2022-07-09 60 浏览
貴夾唔好食仲要食唔飽嘅辣椒狗糧差唔多每一碟餸,辣椒佔一半嘅份量小食六十蚊左右小菜一百蚊左右主菜二百至三百蚊左右川式回鍋肉蔥菜豆皮多過五花腩肉片,啲肉片應該少過兩個airpod盒,蔥菜又要炒過龍蒜泥白肉又係同樣玩法,蒜泥多過肉片,細碟過譚仔冇肉味冇蒜香味得甜味,個蒜泥甜味多過蒜味,涼拌雞絲粉皮粉皮擺底,青瓜絲擺中間,雞絲擺面,再淋咗啲花生醬, 雞絲又係同樣玩法又係少到食唔到有雞絲,個碟就細到我冇可能拌或者撈到碟嘢嚟食,一撈啲涼粉就跌曬落張枱度,唔撈就陣係食到花生醬味辣椒炒炸蠔辣椒佔最少一半,另外一半係炸蓮藕同炸蠔炸蠔味道唔錯冇蠔腥味,但係成碟餸辣椒多到啲炸蠔變咗做配角口水雞份量唔知有冇三分一隻雞,入口即溶冇雞味,同冰鮮雞冇分別, 辣油還可以又用蒜頭爆香過,味道叫做好其他餐廳小小水煮魚慘不忍睹,同樣辣椒佔至少一半,八分之三係薯粉蓮藕豆腐卜,另外八分之一係鯇魚腩片,鯇魚腩片完全冇魚味,二十五蚊兩餸飯嘅鯇魚腩都好食過佢炸饅頭除咗擺盆番靚啲之外完全冇咩特別,只係普通嘅炸饅頭總括而言如果你唔係特別陣係想食辣椒,叫兩碟餸基本上就係等於畀一個食放題嘅價錢淨係食辣椒去食放題,或者任何一間酒樓或者大排檔嘅
貴夾唔好食仲要食唔飽嘅辣椒狗糧
差唔多每一碟餸,辣椒佔一半嘅份量
小食六十蚊左右
小菜一百蚊左右
主菜二百至三百蚊左右

川式回鍋肉

蒜泥白肉
又係同樣玩法,蒜泥多過肉片,細碟過譚仔
冇肉味冇蒜香味得甜味,個蒜泥甜味多過蒜味,

涼拌雞絲粉皮

辣椒炒炸蠔
辣椒佔最少一半,另外一半係炸蓮藕同炸蠔
炸蠔味道唔錯冇蠔腥味,但係成碟餸辣椒多到啲炸蠔變咗做配角

口水雞

水煮魚

炸饅頭
除咗擺盆番靚啲之外完全冇咩特別,只係普通嘅炸饅頭

去食放題,或者任何一間酒樓或者大排檔嘅小菜都會好過佢抵過佢

千幾蚊食辣椒,你問我好唔好食,我會話唔識點答你

2022-07-07
  • 辣椒
2022-07-09 129 浏览
雖然我唔係好食得辣🌶不過有時都想食啲惹味嘢😆麻辣風雲近期都幾多人去食,所以我哋都去試吓。一入店就見到好大個「掂」字,好sharp😎酸菜魚都幾大盤,湯底酸度適中‼️🈚️骨嘅魚片嫩滑又入味‼️除咗魚片之外入邊仲有寛麵、萵筍片、芽菜、菇菌同酸菜,淨係食佢哋都唔使叫飯🤣唔食白飯,就叫咗個霸氣十足嘅炸饅頭,艘船一上枱就煙霧離漫,好有氣氛。饅頭外皮炸得夠鬆脆,點埋煉奶食真係食唔停口😋川味炒大蜆🉑️自選麻及辣度,我地揀咗中辣少麻,夠惹味🔥另外我哋點咗個麻辣手拍青瓜,都幾清爽🥒

炸饅頭

川味炒大蜆🉑️自選麻及辣度,我地揀咗中辣少麻,夠惹味🔥

川味炒大蜆

另外我哋點咗個麻辣手拍青瓜,都幾清爽🥒

麻辣手拍青瓜

麻辣手拍青瓜
午市餐牌下方寫明(星期六,日,紅日假期,額外加一服務費),我ge中文水平應該冇問題,但埋單呀姐話佢地不惱都星期五,六,日要收加一服務費。就咁樣我就俾呀姐老屈左幾蚊雞了.... 不過好彩碗米線係好食ge,唔係一味死酸搶喉果種酸辣,係好融和一體果種自然酸菜酸味,叫小辣對平時食開BB辣ge我,直頭係冇感,建議下次叫中酸辣。總體而言,食完係有一點口渴,但係都算一碗食得舒服ge米線(唔刺激的)。同時希望盡快更正收費註明。

同時希望盡快更正收費註明。
2022-07-08 22 浏览
每一次食四川菜 除咗酸菜魚之外 一定就係食佢哋嘅炸饅頭!呢一間麻辣風雲嘅炸饅頭真係出晒名咁有氣派🤩係成隻船拎上枱 仲會噴煙 仙氣十足😎饅頭炸到超香脆 內鬆軟 配埋個煉奶真係一流!
2022-07-07 23 浏览
荃灣美食真係有排都食唔曬🙆🏻‍♀️今次朋友介紹咗一間川菜餐廳🤗餐廳裝修係紅色做主調🙈未食已經覺得熱辣辣🔥酸菜魚🐟🍲身為食辣小廢廢嘅我湯底揀咗微辣配中酸😋😋魚肉嫰滑入味,酸菜爽脆真係開胃又惹味😝我要食曬一盆!!🙈🙈炸饅頭🍘⛵上菜嗰陣會擺係充滿乾冰嘅木船上面😍好有諸葛孔明草船借箭嘅感覺🎯大家記得相機食先啦🤣乾冰溶曬就無煙㗎啦饅頭炸得酥脆,內裡軟綿綿好有口感🤗菊花蜜🍯甜甜的很解辣🥂用酒壺同小碗嚟飲十分有豪氣🙌🏻
荃灣美食真係有排都食唔曬🙆🏻‍♀️
今次朋友介紹咗一間川菜餐廳🤗
餐廳裝修係紅色做主調🙈
未食已經覺得熱辣辣🔥

酸菜魚🐟🍲
身為食辣小廢廢嘅我湯底揀咗微辣配中酸😋😋
魚肉嫰滑入味,酸菜爽脆
真係開胃又惹味😝
我要食曬一盆!!🙈🙈

炸饅頭🍘⛵
上菜嗰陣會擺係充滿乾冰嘅木船上面😍
好有諸葛孔明草船借箭嘅感覺🎯
大家記得相機食先啦🤣乾冰溶曬就無煙㗎啦
饅頭炸得酥脆,內裡軟綿綿好有口感🤗

菊花蜜🍯
甜甜的很解辣🥂用酒壺同小碗嚟飲十分有豪氣🙌🏻

2022-05-28
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2022-07-05 14 浏览
想去呢間食酸菜魚好耐,又知道有好多分店,咁岩經過荃灣分店時間又早6:00pm,所以唔使訂位都可以即時入坐,入到舖頭已經好香麻辣嘅味道,見到隔籬枱食酸菜雞,已經流晒口水,所以點了酸菜魚追加寬粉,半隻酸菜雞,另外重點了差不多每台都會點的炸饅頭,先來炸饅頭係用一隻木船裝住,船入面仲有乾冰既煙飄出來,賣相都幾浮誇,不過好好味。酸菜魚份量非常之多,還可以選擇小酸、中酸、大酸,麻辣方面同樣可揀大中小麻,魚肉好滑,寬粉是粗扁形,煙煙韌韌,好好味😋會再幫襯
2022-06-30 36 浏览
製作酸菜魚的材料豐富,🐟除了主角酸菜同魚之外,其他更是用上傳統的川菜調味料,例如花椒,辣椒乾,🌶同埋泡椒等等。 🥳正宗的酸菜魚用上鱸魚,厨師預先將魚起骨切片,用適量的胡椒粉,生粉拌勻腌製,奶白魚湯。用上高湯煲滾,🤓放入大豆芽煮。因爲魚肉變熟的時間好快,所以最後落,口感保持高質滑身,口感perfect,唔會過老。小食點埋出名的炸饅頭,🔥金黃色非常吸引,而且少吸油,🥢口感特別酥脆,又香又脆,不油膩。

小食點埋出名的炸饅頭,🔥金黃色
非常吸引,而且少吸油,🥢口感特別酥脆,又香又脆,不油膩。
  • 前菜
  • 香滑豆腐花米線
麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$268 酸菜魚(7.5/10🌟)❤️ꜰɪsʜ ꜰɪʟʟᴇᴛ ɪɴ sᴏᴜʀ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇ sᴏᴜᴘ❤️酸菜魚🐟材料豐富,有紅薯粉、魚片、豆卜、酸菜大豆芽🌱同菇🍄。酸菜魚可以揀酸度,辣度同麻辣程度🎚。我地揀咗中酸,個人覺得中酸已經好酸🫣,建議揀少酸就好。中辣食落還好,唔會好辣🌶。麻就會愈食愈麻。魚片就值得一贊,好大塊又無骨而且爽口👍🏻。$58 炸饅頭(7/10🌟)❤️ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ʙᴜɴs❤️饅頭拿上枱已經好吸晴✨,擺咗係寫住麻辣風雲既船⛵️上面,再用乾冰🧊噴煙,好啱打卡。饅頭薄薄一層脆口外皮,有做到外脆內軟。同埋都係點煉奶為主。食落唔錯,不過價錢貴💸,可能出面既餐廳都可以食到。+$8.8(試食價)秘製豬手(7/10🌟)❤️ᴄʜɪʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ᴋɴᴜᴄᴋʟᴇ❤️食滿$300以上再贊好佢地既fb & ig就可以用優惠價$8.8 換秘製豬手一份🐷。豬手酸酸甜甜,表面俾咗好多芝麻,有青瓜絲係底🥒。食落開胃清涼🌬,不過豬手片有時會食到骨,成塊啖啖肉會好啲。食物:7.5/10環境:8.5/10性價比:7/10📍荃灣海壩
麻辣風雲 (荃碧大廈) (荃灣)

♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$268 酸菜魚(7.5/10🌟)

$58 炸饅頭(7/10🌟)
❤️ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ʙᴜɴs❤️

+$8.8(試食價)秘製豬手(7/10🌟)
❤️ᴄʜɪʟʟᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ᴋɴᴜᴄᴋʟᴇ❤️

食物:7.5/10
環境:8.5/10
性價比:7/10

📍荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
其他分行:
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
📍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

#fishfillet #sourfish #soursoup #deepfriedbun #spicy #sour #porkknuckle #fish #dinner #bigbowl #ferry #hkfood #foodhk #foodie #delicious #荃灣美食 #香港美食 #酸菜魚 #炸饅頭 #煉奶 #豬手 #食好西 #打卡餐廳 #麻辣風雲 #atim黃店 #良心小店 #黃店
2022-06-30 39 浏览
炸饅頭 $58 - 打卡一流,暖暖地,但嗰皮好脆😁 中意影相嘅你要嗌🥰黑松露煙燻溏心蛋 $68 - 我自己本身都好中意食燻蛋,加埋黑松露,好香😚酸菜魚 $268 - 其實今次係我第一次食酸菜魚,不嬲唔食得辣嘅我覺得呢個少辣都叫啱啱好,嗰舌頭👅會麻麻地,覺得辣又唔會食唔到,啲魚下面有薯粉🤓 好入味🤤香辣雞煲 (半隻) $168 - 我都係叫少辣,不過真係有啲辣,未必個個人駕馭得到😏菊花蜜(埕) $48 & 洛神花茶(埕) $48 - 一埕埕上又幾過癮😎 似古代人倒出嚟飲酒咁🤣 我都係為咗打卡先叫😆黑糖脆炸糍粑 $58 - 外脆內軟,加埋甜甜嘅黑糖😌另外仲有兩碟前菜收費,每碟$9

黑糖脆炸糍粑 $58 - 外脆內軟,加埋甜甜嘅黑糖😌

另外仲有兩碟前菜收費,每碟$9
餐廳主打各式川菜,食得川菜都預左會比較辣/油,但食過咁多間黎講,依間整體感覺都唔太油膩同辣度比較適合香港人,如果再食川菜我應該都會簡番佢🤣。✨另設加一-💕炸饅頭$58👅好味指數:9/10打卡之選🤣!黎到時候仲有乾冰做煙霧效果!點左唔夠5分鐘就上枱了,記得ready定相機📸🤣炸饅頭有6舊,外層炸得金黄輕脆😍內面好軟熟,加埋煉奶冇得輸😚。-💕酸菜魚$268👅好味指數:8/10酸菜魚都係佢哋招牌之一,我簡左小辣,自家醃製既酸菜,酸酸辣辣好開胃,食落都唔會好油😋,魚片份量都唔小,皮鮮肉嫩冇細骨☺️,配料有蘆筍芽菜豆卜寬粉,寬粉索哂湯汁,加埋芽菜口感更豐富🥰。-💕 京蔥牛肉 $128👅好味指數:7/10牛肉份量都唔小,肉質軟腍醃到入哂味,香濃而不辣,京蔥味道帶甜👍🏻。-💕香辣肉碎炒飯$88👅好味指數:8.8/10依個估唔到有驚喜😳炒飯炒到粒粒分明,好有獲氣,香辣惹味仲有蛋香😍,加埋肉碎更有口感,正!-環境:8/10服務:7/10好味指數:8/10回頭率:8/10

✨另設加一

2022-06-28
香辣肉碎炒飯
京蔥牛肉
2022-06-26 156 浏览
屋企人係荃灣想食川菜,又黎返呢間食啦😎水準依然維持到,紅噹噹嘅環境真係好啱食辣嘢呀🌶️🔸炸饅頭(HK$58)今次叫左好多人打卡嘅炸饅頭,造型係成座木船,仲有將軍企係船頭,船底仲會有少少嘅白眼,好搞笑呀😆炸饅頭外脆內軟,沾埋煉奶就最match啦~🔸酸菜魚(HK$268)依然係大大盤,魚嘅份量都好多,而且無骨,2個人都唔係好食得晒添😝酸麻嘅湯底好適合配飯呀~🔸雞絲粉皮(HK$68)食唔得辣嘅就可以叫呢個前菜啦,麻醬撈埋雞絲同粉皮一齊食,涼浸浸又甜甜地😙🔸冰凍菊花蜜(HK$48)粉色酒壺配上三個細碗好有古代嘅感,菊花味都突出,不過略甜少少,可以解辣🍹🔸紅糖糍粑(HK$58)最後甜品就叫左呢個紅糖糍,外脆內軟口感好煙韌,配埋黃豆粉同糖漿更好食🤩
炸饅頭

🔸炸饅頭(HK$58)
酸菜魚

🔸酸菜魚(HK$268)
雞絲粉皮

🔸雞絲粉皮(HK$68)
菊花蜜

🔸冰凍菊花蜜(HK$48)
紅糖糍粑

🔸紅糖糍粑(HK$58)
雞絲粉皮
菊花蜜
紅糖糍粑
2022-06-23 65 浏览
麻辣風雲真係好多野要讚!首先要讚嘆嘅係佢哋裝修嘅設計!估唔到真係可以做到中國古典風主題,仲有好多水墨畫作裝飾。坐位亦好寬敞舒適,有梳化位。酸菜魚同水煮牛肩肉都一樣可以自選麻辣度,中意大麻小辣又得、中意小麻大辣都得!我同男朋友都食得辣,所以我哋就叫咗大麻大辣!無論係酸菜魚定係水煮牛肩肉兩個嘅肉質都非常嫩滑!我哋兩個都食到個嘴紅卜卜,孖潤腸咀😆酸菜炒肥腸好特別啊,呢碟菜係我哋詢問店員有咩好介紹,邊一款最多人食佢就向我哋推薦左呢款炒大腸!大腸肥厚,口感爽口!酸菜配合得好好👍🏻

2022-06-23 48 浏览
今日要同大家介紹好勁嘅餐廳佢叫做咩名我諗大家都非常之熟悉㗎啦就係麻辣英雄我今日嚟到荃灣分店去食晚市。水煮牛肩肉:呢份水煮牛肉真係好好味,你唔好睇佢紅卜卜我食落唔算太辣😆因為我叫店員幫我安排Bb辣。餐廳用咗牛肩肉我覺得非常有熱誠,因為好多餐廳都係用咗肥牛!牛肩肉份量都幾正。炸饅頭:炸饅頭竟然用一隻由諸葛亮帶領嘅船隻去盛載,好岩打卡。店員仲會加左少量乾冰係船隻嘅下方,使船隻出現噴煙效果。麻辣雞翼尖:好耐冇食過雞翼尖啦,今日見到Menu有,一定要叫!少少麻少少辣剛剛好,食到停唔到口!想再Encore。

水煮牛肩肉:

炸饅頭:

麻辣雞翼尖:

2022-06-23 2982 浏览
因為友人介紹麻辣風雲的酸菜魚不錯吃 反正也想一試,所以就來吃她們的午市套餐小試牛刀,價錢也較商宜點了一個一次過可以滿足你✌🏾個願望的米線💭:—太極☯️米線(轉了薯粉)🍲$48🌶麻辣部分麻辣點了—>中麻中辣麻香撲鼻,但麻的味道不是太吃得出辣味比麻味更突出,但都不是太辣太嗆喉反而湯底有點兒油🛢酸辣部分酸菜是甜酸菜所以湯底是比較清甜路線也沒有太多的辣味2️⃣邊的湯底的配料都有芽菜,偏淋🥴肉碎,份量不少,鹹香且有肉味👍🏽芫荽,郤無芫荽味☘️-Menu 指湯底還會有菜脯,可是我找不到🤔薯粉是幼薯粉煮得太淋無彈性無咬口😮‍💨可能是本身的來貨問題 ,薯粉不是煙韌的口感另外加錢的配菜$5 萵筍片不夠爽脆,但也不會過份淋👌🏾$5 金菇份量不多,味道口感正常🙆🏾$5 海帶結每邊一件,大件的,口感偏淋💁🏾還有一個問題,就是米線面的配料和麵都不夠熱♨️但米線底部卻沒有這個問題,有點兒奇怪另外還點了🐂水煮牛肉客飯🍲$78這碗的味道我更為喜愛因為與米線不同,它的麻香麻味都有齊,且辣味也夠突出🔥做到色香味俱全不過總括3款湯底味道都各有特色,不盡相同✅牛肉份量都算正常,有🔟塊左右,而且不是切得太細肉質基本上不是太嚡太柴除了浸在
因為友人介紹麻辣風雲的酸菜魚不錯吃
點了一個一次過可以滿足你✌🏾個願望的米線💭:
—太極☯️米線(轉了薯粉)🍲
🌶麻辣部分
麻辣點了—>中麻中辣
麻香撲鼻,但麻的味道不是太吃得出
辣味比麻味更突出,但都不是太辣太嗆喉
反而湯底有點兒油🛢

酸辣部分
酸菜是甜酸菜
所以湯底是比較清甜路線
也沒有太多的辣味

2️⃣邊的湯底的配料都有
芽菜,偏淋🥴
肉碎,份量不少,鹹香且有肉味👍🏽
芫荽,郤無芫荽味☘️
-Menu 指湯底還會有菜脯,可是我找不到🤔
薯粉是幼薯粉

煮得太淋無彈性無咬口😮‍💨
可能是本身的來貨問題 ,薯粉不是煙韌的口感

另外加錢的配菜
$5 萵筍片
不夠爽脆,但也不會過份淋👌🏾
$5 金菇
份量不多,味道口感正常🙆🏾
$5 海帶結
每邊一件,大件的,口感偏淋💁🏾
還有一個問題,就是米線面的配料和麵都不夠熱♨️
但米線底部卻沒有這個問題,有點兒奇怪

另外還點了
🐂水煮牛肉客飯🍲
這碗的味道我更為喜愛
因為與米線不同,它的麻香麻味都有齊,且辣味也夠突出🔥
做到色香味俱全
不過總括3款湯底味道都各有特色,不盡相同✅
水煮牛客飯
牛肉份量都算正常,有🔟塊左右,而且不是切得太細
肉質基本上不是太嚡太柴
除了浸在底部那些被熱湯浸得太久,導致吃的時候有點老和嚡

水煮牛肉的配料也有薯粉,但這次是粗扁薯粉
雖然也是偏淋無彈性🙍🏾但可因為是粗的關係
咬下去的口感比太極米線的幼薯較有咬口
除左薯粉而外,配料還有
蓮藕,爽脆✔️
豆卜,吸收了湯汁的精華✔️
黑木耳,爽✔️但很細塊✖️
草菇,正正常常✔️
萵筍片,唔夠爽脆✖️
芽菜,太淋了✖️✖️
🍚白飯很不錯,有飯香飯味
只是飯比較細粒,吃下去像是碎濕濕的

加配凍檸茶🍋少甜
茶味不足
题外话/补充资料: 值得一讚是店員積極地抹枱掃地,地方算是乾淨。 所以個加一服務費也值得
2022-06-19
2022-06-22 61 浏览
其實平時食川菜都係會食酸菜魚同埋水煮牛,但係水煮魚我就真係未食過!我個同事話好好食㗎佢話我未食過真係唔識嘢所以佢就話叫一份俾我試吓到底水煮牛肉好味啲定係水煮魚好味啲!好啦首先睇吓水煮魚嘅賣相先啦其實同水水牛肩肉差唔多,一樣都係有得自選辣度,今次我哋就叫咗大辣!哈哈我哋真係太高估自己啦原來大辣真係好辣㗎食到我哋兩個出晒汗大家都笑到傻咗!我又真係估唔到魚片都咁好味喎!因為鮮魚片厚薄適中,唔會有腥味,最緊要係肉質嫩滑無比!之前我係好怕食魚㗎但係我個同事同我講話原來呢度嘅魚全部都係無骨嘅我試過之後我真係覺得食得好爽呀!