2022-06-28 14 浏览
麻辣風雲🔥熱辣辣 熱辣 熱辣辣好熱好熱🥵呢啲咁熱嘅天氣 最啱食啲麻辣野開下胃😍麻辣風雲轉眼已經開左3間分店👍確實有信心保證🥰開胃小碟都幾出色🔥係麻辣中華沙律同埋菜甫☺️ 送啤酒一流呀👍▫️炸饅頭 ($58)六件放左喺隻船上面 打卡一流📸金黃色的炸饅頭 外脆內軟好食之處就係要點埋煉奶😋 ▫️酸菜魚 ($268)魚片肉質超嫩滑 又大塊👍配料亦都好足😍 有豆卜、萵筍、寬薯粉、大豆芽 酸菜魚整體辣度適中寬薯粉好滑溜 吸哂湯的精華😍 好食!▫️乾煸肥腸 ($118)大量辣椒乾鋪滿碟上 望到都流哂口水🤤但放心 食落唔會好辣 乾煸肥腸至乾身咬落脆身 麻辣味喺味蕾散開 再呷一口青島 兩者味道超夾🍻▫️洛神花茶 ($48)飲品仲叫左洛神花茶一埕🧉樽身好靚 好啱影相😎仲要用埋古時酒碗 喜歡佢有種豪邁感味道比較似酸梅湯 幾醒胃
麻辣風雲🔥

熱辣辣 熱辣 熱辣辣好熱好熱🥵
呢啲咁熱嘅天氣 最啱食啲麻辣野開下胃😍
麻辣風雲轉眼已經開左3間分店👍
確實有信心保證🥰

開胃小碟都幾出色🔥
係麻辣中華沙律同埋菜甫☺️
送啤酒一流呀👍

▫️炸饅頭 ($58)
六件放左喺隻船上面 打卡一流📸
金黃色的炸饅頭 外脆內軟
好食之處就係要點埋煉奶😋

▫️酸菜魚 ($268)
魚片肉質超嫩滑 又大塊👍
寬薯粉好滑溜 吸哂湯的精華😍 好食!

▫️乾煸肥腸 ($118)
大量辣椒乾鋪滿碟上 望到都流哂口水🤤
但放心 食落唔會好辣 乾煸肥腸至乾身
咬落脆身 麻辣味喺味蕾散開
再呷一口青島 兩者味道超夾🍻

▫️洛神花茶 ($48)
飲品仲叫左洛神花茶一埕🧉
樽身好靚 好啱影相😎
仲要用埋古時酒碗 喜歡佢有種豪邁感
味道比較似酸梅湯 幾醒胃
2022-06-27 2175 浏览
🥚🥚🐷麻辣至尊再起風雲✨性價比:7.5/10🍳食物:8.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:人均 $ 333 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜 #蛋蛋豬吃川菜————————二訪麻辣風雲,最掛念他們最有霸氣的諸葛亮戰船炸饅頭,香口麻辣菜無論幾時都令人興奮!炸饅頭 ($58) – 推薦*永遠令人期待的菜式,打卡一流,船底加上乾冰自帶煙霧彌漫效果。當你以為6件饅頭太多,炸饅頭的外脆內軟,再點配香滑甜煉奶,實際是令人停不了口。招牌酸菜魚 ($268) – 推薦*本來不多愛吃魚的我,都被這道菜式吸引到不停夾。小辣對我們來說口味剛剛好,惹味之餘又吃到酸菜魚真正味道,魚肉軟綿嫰滑,完全無骨,大大份。底下的寬粉芽菜吸滿酸辣汁,長期刺激味蕾。京蔥牛肉 ($128)牛肉煮得軟腍有穫氣,正常。黑松露煙燻糖心蛋 ($68)糖心蛋正常水準,黑松露味一般。麻辣海蜇 ($78)香口爽脆,份量比想像中大,醬汁混得滿滿的。菊花蜜 ($48) – 推薦*打卡專門飲料,古典優雅的酒埕菊花蜜,加上酒碟形狀的杯子,仿佛瞬間穿越時空。總結:麻辣菜式包羅萬有,高水準回
🥚🥚🐷

🍰食物分類: #蛋蛋豬吃中菜 #蛋蛋豬吃川菜
————————

炸饅頭 ($58) – 推薦*

招牌酸菜魚 ($268) – 推薦*
本來不多愛吃魚的我,都被這道菜式吸引到不停夾。
招牌酸菜魚

京蔥牛肉 ($128)
牛肉煮得軟腍有穫氣,正常。
京蔥牛肉

黑松露煙燻糖心蛋 ($68)
糖心蛋正常水準,黑松露味一般。
黑松露煙燻糖心蛋

麻辣海蜇 ($78)
香口爽脆,份量比想像中大,醬汁混得滿滿的。
麻辣海蜇

菊花蜜 ($48) – 推薦*
菊花蜜

總結:麻辣菜式包羅萬有,高水準回頭之選。

麻辣風雲 Spicy Restaurant
🚦銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
(銅鑼灣站 C 出口, 步行約1分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 22:00
2022-06-22
  • 招牌酸菜魚
2022-06-25 20 浏览
呢排好想辣野,不過唔知邊間正宗麻甩大叔個朋友話銅鑼灣有間好正宗既麻辣魚,就試下佢! 睇下會唔會食到菊花噴火。椒鹽炸雞軟骨呢個雞軟骨正正常常,香口得黎唔會太油膩,份量唔少,配埋杯野凍冰冰嘅飲品吹住水食岩岩好。招牌水煮魚(小辣)一上到枱已經聞到好香花椒八角味,睇落好似好辣,專員唔食得太辣都食到而且份量激多,仲有好多唔同既配菜例如大豆芽,薯粉等等嘅配菜吸收哂d湯好入味魚肉係用草魚煮出黎,所以好滑又沒骨,岩哂我呢d大懶蟲食魚唔鐘意lur骨水煮魚份量大,專員同朋友兩個大男人食一盤魚已經飽左,可想然之有幾抵食提外話:想食一定要預早book位,唔係有排等。我地個日都要walkin等左半個鍾先有得食,成個場爆哂----------------------------麻甩專員評分區 店內環境: 7/10   食物外觀:8 /10 食物味道: 9/10   整體分數:9 /10   翻食指數:9 /10
呢排好想辣野,不過唔知邊間正宗

椒鹽炸雞軟骨

。椒鹽炸雞軟骨

招牌水煮魚(小辣)
。招牌水煮魚(小辣)

提外話:

整體分數:9 /10
翻食指數:9 /10
2022-06-22
椒鹽炸雞軟骨
招牌水煮魚(小辣)
2022-06-22 1222 浏览
成日喺社交平台出現嘅「麻辣風雲」,我今日終於有機會去試一試!餐廳環境富有中國色彩,靠窗卡位寬闊,而且仲播放輕柔嘅中式背景音樂,令人食得舒服。🍞 炸饅頭 $58 - 諸葛亮企喺帆船頭,船身承載着六個炸饅頭,船身有白煙冒出,呢一個出場氣勢真係非同凡響!大家都會不停咁打卡📸 除咗賣相吸引之外,炸饅頭本身都好好食。饅頭外皮炸到酥脆金黃色,入面依然鬆軟。熱辣辣食嘅時候故知然好味,但係凍咗都估唔到保持到一樣好食。🐟 酸菜魚 $268 - 份量非常大,四個人食都應該足夠!我叫咗小辣同小酸,酸辣程度剛好,阿仔都食到😋湯汁鮮甜,充滿魚嘅精華,魚肉新鮮好嫩滑,最緊要係冇骨。入面嘅配料仲有芽菜、酸菜、金菇同埋豆腐卜,十分豐富。另外我加左薯粉,煙煙韌韌,索晒啲湯,令我可以連食兩碗!🐮 京蔥牛肉 $128 - 牛肉味濃,分量頗多,而且肉質軟腍,配上京蔥,香濃有鑊氣。🍚 欖菜四季豆粒炒飯 $88 - 炒飯粒粒分明,欖菜唔會太鹹,十分惹味。🧉 冰涼椰汁冰 $38 - 椰汁香甜,啱晒用嚟解辣。📱 睇餐牌同埋點餐都可以掃QR code,非常方便。(其實餐廳都有一個印刷好精美嘅餐牌☺️)

🧉 冰涼椰汁冰 $38 - 椰汁香甜,啱晒用嚟解辣。

酸菜魚
欖菜四季豆粒炒飯
酸菜魚
欖菜四季豆粒炒飯
2022-06-22 31 浏览
吃辣真的能上癮,聚餐總會提議不如去吃辣,香辣惹味令人身心療癒,第一次嚟麻辣風雲,試試佢嘅正宗四川菜😋酸菜魚 $268除咗辣味可選擇辣度,麻都可以哦💗能感受到有多種香料的調配,辣味突出而有層次。水煮魚選用了鱸魚製成,肉質帶點鬆軟,配菜有大量酸菜、萵筍及水晶薯粉,重點是超大碗,非常抵食💯口水雞 $98例牌夠哂2人份量,肉質夠滑,辣辣麻麻 , 好過癮😁蒜泥白肉 $78蒜泥🧄份量比我想像多,白肉唔嚡口,底層有青瓜,重口味之選👍🏻黑糖脆炸糍粑 $58又係我最愛既糍粑,煙煙韌韌,黑糖亦不會太甜,仲有多黃豆粉,唔錯😋炸饅頭 $58成隻船上,非常吸睛,點影都咁型🤩饅頭炸得外脆內軟,點一點煉奶,剛好中和了充滿麻辣既舌頭,整個晚飯就完滿了🥰

酸菜魚 $268
除咗辣味可選擇辣度,麻都可以哦💗

口水雞 $98
例牌夠哂2人份量,肉質夠滑,辣辣麻麻 , 好過癮😁

蒜泥白肉 $78

黑糖脆炸糍粑 $58

炸饅頭 $58
成隻船上,非常吸睛,點影都咁型🤩
  • 黑糖脆炸糍粑
  • 蒜泥白肉
由恆仔開嘅餐廳一直已經好想去支持下,加上好耐之前已經比佢地嘅噴煙船吸引,終於終於有機會比我試到!!本身都鍾意食辣野,呢間仲要成間都係食辣一啱哂😋🏮睇得出成間餐廳設計好有心思,成間鋪都好有古色古香,一入到去已經見到中國風嘅屏風同埋紙燈籠,加埋中樂做配樂,好有feel!🏮店員都好有禮貌,超加分🚤炸饅頭 $58必點嘅炸饅頭🌊點完好快諸葛亮就會坐住架仲出緊煙嘅饅頭船嚟到我地面前😋好有氣勢一大架船上面有六個饅頭,好鍾意食炸饅頭點煉奶,饅頭炸到外脆內軟點埋煉奶一流!簡單嘅食物但配上咁打卡able嘅賣相成為每枱都必點嘅食物🤣🍲酸菜魚 $268全部都係自助落單,所以酸度&辣度都可以自己揀,第一次試全部都揀哂最小,湯底除左酸辣仲帶麻,幾正🌶好大兜,無論魚定配料嘅份量都好多!配料有芽菜、酸菜、寬粉、豆卜,全部都好入味🤤魚肉好滑好多肉,唔算多骨,可以一舊接一舊咁食😋🍜四川擔擔麵 $68同樣都係試左小辣,個湯底濃稠,味道都好濃,麻味更為突出,加埋有花生香面頭嘅肉碎炒得好香好夠味,不過麵底同花生爽啲就更好啦🥺🍡黑糖脆炸糍粑 $58新鮮炸起,食個陣熱辣辣,點埋黑糖真係好正糍粑口感軟糯,如果帶返點煙韌口感更正啦🤤🦐
本身都鍾意食辣野,呢間仲要成間都係食辣一啱哂😋
🏮店員都好有禮貌,超加分

🚤炸饅頭 $58
簡單嘅食物但配上咁打卡able嘅賣相成為每枱都必點嘅食物🤣

🍲酸菜魚 $268
魚肉好滑好多肉,唔算多骨,可以一舊接一舊咁食😋

🍜四川擔擔麵 $68
面頭嘅肉碎炒得好香好夠味,不過麵底同花生爽啲就更好啦🥺

🍡黑糖脆炸糍粑 $58
新鮮炸起,食個陣熱辣辣,點埋黑糖真係好正
糍粑口感軟糯,如果帶返點煙韌口感更正啦🤤

🦐香辣茶葉炒蝦 $188
蝦嘅份量好多!
即叫即炒,蝦仔炒到好香好乾爽,連殼都好脆口,成隻蝦好夠味

🍯菊花蜜
好可愛係佢會比兩個碗仔裝住啲菊花蜜,好似古裝片啲人咁飲野,睇落細細樽,兩個人都可以飲到好多杯!成餐飯喺到斟嚟斟去都幾得意🤣
菊花味幾出,帶點點甜,好清爽😇

除左酸菜魚,仲有水煮魚,對佢地嘅食物質素都幾有信心,下試可以再嚟試下其他菜式😋
  • 招牌酸菜魚
餐廳:麻辣風雲(銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓呢排成日見唔同朋友都去食麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk ,今次終於輪到我有機會去試吓佢哋嘅酸菜魚同炸饅頭呢兩樣基本上喺每枱都必叫嘅食物😍。有Tonick恆仔 @hangjai 加持嘅餐廳果然厲害⭐️,我去果晚喺平日晚上嘅7點,已經排晒長龍,到我8點幾走嗰陣仲喺有唔少人等緊位🤫銅鑼灣呢間分店開咗半年左右,仲有荃灣同埋6月底正式開幕嘅旺角旗艦店🎊,真係開勻港九新界,希望下次有機會去旺角店觀摩一吓🤪麻辣風雲充滿中國古代風格,除咗一打開𨋢門見到梅蘭菊竹喻表「四君子」特質嘅裝飾之外,仲有大大個「掂」字,希望香港人方方面面都可以咁掂💪。坐低之後送上兩碟前菜:涼拌海草同醃蘿蔔仔,而枱上嘅餐具都喺充滿古代中式味道,勁有特色,仲有一啲留返一陣再同你介紹😏✝️酸菜魚 $268傳統嘅四川名菜,超足料夠3-4人share食,裡面有台灣黑魚片、豆卜、薯粉、白精靈菇、芽菜、芫荽、辣椒、酸菜、泡椒、菊花瓣、花椒等🌶。食酸菜魚最重要除咗喺想食到魚嘅鮮香,仲有酸、辣、鹹嘅平衡配搭,麻辣風雲選用連魚皮嘅台灣黑魚,一條骨都食唔到,魚肉仲嫩
餐廳:麻辣風雲(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

✝️酸菜魚 $268
麻辣風雲選用連魚皮嘅台灣黑魚,一條骨都食唔到,魚肉仲嫩滑唔嚡,魚皮一啲都唔韌;豆卜完美咁索晒酸菜魚啲湯汁💦,加上勁多嘅QQ彈牙薯粉,兩個人可以食晒成兜都真喺有啲誇張🤣

✝️炸饅頭 $58
炸饅頭絕對喺麻辣風雲必點嘅打卡又好味之選,以諸葛亮帶領住木船同風雲旗幟🚩,運載住炸饅頭出場,加上乾冰嘅煙霧效果,令我聯想起赤壁之戰入面嘅「草船借戰」🏹。
外脆內軟嘅炸饅頭,配上甜滑香溜嘅煉奶,真喺食多幾舊都唔會厭😍,你準備好你嘅手機/相機未呢📸

✝️涼拌雞絲粉皮 $68
開胃惹味嘅涼菜又點少得雞絲粉皮,加咗芝麻醬喺當中,雖然個人覺得有啲太重口味🤏,不過又真喺幾醒胃,
雞絲、粉皮、青瓜絲三款食材唔同嘅口感撈埋一齊食,層次味道幾豐富👍

✝️上湯浸娃娃菜 $88
食咗咁多重口味嘅嘢緊喺要叫返碟上湯娃娃菜中和一吓,湯底清甜,
唔覺有出面時不時會食到嘅味精鹹,食完酸菜魚食返碟娃娃菜清一清個口腔都唔錯😌

✝️菊花蜜 $48
最後叫咗呢個風雲自家製嘅菊花蜜,又喺另一打卡之選😝,以靚靚粉紅色酒埕🍶,裝住清新香甜又去膩嘅菊花蜜🌻,倒入酒碟當中飲,感覺就好似返咗三國時代咁😆,飲完仲可以解辣添
2022-06-16
睇開我IG可能都知道其實我唔係好識食辣,連黑胡椒都覺得嗆(◐‿◑) 但表妹話好想試呢間酸菜魚,我抱住「人生在世咩都試吓!」嘅心態試試川菜啦~ 麻辣風雲相信好多foodie 都一定唔陌生,超多人都會專登去打卡佢個諸葛亮炸饅頭!📸️ 近排發現除咗 荃灣 同 銅鑼灣分店,係4月尾嘅時候開咗旺角旗艦店,睇嚟大家又多個就腳嘅餐廳打卡同食辣lu~-🔸 酸菜魚 $268 | ⭐️: 4.0/5酸菜魚有唔同辣度/酸度選擇,作為食辣A0 嘅我 淨係敢嗌小辣🌶️ 而酸度就揀咗中酸。本來以為我都會辣到喊,但比想像中可以接受!同埋唔好睇佢碗酸菜魚影得好細,實情係佢好大盆!!! 我地另外+$30 追加多份薯粉,份量多到足足填飽咗4個人~ -🔸 炸饅頭 $58 | ⭐️: 3.8/5超霸氣嘅諸葛亮帆船⛵️相信大家都係因為佢個吸睛擺盤而bookmark呢間餐廳(*¯︶¯*) 我都係嗌完先知原來隻船入面有乾冰,製造出仙氣瀰漫嘅feel 🧚🏻‍♀️ 真係好適合影相~-🔸 黑糖脆炸糍粑 $58 | ⭐️: 3.9/5味道好似炸咗嘅糯米糍配黑糖醬,初頭以為會好甜,但又唔會喎 (。ì _ í。)-🔸 涼拌雞絲粉皮 $68 | ⭐️: 4.

🔸 酸菜魚 $268 | ⭐️: 4.0/5

🔸 炸饅頭 $58 | ⭐️: 3.8/5

🔸 黑糖脆炸糍粑 $58 | ⭐️: 3.9/5

🔸 涼拌雞絲粉皮 $68 | ⭐️: 4.0/5

雞絲份量頗多,麻醬偏杰但濃花生味。撈埋一齊,一淡酸菜魚,一淡粉皮食都唔錯。

📍 地址:麻辣風雲 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

Rating: 🌕🌕🌕🌗🌑
2022-06-11 37 浏览
酸菜魚🐠🐠🐠總是令人上癮🤓耐不耐就要重溫那刺激味蕾的酸辣味🤩😋 今次試了享負盛名的麻辣風雲 🌪🌪🌪🌨🌨 以往每每慕名而來試過既餐廳總係令我大失所望☹️ 今次小試牛刀 只點了酸菜魚,一大盆酸菜魚上檯賣相派場極之吸引,盆入面有大量!無錯,係大量大大片鱸魚片,當然還有好多辣椒仔,花椒等香料,面頭仲曬上菊花瓣作調色🌼🌼🌼 極之有誠意既presentation 😋 酸菜魚魚片滑嫩彈牙,魚味就無乜喇,靠湯底的麻酸辣搭救,另外鍋底的寬粉夠彈牙,份量亦足夠🥰 一鍋夠曬兩口子食飽飽😍🎉
2022-06-07
2022-06-10 46 浏览
今日突然間好想食辣嘢,就諗起之前嚟過呢間食都唔錯,一向都好鍾意食酸菜魚🥰 晏晝黎有lunch set都幾掋食♥ 酸菜魚🐟 $88 午市套餐酸度辣度都一樣有得揀,今次揀左小辣中酸,又好似酸咗少少😂份量都好足料,配料仲有芽菜豆卜萵筍同菇,本身配白飯我加咗$12轉寬粉添😋♥ 口水雞 $59面頭有花生碎,食落帶麻香好惹味又唔會太辣,雞件肉質嫩滑,午市一碟都有好多件,仲有跟白飯♥ 炸饅頭 $36追加小食,一客有4件,覺得今日炸得未夠,個皮一啲都唔脆有啲失望🙁但係入面好軟熟好鬆軟,食落唔會覺得好油膩,最鍾意點勁多煉奶食饅頭😂♡ 午市黎唔算多人,坐得好舒服,嘢食份量好足料,價錢你講算係掋食

♥ 酸菜魚🐟 $88

♥ 口水雞 $59

♥ 炸饅頭 $36

2022-06-10 31 浏览
🤍麻辣風雲 🖤銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓🌶最近好多人推介食川菜一定要去麻辣風雲,打卡靚之餘又好食,可惜旺角實在太full,今日就同朋友去咗銅鑼灣試吓先!🐟酸菜魚 $268酸菜魚非常大份😱我哋兩個女仔都食唔晒,魚肉起哂骨,嫩滑啖啖肉!再加埋係底下嘅寬薯粉,索晒酸菜湯味好好食,難怪係餐廳嘅招牌菜式!🍞炸饅頭 $58打卡必點!炸饅頭用木船載上,上菜時候仲會用乾冰製造煙霧,氣勢十足😆饅頭炸得香脆,點埋煉奶正,仲可以解辣!🥬小炒花菜 $88叫咗一碟炒菜消滯~椰菜花大大碟,炒得鑊氣十足,再加埋濃濃嘅蒜蓉味正🥧黑糖脆炸糍粑 $58到最後當然要叫返招牌甜品,炸好既糍粑再淋上大量黑糖漿同黃豆粉,甜甜外脆內軟真係食唔停口😋🌺洛神花茶 $48甜甜酸酸嘅洛神花茶用酒埕裝住,別具特色,解膩一流,兩個女仔完全夠飲~
🤍麻辣風雲

🥧黑糖脆炸糍粑 $58

🌺洛神花茶 $48
  • 洛神花茶
  • 黑糖脆炸糍粑
麻辣風雲4月底已經係旺角旗艦店開幕🎊 晚市重開,可以約朋友一齊去食餐高質川菜❤️ 除咗旺角旗艦店,銅鑼灣同荃灣都有分店,啱晒大家放工聚埋一齊🍺.🐟酸菜魚 $268: 店員會先問想要 大/中/小 辣度、辣度、麻魚肉夠幼滑無骨👍🏼入邊仲有好多配料,例如: 酸菜、萵荀、等,配粗薯粉好煙韌😋😋.✨炸饅頭 $58: 一上枱好壯觀😍 有位古代人企係大船前方,煙霧離漫~ 有6粒炸饅頭,外層香脆 而且唔會油淋淋👍🏼.🍜麻辣粗炒 $88: 川式嘅上海粗炒同平時好唔同,加咗辣椒、包心菜同肉絲,份量好大😎.🐔涼拌雞絲粉皮 $68: 呢種粉皮唔係好扁身,而係好似一條管狀😗不過都幾好食,有青瓜、雞絲同埋麻醬,非常開胃😜.🥗小炒花菜 $88: 炒花菜配豬肉片同辣椒,味道好香口,鹹香味十足🤩🐟酸菜魚 $268: 店員會先問想要 大/中/小 辣度、辣度、麻魚肉夠幼滑無骨👍🏼入邊仲有好多配料,例如: 酸菜、萵荀、等,配粗薯粉好煙韌😋😋

🐟酸菜魚 $268

✨炸饅頭 $58

🍜麻辣粗炒 $88

🐔涼拌雞絲粉皮 $68

🥗小炒花菜 $88

2022-06-05 30 浏览
街坊系列 – 麻辣風雲 💛最近開返戲院之際就上左好多套好野😍有小編熱愛既Marvel啦🥰咒術迴戰等等但唔知大家有冇一個人睇戲既習慣呢😂小編都幾鐘意架🤪大家留言同小編分享下------------------------------環境: 古色古香既中國客棧風設計🪕加上古典既純音樂配搭🎼完全無遺和感座位算多🪑而且都闊落👍🏻坐得都幾舒服用上消毒劑做清潔🧽唔會覺得枱槣有油膩------------------------------食物: 酸菜魚 ($268) 🐟份量驚人🤭$200幾有幾大盆😍CP值真係好高好正仲可以自行選擇辣度/酸度/麻度😈真係有得選擇湯底好鮮🤤就算有酸辣味都飲得出有魚湯味係到魚肉切得薄身😋入口嫰滑,最重要係份量夠哂多配料仲有薯粉,芽菜,豆卜等,一定保證食到飽😍炸饅頭 ($58) 🍞外脆內軟🔥炸既火喉岩岩好,唔會食落好乾好硬可以食到饅頭入面既濕潤同軟糯😋點埋煉奶仲正涼拌萵荀 ($68) 🥬爽脆可口,無多加大量調味😝輕輕用麻油作涼拌味道清新鮮甜😍而且仲可以減退一點麻辣感四川擔擔麵 ($68) 🍜湯底好香好惹味🫣麻香感十足,味道帶少辣花生香令到成個湯底昇華左不少🤗夠哂層次肉碎炒
街坊系列 – 麻辣風雲 💛

食物: 酸菜魚 ($268) 🐟

份量驚人🤭$200幾有幾大盆😍CP值真係好高好正
仲可以自行選擇辣度/酸度/麻度😈真係有得選擇
湯底好鮮🤤就算有酸辣味都飲得出有魚湯味係到
魚肉切得薄身😋入口嫰滑,最重要係份量夠哂多
配料仲有薯粉,芽菜,豆卜等,一定保證食到飽😍

炸饅頭 ($58) 🍞

外脆內軟🔥炸既火喉岩岩好,唔會食落好乾好硬
可以食到饅頭入面既濕潤同軟糯😋點埋煉奶仲正

涼拌萵荀 ($68) 🥬

爽脆可口,無多加大量調味😝輕輕用麻油作涼拌
味道清新鮮甜😍而且仲可以減退一點麻辣感

四川擔擔麵 ($68) 🍜

湯底好香好惹味🫣麻香感十足,味道帶少辣
花生香令到成個湯底昇華左不少🤗夠哂層次
肉碎炒得好香好濃郁😋如果花生脆身啲就完美了

黑糖脆炸糍粑 ($58) 🍡

即叫即炸🔥夠哂新鮮熱辣同埋香口軟糯
黑糖既甜度岩岩好😙而且亦都夠香

洛神花茶 ($48) 🫖

打卡必須叫😍器皿用左古代既酒壺,夠哂特別
甜甜酸酸既洛神花不但開胃☺️仲有埋解辣功效

鮮芒果椰果玉露 ($38) 🥭
椰奶味好香,稍稍蓋過左芒果味🤪但整體唔錯

服務: 採用QR Code 落單🤳🏻介面清晰易明
上菜速度唔錯💁🏻‍♀️店員都好有禮貌,會介紹餐牌
但無紙巾同無主動俾水就有少少扣左分啦🤏🏼

環境: 8 /10
食物: 8 /10
服務: 7 /10

地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
人均消費: $150 - $ 200
🥢酸菜魚👉🏻呈霸氣金黃色嘅酸菜魚 魚片都吸哂湯汁 肉質結實 無魚骨👉🏻大量酸菜鋪係表面 每啖都食到 中間夾雜住芽菜、白菇、寬薯粉、豆卜 樣樣都好入味👉🏻點左小酸小辣 帶些椒麻口感 覺得味道惹味得黎舒服 👉🏻大份量 撈飯食好正🥢炸饅頭👉🏻人生見過最霸氣嘅炸饅頭航海而來👉🏻饅頭外表炸得好香脆 白雪雪饅頭軟熟 配煉奶嘅香甜美味真係由細到大都愛👉🏻擺設有特色嘅 又有得打下卡幾好🥢麻辣夫妻肺片👉🏻薄片嘅夫妻肺片吸哂麻辣口水汁 但味道唔會太過辣 幾惹味👉🏻配青瓜絲 在重口味中的小清新🥢口水雞👉🏻口水雞份量多 雞肉嫰滑有口感👉🏻大量芝麻花生辣椒香蔥 十分惹味🥢飲品👉🏻點了椰汁冰和龍鳳檸樂👉🏻椰汁冰清香、龍鳳檸樂解辣解渴👉🏻杯型好得意

🥢酸菜魚

👉🏻口水雞份量多 雞肉嫰滑有口感
👉🏻大量芝麻花生辣椒香蔥 十分惹味

🥢飲品
👉🏻點了椰汁冰和龍鳳檸樂
👉🏻椰汁冰清香、龍鳳檸樂解辣解渴
👉🏻杯型好得意
2022-06-01 32 浏览
我地好鍾意食麻辣野😌最近天氣又濕又熱 就更加想食啲辣野出返身汗銅鑼灣都好多選擇今次就去左食麻辣風雲必點酸菜魚 🐟我地要左小酸小麻小辣 味道啱啱好 微辣 食完個嘴麻麻地 🤤勁正魚肉份量好多 肉質勁滑 芽菜 菇類 萵苣 薯粉火候控制得好好 炸饅頭 🚢一上枱真係嘩嘩聲🤭夠晒IGable 成艘船 加上乾冰 真係好啱打卡 差唔多枱枱都有叫🤭除左啱打卡 質素都好好 新鮮炸起熱辣辣 外面超鬆脆 裡面夠軟熟 唔會油淰淰 加練奶食好正😋2個人食6個都無難道😎醉雞🐔夠酒香 肉質夠嫩滑 可以一試🤤👍🏻黑糖糍粑🍡食辣野一定要有啲甜品中和返軟軟糯糯😋 黑糖唔會好甜 黃豆粉夠香椰汁冰 🥥龍眼冰🧊夠晒冰凍 解辣一流 椰汁味夠濃 龍眼冰勁多龍眼🤤酸菜魚 炸饅頭下次一定會再去食🤭順帶一提 依到d職員真係好有禮貌 又夠細心主動🥰
我地好鍾意食麻辣野😌
最近天氣又濕又熱 就更加想食啲辣野出返身汗