。首先我地就叫左2個前菜,涼拌茄子塔同蒙古手絲雞卷。涼拌茄子切到細細粒,望落比較乾身,但食落非常有驚喜,原來裏面索晒汁,好香濃!而且茄子亦煮得好腍,每一啖都入晒味,好好味。蒙古手絲雞卷表面烤得好香脆,配搭青瓜雞肉餡,非常清新。加上芥末醬,微微辛辣,幾刺激,亦能突顯雞肉味,口感更豐富。跟住主菜叫左個松子黃魚,外表就一流啦,原條𠝹花炸,成型非常立體。食落都唔錯喎,面漿唔算厚,𠝹花炸完一舊舊,亦好方便食。大致上都無乜骨,肉質質不錯,一疏疏,配上甜酸醬,都幾開胃。而且菠蘿好多,個汁送飯一流!最後叫左個甜品棒子小饅頭,表面色澤均勻,炸得都好香脆,食落唔油。加上個面淋滿煉奶同榛子醬,食落甜入心,為呢餐劃上完美句號。總括來講,係一間用心

入到去一坐低就有野玩,一大堆茶包任揀呀!

首先我地就叫左2個前菜,涼拌茄子塔同蒙古手絲雞卷。
涼拌茄子塔
涼拌茄子切到細細粒,望落比較乾身,但食落非常有驚喜,
原來裏面索晒汁,好香濃!
而且茄子亦煮得好腍,每一啖都入晒味,好好味。

蒙古手絲雞卷
蒙古手絲雞卷表面烤得好香脆,
配搭青瓜雞肉餡,非常清新。
加上芥末醬,微微辛辣,幾刺激,亦能突顯雞肉味,口感更豐富。

松子黃魚

棒子小饅頭

加上個面淋滿煉奶同榛子醬,食落甜入心,為呢餐劃上完美句號。

總括來講,係一間用心製作嘅上海餐廳,由飲茶都用獨立茶包,就睇得出佢追求嘅細緻。
食物味道屬中上水平,但價錢算係實惠,CP值幾高嘅一間餐廳。有機會會再黎呢度試下佢個燒羊腩同燉湯,因為今日望到隔離枱食得幾滋味。
2018-09-22
涼拌茄子塔
松子黃魚
棒子小饅頭
  • 涼拌茄子
2018-09-25 141 浏览
好味既香港上海菜,唔係傳統既上海菜,係香港人口味既上海,味道唔係好重,唔會好油,不過可能我叫果幾樣唔係油膩野🤪小龍湯同灌湯餃,都好味,湯汁鮮甜👍🏽魚雲吞湯,好鮮甜!唔錯藍莓山藥,呢個可以唔試,一般,可能期望太高🙊醉豬手,好味,最緊要有肉食😂可惜,服務麻麻,唔主動收野,可能太多乂客,太少侍應

小龍湯同灌湯餃,都好味,湯汁鮮甜👍🏽

魚雲吞湯,好鮮甜!唔錯

藍莓山藥,呢個可以唔試,一般,可能期望太高🙊

醉豬手,好味,最緊要有肉食😂

可惜,服務麻麻,唔主動收野,可能太多乂客,太少侍應
2018-09-23 2167 浏览
Honey 一向嗜食羊,而我就對羊肉麻麻,不過今次佢帶我去食咗一個超正的烤羊肉。餐廳位於荃灣的中染大廈,由荃灣站行去,通過有空調的行人通道,無風無雨又唔曬,一陣間就到。門面都幾大,見到有家長帶埋小朋友來食嘢,呢家餐廳真係老少咸宜。店員問我哋飲咩茶,俾咗一盤茶葉包俾我哋任揀,有我至愛的人蔘烏龍,自己泡,茶味都唔錯。Honey 點咗五款嘢,【魔鬼天使小籠包 $58】、【涼拌茄子塔 $45】、【古式燒烤羊腩 $148】、【四川擔擔麵 $52】及【高力豆沙配雪糕 $52】,樣樣都好精巧好味。先上來的分別係【涼拌茄子塔】和【四川擔擔麵】。【涼拌茄子塔】烤茄子砌成一個小塔子,都幾有心思,茄子又香又腍,而拌隨著的汁醬又很夾,唔錯喔!【四川擔擔麵】濃濃嘅花生麻醬,係四川擔擔麵嘅靈魂,而麵質都幾有質感,唔會係太腍嗰種。【魔鬼天使小籠包】小籠包一對一黑一白襯托出強烈對比,餡料至特別一個有魚籽,而另一個係有海膽。小籠包皮薄之餘,又唔會一挾就爛,真係好巧手。【古式燒烤羊腩】主角烤羊腩個賣相簡單,因為根本無需要賣弄。上檯時,已聞到好香。再配以三種醬料: 薄荷醬、芥末醬和甜醬,個人認為點薄荷醬係最好味的。羊腩斬成

先上來的分別係【涼拌茄子塔】和【四川擔擔麵】。

【涼拌茄子塔】

【四川擔擔麵】

【魔鬼天使小籠包】

【古式燒烤羊腩】

羊腩斬成粗件,皮脆肉香,又入味,超正!

【高力豆沙配雪糕】
最後係食甜品【高力豆沙配雪糕】。我終於明白點解會有咁多小朋友來食嘢。

高力豆沙白雪雪軟綿。

加上兩團大大的雪糕球,上面仲有綿花糖粒粒,小朋友想唔鍾意都唔得啦。