2022-11-17
近排天氣開始涼涼地,食川菜暖下身都係一個唔錯既選擇,仲要可以食個惹味既麻辣香鍋就真係不得了餐廳門口就見到麻辣香鍋四個大字,就知道麻辣香鍋一定係招牌菜負責人身兼大廚,擁有逾廿年炮製川菜的經驗,更到訪四川深造兩年,並自家製醬料炮製風味川菜小店裝修乾淨,燈光充足,座位闊落,除左招牌香鍋,仲有精美冷盤,鑊氣小炒、烤魚、水煮系列、雞煲等等,應有盡有食物方面:招牌香鍋 : 鍋底可以選擇香辣、麻辣或醬香,仲可以自選辣度,香鍋任選 5 款餸料起炒,有多款肉類及蔬菜選擇,應有盡有,麻辣控既我就選擇麻辣中辣,鍋底有大量指天椒,再加入羊卷肉片、肥牛、小酥肉、牛舌、魷魚鬆,份量十足,辣度食得興奮,再加埋兩碗白飯,真係食得過癮夫妻肺片 : 最鐘意食既川菜小食,有滷汁牛肚、牛𦟌及牛脷,夠曬入味軟腍,味道帶微辣,再加入爽口青瓜絲、紅蘿蔔絲,提升口感霸王蝦球:脆漿非常薄,蝦球夠曬大隻爽口彈牙,做到外脆內嫩,再用大大隻指天椒爆炒後帶少少辣味,夠曬霸王,香辣惹味柑桔檸檬茶 & 百香果檸檬茶 : 食麻辣又點可以唔揀凍飲,酸酸甜甜,夠曬開胃,解渴又解辣
餐廳門口就見到麻辣香鍋四個大字,就知道麻辣香鍋一定係招牌菜