2015-12-01 918 浏览
一田購物優惠日完就去左食鼎泰豐。我記得第一次食既時候係係台灣😁 一直都想食小籠包,難得來到沙田有鼎泰豐當然要幫襯下😌😌服務非常好,坐低有人倒茶,除左既褸又有衫袋比你蓋住件褸👍🏼👍🏼講到野食咯,第一時間緊係叫小籠包同擔擔麵😍之後仲叫紅油抄手,水晶肉,醉雞同紅燒牛肉麵食小籠包成都都好驚一夾即穿,流哂d汁出來😅 但因小籠包底有塊布格住唔洗怕一起小籠包就穿。   好鮮甜既肉汁,皮又唔厚👍🏼真係想整多籠😂🙈平時食開紅油抄手都好辣,但鼎泰豐既唔辣不但只,仲有d甜甜既味道😋😋唔知係咪其他食物比較濃味,搞到碗麵冇咩味🙄🙊牛肉好林,唔洗怕"sip牙拿"醉雞同水晶肉都好好食  間唔時來下係岩既😌😌😁

好鮮甜既肉汁,皮又唔厚👍🏼真係想整多籠😂🙈

醉雞同水晶肉都好好食
 間唔時來下係岩既😌😌😁
2015-11-28
2015-11-27 1031 浏览
有新城市app訂座鼎泰豐,實在方便。兩公婆來吃星期日的第一餐,就當作喝個中午茶吧!吃過香港這幾間分店,傳菜速度普遍都很快,我們每次飽餐後,茶也只能喝一壺多一點。這裡用餐限時75分鐘,$9的茶錢其實也喝不了多少口茶。先來個內子喜歡的小吃,這裡的四喜烤夫是冷盤(有些菜館卻是熱食)。以麵筋為主,搭配一點金針、冬菇絲等,量雖少,但味道可口,既不太甜也不太鹹,而且有很香醬油味。第二個小吃就是熱騰騰的小籠包,雖然有食用指引,但我試過卻不夠自己的方法好味。我的吃法是在上籠後,散熱5、6分鐘(小籠包皮稍稍變韌),不點醬油只點醋,然後一口一個,所有肉汁、薄皮、肉餡一同咀嚼,痛快!感覺味道不遜以前台灣總店吃過的小籠包。小吃之後就是飯麵填肚了。筆者選了偏好的擔擔撈麵,侍應體貼查詢麵條須不須要剪斷,建議是剪開方便食用。說是撈麵,其實擔擔湯汁亦不少,帶小許麻辣花生香,沾在有口感的麵條上,令人食欲大增。內子就選了喜愛的排骨蛋炒飯。排骨香口而不過硬,肉面略帶汁而有趙口,送飯一流。炒飯的蛋均勻,飯沒太大油膩感,回味!總結:貴,但值得回味。
有新城市app訂座鼎泰豐,實在方便。
四喜烤夫
排骨蛋炒飯

總結:貴,但值得回味。
题外话/补充资料: 1. 涼菜類的水晶肉和蒜香粉皮肉以往吃過,也值得推介。 2. 主餐牌有中英對照,方便外國人。
2015-11-15
四喜烤夫
排骨蛋炒飯
  • 水晶肉
  • 蒜香粉皮
2015-11-05 1069 浏览
有質素的午餐 價錢中等無想像中貴 三個人都叫左幾多野食 首先一定係小籠包六十蚊六隻 一分錢一分貨 唔會太熱到入唔到口 夾起唔會穿 岩岩好 一淡食哂 湯係口中爆出 好juicy 另有隻蝦仁乜瓜小籠包但味道太清 香蒽拌麵 油加蒽確實香 加上有點攬菜 不會太乾 牛肉麵 牛肉十分讚 肉和筋比例2:1 咬落香滑嫩 另有一條牛筋 唔硬好嫩十分欣賞 肉和麵比例很好 唔會成日食哂餸得麵淨 友人表示最好最香既紅油抄手非鼎泰豐莫屬確實係有說不出的香 汁的味道一百分 排骨炒飯 上碟已經好吸引 色澤鮮明 排骨 香但感覺乾左少少 可以試試其他炒飯嗌左咁多 $4xx 感覺差不多吧
有質素的午餐

2015-11-05
庆祝纪念
生日
2015-10-19 1024 浏览
鼎秦豐食過三間。。一間尖咀。。一間澳門。。這次係沙田只有沙田分店才限時1小時15分鐘交台實在有點"串"必叫小龍包。。維持水準 皮薄肉靚多湯 墊小龍包是布不是紙。。可防止小龍包穿  。。抵讚必叫牛展湯。。Feel到燉左好奈先有呢個效果真材實料零味精   酸辣湯。波菜。。素菜包  都不錯。斟茶。跟單。收碟快做足。不詳述了。因為我想講講牙籤。。    我極少用牙籤今日食頑固菠菜才用。所以孤陋寡聞第一次看見這個design的牙籤。。類似梳的一邊可連細位都照顧到   我好buy 一D微小的細心位。。所以除了小龍包底布這小小sweet牙籤竟加了不少分呢
鼎秦豐食過三間。。
一間尖咀。。一間澳門。。這次係沙田
只有沙田分店才限時1小時15分鐘交台
實在有點"串"

必叫小龍包。。
維持水準 皮薄肉靚多湯
墊小龍包是布不是紙。。
可防止小龍包穿  。。抵讚

必叫牛展湯。。
Feel到燉左好奈先有呢個效果
真材實料零味精

酸辣湯。波菜。。素菜包
都不錯。
斟茶。跟單。收碟快做足。
不詳述了。因為
我想講講牙籤。。
我極少用牙籤
今日食頑固菠菜才用。所以孤陋寡聞
第一次看見這個design的牙籤。。
類似梳的一邊可連細位都照顧到
我好buy 一D微小的細心位。。
所以除了小龍包底布
這小小sweet牙籤竟加了不少分呢
2015-10-08 1105 浏览
久仰大名, 想試好耐, 等1粒鐘都值la....諗住....點知...小籠包: 好細個wor.... d 皮唔易爛, 但都厚厚地wor.... 咬落去, 咁少汁ge.... 同埋d 肉好鬆散, 感覺唔係落左好多料law... 味道就ok ge水晶肴肉: 味道好似午餐肉!!! 不過全餐最對板算係佢了...擔擔麵: 原來是一人份量, 得麵,無餸的, 麻醬幾香, 帶微辣, 不俗紅油抄手: 呢個份量反而幾足, 有4-5舊, 不過d 餡.... 全部菜來ge, 肉呢?菜肉包: d 餡同抄手一樣, d 肉呢???? 同埋佢用機blend度d 餡好細碎, 一d 咬口都無豆沙小籠包: 純粹一試, 包皮比肉類小籠包厚, 應該是用另一種粉開的, 入面滿是豆沙, 係足料,但太甜呢....好漏...食一小個就怕怕....

2015-10-07
2015-09-27 983 浏览
今次一行6 人,叫左7樣野食,總共都係食左$600蚊 好抵食叫左78蚊 十二位小龍包比一般小龍包細粒好多 不過勝在肉汁豐富 比較鐘意荔芋小龍包 初初仲好驚係伏但原來好好食 香香甜甜既荔芋同包皮好夾作為一個甜品 真不錯另外,紅油炒手都令人難忘紅油辣度剛好 香氣令人回味
假日小龍包
叫左78蚊 十二位小龍包
比一般小龍包細粒好多 不過勝在肉汁豐富
比較鐘意荔芋小龍包 初初仲好驚係伏
但原來好好食 香香甜甜既荔芋同包皮好夾
作為一個甜品 真不錯
另外,紅油炒手都令人難忘
紅油辣度剛好 香氣令人回味

• 特式小籠包
  • 荔芋小籠包
2015-09-15 1065 浏览
平日的新城市廣場, 人多, 喼也不少。懶媽一個人午餐,都不一定可以行到邊吃到邊,不如試一試鼎泰豐吧!沒人等位,正合我心,還可以揀位坐,真令人感到愉快。待應遞上餐牌點菜紙,懶媽不想吃例牌的小籠包拉麵,餐牌翻了又翻, 卒之選定了什錦豆乾絲,菜肉蒸餃、台式酸辣湯,都是比較冷門的菜式。什錦豆乾絲- 驚喜之作,銀牙、豆乾、木耳、紅椒全部切得極幼,再加上粉絲(或台灣米粉),以少許醋、醬油、辣汁、麻油拌勻,再冷凍之彼,味蕾頓時覺得清新起來。菜肉蒸餃- 普通之作,多菜少肉,但菜應該用機切,很細碎但鞋口,菜肉有點乾,要夾一些什錦豆乾絲一起吃才可以。台式酸辣湯- 稱心之作,辣油是放在湯上,但一看,不是普通的紅油或辣椒油,呈啡色的辣油,香味濃郁,醋是自己放的,懶媽愛下大量的醋,把湯一拌勻,傅到鼻子的並不是嗆鼻的辣,一喝,辣油內是有點點香料,像花椒又像茴香,理不了那麼多,骨篤骨篤的把整碗湯幹掉!結論:沒有小籠包,其他菜式也有可取之處,下次可以安歌。

結論:沒有小籠包,其他菜式也有可取之處,下次可以安歌。
2015-09-14
  • 什錦豆乾絲,台式酸辣湯
2015-08-13 1338 浏览
去沙田行街後到鼎泰豐試一下,等位大概5分鐘便有位,但只有1個鐘頭15分食好似較趕;坐下來坐子偏窄,招待還可以。我們3人㸃了出名的蟹粉小籠包,真係好好味;只係90元得6件他們的紅油抄手也不錯,可以說皮薄餡靚,辣味也算適當中;台式擔擔麵賣相雖然普通,但花生醬底味濃沃。油豆腐粉絲湯肉質欠新鮮。總括來說可以一試尤其是佢地的招牌菜
2015-08-11
2015-08-10 1203 浏览
星期五晚1830去到,不用等位,但要個半鐘交枱。當日因不是很肚餓,所以只是叫了三樣野!先來一籠「小籠包」,仍然保持水準,肉汁多,皮簿,半透明的皮可看到內裏的餡,第一口咬下肉汁爆出來的感覺,真是無得輸!再來「原味水晶肉」,肉同jelly的比例是8:2,鹹度適中,再點小許醋來吃,更能帶出肉的鮮味。第三樣點了個「台式擔擔撈麵」,這麵帶少辣,但花生醬味不能濃,味道一般,不推介。最後,想說一說這杯茶,很香,很清新,能夠化解小籠包或其他食物肥膩的感覺,這應該是老闆細心選過的茶。可以很多人也沒有留意,這其實是「烏龍茶」!總結:在沙田這間分店,小籠包保持水準!
星期五晚1830去到,不用等位,但要個半鐘交枱。
當日因不是很肚餓,所以只是叫了三樣野!
台式擔擔撈麵
可以很多人也沒有留意,這其實是「烏龍茶」!
烏龍茶
總結:在沙田這間分店,小籠包保持水準!
2015-07-31
2015-08-05 922 浏览
6:30pm開始多人等位, 限1小時15分要交枱, 2人叫咗六樣餸: 小籠包, 蟹粉小籠包, 水晶肴肉, 薰魚, 牛肉面, 蝦煎餃薰魚 -炸得唔夠香, 得個濕字, 似‘’水魚‘’蝦煎餃 -上枱時已唔脆埋單4百8, 好失望!
薰魚 -炸得唔夠香, 得個濕字, 似‘’水魚‘’
蝦煎餃 -上枱時已唔脆
埋單4百8, 好失望!
  • 小籠包
  • 蟹粉小籠包
2015-07-13 1396 浏览
鼎太豐門口咁多人喺出面等竟然即刻有位?! 食左一餐好美味嘅晚餐...有(1)水晶淆肉(我覺得係做得最好...咬下去有鮮甜感又爽滑彈牙....正唔正宗我唔理)...(2)小籠包(唔算係好好....夠熱皮都算薄但鮮味同肉汁欠奉)....(3)排骨炒飯(排骨香脆...但肉太薄所以咬下去唔夠juicy....飯唔錯...用珍珠米好有彈性....蛋白同黃好明顯分開炒....令火后較得好左....蛋黃唔會老...一讚!)...(4)窩貼(不過不失....有蝦同鮮肉配撘得好有鮮味....可惜係煎果面唔夠鬆脆有點硬...如果係用金網會做到薄脆好多)....

2015-07-12
  • 水晶淆肉
2015-07-08 1126 浏览
收工去沙田睇戲, 見鼎泰豐無人排又未食過呢間分店, 所以就食佢.小籠包 ~ D料正常, 但個皮唔夠薄, 麻麻地.蒜泥白肉 ~ 唔辣, 肥瘦適中, 唔錯.排骨 ~ 正常, 無咩特別.擔擔面 ~ 唔算好辣, 不過唔夠麻醬, 面質適中.整體我覺得尖沙咀分店好食好多, 而台灣店就更好

小籠包 ~ D料正常, 但個皮唔夠薄, 麻麻地.
蒜泥白肉 ~ 唔辣, 肥瘦適中, 唔錯.
排骨 ~ 正常, 無咩特別.
擔擔面 ~ 唔算好辣, 不過唔夠麻醬, 面質適中.

整體我覺得尖沙咀分店好食好多, 而台灣店就更好
2015-05-23 1819 浏览
新城市訂枱app十分方便,先用app取票後,再慢慢行去也不遲,到了門口多等了5分鐘左右便有位了~只有媽媽和我二人,所點不多,一個必吃的小籠包,一個紅油抄手,以及一個香葱拌麵~小籠包保持皮薄軟滑,肉鮮多汁,不過還是覺得台北總店的更好吃~ 每次吃小籠包都愛那薑絲伴醋同吃,按餐枱上的咭紙建議,以1:3的醬油和醋的比例調好,再伴薑絲,確實滋味  在別的上海舖吃小籠包罕有的~蝦肉紅油抄手的紅油汁醬鹹、酸、甜、辣比例調得恰到好處,每種味道都能顯出,同時互相暉映  至於蝦肉雲吞餡料一樣新鮮,每隻均有一隻爽甜鮮蝦,豬肉都是偏瘦的,不油膩,個人喜歡這種偏瘦的配搭~香葱拌麵除了青葱外,還有些類似欖菜的醃菜,與拉麵拌吃,香而微鹹,不會單調~ 拉麵也是我喜歡的微煙韌版  悄悄用了少許紅油抄手的汁醬拌著吃,別具風味,只是兩種汁醬同吃,略為鹹了一點 吃罷還想來個荔芋包的,不過實在撐不下了,還是留待下次吧~ 在這裡吃小籠包,的確令我懷念昔日在台北四出覓食的獨遊~

在別的上海舖吃小籠包罕有的~
紅油抄手
香葱拌麵
吃罷還想來個荔芋包的,不過實在撐不下了,還是留待下次吧~

在這裡吃小籠包,的確令我懷念昔日在台北四出覓食的獨遊~
题外话/补充资料: 服務員都被訓練得十分有禮,任何時候都會恭恭敬敬,不過就是欠缺一點笑容~
2015-05-23
紅油抄手
香葱拌麵
2015-05-19 1532 浏览
星期天的午後,於沙田新城市廣場覓食,著實不易。雖然已過午餐的繁忙時段,但各大小餐廳門外,依然擠滿等位人羣。逛了一會,我們選擇了到鼎泰豐吃小籠包。店外擠滿輪候入座的食客,由於這裡是採取限定時間用餐,加上店面亦相當寬敞,可容納大量客人,故我們只需等候十分鐘左右已可入座。先來上桌,當然是小籠包, 皮簿饀靚,灌著飽滿鮮味湯汁,小心翼翼地秒速送入囗中,慢慢咀嚼,美味十足。干煸四季豆, 喜愛的小菜。可惜原來是冷盤,味道雖然不錯,但就是欠缺了一度誘人的熱氣,就把她扣點分。蝦肉煎餃,非一般賣相。餃子煎乾後,反轉底面上碟,多添了一層香囗薄脆,加分不少。蝦肉亦新鮮爽口,蘸上黑醋,更能提升蝦肉的鮮美。排骨蛋炒飯,出色之作,排骨厚薄適中, 肉質鬆軟,味道帶點甜口。蛋花均勻裹著溫軟的炒飯,每吃一囗都感到濃濃的蛋香,非常滋味。接著,來一碗雪菜肉絲拌麵, 雪菜份量不少,翠綠爽口,麵質彈牙,簡簡單單,但非常可囗惹味,隨拌隨吃,真的愈吃愈開胃。鼎泰豐,店員服務殷勤有禮,有幹勁,食物水準亦不錯。店面雖然寬敞,但店內環境比較嘈雜,座位空間亦感覺狹窄壓迫,不夠舒適自在。而食物價位亦偏高,但份量卻偏少, 如能在這各方面略為平衡

鼎泰豐,店員服務殷勤有禮,有幹勁,食物水準亦不錯。
店面雖然寬敞,但店內環境比較嘈雜,座位空間亦感覺狹窄壓迫,不夠舒適自在。而食物價位亦偏高,但份量卻偏少, 如能在這各方面略為平衡調整,相信店外輪候入坐的食客,定必倍增。
2015-05-16 1340 浏览
本來不想打呢篇食評,因為一張相都冇影過!但越想越氣憤,唔打真係對不起自己呢!唔係第一次光顧「鼎泰豐」,之前已幫襯過尖沙咀分店,雖然等位耐,但總算好味亦抵食!亦不會坐到迫迫夾夾!所以冇諗過沙田「鼎泰豐」會有咁差劣的質素!先講食物:叫左4籠小籠飽 - 4籠都係皮厚肉少,而家皮內的湯係溫暖!我未曾試過係食唔燙口的小籠飽!味道亦普通!紅燒牛肉麵 - 勁淡味,淡到唔知紅燒來的蝦肉煎餃 - 反而呢個皮薄,肉亦鮮甜,不過偏油擔擔麵 - 花生醬over哂,只係食到花生醬味而食唔到麵味!蝦仁蛋炒飯 - 索過百元,但只係好普通的平民炒飯,只係炒得好乾身,不會偏油,但味道偏淡!仲叫左其他食物,但全部只係不過不失,毫無驚喜可言!再講服務:我地一行12人, 比張8-10人枱我地 (我諗10人勉強坐得落的), 但12人就真係...處於人叠人的狀況了。。。味道普通真係唔在講, 但我地一行12人,用餐時間佢都只係比1hrs 15mins,真係極到那個!! 4個家庭,各自商量叫乜食乜都已經用左15mins, 等5-10mins上菜, 再搞掂埋小朋友用餐, 到自己用餐已經係30mins後。。。 食左15mins發現份量唔
本來不想打呢篇食評,因為一張相都冇影過!
但越想越氣憤,唔打真係對不起自己呢!

唔係第一次光顧「鼎泰豐」,
之前已幫襯過尖沙咀分店,
雖然等位耐,但總算好味亦抵食!
亦不會坐到迫迫夾夾!
所以冇諗過沙田「鼎泰豐」會有咁差劣的質素!

先講食物:
紅燒牛肉麵 - 勁淡味,淡到唔知紅燒來的
蝦肉煎餃 - 反而呢個皮薄,肉亦鮮甜,不過偏油

仲叫左其他食物,但全部只係不過不失,毫無驚喜可言!
再講服務:
但12人就真係...處於人叠人的狀況了。。。
味道普通真係唔在講,
4個家庭,各自商量叫乜食乜都已經用左15mins,
等5-10mins上菜, 再搞掂埋小朋友用餐,
到自己用餐已經係30mins後。。。
食左15mins發現份量唔夠,想再加單但發現得返30mins left!
大家又再商量加咩野食好, 之後搵得waiter加單,再等佢送黎,都用左20mins︳
剛剛食完,就即刻催你埋單,話已經夠鐘了!
唔知其他3個家庭食唔食得飽! 我淨係知道我一家3口冇一個食得飽!
3個人再去屋企樓下間m記各自再叫1個餐醫肚!(即total 叫左3個餐)!
其實根本張枱太細,大家第一轉唔敢叫太多野食!
黎到發現份量異常地少少。
但又要清緊第一轉才敢叫第二轉!(因為張枱冇位)
如果1家3, 4口,得1hrs 15mins 叫野食還好!
但好似朋友聚餐,堅係唔好黎! 永久black list!
2015-04-26