2022-01-24 87 浏览
火焰燒鵝髀🍗燒味夾饃雙拼✌🏻涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁🍜脆香蜜糖吐司🍞鐵觀音芝士茗茶🧀🍵呢一餐真係飽到上個心口,每一樣都好想食,每一樣都必試😋特別喺呢度嘅招牌菜火焰燒鵝髀🍗 鼎個皮燒過嚟好香好脆,加埋啲鵝油,食落好Juicy…😋👍🏻燒味夾饃雙拼有啲似食緊片皮鴨,鵝肉同叉燒一樣都咁好食👍🏻涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁,同脆香蜜糖吐司同鐵觀音芝士茗茶都正常發揮👍🏻麻辣手撕雞撈丁會有一種越食越開胃嘅感覺😋➡️ @dinglee_official ⬅️
火焰燒鵝髀🍗
燒味夾饃雙拼✌🏻
涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁🍜
脆香蜜糖吐司🍞
鐵觀音芝士茗茶🧀🍵

燒味夾饃雙拼有啲似食緊片皮鴨,鵝肉同叉燒一樣都咁好食👍🏻

麻辣手撕雞撈丁會有一種越食越開胃嘅感覺😋

➡️ @dinglee_official ⬅️
  • 火焰原隻燒鵝髀
2022-01-21 97 浏览
這間位於荃灣西的餐廳,以鼎爺之名作號招,走新派燒味Café路線,款式選擇多元化,芝士奶蓋、花茶、西式甜品、即燒燒味,一應俱全。🌸柑橘燒鵝脾伴陳皮蒜香肩意粉 $218油封鴨腿意粉吃得多,燒鵝脾意粉也是第一次吃,不得不讚其創意有嘉。燒味是這裡的招牌菜,店內明爐即燒,鮮果醃製,無添加味精,尤其是燒鵝,小編🐰當然要試下!招牌菜柑橘燒鵝以鮮橙、檸檬和青檸等醃製18小時,不但可以去除鵝羶,更令肉質更加軟腍,入口皮脆肉滑,啖啖果香,清而不膩。吃時再配上以鮮橙熬煮而成的手工製柑橘醬,有別於一般甜酸醬,酸酸甜甜,色香味俱全。🌸火焰黑豚腩叉燒 $168叉燒選用五層美國黑毛豬腩,肥瘦相間,五花三層,脂肪比例勻稱,配上玫瑰露即燒即食,不添加任何味精、鬆肉粉等,肉質鬆化,入口即溶。特設迷你小火爐,食客可以自製燶邊,燒起來充滿肉汁,芳香撲鼻,令人垂涎。🌸藍莓蘆薈綠茶 $30粒粒蘆薈加上藍莓,味道不太甜,健康清新,零負擔之餘,中和了燒味的油膩感。🌸黑芝麻咖啡 $28將上等芝麻蓉用人手雙重烘炒,按黃金比例調配奶及芝麻蓉打成泡沫,芝麻香氣香濃細膩,再倒入已沖調好的咖啡,味道層次分明,黑芝麻跟咖啡味道好夾。

🌸柑橘燒鵝脾伴陳皮蒜香肩意粉 $218

🌸火焰黑豚腩叉燒 $168

🌸藍莓蘆薈綠茶 $30

🌸黑芝麻咖啡 $28
2022-01-20 110 浏览
第一次試呢間,因為周圍要等位,呢間即刻有位。諗住鼎爺再加普通燒味飯唔會好差。 一黎到,個飯既米好差,淋、鬆,唔係靚米,咁嘅價錢冇可能比D咁差既米。 個豉油唔係一般燒味飯豉油,冇製過,純咸味,唔香。 燒腩仔好肥,一半皮係淋,唔係鬆化。雞就更加不堪,又肥又無味兼冇肉,全部雞背位。 收75 元仲差過街邊燒味檔。 食完之後,最奇怪雞下邊成堆油。食完又成口油,早知過大快活。 唯一好處係坐得舒服,同隔離枱嘅人一定有1.5米距離。
第一次試呢間,因為周圍要等位,呢間即刻有位。
諗住鼎爺再加普通燒味飯唔會好差。
燒腩仔好肥,一半皮係淋,唔係鬆化。
食完又成口油,早知過大快活。
唯一好處係坐得舒服,同隔離枱嘅人一定有1.5米距離。
2022-01-20 68 浏览
我bookmark呢間餐廳係因為佢既叉燒🐷特別在於會俾個火爐仔你㷫住🔥人果然都係鍾意呢類gimmick野!後來先知原來係鼎爺開既港式餐廳專走平民而又帶有少少fusion菜既概念提供燒味、燉湯、點心、意粉、甜品等自家明爐即燒燒味😧最新鮮仲唔係你!?講明絕無味精及鬆肉粉!!真係有良心👍🏻✐ 火焰黑豚腩叉燒 $168係佢啦係佢啦🔥🤩相當搶眼有氣勢!!激厚叉燒其實已經食得,但有個爐仔比你當玩下又好,打卡又好😚不過燒過後暖暖地口感大不同!職員細心地介紹叉燒沾滿麥芽糖,較易搶火,所以輕輕㷫一㷫就可以,可能因為自己燒左陣覺得特別香😌😌haha其實係因為用左美國黑毛豬腩,肥瘦分明又勻稱,肉質有咬口得黎都係稔,唔係落咗鬆肉粉果隻拿到死晒,食落香甜唔油膩!生呢舊叉燒真係好過生我🤣🤣🤣✐ 柑橘燒鵝飯 $95 轉瀨粉 +$10 黎得呢到點會唔食燒鵝!?😏唔知係咪因為大快活下午茶既影響,成日覺得燒鵝配瀨粉係最天衣無縫🤣好好彩分到靚位下庄!燒鵝好香,皮下脂肪唔厚之餘亦燒得香脆可口,因為用左唔少新鮮生果去醃製呢隻鵝,所以肉質軟稔,微微果香完全零羶味!👍🏻👍🏻最用心係連沾燒鵝既柑橘醬都係自家製,有別於平時食開既「例牌

我bookmark呢間餐廳係因為佢既叉燒🐷
特別在於會俾個火爐仔你㷫住🔥
人果然都係鍾意呢類gimmick野!

後來先知原來係鼎爺開既港式餐廳
專走平民而又帶有少少fusion菜既概念
提供燒味、燉湯、點心、意粉、甜品
自家明爐即燒燒味😧最新鮮仲唔係你!?
講明絕無味精及鬆肉粉!!
真係有良心👍🏻

✐ 火焰黑豚腩叉燒 $168

✐ 柑橘燒鵝飯 $95 轉瀨粉 +$10
最用心係連沾燒鵝既柑橘醬都係自家製,有別於平時食開既「例牌甜酸醬」,鮮橙熬煮酸酸咪咪充滿鮮果香🤤
跟餐原來有碟菜心,蠔油另上😆貼心位

✐ 白酒法國藍青口配蒜蓉包 $128
來個西式藍青口😂排得整齊好治癒,隻隻殼都有青口,慶幸酒味唔算濃,唔腥無沙。牛油洋蔥絲墊底,索晒青口既鮮🥰蒜蓉包烘得又香又脆,我搶埋朋友果舊食🤪🤪🤪

✐ 粉葛鯪魚赤小豆燉湯 $68
燉湯真材實料無花無假😌呢個湯清熱去濕,岩晒香港人去濕氣去疲倦,飲埋湯食埋渣其實都飽😝

✐ 凍泡沫咖啡 +$28
朋友總愛咖啡🤭讚口不絕,話即使好飽好飽但都想飲晒😂我⋯⋯繼續飲湯

✐ 蘿蔔糕
職員送左兩小件蘿蔔糕話俾我地試試🥰幾鹹香又唔油膩👍🏻不過我鍾意食滿滿蘿蔔絲既口感。

2022-01-15
午餐
早前去到海之戀商場搵食,見到間餐廳有鼎爺既Logo,又睇到餐牌非常多元化,就入去試一試🤩🐽 火焰黑豚腩叉燒 $168呢個係必點😍,就咁賣相已經係一百分,最特別係比我地自己燒,燒到焦香就可以食🤤佢唔係普通既豬,係用美國黑毛豬腩,所以肥瘦適中,非常軟淋🤣,仲食到油脂香🐽柑橘燒鵝飯 $85跟住就梗係要試下招牌柑橘燒鵝,燒鵝係用左橙、檸檬和青檸等新鮮生果醃製,食落有淡淡既果香,燒鵝最重要係皮脆肉嫩,呢度做到呀😆,配埋個柑橘醬,更有特色😋,燒味飯仲會送碟油菜同涼拌青瓜🐽化皮燒腩仔拼豉油雞瀬粉 $95燒腩仔個皮好脆,肥肥地既肉有啲入口即融既感覺☺️,豉油雞都好好味,雞肉好嫩滑,雞皮上哂色,好入味,另個個飯轉左瀬粉,瀬粉偏滑同彈牙,湯底係豬骨湯🐽生煎叉燒包 $50個包質感好似炸饅頭,裏面包住啲叉燒,又新穎又好食😍🐽烏龍芝士奶蓋 +$28芝士奶蓋好濃郁,而且夠厚,配埋烏龍茶絕配,不過飲哂成杯會有啲膩🐽凍田園水果茶 +$28水果茶好大杯,味道好清新,仲會飲到啲熱情果肉,酸酸甜甜咁🤣

🐽 火焰黑豚腩叉燒 $168

🐽柑橘燒鵝飯 $85

🐽化皮燒腩仔拼豉油雞瀬粉 $95

🐽生煎叉燒包 $50

個包質感好似炸饅頭,裏面包住啲叉燒,又新穎又好食😍

🐽烏龍芝士奶蓋 +$28

🐽凍田園水果茶 +$28

水果茶好大杯,味道好清新,仲會飲到啲熱情果肉,酸酸甜甜咁🤣
  • 生煎叉燒包
海之戀商場新開左一段時間,今日終於黎到行下街食下野,上到三樓見到一間設計簡約白色木系設計為主嘅餐廳 — 鼎家喜筷,門口位置就已經見到燒味部,所有燒味都係店內明爐即燒!🥢火焰之選火焰黑豚腩叉燒 $168選用美國黑豚腩叉燒配上玫瑰露現場即燒即食,燒起嘅時候玫瑰露嘅芳香令人垂涎,叉燒嘅脂肪同瘦肉分布均勻,肉質細嫩鬆化之餘,入口後油花香甜而不膩,每一小口叉燒都令人為之驚艷🤤🥢Fusion煮意柑橘燒鵝脾伴陳皮蒜香扁意粉 $218招牌柑橘燒鵝係店內即燒,選用左鮮橙、檸檬、青檸等鮮果醃製長達 18小時,果香深深滲入鵝肉裡面,燒鵝髀肉質鮮嫩多汁,皮脆肉滑,配上鮮橙熬煮嘅自家製柑橘醬,味覺上更上一層樓🤩 初嘗陳皮蒜香扁意粉中西合璧,舌尖上充滿驚喜!🥢點心黑松露燒賣 $48燒賣絕對係我最喜歡嘅點心之一✨ 燒賣中嘅肉粒分明,明顯無添加麵粉,每一顆肉粒都爽口鮮味,加上切碎左嘅鮮蝦粒,口感層次更加豐富,再配上黑松露提鮮嘅甘香,讚!🥢鮮果花茶熱薄荷檸檬蝶豆花茶 $38好似紫水晶一樣咁晶瑩剔透嘅顏色,用上透明玻璃茶壺盛上非常之吸引💜 蝶豆花嘅藍加上檸檬變成紫色,第一口已經品嚐到蝶豆花嘅茶香與微酸嘅檸檬味道,慢慢薄荷

🥢火焰之選
火焰黑豚腩叉燒 $168

🥢Fusion煮意
柑橘燒鵝脾伴陳皮蒜香扁意粉 $218

🥢點心
黑松露燒賣 $48

🥢鮮果花茶
熱薄荷檸檬蝶豆花茶 $38
好似紫水晶一樣咁晶瑩剔透嘅顏色,用上透明玻璃茶壺盛上非常之吸引💜 蝶豆花嘅藍加上檸檬變成紫色,第一口已經品嚐到蝶豆花嘅茶香與微酸嘅檸檬味道,慢慢薄荷嘅清香透出淡雅感覺

鼎家喜筷地理位置方便,食材選料精心,菜式賣相與味道俱全,由中式到西式到茶餐廳嘅款式都有,一份菜單選擇尤多實現多個味蕾願望!

2022-01-18 40 浏览
鼎家喜筷 Ding Lee (荃灣)🍾用餐體驗今日去左荃灣行Donki,行完睇下附近有咩好食。見到有間餐廳個logo好熟口面😳😳😳一睇個名叫「鼎家喜筷」先知鼎爺開咗間新餐廳喺呢到!睇個Menu都有唔少特色菜,媽咪對佢個柑橘燒鵝好有興趣,於是就入去試下啦!🖼環境見到餐廳裝潢好用心,有好多cute cute嘅鼎爺麥頭😍🤭😌環境都幾舒服。主食:🐦鼎家柑橘燒鵝 例牌下莊 $178+$20由於娘親一開始已經指明想試呢款,當然唔可以走佢數啦😘侍應叔叔聽到我哋嗌例牌,就好熱情咁推薦我哋要唔要加$20轉埋做下莊,媽咪聽到都想食下佢嘅燒鵝脾☺️!燒鵝燒得非常之靚,肉質好幼嫰,皮好脆口,仲非常入味。睇返佢描述,原來用咗鮮橙、檸檬、青檸等鮮果醃足18小時😳🤩!唔怪得食落唔會太膩,配埋佢個自家製柑橘醬真係一大享受,娘親都表示滿意!🔥火焰黑豚腩叉燒(使用玫瑰露)$168一望個Menu我自己就被「火焰之選」系列吸引咗🥳打卡度好高之餘,仲有我最鍾意嘅BBQ FEEL😍😍嚟到真係好靚,黑豚腩油脂分布好平均,方粒切法令人感覺好厚實,真係好有驚喜😋少少焦香好香口!🐖西班牙黑毛豬火腿溫泉蛋卡邦尼意粉 $108同家人食嘢少不了
鼎家喜筷 Ding Lee (荃灣)

🍾用餐體驗

🖼環境

主食:

🐦鼎家柑橘燒鵝 例牌下莊 $178+$20

🔥火焰黑豚腩叉燒(使用玫瑰露)$168

🐖西班牙黑毛豬火腿溫泉蛋卡邦尼意粉 $108
同家人食嘢少不了碰到一個情況,就係一個想食中式,一個想食西式。「Fusion 煮意」系列可以完美咁化解到呢類衝突🤭🤭卡邦尼意粉好creamy,黑毛豬火腿嘅鹹香可以好好中和油膩感,又岩晒上一代的口味!👨‍👩‍👧‍👦

飲料:
🍹田園水果茶 +$28
由於我同娘親只係叫咗「Fusion 煮意」有跟餐飲,所以我哋就叫咗一壺的水果茶Share嚟飲。水果茶非常足料,有好多款水果,熱情果、士多啤梨🍓、藍莓🫐、荔枝、火龍果,仲有一個茶包。本身以為會淡淡地,點知飲落非常香濃,熱情果味好出!🕯️佢有枝小蠟燭不斷加熱,不但可以一直暖住壺茶,而且仲令果茶愈煲愈濃,好正啊!

📍地址: 新界荃灣大河道100號海之戀商場3012號舖,2488 8399(荃灣西站C4出口,步行約3分鐘)

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟
#鼎家喜筷 @dinglee_offical
#荃灣美食 #荃灣餐廳 #荃灣 #荃灣西 #中菜 #FUSIONFOOD #燒味 #燒鵝 #hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hk #hongkong #食好西 #食西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #相機食先 #食物治療 #美食治療 #靜觀進食 #愛自己 #心理輔導
2022-01-18
  • 田園果茶
2022-01-18 104 浏览
⭐️鼎爺出品⭐️真係掂呀‼️🎐平時好少嚟荃灣,今日嚟Donki Shopping,經過海之戀商場見到呢間鼎家喜筷🥢個火焰原隻燒鵝髀好吸引😍同埋成間餐廳主題都係鼎爺Q版公仔,幾得意下😛呢間餐廳主打燒味,但其他選擇都非常多🤗🔸火焰原隻燒鵝髀打卡一流呀❗️大大隻原隻燒鵝髀跟火爐上,重點係用橙酒做燃料,令到燒鵝嘅果味更濃!油份從鵝髀滴出令火勢愈來愈猛烈🔥超夸張😂呢到嘅燒鵝係用咗鮮橙、檸檬同埋青檸等鮮果長時間醃製,咁樣不但可以去除羶味,肉質更鬆化🤤燒到差唔多,就可以食啦,入口真係皮脆多汁,肉質嫩滑,啖啖果香,肥而不膩呀,超好食呀😋必食💯👍🏻🔸上湯瀨粉$20蚊大大碗瀨粉,非常抵食👍🏻瀨粉食落彈牙,湯底唔會好重味精!拎嚟送燒鵝食,好夾呀😛🔸麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁睇餐牌已經覺得呢個太邪惡啦😝受唔住誘惑,最後我都係order咗😂好大份呀!嗰麵食落好爽口,充滿麻辣蒜香味,非常惹味!麵條夾雜住嫩滑嘅手撕雞、爽脆嘅青瓜絲、蘿蔔絲同埋沙葛絲,賣相及口感都十分豐富,好食呀😋🔸熱田園水果茶水果茶以玻璃茶壺上,仲有蠟燭keep住溫度,可以慢慢飲😍飲落好香水果味,茶底清新,唔會太甜,非常解膩!🔸芒果沙冰芒果🥭味濃郁,酸甜度
⭐️鼎爺出品⭐️真係掂呀‼️

🔸火焰原隻燒鵝髀

🔸上湯瀨粉

🔸麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁

🔸熱田園水果茶

🔸芒果沙冰
芒果🥭味濃郁,酸甜度適中,仲有粒粒芒果肉,清爽冰凉😛正!都幾大杯㗎

🔸流心朱古力心太軟 配 北海道5.0牛乳雪糕
心太軟唔算好流心,有少少啦!勝在食落有好濃嘅🍫朱古力味,配埋超級濃郁滑口嘅北海道5.0牛乳雪糕🍦正到不得了呀😋大滿足🥰

💁🏼‍♀️呢間餐廳整體都幾高質,選擇非常多,同埋打卡一流呀❗️一定要試個火焰原隻燒鵝髀呀😍真係睇得玩得又食得😝掂!

• 火焰原隻燒鵝髀
  • 涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁
  • 北海道5.0牛奶雪糕
2022-01-17 44 浏览
鼎家喜筷菜式創新👍🏻,甜品種類多🧈🧇🍧柑橘燒鵝叉燒飯🥩🦆🍚 $95,燒鵝脾另加 $90🦆燒鵝喺餐廳主打食物 #必食推介,燒鵝控制火喉剛剛好,鵝脾外皮香脆,肉質嫩滑,點上秘製柑橘醬,特別惹味。🥩叉燒有濃郁嘅豚肉味道,外皮香脆,沾了玫瑰露,味道香口而且入口溶化,肥瘦均勻及厚度適中,口感 juicessss。豬潤煲丁配丹麥酥🍜 $65而家好少餐廳有豬潤食,豬潤加入薑絲煮,帶有薑汁嘅香味,口感爽脆,非常惹味。出前一丁軟硬適中,加入麻油更美味。丹麥酥烘到脆卜卜,配媡奶份外甜絲絲。甜品:鮮果窩夫配北海道5.0牛奶雪糕 🧇 $68窩夫上枱時聞到香噴噴嘅蛋味🥚,牛乳雪糕同士多啤梨點綴,令賣相更吸引,雪糕嘅牛乳味道非常濃郁,食到舔舔脷😋富士蘋果芝士蛋糕🧈 $38芝士蛋糕綿密,口感清甜,食落有蘋果肉,喺輕食甜品之選。湯品🍲:杏汁花膠燉白肺湯 $108大塊花膠夠真材實料,滋潤養顏,一試難忘 #誠意推薦陳皮綠豆鱆魚蓮藕湯 $65湯味道清甜,健脾養胃,補血益氣,加入綠豆令湯變得補而不燥飲品🍹:田園水果茶 🍓🥝 $28有藍莓、士多啤梨、奇異果、荔枝同熱情果嘅果籽,有多種水果,口感豐富,好解渴。熱薄荷檸檬碟豆花🍋🌿
鼎家喜筷菜式創新👍🏻,甜品種類多🧈🧇🍧

柑橘燒鵝叉燒飯🥩🦆🍚 $95,燒鵝脾另加 $90

豬潤煲丁配丹麥酥🍜 $65

甜品:

鮮果窩夫配北海道5.0牛奶雪糕 🧇 $68

富士蘋果芝士蛋糕🧈 $38
芝士蛋糕綿密,口感清甜,食落有蘋果肉,喺輕食甜品之選。

湯品🍲:

杏汁花膠燉白肺湯 $108
大塊花膠夠真材實料,滋潤養顏,一試難忘 #誠意推薦

陳皮綠豆鱆魚蓮藕湯 $65
湯味道清甜,健脾養胃,補血益氣,加入綠豆令湯變得補而不燥

飲品🍹:

田園水果茶 🍓🥝 $28

熱薄荷檸檬碟豆花🍋🌿$28 (配百花蜜🍯) 碟豆花嘅紫藍色好吸引,加入薄荷葉增加香氣,配百花蜜令茶嘅味道甘甜。

鼎家喜筷 🥢
📍荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
  • 鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕
  • 鼎家柑橘燒鵝孖寶飯
2022-01-16 36 浏览
我公司附近就冇乜嘢食嘅,所以平時耐唔耐食lunch都會去遠少少嘅地方搵嘢食呢一日就同同事2個碌咗去海之戀搵嘢食🥢火焰黑豚腩叉燒 $168見到好多人都有嗌呢個我緊係要嗌黎試吓啦😌叉燒選用美國黑毛豬腩肉,加咗玫瑰露即燒即食,上枱已經聞到浸香味,食落肥瘦均勻,肉質鬆化,如果鍾意食燶邊叉燒既可以自己再燒耐啲啲,不過要記得睇火啊如果唔係燒得過燶就唔好啦🥢柑橘燒鵝拼貴妃雞飯 $85柑橘燒鵝都係呢間餐廳另一招牌菜式,以自家製鮮橙熬煮既柑橘醬取代一般坊間既燒鵝甜酸醬,隻燒鵝仲用左唔同鮮果醃製左18個鐘,等啲鮮果香氣慢慢滲入鵝肉,去除羶味之餘肉質都鬆化啲。再用冰水令鵝身外皮更緊致,之後用火將鵝既多餘油脂逼出,食落皮更脆🥢日式櫻花蝦腩片鍋飯 $62見到呢個有👍🏻logo所以嗌黎試下,淡淡既櫻花蝦香味配豬腩肉又幾夾幾好食啵🥢燒味夾饃雙拼(2件) $56呢個夾膜一個係燒鵝,一個係叉燒,配埋青瓜一齊食,個包熱辣辣好鬆軟🥢麻辣皮蛋 $38唔會好辣,我朋友唔食得辣都食到,個重蒜麻辣味道我幾鍾意🥢炸椒鹽魷魚鬚 $48魷魚鬚炸得幾脆,不過個椒鹽味就唔係好出,呢個價錢黎講啲魷魚鬚都幾大條,份量幾多✨凍藍莓蘆薈綠茶 $28
呢一日就同同事2個碌咗去海之戀搵嘢食

🥢火焰黑豚腩叉燒 $168
見到好多人都有嗌呢個我緊係要嗌黎試吓啦😌

🥢柑橘燒鵝拼貴妃雞飯 $85

🥢日式櫻花蝦腩片鍋飯 $62

🥢燒味夾饃雙拼(2件) $56

🥢麻辣皮蛋 $38
唔會好辣,我朋友唔食得辣都食到,個重蒜麻辣味道我幾鍾意

🥢炸椒鹽魷魚鬚 $48

✨凍藍莓蘆薈綠茶 $28
好清新嘅一杯嘢飲,又唔會太甜,唔錯
2022-01-13 49 浏览
招牌火焰燒鵝脾淨係個賣相已經好給引,個爐係用橙酒做燃料,所以食落特別香同濃味柑橘燒鵝根據佢介紹用了鮮橙、檸檬和青檸等鮮果醃製,在長達 18小時的醃製過程中,不但去除羶味,更使肉質鬆化。 爐火將鵝的多餘油脂逼出。入口皮脆多汁。一般點酸梅醬,呢度用自家製柑橘醬,鮮橙熬煮,另一面個芥辣都好香濃夾饃熱辣辣,好似食緊北京填鴨咁。麻辣手撕雞撈丁,呢個係凍食,熱食可能仲正仲叫咗個凍奶茶同芝士奶蓋鐵觀音同埋雪糕厚吐司做甜品真係飽到震

夾饃熱辣辣,好似食緊北京填鴨咁。

麻辣手撕雞撈丁,呢個係凍食,熱食可能仲正

2022-01-12 33 浏览
鼎家柑橘燒鵝🥢燒味標榜係店內即燒,燒鵝嘅賣相非常對辦,鵝皮富有光澤而且非常鬆脆,鵝油嘅甘香洋溢口腔,鵝肉用咗鮮果醃製,調味唔會過濃過鹹,另外值得一提嘅係點燒鵝嘅醬汁係手工柑橘醬,味道比較香甜之餘亦帶橙汁嘅天然清香,而且仲有少少橙皮喺裡面,同平日坊間食到嘅酸梅醬有所不同~火焰黑豚腩叉燒🔥黑豚腩肥瘦相間,一層肥肉一層瘦肉,即燒迫出油脂,油脂包裹住瘦肉,叉燒軟腍而富油香,仲有自製脆口燶邊,好食!西班牙黑毛豬火腿溫泉蛋卡邦尼意粉🍝叫咗兩款燒味想食下另類少少嘅菜式,就試一試卡邦尼意粉,黑毛豬火腿嘅鹹香令意粉更濃味,麵質唔會太軟👌白芝麻奶茶☕️依杯望落有啲似cappuccino, 其實係奶茶底,面層係自家烘炒石磨嘅芝麻粉加鮮奶打成嘅奶泡,飲落好有芝麻香,而且保留到少許芝麻顆粒增加口感👍
鼎家柑橘燒鵝🥢

火焰黑豚腩叉燒🔥

西班牙黑毛豬火腿溫泉蛋卡邦尼意粉🍝

白芝麻奶茶☕️
2022-01-12 36 浏览
鼎爺燒味出曬名明爐即燒 ,一直想試下,終於喺荃灣西開鋪啦餐廳裝修舒服,而且周圍有好多鼎爺嘜頭公仔🙈*火焰原隻燒鵝脾 $198用嚟打卡一流💙 最特別係用橙酒做燃料,所以食落果味香濃,,再加上燒既時候迫曬鵝油出嚟令入口更皮脆肉嫩,肥而不膩👍🏾之所以咁好食係全賴18個鐘過程中用咗鮮橙、檸檬和青檸鮮果醃製,鮮果香氣滲入鵝肉,再用冰水浸過鵝身,令鵝身外皮緊加緊致,肉質更鬆化😍*蜜汁靚叉拼燒腩仔 $85 (附油菜)叉燒肉質軟腍,蜜汁香濃腩仔好清晰見到肥瘦相隔,皮脆肉嫩,唔似出面咁又乾又咸*酒香話梅蝦 $108🍤為更入味餐廳預先去除蝦殼,再用冰糖浸話梅,酸酸甜甜好開胃*沙爹牛肉多士 $18 (烘底 +$3)好香沙爹醬,牛肉軟腍大塊,份量多到滿瀉😍*熱黑芝麻咖啡 +28 (加配)咖啡奶同茶嘅比例適中,炒過嘅黑芝麻亦分外香,估唔到兩者味道咁夾*吉列廣島蠔一客 (5隻) $68外層炸粉又薄又酥脆,裹面鮮甜軟滑,仲好肥美多汁😍
鼎爺燒味出曬名明爐即燒 ,一直想試下,終於喺荃灣西開鋪啦

餐廳裝修舒服,而且周圍有好多鼎爺嘜頭公仔🙈

*火焰原隻燒鵝脾 $198

再用冰水浸過鵝身,令鵝身外皮緊加緊致,肉質更鬆化😍
火焰原隻燒鵝脾

*蜜汁靚叉拼燒腩仔 $85 (附油菜)
叉燒肉質軟腍,蜜汁香濃
腩仔好清晰見到肥瘦相隔,皮脆肉嫩,唔似出面咁又乾又咸

*酒香話梅蝦 $108🍤
為更入味餐廳預先去除蝦殼,再用冰糖浸話梅,酸酸甜甜好開胃
酒香話梅蝦

*沙爹牛肉多士 $18 (烘底 +$3)
好香沙爹醬,牛肉軟腍大塊,份量多到滿瀉😍
沙爹牛肉多士

*熱黑芝麻咖啡 +28 (加配)

*吉列廣島蠔一客 (5隻) $68
外層炸粉又薄又酥脆,裹面鮮甜軟滑,仲好肥美多汁😍
吉列廣島蠔
熱黑芝麻咖啡
2022-01-06
火焰原隻燒鵝脾
沙爹牛肉多士
吉列廣島蠔
熱黑芝麻咖啡
2022-01-08 168 浏览
今次又黎到我經常去既其中一個地方海之戀🌊個日仲要係最後一晚既堂食😐希望可以如期開番堂依晚市啦!最後一晚揀左去食鼎家喜筷,見到d燒味好吸引😍🥢食物🥢1️⃣火焰黑豚腩叉燒$168: 叉燒已預先放在上爐,店員會點火,仲好細心提醒我地叉燒油份比較豐富,所以要記得唔好燒太耐會痴底❗我地一路燒已經聞到好香玫瑰露酒味,叉燒肥瘦均衡,入口軟腍同時帶有少少香甜味😋2️⃣溫泉蛋四寶飯$128: 一次可試勻幾種款式👏🏻燒肉皮卜卜脆,瘦肉與脂肪有油份及肉汁✨燒鵝亦係招牌菜之一,除了脆皮之外,肉質嫩又不肥膩👍🏻叉燒厚切,入口鬆化!記得將飯加上溫泉蛋撈勻😛3️⃣黑松露燒賣$48: 我同朋友都好喜歡黑松露,這款冇令我地失望!好香既黑松露味道,而且Size好大粒,食落去啖啖肉✨4️⃣脆香蜜糖吐司配5.0牛奶雪糕$62: 金金黃黃既樣子好吸引❤️一定要先影相先~預先切了一格格方便切開食,麵包充滿牛油香味,加埋北海道雪糕,可以感受一凍一暖既口感~🍹飲品☕1️⃣ 鐵觀音$ 48: 茶味香濃,入口很純。2️⃣觀音芝士奶蓋$28: 奶蓋綿滑,芝士味唔會過濃很岩我,與茶味好夾,很推薦✔️💥環境💥門口/牆壁有很多鼎爺既Q版公仔好可愛連天花版都有好有心思,座位

🥢食物🥢

🍹飲品☕
1️⃣ 鐵觀音$ 48: 茶味香濃,入口很純。

💥環境💥
門口/牆壁有很多鼎爺既Q版公仔好可愛
連天花版都有好有心思,座位都落坐得幾舒服。
2022-01-08 34 浏览
裝修超有喜感由店內裝潢到餐牌處處都見到個Q版鼎爺媽媽超開心見到佢偶像😆燒味夾饃雙拼一個包住叉燒一個包住燒鵝如果個夾饃薄啲會好啲,咁就會更加爆汁柑橘燒鵝 例牌份量充足鍾意佢唔似傳統鵝脾上色過度而掩蓋左鵝味個柑橘醬好好味,完全昇華左隻鵝🍗可以外賣個醬嗎?蜜汁叉燒豉油雞飯係本人鍾意既半肥瘦叉燒,唔會太肥豉油雞好滑,但係無跟蔥油蔥油拌🍚先係精髓🤤熱田園水果茶茶香同有淡淡既水果甜味🍓🥝🫐鐵觀音芝士奶蓋唔似飲開奶蓋會有濃濃既芝士味係調左甜味既奶蓋
裝修超有喜感
由店內裝潢到餐牌
處處都見到個Q版鼎爺
媽媽超開心見到佢偶像😆

燒味夾饃雙拼
一個包住叉燒一個包住燒鵝
如果個夾饃薄啲會好啲,咁就會更加爆汁

柑橘燒鵝 例牌
份量充足
鍾意佢唔似傳統鵝脾上色過度而掩蓋左鵝味
個柑橘醬好好味,完全昇華左隻鵝🍗
可以外賣個醬嗎?

蜜汁叉燒豉油雞飯
係本人鍾意既半肥瘦叉燒,唔會太肥
豉油雞好滑,但係無跟蔥油
蔥油拌🍚先係精髓🤤

熱田園水果茶