2022-07-02
📍「麻辣風雲」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌呢間出名到我哋都唔需要點介紹,大家都應該知道!麻辣風雲出名食麻辣菜🌶同酸菜魚🐟,今次終於book到位今晚食,一於試試佢😍📷餐廳空間都算大,有超多張枱,不過有少少🤏🏻逼,但依然係坐爆哂,就知有幾受歡迎啦❗️大家記住去前要book 位呀😇整體燈光好明亮,冷氣好充足,就算食完辣野都唔會流哂汗咁,好適合一幫人嚟食🤗職員服務態度幾好,而且上菜速度都算快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰🍴酸菜魚(小辣、中川)💰HK$268✨推薦指數:8/10呢度嘅酸菜魚超好,有得俾你揀辣度(大辣、中辣、小辣),同埋酸度(大川、中川、小川),今次得哋就揀咗小辣同中川😇酸菜魚份量好多,入面仲有大量芽菜、薯粉、豆卜、菇、萵筍等配料,好豐富🤩酸菜魚全部都好滑口入味,而且無骨,啖啖肉幾爽口😋酸菜湯底酸度岩岩好,唔會太酸同太辣😗薯粉就厚超長,有啲難夾,食落都煙煙韌韌,但有少少過厚,薄身返啲會好啲🤣🍴炸饅頭💰HK$58✨推薦指數:10/10呢款係必嗌⭐️‼️首先賣相好岩打卡🤣📸💯諸葛亮騰雲駕霧,乘坐戰船🚤,帶住6️⃣件金黃色漲卜卜嘅炸饅頭嚟到你面前🤩😆炸饅頭炸得岩岩好‼️外脆內軟,配埋煉奶真係好好食🤤🤤
今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌
職員服務態度幾好,而且上菜速度都算快,加分👍🏻👍🏻👍🏻🥰
🍴酸菜魚(小辣、中川)
💰HK$268
✨推薦指數:8/10
酸菜魚全部都好滑口入味,而且無骨,啖啖肉幾爽口😋
酸菜湯底酸度岩岩好,唔會太酸同太辣😗
🍴炸饅頭
✨推薦指數:10/10
呢款係必嗌⭐️‼️
首先賣相好岩打卡🤣📸💯
炸饅頭炸得岩岩好‼️外脆內軟,配埋煉奶真係好好食🤤🤤
🍴火爆魷魚鬚
💰HK$158
✨推薦指數:9/10
呢款都係必嗌⭐️‼️
魷魚鬚份量好多,佢哋連埋萵筍、紫洋蔥、青椒、紅蘿蔔、辣椒一齊炒,炒得好入味‼️
魷魚鬚好大條,食落爽口啖啖肉,亦都好入味🤤
紫洋蔥超級甜😍其他配料都好惹味,好好食😋
雖然菜名係叫火爆,但👧🏻覺得唔算好辣,仲可以接受到,而且仲有啲刺激感🌶😆
🍴麻辣海蜇
💰HK$78
✨推薦指數:8/10
麻辣海蜇醃得好入味,食落都幾辣,口感爽口,下面仲鋪咗青瓜絲,連埋一齊食又fresh 又爽口😋
🍴麻辣雞腎
✨推薦指數:7/10
麻辣雞腎咬落好爽口,份量都唔少,不過唔算辣,幾易入口,岩哂唔係好食得辣嘅朋友仔😇
🍴黑糖脆炸糍粑
呢款基本上係食酸菜魚時必嗌嘅甜品🤩
一碟有6️⃣大件,每件鋪上黃豆粉,浸係黑糖糖漿上面,好吸引😍
食落外皮炸得好脆,內裡煙煙韌韌熱熱哋,口感一流💯黑糖唔會太甜,點埋黑糖漿令到佢更加香甜,配埋黃豆粉層次更豐富😋
記住呢款一定要襯熱食‼️攤凍咗口感會無咁好🙊
🍴前菜:中華沙律、醃蘿蔔
💰HK$18
✨推薦指數:8/10
每枱都會俾兩份前菜,中華沙律幾爽口,涼浸浸夏天食一流🤗醃蘿蔔酸酸甜甜好開胃😋
🍴洛神花茶
💰HK$48
✨推薦指數:5/10
呢款風雲特飲好特別😍佢喺用古色古香嘅粉紅色酒瓶裝住,配埋江湖feel 嘅酒碗去飲,好特別🤣
不過洛神花茶偏酸,幾解辣,但甜返少少🤏🏻會易入口啲😆