2022-06-07 95 浏览
今日我又來多麻辣風雲食晚餐啦,我同男朋友比職員安排到一個較為舒服嘅窗邊位置,可以坐到佢哋嘅沙發卡位。因為好肚餓所以我哋就勁快點餐了,佢個Menu都好大份㗎,可以慢慢選擇想食啲咩。霸王蝦球我哋之前未試過嘅,所以就叫咗。首先要讚賞嘅係佢用好多唔同嘅配菜去同呢個蝦球炒埋一齊。除咗可以食到蝦肉之外仲可以食少少蔬菜。蝦球嘅炸粉唔會太厚!食落口仍然感受到蝦肉嘅單啊。我仲想講呢啲下真係好大隻㗎!另外我哋仲一人叫咗一包酸菜魚同埋水煮牛肉。點解我哋要嗌兩樣嘢咁多係因為我哋兩個都係要靠湯汁食飯嘅人!首先介紹吓酸菜魚先啦,酸菜魚酸味好夠,魚肉鮮美。水煮牛肉嘅水煮味非常濃郁。所有嘅配料都好吸味㗎!底層仲有一大兜寬粉!好正!

另外我哋仲一人叫咗一包酸菜魚同埋水煮牛肉。

2022-06-06 116 浏览
今日同男朋友終於嚟食呢間麻辣風雲啦,呢間餐廳係我哋mark低咗好耐好想試嘅餐廳。聽講佢哋每到小菜同埋小菜都非常有特色!今日嚟到餐廳我第一個感覺真係覺得呢度好舒服,裝修設計好似返咗古代中國咁。最緊要係好多梳化卡位!第一樣嘢就叫咗佢哋最出名嘅炸饅頭,出名嘅原因係差唔多台台客都要叫!因為佢哋係一間木船佢盛載呢啲炸饅頭!冇錯呀,唔係用碟!係用一格小木船。店員仲幫我哋喺說係放咗乾冰等我哋影相嘅時候有煙噴出嚟😍另外我哋仲叫咗秘製麻辣炒薯粉,呢個薯粉真係好香麻辣味,原來真係佢哋餐廳自家調配嘅辣醬汁。

2022-06-06 70 浏览
今日我嘅同事同我講話有好嘢益我,仲好好咁樣請埋我食lunch添,佢同我講話要帶我去呢間麻辣風雲度試一試我最鍾意食嘅川菜!我心諗有咩咁特別呀,點不知去過之後就係令我食過返尋味。首先佢同我講話唔好叫酸菜魚我哋今次試吓食水煮魚,佢話因為佢都未食過㗎但係深信水煮魚係非常好食。上到枱之後我即刻嗱嗱臨試咗一舊魚,我想話呢條魚真係冇骨㗎 !佢將鮮魚片切成適中嘅厚度,肉質非常鮮美無比,確實真的是兩個大開眼界!仲有佢嘅水煮湯底我仲拎晒嚟撈飯添!最後我見好多人都有食呢個薯粉我都唔客氣叫咗一碟,原來係秘製麻辣炒薯粉。我冇諗過可以做得如此出色,因為薯粉煙韌度適中,唔會話吵得非常濕潤。麻辣味非常香濃,值得一試。

最後我見好多人都有食呢個薯粉我都唔客氣
川菜以麻、辣、鮮、香為特色,當中既酸菜魚,大蔥炒牛肉,辣子雞,螞蟻上樹等,都係小妹特別喜歡既菜式!適逢最近熱播既日本動漫以孔明做主角,特地來到旺角瓊華既麻辣風雲打卡,哈哈!前菜小食有辣蘿蔔,辣中華沙律~炸饅頭 $58炸得金黃既饅頭由孔明帶領下,乘船上枱,派頭十足!外皮酥脆,內裡香軟,沾上煉奶一齊食更加好味!😋酸菜魚 $268必點菜式之一,酸菜魚由起骨魚片加入酸菜,泡椒,花椒,生薑等多款香料煮成!可以選擇不同辣度,今次選了小辣,湯汁入口酸辣開胃,白滑魚片份量超多!豆腐卜,鮮薯粉,吸收酸辣湯後,開胃惹味!胡椒豬肚雞 (半隻)$188想不到半隻雞既份量都好大盤!雞件經胡椒,蒜頭炒香,入口散發胡椒香味,配合軟腍豬肚,木耳,芹菜,好睇又好食!😋🌈麻辣風雲🌈旺角彌敦道628號瓊華中心10樓🌙月光太太
川菜以麻、辣、鮮、香為特色,
當中既酸菜魚,大蔥炒牛肉,辣子雞,
螞蟻上樹等,都係小妹特別喜歡既菜式!

適逢最近熱播既日本動漫以孔明做主角,
特地來到旺角瓊華既麻辣風雲打卡,
哈哈!

前菜小食有辣蘿蔔,辣中華沙律~

炸饅頭 $58
炸得金黃既饅頭由孔明帶領下,乘船上枱,
派頭十足!外皮酥脆,內裡香軟,
沾上煉奶一齊食更加好味!😋

酸菜魚 $268
必點菜式之一,酸菜魚由起骨魚片加入酸菜,
泡椒,花椒,生薑等多款香料煮成!
可以選擇不同辣度,今次選了小辣,
湯汁入口酸辣開胃,白滑魚片份量超多!
豆腐卜,鮮薯粉,吸收酸辣湯後,開胃惹味!

胡椒豬肚雞 (半隻)$188
想不到半隻雞既份量都好大盤!
雞件經胡椒,蒜頭炒香,
入口散發胡椒香味,配合軟腍豬肚,
木耳,芹菜,好睇又好食!😋

🌈麻辣風雲
🌈旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

🌙月光太太

• 酸菜魚
  • 炸饅頭
2022-06-04 76 浏览
辣嘅愛好者,一行4人去依間麻辣客棧,叫左個水煮牛肉,酸菜魚,涼皮,饅頭,糍粑,水煮牛肉麻辣夠正宗,酸菜魚夠酸又夠辣,涼皮好難輸,饅頭就要等咗諸葛亮好耐,可能佢未set好頭,配左4個醬幾特別,糍粑同想像中有出入,另外,朋友想叫酒,店小二就表示未有酒牌,落去買唔收錢😅,最尾結帳東主送左一大疊抄票下次用,諸葛亮下次見😉
2022-06-02 152 浏览
推介!推介!推介!叫左大辣中麻,個湯夠辣又夠麻,一啲都唔流仲會愈食愈辣,啲牛係薄切牛,好入味勁嫩口好,配料方面有寬粉,啲寬粉有好多條唔係得一兩條同埋口感好煙靭好入味,仲有黑木耳好爽口,仲有豆卜同蓮藕。如果好鐘意食寬粉係可以俾多$30加底。必食!個湯底都係大辣中麻不過無水煮牛脊肉咁辣,個湯底夠酸夠辣,啲魚方面好滑煮得岩岩好唔鞋同無骨,配菜有萵筍寬粉豆卜同菇,配料全部都好入味,加個白飯配湯應該會仲正雞絲粉皮個份量岩岩好,唔會太多都唔會太少,太多都唔會太少,個醬夠味唔會稀,仲有啲雞絲同青瓜炸饅頭基本上我見每枱都會叫,隻船會噴煙同有個諸葛亮係船頭,一份有6件,個饅頭幾香幾脆,應該係即炸既,個醬有煉奶,秘製葱醬、甜辣椒醬、芫荽醬 ,我淨係試左個秘制葱醬,個口感有啲似蔥油餅咁好生特別幾唔錯另外仲試左黑糖糍粑$58不過有啲失望個醬係唔錯既,不過個糍粑既口感唔夠黏,淨係得脆既感覺洛神花茶$482人份量,個外型幾特別,味道酸酸甜甜,可以解膩,都倒到幾多杯

推介!推介!推介!

水煮牛脊肉

2022-05-31
水煮牛脊肉
涼拌雞絲粉皮
2022-06-02 87 浏览
冇錯呀同我標題一樣係想介紹酸菜魚係必要嘅,點解我咁講係因為佢一兜真係勁大兜,我諗三個人食先至可以食得晒,佢仲可以大中小辣任揀。宣美都有得同佢哋講聲然之後去調教㗎。佢哋嘅魚片非常厚實,肉質鮮嫩多汁。仲要有分粉,唔夠仲可以家底㗎。我覺得佢嘅寬粉同豆卜一樣好吸味!吸哂啲湯汁仲可以攞嚟撈飯添。紅糖糍粑亦都係我嘅最愛,佢嘅紅糖糍粑我認為都真係幾正宗㗎,因為賣相好吸引呀首先,而且醬汁亦都調製得好好。外脆內院煙煙韌韌,仲配埋黃豆粉簡直就係錦上添花!麻辣雞翼尖我都超鍾意㗎,初頭係識開B仔,但係已經好耐冇去過元朗啦。今次竟然比我喺Menu見到梗係唔可以錯失呢個更千載難逢嘅機會啦!所以我都照嗌咗。我認為佢嘅雞翼尖非常入味真係辣到個口噴晒火!

2022-06-02 60 浏览
我想讚下呢間新餐廳麻辣風雲嘅旺角店職員態度服務超級好,每次上菜佢哋都會同我哋講唔該同埋會認真介紹餐牌。久唔久都會問吓我哋啲嘢啱唔啱食感覺上好親民同埋好貼心。呢間餐廳地方唔算逼夾,反而好寬敞。最緊要係啲嘢食份量又唔算太細, 價錢到好親民。今日叫咗三樣小菜。首先你介紹吓我最鍾意食嘅紅糖糍粑先啦。紅糖糍粑賣相非常吸引,同我以前喺大陸食過嘅不相伯仲好似copy出嚟咁。望到嘅時候已經覺得好懷念。我覺得佢哋嘅紅糖糍粑好正宗每一件都掛滿左紅糖汁,炸到外脆內軟上面仲要鋪滿左黃豆粉,如果你未試過嘅話一定要去試啦!另外我仲食咗火爆魷魚鬚同埋酸菜炒肥腸。魷魚鬚非常新鮮。肥腸就真係好肥厚。只能老實地說一句真係好正宗。

2022-06-01 55 浏览
鍾意食麻辣嘅朋友,又有多一個選擇。一直都要特登去荃灣品嚐到嘅麻辣風雲,終於近期嚟到旺角。又多一個選擇止口癮旺角店嘅裝修都幾有特色,座位都相當闊落坐得好舒服。相信如果有興趣嘅朋友都可以特別要求坐一坐佢嘅風雲亭,相信一定別有一番感受。每次嚟到麻辣風雲,都一定會食到嘅水煮牛肉同酸菜魚。質素方面相當正宗,性價比高。另外要留意番,佢哋推介嘅係招牌酸菜魚係用勁正嚟形容。唯獨是有一點就係如果佢嘅牛肉同魚都可以再多啲咁就無敵,不過人就貪心㗎喇,$78其實佢呢個份量都非常合理,所以絕對值得嚟一試架👍

又多一個選擇止口癮

旺角店嘅裝修都幾有特色,座位都相當闊落坐得好舒服。

首先今日嚟到呢間餐廳我已經覺得座位非常舒適,冷氣好夠涼。一坐低我就已經叫咗一杯椰汁冰。我見好多人都嗌㗎所以我都唔執輸我都叫咗一杯!非常解渴尤其是係而家咁熱嘅天氣真係啱晒。其次我仲叫咗一份酸菜魚,冇諗過佢二百幾蚊可以咁大兜。魚嘅份量亦都超多初頭仲驚自己會食唔晒㗎 !冇諗過佢啲魚肉片厚薄適中,真係可以啖啖肉。除此之外肉質鮮嫩多汁,酸菜汁完全融入於魚片中。個湯我仲攞咗嚟撈飯添啊!真係超級正!最後我仲叫咗一個紅糖糍粑。果然係要喺呢啲川菜餐廳先食到正宗嘅紅糖糍粑!煙煙韌韌嘅口感真係好正啊!仲加埋紅糖醬汁同埋黃豆粉甜絲絲的感覺。

2022-06-01 73 浏览
今日同屋企人一齊食飯、家庭聚會,決定佢阿媽想食好耐嘅餐廳-麻辣風雲。邊間餐廳走復古中國風路線。水煮魚:你唔好睇佢紅卜卜啊,其實都唔係話好辣㗎咋,入邊嘅鮮魚片,肉質鮮嫩無比。唔會有骨,食落去非常爽口。旁邊嘅豆粕做咗配菜,吸晒啲湯汁好入味㗎。秘製麻辣炒薯粉:呢個紅薯粉真係吵得幾好㗎,平時已經覺得紅薯粉QQ彈彈,食落去飽腹感超重。仲要有香濃嘅麻辣香!食到我哋個嘴仔都紅卜卜。炸饅頭:呢個炸饅頭就犀利啦,竟然用一格木船去盛載,賣相別具一格非常特別。饅頭嘅口感就更加唔使講啦外面金黃色嘅表皮香香脆脆,內裏軟林林非常鬆軟。我諗呢一種就係炸饅頭嘅吸引力!紅糖糍粑:紅糖糍粑都係我一樣最鍾意食嘅小甜點!因為煙煙韌韌嘅口感一直都係我最愛。呢度嘅餐廳每一道餸我都覺得非常吸引而且仲好好味添,大家有興趣嘅話記得來一試

水煮魚:

秘製麻辣炒薯粉:

炸饅頭:

紅糖糍粑:

2022-06-01 36 浏览
晚市約會唔好比佢停😌小編最愛既酸菜魚又開左分店⁉️今次仲要係旺角🎉二話不說同朋友上去會一會佢旺角店比其他分店更加 靚 坐位寬敞 地方更大而且有個好特別既打卡位 <風雲亭> 好有古裝劇feel一定必食既酸菜魚 $268保持水準 魚超級滑嫩 超多酸菜 冬粉好想打包埋個湯返去煮米線🤣一定必食既炸饅頭 $58對唔住 唔洗講野 個人喜好 一定係 點 鍊 奶 🤣🤣糖醋排骨$68係凍食⁉️味道唔錯, 口感係好粘口 入味略為太多骨🤣排骨都可以多少少肉?黑糖脆炸糍粑$58呢個要整得好唔係咁易 佢d黑糖仲要係水狀 但唔係淡wo 咁就可以將成件糍粑游水式粘上黑糖🧡龍鳳檸樂$28實在太中意杯龍鳳檸樂 每次黎都會叫咸檸同檸檬 正呀~花冰蜂蜜綠茶 $38粒冰好細緻 有玫瑰花茶既玫瑰係裡面好refeshing 📍麻辣風雲📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓📌銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓📌旺角彌敦道628號瓊華中心10樓🆕
晚市約會唔好比佢停😌

好想打包埋個湯返去煮米線🤣

一定必食既炸饅頭 $58
對唔住 唔洗講野 個人喜好 一定係 點 鍊 奶 🤣🤣

糖醋排骨$68
係凍食⁉️味道唔錯, 口感係好粘口 入味
略為太多骨🤣排骨都可以多少少肉?

黑糖脆炸糍粑$58

龍鳳檸樂$28
實在太中意杯龍鳳檸樂 每次黎都會叫
咸檸同檸檬 正呀~

花冰蜂蜜綠茶 $38
粒冰好細緻 有玫瑰花茶既玫瑰係裡面
好refeshing

📍麻辣風雲
📌荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
📌銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
📌旺角彌敦道628號瓊華中心10樓🆕
2022-05-31 92 浏览
一路都好想試既麻辣風雲,見開左間近近地既新分店就去左,裝潢會有少少宮廷氣派感覺🥸唔知係咪新開既關係,食完仲送返同等價值$50優惠卷🤑呢日唔餓就無叫好多野,下次想食佢個炸饅頭同埋黑糖脆炸糍粑😚▪️ 酸菜魚(7.5/10)💲268魚片爽滑無骨,特別值得一讚係底下有唔少煙韌既寬粉 、萵筍、菇菌、芽菜、豆卜等,全部索湯一流😍小酸既酸度比預期中稍低,下次應該會叫中酸,而小辣感覺會係麻比辣多,所以對平時譚仔食開十小既我黎講就啱啱好,亦都唔會話好油😹整體份量都幾多,四個人就算唔加薯粉都已經夠飽😋▪️ 黑松露煙燻溏心蛋(6.5/10)💲68黑松露加上煙燻效果,朋友們表示Gas味重唔太喜歡,不過我覺得尚可以接受,反而係其他方面一般😅雖則有溏心效果,但蛋白偏向軟腍身🥚同埋本身已經滷得好入味,額外既椒鹽粉調味變相太濃略鹹😳▪️ 上湯浸娃娃菜(7.5/10)💲88呢道夠曬清,係健康之選🥬🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 酸菜魚(7.5/10)💲268

▪️ 黑松露煙燻溏心蛋(6.5/10)💲68

黑松露煙燻溏心蛋

▪️ 上湯浸娃娃菜(7.5/10)💲88

呢道夠曬清,係健康之選🥬

🔎 整體評分(7.5/10)
2022-05-30 40 浏览
屋企人鍾意食川菜,今晚就黎呢度食,估唔到有驚喜😋 環境豪華、好有古典中國風,聽著古箏嘅音樂,坐係窗邊睇下旺角嘅繁忙街道,真係幾寫意~ 🐟 酸菜魚 $268大大碗招牌之選✨可以自選辣度同酸度,我地要咗小辣同正常酸度,都feel到好惹味🌶️🔥 魚肉份量足,肉質鮮嫩,唔會有腥味;配料都好豐富,尤其係豆卜索曬湯底嘅精華;底層仲有我鍾意嘅寬粉,Q彈滑溜,好有咬口🤤🐓 花雕醉雞 $98雞肉肉質嫩滑彈牙,食落涼涼地加埋酒味,炎炎夏日食就啱晒☀️ 🐖 糖醋排骨 $68我鍾意佢無肥膏,但瘦肉又唔會柴,糖醋醬汁好出色,我食唔停😆⛵️ 炸饅頭 $58一直都好想試呢個😍 賣相一流:諸葛亮企係船頭,隔離有「麻辣風雲」嘅大旗幟,載住6個炸得金黃嘅饅頭,船側仲會噴煙,好有氣勢!炸饅頭外脆內軟,外層酥脆唔油膩,內裡鬆軟香口,點埋煉奶食甜甜地真係好正🙌🏻 我見差唔多係每檯必點👍🏻🍶 洛神花茶 $48又係打卡一流,用充滿少女心嘅酒罈裝住,再用碟仔飲,又豪邁又好玩🤪 味道都有驚喜,酸酸甜甜好開胃,涼爽解辣😎去到7點幾就開始好多客,生意好好,埋單時仲收到「滿$300減$50」嘅優惠券,下次攞黎用🤩

🐟 酸菜魚 $268

🐓 花雕醉雞 $98
雞肉肉質嫩滑彈牙,食落涼涼地加埋酒味,炎炎夏日食就啱晒☀️

🐖 糖醋排骨 $68
我鍾意佢無肥膏,但瘦肉又唔會柴,糖醋醬汁好出色,我食唔停😆

⛵️ 炸饅頭 $58

🍶 洛神花茶 $48

呢間餐廳已經bookmark咗好耐,因為成日比佢個炸饅頭吸引,仲有我好鍾意嘅酸菜魚😌今次就嚟咗最新旺角分店,覺得呢度裝修都幾靚,我哋坐卡位都好闊落舒服👍🏻前菜有菜脯同埋麻辣中華沙律 (各$9)😆幾開胃,辣辣哋🤣必叫嘅一定係炸饅頭 ($58)😍呢個真係好有霸氣,好大隻船載住六個炸饅頭,仲識噴煙,真係非常打卡able🤣饅頭炸得外脆內軟,除咗有傳統嘅煉奶比你點之外,仲有三種特別嘅醬,蔥醬、甜辣醬同芫茜醬油😋我自己覺得好新奇有趣,對炸饅頭有另一個新印象🤣另一樣必點就係酸菜魚 ($268)🐟味道好均衡,係好味但又唔會令人好口渴嘅酸菜魚😌魚片非常滑,無骨,啖啖肉😋另外酸菜勁多~仲有芽菜、豆卜、萵荀、寬粉等等材料,口感一流😆花雕醉雞 ($98)一放低已經好香酒味😆雞都幾嫩滑😋川式回鍋肉 ($118)有菜有肉~仲有啲豆乾,呢個好惹味😌揀咗小辣,覺得辣度啱啱好👍🏻紅油抄手 ($78)有十隻都算幾抵食😋皮薄餡都算幾多,配埋辣汁食好正😋食辣嘢一定要叫嘢飲🤣鮮芒椰果玉露 ($38)芒果味唔假,椰果都好足料🤣另外冰涼椰汁冰 ($38)真係勁解渴解辣😆好啱配呢一餐🤣叫叫吓原來真係好多嘢,好鬼飽😂除咗饅頭有gimm

前菜有菜脯同埋麻辣中華沙律 (各$9)😆幾開胃,辣辣哋🤣
前菜

花雕醉雞 ($98)一放低已經好香酒味😆雞都幾嫩滑😋
花雕醉雞

川式回鍋肉

紅油抄手

叫叫吓原來真係好多嘢,好鬼飽😂除咗饅頭有gimmick,其他食物都好有水準🤤正呀~
2022-05-26
前菜