2022-09-17 30 浏览
晏晝做完野,突然想食酸菜魚,諗起附近呢間麻辣風雲有唔少好評,就決定試下下晝黎食有個好處,就係午市有客飯套餐,可以用較平既價錢食酸菜魚,而份量都唔細下,仲可以自己揀酸辣度,正❤️魚肉非常嫩滑,我揀左最大酸度,配埋飯食,一流。而入面有少少薯粉,一次滿足2個願望另外仲嗌左碗小鍋米線,加錢嗌左炸醬、魚皮餃同牛肉餅,湯底味道唔錯,配合埋炸醬既辣味,好夾😍牛肉餅好食,但得2小塊,性價比有點低而我都好喜歡佢既麻辣雞翼尖,呢度d雞翼尖好大隻,味道唔錯,略嫌少少唔夠辣。而紅油抄手比較一般,下次可能試下其他小食

相信應該都無咩人唔識麻辣風雲😌,不過由於我唔太好酸菜魚所以一直未試😂。呢次俾個鐘意食川菜既朋友捉左去試。好彩放工就即刻過去cwb🥺,6點幾已經差唔多full晒😱。用qr code落單都幾方便,食物選擇都幾多。🔅酸菜魚 ($268)魚好滑😍,薄薄一片,份量都唔算少✨。闊條薯粉同豆卜吸晒酸味好正😍💕。🔅炸饅頭 ($58)黎呢到點可以唔叫炸饅頭打卡😚。饅頭熱辣辣,炸到外層好香脆,入面又鬆軟,點埋煉奶無得彈🥰。🔅秘製麻辣炒薯粉(小辣) ($88)都幾大碟,薯粉好彈牙,唔算好辣,配料再多少少就好🥺。🔅涼拌雞絲粉皮 ($68)有滿滿既花生醬😋,超好香。雞絲有撈左少少砂糖😳,所以食落有啲脆脆地,口感幾特別,份量都幾多👍🏻。🔅黑糖脆炸糍粑 ($58)平時食既糍粑都係煙韌軟身,但呢款炸過既口感好正😋!炸起熱辣辣,香脆又帶點煙韌🥰。黑糖味好香,唔會好甜啱啱好😋。💬食物價錢又唔算貴,想食川菜又想支持黃店既話呢間應該係唔錯既選擇💛。不過建議最少3個人黎食,有卡位坐無咁逼🤣。

酸菜魚
酸菜魚
🔅酸菜魚 ($268)

炸饅頭
🔅炸饅頭 ($58)

秘製麻辣炒薯粉(小辣)
🔅秘製麻辣炒薯粉(小辣) ($88)
都幾大碟,薯粉好彈牙,唔算好辣,配料再多少少就好🥺。

涼拌雞絲粉皮
🔅涼拌雞絲粉皮 ($68)

黑糖脆炸糍粑
🔅黑糖脆炸糍粑 ($58)

黑糖脆炸糍粑
2022-09-16 22 浏览
小長假前一天自己一個嚟吃,店內幾爆滿,是很有味道的一家餐廳。店員服務很好,味道也不錯🔆個個都好有禮貌👩🏻‍💼我係食開小辣嘅人,對麻辣唔係好崇拜但有時候口痕都想食吓!個人推薦,超穩陣微辣享受之選🚩🌟孜然棒棒骨,肉質鮮嫩,孜然入味,燒得香口,畢竟是四川菜色菜系裡面必點一碟!Nice~🌟四川擔擔麵,盡不失禮。味道豐富有層次,汁煮惹味。麵充滿麻醬香郁,香濃不膩。蔥同花生都好足,香味飄飄😌🍶清酒係非一般嘅享受😎作為慢活人生嘅表表者,微辣➕酒Relax一日嘅辛勞💝

2022-09-16 21 浏览
行過這舖我哋雖然不大肚餓, 但很想進去再回味下喜歡的小食😍🥔土豆絲是川菜餐廳🥢🍲最常見的美食,通常是前菜,🥔馬鈴薯絲充滿辣香感又趣口,不要看它的賣相偏樸實不起眼,入口辣中透酸真的會很驚喜,愈食愈傷心,因為真的十分辣。🌶️🥓這間菜館的干煸肥腸吃起來帶點辣,但又不會過重,帶點麻但也不會麻到直衝腦門,拿捏得恰到好處的調味料, 全部都進入肥腸當中, 那濃郁的香味及帶點嚼勁的口感令人流連忘返。❤️🐔我哋咁難得一齊黎到,梗係要試試呢到既招牌麻辣雞翼尖, 個醬汁好惹味,🌶️辣得來但又會想繼續食落去, 唔太食得辣的建議叫BB辣或小辣,值得一試!👍👏🏻🫔黑糖炸糍粑在這間菜館是榜上有名的色香味俱存, 黑糖炸糍粑被油炸過後外皮酥脆,淋上熬得濃稠的黑糖🍯和鮮香的豆粉,香甜軟糯的口感, 讓人欲罷不能。😍
行過這舖我哋雖然不大肚餓, 但很想進去再回味下喜歡的小食😍
今晚約左朋友食飯, 諗起呢度都好出名,又坐得都幾舒服,一致通過黎試下新野先🥳❣️酸菜魚🐟既湯底夠晒特別,亦都比較多人叫,除左食到酸菜既味道,也突出一點辣味,湯底味道比較清新,雖然落左辣椒🌶️,但只係微辣,唔食得辣既朋友都可以一試!薯粉口感煙韌彈牙,選用幼身薯粉,浸湯會好入味!❣️涼拌萵筍🥒一上枱就好香啦, 萵筍好爽口,脆身口感配上芝麻香味,很有新鮮感;呢個菜我叫咗唔辣, 用嚟清吓腸胃, 清清涼涼幾好食, 不錯的涼菜。💓🤩😍😍我個人非常喜歡酸辣味,而且十分喜歡吃軟糯的東西,所以說老乾媽炒年糕🫔是最適合我的;由於年糕的口感很有咬口, 醬汁甜甜辣辣的,剩下的醬再拿來配飯, 一流😋😘❣️前菜點了一份土豆絲🥔,BB辣,份量也十分多。酸酸辣辣很爽口,味道佳夠鑊氣,熱辣辣上枱;爆炒過的乾辣椒, 令土豆絲更香辣和味! 這種川式澱粉質配白飯也很不錯。👍💗
❣️酸菜魚🐟
❣️涼拌萵筍🥒
2022-09-15 22 浏览
呢道嘅酸菜魚🐠🐟係餐廳嘅推介產品👍,魚嘅份量好多好足料,雖然有啲骨要食得小心,但係勝在口感夠滑,啲配菜仲有酸菜、芽菜、豆腐卜、金菇...等, 同埋好彈牙又煙韌嘅薯粉,健康又飽肚啊!❤️老乾媽炒年糕🫔很有彈性、又煙靱有嚼勁,口感不會軟糊或過硬,我滿喜歡的。這炒年糕是這店的特色小食, 口感牙彈非常勁道有嚼勁,醬汁也蠻夠的又好味,將醬料加了一些水當湯喝還是風味不減喔。❤️土豆絲🥔可算是食材上的偉大發明,薯仔產量多, 價格又便宜,把它切成絲就成可做之材了,配以四川酸辣醬汁,便成一道好菜。我們再次選擇原辣味,土豆絲酸香爽脆,辣中透酸,並無麻味;討好的酸辣味道,十分適口,恰到好處,家常味道❤️我哋成班好酒之友一行人, 又再尼呢到嘆我哋慣常落單的好酒Moscato🍶, 今趟埋單飲左有三枝才離場☺️😊😇🥰

2022-09-14 20 浏览
本小姐又細都鍾意食辣,可能自細屋企人影響。早排人生第一次出糧,帶埋媽媽去食銅鑼灣嘅麻辣風雲🌞請MaMa食飯絕對唔使就住就住,因為好食又抵食🌼前菜我哋食咗涼拌萵筍($58),當中紅辣椒及蒜泥都好出色,係夏日菜式首選。我同媽媽都好鍾意食年糕,所以點咗老乾媽炒年糕($98)老乾媽我個人覺得味道是夠了的,辣椒經大火爆炒,口口香脆,加上迷人洋蔥及麻香花椒揉合的撲鼻香氣,特別美味。年糕煙煙韌韌好有口感🌟平時我哋都好少食內臟,不過見到呢碟乾煸肥腸($118)賣相唔錯可以嘗試吓🌝炒了滿滿一大盤辣椒🌶️肥腸嘅口感都幾好,肉質幾彈呀!水煮魚($268)一上菜都見到幾大碟,加入薑、葱、蒜、花椒粒、辣椒粉及乾紅辣椒中小火煸炒,魚塊又出味💯🇨🇳MaMa都Happy🤭下次出Bonus又嚟過

MaMa都Happy🤭下次出Bonus又嚟過
2022-09-14 19 浏览
聽朋友說常常會排隊,因為佢除咗很喜歡它的裝修外,川菜都好好食,夠晒正宗!今晚佢就帶咗我哋食一餐,出身汗💦嚟過四川食辣大挑戰❤️‍🔥🍖❗️孜然棒棒骨——孜然粉成功提升味道🤗完全無羊肉的腥膻🥔❗️酸辣土豆絲——清爽香辣,脆而不生絲絲分明,酸中帶點辣,辣中透著麻,每一口都那麼酸爽開胃🐟❗️水煮魚——味道香濃,光是見到已感到辣中有麻,麻中有辣。但係對我來講都係幾辣。🐔❗️口水雞——雞肉嫩滑而且無骨,啖啖肉,加上花生、元荽蔥和一些四川香料,份外入味。餐廳完美展示川菜辣的精髓💯搵日我會祝多啲朋友過嚟一齊做挑戰🔥🔥🔥
🍖❗️孜然棒棒骨——孜然粉成功提升味道🤗完全無羊肉的腥膻

2022-09-12 20 浏览
上次本來約左同朋友去食呢間酸菜魚,點知撞正打風冇得食😮‍💨呢日終於可以順利食倒bookmark左一排既酸菜魚啦🥺不過呢日本身吾係太餓,冇機會試佢既干鍋🤥下次要用埋佢新推出既會員系統入面既優惠,去旺角旗艦店試番,環境又靚啲🥲.👁‍🗨 酸菜魚(7.5/10)💲268.➰本身吾係太食得辣,所以辣度方面就揀左小小辣,對我離講呢個辣度岩岩好,微辣又吾會食到辛苦☺️如果再辣多一度,我諗我就吾係太食倒🫣酸味亦都適中,吾會話太酸或者完全吾酸🥲魚既份量都好多,雖然每一舊魚肉都係帶魚皮,但係平時吾食魚既我都接受倒😇魚肉啖啖肉夠滑,一啲魚骨都冇🤡入面仲有蒿荀,芽菜,酸菜,金菇,菊花瓣,菇同埋寬粉等等,好足料,特別係個寬粉,夠哂寬,仲好有咬口煙煙韌韌,吸哂啲湯底既精華🤤佢既西酸菜魚真係會想encore 多次呀😂.👁‍🗨炸饅頭(7.5/10)💲58.➰呢個炸饅頭可以話係店入面第二樣主打既野食😂差吾多每一枱都有叫😇炸饅頭放左係一架會噴煙既船上面,成架船送上枱,真係好岩打卡,好有效果😂除左睇得之外,炸饅頭都一樣得,饅頭熱辣辣,外層微脆入面鬆軟,沾埋煉奶一齊食,絕對一流,呢個配搭永遠吾會差🤡.👁‍🗨 黑糖脆炸糍粑(7/

👁‍🗨 酸菜魚(7.5/10)💲268

👁‍🗨炸饅頭(7.5/10)💲58

👁‍🗨 黑糖脆炸糍粑(7/10) 💲58

➰本身想叫黑松露煙燻溏心蛋,點知冇哂☹️所以就叫左呢個做甜品,一碟有6舊,糍粑外皮微脆入面軟糯,暖暖地🤓不過基本上個糍粑係冇咩味既,要靠面頭果啲黑糖去調味,由於佢既黑糖漿份量比較少,所以食食下都有啲㝰🥺
🔛 整體評分(7.5/10)
2022-09-10 66 浏览
好少食川菜嘅我,都不得不讚呢間麻辣風雲,啲食物除咗打卡一流,仲好好味👍🏻🥢前菜 $9/碟 x 2店員率先拎咗兩碟前菜俾我哋,分別係有啲紫菜醉嘅香脆花生同好耐無食過嘅中華沙律,兩樣都簡單得又好食😋🐟酸菜魚 $268我哋揀咗小辣小酸,味道剛剛好,做到麻而不太辣!除咗麻香,仲有陣疑似檸檬味好清新👍🏻酸菜唔會酸到你皺曬眉頭,魚片真係嫩滑到不得了。此外,呢一大盤酸菜魚入邊仲有好多配料,比如金菇、豆卜、芽菜、萵筍、薯粉,好食到我停唔到口🤤🤎炸饅頭 $58酸菜魚都好正,但我會更加推薦炸饅頭,因為佢唔辣,而且外層金黃香脆,饅頭識落超級軟熟,點埋煉奶更加好食,真係老少咸宜,人見人愛❤️炸饅頭仲要坐諸葛先生首戰船伴以乾冰出場,霸氣十足💪🏻💚涼拌萵筍 $58食完啲重口味嘅酸辣嘢,食返呢個好清新嘅涼拌萵筍就啱晒,因為佢除咗新鮮爽脆之外,味道都相對清淡,可以中和返啲重口味嘢嘅油膩感😊🥒陳醋手拍青瓜 $48呢個比起涼拌萵筍會惹味啲,除咗食到青瓜嘅爽脆,仲會品嚐到陳醋嘅微酸,非常開胃,都係另一清新之選☺️🤎黑糖脆炸糍粑 $58我哋笑說呢個甜品嘅賣相其實有啲似豉油王煎腸粉,當然味道唔似啦!脆炸糍粑入口軟糯,伴以香甜嘅黑糖
🥢前菜 $9/碟 x 2

🐟酸菜魚 $268

🤎炸饅頭 $58

💚涼拌萵筍 $58

🥒陳醋手拍青瓜 $48

🤎黑糖脆炸糍粑 $58
我哋笑說呢個甜品嘅賣相其實有啲似豉油王煎腸粉,當然味道唔似啦!脆炸糍粑入口軟糯,伴以香甜嘅黑糖同黃豆粉,絕對係你喺其他餐廳好少品嚐到嘅味道😍

🌼菊花蜜 $48
菊花蜜以一埕上,所以食客可以cosplay古代人咁以菊花蜜代酒。唔好以為見到個蜜字,就以為好甜,又唔係喎,佢係清甜,唔係好假個啲死甜,非常推薦大家試吓呢埕菊花蜜🍶
2022-09-05
  • 酸菜魚
  • 炸饅頭
  • 菊花蜜
  • 涼拌萵筍
  • 黑糖脆炸糍粑
  • 陳醋手拍青瓜
2022-09-09 24 浏览
踏入這食店便看見有名酒女兒紅的影子, 一望而知這定是高檔的中餐廳🥢🍶我哋在乾煸肥腸🥓這道菜一上桌, 便急不及待拿起筷子🥢搶住去食, 為免在冷掉後整體風味會大打折扣!這味肥腸整體香氣、辣度、鹹度,我哋都還能接受的, 吃起來香味、麻感、以及肥腸的口感搭配起來十分協調。👍👍👍坐低第一款菜係叫酸菜魚🐟,問左服務員,話一般人都食中辣,唔會太辣,🌶️,所以我地就order中辣,魚好滑,少骨,小朋友食都ok,但建議開頭食時撈起啲辣椒先👍👍黑糖炸糍粑🫔是川渝地區的傳統小吃,主要是用糯米、黑糖、黃豆粉製作而成。在喜辣的川渝人面前,色澤金黃的黑糖炸糍粑賣相顯得平實,但它獨特的口感可口怡人。👍👍👍非常滿足嘅一餐,下次會再叫埋朋友一齊嚟😍

非常滿足嘅一餐,下次會再叫埋朋友一齊嚟😍
2022-09-09 23 浏览
不久之前食過呢度嘅酸辣湯🍵之後,我喺其他嘅餐館再唔會點酸辣湯 ;我就好似吸毒上隱一樣,無論夏天定凍天,一諗起就想返黎食😁;佢嘅酸、辣味平均,誰搶不到誰的鋒頭,湯料又豐富,料量恰到好處。送到過嚟嘅食物,介紹吓先{口水雞}🐔, 嗰陣味好濃烈好香😇, 睇落好似好辣, 但係食落真係唔太辣;佢啲啫喱質地好滑, 同嗰啲辣汁撈埋一齊係絕配, 涼粉下邊就有份量適中既口水雞, 嫩滑好味。😋{孜然棒棒骨}🍖 炸得香脆嘅豬, 香脆無比, 肉質鮮嫩, 外脆內軟, 加埋孜然粉, 帶有少少胡椒味, 香味十足, 好味! 🤤🌶選了BB辣度🌶️嘅呢客酸辣土豆絲🥔,完全吸收了酸辣汁的味道,土豆的甜配上醬汁的辣,酸辣味道比例配合得吾錯,炒得啱啱好夠爽脆,越食越開胃。💞讚👍👍👍

送到過嚟嘅食物,介紹吓先
{口水雞}🐔,
2022-09-09 13 浏览
餐廳整體而言,較新及座位都算舒適,提供食物廣泛,下次再黎試其他菜式🥘~ 乾煸肥腸🥓除了彈軟彈軟的口感之外,炒料鮮明的香氣、還有辣椒🌶️的香辣、以及花椒的麻感整體風味協調,炒料的香味和大腸融為一體,而且口感不會太韌以至於難咬,讓人一塊一塊涮嘴的吃著。~ 通常我哋食到最後收尾都會叫甜品, 黑糖炸糍粑🧇都係我哋最中意既中式甜品之一, 見到menu有我哋一定會叫, 這炸糍粑外面脆脆地,入面軟綿綿的, 彈彈的還可拉絲, 糖份適中唔覺漏, 正👍~ 這間水煮魚🐟真係好好味,好滑好香,食完仲想再食。食到最尾都仲好熱,仲有煙出。 我地選左小辣,睇落以為好辣🌶️,其實香多於辣,超惹味,重點係好香但完全唔咸,食完唔覺得口渴,幾啱我。😁
2022-09-09 20 浏览
生日飯當然要去麻辣風雲啦,正宗四川菜💕,一定要試!拉左家人黎呢度慶生,環境又好,裝修又靚,打卡一流,服務又好好,最緊要食品好味!我點左幾款菜式!口水雞🐔係川菜冷盤菜式,將由花椒、辣椒、薑、蔥、蒜等香料整成嘅辣汁撈落雞肉度,味道麻辣,引人流口水,賣相又靚,好好食…💓水煮魚🐟的魚肉鮮嫩滑溜,辣中有麻,麻中有香,香中又有辣,有趣的係箇中既辣味像個摩天輪,係口入面轉圈咁,好過又夠火候!👏🏻老乾媽炒年糕🍲係好吃到舔盤,軟軟糯糯,好吸引的賣相,仲有濃郁的醬料炒上年糕,好滋味見到隔離枱有二鍋頭酒,忍唔住都開左瓶,入口好香醇,清甜帶少少苦澀味,酒🥃就係要咁飲先正總括,好酒好菜陪精緻裝修呢一場值呀,麻辣風雲港九新界都有分店,一定會再去其中一間!📣📣📣

2022-09-08 18 浏览
麻辣風雲坐落在美食廣場的京都廣場五樓,在一眾美食誘惑中毫不遜色。以川菜為主打,從菜單到裝潢都是紅通通的一片,在這裡吃飯有一種在內地烏蠅館吃飯的煙火氣,大家吵吵鬧鬧,飯菜熱騰騰,很有街頭感。招牌的酸菜魚必點,店員建議我們點小辣小酸,可見很有信心略清淡一些的調味不會覆蓋食材的鮮甜,因為調味不重,所以湯底可以喝,酸酸的非常開胃,滿滿的一盆酸菜魚,魚肉垒的老高,灑上一層金黃色的菊花花瓣,一層白芝麻,風味十足。魚肉鮮甜爽脆,一口下去,味蕾大滿足,配料也很出彩,萵苣什菌都很入味,寬粉泡得軟滑,豆芽脆脆的,連酸菜都特別好吃。炸饅頭乘著冒煙的草船來借箭,金黃酥脆的外皮,配上甜甜的煉奶,簡直是絕配。麻辣雞翼尖,第一次吃這麼軟嫩的雞翼,配上紅湯,簡直美味。麻辣雞腎又是不同的一番調味,帶著滷過的五香味,配上爽脆的黃瓜。糖醋排骨甜味和酸味的調和剛好,在一眾川菜中獨樹一幟,厚實的排骨裹上一層芡汁,撒上一層芝麻和蔥段,美味誘人。下次如果想吃川菜,這家一定是首選!
麻辣風雲

坐落在美食廣場的京都廣場五樓,在一眾美食誘惑中毫不遜色。

下次如果想吃川菜,這家一定是首選!