2023-01-04 46 浏览
🖥收工同同事去聚餐,同事之前食過呢間川菜館大讚環境有特色重點係食物好食。🏆黑松露煙燻溏心蛋$68一人一粒好快就清碟,黑松露好香,🥚溏心蛋好入味蛋黃流晒出嚟,煙燻味道做得好出色。🏆涼拌雞絲粉皮$68第一次食粉皮好爽口彈牙,感覺唔錯,粉皮撈埋濃濃的麻醬,🥒清新的青瓜絲,嫰滑的雞絲,完美配合。🏆水煮牛肩肉 $268一上到枱既時候我哋都wow咗一聲,估唔到水煮牛肩肉咁大份量,🌶辣椒勁多牛肩肉都勁多,牛肉嫩滑又大片,配料索哂湯底辣得來又停唔到口。🏆洛神花茶$48飲品方面揀左,用來打卡一流,配有兩個小碟好有儀式感,洛神花茶味道酸酸甜甜 清開胃又解膩。🍹
🏆黑松露煙燻溏心蛋$68
🏆涼拌雞絲粉皮$68

🏆水煮牛肩肉 $268
🏆洛神花茶$48
2023-01-04 1773 浏览
📌 麻辣風雲睇IG經常見到麻辣風雲呢隻好有氣勢嘅饅頭船⛵️終於等到佢地在九龍區開分店,可以一試佢地招牌嘅酸菜魚同炸饅頭喇旺角旗艦店位置方便,裝修富有中國風,仲有大玻璃窗望街景🪟環境十分不錯✴️酸菜魚 $268酸菜魚湯底集麻、酸、香於一身✨ 可以自選辣度,我地自認食得辣🌶️揀咗中辣,湯底偏麻帶少少酸,辣度剛剛好酸菜魚份量十足,大大片嘅魚片嫩滑而且無骨,煮得入味🫶🏽配上酸菜、萵筍、芽菜、豆卜,仲有索湯嘅薯粉,食得超滿足✴️炸饅頭 $58招牌菜之一,差唔多枱枱都有點🚢出場嘅時候噴晒煙氣勢十足饅頭金黄色既外皮酥脆鬆軟,內裡軟綿,指定動作當然係點埋煉奶食最滋味🥰✴️蒜泥白肉 $78白肉肥瘦適中,肉質軟滑,鋪上滿滿蒜泥令人食指大動🤤配上伴碟嘅青瓜絲一齊食,有多重口感同時又解膩✴️手撕包菜 $98份量十足,上枱時香噴噴,炒得好有鑊氣特別之處係辣之餘帶點醋香,特別開胃✴️麻辣手拍青瓜 $48清新的小食🥒青瓜爽脆,麻辣汁亦好惹味
📌 麻辣風雲

✴️酸菜魚 $268

✴️炸饅頭 $58
招牌菜之一,差唔多枱枱都有點🚢出場嘅時候噴晒煙氣勢十足

✴️蒜泥白肉 $78

✴️手撕包菜 $98
份量十足,上枱時香噴噴,炒得好有鑊氣
特別之處係辣之餘帶點醋香,特別開胃

✴️麻辣手拍青瓜 $48
清新的小食🥒青瓜爽脆,麻辣汁亦好惹味
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2023-01-03 37 浏览
🥳終於到HAPPY FIRDAY,約埋同事去旺角試一下位於瓊華中心的麻辣風雲,🗺地址好容易就搵到。🌴咁熱既天氣當然要食d涼爽既食物,涼拌雞絲粉皮就最岩,🐓雞絲份量好多蓋哂成碟,粉皮好爽彈。麻辣夫妻肺片夠哂入味,🐂牛肚食落有咬口爽彈,牛𦟌薄薄一片好易入口。🌶食辣一定要食自選干鍋,份量多又可以加唔同配菜一齊食,岩哂每個人的口味,干鍋已經有幾款配料例如椰菜花、蓮藕片、京蔥等,每樣配料的份量都毫不吝嗇,辣味都好豐富。椒鹽魷魚鬚皮薄香脆,每一條魷魚鬚都爽口彈牙,味道辣辣地帶少少鹹味,好滋味。😎
2023-01-01 1091 浏览
𝗼𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝘆 𝗳𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝗶𝘁𝗲 𝘀𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁𝘀 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 @spicy_restaurant_hk 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗵 𝗶𝗻 𝗺𝗼𝗻𝗴 𝗸𝗼𝗸😋 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝘂𝘀𝘁-𝘁𝗿𝘆 𝗵𝗲𝗿𝗲 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗱𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗵𝗼𝘁𝗽𝗼𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗽𝗼𝗮𝗰𝗵𝗲𝗱 𝗳𝗶𝘀𝗵. 𝘆𝗼𝘂 𝗺𝗮𝘆 𝗼𝗽𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗼𝘁𝘁𝗲𝘀𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹 𝗶𝗳 𝘆𝗼𝘂 𝘁𝗵𝗶𝗻𝗸 𝘆𝗼𝘂'𝗿𝗲 𝗵𝗮𝗿𝗱 𝗲𝗻𝗼𝘂𝗴𝗵😜.冬天就係令人胃口大開嘅季節,連平時唔太食辣嘢嘅我都想食啲辣到成個身暖粒粒嘅川菜🌶️ @spicy_restaurant_hk 嘅酸菜魚一定係必食之一,湯底唔太油比平時嘅酸菜魚少咗一份油膩感,魚肉大大片仲要好嫩滑,加埋超索味嘅寬粉無得頂!另外棒棒骨同薑煸牛肉啖啖肉之餘又辣得過癮,最啱就係飲啖冰爽龍眼冰解吓辣~
薑煸牛肉
花雕醉雞
黑糖脆炸糍粑
冰爽龍眼冰
2022-12-30 36 浏览
食川菜一定要食呢間麻辣派對,🎉作為忠實粉絲食左甘多次水準依然。📢炸饅頭 由細到大都好鍾意食炸饅頭,外層香脆內裏軟綿仲要新鮮出哂煙。📢香辣茶碟炒蝦辣椒數量有好多,食落辣得好過癮,蝦新鮮爽口彈牙,仲帶有香濃辣椒味。📢麻辣夫妻肺片夫妻肺片的牛肚同牛展等部位煮得好入味爽口,內藏都清潔得好全面無異味,辣椒香味慢慢散發,好開胃。📢涼拌雞絲粉皮粉皮滑lu lu好清爽,撈埋雞絲青瓜絲一齊食味道好清新,加上醬汁份量啱啱好,每一啖都好豐富。
📢炸饅頭
由細到大都好鍾意食炸饅頭,外層香脆內裏軟綿仲要新鮮出哂煙。
📢香辣茶碟炒蝦

📢麻辣夫妻肺片
📢涼拌雞絲粉皮
2022-12-26 71 浏览
麻辣控又既再訪「麻辣風雲」,因為近來出左新產品呀。[酸菜魚- 小辣]用上台灣黑魚片,口感又滑又爽口。配上自家醃製既酸菜,酸味好夠濃。其他配料包括豆卜、萵筍、荳芽同薯粉。[雞翼尖]麻辣雞翼尖麻味好夠,仲有芝麻香添![炸饅頭]饅頭炸得金黃,外脆內軟,點埋煉奶食,Yummyyy。食完一輪辣野,再來兩杯鮮芒椰果玉露同冰涼椰汁冰,正😋
麻辣控又既再訪「麻辣風雲」,因為近來出左新產品呀。

[砂鍋螺絲粉 - 中辣]
近年興起一陣螺絲粉熱潮,喜歡既真係可以超級迷!「麻辣風雲」都推出左午市砂鍋螺絲粉,當然要試試。
以砂鍋上,可以更保持熱度。
本身有既配料有酸竹筍 木耳絲 酸豆角 鹹菜譜 炸支竹 花生,酸味辣味都好足夠,啱哂我口味😋
另外仲加配左炸蛋 鴨血 萵荀添。

[酸菜魚- 小辣]

[雞翼尖]
麻辣雞翼尖麻味好夠,仲有芝麻香添!

[炸饅頭]
饅頭炸得金黃,外脆內軟,點埋煉奶食,Yummyyy。

食完一輪辣野,再來兩杯鮮芒椰果玉露同冰涼椰汁冰,正😋
2022-12-11
▫️QR code 落單☑️京蔥牛肉 (客飯) - $68呢個醬汁好多,比較鹹,牛肉份量吾算太多,但炒得好入味,亦都吾會韌。☑️招牌酸菜魚(客飯)- $88麻酸辣度都可以自己選擇,我哋揀咗中麻中酸小辣,黎到麻味同酸味真係好出,而且麻辣味都好有後勁。魚片吾算多,但都好滑完全冇骨,配料有酸菜、芽菜、菇、萵筍、芫荽,同埋幾條粗寬薯粉,全部都好入味。☑️炸饅頭(4件)-$36呢個睇好多食評都話好食一定要試,所以都點左,饅頭真係炸得好香脆,每一件都外表金黃,外脆內軟,配煉奶簡直係一流,店家比煉奶都吾孤寒,足夠點晒4件,但每人食兩件比較滯。☑️糖醋排骨 - $48份量都吾少,都有約10件,每件排骨都有肉食,算易咬,而且幾入味,酸酸地幾開胃,但呢碟黎到吾熱。☑️冰涼椰汁冰 - $18飲品其中一個叫左特飲椰汁冰,好重椰汁味,當然會有d甜,沙冰打得好幼,真係好似飲緊椰汁大王甘好味,推薦!
▫️QR code 落單

2022-12-24
午餐
冰涼椰汁冰
2022-12-25 30 浏览
已經係第三次食麻辣風雲!每次想食酸菜魚都會諗起呢間餐廳💛呢度既酸菜魚係我心目中數一數二好食既!今次黎食佢地既午市套餐,平平地又滿足到自己食酸菜魚既慾望,好開心❤️麻辣風雲喺旺角、銅鑼灣、荃灣都有分店,咁多間入面我最鍾意旺角分店!旺角分店既環境充滿中國傳統特色,有山水畫、傳統花燈等做裝飾,仲有個涼亭位可以打卡❣️最最最緊要係座位寬敞,坐得夠舒服😌❥ 招牌酸菜魚 (配白飯一碗)$88午市既招牌酸菜魚好抵食🤩份量好慷慨,食極都好似仲有咁😋我地叫左小辣,湯底酸酸辣辣,食落仲帶有麻香,好惹味🌶魚肉肉質好嫩滑,冇骨,食落好方便👏配料有爽口彈牙既薯粉😋仲有酸菜、芽菜、豆卜等等,配埋白飯,好飽肚😍❥ 惹味雞軟骨 +$38平時出面食開既雞軟骨都係熱辣辣好香脆既,今次好唔同,係冷盤黎,食落麻麻辣辣,果然惹味😍❥ 麻辣雞翼尖 +$32雞翼尖份量都好多,幾好咬口,鍾意辣既朋友應該會好鍾意❤❥ 砂鍋螺螄粉 $48 + 炸蛋 $12螺螄粉以砂鍋呈上,可以keep住夠溫熱,岩晒而家咁凍既天氣食❄️🥘配料好豐富,有酸竹筍、木耳絲、酸豆角、鹹菜脯、炸枝竹、花生😋另外加配左腩肉同炸蛋🍳螺螄粉份量好多,食落爽口有彈性!炸蛋都幾特
已經係第三次食麻辣風雲!
每次想食酸菜魚都會諗起呢間餐廳💛
呢度既酸菜魚係我心目中數一數二好食既!

最最最緊要係座位寬敞,坐得夠舒服😌

❥ 招牌酸菜魚 (配白飯一碗)$88
午市既招牌酸菜魚好抵食🤩份量好慷慨,食極都好似仲有咁😋
我地叫左小辣,湯底酸酸辣辣,食落仲帶有麻香,好惹味🌶
魚肉肉質好嫩滑,冇骨,食落好方便👏

❥ 惹味雞軟骨 +$38

❥ 麻辣雞翼尖 +$32
雞翼尖份量都好多,幾好咬口,鍾意辣既朋友應該會好鍾意❤

❥ 砂鍋螺螄粉 $48 + 炸蛋 $12
螺螄粉份量好多,食落爽口有彈性!
炸蛋都幾特別,大大塊分開上,外脆內軟,索埋湯底既精華更加好食🥰

❥ 鮮芒椰果玉露 +$38
新鮮芒果配上椰果,甜度適中🥭
底部仲有一d椰果粒,口感好好!

❥ 水蜜桃雜果梳打 +$38
味道鮮甜,氣泡感十足,好清新✨✨解辣一流🤣
仲有果肉可以咬下,正👏
2022-12-10
⭐【旺角】午市套餐更抵食⭐已經是再訪〔麻辣風雲〕旺角的旗艦店,一直對它們的酸菜魚及炸饅頭念念不忘,到訪當天還發現餐廳推出了新的菜式【砂鍋螺螄粉】,比較特別更不是很多地方可以吃到,整體午市套餐價錢感覺更抵吃,平均每人都是一百五十元,加上很喜歡旺角店交通方便及環境舒適寬敞,是一個不錯的吃午餐好地方。【招牌酸菜滑魚片】(午市-HK$88) 店內最受歡迎招牌菜之一,酸菜魚午市套餐都很足料大碟,熱辣辣上枱,賣相吸引。鍋裡鋪滿了魚片,魚片入口非常嫩滑,每一片魚都已起了魚骨,所以可以很放心地吃,配菜亦有酸菜、芽菜、豆卜、筍絲、金菇、辣椒、芝麻、萵荀、菊花瓣及薯粉,配菜豐富令人回味。【砂鍋螺螄粉】(HK$48) (大腸$8、炸蛋$12、鴨血$12)小砂鍋特別保溫,上檯時還是熱辣辣,砂鍋內有酸竹荀、木耳絲、酸豆角、鹹菜脯、炸枝竹、花生及螺螄粉,當天還很貪心追加了大腸、炸蛋及鴨血作配菜,非常豐盛足料,而螺螄湯底酸味濃郁特別,加上爽口的米粉,入口酸酸辣辣很惹味。【涼拌皮蛋】(午市- HK$28)皮蛋外層晶瑩通透,皮蛋入口軟滑不苦澀,而且還微微滲出辣味。【炸饅頭】 (午市-HK$36)漲卜卜的饅頭炸到香脆內軟
⭐【旺角】午市套餐更抵食⭐

【招牌酸菜滑魚片】(午市-HK$88)

【涼拌皮蛋】(午市- HK$28)
皮蛋外層晶瑩通透,皮蛋入口軟滑不苦澀,而且還微微滲出辣味。
【炸饅頭】 (午市-HK$36)
漲卜卜的饅頭炸到香脆內軟,金黃色的脆皮配上傳統口味的煉奶,還保持著水準,真的很好味,午市比晚市便宜很多,真的是每枱必叫菜式。
【鮮芒椰果玉露】(HK$18) / 【冰爽龍眼冰】(HK$18)
兩杯都不甜膩,解辣簡直是一流。

另外分店: 銅鑼灣|荃灣

〔麻辣風雲〕Spicy Restaurant @spicy_restaurant_hk
香港九龍旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

10/F, King Wah  Centre, 628 Nathan Road, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong
2022-12-03
  • 炸饅頭
2022-12-23 29 浏览
秋高秋爽,🍂天氣凍凍地最適合食少少辣野開胃,同時暖胃。所以我特登就同朋友嚟咗呢間位於旺角既麻辣專門店食辣野。🔥餐廳既裝修雅致,而且座位寬闊舒服,加分![香辣魚皮✨]魚皮質鮮美可口🌷,而且有少少麻辣既香氣![自選幹鍋 ✨]都系必食之選,而且醬汁滋味。[香辣茶碟炒蝦 ✨]第一次試呢種炒蝦🍤,估唔到味道幾夾,香辣得黎又幾滋味。[椰汁冰✨& 冰爽龍眼冰 ✨]兩樣都好好味,食辣野比備之選,椰汁好鮮甜,龍眼就好清爽。總括而言,性價比好高,值得下次再來食,順便行下其他商場。💕
[香辣魚皮✨]
魚皮質鮮美可口🌷,而且有少少麻辣既香氣!
[自選幹鍋 ✨]
都系必食之選,而且醬汁滋味。
[香辣茶碟炒蝦 ✨]
第一次試呢種炒蝦🍤,估唔到味道幾夾,香辣得黎又幾滋味。
[椰汁冰✨& 冰爽龍眼冰 ✨]
兩樣都好好味,食辣野比備之選,椰汁好鮮甜,龍眼就好清爽。

總括而言,性價比好高,值得下次再來食,順便行下其他商場。💕
2022-12-22 16 浏览
麻辣風雲(旺角)最愛食川菜❤️❤️呢間環境好靚,好岩同朋友來👍👍酸菜魚$268招牌菜,係川菜嘅經典菜式🥰🥰我哋揀咗小辣,份量十足,入面有滿滿嘅酸菜魚,仲有芽菜、酸菜、闊薯粉等等,口感豐富,酸菜魚10分惹味,推介🌟🌟京蔥牛肉$128牛肉炒到啱啱好,再加埋大量嘅京蔥,好好食,炒出嚟仲熱辣辣😍炸饅頭$58炸饅頭上面有精美嘅諸葛亮, 仲用咗成個龍船嚟裝饅頭,氣派十足,炸饅頭亦都炸到好香脆😋😋加埋煉奶, 10分美味😆😆涼拌雞絲粉皮$68涼拌雞絲有好多花生醬,好濃味,再加埋粉皮,味道10分夾🤩🤩前菜花生、中華沙律花生辣辣地,好開胃,仲好香脆添😚😚中華沙律味道都唔錯☺️☺️飲品道地綠茶🍵整體評分:4/5味道:4/5環境:5/5抵食:4/5地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
麻辣風雲(旺角)

最愛食川菜❤️❤️呢間環境好靚,好岩同朋友來👍👍

酸菜魚$268

京蔥牛肉$128
牛肉炒到啱啱好,再加埋大量嘅京蔥,好好食,炒出嚟仲熱辣辣😍

炸饅頭$58

環境:5/5
抵食:4/5

地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2022-12-22 46 浏览
其實香港好多食麻辣既餐廳,🔥但系正宗既又沒幾間,我本身好鍾意食辣,點知比我發現係旺角呢間酸菜魚真係好正,而且就系我屋企附近,放假落去食都超方便。主角就系薑煸牛肉 💥,油而不膩、辣而不燥、香而不苦、肉質滑嫩。見到餐牌好多選擇,我地再叫左自選幹鍋📜,夠曬入味,食到停唔到口。🐥🍾花雕醉雞,多汁彈牙,而且非常入味,配啤酒一流,滋味滿載~最後飲杯洛神花茶🌸🍵,解辣消滯之選。呢度既所有食物色香味俱全,而且其他食物質素好高,系附近的話,大家可以試下.
2022-12-20 37 浏览
之前系peak season, 所以日日瘋狂OT,實在沒時間陪屋企人👨👩👧👦🏠,今日就帶大家去旺角食好野,間餐廳出名食辣野,抵食質素又高,所以就去試下。我地叫左好多野食,真系要贊下香辣茶碟炒蝦$188 ✨,價格非常實惠,用上嘅配料既味道非常正宗,非常香口,夠惹味。✨ 薑煸牛肉 $178都好大碟,食落超級彈牙,而且好新鮮。還叫左黑糖脆炸糍粑$58,食左咁多辣野呢個中和翻,幾清甜軟糯✅。最後飲碗酸辣湯 $38,大滿足。餐廳以簡單為主調,地方都算闊絡!餐牌仲有好多野食,不能盡錄,今次呢間餐廳既環境我地都好鐘意,而且食物質素高,呢個價錢黎講絕對超值!✨✨💯

2022-12-18 23 浏览
天氣凍最想食一點辣野暖暖身!麻辣風雲其中有間分店就在旺角瓊華中心,實在太過方便!假日來到品嚐午市客飯套餐特別優惠的!最新更有特色的砂鍋螺螄粉 !砂鍋螺螄粉用上砂鍋煮成,螺螄粉可選自己喜歡的酸辣度,獨特氣味來源自主角配料酸荀,更有其他配料木耳絲、蘿蔔乾、酸豆角等惹味又鮮味十足!原來用螺螄、豬骨、雞&香料熬製而成,怪不得好好味🤤!麵條方面選用正宗的柳州特有米粉,外型似米線🍜而口感更爽口。招牌酸菜魚 這是皇牌中的皇牌,同時是我最鍾意❤️魚肉鮮味又滑溜,配以好多酸菜配料一樣惹味又開胃呀!小食都推介可食涼拌燒椒皮蛋 及惹味雞翼尖等有十幾款小食追加,午市客飯都跟絲苗白飯一碗,好有滿足感!麻辣風雲 🔥旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
天氣凍最想食一點辣野暖暖身!
麻辣風雲其中有間分店就在旺角瓊華中心,實在太過方便!

砂鍋螺螄粉
麵條方面選用正宗的柳州特有米粉,外型似米線🍜而口感更爽口。

小食都推介可食涼拌燒椒皮蛋 及

麻辣風雲 🔥
旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2022-12-18 44 浏览
去開旺角搵食,黎到瓊華中心見到有麻辣風雲,諗起有朋友話過酸菜魚都唔錯,一於就係度食晚餐啦。宜度地方相當大,我地好好彩有闊落既卡位座,仲有個位係個亭黎好岩打卡。除左酸菜魚仲有大量川菜菜式,岩哂鐘意食辣既朋友。酸菜魚268黎到梗係要食招牌既酸菜魚啦,勁大盤又好香,麻度同辣度都可以自己選擇。湯底金黃色,魚片塊塊都無骨,肉質結實,口感滑溜。入面有好多配料,例如酸菜,大豆芽,豆卜,萵荀,仲有水晶寬粉。配料吸收哂湯底既味道,十分惹味。炸饅頭 58宜度另一樣唔可以錯過既就係炸饅頭喇。六件饅頭用一隻大船載住,上面仲有個諸葛亮tim😂。饅頭炸到內軟外脆,配甜甜既煉奶好sweet呀。川式回鍋肉118回鍋肉大碟得黎勁多肉,炒得好有鑊氣,大大塊豬腩肉,豆腐乾同椰菜炒得好入味。臘肉炒時菜88食左d重口味餸時都要食返d淡口味d又健康既餸。我地選擇左炒萵荀,萵荀食落爽脆又鮮甜,臘肉充滿咸香。。。麻辣風雲旺角彌敦道628號瓊華中心10樓。。

酸菜魚268

炸饅頭 58