2022-06-22 54 浏览
我男朋友呀嗎風雲一定係世界上最好食嘅川菜,而我就唔敢講係全世界不過我認為香港最好食嘅川菜餐廳莫過於係麻辣風雲!今日一如既往都係叫咗酸菜魚、水煮牛肩肉、火爆魷魚鬚同埋炸饅頭!我諗呢幾樣嘢都係佢哋餐廳最出名嘅菜式!尤其是係酸菜魚同埋水煮牛佢哋已經被稱讚無數次,我都覺得佢哋真係好抵食㗎二百幾蚊就可以享用咁大碗!最緊要係配菜多味道夠!另外火爆魷魚鬚同炸饅頭亦唔野少,魷魚鬚香味十足非常惹味!好夠鑊氣㗎炒起上嚟仲要勁香!而炸饅頭就好岩打卡,炸到金黃色,脆口到不得了!如果下次再嚟我都一定會結婚呢幾樣餸因為實在太好味啦!

2022-06-21 43 浏览
和朋友一起去吃川菜。這家來過好幾次了。價錢不貴。酸菜魚是招牌菜。老闆好懂得現代飲食餐館必需有打卡位。炸饅頭便用木船上,船身噴出絲絲白煙,船頭站著諸葛亮借東風,羽扇綸巾,饅頭灰飛煙滅。另外自製飲品則用粉色酒壺上,配三個小碗對飲,雖然小碗喝起來不方便,卻是新奇體驗。又是一個打卡位。惜華髮早生,人生如夢,一尊還酹風月。順道測試iphone濾鏡效果,吹吹水又一晚。
2022-05-02
2022-06-21 39 浏览
📍麻辣風雲📍💡荃灣最近見到好多人食川菜都係食麻辣風雲呢間,好食得來又可以打下卡🐥酸菜魚🐟($268)店員首先會問你想要咩辣度,因為我唔係好食得辣所以就揀咗小辣🌶🤣一上枱估唔到係咁大盤,CP值真係好高,食得出湯底真係好鮮,魚肉起晒骨又嫩滑真係啖啖肉☺️仲有大量芽菜、豆卜、酸菜🥒、菇🍄、寛薯粉等等,樣樣都索晒啲酸菜湯好入味,非常之㘃味😋🐥炸饅頭($58)呢個炸饅頭真係可以話打卡之選,饅頭會用隻船載上,下邊再加啲乾冰,令到有煙霧離漫嘅效果🌪💨真係好壯觀。饅頭炸得啱啱好熱辣辣黃金色,真係脆卜卜做到外脆內軟😋點住練奶食一流🍞🐥香辣雞煲 半隻($168)叫咗小辣🌶,啲🐤雞夠入味又夠嫩滑,炒得幾香🐥紅油抄手($78)望落去細細碗,點知食極都仲有,有10幾隻真係好抵,皮薄餡多,唔算太辣都幾惹味🔥荃灣 #荃灣美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
📍麻辣風雲📍
💡荃灣

🐥酸菜魚🐟($268)

🐥炸饅頭($58)

🐥香辣雞煲 半隻($168)
叫咗小辣🌶,啲🐤雞夠入味又夠嫩滑,炒得幾香

🐥紅油抄手($78)
2022-06-21 31 浏览
麻辣風雲呢間餐廳真係太抵食呀,所以我決定下次一定會約埋成班朋友一齊再嚟!我覺得佢哋嘅裝修風格非常之別字同埋充滿中國古典風嘅氣息!今日叫咗火爆魷魚鬚,我啲friend都好推介㗎!魷魚煙煙韌韌好有咬口!同時我亦品嚐到魷魚嘅鮮味!魷魚用咗唔同嘅配料去炒製,色香味俱全!另外仲叫咗炸饅頭,呢個炸饅頭我上次已經食過㗎啦!上次因為叫咗四件所以冇嗰㗎船,今次就叫咗六件,包保可以同架船一齊影相打卡!最後我仲嗌咗麻辣雞翼尖作為小食添,因為我聽講佢哋嘅雞翼尖都非常之出名㗎麻辣味香濃食到個嘴舔舔脷!

2022-06-21 39 浏览
麻辣風雲呢間餐廳確實唔嘢少,覺得呢間餐廳好多菜式都好好味㗎今次已經係我第二次到訪!今日我就叫咗啲之前未試過嘅菜式!酸菜魚:聽講嚟到呢間餐廳必點嘅菜式一定有酸菜魚!首先因為可以自選酸辣程度,鍾意食酸啲又得辣啲又得!酸菜炒肥腸:唔知大家知唔知道四川人好鍾意用酸菜炒唔同嘅嘢最特色嘅當然唔少得豬大腸啦。酸菜可以充分癖除豬大腸嘅腥臭味!霸王蝦球:呢隻霸王蝦球真係超超超超超級抵食!因為佢大約有10多隻蝦左右,首先佢啲蝦係真係好大隻並唔係細細隻攞嚟敷衍我!每一舊都好彈牙好香口㗎!

2022-06-21 36 浏览
食完麻辣風雲呢間餐廳之後我周圍同人哋講佢真係好好味好味到我要上嚟打食評!首先呢度嘅餐廳職員真係要讚一讚,因為佢哋好貼心㗎,佢哋會走埋嚟問我地覺得啲嘢好唔好食夠唔夠味。今日我就叫咗水煮牛肩肉,呢個牛肩肉絕對絕對唔係肥牛!我覺得呢個已經非常之抵讚感受到餐廳對於客人嘅熱誠。另外仲叫咗一份霸王蝦球,呢份蝦球啲蝦全部都好大隻㗎加埋大概有10粒左右!呢個份量呢個價錢我覺得已經係非常之抵!之後我仲叫咗兩樣小食分別就係麻辣雞翼尖同埋黑松露煙燻糖心蛋。黑松露煙燻糖心蛋真係好好食㗎令我流連忘返。

今日同阿爸阿媽一齊你都麻辣風雲呢間餐廳食午餐,順便慶祝佢兩個嘅結婚周年紀念日。初頭我媽咪話要搵一間坐得舒服而且員工態度良好嘅餐廳先至去食。我聽朋友介紹所以就嚟到呢間餐廳試下!今日我哋就叫咗酸菜魚同埋水煮牛肩肉,兩個都係$250左右我覺得好抵呀因為佢唔係好細兜佢係用一個巨型大兜裝住!$250有呢個重量級嘅份量我已經覺得好滿足㗎啦!首先講吓酸菜魚先啦,佢嘅肉質好滑溜,鮮甜味十足,我平時好怕食魚㗎,但係食呢度酸菜魚就唔使驚啦因為佢所有魚片都係冇骨嘅食得安心又放心!然後我哋仲叫埋水煮牛肩肉,好大碟之餘仲有寬粉同埋其他配菜一樣都係咁入味超級正㗎!

2022-06-20 26 浏览
嚟食川菜 除咗酸菜魚係必食之外!個人每一次都一定會嗌炸饅頭😍呢一度嘅炸饅頭真係好有氣派!係咪一架船嚟裝住🤩賣相真係好靚!炸到金黃色 外脆內軟 又清甜💕旁邊除咗煉奶之外 仲有朱古力醬、花生醬同抹茶醬 好特別!
2022-06-20 32 浏览
嚟食川菜除咗食酸菜魚之外 當然必食佢哋嘅炸饅頭😋呢度嘅炸饅頭 真係超級有氣派!係用架船嚟裝住 仲識得噴煙😂饅頭炸到金黃色 外脆內軟又夠香甜 再點埋煉奶 同佢哋嘅特色醬 真係冇得輸!
2022-06-17 32 浏览
食川菜最鍾意就係食佢哋嘅炸饅頭!而呢度嘅炸饅頭真係好夠氣派 係用隻船嚟裝住🤣最特別係佢哋會有四款醬 分別係秘製蔥醬、煉奶、朱古力同抹茶醬🍵饅頭外脆內軟 配埋個秘製蔥醬 鹹甜嘅配搭 都唔錯~
2022-06-16 53 浏览
今日同中學同學一齊嚟到麻辣風雲,我哋幾個人叫咗勁多嘢食呀!雖然我係第一次食但係我覺得超級好味所以諗住寫低同大家分享吓!今日叫咗水煮牛因為真係係好大碟㗎,唔使$300份量仲要咁足料我覺得非常之抵食。尤其是係佢嗰啲牛肩肉,肉質非常嫩!香濃嘅水煮味另外一試難忘。我好鍾意拎啲湯汁黎撈飯㗎,我用咗啲湯汁撈左兩碗飯嚟食添!除此之外呢份水煮牛入邊仲有大量寬粉同埋配菜全部都已經吸晒未好正㗎!另外我仲叫咗一個霸王蝦球,蝦肉彈牙而且好鮮嫩。炸得非常金黃,炸粉真係唔會好口同其他人講嘅一樣,真係好好食㗎 !火爆魷魚鬚都好大碟好抵食㗎😍加埋都有十幾條!

火爆魷魚鬚都好大碟好抵食㗎😍加埋都有十幾條!
2022-06-16 33 浏览
嘩嘩嘩!麻辣風雲嘅水煮牛真係超級正宗啊,唔似出邊嘅餐廳用咗肥牛扮牛肉片,呢間餐廳係用咗牛肩肉,真係有牛味㗎 !佢哋嘅牛肩肉厚薄適中肉質鮮嫩可口,非常美味。仲要配搭埋寬粉同埋其他配料例如豆卜。全部都好吸味㗎。我覺得大家都應該好似我咁撈埋啲飯一齊食!火爆魷魚鬚係我嘅至愛,因為佢哋用咗唔同嘅配菜去爆炒,例如紅椒青椒同埋洋蔥等。魷魚鬚及晒紅燒青椒嘅味道好正㗎 !而且魷魚鬚起碼過10條好抵食㗎!最後一份小菜我就叫咗霸王蝦球,霸王蝦球啲蝦真係王者中嘅王者!因為超級大嚿啊!炸粉唔會好口㗎啱晒我,識落唔會太油膩非常好!

2022-06-15 32 浏览
今日同屋企人提早食母親節大餐嚟到麻辣風雲食川菜點解會嚟麻辣風雲呢,因為我阿媽係四川人。佢已經同我講話好掛住家鄉嘅菜式講咗幾個月㗎啦今日為表誠意所以帶佢黎麻辣風雲呢度試一試!今日就叫咗我阿媽最鍾意食嘅紅薯粉,呢度嘅紅薯粉係用咗秘製麻辣醬汁去炒制而成嘅!薯粉嘅軟硬度適中煙煙韌韌嘅感覺我超級鍾意呀!而且佢哋嘅秘製麻辣醬汁真係食到我哋個嘴紅卜卜啊!另外我哋就叫咗佢哋嘅炸饅頭我上網已經見過人哋推介佢哋嘅炸饅頭㗎啦,因為佢哋嘅炸饅頭好特別㗎除咗用隻船裝住之外,佢仲要係炸到金黃香口,外脆內軟!最後我哋仲叫咗一份紅糖糍粑呢份糍粑除咗賣相吸引之外味道亦都好吸引㗎 !有一份好味嘅甜點確實係一個非常完美嘅結局!

2022-06-15 32 浏览
今日黎到麻辣風雲呢間餐廳我覺得佢呢間餐廳座位好寬敞坐得真係幾舒服,仲要每張凳都係梳化椅!首先我哋今日叫咗幾樣餸菜分別就係霸王蝦球!嘩我諗都冇諗過隻蝦咁大隻呀,仲要揸得金黃酥脆非常香口。炸粉唔會太口我覺得真係幾正㗎 !仲要用咗唔同嘅配菜一齊炒香,香濃又惹味!另外仲叫咗麻辣雞翼尖,我已經好耐冇食過雞翼尖啦因為好耐冇去過元朗,竟然比我喺呢個Menu度見到我毫不猶豫就叫咗啦!果然冇令我失望真係好好味呀。最後我仲叫咗佢哋人氣之選炸饅頭,可能你會話呢個炸饅頭有咩咁特別。佢特別之處就在於架船!店員仲幫我哋喺船身度加咗乾冰令到佢有一個冒煙嘅效果!

唔知有冇人同我一樣覺得紅薯粉係非常之好食嘅呢,不過唔係普通嘅餐廳都會有紅薯粉㗎,仲要整得好食係非常之難!今日嚟到呢間川菜餐廳-麻辣風雲我就試到真係好好食嘅紅薯粉,首先呢個紅薯粉係用麻辣秘製嘅醬汁去炒制而成,麻辣味香濃之餘仲唔會太濕。非常之好啊!另外仲叫咗一份霸王蝦球,呢份蝦球炸粉唔會好口,仲要係原隻大蝦呢個價錢我已經覺得好滿足了。最後我仲嗌左一份紅糖糍粑我好鍾意食呢個甜點㗎,因為覺得佢真係好甜好好味。糍粑嘅口感仲要係煙煙韌韌外脆內軟。加埋黃豆粉同埋紅糖漿簡直就係絕配。