2022-06-14
之前聽朋友講麻辣風雲個酸菜魚好好食已經好想去試🤤最近佢地旺角分店更加新設左一個涼亭位背景係湖景,真係好特別,於事就即係同男朋友去試吓啦💗上到去餐廳感覺好光猛寬敞,都幾舒適. 個涼亭見到實物真係幾靚,不過咁啱果日有人,所以就冇得坐果個位啦🫣落單方法都係用QR Code 落單嘅✅我地首先一定係叫酸菜魚啦,另外見每一枱都叫咗隻船,原來係炸饅頭,仲有叫左蒜泥白肉,擔擔麵同埋一呈洛神花荼🙌🏻✨酸菜魚酸菜魚可自選辣度,我地揀咗小辣,未上枱已經聞到酸菜混合花椒、辣椒乾嘅味道.首先試咗一啖湯底, 湯底鮮味香濃,酸辣醒胃,麻同酸味嘅味道做到岩岩好. 而魚肉肉質鮮嫩,啖啖肉肉一條骨都冇,連平時男朋友唔多鐘意食魚都話好好味.而且份量好多, D魚好似食極都有, 超級大滿足✨炸饅頭外脆內軟,非常可口,令人食完一個又一個.配埋練奶,簡直係天依無縫.而且用左船嚟代替一般嘅碗碟上枱,非常特別,打卡一流,仲好標誌性添,難怪每一枱都叫一份✨蒜泥白肉滿滿嘅蒜泥鋪滿係五花腩肉嘅面頭,每一啖都蒜香十足, 五花腩肉食落口一D 都唔肥膩,咬落彈牙有膠質感.✨四川擔擔麵擔擔麵湯底濃郁,有好香嘅花生味而且有好多花生碎,令到成個麵口感好
✨酸菜魚
✨炸饅頭
✨蒜泥白肉
✨四川擔擔麵
擔擔麵湯底濃郁,有好香嘅花生味而且有好多花生碎,令到成個麵口感好豐富. 麵條細滑,好掛湯,令人越食越開胃.
✨洛神花茶
食咗咁多濃味嘢,飲返啖洛神花荼解解辣,酸酸甜甜咁,岩岩好,不過其實點解我會揀洛神花荼呢,其實主要比佢個樽吸引咗,係一個酒呈嘅設計.勁打卡ABLE, 如果唔想飲洛神花茶嘅話都可以揀菊花蜜架, 一樣一呈上.
朋友果然冇介紹錯, 麻辣風雲個酸菜魚果然好好食,下次再帶屋企人嚟試吓先💗