2021-11-23 80 浏览
🖤點心到🤍🌟潮州粉果外皮很煙韌 不會很厚或者很薄 厚度剛剛好每一顆都很飽滿 內餡很豐富 超級足料🌟黑松露菜苗餃這個又是很飽滿的一隻鮮蝦很大又彈牙外皮軟糯 薄薄的一層包裹着鮮蝦和菜苗味道比較清淡 是材料本來的味道🌟懷舊鵪鶉蛋燒賣一整顆鵪鶉蛋放在豬肉燒賣上肉質新鮮 外皮很薄燒賣彈牙 料也很足🌟鮮蝦腐皮卷剛炸好的腐皮很酥脆 熱騰騰的包裹着鮮蝦滑鮮蝦滑超級彈牙雖然是炸的 但完全不油膩配上醬汁挺好吃的🌟蜜汁叉燒腸腸粉皮很好吃 厚薄適中裏面有足料的叉燒叉燒是甜的 配上帶鹹的醬油咸甜口味讓人一口接一口整體環境挺舒適 也很乾淨適合跟朋友談天 吃點心侍應有禮貌點心都是香港製作的 明顯跟其他點心店的質素有分別推薦大家想吃點心 但又不想吃傳統酒樓的時候去📍點心到 (佐敦)佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
🖤點心到🤍

適合跟朋友談天 吃點心
侍應有禮貌
點心都是香港製作的 明顯跟其他點心店的質素有分別
推薦大家想吃點心 但又不想吃傳統酒樓的時候去

📍點心到 (佐敦)
2021-11-23
今日同老公去做野,搞掂都已經2點半…係附近見到呢間食點心又唔洗等位,茶位都係$3/個,又冇加一食物晶瑩蝦餃皇蝦餃唔係以大取勝嘅呢粒蝦餃真係一粒蝦咁包入去!個皮好薄,好挺身,但又有煙韌嘅口感唔粘唔爛又唔厚一粒啪入口好好食黑金流沙包 - 必食!我本身想叫卡通包架🥲但老公話有皇牌緊係要叫皇牌架啦😒個個都話呢個好食架我本身係奶皇控🤣🤣🤣呢個真係要食!好香奶黃味,唔係月餅甜到死個隻味!同埋呢個包好薄,唔會食晒啲涵乾𡁻個包。(不過個包好軟熟,就咁食包都好味😋)醬皇金錢肚 - 必食呢個金錢肚好軟熟!好怕食到啲死咬爛咬個啲🤣🤣🤣然後個金錢肚又好入味,唔係好咸個啲,個平衡超好!下面仲有啲蘿蔔,個蘿蔔炆到透明,好甜!第一次會食埋啲配料😝😝金沙脆皮銀蘿腸呢個一定要成節啪入口!因為佢個皮好軟熟,入面個層好脆!真係食到Chok chok 聲😆入面係有菜同蘿蔔…先軟後脆再冧嘅感覺我自己好鐘意個腸粉皮!好滑!要多豉油🙋🏻‍♀️唔該原隻蝦燒賣山竹牛肉球呢個又要講下個喼汁先!個喼汁有啲辣架🌶冇食過又冇諗到佢係辣…突然俾佢攻陷我條脷👅不過又同個牛肉幾夾架喎🤣個牛肉球好彈牙!個腐皮好好食,應該係炸過?🤔好香豆味服務嘩🤣我本身
今日同老公去做野,搞掂都已經2點半…
係附近見到呢間食點心
又唔洗等位,茶位都係$3/個,又冇加一

食物

晶瑩蝦餃皇

蝦餃唔係以大取勝嘅
唔粘唔爛又唔厚
一粒啪入口好好食
晶瑩鮮蝦餃

黑金流沙包 - 必食!
我本身係奶皇控🤣🤣🤣呢個真係要食!
好香奶黃味,唔係月餅甜到死個隻味!
黑金流沙包
黑金流沙包、蝦餃

醬皇金錢肚 - 必食

醬皇金錢肚

我自己好鐘意個腸粉皮!好滑!要多豉油🙋🏻‍♀️唔該

山竹牛肉球

嘩🤣我本身都覺得自己好有禮貌,呢到有個staff(1男1女)超級有禮貌🙈帶位、俾餐紙、問杯茶….啲語氣都超級文雅🤣呢個真係要讚!

裝修好文雅,所有點心名都係牆到,啲位置都好闊落,又光猛

2021-11-22
晶瑩鮮蝦餃
黑金流沙包
黑金流沙包、蝦餃
醬皇金錢肚
2021-11-19 121 浏览
咁啱去咗佐敦經過見到間隱世點心鋪同屋企人嘆翻個下午茶茶價簡直係時光倒流價價錢每位只係$3仲要免加一服務費真係非常抵食😋點心種類有好多閒日三點入座都坐滿晒人🔸卡通流心芋蓉包 $22呢款必點呀!睇點心紙上嘅圖已經見到呢款包好可愛🤣仲要幾特別!有個包都有唔同emoji😆平時食開都係流沙奶黃!呢款係芋蓉流沙,好香芋頭味😍一吱出嚟好流心😋食完都唔會覺得好濟🔸原隻蝦燒賣(兩粒) $15佢隻大蝦係燒賣面,蝦隻🦐爽口彈牙😋仲要大大粒!有兩粒或四粒揀!可以比人淨係叫兩粒好好。因為有時兩個人都食唔到太多嘢,每款又想試下,叫兩粒就最好!🔸金沙脆皮銀蘿腸 $26外層係嫩滑腸粉包著一層脆脆,脆脆層入面再包著入面清甜嘅蘿蔔絲!簡直係多重口層,外軟內脆😋仲有菜心係面👍🏼🔸籠仔金銀蒜海蝦飯 $40呢個價錢好抵食!海蝦飯好大籠😍海蝦大隻又新鮮,好香蒜蓉味!個飯有陣陣清香嘅荷葉味👍🏼好有驚喜🔸楊枝金露 $20甜品最怕會好甜,呢個楊枝甘露甜度啱啱好!好足料,每羹都有好多芒果粒😋雖然依加唔係芒果季節,但都好甜😍
咁啱去咗佐敦

🔸金沙脆皮銀蘿腸 $26

🔸籠仔金銀蒜海蝦飯 $40

🔸楊枝金露 $20
2021-11-18 118 浏览
每逢我諗唔到食咩好,都會走去飲茶🫖一盅兩件,永遠都係我的至愛🥰結果去咗呢間點心專門店☺️全部點心都係即叫即蒸😚茶芥都只係$3位,仲要無加一服務費😌晶瑩鮮蝦餃(2粒)🦐$15原隻蝦燒賣(2粒)🤓$15估唔蝦餃同燒賣都可以兩件咁叫😌蝦餃晶瑩剔透,爽滑彈牙😛燒賣口感軟嫩,蝦肉鮮甜😎叫曬兩款,每款都係$15,價錢合理👍潮州粉果😊$19我至鍾意食粉果,每次飲茶都一定會嗌😄味道真係唔錯,皮薄餡靚,而且好足料😍加埋辣椒油一齊食,Perfect😚鮮竹牛肉球🐮$19大大粒,肉質結實,口感嫩滑😜香茜牛肉腸🐄$24餡料豐富,芫茜味夠😙皮唔算厚,食落夠滑溜😝籠仔鳳爪排骨飯🍲$32份量比起平時嘅多少少🤏米飯帶有陣陣嘅荷葉香味😙點心到 (佐敦)佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
每逢我諗唔到食咩好,都會走去飲茶🫖
一盅兩件,永遠都係我的至愛🥰

結果去咗呢間點心專門店☺️
全部點心都係即叫即蒸😚
茶芥都只係$3位,仲要無加一服務費😌

晶瑩鮮蝦餃(2粒)🦐$15
原隻蝦燒賣(2粒)🤓$15
估唔蝦餃同燒賣都可以兩件咁叫😌
蝦餃晶瑩剔透,爽滑彈牙😛

燒賣口感軟嫩,蝦肉鮮甜😎
叫曬兩款,每款都係$15,價錢合理👍

潮州粉果😊$19
我至鍾意食粉果,每次飲茶都一定會嗌😄
味道真係唔錯,皮薄餡靚,而且好足料😍
加埋辣椒油一齊食,Perfect😚

鮮竹牛肉球🐮$19
大大粒,肉質結實,口感嫩滑😜

香茜牛肉腸🐄$24

餡料豐富,芫茜味夠😙
皮唔算厚,食落夠滑溜😝

籠仔鳳爪排骨飯🍲$32

份量比起平時嘅多少少🤏

米飯帶有陣陣嘅荷葉香味😙

點心到 (佐敦)
2021-11-01 353 浏览
好耐好耐好耐無去過飲茶🥢就係琴日學完野之後喺附近搵嘢食嘅時候, 見到呢間點心到幾時就決定去試吓(最大原因係果一刻唔使等位😛)呢度食點心嘅餐廳當然同茶樓好唔同, 而且環境都頗擠迫, 不過對於我哋得一個鐘時間食點心嘅話, 呢類嘅點心餐廳就會比較啱我哋😄我地點左:黑金流沙包$25 - Little K 話最鐘意呢個, 覺得好似食緊月餅咁喎😛蜆蚧鯪魚球$25-Daddy 話好好食👍🏻鮮竹牛肉球$19-Ok, 唔錯四寶滑雞扎$28-個雞真係幾滑👍🏻黑松露菜苗餃 $26-幾好食但係個黑松露就冇乜味🙂上海小籠包$24-小籠包入邊的湯好好味😋蠟味飯$45- size 比想像中大, 都唔錯🙂榴槤雪媚娘 $32-值得一試, 但係cream 太多, 如果鍾意食榴槤嘅試一次😚茶錢$3 個食咗一陣出邊已經有10個8個人排緊隊, 環境都幾迫, 適合幾個人想食點心但唔係for 你嘆茶既之選☺️
好耐好耐好耐無去過飲茶🥢

蠟味飯$45- size 比想像中大, 都唔錯🙂

茶錢$3 個

2021-10-31
2021-10-22 365 浏览
When I came into the restaurant, I smelled durian and saw a boy eating something with his hand. I followed him to order “Chilled durian with cream wrapped glutinous rice rolls 2pcs $30”. The rice rolls were served in a big spoon. Two gloves were provided so that we could eat by hand. Rice rolls were with many cream and some durian, the durian taste a bit light.Prawn dumplings 2pcs $15It was little small and the dumplings skin was a bit hard.Found this dim sum shop in Jordan, need to queue for ar

Prawn dumplings 2pcs $15
It was little small and the dumplings skin was a bit hard.Found this dim sum shop in Jordan, need to queue for around 15mins for weekend lunch. Feel very hot 🥵 when queuing.

2021-07-03
2021-10-03 610 浏览
星期日嘅下午本來想去隔離嘅Cafe,點知無謂又要排長龍,之後喺佐敦行吓行吓就見到隔幾個鋪位有間食點心,見到佢開咗冇幾耐就想試吓。環境幾舒服,又有音樂環境又OK。入到嚟張Menu設計得幾好,整體好舒服,之後就叫咗幾個王牌嚟試吓。第一樣,茄子,入口有驚喜,外脆內軟入口爆汁,唔錯。第二樣,香辣排骨飯個飯粒粒分明煙靭,唔使撈豉油已經好夠味,又夠香,鍾意食佢嗰啲。第三樣,金錢肚就麻麻哋,入口唔係好爽,林身到爛,麻麻哋,下次唔會想試。第四樣,鵪鶉蛋燒賣,整體個燒賣質感都OK,但係味道比起傳統燒賣就淡咗啲,但係鵪鶉蛋就超爽彈牙,比分就俾一半多少少唔係太有驚喜。最後就試埋個榴槤甜品,榴槤送上嚟嘅時候外貌幾吸引,外型顏色有幾靚,榴槤外皮夠煙韌,大大粒,下次都想再嗌榴槤甜品。整體上第一次光顧環境整體味道都OK,下次再試吓其他嘢食。

第一樣,茄子,入口有驚喜,外脆內軟入口爆汁,唔錯。

整體上第一次光顧環境整體味道都OK,下次再試吓其他嘢食。
2021-09-23 520 浏览
好耐冇同男朋友飲茶,search到呢間係附近就黎試下。我地叫咗個金沙脆皮銀蘿腸($26)。雖然一開頭黎錯叉燒腸,但我地同返侍應講既時候,佢都好好禮貌咁幫我地換返。腸粉皮好滑,入面好脆,真係會食上癮之後黎咗個金錢肚($24),都算入味,不過有舊大舊d既就比較難咬,同埋我啊婆口味,覺得再淋d都可以,佢下面仲有蘿蔔粒,都係好入味架,而且唔會太硬。然後係黑松露菜苗餃($26),呢個就有d失望喇,食落去完全冇黑松露味,同埋個皮有d過厚,成隻餃味道偏淡。我地仲叫咗2粒燒賣($15),呢個就好食好多,大大隻蝦,又多豬肉,口感紮實,味道岩岩好。之後我地有試埋黑金流沙包($25),呢個都抵讚,個流心唔會太實又唔會太水,蛋黃又夠香想滋補一下就叫咗個黑蒜螺片燉肉湯($38), 除咗有黑蒜、螺片、豬肉,仲有2隻雞腳,真係幾足料,黑蒜味道比較重,唔中意既朋友就唔好叫了。最後唔夠食就叫埋個釀茄子,上面有一大舊鯪魚肉,下面既茄子就夠淋夠入味,而且仲好夠熱
好耐冇同男朋友飲茶,search到呢間係附近就黎試下。

• 燒賣
  • 黑金流沙包
  • 金沙脆皮銀蘿腸
  • 燒汁釀茄子
  • 黑蒜螺片燉肉排
2021-09-19 300 浏览
特別要求講左要辣椒油 但係無俾到 咁要特別要求離做咩?咁簡單中文字都唔識睇 就算講左都唔會跟進既 人地拎個外賣返屋企係咪要再行多次去拎過?咁如果人地食花生會敏感 叫你唔好落 你地都唔會理 咁仲點再幫襯?
外卖自取
2021-09-18 343 浏览
週末想吃點心外賣自取點了牛肉腸粉, 外皮十分滑, 牛肉份量多, 好味。配上一條菜芯,營養均衡。 價錢也很實惠。無論一個人不想煮飯還是一家人聚會嘆下點心, 都是很好的選擇。
外卖自取
2021-09-14 259 浏览
🔸️ 好耐冇飲咗茶啦👅今日嚟到佐敦試下點心嘅店🥰-----------------⭐ 沙律明蝦角 $28🔸️ 熱辣辣炸出嚟 好脆口入面蝦肉打到好似蝦膏咁 爽口彈牙😋👍🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐-----------------⭐ 金沙脆皮銀蘿腸 $26🔸️ 腸粉入面有啲蘿蔔絲 食落去好有口感😋不過食到一半覺得有啲油膩🙈🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐----------------⭐ 黑金流沙包 $25🔸️ 熱辣辣食好好味 黃流唔算好多但係唔會好甜 味道剛剛好🥰🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐----------------⭐ 豉汁蒸鳳爪 $19🔸️ 鳳爪唔係用平價鳳爪 大大隻食落去有好多肉豉汁味道濃郁👍🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐----------------⭐ 原隻蝦燒賣 $15🔸️ 大大粒蝦肉 爽口彈牙😆⭐晶瑩鮮蝦餃$15🔸️ 入面有大蝦肉 皮唔會太厚 不錯😆🧸推薦指數:⭐⭐⭐⭐----------------㊙️總括而言,得閒想飲下茶, 又唔想去酒樓,點心店值得推介👍 茗茶$3 出面已經好少有咁平❗-----------------點心到佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
🔸️ 好耐冇飲咗茶啦👅

⭐晶瑩鮮蝦餃$15
🔸️ 入面有大蝦肉 皮唔會太厚 不錯😆

點心到
2021-09-05 221 浏览
_佐敦點心店❣️燒賣同蒸飯好食😋燒賣可以叫兩粒可以叫四粒楊枝甘露$20值得一試💕我覺得好食過糖水舖嗰啲🤣整體環境都乾淨馬拉糕就唔建議大家叫🤭整體評分7.8/10
_

整體環境都乾淨

馬拉糕就唔建議大家叫🤭

整體評分7.8/10
2021-08-28 250 浏览
多次造訪的廣式點心店,環境座位比舊店寬闊舒服很多。點心款式有很多選擇,亦有盅頭飯供應,最喜歡的蝦餃、燒賣、牛肉都很有質素,鬆脆春卷及炸腐皮卷都值得推介。價錢很合理。非常值得推薦的食店。
2021-08-25 267 浏览
難得放假所以同爸爸一齊去飲茶去到坐低發現一個職員都冇估計應該係人手唔充足跟住就自己開始搵水壺喺隔離枱已經走嘅人嘅枱面搵到一樽冇乜水嘅水壺之後要出聲先至可以拎到洗碗嘅兜同埋茶見到有早餐嘅孖寶優惠但係要11點前買單,我哋10點九去到就知道冇可能拎到於是就揀返平日中午都有嘅點心第一個要揀嘅就係呢個黑金流沙包味道玩咩驚喜咬開就係有淡淡的鹹蛋黃普普通通兩粒蝦餃$15 Size有啲細原隻燒賣有啲驚喜啖啖肉,都幾足料$15金錢肚印象中都要$2x但係得四舊,個底都係少少蘿蔔咁樣濃湯鮮竹卷冇咩味,入邊係白蘿蔔比較多,麻麻哋呢個飯有啲驚喜因為個份量好足但係啲料就一般般同埋白飯比較多30幾蚊係咁上下份量暫時係我印象中冇人比得上觀塘嗰間飲茶至於係咩名就唔喺度講但係之後山長水遠再嚟呢度就一定唔會了
難得放假所以同爸爸一齊去飲茶

Size有啲細

原隻燒賣有啲驚喜
啖啖肉,都幾足料

金錢肚印象中都要$2x
但係得四舊,個底都係少少蘿蔔咁樣

濃湯鮮竹卷
冇咩味,入邊係白蘿蔔比較多,麻麻哋

呢個飯有啲驚喜因為個份量好足
至於係咩名就唔喺度講

但係之後山長水遠再嚟呢度就一定唔會了
  • 燒賣
2021-08-21 256 浏览
已經encore 左幾次嘅點心餐廳~點心嘅性價比同質素都好高💖每樣野都唔伏,講得最多嘅係好味~好足料~好味~侍應嘅服務都好周到!勁勤力收碟斟茶!真係非常推介喱間餐廳🍴😍❤️‍🔥▻ 沙律明蝦角 ♥明蝦角熱辣香口,個皮幾薄!蝦勁大隻!真材實料😂仲好彈牙!必食!๑•̀⌄•́๑▻ 懷舊鵪鶉蛋燒賣 ⋄ 一般般冇乜味▻ 五香鹹水角 ♥ 餡料都係比較多的,個人覺得比起出面酒樓個啲更好食~▻ 薑蔥牛柏葉 ♥ 牛柏葉好爽好易咬,唔會切得太粗太大條!醬汁味道岩岩好⁼̴̤̆◡̶͂⁼̴̤̆▻ 黑金流沙包 ♥ 我勁中意食嘅流沙包,鹹鹹香香嘅奶黃真係好正ฅ́˘ฅ̀︎▻ 上海小籠包 ♥ 爆汁小籠包,每一隻都好多好多汁,唔會蒸到乾晒~▻ 蜜汁叉燒腸 ⋄味道正常,叉燒非常多,好足料😂▻ 籠仔金針雲耳雞飯好大籠嘅蒸飯,味道都唔錯,但個人中意佢嘅鳳爪排骨飯多啲
已經encore 左幾次嘅點心餐廳~

▻ 沙律明蝦角 ♥

▻ 懷舊鵪鶉蛋燒賣 ⋄ 一般般冇乜味

▻ 五香鹹水角 ♥
餡料都係比較多的,個人覺得比起出面酒樓個啲更好食~

▻ 薑蔥牛柏葉 ♥
牛柏葉好爽好易咬,唔會切得太粗太大條!
醬汁味道岩岩好⁼̴̤̆◡̶͂⁼̴̤̆

▻ 黑金流沙包 ♥
我勁中意食嘅流沙包,鹹鹹香香嘅奶黃真係好正ฅ́˘ฅ̀︎

▻ 上海小籠包 ♥
爆汁小籠包,每一隻都好多好多汁,唔會蒸到乾晒~

▻ 蜜汁叉燒腸 ⋄味道正常,叉燒非常多,好足料😂

▻ 籠仔金針雲耳雞飯
好大籠嘅蒸飯,味道都唔錯,但個人中意佢嘅鳳爪排骨飯多啲
  • 黑金流沙包
  • 沙律明蝦角