2023-01-04
📌 麻辣風雲睇IG經常見到麻辣風雲呢隻好有氣勢嘅饅頭船⛵️終於等到佢地在九龍區開分店,可以一試佢地招牌嘅酸菜魚同炸饅頭喇旺角旗艦店位置方便,裝修富有中國風,仲有大玻璃窗望街景🪟環境十分不錯✴️酸菜魚 $268酸菜魚湯底集麻、酸、香於一身✨ 可以自選辣度,我地自認食得辣🌶️揀咗中辣,湯底偏麻帶少少酸,辣度剛剛好酸菜魚份量十足,大大片嘅魚片嫩滑而且無骨,煮得入味🫶🏽配上酸菜、萵筍、芽菜、豆卜,仲有索湯嘅薯粉,食得超滿足✴️炸饅頭 $58招牌菜之一,差唔多枱枱都有點🚢出場嘅時候噴晒煙氣勢十足饅頭金黄色既外皮酥脆鬆軟,內裡軟綿,指定動作當然係點埋煉奶食最滋味🥰✴️蒜泥白肉 $78白肉肥瘦適中,肉質軟滑,鋪上滿滿蒜泥令人食指大動🤤配上伴碟嘅青瓜絲一齊食,有多重口感同時又解膩✴️手撕包菜 $98份量十足,上枱時香噴噴,炒得好有鑊氣特別之處係辣之餘帶點醋香,特別開胃✴️麻辣手拍青瓜 $48清新的小食🥒青瓜爽脆,麻辣汁亦好惹味
✴️酸菜魚 $268
✴️炸饅頭 $58
招牌菜之一,差唔多枱枱都有點🚢出場嘅時候噴晒煙氣勢十足
✴️蒜泥白肉 $78
✴️手撕包菜 $98
份量十足,上枱時香噴噴,炒得好有鑊氣
特別之處係辣之餘帶點醋香,特別開胃
✴️麻辣手拍青瓜 $48
清新的小食🥒青瓜爽脆,麻辣汁亦好惹味