2021-01-17 91 浏览
荃灣海之戀商場開左間「鼎家喜筷」,鼎爺系列的新line,有燒味、甜品、小食等等,好得意,唔似一般燒味茶餐廳。裝修好特別,花過心思的。必吃燒味:鼎家柑橘燒鵝,用左檸檬、青檸等醃鵝肉,味道有淡淡果香,點埋柑橘醬,味道幾好。雙拼豉油雞飯($92),啱晒貪心嘅我。跟餐沙律另一必吃:麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁($80)凍食丁麵都係第一次,但估唔到出奇地夾,味道辣得黎好惹味,亦充滿蒜香!餐廳仲有點心同其他特色小食。爆脆金沙魚皮($49)每件魚皮都充滿鹹蛋黃味,超級香口!鵪鶉蛋燒賣($48)熱辣辣,鵪鶉蛋有蛋味又香,記得要碟辣椒油,更添美味。芒果沙冰(跟餐+$28)好大杯好足料呀!熱鮮檸檬薏米水(跟餐+$28)一壺慢慢嘆!

裝修好特別,花過心思的。

必吃燒味:

雙拼豉油雞飯($92),啱晒貪心嘅我。

跟餐沙律

另一必吃:

麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁($80)

餐廳仲有點心同其他特色小食。

爆脆金沙魚皮($49)

每件魚皮都充滿鹹蛋黃味,超級香口!

鵪鶉蛋燒賣($48)

熱辣辣,鵪鶉蛋有蛋味又香,記得要碟辣椒油,更添美味。

芒果沙冰(跟餐+$28)

好大杯好足料呀!

熱鮮檸檬薏米水(跟餐+$28)

一壺慢慢嘆!

• 麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁
2021-01-16 462 浏览
今日食完午餐,就去左 荃灣 Donki 行街,去到海之戀商場,見到三樓,原來鼎爺除左私房菜,又開左新餐館叫「鼎家喜筷」,菜色睇電視就睇得多,今次真係可以試到鼎爺既菜式。所以就早少少 4點幾就食晚餐。睇食評個個都有點招牌溫泉蛋四寶飯,所以都點了 。溫泉蛋用來伴飯原來咁好味。另外三寶就有燒腩仔,叉燒仲有招牌燒鵝。叫一個4寶飯就可以食晒三種燒味,總之招牌燒鵝就一定要試,個特製醬汁一定要試下。麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁,鐘意食辣既唔好錯過,我食完都愛上,不是太辣,但很滋味。脆炸蓮藕片,燒味夾饃雙拼(2件)。脆炸蓮藕片我覺得必吃,好香脆,做小食一流。夾饃一件是叉燒,另一件是燒鵝,我就鐘意燒鵝個件多啲,有吃北京填鴨既風味。特飲我們點了柚子乳酸沙冰 及 凍薄荷檸檬蝶豆花。薄荷檸檬蝶豆花好靚藍藍紫紫,飲落很清涼。柚子乳酸沙冰 就酸酸地好開胃。最後食完飯,記得要點北海道特濃5.0 牛乳雪糕。好濃牛奶味,好滑,不要錯過。

麻辣手撕貴妃雞撈丁

炸蓮藕片

夾饃一件是叉燒,另一件是燒鵝,我就鐘意燒
鵝個件多啲,有吃北京填鴨既風味。

特飲

北海道牛乳雪糕

2021-01-16
麻辣手撕貴妃雞撈丁
炸蓮藕片
特飲
北海道牛乳雪糕
2021-01-13 393 浏览
今日約咗弟妹去荃灣西逛Donki,買完嘢就响海之戀商埸食個遲來的午餐,見呢間門外餐牌吸引,於是入去試吓新嘢。望真啲,原來係鼎爺新店,裝潢同私房菜格局不一樣,走大眾化路線。見到墊枱紙嘅介紹,忍唔住要試吓佢嘅燒味,於是叫咗四寶飯、撈丁、夾膜、炸藕片...四寶飯同撈丁有沙律跟餐,沙律食材新鮮爽脆,個醬係乳豬醬 , 特別得嚟又夾到喎招牌溫泉蛋四寶飯$108(柑橘燒鵝、义燒、燒腩仔、溫泉蛋,跟柑橘醬+芥醬)呢個白飯加咗自家製燒味汁 ~ 好食燒腩仔皮脆肉嫩又有肉汁,不會太咸又不膩,一件接一件食唔停呀,醮埋芥醬又另一風味。叉燒潤澤閃亮好靚,食落口感香軟豐潤,蜜味中帶烤香 ~ 爽。燒鵝肥瘦適中,皮脆甘香肉質軟嫩。點埋自家製清新香甜嘅柑橘醬,更添滋味又可解膩。燒味夾饃雙拼 $50第一次食夾饃係响台灣,當時係西安料理店吃的,這夾饃比較似台灣刈包,夾饃鬆軟要趁熱食,內裡夾一件燒味和一片青瓜,口感豐富而味道清新。涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁$80麻香撲鼻嘅撈丁好邪惡,麵質乾身彈牙,夾埋雞絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、梨絲一齊食,味道香辣之餘帶有清新爽嘅口感。北海道5.0牛奶雪糕 $38食完麻辣嘢要食返個甜品中和吓,雪糕
今日約咗弟妹去荃灣西逛Donki,
買完嘢就响海之戀商埸食個遲來的午餐,
見呢間門外餐牌吸引,
於是入去試吓新嘢。

望真啲,原來係鼎爺新店,
裝潢同私房菜格局不一樣,
走大眾化路線。

見到墊枱紙嘅介紹,
忍唔住要試吓佢嘅燒味,
於是叫咗四寶飯、撈丁、夾膜、炸藕片...

四寶飯同撈丁有沙律跟餐,
沙律食材新鮮爽脆,
個醬係乳豬醬 , 特別得嚟又夾到喎

招牌溫泉蛋四寶飯$108
(柑橘燒鵝、义燒、燒腩仔、溫泉蛋,跟柑橘醬+芥醬)
呢個白飯加咗自家製燒味汁 ~ 好食

燒腩仔皮脆肉嫩又有肉汁,
不會太咸又不膩,
一件接一件食唔停呀,
醮埋芥醬又另一風味。

叉燒潤澤閃亮好靚,
食落口感香軟豐潤,
蜜味中帶烤香 ~ 爽。

燒鵝肥瘦適中,
皮脆甘香肉質軟嫩。
點埋自家製清新香甜嘅柑橘醬,
更添滋味又可解膩。

燒味夾饃雙拼 $50
燒味夾饃雙拼
第一次食夾饃係响台灣,
當時係西安料理店吃的,
這夾饃比較似台灣刈包,

夾饃鬆軟要趁熱食,
內裡夾一件燒味和一片青瓜,
口感豐富而味道清新。

涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁$80
麻香撲鼻嘅撈丁好邪惡,
麵質乾身彈牙,
夾埋雞絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、梨絲一齊食,
味道香辣之餘帶有清新爽嘅口感。

北海道5.0牛奶雪糕 $38
北海道5.0牛奶雪糕
食完麻辣嘢要食返個甜品中和吓,
雪糕奶味香濃又軟滑,好味!

熱白芝麻咖啡 (原價$58 跟餐+$28 )
好多白芝麻粒粒,
咖啡味和芝麻香混合,
口感豐富而味道特別,
感覺喝了皮膚會美美的。

弟妹選擇熱黑芝麻咖啡 ,
芝麻味更香。

食物好食又有新意,
可以再來試其他食物。

2021-01-03
午餐
北海道5.0牛奶雪糕
2021-01-13 119 浏览
鼎爺廚房不嬲都想試吓,朋友忽然間想食燒鵝瀨粉那就去幫襯下。地址位於海之戀商場3樓,上樓梯就會見到。裝修用了佛禪哲學,好似去了無印良品一樣。此店標榜無添加味精為宗旨,那就點了 “化皮燒腩仔拼貴妃雞飯” 和 “ 鼎家柑橘燒鵝背瀨粉。這裏的鵝皮香口光澤,用了鮮橙,檸檬和青檸檬來醃製,鵝肉肉嫩結實無渣,濃郁鵝味在口中散開,大快朵頤。燒腩肉一定要趁熱吃,才可以吃的到皮脆肉滑嫩入口的滋味。貴妃雞的精碎,雞肉鮮嫩爽滑,新鮮濃郁的雞味。此店價格屬於中環價錢,但一分錢一分貨,想吃鼎爺嘅食物就快啲嚟試下。

2021-01-13 69 浏览
鼎家喜筷位於荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖,知道鼎爺開了新餐廳,今日同朋友附近行完街再去食。餐廳裝潢座位舒適,不逼狹。餐牌除了燒味飯,仲有鍋飯定食、足料靚湯、小食、煲丁麵、三文治,但最估唔到竟然有甜品、雪糕、鮮果花茶,中西合壁。沙律菜-中式飯配沙律菜,沙律菜夠新鮮,竟然唔係沙律醬,而係乳豬醬,配搭有創意。百搭靚抽蔥油飯配豬扒-加了滑蛋,滑蛋包住了整個飯,滑蛋入口香滑,豬扒入味,大大塊,肉質不柴口,再加上蔥油撈飯,滿帶葱油香氣。鵪鶉蛋燒賣-有3粒,肉餡肥瘦比例完美,還包裹著完整的鵪鶉蛋,咬下蛋香四溢燒味夾饃雙拼-有兩款燒味,一款入面包了燒鵝,而另一款包了蜜汁叉燒,而我比較喜歡燒鵝,燒鵝咬下去更油香四溢,滿口餘香,燒鵝底下加了青瓜,中和油膩感,這款菜式比較創新。北海道5.0牛奶雪糕-5.0比3.6牛奶味更濃郁,雪糕好滑。凍薄荷檸檬碟豆花-顏色好夢幻,淡淡的薄荷味,味道好清新凍鮮檸檬薏米水-檸檬薏米水清熱利尿, 能改善水腫和排毒。

凍薄荷檸檬碟豆花-顏色好夢幻,淡淡的薄荷味,味道好清新

凍鮮檸檬薏米水-檸檬薏米水清熱利尿, 能改善水腫和排毒。
2021-01-12 56 浏览
海之戀愈黎愈多餐廳,店鋪進駐,搭電梯上3樓第一眼已望到鼎家喜筷,見到QQ既鼎爺公仔。餐廳主打新式燒味概念,餐廳所有燒味都係店內即燒,最緊要無添加味精。沙律菜沙律菜配上乳豬醬,非常創新,與沙律菜味道非常夾。招牌溫泉蛋四寶飯($108)四寶飯有溫泉蛋、叉燒、燒腩仔、燒鵝。三款燒味都好出色。燒鵝燒得皮脆肉嫩,啖啖肉,加入了秘製柑橘醬,口感清新,中和了肥膩感叉燒肥瘦剛好,肉質軟腍。燒腩仔腩肉肥美,肥瘦肉層層相間,最緊要外皮燒得香脆鵪鶉蛋燒賣($48)好足料,鵪鶉蛋燒賣彈牙實在爆脆金沙魚皮($49)魚皮堅脆,脆卜卜,配上濃郁的鹹蛋黃味,香濃爽脆,一口接一口,完全停唔到熱鮮檸檬薏米水($55)薏米有清熱作用,加上檸檬清新好飲,而且仲要大大杯

沙律菜
沙律菜配上乳豬醬,非常創新,與沙律菜味道非常夾。

招牌溫泉蛋四寶飯($108)
四寶飯有溫泉蛋、叉燒、燒腩仔、燒鵝。三款燒味都好出色。

叉燒肥瘦剛好,肉質軟腍。

燒腩仔腩肉肥美,肥瘦肉層層相間,最緊要外皮燒得香脆

鵪鶉蛋燒賣($48)
好足料,鵪鶉蛋燒賣彈牙實在

爆脆金沙魚皮($49)

熱鮮檸檬薏米水($55)
薏米有清熱作用,加上檸檬清新好飲,而且仲要大大杯

「鼎家喜筷」係鼎爺新開嘅一間以燒味為主嘅餐廳。餐廳裝修同傳統嘅燒味鋪唔同,創新且新潮!餐廳嘅墻壁上有唔同嘅壁畫同一啲有趣嘅句子,天花板遍佈唔同圖案嘅霓虹燈,玩味十足! 招牌溫泉蛋四寶飯🧡️賣相精緻,中式燒味飯配搭西式沙律菜,沙律醬用咗中式醬汁,個配搭都幾過癮!叉燒肥瘦適中,鮮甜多汁!燒腩仔切得薄身,個皮燒得好脆,配上芥末醬一流!燒鵝好juice,配柚子醬食好正! 黑鬆露滑雞鍋飯🧡️黑鬆露同滑雞依個配搭都幾新穎,出乎意料地夾,雞肉夠嫩滑,帶有淡淡嘅黑鬆露味,好香口!餐飲🧡餐飲方面嗌咗西洋菜蜜同朱古力,味道同普通茶記一樣,唔太特別。如果餐飲方面都可以加少少創新,咁就美上加美!

招牌溫泉蛋四寶飯🧡

黑鬆露滑雞鍋飯🧡

餐飲🧡
黑鬆露滑雞鍋飯
黑鬆露滑雞鍋飯
2020-12-28 70 浏览
Think happy, be happy!話說前排去左荃灣行donki咁岩見到間fusion 既中餐佢入面既裝修吸引左我入去今次要為大家介紹既係 - 鼎家喜筷佢入面個裝修好特別有好多霓虹燈既打卡位佢連天花都用霓虹燈寫鋪名 勁有心思今次分別點左:-燒味夾饃-鵪鶉蛋燒賣-麻辣手撕雞撈麵-四寶飯-牛奶雪糕重點推介:燒味夾饃: 呢個菜式幾特別 佢係夾饃加叉燒個夾饃係一蒸好就上枱 個口感好軟熟加埋醃得稍為濃味既叉燒去食 勁有口感鵪鶉蛋燒賣: 雖然依家好多地方都食到 但佢呢間係令我覺得好有驚喜 因為佢皮薄同餡肉味重牛奶雪糕: 奶味幾重同埋好滑@dinglee_officialLocation: Tsuen WanPrice (10 is expensive): 6.5/10Environment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 8/10
Think happy, be happy!

話說前排去左荃灣行donki

牛奶雪糕: 奶味幾重同埋好滑

@dinglee_official
Location: Tsuen Wan
Yummy (10 is delicious): 8/10
之前食過鼎爺既鼎會館,一食難忘🤤 (知道執左都好sad😭) 知道佢喺荃灣海之戀開左新line,梗係要即刻去試下😍一去到感覺好surprise,成個裝潢俾人好潮好young既感覺😚 同鼎爺其他餐廳風格好唔同。牆身有好多唔同既霓虹燈最可愛既係仲有鼎爺Q版頭像logo😙 啱哂後生仔女嚟打卡。menu除左主打皇牌燒味,仲有其他fusion菜式,真係幾有驚喜🤗🤩·▪柑橘燒鵝拼油雞脾飯  HKD$92一場嚟到梗係要試鼎爺既招牌燒鵝😋燒鵝加入柑橘醬,多左一份清新感🍃 燒鵝燒得皮脆肉嫩,肉汁滿溢,水準依然👍而油雞脾亦做得出色 🐓雞肉十分嫩滑,啖啖肉好滿足~·▪涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁  HKD$80佢既麻香辣香好厲害,未食已經感到麻辣感🌶🌶每食一口個咀都好似麻痺左咁,真係令人欲拒還迎😄 另外撈丁更炸蒜及生蒜,令味道更加香濃突出😋 麵條涷食十分爽口彈牙,明顯過過冷河。·追加小食 – 麻香海蜇  HKD$28·▪燒味夾膜雙拼(2件)  HKD$50造型賣相與台灣小吃刈包好相似,白色既夾膜包外皮包燒味外內餡🤤 兩款不同的燒鵝及蜜汁叉燒內餡,夾膜包的微微香甜😍 混合燒味的濃郁,兩款同樣美味😋·▪鵪鶉蛋燒賣(

▪柑橘燒鵝拼油雞脾飯  HKD$92

一場嚟到梗係要試鼎爺既招牌燒鵝😋

而油雞脾亦做得出色 🐓雞肉十分嫩滑,啖啖肉好滿足~
▪涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁  HKD$80

佢既麻香辣香好厲害,未食已經感到麻辣感🌶🌶

追加小食 – 麻香海蜇  HKD$28
▪燒味夾膜雙拼(2件)  HKD$50

▪鵪鶉蛋燒賣(3件)  HKD$48

依家已經愈來愈少地方食到,有得食真係要份外珍貴🤩 燒賣外型口感紮實,充滿著兒時上茶樓既味道😚
▪熱白芝麻奶茶  HKD$58
天寒地凍飲返杯熱烘烘特飲,真正暖在心頭💕 芝麻濃郁度尚可,有點點像飲維他奶既感覺。
▪凍薄荷檸檬蝶豆花  HKD$55

好靚既一杯特色飲料😻😻 隻紫色💜好吸睛!! 酸酸地幾清新,我並無加入已預備既黑糖作調味,如果喜甜者可加入適量以配合個人口味~
▪北海道5.0牛奶雪糕

不得不提餐廳門口位置設有雪糕站🍦 雪糕控即時叮一聲🤩 試左北海道5.0牛奶雪糕,話明5.0奶香真的非常濃郁🥛 而且冰感十足,推薦呢👍
2020-12-03
  • 凍薄荷檸檬蝶豆花
  • 柑橘燒鵝配油雞髀飯
2020-12-24 276 浏览
去完荃灣西探朋友,行陣街又唔想返屋企煮飯,就睇下附近有咩好野~見到餐廳設計時尚食燒味飯咁得意就入去睇下,原來係鼎爺新主理既餐廳,立即心裡加分,不過都要食落口先係最真實既評價😁估唔到佢地食度食燒味都有沙律食,最估唔到係個沙律醬係甜醬黎架,但又出奇地夾喎~招牌溫泉四寶飯,包括柑橘燒鵝、义燒、燒腩仔和溫泉蛋柑橘燒鵝、义燒油色光靚。少少肥既柑橘燒鵝好juicy, 又唔蘇👍🏻佢地用左柚子醬代替酸梅醬,好有自己特色又做到梅子醬既角色~义燒肉香又甜又唔鞋。燒腩肉嫩juicy,咸度適中,最緊要係皮夠脆!涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁一上枱,隔住個口罩都聞到佢既麻辣蒜香,令人食拍指大動,當然立即除口罩消毒雙手開動啦!貴妃雞肉滑,再配青瓜絲、紅蘿蔔絲,仲有唔係好多人懂用既梨絲,真係鼎爺先會懂得運用👍🏻👍🏻爆脆金沙魚皮超多咸蛋,每一下都卜卜聲,脆得黎又唔肥膩👍🏻燒味夾膜雙拼 (燒鵝、义燒)感覺就好似食緊北角填鵝咁,外面既夾膜軟綿綿夾著帶有油脂既燒鵝,好香架,加片青瓜中和一下,prefect~而另一款义燒都唔錯,一定要趁要食先最香最好味!熱黑芝麻奶茶超香芝麻味,上面一層經過雙重烘炒既香濃既芝麻泡,每一口都咬到芝麻

招牌溫泉四寶飯,包括柑橘燒鵝、义燒、燒腩仔和溫泉蛋

柑橘燒鵝、义燒油色光靚。
少少肥既柑橘燒鵝好juicy, 又唔蘇👍🏻
佢地用左柚子醬代替酸梅醬,好有自己特色又做到梅子醬既角色~
义燒肉香又甜又唔鞋。
燒腩肉嫩juicy,咸度適中,最緊要係皮夠脆!

涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁
一上枱,隔住個口罩都聞到佢既麻辣蒜香,令人食拍
指大動,當然立即除口罩消毒雙手開動啦!

爆脆金沙魚皮
超多咸蛋,每一下都卜卜聲,脆得黎又唔肥膩👍🏻

燒味夾膜雙拼 (燒鵝、义燒)
而另一款义燒都唔錯,一定要趁要食先最香最好味!

熱黑芝麻奶茶
超香芝麻味,上面一層經過雙重烘炒既香濃既芝麻泡,每一口都咬到芝麻碎未,好香,芝麻粉一定不能錯過。
依度既奶茶好香茶味,連同芝麻一齊似更芳香濃郁😘

柚子沙冰
超柚子味,好清新,飲一啖,感覺浸沒在柚子海內~

依度仲有北海道5.0牛奶雪糕食,好軟滑,賣相又靚,依個星期日晚大滿足🥰

2020-11-29
  • 燒味夾膜雙拼
  • 爆脆金沙魚皮
  • 招牌溫泉四寶飯
2020-12-20 103 浏览
今日到荃灣西海之戀商場鼎爺新開的餐廳試試,味道比想像中出奇地好,餐廳是吃燒味為主,燒味造得很美味,餐廳食物款式新派。首先來的是配送的沙律,特別的係用北京填鴨用的海鮮醬,還是第一次吃,感覺很特別。溫泉蛋四寶飯燒鵝、燒腩仔,真的皮脆肉滑,燒鵝沾上特製的柚子蜜醬,很好吃。搽了蜜糖的叉燒,甘香。温泉蛋用嚟撈飯一流。麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁唔食得辣的真係要少辣,麻辣味十足,手撕雞很香滑,出前一丁爽滑,很有港式茶餐廳的味道,同時亦很創新,不錯。脆炸蓮藕片最欣賞的是切得像薯片一樣薄,不過沒有薯片的油,香脆可口,不會覺得很熱氣,椒鹽咸香美味。燒味夾饃雙拼共2塊,一塊係填鴨,另一塊係叉燒,燒味青瓜夾在饃內,吃來十分有風味。甜品還點了北海道5.0牛奶雪糕,平時的3.6已經很香奶味,去到5.0真係第一次試,牛奶香濃到不能形容,雪糕香滑令人吃不停口。飲品賣相漂亮,打卡一流。

脆炸蓮藕片

燒味夾饃雙拼

飲品賣相漂亮,打卡一流。

鼎爺的刀功功架及廚藝了得無人不知,而一直都希望可以一試其私房菜可惜無緣,但今次在荃灣西海之戀開了家中價的燒豬鴨雞鵝茶記, 價錢相宜,食物大眾化,不禁去試一下。【沙律】點其招牌推介食物會配送沙律及熱飲此沙律有何特別!?就是沙律汁非用上常用的黑醋汁, 而是用上北京填鴨常用的海鮮醬。非常特別, 又出奇地很匹配,好味丫!【招牌溫泉蛋四寶飯】餐廳招牌推介此飯真心好食,而且又勁igable!! 燒腩肉、叉燒、燒鵝加溫泉蛋燒腩肉薄切,皮脆又不肥膩 配上芥末醬一流叉燒,半肥瘦非常香口燒鵝,沒有油膩感, 肥瘦適中,加上酸梅汁超好味【麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁】餐廳另一招牌推介此為凍撈丁,如果怕吃辣的可能要考慮一下要不要試。手撕貴妃雞辣的程度可以用小辣來形容, 但仍有麻辣的刺激感!撈丁乾身彈牙,撈上手撕貴妃雞一同吃,正!【脆爆金沙魚皮】對於點選魚皮作小吃,我是有點猶疑,總覺得沒有什麼特別但因為另一半非常想吃, 所以就點了。不過,沒想到的非常驚喜!!真心覺得要試。魚皮非非非非常薄脆,再撈上咸蛋黃,微微咸蛋黃香,超級好吃!【鵪鶉蛋燒賣】傳統的點心—鵪鶉蛋燒賣,已不是許多酒樓能常點到的點心所以在此家能吃到, 令

【沙律】點其招牌推介食物會配送沙律及熱飲

非常特別, 又出奇地很匹配,好味丫!
沙律

【招牌溫泉蛋四寶飯】餐廳招牌推介
此飯真心好食,而且又勁igable!!
燒腩肉、叉燒、燒鵝加溫泉蛋
燒腩肉薄切,皮脆又不肥膩 配上芥末醬一流
叉燒,半肥瘦非常香口
燒鵝,沒有油膩感, 肥瘦適中,加上酸梅汁超好味

【麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁】餐廳另一招牌推介
此為凍撈丁,如果怕吃辣的可能要考慮一下要不要試。
手撕貴妃雞辣的程度可以用小辣來形容, 但仍有麻辣的刺激感
撈丁乾身彈牙,撈上手撕貴妃雞一同吃,正!

【脆爆金沙魚皮】
對於點選魚皮作小吃,我是有點猶疑,總覺得沒有什麼特別
但因為另一半非常想吃, 所以就點了。

不過,沒想到的非常驚喜!真心覺得要試。
魚皮非非非非常薄脆,再撈上咸蛋黃,微微咸蛋黃香,超級好吃!
脆爆金沙魚皮

【鵪鶉蛋燒賣】
傳統的點心—鵪鶉蛋燒賣,已不是許多酒樓能常點到的點心
所以在此家能吃到, 令我十分驚喜!

【熱薄荷檸檬蝶豆花】
酸酸甜甜很開胃,是不錯的選擇~

【熱黑芝麻奶茶】
此奶茶是真心推介,沒想到味道是如此夾!
黑芝麻味濃香,加入奶茶不失茶香味,又不會奶味過重,味道非常好,想一試再試!

【北海道5。0牛奶雪糕】
離開前點了杯雪糕作為甜點,
奶味香濃又滑,好好味!

總結,
有別於一般茶記,此家幾乎由食物,天花板到牆身都是打卡的位置,食物質素是高質就更不用説了,是性價比高的餐廳!絕對值得返兜!介紹給海外朋友為特色茶記亦是不錯❤️❤️

沙律
脆爆金沙魚皮
2020-12-19 90 浏览
荃灣海之戀廣場新增了好多商戶,家人一直很喜歡鼎爺中式私房菜,見到在3樓有鼎家喜筷,見到環境光鮮活潑,相信是走年輕路線的副線。.⭐️招牌溫泉蛋四寶飯(柑橘燒鵝,又燒,燒腩仔,溫泉蛋)燒味飯而言賣相很是精緻,燒味的刀工好,斬得整整齊齊,令人食慾大增。又有兩個小砵裝著醬汁,連燒味飯都咁 卡打-able!燒味味道很不錯,食得出燒得有火侯。柑橘燒鵝有驚喜,加上柑橘令燒餓更清新,fresh and young. 傳統的四寶飯有鹹蛋,今次他們就創新轉成了溫泉蛋,更加適合年輕人口味及更健康。⭐️百搭頭抽蔥油飯蔥油正,而且不會太鹹,撈蔥油夠我食晒一碗飯哈哈。可選雞扒/豬扒/生炸雞脾/豉油雞髀,而生炸雞脾比較少餐廳有,因為由生炸到熟需要的心思及時間比較耐。炸到皮脆,食落咔咔聲,而入面的雞肉就依然嫩滑多汁。.想不到在這裏除了有飯還有懷舊點心!燒味夾饃雙拼(2件)- 一次過食叉燒及燒鵝兩燒口味,夾饃食法特別,不是很多餐廳有。鵪鶉蛋燒賣(3粒)- 嘩,對上一次食已經好耐之前,希望感到少少驚喜在這裏找到!.套餐有沙律及飲品,而我們就點了那款特別的特飲:特飲熱黑芝麻咖啡/奶茶加入黑芝麻感覺奶茶更加滋潤,更加有中式甜品的
⭐️招牌溫泉蛋四寶飯(柑橘燒鵝,又燒,燒腩仔,溫泉蛋)

⭐️百搭頭抽蔥油飯
蔥油正,而且不會太鹹,撈蔥油夠我食晒一碗飯哈哈。

想不到在這裏除了有飯還有懷舊點心!

套餐有沙律及飲品,而我們就點了那款特別的特飲:
特飲熱黑芝麻咖啡/奶茶
加入黑芝麻感覺奶茶更加滋潤,更加有中式甜品的滋味,有粒粒黑芝麻醬細碎,而且二想不到奶茶及黑芝麻味道好夾,相信年輕人式長輩都會喜歡。

芒果沙冰
沙冰有香濃芒果味,自然果味,又有粒粒芒果。而且好靚靚,打卡一流!

食物都好多元化,除了有中式飯菜,還有西式甜品!北海道5.0牛奶雪糕杯超超超香濃牛乳味,比雪糕專門店更出色。

望望窗外海天景色,嘆下中菜,開開心心又一餐。
2020-12-15 200 浏览
那夜是聽著風聲在思索人生或者在實驗室探索下一個可能性萬萬也想不到兩者的關係也從未猜到這個配搭的衝擊細聽夜裡的雨聲揮動著手上的筆一筆一劃把愛填上他卻埋頭在房裡把腦海中的研究仔細地行動一遍同一空間中卻沒有半點嘈雜聲只有兩人互相交織的畫面看似毫不相關但卻是⋯⋯DD 大人近日工作煩忙,也沒有時間和我好好逛逛街,難得這個星期天終於可以到荃灣逛街,自donki 開幕後我倆離不開去海之戀逛街,今天在海之戀商埸吃午餐,就選了鼎爺期下的餐廳,吃點中菜吧。招牌溫泉蛋四寶飯(柑橘燒鵝、叉燒、燒腩仔、溫泉蛋)柑橘燒鵝、叉燒、燒腩仔、溫泉蛋,最吸引的當然是一個飯可以滿足貪心的我,柑橘醬鮮甜可以解膩,燒鵝皮脆帶丁點油脂會更吸引。叉燒蜜味重身肉爽,燒腩仔皮帶金黃。涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁麵質彈牙每啖也沾滿辣汁,雞肉嫩滑多汁,意想不到配上梨條作配撘,更有清新感覺。燒味夾膜雙拼有點似台灣的刈包,醬汁惹味,肉的份量也不少。鵪鶉蛋燒賣傳統的點心愈來愈少看,肥瘦參半的燒賣最好吃。芒果沙冰柚子乳酸沙冰柚子乳酸味道更清新更特別,但冬天飲一杯,整身子也冷起來。北海道5.0 牛乳雪糕
那夜是聽著風聲在思索人生

同一空間中卻沒有半點嘈雜聲
只有兩人互相交織的畫面

看似毫不相關
但卻是⋯⋯

招牌溫泉蛋四寶飯(柑橘燒鵝、叉燒、燒腩仔、溫泉蛋)

燒味夾膜雙拼
有點似台灣的刈包,醬汁惹味,肉的份量也不少。

鵪鶉蛋燒賣
傳統的點心愈來愈少看,肥瘦參半的燒賣最好吃。

芒果沙冰
柚子乳酸沙冰
柚子乳酸味道更清新更特別,但冬天飲一杯,整身子也冷起來。

北海道5.0 牛乳雪糕

2020-12-11 206 浏览
鼎爺進註荃灣民生區,{鼎家喜筷} 坐落於荃灣海之戀商場.走進餐廳就很有親切感,四周都是鼎爺的Q版公仔樣. 店員大多是年青一族非常親切有禮細心菜單方面,除了出名的燒鵝燒味外,還有燉湯、西式甜品,其中飲品也是重點推介, 各式各樣的咖啡,芝麻奶茶,還有一個飲品外賣專區今晚我們點了兩個主食溫泉蛋四寶飯有別於傳統用鹹蛋的四寶飯換上温泉蛋和燒鵝,叉燒,燒腩仔 都很搭配. 四寶飯上枱時香氣四溢, 燒鵝皮脆肉嫩 叉燒肥瘦適中, 燒腩仔外層脆脆 香口惹味. 麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁邪惡菜式總是有種令人難以抗拒之力,撈丁即食麵絕對是邪惡之一。 貴妃雞撕得非常幼條,吸進麻辣味, 一口一口愈吃愈麻,夏天必吃之選值得一讚, 兩個主食都附送新鮮沙律再試試傳統酒樓獨有的鵪鶉蛋燒賣非常足料紮實. 美味燒味夾膜雙拼很有北京風的菜式,一邊是叉燒一邊是燒鵝,底部有青瓜墊底,減低油膩感熱鮮檸檬薏米水超讚的,獨有黑糖可隨個人甜度加上,一邊暖著可以慢慢嘆,冬日必選。

今晚我們點了兩個主食

麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁

值得一讚, 兩個主食都附送新鮮沙律

再試試傳統酒樓獨有的
非常足料紮實. 美味