Sichuan Spicy🐟 & Deep Fried Bun😋🥢💫..最近愛上吃辣🌶,今次黎到荃灣一間古色古鄉既川菜館🥢,地方帶點中國風有傳統特色,菜式都好多種類,主打各款正宗川菜,選用既香料都黎自四川呢,加入大量辣椒,真係辣的好過癮、食得好滋味啊。 黎到當然必試 ll $268 🐟,川味經典之作,份量十足。魚片皮鮮肉嫩滑,吃在嘴裡又不失麻香,加上配料十足,仲有我鐘意既薯粉好煙韌🥰。ll $58 經典小食,黃金香脆外層,包住軟熟饅頭,蘸上香甜煉奶,味道𣊬間提升。而且造型十分有睇頭😍 必點啊啊啊‼️另外點選左:前菜 ll $58 入味爽脆;ll $88 炸香再跟麻辣肉碎 (辣度中辣)拌炒很惹味,拌 ll 吃一流呢。飲品方面:ll $38 滿滿椰奶🥥 加上煉乳味道更香甜;ll $48 風味十足,而且花茶味道夠濃郁💕,飯後來一埕真的很解膩喔。..×××××ש荃灣海壩街114號1樓 852 香港..

黎到當然必試 l[招牌酸菜魚]l $268 🐟,川味經典之作,份量十足。魚片皮鮮肉嫩滑,吃在嘴裡又不失麻香,加上配料十足,仲有我鐘意既薯粉好煙韌🥰。

l[炸饅頭]l $58 經典小食,黃金香脆外層,包住軟熟饅頭,蘸上香甜煉奶,味道𣊬間提升。而且造型十分有睇頭😍 必點啊啊啊‼️

另外點選左:前菜 l[麻辣海蜇]l $58 入味爽脆;

l[乾煸四季豆]l $88 炸香再跟麻辣肉碎 (辣度中辣)拌炒很惹味,拌 l[白飯]l 吃一流呢。

飲品方面:l[冰涼椰汁冰]l $38 滿滿椰奶🥥 加上煉乳味道更香甜;

l[洛神花茶(埕)]l $48 風味十足,而且花茶味道夠濃郁💕,飯後來一埕真的很解膩喔。
×××[麻辣風雲 -Spicy Restaurant]×××
©荃灣海壩街114號1樓 852 香港
2021-07-08 88 浏览
之前在酸菜魚關注組見到有介紹麻辣風雲的酸菜魚,於是便相約朋友一試!首先先來了雞絲粉皮,份量不少,粉皮滑溜爽脆,加上花生醬很惹味,只是略微太濃,會有點膩。接著便是主角酸菜魚了,賣相和香味都很吸引!先喝一口湯,可以嘗到魚湯的酸辣,味道很好!酸辣味道兩者都很突出,不會只有酸味,而且魚片很滑,份量又多。唯一是如果酸菜魚再多點熟油香,便更出色了!但這𥚃的味道已很滿意,我們也很喜歡。𥚃面還有很多配料像金菇、豆卜、萵筍和寬粉,加上魚片和湯底一起食很夾很好吃!我們另外點了像辣子雞,炸得乾身香口,脆卜卜連骨都炸香脆,一口一啖很過癮!而另一道必點菜就是炸饅頭了,餐廳用船盛上一盤饅頭,還有煙霧的出場效果,很特別。而炸饅頭亦很好吃,香脆鬆軟,油香惹味,和煉奶是最佳配搭!餐廳份量都很大,我們兩人食得好飽,但食到好好吃的酸菜魚真是很滿足!

接著便是主角酸菜魚了,賣相和香味都很吸引!

我們另外點了像辣子雞,
炸得乾身香口,脆卜卜連骨都炸香脆,一口一啖很過癮!

而炸饅頭亦很好吃,香脆鬆軟,油香惹味,和煉奶是最佳配搭!

2021-07-07 67 浏览
中伏之米線店-荃灣麻辣風雲見同時可試二款湯底所以一試,點知🥲唉,變左無奈的一餐,超鐘意食米線既我四周圍去搵食,今次諗住試下荃灣既米線,本來想幫襯老闆娘,點知無甘早開,甘就試呢間先,甘就中左伏了!牛柏葉得二細舊,加左$12既牛展睇圖(如下)以為都幾多下,就算無甘多都估唔到食左甘多年米線只撈到得一舊再加二塊碎仔,連腐竹都得二塊仔,跟住問個店員回答,我地係甘嫁份量,再次確認廚房,廚師都話係甘嫁份量,甘唯有下次唔幫襯啦😂仲等我老遠走去試,失望而回!
中伏之米線店-荃灣麻辣風雲

2021-07-06 95 浏览
坐低叫左碗麵成六十幾蚊,到左後幾經辛苦先搵到舊勁細块既牛柏葉,問番伙記話係咁樣,哇真係多謝晒wor。入邊d伙記態度真係差到呢,荃灣米線選擇咁多,保証唔會再去呢間。
2021-07-02
2021-07-06 223 浏览
🍴麻辣風雲 - 麻、辣、鮮、香在風雲 🌶麻辣風雲主打川菜,如酸菜魚、水煮系列、干鍋系列及炸饅頭等皆是店中招牌菜式,趁假日便和家人一同嚐辣。📍 酸菜魚 $268店中招牌菜式酸菜魚,是經典川菜,店中選用自家醃製的酸菜,配以雪白嫩滑的魚片製作。酸度及辣度客人可自選,筆者愛酸,菜式選了中酸小辣。師傅以不同的辣椒泡製酸菜魚,酸菜不會過咸,單吃都易入口。加上以少許菊花作點綴,味道更顯清香。配菜方面同樣精彩,水晶寬粉又滑又煙靭,芽菜及豆ト吸湯度高,讓人吃得滋味。📍 炸饅頭 $58一道簡單卻顯氣派的炸饅頭,擺盤盡顯心思。炸饅頭放在一艘小船內,諸葛亮站在船頭,旁邊插了麻辣風雲的旗幟,陣陣輕煙,如詩如畫。炸饅頭即叫即製,炸得金黃香脆,饅頭外脆內軟,蘸點煉奶來吃,已十分美味。📍毛血旺 $168毛血旺是著名川菜小吃。小菜以毛肚百頁、鴨血、豆芽、萵筍、木耳和不同香料辣椒煨煮,麻和辣度客人可自選口味。筆者點了中辣小麻,已經辣得不斷流鼻水。當中的麻、辣、鮮、香,刺激著筆者的味蕾,讓人愈吃愈過癮。📍糍粑 $58糍粑是中國的一種民間傳統食品,是甜糕類別。蘸著黃豆粉和黑糖吃,香糯味美。📍菊花蜜 $48吃辣當然要解辣。點一
🍴麻辣風雲 - 麻、辣、鮮、香在風雲 🌶

📍 酸菜魚 $268

📍 炸饅頭 $58

📍毛血旺 $168

📍糍粑 $58

📍菊花蜜 $48
吃辣當然要解辣。點一埕冰凍的菊花蜜最適合不過。菊花蜜以古色古香的小埕呈上,更附有淺口小碗子,和朋友邊談邊吃,就像共酌般,愉悅萬分。
冰凍的菊花蜜清甜解辣,喝下十分舒服。

凡惠顧堂食,結帳時餐廳會送贈一本麻辣風雲秘笈,這是一本褐色頁面的簿子,可供書寫記事,相當有特色。

🔸小總結:
餐廳菜式份量一般頗大,用料充足,小菜擺盤得體,色香味俱全,嗜辣之人萬勿錯過。

👅 味道:4.3/5
💰CP值:4.3/5
🕴🏻服務:4/5
🔰餐廳環境:4/5
👀回頭率:4.2/5
🍽 餐廳:麻辣風雲
🌐地址: 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats #globalfood #follow #followme #likeforlike #foodiesinternationalchat #globaleats #followme #likeforlike #相機食先 #麻辣風雲 #酸菜魚 #炸饅頭

2021-07-04
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2021-07-06 58 浏览
今日去荃灣行完Donki 就走左去食米線之前食過佢既晚餐酸菜魚身為米線控見到原來佢午餐有米線食就book mark左💞🍮香滑豆腐花米線 $38好特別既配搭 都係第1次見佢係撈米線 仲有得揀辣度估唔到.... 一d都唔怪之餘又幾好食😂豆腐花好滑 再夾埋咸咸地既碎肉, 酸菜等等既配料成個感覺出奇地好開胃🌶️麻辣風雲湯米線$33(米線底only)招牌湯底 麻麻辣辣 本身都係有碎肉, 酸菜等等既而貪心的我就加左幾款送☺️ (+$8/+$12不等)個湯底真係好正 不過今次叫左小辣 唔算好辣(我覺得自己可以食到中辣)😇💞佢d米線好特別 係比較粗身 有咬口d 唔會煮到林哂👍🏻🍞炸饅頭4件 $36午餐就冇個架好有型既船但係d饅頭一樣係咁好食念念不忘 外脆內軟🍹龍鳳檸樂 +$18 (跟米線)夏日炎炎 真係好需要gur 一gur龍鳳檸樂係咸檸+檸檬咸咸酸酸咁真係好爽📍麻辣風雲📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
今日去荃灣行完Donki 就走左去食米線
之前食過佢既晚餐酸菜魚
身為米線控見到原來佢午餐有米線食就book mark左💞

🍮香滑豆腐花米線 $38
好特別既配搭 都係第1次見
佢係撈米線 仲有得揀辣度
估唔到.... 一d都唔怪之餘又幾好食😂
豆腐花好滑 再夾埋咸咸地既碎肉, 酸菜等等既配料
成個感覺出奇地好開胃

🌶️麻辣風雲湯米線$33(米線底only)
招牌湯底 麻麻辣辣 本身都係有碎肉, 酸菜等等既
而貪心的我就加左幾款送☺️ (+$8/+$12不等)

💞佢d米線好特別 係比較粗身 有咬口d 唔會煮到林哂👍🏻

🍞炸饅頭4件 $36
午餐就冇個架好有型既船
但係d饅頭一樣係咁好食
念念不忘 外脆內軟

🍹龍鳳檸樂 +$18 (跟米線)
夏日炎炎 真係好需要gur 一gur
龍鳳檸樂係咸檸+檸檬
咸咸酸酸咁真係好爽

📍麻辣風雲
📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
2021-07-04 55 浏览
酸菜魚同水煮魚真係食極都唔厭😍一去到好似去咗古代嘅客棧咁,裝修同餐牌都有落過心機,佢個lunch set真係好抵食🤪招牌酸菜魚($88) 每個午市小菜都會配一碗白飯🍚酸菜魚好滑嫩無乜骨😋可以自己揀酸度同辣度,今次揀咗中酸少辣,食落好似又太酸同埋覺得可以再辣d😂下次叫返少酸中辣先🤣份量啱啱好,配料好足,寬粉同豆卜都索晒d汁,正呀😋水煮魚 ($88) 之前食開川菜通常食酸菜魚比較多,水煮魚少食d,今次覺得水煮魚比酸菜魚好食🤤麻辣味好香,魚肉滑嫩新鮮,可能麻度同辣度揀得比較好,今次揀咗少麻少辣,味道均勻d,感覺可以再食辣d,下次諗住揀中麻中辣!寬粉豆卜吸晒d汁,真係回味無窮😋炸饅頭(4件/$36) 饅頭外面炸得香脆,入面軟綿綿,浸埋煉奶就係完美之配搭🤩食落唔會覺得好油,記得要趁熱食😙總評分:8/10 🍽 麻辣風雲 📍 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

招牌酸菜魚($88)

水煮魚 ($88)

炸饅頭(4件/$36)

總評分:8/10

🍽 麻辣風雲
📍 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
-{黃店💛荃灣豆花撈米線🍜}依加米線店最近出左個豆腐花撈米線😍覺得幾得意 就去左試下~🤤香滑豆腐花薯粉+牛𦟌🤤 ($38+$12)個人鐘意薯粉多啲😋麵條係粗啲 咬落幾多彈性🥰豆花配酸菜嘅配搭幾特別😂不過係酸鹹嘅味多😆豆花係偏室温温度 豆味幾出😌另外牛𦟌份量好多😜👖褲評: 7.6/10🤤特濃花膠雞湯+雞軟骨🤤 ($45+$8)個湯飲得出有花膠味~嗌左少辣都唔辣嘅😂米線軟硬度正常 另外雞軟骨係炸左之後浸落湯 幾惹味~不過可以分碟裝😌👖褲評: 7/10🤤炸饅頭🤤 ($36)必點!!!咬落外脆內軟 炸得一啲都唔油😚趁熱食好好味🥳👖褲評: 8/10🤤龍眼冰🤤 ($18)飲落好清甜😉入面有4至5粒龍眼肉~👖褲評: 6.8/10舖位係要上一樓嘅 店員服務唔錯🤓而且米線嘅價錢都差不多😎另外餐廳都出名酸菜魚☺️黎荃灣可以試下🤪性價比: 8/10服務: 8.5/10環境: 8/10🚩麻辣風雲🚩地址: 荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai港式 #fuudjai荃灣
{黃店💛荃灣豆花撈米線🍜}
依加米線店最近出左個豆腐花撈米線😍覺得幾得意 就去左試下~

🤤香滑豆腐花薯粉+牛𦟌🤤 ($38+$12)

👖褲評: 7.6/10

🤤特濃花膠雞湯+雞軟骨🤤 ($45+$8)

👖褲評: 7/10

🤤炸饅頭🤤 ($36)
必點!!!咬落外脆內軟 炸得一啲都唔油😚趁熱食好好味🥳

👖褲評: 8/10

🤤龍眼冰🤤 ($18)
飲落好清甜😉入面有4至5粒龍眼肉~

👖褲評: 6.8/10

特濃花膠雞湯+雞軟骨
香滑豆腐花薯粉+牛𦟌
  • 香滑豆腐花米線
2021-07-03 90 浏览
川菜是中國菜其中一大菜系,麻辣是川菜的特色口味,川菜在香港也很受歡迎。這家川菜食店位於荃灣,店名也很有氣勢,地方闊落。酸菜魚是其招牌菜,原鍋上桌份量十足,麻辣湯底夠惹味,魚塊鋪滿鍋面,肉質嫩滑,配以清香芫茜,酸菜夠爽脆,加上滑溜薯粉,別具風味。炸饅頭以大船盛載,很有氣勢,外脆內軟炸饅頭點以清甜煉奶,更添美味。胡椒豬肚雞煲幾有新鮮感,如能加強胡椒香味和雞肉嫩滑一點效果會更好,這頓麻辣風味嘅晚餐真係很有特色。

胡椒豬肚雞煲幾有新鮮感,

2021-07-01 99 浏览
麻辣風雲酸菜魚炸饅頭椒鹽鮮魷涼拌雞絲粉皮價錢💲: $268/ $58/ $138/ $68好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-見咁多blogger去,我都終於去返次😝 上一層先係餐廳,佔地都幾大,有啲氣派。呢間主打食川菜,所以餐牌上8城食物都會有啲辣🤭-✅酸菜魚。呢個係我食過幾次酸菜魚覺得最正宗的味道😚 魚肉應該用左生魚,沾左粉漿再煮,所以幾滑。魚肉只有好小骨,基本上怕lur骨的都食得。入面有寬粉、萵筍同酸菜索味。酸辣的味道互相中和,好平衡🤓 我叫左小辣,覺得啱啱好。辣得來好香麻味,有藤椒、薑、尖椒等。我見有人酸湯撈飯,都應該會好正🤪-✅炸饅頭。呢個一定要熱食🔥!熱食!熱食!因為熱食個陣外酥內軟,炸得好好👍🏻 入面係勁軟熟,帶小小油的味道。沾埋煉奶可以食幾舊🤤-🆗椒鹽鮮魷。呢個唔太夠椒鹽,只係面頭有啲炸蒜🤥 鮮魷點知全部都係魷魚鬚,應該唔係新鮮魷魚。不過都有嚼口🧐 外層粉醬有啲太油,搞到我食呢啲成日都會咬左層皮出來😂-✅涼拌雞絲粉皮。份量夠,醬汁好濃,係好杰的花生醬+麻醬,一定要撈勻先好食😌 雞絲有啲鞋,加埋爽口的青
麻辣風雲
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅涼拌雞絲粉皮。份量夠,醬汁好濃,係好杰的花生醬+麻醬,一定要撈勻先好食😌 雞絲有啲鞋,加埋爽口的青瓜,係正常的味道。但我幾中意佢個醬😆

呢間的酸菜魚真係好食!會搞到我好想再來試乾鍋!小菜就正正常常啦!2個人仲可以飲枝啤酒,又抵又解渴😗
2021-06-30 134 浏览
今次試下佢的晚餐 我地點了四樣東東啊🥣炸饅頭 一上枱就已經很吸睛👀✨仲有架船識噴煙架 真係好有特色😁😆味道方面真係值🉐️推介 係即落柯打即炸的 打完卡食都係熱辣辣 外脆內嫩 配埋煉奶一齊食真係無🉐️輸😛😋酸菜魚 點了少酸少辣少麻 非常吸引好味 小妹係第一次食 因為好怕食到有骨😒🤣但佢嘅魚肉好嫩滑鮮甜 無骨架 起🉐️好好啵heeheee同埋🈶️粉皮係底👍🏽👍🏽.蒜蓉炒油麥菜 因為太餓掛住食所以無影到😅🙈哩個都幾出色 雖然係普通野 但食🉐️出好🈶️穫氣 好夠油同埋蒜蓉🧄😋涼拌雞絲粉皮 份量都唔少架 粉皮蒸🉐️幾好幾軟熟 雞絲都好多條架 肉質🆗 麻醬濃郁 基本上每條都有麻醬的味道🥜 🈶️人仲食左我半碟 看來是沒🈶️留俾我的意思喔🙄🤣飲品點了龍眼冰同埋水蜜桃雜果梳打前者個杯 不過不失 龍眼肉肉都幾大粒啵後者個杯 水蜜桃🉑️以多返少少🍑🤣雜果粒正常🆗 不過梳打唔係太夠 但我都歡喔💛.今日星期三 幫襯🈵️$300 🉑️以加$8.8換一杯女兒紅又🉐️或者換冰鎮茄子都🉐️🧊🍆
同埋🈶️粉皮係底👍🏽👍🏽
雞絲粉皮
飲品
  • 蒜蓉炒時菜
2021-06-30 153 浏览
朋友介紹呢間餐廳外面到入面都好有型,充滿四川風味,野食都幾特別。香滑豆腐花米線加左鴨血同唐生菜,米線轉薯粉,呢個配搭好新奇,豆腐花好香滑,唔會好甜。湯底比較少同淡味,豆腐花加落薯粉同配料竟然一D都唔奇怪,係一個清淡嘅選擇。 特濃花膠雞湯米線花膠雞湯味道都係比較清,但湯底都夠味,仲有少少花膠。配料加左餐廳推介嘅魚皮餃,餃皮唔會太厚,魚肉爽口,口感唔錯。米線都有跟餐飲品,overall都幾抵食。 麻辣海蜇餐前小食,少少香香地同辣辣地咁,過下口癮,海蜇夠曬彈牙,加埋啲口水汁好開胃。 惹味雞軟骨雞軟骨切得比較細,一啖食得曬,口感唔錯。

香滑豆腐花米線

特濃花膠雞湯米線
米線都有跟餐飲品,overall都幾抵食。

麻辣海蜇

惹味雞軟骨
雞軟骨切得比較細,一啖食得曬,口感唔錯。
午餐
  • 香滑豆腐花米線
2021-06-28 101 浏览
約左一樣都鍾意食辣嘅家姐,去左荃灣「麻辣風雲」食川菜, 除咗食酸菜魚之外, 因為又帶埋2位小朋友去,所以都叫些唔辣嘅,大人細路都岩食,食得滋味。炸饅頭有 諸葛亮公仔的一艘船載住饅頭,打卡一流, 外脆外軟,唔點練奶都好食, 兩位小朋友食唔停,值得推介。酸菜魚上湯酸菜湯底入味,微微辣,小朋友都食到,啲魚都幾滑,有少少骨,但係都好容易食,仲有啲番薯粉入曬味,又彈牙,非常惹味, 我食咗好多。豉油王炒麵份量都幾多,麵條軟硬適中,不會太鹹,灑咗好多芝麻,好香口,小朋友都自己食大大碗。仲叫咗兩碟小食,麻辣海蜇及陳醋手拍青瓜, 都幾好食。

豉油王炒麵

仲叫咗兩碟小食,麻辣海蜇及陳醋手拍青瓜, 都幾好食。

2021-06-24
2021-06-28 101 浏览
平日午巿上到去,人唔多幾清靜,有午餐餐牌或者正價餐廳,睇岩都係自己掃QR code落單午餐50幾至80幾都有,然後可以加廿幾三十蚊嗌多個小食,野飲就包奶茶咖啡檸茶檸水,其他冷熱飲全部都要另外加錢咁我地就叫左正價餐牌入面既酸菜魚,價錢係200幾,都好大兜,同埋裡面有好多配料,例如豆卜啦,芽菜,有粗身扁身呢隻薯粉,有少少萵筍,金菇同埋大量酸菜同芝麻,兩個人食岩岩好,魚肉份量都好多,而且無乜骨,整體黎講都幾好食

2021-06-26 95 浏览
.川菜初體驗 — 怕辣嘅都可以試下🌶️💛怕辣嘅👧🏻小編比較少食川菜,見呢間「麻辣風雲」咁多好評仲係Tonick嘅恆仔投資,緊係要試吓 ( ´▽`)✃- - - - - - - - - - -❀ 酸菜魚 $268 ➤ 𝟒/𝟓呢款菜式係餐廳嘅招牌,差唔多每一枱都嗌咗一份😙 以醋醃製澄海酸菜;魚肉嫩滑,厚切適中,非常有口感🐟 最底有川菜必備嘅寬粉,煙煙韌韌,又索晒啲湯汁☺️ 有3個辣度,👦🏻👧🏻小編揀咗小辣,唔食辣嘅都接受到~❀ 炸饅頭 $58 ➤ 𝟒/𝟓呢隻「麻辣風雲」號會唔會太fancy,船底仲會出煙添🤩 饅頭炸到外脆內軟,熱辣辣,點埋煉奶正到爆 ( ´▽`)❀ 麻辣海蜇 $58 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓雖然menu有一條辣椒,但係怕辣嘅👧🏻小編都接受到🌶 海蜇爽口彈牙,調味唔會over,夠晒開胃😋❀ 涼拌雞絲粉皮 $68 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓又係啱晒夏天嘅菜式,有輕微嘅辣味~醬料嘅花生味偏重,食到後尾有啲膩🙈❀ 菊花蜜 $48 ➤ 𝟒/𝟓❀ 椰汁冰 $38 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓菊花蜜唔會死甜,仲見到啲菊花瓣添🌼 椰汁冰都幾好飲,解辣一流!味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑抵食:🌕🌕🌕🌗🌑推薦:🌕🌕🌕🌕🌑
川菜初體驗 — 怕辣嘅都可以試下🌶️💛
怕辣嘅👧🏻小編比較少食川菜,見呢間「麻辣風雲」咁多好評
仲係Tonick嘅恆仔投資,緊係要試吓 ( ´▽`)
✃- - - - - - - - - - -
❀ 酸菜魚 $268 ➤ 𝟒/𝟓