2022-07-13 8 浏览
媽媽因為依家冇得番四川一直都吾開心,聽朋友介紹銅鑼灣有間食川菜嘅。就同左媽媽嚟左呢到食川菜,希望可以幫佢解到思鄉之情😁😁我同媽媽都好中意涼拌嘅野食,就首先叫左涼拌雞絲粉皮,賣相都幾吸引,醬汁比到好足❤️,而且雞絲、青瓜、同粉皮嘅份量同比例啱啱好,而更抵讚呢度嘅花生醬係好正宗,係香濃花生醬嗰隻,完全吾係出面用的日式胡麻醬,媽媽覺得雞絲粉皮同埋花生醬都係係四川食開嘅年輕人又點小得炸物呀,難得同媽媽甘開心梗係叫左支酒飲下😙😙所以我叫左碟椒鹽魷魚鬚,簡直冇得頂呀,酥脆可口,椒鹽嘅份量啱啱好,唔會過咸,配酒簡直襯到絕呀👍🏻👍🏻媽媽中意好食雞翼尖,我就叫咗個麻辣雞翼尖比佢食,好香好惹味,一食落口個種麻卑嘅感覺即刻有,仲好入味😋😋 我同媽媽仲叫左乾鍋,所有材料同辣到都係自己揀嘅,我地两個都好食得辣,就叫左麻辣大辣,揀左5樣餸1️⃣牛肩肉2️⃣娃娃菜3️⃣四季豆4️⃣雞腎5️⃣五花腩片🤤店員搬出嚟嘅時候已經聞到好香,同時間令O晒嘴嘅就係佢嘅分量,真係大大兜,好足料🫢🫢我仲打包留左啲翌日帶翻工食添最後,食咗咁多辣野梗係食返啲甜品中和返佢啦😝然後我就叫左個黑糖脆炸糍粑,哇😱😱糍粑嘅口感仲要係煙煙韌韌外脆內軟再加埋黄豆粉同埋黑簡

最後,食咗咁多辣野梗係食返啲甜品中和返佢啦😝然後我就叫左個黑糖脆炸糍粑,哇😱😱糍粑嘅口感仲要係煙煙韌韌外脆內軟再加埋黄豆粉同埋黑簡直就係絕配。連我媽媽都讚不絕口🫣
2022-07-13 14 浏览
鍾意食川菜嘅一定要嚟依間食‼️真係食過返尋味😎水煮牛肩肉,川菜必食‼️,辣椒、芝麻同花椒都好足料🤭呢度菜可以自己揀選辣度,食得川菜辣味一定唔可以弱,一上枱嗰陣麻辣嘅香味陣飄出,肉質嫩口牛味極出💕乾煸四季豆煮得非常出色,翠綠色之餘,又鹹辣味道控制得平衡,又夠麻辣,根本越食越想食,停唔到口椒鹽魷魚鬚炸得啱啱好,好夠火喉,夠乾身酸菜炒肥腸好開胃,酸菜解左肥腸嘅油膩,肥腸仲好脆,外脆內軟,口感好豐富,仲保持左肥腸嘅質感👍🏻👍🏻一直都好中意食川菜嘅我,終於搵到間正宗嘅,必定會再嚟食,呢間真係值得推介🥰
鍾意食川菜嘅一定要嚟依間食‼️真係食過返尋味😎

,一上枱嗰陣麻辣嘅香味陣飄出,肉質嫩口牛味極出💕

椒鹽魷魚鬚炸得啱啱好,好夠火喉,夠乾身

2022-07-13 13 浏览
🎂🍰今日係我朋友生日,我知道區好中意食辣,💥🔥特登帶佢嚟試嚇呢間四川嘢。因為本身佢係四川人嚟嘅,咁因為疫情好耐無返鄉下。所以特登同佢試嚇,點知連佢都讚係好正宗,而且價錢都好實惠.🌞🌝其中佢地既水煮牛肩肉真系要贊下,🍝🍜D麻油、辣椒配合得天衣無縫,但系又不會搶左牛肩本身既肉味,成件事好match ar!!! 🥂呢個下次一定會再叫。我地仲食左酸菜炒肥腸同埋乾煸四季豆,都好夠鍋氣,好地道。而且室內裝修都好別致,有四川成都既味道,贊!大家快來食辣!🥺😜

2022-07-11 14 浏览
食川菜又點少得酸菜魚咖,呢碟甘正嘅酸菜魚都只係$268,所以酸度同埋辣度都可以自己揀,我好中意食辣,所以就揀咗中酸同中辣🤪食嘅時候發現佢仲帶點麻,正呀🥰個份量都好大兜㗎,魚同埋配料嘅份量都好多🤤全部都好入味!魚🐟又滑又彈牙👍🏻呢個炸饅頭$58,一定要推介比大家‼️‼️個碟係用諸葛亮喺船頭,帆布仲紙住舖名,出場嘅時仲噴梗煙,儀式感十足🫶🏻饅頭有6粒,饅頭加煉奶👈🏻最佳配搭🫰🏻外脆內軟🤘🏻食過返尋味😋😋機本上係呢個炸饅頭係每張枱都會叫嘅食物我仲叫咗另外一款小菜,乾煸四季豆$108,口味👉🏻香‼️辣‼️爽‼️令我食吾停口🤤

2022-07-11 7 浏览
不嬲都好鍾意食川菜嘅我,喺銅鑼灣行完街梗係要搵食㗎啦,於是我就上網搵吓有咩好食,搵搵下就見到呢間四川菜,見咁多人推介就一於嚟試吓😎😎除左佢哋好紅嘅炸饅頭,其實仲有好多都好好味🤩第一樣係椒鹽魷魚鬚,魷魚鬚大大條,即叫即炸,完全唔會係又淋又濕嘅,勁脆🤭好食到要encore🫢🫢第二樣係乾煸四季豆,基本上食親川菜,呢樣我都必食嘅😂呢個四季豆炒到好乾身而且吾油👍🏻肉碎仲有啲咸香又大碟,好扺食💕第三樣係水煮牛肩肉,又係大大兜,仲要勁多寛粉。自選辣度,我叫咗中辣,試吓水溫🫢辣得嚟有啲麻,麻得嚟又好香喎😎啲牛肉超彈牙,一啲都唔韌,好滑,好入味仲好惹味添咖呢間嘢啱晒啲無辣不歡嘅人,快啲同你食得辣嘅知音人去試吓啦
除左佢哋好紅嘅炸饅頭,其實仲有好多都好好味🤩

呢間嘢啱晒啲無辣不歡嘅人,快啲同你食得辣嘅知音人去試吓啦
2022-07-11 6 浏览
知道呢間店係tonick有份投資嘅店都一直想拜會一下,可惜身邊唔算太多肯陪我食辣嘅朋友,又咁啱有同事食完話有得揀辣度好friendly,先終於的起心肝訂位拜會一下!2個人點左3樣菜式:酸菜魚、乾煸肥腸、炸饅頭。酸菜魚揀左中酸少辣,D寬薯粉好煙韌勁好食,魚嘅份量又勁多!炸饅頭必點因為架乾冰船真係好IGable👍🏻 但今晚最正嘅係乾煸肥腸,炸得夠香口,炒得夠惹味!大推!必點!下次決定叫多幾個fd子,配埋啤酒點多幾樣小菜會更開心!一定一定會encore!
酸菜魚、乾煸肥腸、炸饅頭

一定一定會encore!
2022-06-30
酸菜魚、乾煸肥腸、炸饅頭
  • 酸菜魚
  • 乾煸肥腸
麻辣風雲係出名食川菜嘅店舖,酸菜魚水煮鍋同鑊氣小菜都係佢哋嘅招牌菜最為有特色嘅不得不提佢哋嘅炸饅頭,佢哋嘅擺盤非常架勢,饅頭放係一隻古代嘅船上面,船旗上面印有餐廳嘅名,如果細心留意嗰個人仲要係諸葛亮嚟㗎😂,打卡影相一流。另外餐廳都有提供其他食物係充滿復古風,尤其佢哋嘅自家制菊花蜜,用上古代酒埕,有古人把酒言歡嘅感覺,頗為特別。🌟招牌酸菜魚呢個酸菜魚嘅特色就係可以自選辣度,我地今次揀左小麻小辣。酸度魚片厚薄均勻,寸寸入味,而且塊塊都無骨,湯底微辣同食到酸菜嘅味道,風味十足!配料仲有萵筍、薯粉、芽菜、酸菜,香菇,豆腐卜。以呢個價錢黎講係抵食,但可以做好一點既係最好係加個爐黎保持個魚既溫度因為一般食酸菜魚既時間比較長所以有個爐做保溫會比較好。🌟炸饅頭炸饅頭出場時候好有型,坐住條船噴曬煙(用上噴煙的乾冰船乘載而上),麻辣風雲既旗插喺船頭,大家要記得把握打卡黃金機會喔!金黃酥脆的饅頭吃起來一點都不油膩並炸到外脆內軟,再點埋煉奶,味道一流。🌟涼拌雞絲粉皮以花生芝麻醬而成,粉皮上面舖滿雞絲和青瓜,口感清涼爽口但我覺得多醬左少少。🌟黑松露煙燻糖心蛋 有兩隻糖心蛋,蛋黃半流心狀態,有少少煙燻味,配上黑松

🌟招牌酸菜魚

🌟炸饅頭

🌟涼拌雞絲粉皮

🌟黑松露煙燻糖心蛋
有兩隻糖心蛋,蛋黃半流心狀態,有少少煙燻味,配上黑松露醬和少少椒鹽用來調味。

🌟自家制菊花蜜
用上古代酒埕一壺而上而且比左一個細碗用來盛住黎似,非常適合打卡,有少少睇武打片既feel,味道清甜解膩非常解辣。

最後提一提大家,我地黎到之後黎左兩碟前菜 ,每碟$9/碟一上來就會自動送上枱,最後埋單發現收費$9一碟,我地都有少少愕然所以大家去到如果知道自己唔食既話可以試下提出唔要前菜。最後餐廳採用QR Code 落單,介面清晰易明而且上菜速度唔錯,店員都好有禮會介紹餐牌。但無主動俾水就有少少扣左分啦。

📌麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
🚇港鐵銅鑼灣站 C 出口
📍#銅鑼灣
2022-07-08 6 浏览
Ooo名氣酸菜魚川菜餐廳ooO聽聞這家既霸氣酸菜魚一段時間,終於有機會試到😍餐廳所有菜都好似佢哋門口display 「掂」有霸氣💪🏻雖然叫麻辣風雲🌶佢餐牌都多選擇,有唔辣既小菜供應比大家。OooooO酸菜魚 $268招牌菜首選👍🏻 酸菜魚可以自行選擇麻辣程度🌶,今次叫了少麻少辣😍酸菜魚霸氣十足💪🏻大大碟份量可以2-3人都得😊魚片非常滑啖啖肉無骨!湯入面仲有芽菜、白菇、荀等配料👉🏻👉🏻最正係滑滑既薯粉,同魚一樣咁好食😋叫酸菜魚都係想食薯粉😊OoooO炸饅頭 $58餐廳入面每檯都有一隻炸饅頭船🚤上檯時船身彌漫住白煙,非常壯觀😍大家記住打卡👀📸!炸饅頭外面金黃色外脆內軟😋可以配煉奶食幾好!OooooO黑松露煙燻溏心蛋 $68係餐牌見到呢款幾吸引,第一次食煙燻味加埋黑松露既蛋😋幾特別,大家未食過可以試吓!OooooO菊花蜜 $48/埕用粉紅色既埕裝住菊花蜜,配上古時晚小酒杯😊幾靚🍹菊花蜜好清甜一啲都唔會太溜,推介👍🏻
Ooo名氣酸菜魚川菜餐廳ooO

酸菜魚 $268

OoooO
炸饅頭 $58

黑松露煙燻溏心蛋 $68

菊花蜜 $48/埕
2022-07-07 9 浏览
之前見到好多foodie Po既諸葛亮坐船炸饅頭好吸引搞到我都好心思思想試下原來麻辣風雲係恆仔@Tonick 開的今次經過銅鑼灣所以都去trytry~夜晚入到去其實個場好旺多人想食的話大家最好book定位啦!地點位置都算方便的
٩(´ε` ٩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 炸饅頭 $58 (9.5/10) *推薦!呢個就係傳說中諸葛亮借草箭的場面?!NoNo!諸葛亮今次係帶住炸饅頭登場😎船下面會噴出霧氣令成件事勁打卡而且炸饅頭有六塊份量唔錯蘸著煉奶食真係~飲茶必備呀o(≧v≦)o♪ 酸菜魚 $268 (8.5/10) 酸菜魚又係一大碗咁樣上黎首先魚的份量真係數之不盡~食到好底其實都仲有🐟配菜有紅薯粉同窩荀數片而且可以選擇辣度酸度好friendly不過想食辣的話最好選擇中辣以上少辣真係不太辣的♪ 孜然棒棒骨 $178 (8.5/10) 孜然味同蒜蓉味好重的一道菜 棒棒肉唔會整得好鞋而且係咁多醬料的配合下好惹味♪ 冰涼椰子冰 & 水蜜桃雜果蘇打 $38 each (8/10) 椰子冰味道好清新同埋真係清涼蜜桃水果比得都好足料 兩杯飲落去真係幾解渴~~~~~~~~~~~~~~~~
之前見到好多foodie
Po既諸葛亮坐船炸饅頭好吸引
搞到我都好心思思想試下
原來麻辣風雲係恆仔@Tonick 開的
今次經過銅鑼灣所以都去trytry~

夜晚入到去其實個場好旺多人
想食的話大家最好book定位啦!
地點位置都算方便的
٩(´ε` ٩

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪ 炸饅頭 $58 (9.5/10) *推薦!

呢個就係傳說中諸葛亮借草箭的場面?!
NoNo!諸葛亮今次係帶住炸饅頭登場😎
船下面會噴出霧氣令成件事勁打卡
而且炸饅頭有六塊份量唔錯
蘸著煉奶食真係~飲茶必備呀o(≧v≦)o

♪ 酸菜魚 $268 (8.5/10)
酸菜魚又係一大碗咁樣上黎
首先魚的份量真係數之不盡~
食到好底其實都仲有🐟
配菜有紅薯粉同窩荀數片
而且可以選擇辣度酸度好friendly
不過想食辣的話最好選擇中辣以上
少辣真係不太辣的

♪ 孜然棒棒骨 $178 (8.5/10)
孜然味同蒜蓉味好重的一道菜
棒棒肉唔會整得好鞋
而且係咁多醬料的配合下好惹味

椰子冰味道好清新同埋真係清涼
蜜桃水果比得都好足料
兩杯飲落去真係幾解渴~

~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
大家想要食本地酸菜魚又多一個選擇
位置就腳而且性價比都唔錯的~
難怪可以咁快就開左幾個分店
2022-07-04 40 浏览
網上看見食評覺得酸菜魚吸引所以你幫襯,本來亦是慕名而來首先,酸菜魚分量比想像中少雖然賣相尚可但味道的味道似溝醋多過酸菜既酸味並不是正宗酸菜魚的味道連入面浸住嘅萵筍配菜都好難食老乾媽炒年糕味道還可以 但年糕一點也不煙靭最好食居然係炸饅頭同$8.8 推廣麻辣年藕和朋友難得相約吃一次飯居然是這種體驗😂😂幾位侍應亦好似未瞓醒咁,要四杯水叫左四次先有食飯前由期待揀唔同嘅嘢食到最後越食越失望 價錢也很貴我寧願去茶餐廳食飯好似仲開心可一不可再、不會再幫襯
網上看見食評覺得酸菜魚吸引所以你幫襯,本來亦是慕名而來

首先,酸菜魚分量比想像中少
雖然賣相尚可
但味道的味道似溝醋多過酸菜既酸味
並不是正宗酸菜魚的味道
連入面浸住嘅萵筍配菜都好難食

老乾媽炒年糕味道還可以 但年糕一點也不煙靭

最好食居然係炸饅頭同$8.8 推廣麻辣年藕

和朋友難得相約吃一次飯居然是這種體驗😂😂

幾位侍應亦好似未瞓醒咁,要四杯水叫左四次先有

食飯前由期待揀唔同嘅嘢食到最後越食越失望 價錢也很貴

我寧願去茶餐廳食飯好似仲開心

可一不可再、不會再幫襯
老乾媽炒年糕
辣油撈蓮藕
招牌酸菜魚
2022-07-04
辣油撈蓮藕
2022-07-02 49 浏览
小妹一直知道荃灣區「麻辣風雲」有唔少好評,今日終於黎到銅鑼灣,可以一試啦😍餐廳🍴地方好大,一入門口就以梅蘭菊竹四面屏風做佈置,職員仲貼心安排咗卡位比小妹入座🥰重點提提餐廳裝修能保留住中華特色,最搶眼當然係位於餐廳門口嘅《 掂 》字🥳🥬前菜:中華沙律+菜圃小妹一坐低,職員即刻遞上前菜,比我地開胃先🤗 一睇原來係小妹最鍾意食既中華沙律😻勁開心~中華沙律發揮正常,唔會太辣;而菜圃相對比較辣,淨食到爽脆+好辣🤣🤣🤣🥠炸饅頭呢款炸饅頭以《三國演義》諸葛亮草船借箭為題,絕對係必點的打卡名物🤩👍🏻 一上檯已經煙霧離漫,非常有氣勢,絕對打卡一流🤗 一共六個炸饅頭,表皮算係炸脆,但一咬就覺得較為普通🙈 但好彩有煉奶醬,點住黎食算係唔錯😎🐟酸菜魚小妹仲叫咗呢款必點食物~酸菜魚🐟職員貼心地問要幾大辣度?小妹今次叫咗小辣試吓,啲魚好爽口好正😚且好多材料,湯底微辣好開胃,仲有寬粉係最底,啲粉滲哂啲湯勁入味👍🏻真係唔怕你唔飽🥸🐖小食:蒜泥白肉呢款蒜泥白肉味道正常發揮😝 重點係腩肉唔會太肥,小妹曾經試過好多唔同嘅蒜泥白肉,都有d白肉肥膏係厚到食唔到🥺 而呢份嘅比例算剛剛好😋 以醬料黎調味,都幾特別~仲以青瓜絲黎配菜

🥬前菜:中華沙律+菜圃

🥠炸饅頭

🐟酸菜魚

🐖小食:蒜泥白肉
呢款蒜泥白肉味道正常發揮😝 重點係腩肉唔會太肥,小妹曾經試過好多唔同嘅蒜泥白肉,都有d白肉肥膏係厚到食唔到🥺 而呢份嘅比例算剛剛好😋 以醬料黎調味,都幾特別~仲以青瓜絲黎配菜,絕對可解膩,唔錯😛

🧆特色酒釀丸子
小妹覺得食完咁多野,當然叫款甜品過吓口癮啦😚 呢款丸子係以小顆湯圓為主,桂花香味伴隨酒氣撲面而來,雖然小妹從來唔特別偏好酒釀料,但呢碗恰到好處,絕對佔領小妹味蕾與麻辣風雲既記憶🤯

🥭鮮芒椰果玉露
小妹第1啖飲落去已經飲到好香濃芒果味,絕對唔係芒果糖水溝出黎🤭 杯底仲有好多椰果,可以一路食一路飲,正🤤 夏天飲呢杯絕對幾消暑🥵🤩

小妹本身想叫傳說中好正既菊花蜜點知賣哂🙀唯有叫…
🥥冰涼椰汁冰
呢杯椰汁冰第1啖已經覺得太水,完全飲唔到椰汁味道😢 絕對係呢餐飯又入最失色食物☹️

呢間餐廳主打各式正宗川菜,選用來自四川的香料,且菜式加入大量辣椒,如酸菜魚、四川水煮牛等,絕對岩哂食得辣既朋友仔😳當然唔食得辣既朋友仔,可以擇唔辣既食物啦🤗
👉🏻 原來呢間餐廳係ToNick主音恆仔開架🎤支持支持😻👏🏻
📍「麻辣風雲」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌呢間出名到我哋都唔需要點介紹,大家都應該知道!麻辣風雲出名食麻辣菜🌶同酸菜魚🐟,今次終於book到位今晚食,一於試試佢😍📷餐廳空間都算大,有超多張枱,不過有少少🤏🏻逼,但依然係坐爆哂,就知有幾受歡迎啦❗️大家記住去前要book 位呀😇整體燈光好明亮,冷氣好充足,就算食完辣野都唔會流哂汗咁,好適合一幫人嚟食🤗職員服務態度幾好,而且上菜速度都算快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰🍴酸菜魚(小辣、中川)💰HK$268✨推薦指數:8/10呢度嘅酸菜魚超好,有得俾你揀辣度(大辣、中辣、小辣),同埋酸度(大川、中川、小川),今次得哋就揀咗小辣同中川😇酸菜魚份量好多,入面仲有大量芽菜、薯粉、豆卜、菇、萵筍等配料,好豐富🤩酸菜魚全部都好滑口入味,而且無骨,啖啖肉幾爽口😋酸菜湯底酸度岩岩好,唔會太酸同太辣😗薯粉就厚超長,有啲難夾,食落都煙煙韌韌,但有少少過厚,薄身返啲會好啲🤣🍴炸饅頭💰HK$58✨推薦指數:10/10呢款係必嗌⭐️‼️首先賣相好岩打卡🤣📸💯諸葛亮騰雲駕霧,乘坐戰船🚤,帶住6️⃣件金黃色漲卜卜嘅炸饅頭嚟到你面前🤩😆炸饅頭炸得岩岩好‼️外脆內軟,配埋煉奶真係好好食🤤🤤
📍「麻辣風雲」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

職員服務態度幾好,而且上菜速度都算快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰

🍴酸菜魚(小辣、中川)
💰HK$268
✨推薦指數:8/10
酸菜魚全部都好滑口入味,而且無骨,啖啖肉幾爽口😋
酸菜湯底酸度岩岩好,唔會太酸同太辣😗

🍴炸饅頭
✨推薦指數:10/10
呢款係必嗌⭐️‼️
首先賣相好岩打卡🤣📸💯
炸饅頭炸得岩岩好‼️外脆內軟,配埋煉奶真係好好食🤤🤤

🍴火爆魷魚鬚
💰HK$158
✨推薦指數:9/10
呢款都係必嗌⭐️‼️
魷魚鬚份量好多,佢哋連埋萵筍、紫洋蔥、青椒、紅蘿蔔、辣椒一齊炒,炒得好入味‼️
魷魚鬚好大條,食落爽口啖啖肉,亦都好入味🤤
紫洋蔥超級甜😍其他配料都好惹味,好好食😋
雖然菜名係叫火爆,但👧🏻覺得唔算好辣,仲可以接受到,而且仲有啲刺激感🌶😆

🍴麻辣海蜇
💰HK$78
✨推薦指數:8/10
麻辣海蜇醃得好入味,食落都幾辣,口感爽口,下面仲鋪咗青瓜絲,連埋一齊食又fresh 又爽口😋

🍴麻辣雞腎
✨推薦指數:7/10
麻辣雞腎咬落好爽口,份量都唔少,不過唔算辣,幾易入口,岩哂唔係好食得辣嘅朋友仔😇

🍴黑糖脆炸糍粑
呢款基本上係食酸菜魚時必嗌嘅甜品🤩
一碟有6️⃣大件,每件鋪上黃豆粉,浸係黑糖糖漿上面,好吸引😍
食落外皮炸得好脆,內裡煙煙韌韌熱熱哋,口感一流💯黑糖唔會太甜,點埋黑糖漿令到佢更加香甜,配埋黃豆粉層次更豐富😋
記住呢款一定要襯熱食‼️攤凍咗口感會無咁好🙊

🍴前菜:中華沙律、醃蘿蔔
💰HK$18
✨推薦指數:8/10
每枱都會俾兩份前菜,中華沙律幾爽口,涼浸浸夏天食一流🤗醃蘿蔔酸酸甜甜好開胃😋

🍴洛神花茶
💰HK$48
✨推薦指數:5/10
呢款風雲特飲好特別😍佢喺用古色古香嘅粉紅色酒瓶裝住,配埋江湖feel 嘅酒碗去飲,好特別🤣
不過洛神花茶偏酸,幾解辣,但甜返少少🤏🏻會易入口啲😆
  • 炸饅頭
2022-06-29 50 浏览
近排突然間好想食酸菜魚 聽人介紹呢間唔錯 所以一於去試吓 唔知好唔好食呢😚👅炸饅頭 $58呢個一上枱覺得好靚好澎湃🤩饅頭外皮炸到好香脆 熱辣辣 咬落好軟熟 再加埋煉奶 正🤤👅酸菜魚 $268呢個酸菜魚份量好充足 酸菜魚食落完全冇骨 酸味都幾出😋佢嘅小辣同譚仔小辣差唔多 同埋都幾麻吓 整體幾好味😍👅麻辣拼盤(麻辣海蜇、雞腎、粉皮、手拍青瓜、夫妻肺片)(半份)$128呢個拼盤好豐富 啱三至四個人食 可以咩都食少少🙈不過略嫌調味全部都差唔多 👅四川擔擔麵 $68佢嘅麻香十足 麻辣味幾突出😙肉碎都幾多 唔錯🥰👅紅油抄手 $78佢有好多粒 紅油抄手嘅皮夠薄 餡都幾飽滿☺️總括嚟講 呢間川菜餐廳嘅食物幾好味😋同埋坐得幾舒服 大家不妨嚟呢度一試😚😋 好味:8.34/10🤑 價錢:7.98/10🤗 服務:7.96/10😝 環境:7.97/10😚 衞生:7.76/10🤩 整體:8.21/10

👅炸饅頭 $58

麻辣拼盤
四川擔擔麵
紅油抄手
2022-06-28 17 浏览
EAST 東 ⇨ feature: Spicy Restaurant  - your neighbourhood Chuan cuisine resto with branches in 港九新界!  🙏😁Price: $200-250ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: for those who have a limited spice tolerance, come here for your spicy cravings - not the most traditional Chuan Cuisine in the city but a decent mix of dishes for everyone’s taste. Hint of msg is noticeable but hey just order🍺/椰汁冰! Visited cwb branch but the latest outlet is in Mong Kok🎉

Price: $200-250pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🛶Deep fried buns - comes in an impressive looking <麻辣風雲號>, crispy golden outsider with a hot & soft inside. Defo satisfied our carbs cravings🤤 Complete it by dipping into the condensed milk . Must order!! 💯

🍲Fish fillet in sour vegetable soup - one of their signatures, available in different level of spice, mala & sourness. With generous portion of fish (v smooth) & homemade pickled veggies. Recommend to add chewy flat glass noodles to enhance the dish! 😋

🌶Stir fried diced chicken with chilli (La zi ji) - big pieces of chicken, fried till golden brown. Lots of flavours & make you can’t stop eating! Overall not that spicy so the numbing sensation is tolerable 👌

🥔Sour & spicy potato - crunchy with balanced flavours but quite oily… more spicy compared to the rest of the dishes so beware 🥵

🍳 Smoked soft-boiled egg with black truffle - would have liked if the eggs are more runny, slight smokey flavour which mixed well with the truffle paste.
用餐优惠
試食活動
2022-06-28 42 浏览
去sogo買完嘢順便喺附近食嘢見到呢間酸菜魚好評好似好多,於是就上去一試伏咗….掃code落單,一掃已經顯示落咗兩個前菜收$9蚊,就問落單姐姐啦,係咪可以唔要,因為前菜係辣醃蘿蔔?同中華沙律。(因為我地都唔好食呢兩樣)姐姐就好EE哦哦咁話,其他人都有嘅,全部都係自動落嘅,要嘅要嘅見佢答得咁尷尬咁就算啦費事為難佢啦點咗個酸菜魚,同涼拌雞絲粉皮,酸菜魚味道正常,配菜有金針菇,粉皮,豆卜之類兩個女仔都夠食但係涼拌雞絲粉皮,就🤮好難食!撈勻咗d醬之後試,d醬太kip 撻撻 啦Gem住曬,但係撈勻咗d粉皮都係冇味道,我地試咗兩啖就冇食啦然後 埋單發現小菜$9x2即係$18蚊但係落單掃code時候就顯示小菜x2 $9🙄️好無奈囉,$18蚊邊個食唔起呢,但係冇搞呢d好似焗住要人俾錢嘅招數囉,仲要係價錢冇列清楚,都係見食評好多人話好先試試,真係
去sogo買完嘢順便喺附近食嘢
見到呢間酸菜魚好評好似好多,於是就上去一試
伏咗….
掃code落單,一掃已經顯示落咗兩個前菜收$9蚊,