2022-11-05 34 浏览
.行過俾佢香味吸引左,就入去食晚餐.香辣海鮮鍋 $298用香鍋嘅方法烹煮,配料係海鮮有蟹、蝦、鮑魚、魷魚及蜆海鮮吸收左麻香辣,好惹味除咗海鮮,餐廳仲可以揀其他配料架,辣度都可以選擇.蕃茄炒花菜 $66好鍾意食花菜,但第一次食唔辣版蕃茄炒花菜酸酸甜甜,配白飯一流,小朋友都岩食.蓮藕仔炒鯛魚片 $98鯛魚片啖啖肉而且彈牙嫩滑,有d似脆肉鯇魚片蓮藕仔幾特別,口感係好爽口,中間d窿窿俾醬汁充滿,一咬就唧晒出黎.酸湯肥牛 $88酸菜魚食得多,酸菜同肥牛原來咁夾咁正既酸辣度調教得好岩口味,識食一定食金菇菜,因為吸收晒d湯汁.
行過俾佢香味吸引左,就入去食晚餐
香辣海鮮鍋 $298

用香鍋嘅方法烹煮,配料係海鮮有蟹、蝦、鮑魚、魷魚及蜆

海鮮吸收左麻香辣,好惹味
除咗海鮮,餐廳仲可以揀其他配料架,辣度都可以選擇
蕃茄炒花菜 $66

好鍾意食花菜,但第一次食唔辣版
蕃茄炒花菜酸酸甜甜,配白飯一流,小朋友都岩食
蓮藕仔炒鯛魚片 $98

鯛魚片啖啖肉而且彈牙嫩滑,有d似脆肉鯇魚片

酸湯肥牛 $88
酸菜魚食得多,酸菜同肥牛原來咁夾咁正既

酸辣度調教得好岩口味,識食一定食金菇菜,因為吸收晒d湯汁
2022-10-27
2022-11-04 44 浏览
好耐冇食四川菜啦,個日行街見到呢間四川菜館,臨時起意不如試試佢!個menu都幾吸引,有好多款四川特色菜系。.🌸夫妻肺片 $66份量ok足夠。有牛心 牛舌 牛肚等,鹵得好入味,再加上香料,辣油等味道麻辣辛香,好正宗的味道! 🌸蓮藕仔炒鯛魚片 $98話係話蓮藕仔,其實係藕尖,蓮藕的幼嫩根莖。脆爽的口感,味道有點酸酸甜甜,鮮嫩爽口。搭配鯛魚片的脆口彈牙,係好好味嘅一碟小炒。.香鍋麻辣小辣 + 海蝦 $56+ 豬粉腸 $46+ 魷魚鬚 $38+ 麵筋條 $26+ 萵筍 $28呢個香鍋不得了, 超級有鑊氣而且好足料。色香俱全睇個樣就已經好吸引。魷魚鬚好新鮮,超級彈牙。豬粉腸油炸過,好香口。海蝦都有唔少份量,萵筍好脆爽。.🌸百香果檸檬茶 $36🌸加多寶$15.呢間真係值得再食,下次一定會再來試其他菜款!
個menu都幾吸引,有好多款四川特色菜系。
🌸夫妻肺片 $66
份量ok足夠。
有牛心 牛舌 牛肚等,鹵得好入味,再加上香料,辣油等
味道麻辣辛香,好正宗的味道!

🌸蓮藕仔炒鯛魚片 $98

話係話蓮藕仔,其實係藕尖,蓮藕的幼嫩根莖。
脆爽的口感,味道有點酸酸甜甜,鮮嫩爽口。
搭配鯛魚片的脆口彈牙,係好好味嘅一碟小炒。

香鍋麻辣小辣
+ 海蝦 $56
+ 豬粉腸 $46
+ 魷魚鬚 $38
+ 麵筋條 $26
+ 萵筍 $28

呢個香鍋不得了, 超級有鑊氣而且好足料。
色香俱全睇個樣就已經好吸引。
魷魚鬚好新鮮,超級彈牙。
豬粉腸油炸過,好香口。

海蝦都有唔少份量,萵筍好脆爽。
🌸百香果檸檬茶 $36
🌸加多寶$15

呢間真係值得再食,
下次一定會再來試其他菜款!

呢間麻辣香鍋地理位置優越, 喺朗豪坊附近,最近超級鍾意食川菜嘅我當然要試吓啦<招牌香鍋|微辣|麻辣>海蝦$56小酥肉$48沙白$46蓮藕$28豆皮$28既然餐廳名叫得麻辣香鍋,當然要嗌招牌菜式!乾鍋夠鑊氣,醬料味道豐富,配料炒得好香,香辣惹味香,蝦肉彈牙鮮甜,沙白無沙之餘都幾多,小酥肉唔會好厚粉啖啖肉💕蓮藕爽脆, 整體質素在水準之內<籐香雞> $66我哋嗌左一個冷盤,籐香雞肉質嫩滑,不過椒麻感再重手啲會更好<酸菜炒鯛魚> $98平時好少食酸菜炒鯛魚,所以嗌黎試吓。鯛魚肉薄嫩滑、彈牙,不過略有少少碎骨,除咗鯛魚肉,仲有三色椒同洋蔥伴炒,醬汁味道唔會過酸,個汁送飯食唔錯<百香果檸檬茶> $36酸甜,加了青檸令層次更豐富<金橘檸檬茶> $28相比百香果檸檬茶會較甜,清爽開胃

<招牌香鍋|微辣|麻辣>
海蝦$56
小酥肉$48
沙白$46
蓮藕$28
豆皮$28

<籐香雞> $66
我哋嗌左一個冷盤,籐香雞肉質嫩滑,不過椒麻感再重手啲會更好
籐香雞
籐香雞

<酸菜炒鯛魚> $98

<百香果檸檬茶> $36
酸甜,加了青檸令層次更豐富
<金橘檸檬茶> $28
相比百香果檸檬茶會較甜,清爽開胃

2022-11-02 22 浏览
天氣涼涼地,想食d辣嘢,但我同友人又唔係好食得辣,發現在朗豪坊附近有間川菜都唔錯,而且價錢又唔貴菜式又多,仲有辣有唔辣,岩晒我哋🔆夫妻肺片-先嚟嗰經典川菜之一嘅小食先,以牛肚、牛舌、牛腱和四川嘅麻辣醬汁製作而成,每塊肉都係薄切,加上芫荽、紅蘿蔔絲等,令全碟嘅味道昇華咗好多🔆京蔥牛肉-另一必叫,牛肉大大塊,炒得十分入味,肉質軟嫩,加上京蒽已經好味,再配埋嬷嬷皮包住嚟食,口感十足🔆黃金蝦球-喜歡食咸蛋嘅必叫,蝦球每個都好大,蝦肉爽彈鮮甜,非常香口惹味🔆川香鮑魚雞煲(半隻)-呢嗰雞煲色香味俱全,芫荽、芹菜、紅蒽頭、蒜頭加上香料混合出超正香味。雞既份量多,雞件肉質唔會太老,而且仲有四隻鮑魚,食得過癮

2022-11-02 19 浏览
今日同朋友嚟旺角朗豪坊斜對面呢間「麻辣香鍋」招牌主打自選配料嘅香鍋,仲有各款川菜小食同小炒~店舖裝修現代得來有保留中式特色同風格~🌶招牌麻辣香鍋- 可選香辣/麻辣/醬香,辣度自由選擇,我揀咗醬香微辣- 上碟已經聞到好香,味道好香濃好惹味,麻香味好重- 加咗大量香蔥,芫荽等等配料爆炒,非常有鑊氣- 海蝦炸到好香脆,脆到連殼都可以食埋- 雞軟骨好爽脆好入味- 萵筍爽脆清甜- 腐竹炸過,非常入味,吸收晒整成個醬汁- 墨魚餅有少少甜味,爽口彈牙🐟酸菜炒鯛魚片- 鯛魚片好新鮮爽脆,而且起晒骨方便食用- 估唔到酸菜除咗可以整湯,仲可以爆炒,酸酸辣辣好開胃涼拌黃金皮蛋- 賣相超吸引,平時嘅皮蛋都係黑色嘅,呢個係透明得來晶瑩剔透- 中間嘅蛋黃好似糖心蛋一樣,蛋味香濃,好Creamy百香果檸檬茶- 食辣嘢一定要叫凍嘢飲- 呢個百香果茶夠晒清新,酸酸甜甜好開胃

🌶招牌麻辣香鍋
- 可選香辣/麻辣/醬香,辣度自由選擇,我揀咗醬香微辣

- 上碟已經聞到好香,味道好香濃好惹味,麻香味好重

- 加咗大量香蔥,芫荽等等配料爆炒,非常有鑊氣
- 海蝦炸到好香脆,脆到連殼都可以食埋

- 雞軟骨好爽脆好入味

- 萵筍爽脆清甜

- 腐竹炸過,非常入味,吸收晒整成個醬汁

- 墨魚餅有少少甜味,爽口彈牙

🐟酸菜炒鯛魚片
- 鯛魚片好新鮮爽脆,而且起晒骨方便食用
- 估唔到酸菜除咗可以整湯,仲可以爆炒,酸酸辣辣好開胃

涼拌黃金皮蛋
- 中間嘅蛋黃好似糖心蛋一樣,蛋味香濃,好Creamy

百香果檸檬茶
- 食辣嘢一定要叫凍嘢飲
- 呢個百香果茶夠晒清新,酸酸甜甜好開胃

• 涼拌黃金皮蛋
2022-11-01 17 浏览
依家天氣開始凍番,最適合搵返啲辣嘢黎食。旺角區依間《麻辣香鍋》就長期多人,自打川菜為主,需香鍋同埋小菜都係必叫嘅菜式。招牌香鍋(自選五款餸)首先有三種口味可以揀,分別係香辣、麻辣同埋醬香。我就揀左醬香加微辣。餸就揀左豬頸肉、豬大腸、小酥肉、牛舌、海蝦。微辣都幾惹味,豬頸肉好爽口,豬大腸炸到外皮都香脆,小酥肉外酥內嫩,牛舌肉味濃,海蝦油爆炒,每一款都各有特色。夫妻肺片材料有牛肚、牛𦟌同埋牛脷。肉片薄切,再經過滷汁煮熟,所以好入味。牛肚好爽口,牛𦟌入味又軟腍,上面再加埋青瓜絲紅蘿蔔絲,令到成碟小菜味道更加豐富。京蔥羊肉配麼麼皮羊肉經過京蔥爆炒,好有鑊氣,肉質嫩滑又入味。配埋蒸煮過嘅庶麼皮,口感會更加豐富,亦都可以中和油膩感。食得辣嘢當然要飲番杯嘢解辣,金桔檸檬茶同埋百香果檸檬茶,酸酸甜甜好解辣。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,

招牌香鍋(自選五款餸)

夫妻肺片

京蔥羊肉配麼麼皮

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

招牌香鍋 (醬香+小辣)$26-羊卷肉片 $58-牛柏葉 $42-魷魚鬚 $38-蓮藕 $28-油豆卜 $26-白飯 $15好味指數:8.5/10一入到舖頭已經聞到好香嘅🍲鑊氣,香鍋最少五個餸起跳,我哋今次揀咗醬香,再加🌶小辣,因為要就另一半,嚟到嘅時候份量都幾多,每一樣嘢都好入味,羊肉🐏少少蘇香味配埋個醬汁好正,蓮藕亦都好爽口,口感😬非常好,牛柏葉亦都係好彈牙,仲要掛晒汁,豆卜開邊沾埋啲醬汁再撈飯🍚食真係冇得輸,係魷魚鬚🦑唔係太掛汁,但係都食得出好新鮮,一啲都唔韌,我哋叫咗個白飯撈嚟食,鍋裡面本身仲有大量葱同芹菜,成碗份量足夠兩個人捧住個肚走。
招牌香鍋 (醬香+小辣)
-羊卷肉片 $58
-牛柏葉 $42
-魷魚鬚 $38
-蓮藕 $28
-油豆卜 $26
-白飯 $15
好味指數:8.5/10

2022-10-29 16 浏览
好鍾意食川菜嘅我今次就試左呢間麻辣香鍋地點超方便就喺朗豪坊附近菜式多選擇之餘性價比仲好高首先冷盤我地試左夫妻肺片 ($66)唔同牛🐂嘅部位切到好薄所以勁入口好好食牛肚好爽牛脷又夠軟淋再加埋蘿蔔絲同青瓜絲🥒食落好清新微辣又帶點麻香好惹味麻辣香鍋 🌶香鍋有好多唔同配料可以選擇我就其中揀咗5款一上枱已經聞到勁香而且係好大碗份量十足食落好夠味而且唔會太油膩🔸豬大腸($46)煎炸得勁香外皮炸到勁酥脆食落又唔會太乾🔸海蝦🦐($56)好爽甜🔸田雞($48)好惹味肉質鮮嫩🔸鵪鶉蛋($36)表面炸香左入口有層次感🔸金菇($22)就勁索汁京蔥羊肉🐏配麼麼皮($108)羊肉好大塊而且肉質鮮嫩又有咬口落咗大量京葱去炒羊肉味相當突出配埋京蔥一齊食味道好夾除咗就咁食之外仲可以用麼麼皮包住嚟食完全唔需要點任何醬汁都已經好夠味同時又可以中和油膩感整體食物質素都唔錯調味恰當唔會死辣或者死麻係一間唔錯嘅川菜餐廳
好鍾意食川菜嘅我今次就試左呢間麻辣香鍋
地點超方便就喺朗豪坊附近
菜式多選擇之餘性價比仲好高

首先冷盤我地試左夫妻肺片 ($66)
唔同牛🐂嘅部位切到好薄

🔸海蝦🦐($56)好爽甜
🔸田雞($48)好惹味肉質鮮嫩
🔸鵪鶉蛋($36)表面炸香左入口有層次感
🔸金菇($22)就勁索汁

京蔥羊肉🐏配麼麼皮($108)
羊肉好大塊而且肉質鮮嫩又有咬口

整體食物質素都唔錯
調味恰當唔會死辣或者死麻
係一間唔錯嘅川菜餐廳
2022-10-28 22 浏览
𓌉◯𓇋麻辣香鍋 𓌉◯𓇋𖤣𖤥旺角砵蘭街198號地舖𖤣𖤥最近秋意漸濃,走在街上見行人都多穿幾件ᵎᵎᵎ想要令自己嘅身子變暖,除左多著幾件,更加可以食辣野!今次介紹就係位於旺角,朗豪坊附近嘅麻辣香鍋⸜(ˊᵕˋ)⸝‬麻辣香鍋係川菜一種,店內可以選擇麻辣/香辣,特別適合無辣不歡嘅人~但係如果唔食辣都有醬香選擇,另有一番風味,所以唔需要擔心被杯冇嘢食𓋲 (\   (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ
.• ♥️ 麻辣香鍋 (價錢按材料價格決定)雖然我唔太食辣,但係一場嚟到麻辣香鍋點可以唔食辣´ސު`最後叫左小辣麻辣配五樣嘢,就係豬頸肉、小酥肉、雞軟骨、萵筍同油麥菜最值得欣賞就係佢每份份量都冇少比我地,而係十分足料.ᐟ.ᐟ⭐︎雞軟骨好脆口、豬頸肉同埋小酥肉都煮得恰到好處~萵筍同埋油麥菜拌辣醬食就可以食出川菜風味( ー̀ᴗー́)⁾⁾୧ ׅ𖥔 ۫  炸饅頭 $48食中菜都必須要叫嘅莫過於熱辣辣的炸饅頭✩࿐⋆*新鮮炸起饅頭配上甜滋滋嘅煉奶,嗚嗚超好味( ー̀ ー́)⁾⁾我諗冇人可以抵擋到外脆內軟嘅炸饅頭⁺⊹˚.⋆ 口水雞 $68叫一碟前菜先將胃口開下~就係口水雞啦♡口水雞夠辣,雞都唔鞋,但係個人
𓌉◯𓇋麻辣香鍋 𓌉◯𓇋
𖤣𖤥旺角砵蘭街198號地舖𖤣𖤥

最近秋意漸濃,走在街上見行人都多穿幾件ᵎᵎᵎ
想要令自己嘅身子變暖,除左多著幾件,更加可以食辣野!
今次介紹就係位於旺角,朗豪坊附近嘅麻辣香鍋⸜(ˊᵕˋ)⸝‬

(\   (\

.• ♥️ 麻辣香鍋 (價錢按材料價格決定)
雖然我唔太食辣,但係一場嚟到麻辣香鍋點可以唔食辣´ސު`
雞軟骨好脆口、豬頸肉同埋小酥肉都煮得恰到好處~

୧ ׅ𖥔 ۫  炸饅頭 $48
食中菜都必須要叫嘅莫過於熱辣辣的炸饅頭✩࿐⋆*
我諗冇人可以抵擋到外脆內軟嘅炸饅頭

⁺⊹˚.⋆ 口水雞 $68
叫一碟前菜先將胃口開下~就係口水雞啦♡
口水雞夠辣,雞都唔鞋,但係個人認為不太特別 (´ㅿ`//)

⁺⊹˚.⋆ 孜然羊肉 $108
本來朋友唔食就諗住逼佢試下/自己食曬
但係第一口食落~完全就係好蒙古嘅味道
孜然味道好重得嚟羊肉味道唔會話好騷
佢仲附有麼麼皮,其實就係芝麻面皮啦ദ്ദി(៸៸›ᴗ‹៸៸ )
兩者都非常夾🤞🏻仲可以配少少醬食

♥︎︎∗︎*゚酸梅湯 $18
酸酸甜甜,幾開胃好飲^^;

♥︎︎∗︎*゚百香果檸檬茶 $36
百香果都足料,溝檸檬茶都唔錯,不過少少貴。

˚ ༘ ♡ Rating •

๑美味滿足度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡
๑環境舒適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡♡
๑服務貼心度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑價錢合適度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡
๑打卡瘋狂度 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♡♡♡

ᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵᨵ

𓊔  Embarking on your Food Journey  #jff_dining ᐧ༚̮ᐧ
𓊔  By District  #jff_旺角  #jff_荃灣線

ദ്ദി(៸៸›ᴗ‹៸៸ ) 讓我打造專屬你的美食清單
2022-10-28 28 浏览
行完朗豪坊,朋友介紹去附近嘅麻辣香鍋食飯,環境同座位都企乾淨。我哋嗌左冷盤、小炒、麻辣香鍋配白飯同兩杯嘢飲。冷盤係藤香雞,份量都幾多,雞脾肉好嫩滑,唔會鞋颯颯,真係好有驚喜。小炒要咗孜然羊肉,配六張麼麼皮。一上枱已經聞到好香鑊氣,羊肉夠腍,羶味唔會太重,同洋蔥芝麻一齊炒,再用麼麼皮包住嚟食,真係好惹味。麻辣香鍋要嗌五個餸先至起炒,我哋要咗蝦球、牛舌、魷魚鬚、豬皮同埋鴨血。因為唔識得好辣,所以要咗香辣小小辣,雖然見到有好多辣椒,但係真係好香,辣得好過癮。蝦球係炸過先炒,啖啖肉咁好好味。牛舌薄切,辣得來好爽口。魷魚鬚條條都有大條又肥。豬皮同鴨血索啲辣味,用嚟送飯好好味。朋友要咗金桔檸檬茶,賣相睇落都唔錯,佢話好好飲好解渴。我就要咗凍檸樂,食辣野都係要飲汽水先夠過癮。見到佢嘅麻辣香鍋仲有好多其他配料可以揀,下次多啲人食就可以食多幾款啊。

2022-10-27 22 浏览
lunch time幾多人,我哋都見到menu有好多午市香鍋客飯套餐,🍚配白飯好抵食。我選了麻辣鍋底,鮮蝦,金菇,牛肉片。豐富之餘都好好味。🔥好鍾意佢乾鍋,香料夠豐富炒得好香,所以食落有鑊氣。中辣我同夫人都接受到食起身,金菇爽口,👍口感好正,更加可以索埋鍋底嘅香味,用嚟撈飯就最啱。🐮牛肉片嫩滑,🦐而且蝦都鮮甜,非常滿意。另外我哋都叫咗一個小炒,❤入邊有千煸四季豆,更加有肉片。🥢食起身口感好脆,而且肉都好入味。

原來旺角有間川菜小店都幾受歡迎除左主打烤魚.自選香鍋 仲有多款川式小炒食物質素都幾好 自家醬料的麻辣味香濃好入味之餘仲好有鑊氣 夠晒惹味(ᯅ̈ ).▫招牌香鍋 ▫海蝦 $56▫鵪鶉蛋 $36▫魷魚鬚 $38▫豆皮 $28▫油麥菜 $26梗係要食招牌菜(՞•֊•՞) 聽到廚房啲炒菜聲都知夠鑊氣至少可以自選5個配料.ᐟ .ᐟ我揀左麻辣口味 仲可以揀香辣.醬香 都幾大碗 一上枱就聞到好香~每樣配料份量都幾多 炒得好入味香口 還帶點麻香好惹味(ᯅ̈ ) 必點索味豆皮.▫孜然牛肉 $98炒得剛好唔會乾巴巴 肉質軟嫩帶孜然香 配埋洋葱絲味道更香濃 配左6片麼麼片 可以夾住肉食 好似片皮鴨XD 口感好豐富.▫涼拌黃金皮蛋 $48估唔到最辣竟然係皮蛋用上左金黃色的黃金皮蛋 質地滑溜Q彈蛋黃帶少許流心感仲好入味.ᐟ .ᐟ每只都舖上左花椒粒 麻辛感十足可以點個醬令味道更香濃&緩和辣度.▫百香果檸檬茶 $36帶點香甜 味道清爽desu.▫酸梅湯 $18自家製的⸝⸝⸝酸酸甜甜都幾易入口 還可以止渴消脂解膩 跟辣的很搭佢
原來旺角有間川菜小店都幾受歡迎
除左主打烤魚.自選香鍋 仲有多款川式小炒
食物質素都幾好 自家醬料的麻辣味香濃
好入味之餘仲好有鑊氣 夠晒惹味(ᯅ̈ )

▫招牌香鍋
▫海蝦 $56
▫鵪鶉蛋 $36
▫魷魚鬚 $38
▫豆皮 $28
▫油麥菜 $26
招牌香鍋

梗係要食招牌菜(՞•֊•՞)
聽到廚房啲炒菜聲都知夠鑊氣
至少可以自選5個配料.ᐟ .ᐟ

我揀左麻辣口味 仲可以揀香辣.醬香
都幾大碗 一上枱就聞到好香~
每樣配料份量都幾多 炒得好入味香口

自家製的⸝⸝⸝酸酸甜甜都幾易入口
還可以止渴消脂解膩 跟辣的很搭

• 涼拌黃金皮蛋
2022-10-27 28 浏览
🤍麻辣香鍋 🖤旺角砵蘭街198號地舖📍天氣開始轉涼就好想食下辣野暖下身,今次咁岩搵倒間位於旺角朗豪坊附近嘅麻辣川菜,主打有超多配料同香料揀嘅麻辣香鍋同特式鑊氣小菜。🍲招牌香鍋 $26 (選5個餸起)招牌香鍋有三種醬料同超過60款配菜俾你加配,今次我地簡左醬香小辣🌶,再加左5款配菜分別有:蝦球$48、牛肉片$46、牛肚$46,牛舌$46同鴨血$32,個醬底炒得超級香同埋都唔會好油,配菜尤其是牛肚同鴨血,完完全全吸收醬香嘅精華非常惹味。份量又都幾多整體都好入味👍👍👍最推薦蝦球有5粒🍤,真係原隻蝦粒好爽脆啖啖肉🌶干煸四季豆 $72四季豆好嫩,睇得出餐廳有精心挑選過,配合肉碎同醬料炒起,非常入味同爽,用黎送白飯簡直一流。🍡紅糖糍粑 $58 表面炸得非常鬆脆而入面嘅糯米非常軟糯,點上特制嘅紅糖,成件事配合得天衣無縫。🥤金橘檸檬茶$28、百香果檸檬茶$36呢2杯飲品解辣又開胃,百香果同金橘味都好出👍
🤍麻辣香鍋
🖤旺角砵蘭街198號地舖

🍲招牌香鍋 $26 (選5個餸起)
👍👍👍最推薦蝦球有5粒🍤,真係原隻蝦粒好爽脆啖啖肉

🌶干煸四季豆 $72

🍡紅糖糍粑 $58

🥤金橘檸檬茶$28、百香果檸檬茶$36
呢2杯飲品解辣又開胃,百香果同金橘味都好出👍
  • 百香果檸檬茶
2022-10-26 283 浏览
十月第三個星期二晚上,旺角。入秋後微涼,這種天氣令人非常想吃麻辣菜暖胃,想到之前有朋友介紹過這家的招牌麻辣鍋,好久沒吃乾鍋了,就訂了下班後過來試試。店鋪位於砵蘭街,在朗豪坊後面,門面以紅色為主,醒目的招牌和紅燈籠,非常易找。我們到達的時候才七點不到,不過裡面已經差不多滿座了,幸好我們還算早,被安排了一張挺寬闊的位置。招牌香鍋是必點的,我就是衝著這個而來,點了中麻辣,配菜至少要點五個,選了羊肉卷片、牛肚、牛百葉、雞件、鴨血和木耳,配菜每一份的量蠻多的,辣椒也沒有在吝嗇,麻香辣香的控制也恰到好處,最底下看到有油,如果可以再乾身一點就更好了。香辣蝦,蝦子泡油爆炒得很乾身,味道鮮美,而且有十多隻以上,好像吃不完一樣。辣子田雞,剛上來的時候我們還覺得田雞肉好像切太小了,吃了之後才發現這道菜非常適合佐酒,越吃越上癮,啤酒也一杯接一杯的喝。酸菜炒鯛魚,鯛魚片完全沒有刺,肉薄細緻很嫩滑,雖然說是酸菜炒,卻沒有過酸的問題,吃到魚鮮味,醬汁更像是自家秘製的,如果愛吃飯的人一定要來一碗白飯,這道是我們最愛的菜,實在太出色了。這個價格跟份量實在太化算了,吃到捧著肚子走,而且服務生的服務很好,會耐心講解例如洗手
十月第三個星期二晚上,旺角。

招牌香鍋是必點的,我就是衝著這個而來,點了中麻辣,
麻辣香鍋
麻辣香鍋
香辣蝦

香辣蝦,蝦子泡油爆炒得很乾身,味道鮮美,
香辣蝦
而且有十多隻以上,好像吃不完一樣。
辣子田雞

酸菜炒鯛魚片

這個價格跟份量實在太化算了,吃到捧著肚子走,而且服務生的服務很好,會耐心講解例如洗手間的方向 (因為店裡面是沒有洗手間的,要到旁邊的大廈),吃完以後又會關心我們對於食物的味道和辣度等等,很高興又找到一家吃麻辣的好地方了。
2022-10-18
辣子田雞
2022-10-26 37 浏览
最近《飯戲攻心》的熱度確實不小,連家中的老母親都有興趣。今天就帶著媽媽去旺角支持港產片,內容笑中有淚,而且沒什麼冷場,怪不得這麼受歡迎。散場之後就在附近看看有什麼好吃的,結果就被麻辣香鍋門口的人龍吸引住,哈哈。首先來的是酸菜炒鯛魚($98)。鯛魚片的魚肉吃起來堅實有彈性,肉質口感爽滑且細嫩鮮美,加上酸菜一起炒,真的是太香、太誘人了。如果不是怕碳水,我可以直接吃三碗飯。藤香雞($66)是媽媽點的,基本上雞肉就是她的最愛。雞肉頗嫩,加上藤椒的麻香味,挺惹味。我經常和嗜辣的朋友一起吃香鍋,因為香鍋不侷限任何的食材,可以依照個人喜好,無論是青菜類、肉類還是海鮮都可以點,那每個人的需求的滿足到啦。配料本來想點小龍蝦($68),但當時已經賣光,所以退而求其次選了田雞($48)、牛百葉($42)、蒜芯($28)、萵筍($28)以及花菜($26)。配料吸收了底料的香味,會麻、會辣,會讓人上癮!

首先來的是酸菜炒鯛魚($98)。
酸菜炒鯛魚

藤香雞($66)是媽媽點的,基本上雞肉就是她的最愛。

雞肉頗嫩,加上藤椒的麻香味,挺惹味。

配料吸收了底料的香味,會麻、會辣,會讓人上癮!
2022-10-16