2022-10-09
今日去左尖沙咀食日本菜,黑門水產すいさん ,餐廳位於棉登徑,鄰近尖沙咀地鐵站/尖東站,非常便利。餐廳內裏裝修充滿日本地道風味,每一樣裝飾,都令人諗起日本大阪。-海膽蟹味噌甲羅燒蟹膏味道香濃,十分鮮甜,食落口感有一種入口即溶嘅感覺,簡單配上梳打餅,更加可以突出海膽蟹味噌濃郁嘅海鮮味道。-極上大漁貝燒賣相十分討好,海鮮非常新鮮,蝦肉夠彈牙,元貝亦非常大隻,燒嘅時間控制得啱啱好,每樣海鮮都唔會煮得過老,加咗牛油去一齊燒,更加帶出每樣海鮮香口鮮甜嘅味道。-龍蝦湯煮海鮮海鮮包括有花螺,大蝦,廣島蠔,配菜有芋絲,冬菇,海鮮用龍蝦湯浸煮,味道完全提升到另一個境界,味道更加香濃,廣島蠔非常大隻厚肉。故事同埋冬菇吸晒龍蝦海鮮湯嘅精華,好好食。-深海池魚刺身深海池魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分。-鱈魚白子口感柔滑豐腴,味道濃郁。略略燒一燒又係另一種風味,增加咗焦香味及令外層變脆。其中一味最喜歡嘅料理。-黑門令大漁魚子醬脆脆包非常有創意,用法式麵包代替傳統壽司飯,放上各款新鮮的魚生,包括有吞拿魚蓉,海膽,三文魚子,魚子醬,牡丹蝦,口感非常豐富,味道絕對
海膽蟹味噌甲羅燒
極上大漁貝燒
龍蝦湯煮海鮮
深海池魚刺身
鱈魚白子
黑門令大漁魚子醬脆脆包
非常有創意,用法式麵包代替傳統壽司飯,放上各款新鮮的魚生,包括有吞拿魚蓉,海膽,三文魚子,魚子醬,牡丹蝦,口感非常豐富,味道絕對係鮮上加鮮,達到一加一大於二嘅效果。
評分 : 8/10