2022-12-18 24 浏览
黎依間餐廳一定要食酸菜魚😋我和朋友揀左小辣酸味及辣到適中👍🏻魚夠滑身酸菜魚配埋薯粉Perfect match仲有食炸饅頭 值得推介叫夠兩份 會放係架船上打卡一流 加分價錢有少少貴 但都可接受😃
黎依間餐廳一定要食酸菜魚😋
價錢有少少貴 但都可接受😃
2022-10-05
  • 酸菜魚
2022-12-16 32 浏览
冬天梗係要食辣暖一暖身,今晚去咗旺角「麻辣風雲」食晚餐。店內裝修滿有中式韻味,座位寬敞舒適,難怪晚市時段座無虛席酸菜魚酸菜魚可選三種辣度🌶️勁大盤,份量十足,適合多人開心共享✨魚片好嫩滑呢,鮮嫩多汁又甜美,微微辣。加入咗大量酸菜、芽菜、寬粉、萵筍、香菇等等,口感多元化,又酸又辣,越食越過癮乾煸四季豆同樣可選大、中、小辣🌶️四季豆爽脆又新鮮,加入咗蒜頭、豬肉碎、辣椒等等一齊炒香,鹹中帶辣,香口又惹味,勁好食蒜蓉炒萵筍萵筍切成條狀,加入蒜蓉炒,口感清脆,帶蒜香,健康簡單又美味炸饅頭差唔多每枱都有叫嘅炸饅頭,以木船造型登場,好特別啊!饅頭表面炸到金黃香脆,中間保留鬆軟口感,沾滿煉奶更加邪惡滋味鮮芒椰果玉露甜度適中的鮮芒玉露,有助解辣,底下有唔少椰果粒,增添口感

酸菜魚

乾煸四季豆

蒜蓉炒萵筍

萵筍切成條狀,加入蒜蓉炒,口感清脆,帶蒜香,健康簡單又美味

炸饅頭

鮮芒椰果玉露

甜度適中的鮮芒玉露,有助解辣,底下有唔少椰果粒,增添口感
2022-12-15 41 浏览
呢排見到朋友系社交平臺分享既相我都流曬口水,就系呢間麻辣風雲la!今次試下系米真系甘勁甘好味。🔥🔥🥣酸辣湯 🥣頭盤黎個湯開下胃,人都精神曬。🦀香辣茶碟炒蝦🦀非常大碟,而且蝦肉鮮甜味美,炒到金黃,配合炒炸蒜、辣椒同埋其他配料,幾香口。🌊 酸菜魚 🌊作為招牌菜真心足料,魚肉嫩,好多配料好似芽菜,酸菜,菊花等等,味道鹹香,風味獨特。☘️ 花雕醉雞 ☘️非常獨特,肉質彈牙,香口,惹味!其他滋味推介:椰汁冰 🍹冰爽龍眼冰💦終於試左呢間想食好耐既餐廳,果然沒令我地失望,見到餐牌仲有好野食,不過我地實在太飽,都系下次先試。
🥣酸辣湯 🥣頭盤黎個湯開下胃,人都精神曬。
☘️ 花雕醉雞 ☘️
非常獨特,肉質彈牙,香口,惹味!
其他滋味推介:
椰汁冰 🍹
冰爽龍眼冰💦

2022-12-15 29 浏览
📒🛍話說我系旺角附近返工,有時放工經過呢間餐廳附近即刻被非常香辣既味吸引左,見到呢度食物全部自家秘制,風味十足,所以今日決定試下!👀叫左香辣茶碟炒蝦$188,古唔到個味道可以咁夾,擺盤精美,份量十足!🫦蝦肉非常入味,外皮呈淡淡焦香,肉質好嫩滑。麻辣夫妻肺$68肉質香嫩,👅食落微微辣椒味,配搭豐富,非常惹味❗ 💋薑煸牛肉$178都幾特別,牛肉多汁又彈牙,一啖入口勁滿足!我地仲叫左炸饅頭 $58,點煉奶一流。 🤞🏻所有菜式都很精美,餐廳侍應也很貼心💓真系超值。有機會同朋友一齊再來!👅👅
我地仲叫左炸饅頭 $58,點煉奶一流。 🤞🏻

2022-12-15 60 浏览
食物好一般,唔覺得有咩咁特別! 送嘅菊花蜜幾好飲夠凍! 糖醋骨係最好味! 酸菜魚太多油味道一般!麻辣都煮得幾好! 最特別只係有打卡饅頭嘅船,鐘意打卡嘅朋友可以一試嘅!價錢就略貴!
2022-12-14 37 浏览
上次食過 #麻辣風雲 對佢哋嘅酸菜魚總係念念不忘🙈 最近佢哋仲推出咗新菜式,一於趁lunch time過嚟試下🥰🍲🍜 砂鍋螺螄粉($48)從來未食過螺螄粉嘅我一見到呢個新菜式就好想試😍 佢呢個螺絲粉用砂鍋呈上,保持到熱湯嘅溫度,冬天食就啱晒🔥 配料已經包左酸竹筍、木耳絲、酸豆角、鹹菜脯、炸竹枝同花生。另外加咗佢哋嘅招牌炸蛋($12)同大腸($8),成個感覺好豐富☺️ 炸蛋超大塊,有啲似油炸鬼,口感軟綿綿,索埋啲湯汁食都幾正🥰-🐟 招牌酸菜魚客飯($88)黎到麻辣風雲,一定一定要食佢哋嘅酸菜魚😍 雖然係lunch set但係黎到嘅份量都唔少,都幾抵食🥰 大大塊嘅魚肉依舊好嫩滑,酸菜汁撈飯食一流🤤-🥠 炸饅頭四件($36)每次嚟到都係必食嘅炸饅頭😍 炸到香脆既饅頭點埋煉奶食真係正到癲🙈 我一個人都可以食晒四件😂🤤-🐥 惹味雞軟骨($38)加埋呢個小食,雞軟骨超脆口😍 味道比我想像中辣,但好惹味,鍾意食辣嘅可以試吓🤓-飲品方面叫咗鮮芒椰果玉露($33)及冰涼椰汁冰($36),解辣一流🤓 整體嚟講午餐好值得一試,質素依然唔錯,絕對會再返嚟食🥰

🍲🍜 砂鍋螺螄粉($48)
炸蛋超大塊,有啲似油炸鬼,口感軟綿綿,索埋啲湯汁食都幾正🥰

🐟 招牌酸菜魚客飯($88)

🥠 炸饅頭四件($36)

🐥 惹味雞軟骨($38)

上星期試了荃灣午市,今個星期再約朋友試晚市,旺角店的地點很方便,而且裝修有明顯的花心思,這方面比荃灣店好。不過環境其次,食物是主角,坦白說我是有點失望的。入座必定會上兩碟小吃,味道不錯的,但不是必需要的。招牌菜酸菜魚點了小酸小辣,QR code落單5分鐘就上菜了,效率極高,但應該不是即時制作,因為這個小酸比荃灣的中酸更酸,而且薯粉煮太久了,一夾就斷,失去了薯粉煙韌的口感,真的有點失望,而且容器雖大,但份量應該只有上次午餐的1.5倍,所以性價比不高。反而炸饅頭幾出色,真的做到外脆內軟,上菜的時候會連同一隻船上,船身本應有乾冰營造效果,但我們的卻甚麼也沒有,而且在饅頭還沒吃完的情況下,會突然收走隻船,其實餐廳唔夠用,可以上菜的時候告知一下,或收走的時候也可問一句,而不是這樣不問自取的。雖然旺角店的環境比較光鮮,但食物質素和服務態度令人有點卻步,想要一杯水,分別要向3個不同的員工詢問,等了半小時才有。

2022-12-13 44 浏览
說實話,喺旺角幫襯麻辣風雲,其中一個最主要嘅原因,係貪佢地方闊落,乾淨企理,坐得舒服。原來呢度新出咗砂鍋螺螄粉,大大碗都係 $48,抵食。螺螄粉麵底可轉薯粉,配料除咗 menu 上所寫嘅酸竹筍,酸豆角,木耳絲,鹹菜脯,炸枝竹,花生外,仲有兩隻鹵水鵪鶉蛋。另外加八蚊叫多份腩肉,有兩片。螺絲粉嘅賣相,份量,味道都正常水準,質素對得住價錢,唯一要挑剔嘅,就係唔夠「臭」😹,冇咗平時螺螄粉嗰朕臭筍味,變得容易入口,人畜無害😆。期間限定送嘅麻辣雞翼尖都好滋味。

期間限定送嘅麻辣雞翼尖都好滋味。
2022-12-13 35 浏览
麻辣風雲近日於旺角近開了一間分間,作為街坊一直都好想去食,難得開了晚市就馬上與一家人去嘗嘗。三個人分別點了三個菜,香辣螞蟻上樹,椒鹽雞軟骨和乾煸四季豆。香辣螞蟻上樹個名好得意就點咗,味道同個名一樣咁有趣😂聞落好香食落鹹辣好岩配飯,餸入面仲會有冬粉好爽口👍🏽椒鹽雞軟骨,椒鹽超多雞軟骨都整得好香口爽口另外仲有點乾煸四季豆,呢個真係要讚一讚,乾煸得嚟好香好有穫氣,吾會過乾變得冇味。大致上冇野可以挑剔,再加上店員都十分有禮貌,真真正正體驗到賓至如歸。

一年前喺荃灣食過麻辣風雲嘅晚餐,個酸菜魚同炸饅頭令人念念不忘。今次去旺角分店食lunch,特意想試下秋冬限定嘅砂鍋螺螄粉。𖦹 砂鍋螺螄粉 $48 + 鴨血 $12 + 炸蛋 $12 + 萵荀 $5湯底以螺螄、豬骨、雞等熬製而成,加上木耳、蘿蔔乾、酸豆角、酸荀等豐富配料,令成碗粉充滿獨特嘅香氣,越食越辣。正宗柳州米粉超滑,夾埋自選嘅餸菜 — 香脆炸蛋、滑溜鴨血同埋爽口萵荀,重口味嘅朋友必試。𖦹 招牌酸菜魚 $88午市食呢道招牌菜非常抵!仲附上絲苗白飯一碗,家弟表示有飯食就是高興。自家醃製嘅酸菜配搭嫩滑嘅魚片,令人食唔停口。不得不提嘅係晶瑩剔透嘅薯粉,吸盡湯底精華,同上次一樣咁好味。𖦹 炸饅頭 $36即叫即整、金黃香脆嘅饅頭蘸上煉奶,簡直係完美嘅組合。𖦹 陳醋手拍青瓜 $26青瓜爽脆,陳醋帶酸,係一道開胃嘅前菜。𖦹 龍眼冰 $18鮮甜解渴,可以食埋龍眼肉,食辣野飲就fit了。𖦹 花冰蜂蜜綠茶 $18蜂蜜綠茶非常滋潤喉嚨,啲冰入面仲有啲桂花增添香氣,解辣一流。

𖦹 招牌酸菜魚 $88

𖦹 炸饅頭 $36

即叫即整、金黃香脆嘅饅頭蘸上煉奶,簡直係完美嘅組合。

𖦹 陳醋手拍青瓜 $26

青瓜爽脆,陳醋帶酸,係一道開胃嘅前菜。

𖦹 龍眼冰 $18

鮮甜解渴,可以食埋龍眼肉,食辣野飲就fit了。

𖦹 花冰蜂蜜綠茶 $18

• 酸菜魚
係呀!又係我!我又去麻辣風雲🙈成日去都係去銅鑼灣個間今次去返近屋企嘅旺角分店🥳旺角呢邊嘅麻辣風雲係好有宮廷感覺 勁有feel見佢地推出左新menu 咁鍾意食麻辣風雲嘅我就緊係要去支持支持‼️‼️❣️砂鍋螺螄粉 $48係新推出menu✨✨螺螄粉近期都幾大熱平時係屋企都煮得多🙈今次就係就出面食下麻辣風雲嘅螺螄粉有辣度同酸度都可以由你決定佢地食法就好似平時叫米線一樣自己可以加配唔同菜料🥬咁當然都有保留到螺螄粉應有配料🍲味道又真係同平時嘅螺螄粉一樣咁香口🦆鴨血 $12🐷肥腸 $8🥚炸蛋 $12❣️招牌酸菜魚 (午市客飯) $88午市客飯原來都有幾多選擇✅一大班人食就可以share餸食成件事就好似叫餸食飯嘅感覺🍚我就當然叫返係到食開嘅酸菜魚🐟雖然午市比起晚市會細分量左不過呢個量對於食lunch其實都好足下因為就算細左都仲係好多🤣🤣味道依舊都係咁正🥰啲魚魚都係咁入味依舊都會有厚身薯粉❣️炸饅頭 (4件) $36去親麻辣風雲我係一定唔會放棄食炸饅頭🔥不過本身自己都好鍾意食饅頭平時晚市叫6️⃣件覺得太多下 可以考慮食午市午市就可以選擇叫4️⃣件舊舊炸到金黃金色 都係咁脆卜卜❣️惹味雞軟骨 $38真係惹味嘅雞軟骨🐥未食一上
係呀!又係我!

不過呢個量對於食lunch其實都好足下
因為就算細左都仲係好多🤣🤣
味道依舊都係咁正🥰啲魚魚都係咁入味
依舊都會有厚身薯粉
招牌酸菜魚 (午市客飯)

❣️炸饅頭 (4件) $36
去親麻辣風雲我係一定唔會放棄食炸饅頭🔥
不過本身自己都好鍾意食饅頭
平時晚市叫6️⃣件覺得太多下 可以考慮食午市
午市就可以選擇叫4️⃣件
舊舊炸到金黃金色 都係咁脆卜卜
炸饅頭 (4件)

❣️惹味雞軟骨 $38
真係惹味嘅雞軟骨🐥
未食一上菜就已經聞到惹味嘅麻辣味
又係好難食停口嘅味道🌶️
惹味雞軟骨

砂鍋螺螄粉
炸蛋
招牌酸菜魚 (午市客飯)
炸饅頭 (4件)
惹味雞軟骨
  • 招牌酸菜魚
2022-12-12 23 浏览
前段時間疫情一放寬就立即約一班好姊妹聚餐,朋友知道旺角新開一間麻辣店就打算一齊去試。麻辣雞翼尖係必須要點😂麻辣比例調製得剛剛好,食到停吾到口,最適合配飯食👍🏽辣子豆腐又係一味配飯良菜,師傅技巧好好煎到外脆內軟,大寫佩服。最後仲點咗個水煮牛肩肉,湯底足料辣味十足,店員一放枱辣味已經撲鼻而來,牛肉吾會煮得太老好滑易入口。總的來說,餐廳環境十分舒適加上美食整體都十分滿意,另外要提一提,店員服務周到,入座會幫忙拉櫈😂

2022-12-12 14 浏览
位於瓊華中心嘅麻辣風雲,真係相當就腳呀💕 店內裝潢以中國古風為主,環境闊落,坐得舒服。呢晚我哋坐咗係個亭度用餐,別有一番風味呀❣️🎈炸饅頭 $58呢度嘅炸饅頭出名外脆內軟😋 唔好以為只有熱焫焫嘅炸饅頭先係咁,放到凍咗仍然香脆♡︎ 沾啲煉奶一齊食,好滿足呀🥰🎈酸菜魚 $268好多料嘅酸菜魚,辣度酸度都可以自己揀。對於我,小酸小辣就啱啱好啦🤣 魚肉嫩滑,帶魚香味。入面仲有火鍋寬薯粉等,夠晒飽肚啦!🎈涼拌雞絲粉皮 $68🎈酸辣士豆絲 $108另外,我忍唔住叫多咗2份小菜😍 雞絲粉皮嘅麻醬好香,加上粉皮爽滑,份外好味!土豆絲微酸微辣,口感爽脆,都係我杯茶😚🎈菊花蜜 $48見到壺菊花蜜及茶杯,即有種古色古香嘅感覺🤩 菊花蜜唔太甜,而且清香,唔錯!🎈前菜小食 $9/小碟

🎈炸饅頭 $58

🎈酸菜魚 $268

🎈涼拌雞絲粉皮 $68
🎈酸辣士豆絲 $108

🎈菊花蜜 $48

🎈前菜小食 $9/小碟
2022-12-11 30 浏览
又使以來最難食既酸菜魚 小紅書有人推介話好食過深圳太二 特登去試酸菜魚 真係好失望 改良版酸菜魚 適合唔鍾意食辣味人 虎皮尖椒我自己煮都好食過佢 價錢又唔平,酸菜魚仲有加$30先有薯粉食 唔會再有下次 真係唔知呢啲好評喺邊度嚟嘅
2022-12-11 18 浏览
麻辣風雲🥘 📍 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎小編bookmark 左好耐既呢間川菜店,終於有時間過嚟食啦🙈♥️,話說又想食酸菜魚🐟,又想去一d 有少少裝修既鋪頭打下卡,呢間就至好不過啦😆。而且地點都好方便, 大家有時間都可以試下啦👏👸🏻。🌟 酸菜魚 $268好大既一盆😋, 份量好多好抵食🤣,而且魚肉同埋配菜都好多,又有薯粉,唔洗驚會食唔飽。🌟 辣子雞 $158炒得都唔錯既辣子雞😛,好適合送飯。🌟 炸饅頭 $58呢個就巴閉啦🤣,打卡必備👋🏻, 個船底識噴煙既。🌟 黑糖脆炸糍粑 $58糍粑係我既至愛😎,必點👍。🌟 鮮芒椰果玉露 $38🌟 冰涼椰汁冰 $38整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎

麻辣風雲🥘

📍 旺角彌敦道628號瓊華中心10樓

🌟 酸菜魚 $268

🌟 辣子雞 $158
炒得都唔錯既辣子雞😛,好適合送飯。

🌟 炸饅頭 $58
呢個就巴閉啦🤣,打卡必備👋🏻, 個船底識噴煙既。

🌟 黑糖脆炸糍粑 $58
糍粑係我既至愛😎,必點👍。

🌟 鮮芒椰果玉露 $38

🌟 冰涼椰汁冰 $38